fbpx

Hitel zártkertre, zártkeri ingatlanra?

Az igényelni kívánt jelzáloghitel fedezetéül Ön zártkerti ingatlant tudna felajánlani, s kérdésként merül fel az, hogy adható-e hitel zártkerti ingatlanra? A fedezetül felajánlott ingatlannal kapcsolatos legfontosabb feltételeket jelen összefoglalónk tartalmazza.

Kaphatok hitelt zártkerti ingatlanra?

Amennyiben Ön szabad felhasználású vagy lakáscélú jelzáloghitelt szeretne felvenni, ám a fedezetül bevonni kívánt ingatlan tulajdoni lap szerinti megnevezése zártkert, akkor a pénzintézetek nem fogadják el azt a hitelügylet fedezetéül.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A jelzáloghitelek fedezetéül szolgáló ingatlannal kapcsolatban fontos feltétel, hogy az ingatlanfedezet valós fizikai helyzetének és telekkönyvi státuszának összhangban kell lenni. Ezen belül a földterület, valamint a rajta lévő épületek tényleges állapotát és funkcióját földhivatali bejegyzés igazolja. A fedezetül felajánlott ingatlanok elfogadhatóságát az adott földhivatali nyilvántartásban bejegyzett adatok alapján szükséges vizsgálni. Például, amennyiben a fedezetül bevonni kívánt ingatlan lakóház, ám a földhivatalban zártkertként tartják nyilván, akkor az a jelzáloghitel fedezetéül a bankok többségénél nem fogadható el. Ahhoz, hogy a bankok elfogadják fedezetként, belterületbe kellene vonni, s átminősíttetni, ám erre nem minden esetben van lehetőség.

Mit jelent a zártkerti ingatlan?

A zártkert megnevezést ma már hivatalosan nem használják az ingatlanok minősítésére, azonban az ingatlanok tulajdoni lapján számos eseten találkozhatunk ezzel az elnevezéssel. Zártkerti kategóriába az alábbi típusú ingatlanok sorolhatók:

 • pincék,
 • gyümölcsösök,
 • szőlők,
 • gazdasági épületek.

A zártkerti ingatlanok külterülethez tartoznak, s külterületen lévő ingatlanokat a pénzintézetek általában nem fogadnak el hitelfedezetként.

Hitelfelvétel esetén a bankok által elfogadható ingatlantípusok az alábbiak:

 • Lakás
 • Családi ház
 • Sorház
 • Ikerház
 • Üdülő
 • Hétvégi ház
 • Építési telek
 • Vegyes funkciójú ingatlan- Vegyes funkció alatt az üzlettel együtt lévő lakóingatlant értjük. Ilyen esetben a lakófunkciónak meg kell haladnia az 50%-ot.

Fontos tudni azt is, hogy amennyiben a fedezetként felajánlott ingatlan családi ház, ám a földhivatal szerinti megnevezése gazdasági épület, zártkert vagy gyümölcstároló, akkor nem fogadható el fedezetként.

Ugyancsak nem fogadhatók el fedezetként az alábbi típusú ingatlanok:

 • Művelési ág alól ki nem vett területet tartalmazó ingatlan
 • Garázs
 • Műhely
 • Tanya
 • Kereskedelmi és vendéglátó egység

Az ingatlan egyáltalán nem fogadható el fedezetként, ha:

 • A bejegyzett jelzálogjogok valamelyikének jogosultja magánszemély
 • Felszámolási eljárással, végrehajtási joggal, perfeljegyzéssel terhelt
 • Tartás-, öröklési-, vagy életjáradék jog szerepel az ingatlanon

Ha a pénzintézetek által elfogadható ingatlanfedezetekkel kapcsolatban bármilyen kérdése lenne, kérdezze Hitelszakértőinket!

Amennyiben a jelzáloghitelek vagy ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönök havi törlesztő részletét szeretné tudni, akkor használja honlapunkon található Hitelkalkulátorunkat, vagy kérjen egyedi ajánlatot, melyet Kollégáink díjmentesen elkészítenek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

32 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
1500 m2-es zártkerten hétvégi házat vennék. A zártkerten lévő hétvégi ház 45 m2, nincs a vázrajzon, csak a telek. Nincs kivonva művelés alól és már több mint tíz éve meglévő ház van rajta, plusz térkövezés és mobilgarázs.
Hitelből vásárolnék, amire lakásfedezetem van, viszont ebben az állapotban nem tudom, hogy lehetne az ügyintézést indítani.
Mi lenne vajon a megoldás már meglévő hétvégi házzal a telek kivonatásának? Van erre lehetőség? Ennek a feltételnek a teljesülésével igényelhetek hitelt?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet,
Zártkerti telket szeretnénk vásárolni, arra pedig egy házat építeni zöld hiteles finanszírozással.
Fedezetként elfogadja-e a bank a házunkat, melynek értéke bőven a felvenni kívánt hitel feletti (és nincs rajta semmilyen teher)?
Köszönöm szépen,
Judit

A felújítási kölcsön is jelzálog alapú. Azt sem kapok zártkerti ingatlanra? Művelési ág alól kivett, terület és lakóház megnevezésre változtatva. Másik kérdésem, lehet-e tanyára változtatni, és ha igen mennyi ideig tart?
Válaszukat köszönöm: Tamás

