Utólagos CSOK feltételek, támogatás összege 2021

Először azt célszerű tisztázni, hogy mit értünk utólagos CSOK alatt! Az utólagos CSOK a később született gyermek után igényelt kedvezményt jelenti. Tehát korántsem arról van szó, hogy egy megvalósult lakáscél esetén visszamenőlegesen igényelhetjük a támogatást.

Utólagos CSOK

Utólagos CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) 2016. január 1. után kötött kölcsönszerződések esetén

Új lakás vásárlása, építése esetén

Utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. Összege gyermekenként 400 000 forint, azzal, hogy lakás bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség számlával igazolt összegének 50%-át.

Lássunk néhány gyakorlati példát az utóbb született gyermek utáni CSOK jogosultságot illetően!

Jár a kedvezmény, ha a lakásvásárláshoz munkáltatói/önkormányzati kölcsönt vettünk fel, amit még most is törlesztünk?

Válasz: Nem. Munkáltatói/önkormányzati kölcsön csökkentésére a támogatás nem használható fel.

Megkaphatjuk a CSOK-ot később született gyermekünk után, ha a lakáshitelünket időközben felmondta a bank?

Válasz: Nem. A kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor fel nem mondott hitelintézeti kölcsönből a még fennálló tartozás csökkentésére vehető igénybe.

Vér szerinti gyermekünk után megkaptuk a CSOK-ot lakásvásárláshoz. Ha a későbbiekben örökbe fogadunk még egy gyermeket, utána is megkaphatjuk a támogatást?

Válasz: Igen. A fent leírtaknak megfelelően a támogatott személy a kölcsönszerződést követően örökbefogadott gyermeke után is jogosult lehet a támogatásra.

Lakásunkat hitel igénybevételével vettük, de nem igényeltük a CSOK-ot, mert még nem lehetett. Utólag megkaphatjuk 2 gyermekünk után a lakáshitelünk csökkentésére?

Válasz: Nem. A támogatás visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség.

Lakásvásárláskor nem volt gyermekünk, CSOK-ot nem, csak lakáshitelt vettünk igénybe. Azóta született egy gyermekünk. Utóbb született gyermekként igényelhetjük rá a CSOK-ot?

Válasz: Nem. Később született gyermek után akkor igényelhető a kedvezmény, ha a támogatott személy a kölcsön felvételekor az akkor már meglévő gyermekére tekintettel jogosult volt a kedvezményre és folyósították is neki.

5 éve vettünk fel lakásfelújítási hitelt, amit jelenleg is fizetünk. Azóta született 2 gyermekünk. Jár utánuk a CSOK?

Válasz: Nem. A szerződéskötést követően született gyermek utáni CSOK az adott lakás vásárlásához, építéséhez vagy bővítéséhez felvett banki kölcsön csökkentésére használható fel. Lakásfelújításra felvett hitel csökkentésére nem fordítható.

Szobával bővítjük házunkat, amihez 2 gyermekünk után a CSOK-ot is megkapjuk. Egy esetleges 3. gyermek születése után megkaphatjuk valamilyen formában az utólagos CSOK-ot?

Válasz: Igen, amennyiben a bővítéshez lakáshitelt is igényelnek és az a 3. gyermek utáni CSOK kérelem benyújtásakor is fennáll.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2015. július 1. és december 31. között kölcsönszerződések esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére családok otthonteremtési kedvezményét igényelhet a családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

Olyan 2015. július 1. után kötött kölcsönszerződésből eredő fennálló lakáscélú hitelintézeti tartozás csökkentésére használható fel, melyet a támogatott személy az érintett lakás vételárának megfizetéséhez vagy építés esetén a bekerülési költség finanszírozásához vett fel. Építés esetén amennyiben az utólagos CSOK igénylésére a használatbavételi engedély kiadása előtt kerül sor, a kedvezmény a bekerülési költség megfizetésére is felhasználható.

Mekkora összegű CSOK jár a később született gyermek után?

Az épített, vásárolt vagy bővített lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft összegű kedvezmény vehető igénybe.

