Utólagos CSOK feltételek, támogatás összege 2021

Először azt célszerű tisztázni, hogy mit értünk utólagos CSOK alatt! Az utólagos CSOK a később született gyermek után igényelt kedvezményt jelenti. Tehát korántsem arról van szó, hogy egy megvalósult lakáscél esetén visszamenőlegesen igényelhetjük a támogatást.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2016. január 1. után kötött kölcsönszerződések esetén

Új lakás vásárlása, építése esetén

Utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. Összege gyermekenként 400 000 forint, azzal, hogy lakás bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség számlával igazolt összegének 50%-át.

Lássunk néhány gyakorlati példát az utóbb született gyermek utáni CSOK jogosultságot illetően!

Jár a kedvezmény, ha a lakásvásárláshoz munkáltatói/önkormányzati kölcsönt vettünk fel, amit még most is törlesztünk?

Válasz: Nem. Munkáltatói/önkormányzati kölcsön csökkentésére a támogatás nem használható fel.

Megkaphatjuk a CSOK-ot később született gyermekünk után, ha a lakáshitelünket időközben felmondta a bank?

Válasz: Nem. A kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor fel nem mondott hitelintézeti kölcsönből a még fennálló tartozás csökkentésére vehető igénybe.

Vér szerinti gyermekünk után megkaptuk a CSOK-ot lakásvásárláshoz. Ha a későbbiekben örökbe fogadunk még egy gyermeket, utána is megkaphatjuk a támogatást?

Válasz: Igen. A fent leírtaknak megfelelően a támogatott személy a kölcsönszerződést követően örökbefogadott gyermeke után is jogosult lehet a támogatásra.

Lakásunkat hitel igénybevételével vettük, de nem igényeltük a CSOK-ot, mert még nem lehetett. Utólag megkaphatjuk 2 gyermekünk után a lakáshitelünk csökkentésére?

Válasz: Nem. A támogatás visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség.

Lakásvásárláskor nem volt gyermekünk, CSOK-ot nem, csak lakáshitelt vettünk igénybe. Azóta született egy gyermekünk. Utóbb született gyermekként igényelhetjük rá a CSOK-ot?

Válasz: Nem. Később született gyermek után akkor igényelhető a kedvezmény, ha a támogatott személy a kölcsön felvételekor az akkor már meglévő gyermekére tekintettel jogosult volt a kedvezményre és folyósították is neki.

5 éve vettünk fel lakásfelújítási hitelt, amit jelenleg is fizetünk. Azóta született 2 gyermekünk. Jár utánuk a CSOK?

Válasz: Nem. A szerződéskötést követően született gyermek utáni CSOK az adott lakás vásárlásához, építéséhez vagy bővítéséhez felvett banki kölcsön csökkentésére használható fel. Lakásfelújításra felvett hitel csökkentésére nem fordítható.

Szobával bővítjük házunkat, amihez 2 gyermekünk után a CSOK-ot is megkapjuk. Egy esetleges 3. gyermek születése után megkaphatjuk valamilyen formában az utólagos CSOK-ot?

Válasz: Igen, amennyiben a bővítéshez lakáshitelt is igényelnek és az a 3. gyermek utáni CSOK kérelem benyújtásakor is fennáll.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2015. július 1. és december 31. között kölcsönszerződések esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére családok otthonteremtési kedvezményét igényelhet a családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

Olyan 2015. július 1. után kötött kölcsönszerződésből eredő fennálló lakáscélú hitelintézeti tartozás csökkentésére használható fel, melyet a támogatott személy az érintett lakás vételárának megfizetéséhez vagy építés esetén a bekerülési költség finanszírozásához vett fel. Építés esetén amennyiben az utólagos CSOK igénylésére a használatbavételi engedély kiadása előtt kerül sor, a kedvezmény a bekerülési költség megfizetésére is felhasználható.

Mekkora összegű CSOK jár a később született gyermek után?

Az épített, vásárolt vagy bővített lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft összegű kedvezmény vehető igénybe.

CSOK összege később született gyermek
 

A 2012. január 1-től – újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez – igényelhető lakásépítési támogatáshoz kapcsolódóan később született gyermeke után a támogatott személy utólagos lakásépítési támogatást igényelhet lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozása törlesztésére, ha a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta, s az egyéb előírt feltételek is teljesülnek.

A lakásépítési támogatás később született gyermek után igényelhető összege – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.

LEK utolagos

Utólagos szocpol a 2009. július 1. után benyújtott kölcsönszerződések esetén?

