Illeték lakáseladás és újabb vásárlás esetén

2009. májusában vettem egy használt lakást 9,5 millió Ft-ért, ami után már megfizettem az illetéket. Most szeretném eladni, és egy másik használt lakást vásárolni, ami 10,5 millió Ft-ba kerül. Érdeklődnék hogy ilyen esetben, mikor el is adok és veszek is, hogyan alakulna az illeték fizetés? Mi után kell és mennyi lenne az összege? Attól is függ, hogy mennyiért tudnám most eladni a régi lakást?
Köszönöm a választ! Timi

Kedves Timi!

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) szerint lakóingatlan vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakóingatlan tulajdonát a vételt megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapját a vásárolt és az eladott lakástulajdon forgalmi értékének a különbözete képezi. Az illeték összege tehát attól is függ, hogy mennyiért kerül eladásra a régi lakás.
Az illeték mértéke jelenleg 4 millió forintig 2%, 4 millió forint felett 4%.

 


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
30 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Eladtam 2 lakást 35 millióért, vettem ugyaabban az évben egy lakást 34,5 millióért!
Mi a teendőm?

Kedves Zsuzsa!
Kérdésében irodánk nem illetékes.

Az lenne a kérdésem, hogy ha el szeretnénk adni a lakásunkat és vásárolni egy másikat, de hitelből vennénk az új lakást, az nem bonyolítja meg az illeték fizetését? Arra gondolok, hogy nem az eladott lakás árából vennénk meg az újat, hanem hitelből, mert nem szeretnénk addig várni, amíg a régi elkel. De mindenféleképpen eladjuk.

Kedves Anita!
A hitelfelvétel nem befolyásolja az illetékfizetést. Konkrét tájékoztatásért a NAV illetékfőosztályához fordulhat.

Ez év augusztusában vásárolt a fiam egy használt ingatlant 16,4 millióért, amit most néhány hónap elteltével munkahelyváltozás miatt el kellene adnia, és másikat vennie egy másik helységben. A lakásra több hitelt is felvettünk – én (anya) a saját lakásukra vettem fel 5 millió Ft jelzáloghitelt, amiből az önrészt biztosítottam, a fiam pedig 10,4 millió lakáshitelt vett fel. (A fennnmaradó 1 milliót tudtuk készpénzben fizetni.) Nehezítette a dolgunkat, hogy a NAV is kirótt 650 000,- Ft illetéket, mivel a lakás 15 millió fölötti áron vettük, amit részletekben lehet kifizetni egy év leforgása alatt, több mint 50.000 Ft törlesztőrészletekkel. Az lenne a… Továbbiak »

Kedves Mária!
Ha a hitelfelvétel járulékos költségeit akció keretében elengedte a bank, akkor azt 3 éven belüli végtörlesztés esetén vissza kell fizetni. Ha nagyobb összegért kerül eladásra a lakás, mint amennyi a vételár volt, akkor SZJA fizetési kötelezettsége keletkezik fiának. Egy éven belüli lakáseladás, illetve vétel esetén – amennyiben drágább lakást vásárol – illetékfizetési kötelezettsége keletkezik (4%) a különbözet után.
Az elérhető lakáshitelekről Szakértőink készséggel adnak személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Ehhez elsőként online adatlapunk kitöltésse szükséges. Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézést díjmentesen vállaljuk!

Lányomnak van egy 8.000.000 Ft értékű lakása, amit elad. Vesznek egy 16M Ft-os házat a férjével, 2/3-1/3 tulajdonrészben. 1/3 rész a férjéé lesz, aki elmúlt 35 éves és első tulajdonos. Mi, a lányom szülei haszonélvezeti jogot szeretnénk a házra.
Mennyi illetéket kell fizetnünk?

Kedves Éva!
Illetékügyben a NAV illetékfőosztálya vagy adásvételi szerződést készítő ügyvéd tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Nagyobb értékű ház eladása után kisebbet vásárolva nem kellett illetéket fizetni. A lakásra haszonélvezeti jogot alapítottam, amelyre kell-e illetéket fizetni?
Köszönettel várom válaszát!

Kedves Gábor!
Illetékkérdésben a NAV illetékfőosztálya tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha eladom az ajándékozás útján (4 éve) szerzett lakásomat, és az újonnan vásárolt házba nem kell önerőt adnom (tehát nem forgatom be), mert a forgalmi értéke alapján tud a bank annyi kölcsönt adni amennyiért megvennénk, akkor kell adóznom vagy illetéket fizetnem az eladott lakásom után?
Előre is köszönöm válaszát!

Kedves József!
Illetékkérdésben irodánk nem illetékes. Ez ügyben a NAV illetékfőosztályánál érdeklődhet.

Üdv!
Jelenleg a volt 53 négyzetméteres panellakásunk a Nemzeti Eszközkezelőé, béreljük havi díjért. Vissza szeretnénk vásárolni, de utána el szándékoznánk adni, mert idősek lakóparkjába akarnánk költözni egy ott vásárolt lakásba. Mennyi illeték terhelne bennünket a vásárlás, és utána az eladás folyamán?
Kérném szíves válaszukat, köszönöm előre is!