CSOK összege később született gyermek
 

A 2012. január 1-től – újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez – igényelhető lakásépítési támogatáshoz kapcsolódóan később született gyermeke után a támogatott személy utólagos lakásépítési támogatást igényelhet lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozása törlesztésére, ha a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta, s az egyéb előírt feltételek is teljesülnek.

A lakásépítési támogatás később született gyermek után igényelhető összege – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.

LEK utolagos

Utólagos szocpol a 2009. július 1. után benyújtott kölcsönszerződések esetén?

2009 július elsejétől felfüggesztésre került az addig lakástámogatási rendszer. Aki 2009. július 1. és 2011. december 31. között építkezett illetve vásárolt új vagy használt lakást, annak nem volt lehetősége gyermekek utáni támogatást igénybe venni. Ha Ön ebben az időszakban kötött kölcsönszerződést, akkor sajnos a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermeke után sem jogosult az utólagos szocpolra.

Utolagos tamogatas

Utólagos szocpol új lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos lakásépítési kedvezményre az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kölcsönszerződését 2009. július 1. előtt aláírta, vagy kölcsönkérelmét 2009. július 1-jét megelőzően benyújtotta, és ennek tényét a hitelintézet által kiállított dokumentummal igazolja. További feltétel, hogy az adott kölcsön az utólagos támogatás iránti kérelem benyújtásakor is fennáll.

Az utólagos támogatás – melynek összege megegyezik a kölcsönszerződés aláírásakor érvényes támogatási összeggel – a fennálló lakásépítési/vásárlási hitel csökkentésére fordítható.

szocpol osszege utolag gyermekenkent

Utólagos csok használt lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Használt lakóingatlan vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos otthonteremtési támogatásra (utólagos „félszocpolra”) az a támogatott személy lehet jogosult, aki már az adott ingatlan vételárának kifizetéséhez is megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) legalább 1 meglévő gyermeke után. Az utólagos FOT a 2009. július 1. előtt – használt lakás vásárlására felvett vagy benyújtott – lakáshitel-szerződésből fennálló tartozásának csökkentésére fordítható, ha valamennyi jogosultsági feltétel teljesül.

Összege azonos a szerződés megkötésekor érvényben lévő támogatási összeggel. Az utólagos félszocpol lakásbővítésre, tetőtér-beépítésre felvett lakáshitel csökkentésére nem használható fel!

felszocpol utolag gyermekenkent

Utólagos CSOK jogosultság

Az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultság elbírálásakor a hitelintézetek számára az adott lakáscél eléréséhez felvett kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos kormányrendelet az irányadó!

Aki az adott időpontban érvényes személyi és egyéb támogatási feltételeknek megfelel, annak a hitelszerződés aláírását követően született gyermeke után is jár a támogatás.

Hol igényelhető az utólagos CSOK?

Az utóbb született gyermek utáni szocpolkérelmet ahhoz a hitelintézethez kell benyújtani, amely az adott lakáscélú kölcsönt folyósította. A jogosultság megállapítása az érintett pénzintézet hatásköre.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
833 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
2020-ban vettünk egy új házat, akkor még nem igényeltük a CSOK-ot (nem mertük eü. okok miatt). 2021.02.-ben megszületett a babánk.
Kérdésem az lenne, hogy fel tudjuk-e venni utólag a CSOK-ot egy gyermek után?

Kedves Szakértő!
Utólagos CSOK igénylésére a várandósság alatt is van már lehetőség vagy csak a gyermek megszületése után?
Köszönöm előre is a választ!

