Hitelek végtörlesztése, visszafizetése, díj mértéke - Hitelnet.hu

HItelek végtörlesztése, visszafizetése

p>Egy hitel végtörlesztéséről akkor beszélünk, ha az adós teljes fennálló tartozását – amely magába foglalja mind a tőke-, mind a kamat- és esetleges egyéb díjtartozását – megfizeti a kölcsönt folyósító pénzintézetnek, s ez által megszűnik az adott bank felé fennálló fizetési kötelezettsége.

A végtörlesztés időpontja lehet:

  • A kölcsönszerződésben meghatározott utolsó törlesztő részlet esedékességének időpontja.
  • A futamidő alatt bármikor.

Ezzel a lehetőséggel ma már minden pénzintézetnél lehet élni. Fontos, hogy hitelfelvételkor a futamidőt úgy válasszuk ki, hogy a törlesztési kötelezettségnek akkor is eleget tudjunk tenni, ha anyagi helyzetünkben esetleg negatív változás következik be. A biztonságos hiteltörlesztés érdekében inkább vegyük fel hosszabb futamidőre a kölcsönt, hiszen ha nagyobb összeghez jutunk, akkor mindig van lehetőség a hitel korábbi végtörlesztésére.

Ha nem áll rendelkezésre a teljes tartozás visszafizetéséhez szükséges összeg, akkor részleges előtörlesztésre van lehetőség. Ez esetben nem szűnik meg a tartozás, de az előtörlesztésként befizetett összeg a fennálló tőketartozást csökkenti, így változatlan havi törlesztés mellett előbb lejár a hitel, vagy változatlan futamidő mellett alacsonyabb lesz a havonta fizetendő törlesztő részlet.

A végtörlesztési szándékot általában minden banknál írásban kell jelezni. Írásos kérelmünk alapján a bank kiállítja a fennálló tartozásról szóló hivatalos igazolást. A végtörlesztés alkalmával csak a fennálló tőketartozást kell megfizetni, a hátralévő futamidőre vonatkozó kamatot természetesen nem számítja fel a bank. Ha azonban az adósnak van lejárt tőketartozása, akkor az után büntető kamatot kell fizetni.

Deviza alapú hitelek végtörlesztése

Deviza alapú jelzáloghitel esetén a tartozás nyilvántartása az adott devizában történik. Ilyenkor a pénzintézetek az aktuális devizaárfolyam alapján forintosítják a tartozást. Erre vonatkozóan figyelembe kell venniük a következő törvényi előírást: lakáscélú deviza alapú hitel esetén a forintra számítást a banknak saját deviza középárfolyamán vagy az MNB hivatalos deviza középárfolyamán kell elvégeznie. Nem lakáscélú hitel esetén az esedékességkor érvényes deviza eladási árfolyamon kell kalkulálniuk.

A tőketartozáson felül végtörlesztési díjat kell fizetnie az adósnak. Ennek mértékét a hitelintézetek Hirdetménye tartalmazza. A végtörlesztés miatt fizetendő szerződésmódosítási díj mértékét százalékos formában adják meg a bankok, s meghatározzák a díj minimumát és maximumát. Ez alapján kell megfizetni a fennálló tőketartozás bizonyos százalékát. A végtörlesztési díjat a tőketartozással egyidejűleg kell kiegyenlíteni. Nem minden esetben kell azonban fizetni a végtörlesztésért. Arról, hogy milyen feltételekkel végtörleszthető díjmentesen egy-egy hitel, az érintett pénzintézet tud pontos felvilágosítást adni.

A végtörlesztéssel kapcsolatban felmerülő további kérdéseit online Hitelszakértőinknek is felteheti!