Kedves Asszonyom!
Lakásszerzés utáni illetékfizetés és lakáseladás utáni adózás ügyében kérjük a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) Illetékfőosztályához forduljon, irodánk ebben a kérdésben nem illetékes.

Tisztelt Asszonyom/Uram! Segítségüket szeretném kérni az alábbi kérdésben. 2007 tavaszán vásároltam egy lakást 18 millió forintért. Ebből 14 millió forint saját tőke, 4 millió forint pedig banki hitel volt. 2013. június 10-én eladtam az ingatlant 16,4 millió forintért. Kifizettem az 1 millió forintos ingatlanközvetítői díjat valamint visszafizettem a baknak a fennálló közel 4 milliós tartozásomat. 35 év felett vagyok és ez már nem az első lakás volt, amelyik a nevemen volt. Milyen adó- illetve illetékfizetési kötelezettségem van, amennyiben 2014. június 10-ig ingatlant vásárolok? Terveim között egy maximum 14-15 millió forintos ingatlan szerepel, amihez kb. 2 millió forintos hitelre is szükségem… Továbbiak »

Kedves Zoltán!
Adó- és illetékfizetés ügyében a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) Illetékfőosztályán érdeklődhet.
A hiteltanácsadásban Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére! Online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése után egyénre szabott, díjmentes hitelajánlatban tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lakásvásárlási hitelekről, vállalva a teljes körű, díjmentes hitelügyintézést.

Szja fizetés?
2013-ban lakást vásároltam 19 millió Ft-ért. 2 év múlva, 2015-ben eladtam 25 millió Ft-ért, mert bővült a család. Ugyanebben az évben nagyobbat vettem 33 millió Ft-ért.
Kérdés: kell-e szja fizetni, mivel nagyobb értékű lakást vásároltam?

Kedves Erzsi!
Adózási kérdésekben irodánk nem illetékes.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdezném, ha én eladom a lakásom 9,6M Ft-ért, veszek egyet 6,5M Ft-ért és az eladott lakáson lévő hitelt, 2,3M Ft-ot is kifizetem, mennyi összeg után fizetek illetéket? A hitel összege is csökkenti az
illeték összegét?
Tisztelettel: József

Kedves József!
A lakásszerzési illeték kérdésében a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) Illetékfőosztályához, illetve ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvédhez fordulhat. Irodánk elsősorban hitelközvetítéssel, hiteltanácsadással foglalkozik, így ebben a kérdésben nem vagyunk illetékesek.

Tisztelt szakértő!
Ingatlanomat értékesíteni szeretném, ami kb. 13 millió. Ebből kb. 8 millióért szeretnék másik lakást venni. A különbözetet a gyerekeimnek adnám, akiknek egy nagyobb összegű magánszemélyi tartozásuk van. Kérdésem az lenne, hogy az 5 millió után, ha hivatalosan igazolni tudjuk a magánszemélyi kölcsönt és annak megadását ügyvédi papírokkal, akkor az adózás alá esik-e vagy nem? Esetleg milyen megoldás lehetséges ez ügyben?
Válaszukat tisztelettel megköszönöm!

Kedves Félix!
Adózási ügyekben irodánk nem illetékes, tevékenységünk a hiteltanácsadásra, hitelügyintézésre tejed ki. Javasoljuk e kérdésben adószakértő megkeresését!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy a nevemen lévő ingatlan eladása után milyen adózási kötelezettségeim vannak?
2010 januárjában lett véve az ingatlan papíron 8M az eladás 11,5M lenne, és vennénk is egyből 12M-ért másik ingatlant.
Válaszát előre is köszönöm!
További szép napot!

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem a következő: A lakásunkat 2012-ben eladtuk 9,5 millió Ft-ért. A lakást 2000-ben vásároltuk. Úgy tudom, így nem kell utána adóznunk. Viszont a 9,5 millió Ft-ból csak 7 milliót szeretnék felhasználni egy nagyobb értékű másik lakás vásárlásához. A 7 millióhoz felvennék még lakáskölcsönt a vásárláshoz. A megmaradó 2,5 millió készpénzből felújítanám és berendezném az új lakást. Kell-e adót fizetni a 2,5 millió után, illetve mennyit?

T szakértő!
Ingatlanvétel és eladás után fizetendő adó mértékénél, a hitel felvétele, és kiváltása között árfolyamveszteség keletkezett.
Szeretném megtudni, hogy a veszteség után is adót kell-e fizetni? Ez érzésem szerint méltánytalan, mivel ebből, semmilyen nyereség sem, sőt veszteség keletkezett!Továbbá a segítségét kérném, hogy az erre vonatkozó jogszabály az interneten hol található meg?

Tisztelt Szakértő!
Az unokatestvéremnek van egy családi háza, amit úgy néz ki, hogy 12 millió Ft-ért el tud adni, és kinézett egy másik kisebb házat 6 millió Ft-ért, amit meg is venne, ha sikerül az eladás. Kérdésem az lenne, hogy mennyi illetéket kell majd fizetnie? Valamint jól tudom-e hogy az adóbevallásban nem kell bevallani az eladni szándékozó családi ház után kapott jövedelmet és az adót nem kell megfizetnie, ha már 5 éven túl van a tulajdonában? Milyen más költség merülhet fel még neki?
Segítségét előre is köszönöm!


30
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x