Vályogházra kaphatok hitelt,lehet fedezet 2020-ba

Vályogházat szeretne vásárolni és az ehhez igényelhető lakáshitelek érdeklik? Esetleg meglévő vályogházra szeretne jelzáloghitelt felvenni, de nem tudja, hogy ilyen szerkezetű házat elfogadnak-e fedezetként a pénzintézetek? A következő bejegyzésünkből választ kaphat kérdéseire!

Általánosságban elmondható, hogy típusát tekintve az alábbi ingatlanok minden banknál elfogadhatók hitelfedezetként: lakóingatlan – függetlenül attól, hogy családi házról vagy ikerházról, társasházi vagy sorházi lakásról van szó – hétvégi ház, nyaraló, üdülő. Ellenben nem minden pénzintézet fogadja el fedezetként önmagában csak az építési telket. Építési telek vásárlása hitelcélként minden banknál finanszírozható, de van olyan hitelnyújtó, ahol ehhez lakóingatlant is be kell vonni fedezetként.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A fedezetül elfogadható ingatlanokat tovább vizsgálva felmerülhet a kérdés, hogy a téglaépítésű ingatlanok mellett a könnyűszerkezetes vagy esetleg vályogház finanszírozható-e banki hitellel? Ezzel kapcsolatban a következő szabályozást alkalmazzák a bankok: az építkezés típusát illetően elvileg nincsen semmi megkötés, az értékbecslés során az ingatlanszakértő dönti el az ingatlan műszaki állapota alapján, hogy elfogadható-e fedezetnek.

Megoldható lehet a hitelfelvétel vályogház fedezettel?

Pénzügyi partnereink többségénél nincsen szerkezeti megkötés a fedezetként elfogadható ingatlanokra vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy lakásvásárlási kölcsön és szabad felhasználású vagy adósságrendező hitel egyaránt felvehető vályogházra abban az esetben, ha az adott ingatlan megfelel az egyéb előírt feltételeknek is.

Legfontosabb követelmény, hogy a ház értéke elérje az adott bank által előírt minimális értéket. Ez bankonként eltérő forgalmi illetve hitelbiztosítéki értéket jelent. Általában 5 millió forint forgalmi, illetve 3 millió forint hitelbiztosítéki érték alatti ingatlanra egyik bank sem nyújt jelzáloghitelt. Az ingatlan értékét a banki értékbecslő állapítja meg.

További lényeges feltétel, hogy a vályogház rendelkezzen épületbiztosítással vagy vásárlás esetén köthető legyen rá biztosítás. Célszerű előre egyeztetni a biztosítóval, hogy a megvásárolni kívánt vályogházra kötnek-e lakásbiztosítást.

Minden egyéb tekintetben ugyanazon feltételeknek kell megfelelni vályogházra igényelt jelzáloghitel esetén is, mint egyéb szerkezetű (tégla, könnyűszerkezet, stb.) ingatlan esetében. Lakóingatlanon kívül még hétvégi házat, üdülőt és belterületi beépítetlen területet fogadnak el fedezetként a pénzintézetek. A hétvégi ház és az üdülő szintén lehet vályog szerkezetű.

Az ingatlanfedezeten kívül a jövedelemfedezettségnek is teljesülnie kell. A jövedelemvizsgálatot a bankok a felvenni kívánt hitelösszeg tükrében, az igénylők igazolt jövedelme és rendszeres kiadásai alapján végzik el.

Előzetes jövedelemvizsgálat és hitelbírálat a Hitelnet irodáiban is díjmentesen kérhető. Ezzel elkerülhető, hogy a hiteligénylő a hitelfelvétel során előre, feleslegesen fizesse ki bizonyos díjakat (például: értékbecslés díja) egy később elutasításra kerülő hitelkérelem miatt.

Az előzetes hitelbírálat nemcsak a jövedelemvizsgálatot foglalja magába, hanem az ingatlan – összehasonlító adatok alapján történő – értékbecslését is. Az aktuális négyzetméter árat ugyanis nagymértékben befolyásolja az ingatlan területi elhelyezkedése és adott esetben például vályog szerkezete.

A vályogházra igényelhető jelzáloghitel, típusát tekintve lehet szabad felhasználású vagy lakáscélú. Lakáshitel igénybevételével a vályogház felújítható, bővíthető, korszerűsíthető, illetve akár meg is vásárolható. Arra is van lehetőség, hogy a vályogházat terhelő hitel adósságrendező konstrukció keretében kiváltásra kerüljön.

Amennyiben a vályogház finanszírozásával kapcsolatban további kérdése lenne, forduljon bizalommal online Hitelszakértőinkhez!

Utolsó módosítás: 2020. március 25. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ilonka szerint:

2020-06-30 - 17:52

T.Cím! Érdeklődnék, hogy férjem örökölt testvérével egy 5-6mft.értékű rendezett vályogházat, aminek a felét kifizeti a testvérének így a ház a saját öröksége lesz. Felajánlottuk 3 lányunknak, ha kell egyik megkapja, ha ki tudja fizetni a 2 testvér részét (kb.2*2mf.-ot) értékbecsléstől függően. Kérdésem az lenne, van-e valamilyen hitelforma a házra igényt tartó, egyedülálló lányomnak? Munkaviszonya a családi cégnél van, tartozása egyik félnek sincs.

Hitelnet szerint:

2020-06-30 - 21:34

Kedves Ilonka!
Tulajdonrész kivásárlásához igényelhető lakáshitel. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, hogy töltse ki online adatlapunkat. Szakértőnk készséggel tájékoztatja Önöket a legkedvezőbb hitelkonstrukciókról. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést.

Melinda szerint:

2020-06-24 - 17:05

Jó napot kívánok!
Miért van az, hogy a bankok húzzák a szájukat, ha vályogházra szeretne az ügyfél felvenni jelzáloghitelt?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-25 - 09:56

Kedves Melinda!
Egy vályogház – szerkezetéből fakadóan – kisebb biztosítékot jelenthet a bankok számára, mint például egy tégla építésű ingatlan. Vannak azonban olyan pénzintézetek, amelyek meghatározott feltételekkel vályogházra is adnak kölcsönt. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA