fbpx

Vályogházra kaphatok hitelt,lehet fedezet 2020-ba

Vályogházat szeretne vásárolni és az ehhez igényelhető lakáshitelek érdeklik? Esetleg meglévő vályogházra szeretne jelzáloghitelt felvenni, de nem tudja, hogy ilyen szerkezetű házat elfogadnak-e fedezetként a pénzintézetek? A következő bejegyzésünkből választ kaphat kérdéseire!

Általánosságban elmondható, hogy típusát tekintve az alábbi ingatlanok minden banknál elfogadhatók hitelfedezetként: lakóingatlan – függetlenül attól, hogy családi házról vagy ikerházról, társasházi vagy sorházi lakásról van szó – hétvégi ház, nyaraló, üdülő. Ellenben nem minden pénzintézet fogadja el fedezetként önmagában csak az építési telket. Építési telek vásárlása hitelcélként minden banknál finanszírozható, de van olyan hitelnyújtó, ahol ehhez lakóingatlant is be kell vonni fedezetként.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A fedezetül elfogadható ingatlanokat tovább vizsgálva felmerülhet a kérdés, hogy a téglaépítésű ingatlanok mellett a könnyűszerkezetes vagy esetleg vályogház finanszírozható-e banki hitellel? Ezzel kapcsolatban a következő szabályozást alkalmazzák a bankok: az építkezés típusát illetően elvileg nincsen semmi megkötés, az értékbecslés során az ingatlanszakértő dönti el az ingatlan műszaki állapota alapján, hogy elfogadható-e fedezetnek.

Megoldható lehet a hitelfelvétel vályogház fedezettel?

Pénzügyi partnereink többségénél nincsen szerkezeti megkötés a fedezetként elfogadható ingatlanokra vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy lakásvásárlási kölcsön és szabad felhasználású vagy adósságrendező hitel egyaránt felvehető vályogházra abban az esetben, ha az adott ingatlan megfelel az egyéb előírt feltételeknek is.

Legfontosabb követelmény, hogy a ház értéke elérje az adott bank által előírt minimális értéket. Ez bankonként eltérő forgalmi illetve hitelbiztosítéki értéket jelent. Általában 5 millió forint forgalmi, illetve 3 millió forint hitelbiztosítéki érték alatti ingatlanra egyik bank sem nyújt jelzáloghitelt. Az ingatlan értékét a banki értékbecslő állapítja meg.

További lényeges feltétel, hogy a vályogház rendelkezzen épületbiztosítással vagy vásárlás esetén köthető legyen rá biztosítás. Célszerű előre egyeztetni a biztosítóval, hogy a megvásárolni kívánt vályogházra kötnek-e lakásbiztosítást.

Minden egyéb tekintetben ugyanazon feltételeknek kell megfelelni vályogházra igényelt jelzáloghitel esetén is, mint egyéb szerkezetű (tégla, könnyűszerkezet, stb.) ingatlan esetében. Lakóingatlanon kívül még hétvégi házat, üdülőt és belterületi beépítetlen területet fogadnak el fedezetként a pénzintézetek. A hétvégi ház és az üdülő szintén lehet vályog szerkezetű.

Az ingatlanfedezeten kívül a jövedelemfedezettségnek is teljesülnie kell. A jövedelemvizsgálatot a bankok a felvenni kívánt hitelösszeg tükrében, az igénylők igazolt jövedelme és rendszeres kiadásai alapján végzik el.

Előzetes jövedelemvizsgálat és hitelbírálat a Hitelnet irodáiban is díjmentesen kérhető. Ezzel elkerülhető, hogy a hiteligénylő a hitelfelvétel során előre, feleslegesen fizesse ki bizonyos díjakat (például: értékbecslés díja) egy később elutasításra kerülő hitelkérelem miatt.

Az előzetes hitelbírálat nemcsak a jövedelemvizsgálatot foglalja magába, hanem az ingatlan – összehasonlító adatok alapján történő – értékbecslését is. Az aktuális négyzetméter árat ugyanis nagymértékben befolyásolja az ingatlan területi elhelyezkedése és adott esetben például vályog szerkezete.

A vályogházra igényelhető jelzáloghitel, típusát tekintve lehet szabad felhasználású vagy lakáscélú. Lakáshitel igénybevételével a vályogház felújítható, bővíthető, korszerűsíthető, illetve akár meg is vásárolható. Arra is van lehetőség, hogy a vályogházat terhelő hitel adósságrendező konstrukció keretében kiváltásra kerüljön.

Amennyiben a vályogház finanszírozásával kapcsolatban további kérdése lenne, forduljon bizalommal online Hitelszakértőinkhez!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözletem.
Vegyes falazatú házat (vert fal) szeretnék eladni, de a belmagasság a két szobán kívül nem éri el a 2,3 m-t. Nem tudom, hogy a bankok ebben találhatnak-e kifogást (ezt az infót kaptam, hogy igen)? Mert ha a ház nem hitelezhető emiatt, akkor úgy kell hirdessem az ingatlant. Hozzáteszem az alapban sem vagyok biztos (van-e vagy nincs?)
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Zoltán

Van egy ház, amit szeretnénk megvenni, de felújításra szorul. Ehhez jól jönne a felújítási kölcsön. Viszont az ingatlan vegyes falazatú, vagyis tégla és vályog beton alapon.
Hitelezhető az ilyen szerkezetű ház?

A meglévő Tiszanánai vályogházamat szeretném állandó lakás céljára korszerűsíteni és bővíteni. A jelenlegi alapterület 75 négyzetméter, ami a bővítés után 150 -re módosulna. A teljes bővítés és korszerűsítés bekerülési összege kb. 8 millió forint.
A kérdésem az lenne, hogy banki finanszírozásban gondolkozhatok-e, vagy más megoldásban szükséges gondolkoznom.
Válaszát előre is köszönöm.
,

T.Cím! Érdeklődnék, hogy férjem örökölt testvérével egy 5-6mft.értékű rendezett vályogházat, aminek a felét kifizeti a testvérének így a ház a saját öröksége lesz. Felajánlottuk 3 lányunknak, ha kell egyik megkapja, ha ki tudja fizetni a 2 testvér részét (kb.2*2mf.-ot) értékbecsléstől függően. Kérdésem az lenne, van-e valamilyen hitelforma a házra igényt tartó, egyedülálló lányomnak? Munkaviszonya a családi cégnél van, tartozása egyik félnek sincs.

Jó napot kívánok!
Miért van az, hogy a bankok húzzák a szájukat, ha vályogházra szeretne az ügyfél felvenni jelzáloghitelt?

10
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x
Kérdésed lenne?
AI Chatbot Avatar