Tisztelt Címzett!
Szeretném megkérdezni, hogy utólag van-e lehetőségem felvenni a CSOK-ot két gyermekem után?
Lakást vásároltam, de a vásárláskor még nem mondták ki a válást a volt férjemmel, ami azóta már megtörtént. Amikor vásároltam akkor érdeklődtem és mivel a vásárlás pillanatában még házas voltam, azt az információt kaptam, hogy nem lehet. A vásárlás 2018-ban volt a válást 2019-ben mondták ki.
Választ előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Mónika

Tisztelt Cimzett!
Korábban 4 gyerek után vettünk igénybe szocpolt házépítésre. (2009-ben kaptunk utoljára a 4. gyermekre). 2012-ben született egy 5. gyermekünk. Jogosultak vagyunk az 5. gyermek után bármilyen támogatásra (utólagos szocpol hitelcsökkentésre vagy esetleg vásárlás-építkezés esetén a fennmaradó csok összegének igénybevételére vagy bármi más támogatásra, amit korábban nem vettünk igénybe)?
Köszönettel: Viktória

Tisztelt Cím!
Milyen hitel csökkentő támogatást tudnék igénybe venni, most vagy visszamenőlegesen. Van ingatlan a tulajdonomban.
Van 2 hitelem. Első 2010-ben (üzlet vásárlásra, jelzálog alapú) felvett és a második 2015-ben (lakásvásárlásra, jelzálog alapú) felvett. Gyermekeim 2009-ben és 2016-ban születtek. Mire lennék jogosult? (szocpol?, otthonteremtés?)
Köszönöm
Üdv.
Andrea

Kedves Szakértő,
Decemberben vásároltunk egy falusi házat.
Utólag igénybe lehet-e venni az 5+5M 3 gyerekes falusi CSOK-t?

Tisztelt Szakértő!
2008-ban vettünk fel szabad felhasználású lakáshitelt. A hiteltartozásunk még tart. (2023 végéig) Akkor nem vettünk igénybe semmilyen állami támogatást. Azóta született egy gyermekünk és szeretnénk, amennyiben jogosultak vagyunk, a SZOCPOL-t utólag igénybe venni.
Már kétszer jártam a hitelintézetnél, de mindannyiszor elutasította mondván, hogy ez a termék már nem létezik. Vegyek fel új hitelt és ahhoz a CSOK-ot igényelhetem.
Újabb hitelt biztosan nem veszek fel, de ha lenne arra mód, hogy a meglévő költségeit csökkentsem, szeretnék élni vele!
Nem tudom mire hivatkozva kellene visszamenni a hitelintézetbe, hogy egyáltalán foglalkozzanak az ügyemmel? Vagy, ha ők nem, akkor kihez fordulhatok?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Anna

Szép napot!
Fundamentánál van a lakáshitelünk. A csokot banktól igényeltük 2 gyermekre. Született egy nem vállalt gyermek. A bank most azt mondja, nem jár az utólagos csok, mert nem náluk van a hitelünk.

Üdv. Köszönöm szépen.
Sziasztok, olyan kérdésem lenne, vettünk egy használt lakást, amire 2 gyermek után felettük a csokot 1.430.000 Ft. Most úton van a 3. baba, igényeltük a babaváró hitelt is, és a 4 millió jelzáloghitel elengedést is. Kérdés hogy a 3. baba után igényelhetjük-e a csokot, vagy falusi csokot vagy mindkettőt, ha igen, akkor mennyit?
Köszi szépen.

Üdv!
Tavaly nyáron vásároltunk használt ingatlant önerő + sima CSOK (4 gyermekre) + Csok hitelből. A település szerepel a Falusi CSOK listáján, így bővítésre igénybe fogjuk venni az 5.000.000 Ft támogatást. Kérdésem, hogy úgy tűnik születik még egy kisbabánk. Ebben ezt esetben igénybe vehetjük-e pluszban az utólagos csok-kal a 400.000 Ft-ot? Illetve korábban nem éltünk a jelzáloghitel elengedésének lehetőségével, ezért jogosultak lennénk-e a 4.000.000 Ft-os jóváírásra is?
Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Címzett!
Idén felvettük két gyerekre a használt lakás csokot. A kérdés az lenne, ha mégis úgy döntenénk, hogy legyen harmadik gyerek, és új házat építenénk, a 10 millióra jogosultak lennénk, vagy azt már elveszítettük?
Köszönöm, Lívia

Tisztelt Címzett!
Fundamenta által vásároltunk használt ingatlant 2014-ben, amelynek a lakáshitele még mindig folyamatban van. Vásárláskor még nem született gyermekünk. 2014 novemberében és 2017 októberében született gyermekünk. Akkor sem és azóta sem vettünk igénybe semmilyen támogatást. Utólagos CSOK-ra jogosultak vagyunk?
Most tervezzük igénybe venni a Falusi CSOKot. A kettőt lehet együtt igényelni?

Tisztelt Hitelnet!
2005-ben használt lakást vásároltunk, akkor egy gyermekünk volt, aki után 450 000 Ft-ot beszámítottak a lakáshitelbe, 2011-ben született a 2. gyermekünk, aki után szintén beszámították a 750 000 Ft-ot a lakáshitelbe. 2013-ban született a 3 gyermekünk, aki után még be tudnám a lakáshitelbe számítani a szocpolból még igényelhető összegét?

Tisztelt Hitelnet!
2005-ben használt lakást vásároltunk, akkor egy gyermekünk volt, aki után 450 000 Ft-ot beszámítottak a lakáshitelbe, 2011-ben született a 2. gyermekünk, aki után szintén beszámították a 750 000 Ft-ot a lakáshitelbe. 2013-ban született a 3 gyermekünk, aki után még be tudnám a lakáshitelbe számítani a szocpolból még igényelhető összegét?

Használt lakást vásároltunk. 1 meglévő gyermekre csokkal + önkormányzati támogatással + lakáshitellel.
Fürdőszoba felújításhoz igénybe szeretnénk venni az 50-50%-os felújítási támogatást. Egy része már meg van a költségeknek, jön a második baba.
A felújításra igénybe vehető-e a második gyerek születése után csok?

Használt lakást vásároltunk. 1 meglévő gyermekre csokkal + önkormányzati támogatással + lakáshitellel.
Fürdőszoba felújításhoz igénybe szeretnénk venni az 50-50%-os felújítási támogatást. Egy része már meg van a költségeknek, jön a második baba.
A felújításra igénybe vehető-e a második gyerek születése után csok?

Tisztelt Cím!
2006-ban vásároltunk egy használt lakást hitel felvételével. Akkor semmilyen kedvezményt nem kértünk (szocpol), és nem is voltak gyermekeink. Majd 2008-ban és 2009-ben megszülettek a gyerekek.
Azt szeretném megtudni, hogy utólag tudunk-e valamilyen támogatást felvenni? A hitelünk még érvényben van.
Válaszát előre is megköszönve: Krisztián

Tisztelt Cím!
2006-ban vásároltunk egy használt lakást hitel felvételével. Akkor semmilyen kedvezményt nem kértünk (szocpol), és nem is voltak gyermekeink. Majd 2008-ban és 2009-ben megszülettek a gyerekek.
Azt szeretném megtudni, hogy utólag tudunk-e valamilyen támogatást felvenni? A hitelünk még érvényben van.
Válaszát előre is megköszönve: Krisztián

Tisztelt Hitelnet!

2019. augusztusban vettem fel jelzáloghitelt használt lakás vásárlásához. Akkor már volt 2 kiskorú gyermekünk az élettársammal, de a Csok-ot nem vettük igénybe, mert nem akartunk állandó lakcímet létesíteni az ingatlanban. Jelenleg már egyedülállóként fizetem a hitelt.
A kérdésem az, hogy van-e rá lehetőség, hogy igényeljem /megkapjam a Csok-ot (2 gyermekre azt hiszem 1,4 millió), és azt a hitel tőkerészéből levonják. A Raiffeisen Banknál van a hitel.
Előre is köszönöm válaszukat!

Tisztelt Hitelnet!

