Hitel zártkertre, zártkeri ingatlanra 2020-ban?

Az igényelni kívánt jelzáloghitel fedezetéül Ön zártkerti ingatlant tudna felajánlani, s kérdésként merül fel az, hogy adható-e hitel zártkerti ingatlanra? A fedezetül felajánlott ingatlannal kapcsolatos legfontosabb feltételeket jelen összefoglalónk tartalmazza.

Kaphatok hitelt zártkerti ingatlanra?

Amennyiben Ön szabad felhasználású vagy lakáscélú jelzáloghitelt szeretne felvenni, ám a fedezetül bevonni kívánt ingatlan tulajdoni lap szerinti megnevezése zártkert, akkor a pénzintézetek nem fogadják el azt a hitelügylet fedezetéül.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A jelzáloghitelek fedezetéül szolgáló ingatlannal kapcsolatban fontos feltétel, hogy az ingatlanfedezet valós fizikai helyzetének és telekkönyvi státuszának összhangban kell lenni. Ezen belül a földterület, valamint a rajta lévő épületek tényleges állapotát és funkcióját földhivatali bejegyzés igazolja. A fedezetül felajánlott ingatlanok elfogadhatóságát az adott földhivatali nyilvántartásban bejegyzett adatok alapján szükséges vizsgálni. Például, amennyiben a fedezetül bevonni kívánt ingatlan lakóház, ám a földhivatalban zártkertként tartják nyilván, akkor az a jelzáloghitel fedezetéül a bankok többségénél nem fogadható el. Ahhoz, hogy a bankok elfogadják fedezetként, belterületbe kellene vonni, s átminősíttetni, ám erre nem minden esetben van lehetőség.

Mit jelent a zártkerti ingatlan?

A zártkert megnevezést ma már hivatalosan nem használják az ingatlanok minősítésére, azonban az ingatlanok tulajdoni lapján számos eseten találkozhatunk ezzel az elnevezéssel. Zártkerti kategóriába az alábbi típusú ingatlanok sorolhatók:

 • pincék,
 • gyümölcsösök,
 • szőlők,
 • gazdasági épületek.

A zártkerti ingatlanok külterülethez tartoznak, s külterületen lévő ingatlanokat a pénzintézetek általában nem fogadnak el hitelfedezetként.

Hitelfelvétel esetén a bankok által elfogadható ingatlantípusok az alábbiak:

 • Lakás
 • Családi ház
 • Sorház
 • Ikerház
 • Üdülő
 • Hétvégi ház
 • Építési telek
 • Vegyes funkciójú ingatlan- Vegyes funkció alatt az üzlettel együtt lévő lakóingatlant értjük. Ilyen esetben a lakófunkciónak meg kell haladnia az 50%-ot.

Fontos tudni azt is, hogy amennyiben a fedezetként felajánlott ingatlan családi ház, ám a földhivatal szerinti megnevezése gazdasági épület, zártkert vagy gyümölcstároló, akkor nem fogadható el fedezetként.

Ugyancsak nem fogadhatók el fedezetként az alábbi típusú ingatlanok:

 • Művelési ág alól ki nem vett területet tartalmazó ingatlan
 • Garázs
 • Műhely
 • Tanya
 • Kereskedelmi és vendéglátó egység

Az ingatlan egyáltalán nem fogadható el fedezetként, ha:

 • A bejegyzett jelzálogjogok valamelyikének jogosultja magánszemély
 • Felszámolási eljárással, végrehajtási joggal, perfeljegyzéssel terhelt
 • Tartás-, öröklési-, vagy életjáradék jog szerepel az ingatlanon

Ha a pénzintézetek által elfogadható ingatlanfedezetekkel kapcsolatban bármilyen kérdése lenne, kérdezze Hitelszakértőinket!

Amennyiben a jelzáloghitelek vagy ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönök havi törlesztő részletét szeretné tudni, akkor használja honlapunkon található Hitelkalkulátorunkat, vagy kérjen egyedi ajánlatot, melyet Kollégáink díjmentesen elkészítenek.

Utolsó módosítás: 2020. március 24. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Lilla szerint:

2020-05-11 - 19:59

Tisztelt Munkatársak!
Zártkerti, művelés alól kivont telket szeretnék megvenni a rajta álló hétvégi házzal. Az ára 8 millió, amit teljes egészében hitelből finanszíroznék. Van ezen kívül ingatlanfedezet, egy 30 millió értékű budapesti lakás, amin még van 3 millió forint hiteltartozás (2003-ban 25 évre felvett forinthitel), havi 39.000 Ft-os törlesztőrészlettel.
Továbbá egy 10-12 millió értékű vidéki ház, amin nincs semmilyen tartozás.
Mindkét ingatlan a hiteligénylő kizárólagos tulajdona, és a meghitelezendő is az volna.
A hiteligénylő havi 380.000 Ft nettó fizetést tud igazolni közalkalmazotti illetve munkaszerződéses, határozatlan idejű munkaviszonyból.
Felvehető-e így a 8 millió forintos hitel, s milyen típusú hitelmegoldás a legkedvezőbb a hiteligénylőnek?
Muszáj-e ahhoz a bankhoz ragaszkodni, amelyikkel az utalt 25 éves hitelszerződés még él?
A hiteligénylő hivatalosan 9 év múlva megy nyugdíjba (65 éves életkor elérése), ám egyetemi oktatóként a közalkalmazotti jogviszonya 70 éves korig tarthat.
Várom szíves tájékoztatásukat!
Köszönettel,
Lilla

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-12 - 15:14

Kedves Lilla!
Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készítenek Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Gina szerint:

2019-03-23 - 14:28

Érdeklődnék, zártkerti ingatlant szeretnék venni 6 millió forintért. 3 millió készpénzem van.
Megoldható valamelyik banknál?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-24 - 23:20

Kedves Gina!
Zártkerti ingatlan banki finanszírozása akkor oldható meg, ha az adott ingatlan lakóházként funkcionál. Ebben az esetben kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a hitellehetőségeket. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Zsanett szerint:

2018-03-22 - 15:10

Tisztelt címzett!
A kérdésem az lenne, mivel még hitelt nem vettem fel, 150 ezer forint a fizetésem, 1 kisgyermekem van és lenne egy hétvégi ház, de inkább telek, amit szeretnék megvásárolni.
Segítséget kérnék öntől, hogyan mit lehetne tenni ez ügyben?
Várom mielőbbi válaszát.
Tisztelettel: Zsanett

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-25 - 17:10

Kedves Zsanett!
Beépítetlen terület megnevezésű telek, illetve hétvégi ház vásárlásához is igényelhető lakáshitel. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további információk ismeretében Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető hitelkonstrukciókról!

Evelin szerint:

2018-01-04 - 20:15

Tisztelt Címzett!
Első vásárlóként vettem egy ingatlant az alábbi megnevezéssel: művelési ág /kivett megnevezés/, kivett üdülőépület, udvar.
Nekem nem egyértelmű, hogy ez üdülőként számít-e, vagyis a későbbiekben jelzálog alapú kölcsönt folyósíthat-e rá a bank.
Tudna ebben segíteni?
Előre is köszönöm, Evelin

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-05 - 05:31

Kedves Evelin!
Azoknál a hitelintézeteknél, melyek az üdülőt elfogadják fedezetként, megoldható lehet jelzáloghitel felvétele.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Adrien szerint:

2017-08-26 - 17:18

Tisztelt Cím!
Szeretnénk vásárolni nyaralót (zártkerti ingatlan) és szeretném megtudni, hogy egyáltalán a bankok adnak-e, külföldön határozatlan idejű munkaszerződéssel, 10 éve dolgozó magyar állampolgárnak, szabad felhasználású hitelt? Ingatlanfedezettel vagy anélkül? Kettőnk keresete kb. 1.300.000 Ft adó után.
Előre is köszönöm a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-26 - 17:23

Kedves Adrien!
Zártkerti ingatlant korlátozottan fogadnak el a bankok hitelfedezetként. A külföldi munkaviszonyból származó jövedelem elfogadható, feltétel azonban, hogy az igénylő állandó magyarországi lakcímmel rendelkezzen.
Arról, hogy az igényeik és lehetőségeik szerint mely hitelkonstrukció lehet elérhető, a további részletek ismeretében tudják Szakértőink meghatározni, ezért kérjük, töltsék ki online adatlapunkat!

Krisztina szerint:

2017-07-31 - 14:04

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy venni akarunk egy művelési ág alól már kivett, gazdasági épületként nyilvántartott házat 1450 m2 telken.
Erre igénylehető-e CSOK egy gyerekre? Vagy van-e egyáltalán valami értelme a kivonásnak, nem igazán értem milyen célt szolgál a kivonás.

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-31 - 15:02

Kedves Krisztina!
Gazdasági épületként nyilvántartott ingatlan vásárlásához a CSOK sajnos nem igényelhető. A művelési ág alól való kivonásnak hitelfelvétel szempontjából lehet jelentősége.

Bálint szerint:

2017-07-12 - 08:09

Tisztelt Cím!
Az lenne a kérdésem, ha zártkert alól kivont telek az, amit meg szeretnék vásárolni hitelre 14 millió Ft, de a fedezet egy 80 millió Ft-os más ingatlan.
Akkor ez így megy? Kaphatok hitelt?

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-14 - 06:10

Kedves Bálint!
Művelés alól kivont telek vásárlásához, ha az építési telek, vagyis beépítetlen területként van nyilvántartva, úgy a vásárlásához igényelhető lakáscélú jelzáloghitel akár másik ingatlanfedezet bevonásával. Fedezetként elsősorban lakóingatlan, nyaraló, hétvégi ház megnevezésű ingatlanok fogadhatók el. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást tudnak nyújtani Önnek a finanszírozási lehetőségekről!

Andrea szerint:

2017-03-21 - 08:57

Tisztelt Hitelintézet!
Érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges lenne-e az általam kinézett 7,5M forintos zártkerti, művelés alól kivett terület és hétvégi ház, gazdasági épület megnevezésű épületet hitelre megvásárolni. Bármilyen megoldás érdekelne.
Előre is nagyon köszönöm válaszukat.
Üdv. Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-21 - 09:27

Kedves Andrea!
Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabottan fogják Önt tájékoztatni az elérhető hitelkonstrukciókról!

Norbert szerint:

2017-03-04 - 05:33

Tisztelt Hitelnet!
Zártkert, lakóház besorolású ingatlan vásárlásra igénybe vehető a CSOK?
Üdvözlettel:
Norbert

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-04 - 12:49

Kedves Norbert!
Ha lakóházként fel van tüntetve az épület az ingatlan-nyilvántartásban, akkor információink szerint működhet a CSOK igénylés.

Judit szerint:

2016-06-28 - 10:00

Üdvözlöm!
Művelés alól kivett, külterületi, de telekkönyvben lakóházként nyilvántartott ingatlanra jelzáloghitel lehetséges? Elfogadja valamelyik bank fedezetnek?

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-28 - 14:33

Kedves Judit!
Elvileg megoldható külterületen található, de lakóházként nyilvántartott ingatlan banki hitellel történő finanszírozása. Személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy vegye fel a kapcsolatot a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodával.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA