Illetékfizetési kötelezettség lakáslízing esetén

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Használt lakást lízingelnék (OTP lakáslízing; ára: 17700e Ft), és információra lenne szükségem azzal kapcsolatban, hogy pontosan mennyi illetéket, mikor kell megfizetnem. Eddigi értesüléseim szerint a lakás forgalmi értékének 2%-át a lízingbe vevőre hárítja a bank , valamint állítólag a majdani (7 év múlva esedékes) tulajdoni jog megszerzésével kapcsolatos illetéket is most kell megfizetni. Igaz ez? Ha igen, van-e lehetőség ezen illeték megfizetésére a lízing futamideje alatt, részletekben?
Kérdést feltette: Nóra

Kedves Nóra!

Használt lakóingatlanok lízingje esetén a lízingbeadót (bankot) illetékfizetési kötelezettség terheli, amit valóban áthárít a lízingbevevőre, vagyis Önre. A vagyonszerzési illeték a vételár 2%-a, mely a lízingszerződés aláírásakor esedékes.

A lízingbevevői illetéket az Illetékhivatalba benyújtott szerződések alapján a hivatal veti ki, a jogszabályban szereplő mértéknek megfelelően. Jelenleg 4 millió forintig 2%, 4 millió forint felett 4%. Ez az adásvételt követően válik esedékessé. Azonban, ha a futamidő alatt lízingátvállalással értékesítésre kerül a lakás, akkor a lízingbevevői illeték teljes mértékben visszaigényelhető. Ilyen esetben véglegesen tehát csak a lízingszerződés aláírásakor kifizetett – a lízingbeadó által áthárított – 2%-os vagyonszerzési illeték kerül megfizetésre.

Részletfizetésre elvileg van lehetőség, ez irányú kérelmet az Illetékhivatalhoz kell benyújtani. A részletfizetés időtartama maximum 1 év.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x