Tisztelt Hitelnet!
Művelés alól kivett zárt kerti ingatlan megnevezéssel árulnak ingatlant.
A kérdésem, erre a bank ad hitelt.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Egy kis város pincesorán (helyi szabályzatban lakóingatlan építése engedélyezett), külterületen, kert besorolású 2700 m2-es üres ingatlanon, 1-es kezdetű helyrajzi számmal megjelölt, ebből 400 m2 végleges más célú hasznosítással (udvar-lakóház) rendelkező határozattal megjelölt területre adható-e piaci/CSOK támogatott hitel, egy lakóház építésére?
(ÉTDR egyszerű bejelentés alapján a hatóság nem talált kivetnivalót a tervdokumentációban, ennek megfelelően úttal megközelíthető, víz, villany elérhető)
Köszönettel:
Zsuzsanna

Szép napot!
Zártkerti ingatlanra igényelhető-e CSOK? Már meglévő ingatlanról van szó, nem építkeznénk.
Köszönöm.

Tisztelt Munkatársak!
Zártkerti, művelés alól kivont telket szeretnék megvenni a rajta álló hétvégi házzal. Az ára 8 millió, amit teljes egészében hitelből finanszíroznék. Van ezen kívül ingatlanfedezet, egy 30 millió értékű budapesti lakás, amin még van 3 millió forint hiteltartozás (2003-ban 25 évre felvett forinthitel), havi 39.000 Ft-os törlesztőrészlettel.
Továbbá egy 10-12 millió értékű vidéki ház, amin nincs semmilyen tartozás.
Mindkét ingatlan a hiteligénylő kizárólagos tulajdona, és a meghitelezendő is az volna.
A hiteligénylő havi 380.000 Ft nettó fizetést tud igazolni közalkalmazotti illetve munkaszerződéses, határozatlan idejű munkaviszonyból.
Felvehető-e így a 8 millió forintos hitel, s milyen típusú hitelmegoldás a legkedvezőbb a hiteligénylőnek?
Muszáj-e ahhoz a bankhoz ragaszkodni, amelyikkel az utalt 25 éves hitelszerződés még él?
A hiteligénylő hivatalosan 9 év múlva megy nyugdíjba (65 éves életkor elérése), ám egyetemi oktatóként a közalkalmazotti jogviszonya 70 éves korig tarthat.
Várom szíves tájékoztatásukat!
Köszönettel,
Lilla

Érdeklődnék, zártkerti ingatlant szeretnék venni 6 millió forintért. 3 millió készpénzem van.
Megoldható valamelyik banknál?

Tisztelt címzett!
A kérdésem az lenne, mivel még hitelt nem vettem fel, 150 ezer forint a fizetésem, 1 kisgyermekem van és lenne egy hétvégi ház, de inkább telek, amit szeretnék megvásárolni.
Segítséget kérnék öntől, hogyan mit lehetne tenni ez ügyben?
Várom mielőbbi válaszát.
Tisztelettel: Zsanett

Tisztelt Címzett!
Első vásárlóként vettem egy ingatlant az alábbi megnevezéssel: művelési ág /kivett megnevezés/, kivett üdülőépület, udvar.
Nekem nem egyértelmű, hogy ez üdülőként számít-e, vagyis a későbbiekben jelzálog alapú kölcsönt folyósíthat-e rá a bank.
Tudna ebben segíteni?
Előre is köszönöm, Evelin

Tisztelt Cím!
Szeretnénk vásárolni nyaralót (zártkerti ingatlan) és szeretném megtudni, hogy egyáltalán a bankok adnak-e, külföldön határozatlan idejű munkaszerződéssel, 10 éve dolgozó magyar állampolgárnak, szabad felhasználású hitelt? Ingatlanfedezettel vagy anélkül? Kettőnk keresete kb. 1.300.000 Ft adó után.
Előre is köszönöm a válaszát.

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy venni akarunk egy művelési ág alól már kivett, gazdasági épületként nyilvántartott házat 1450 m2 telken.
Erre igénylehető-e CSOK egy gyerekre? Vagy van-e egyáltalán valami értelme a kivonásnak, nem igazán értem milyen célt szolgál a kivonás.

Tisztelt Cím!
Az lenne a kérdésem, ha zártkert alól kivont telek az, amit meg szeretnék vásárolni hitelre 14 millió Ft, de a fedezet egy 80 millió Ft-os más ingatlan.
Akkor ez így megy? Kaphatok hitelt?

Tisztelt Hitelintézet!
Érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges lenne-e az általam kinézett 7,5M forintos zártkerti, művelés alól kivett terület és hétvégi ház, gazdasági épület megnevezésű épületet hitelre megvásárolni. Bármilyen megoldás érdekelne.
Előre is nagyon köszönöm válaszukat.
Üdv. Andrea

Tisztelt Hitelnet!
Zártkert, lakóház besorolású ingatlan vásárlásra igénybe vehető a CSOK?
Üdvözlettel:
Norbert

Üdvözlöm!
Művelés alól kivett, külterületi, de telekkönyvben lakóházként nyilvántartott ingatlanra jelzáloghitel lehetséges? Elfogadja valamelyik bank fedezetnek?

32
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x