2019. augusztusban vettem fel jelzáloghitelt használt lakás vásárlásához. Akkor már volt 2 kiskorú gyermekünk az élettársammal, de a Csok-ot nem vettük igénybe, mert nem akartunk állandó lakcímet létesíteni az ingatlanban. Jelenleg már egyedülállóként fizetem a hitelt.
A kérdésem az, hogy van-e rá lehetőség, hogy igényeljem /megkapjam a Csok-ot (2 gyermekre azt hiszem 1,4 millió), és azt a hitel tőkerészéből levonják. A Raiffeisen Banknál van a hitel.
Előre is köszönöm válaszukat!

Tisztelt Szakértő!
2019-ben, meglévő két gyermekre, és még meg nem született gyermekre igényeltünk CSOK támogatást. Azóta 2020-ban megérkezett a 3. gyermek is, így a 4 millió forintos jelzálog csökkentést is igénybe tudtuk venni. Jelenleg fizetjük a hitelünket, de úgy hozta a sors, hogy várandós lettem a 4. gyermekünkkel. A lakás sajnos elég kicsinek bizonyult, így a kérdésem leginkább arra irányulna, hogy milyen lehetőség van egy kicsit nagyobb lakásba költözni a gyermekekkel? Ön mit javasolna ebben a helyzetben?
Köszönöm előre is tisztelt válaszát!

Tisztelt Szakértő!
2019-ben, meglévő két gyermekre, és még meg nem született gyermekre igényeltünk CSOK támogatást. Azóta 2020-ban megérkezett a 3. gyermek is, így a 4 millió forintos jelzálog csökkentést is igénybe tudtuk venni. Jelenleg fizetjük a hitelünket, de úgy hozta a sors, hogy várandós lettem a 4. gyermekünkkel. A lakás sajnos elég kicsinek bizonyult, így a kérdésem leginkább arra irányulna, hogy milyen lehetőség van egy kicsit nagyobb lakásba költözni a gyermekekkel? Ön mit javasolna ebben a helyzetben?
Köszönöm előre is tisztelt válaszát!

Hello!
Nekem is kellene kölcsön csok-ra, mert jön a 2. baba és ahol vagyunk el kell, hogy menjünk, és ezért kellene, hogy tudjunk venni egy kis házat.

Hello!
Nekem is kellene kölcsön csok-ra, mert jön a 2. baba és ahol vagyunk el kell, hogy menjünk, és ezért kellene, hogy tudjunk venni egy kis házat.

Jó napot!
Annyit szeretnék megtudni, hogy mi 2008-ban igénybe vettük a fészekrakót 2 gyerekre, azóta született még 2 gyerek. Rájuk igényelhetem a Falusi Csokot?

Jó napot!
Annyit szeretnék megtudni, hogy mi 2008-ban igénybe vettük a fészekrakót 2 gyerekre, azóta született még 2 gyerek. Rájuk igényelhetem a Falusi Csokot?

Tisztelt Szakértő,
2006-ban vettünk fel jelzálog alapú hitelt 20 évre egy újépítésű lakásra egy lakóparkban, tehát azóta is fizetjük. Gyermekünk akkor még nem volt, azóta született 2 gyermek 2009-ben és 2015-ben.
Az lenne a kérdésem, hogy tudunk-e bármilyen támogatást igénybe venni.
Köszönettel,
Edit

Tisztelt Szakértő,
2006-ban vettünk fel jelzálog alapú hitelt 20 évre egy újépítésű lakásra egy lakóparkban, tehát azóta is fizetjük. Gyermekünk akkor még nem volt, azóta született 2 gyermek 2009-ben és 2015-ben.
Az lenne a kérdésem, hogy tudunk-e bármilyen támogatást igénybe venni.
Köszönettel,
Edit

Tisztelt szakértő,
az lenne a kérdésem, még a szocpol idején igénybe vettük 4 gyerekre, de ugye megszűnt és jött a csok és született 3 gyerek.
Mi kihasználhatjuk újra a csokot?
Köszönöm a választ.

Tisztelt szakértő,
az lenne a kérdésem, még a szocpol idején igénybe vettük 4 gyerekre, de ugye megszűnt és jött a csok és született 3 gyerek.
Mi kihasználhatjuk újra a csokot?
Köszönöm a választ.

833
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x