2009 július elsejétől felfüggesztésre került az addig lakástámogatási rendszer. Aki 2009. július 1. és 2011. december 31. között építkezett illetve vásárolt új vagy használt lakást, annak nem volt lehetősége gyermekek utáni támogatást igénybe venni. Ha Ön ebben az időszakban kötött kölcsönszerződést, akkor sajnos a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermeke után sem jogosult az utólagos szocpolra.

Utolagos tamogatas

Utólagos szocpol új lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos lakásépítési kedvezményre az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kölcsönszerződését 2009. július 1. előtt aláírta, vagy kölcsönkérelmét 2009. július 1-jét megelőzően benyújtotta, és ennek tényét a hitelintézet által kiállított dokumentummal igazolja. További feltétel, hogy az adott kölcsön az utólagos támogatás iránti kérelem benyújtásakor is fennáll.

Az utólagos támogatás – melynek összege megegyezik a kölcsönszerződés aláírásakor érvényes támogatási összeggel – a fennálló lakásépítési/vásárlási hitel csökkentésére fordítható.

szocpol osszege utolag gyermekenkent

Utólagos szocpol használt lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Használt lakóingatlan vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos otthonteremtési támogatásra (utólagos „félszocpolra”) az a támogatott személy lehet jogosult, aki már az adott ingatlan vételárának kifizetéséhez is megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) legalább 1 meglévő gyermeke után. Az utólagos FOT a 2009. július 1. előtt – használt lakás vásárlására felvett vagy benyújtott – lakáshitel-szerződésből fennálló tartozásának csökkentésére fordítható, ha valamennyi jogosultsági feltétel teljesül.

Összege azonos a szerződés megkötésekor érvényben lévő támogatási összeggel. Az utólagos félszocpol lakásbővítésre, tetőtér-beépítésre felvett lakáshitel csökkentésére nem használható fel!

felszocpol utolag gyermekenkent

Utólagos szocpolra való jogosultság

Az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultság elbírálásakor a hitelintézetek számára az adott lakáscél eléréséhez felvett kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos kormányrendelet az irányadó!

Aki az adott időpontban érvényes személyi és egyéb támogatási feltételeknek megfelel, annak a hitelszerződés aláírását követően született gyermeke után is jár a támogatás.

Hol igényelhető az utólagos szocpol?

Az utóbb született gyermek utáni szocpolkérelmet ahhoz a hitelintézethez kell benyújtani, amely az adott lakáscélú kölcsönt folyósította. A jogosultság megállapítása az érintett pénzintézet hatásköre.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
819 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!

2014 ben Új lakás vásárlás/építési kölcsönt vettünk fel.
Kérdésem az lenne hogy jogosultak vagyunk utólagos CSOK-ra?
Gyermekeink 2016 ban és 2019 ben születtek
Az épült ingatlan csak az egyikünk nevén van.
Előre is köszönöm segítségüket

Tisztelt Szakértő!

2014 ben Új lakás vásárlás/építési kölcsönt vettünk fel.
Kérdésem az lenne hogy jogosultak vagyunk utólagos CSOK-ra?
Gyermekeink 2016 ban és 2019 ben születtek
Az épült ingatlan csak az egyikünk nevén van.
Előre is köszönöm segítségüket

Kedves Zoltán!
Ha Új lakás vásárlása, építése esetén igényeltek CSOK támogatást, akkor utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

Tisztelt szakértő!
2008-ban vettünk fel lakáshitelt és szocpolt egy már megszületett és egy bevállalt gyermek után. A bevállalt gyermek sajnos nem született meg 4 éven belül (de 2016-ban igen), ezért az utána kapott 1,5 millió forintnyi szocpol támogatást kamatokkal együtt vissza kellett fizetnünk 2012-ben.
A fent leírt esetben jogosultak vagyunk-e most a CSOK-ra a két gyermekünkkel?
Ha igen, akkor milyen összegben? (egymásnak némileg ellentmondó állításokat találtam a visszafizetett szocpol esetére vonatkozóan.)
Előre köszönjük a segítséget!
Üdvözlettel: Csaba

Tisztelt szakértő!
2008-ban vettünk fel lakáshitelt és szocpolt egy már megszületett és egy bevállalt gyermek után. A bevállalt gyermek sajnos nem született meg 4 éven belül (de 2016-ban igen), ezért az utána kapott 1,5 millió forintnyi szocpol támogatást kamatokkal együtt vissza kellett fizetnünk 2012-ben.
A fent leírt esetben jogosultak vagyunk-e most a CSOK-ra a két gyermekünkkel?
Ha igen, akkor milyen összegben? (egymásnak némileg ellentmondó állításokat találtam a visszafizetett szocpol esetére vonatkozóan.)
Előre köszönjük a segítséget!
Üdvözlettel: Csaba

Kedves Csaba!
CSOK különbözetre lehetnek jogosultak. Az adott lakáscélra adható támogatási összeget csökkenteni szükséges információink szerint a 2008-ban kapott szocpol teljes összegével. Ugyanis csak a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét nem kell figyelembe venni. Mivel Önöknél a támogatás felvétele 2011. december 31. előtt történt, így a teljes összeget kell figyelembe venni akkor is, ha az időközben visszafizetésre került.
További tájékoztatásért kérjük, keresse a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztályát.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Érdeklődni szeretnék 2. gyermek után CSOK mire használható fel és milyen összegű? Az első gyermek után a CSOK-ot már felhasználtuk lakásvásárlásra, de azóta született még egy gyermek (aki most 3 éves) és rá is fel szeretnénk használni a CSOK-ot.
Köszönöm a válaszát.

Érdeklődni szeretnék 2. gyermek után CSOK mire használható fel és milyen összegű? Az első gyermek után a CSOK-ot már felhasználtuk lakásvásárlásra, de azóta született még egy gyermek (aki most 3 éves) és rá is fel szeretnénk használni a CSOK-ot.
Köszönöm a válaszát.

Kedves Tamás!
Amennyiben használt lakást vásároltak és lakáshitelt is vettek fel, akkor 2. gyermekük után 400.000 Ft összegű utólagos CSOK-ra lehetnek jogosultak, mely a fennálló hiteltartozás csökkentésére használható fel.
Valamint, újabb lakáscél esetén lenne lehetőség a CSOK további kihasználásra. Ezekről honlapunkon részletes leírás olvasható.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Jó napot!
Utólagos szocpolról szeretnék érdeklődni.
2003-ban vásároltunk egy újépítésű házat. Akkor 2 gyermek megszületését vállaltuk 6 éven belül. 2006-ban az első gyermek megszületett. 2008-ban átvittük a fenmaradó 2. gyermekre járó szocpolt egy új lakásra.
Sajnálatos módon a második gyermek nem született meg határidőn belül, csak 3 hónappal később. Ezen okok miatt a 2. gyermekre járó szocpolt vissza kellett fizetni.
A kérdésem az lenne, hogy utólag lehet-e igényelni a második gyermekre a szocpolt, hogy a jelzáloghitel fennmaradó összegét csökkenteni tudjuk?
Köszönettel.
Attila

Jó napot!
Utólagos szocpolról szeretnék érdeklődni.
2003-ban vásároltunk egy újépítésű házat. Akkor 2 gyermek megszületését vállaltuk 6 éven belül. 2006-ban az első gyermek megszületett. 2008-ban átvittük a fenmaradó 2. gyermekre járó szocpolt egy új lakásra.
Sajnálatos módon a második gyermek nem született meg határidőn belül, csak 3 hónappal később. Ezen okok miatt a 2. gyermekre járó szocpolt vissza kellett fizetni.
A kérdésem az lenne, hogy utólag lehet-e igényelni a második gyermekre a szocpolt, hogy a jelzáloghitel fennmaradó összegét csökkenteni tudjuk?
Köszönettel.
Attila

Kedves Attila!
Úgy tudjuk, hogy igen. Az ügyben a hitelnyújtó pénzintézethez kell benyújtani a támogatási kérelmet. Előzetesen a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud Önnek bővebb felvilágosítást adni.

Új házat építettünk/építünk. Hitelt nem vettünk fel. 2 gyermeket vállaltunk, a csokot megkaptuk. 1 megszületett, most pedig ikrek várhatóak. Az építő anyagot megvettük már, de egy szobát és egy fürdőt be kell fejeznünk, de ezt családon belül meg tudjuk oldani. Azaz további számlánk nem lesz. Kiadásunk viszont lesz, a hirtelen megváltozó élethelyzet okán. Miként tudnánk kihasználni a teljes csokot? Ha most veszünk fel jelzaloghitelt az megoldás lehet?
Köszönöm, ha szakértő javaslatot adnak.

Kedves Éva!
További CSOK-ot a leírtak alapján már sajnos nem tudnak igényelni. Ha azonban lakáshitelt tudnának felvenni, akkor annak összegéből 4M Ft jóváírható lehet a 3. gyermek után, tartozáscsökkentő támogatás keretében. Erről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség, kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Van három gyerek és már rájuk kivettük a csokot, de még akkor nem volt ez a lehetőség.
Tudjuk-e igényelni?

Kedves Gyula!
Ha három gyermekére már kihasználták a CSOK-ot, és azóta nem született gyermek akkor nem jogosultak az utólagos CSOK-ra.

Jó napot!
Milyen iratokat, papírokat kell beszerezni az utólagos CSOK igényléséhez?
Köszönöm a választ!

Kedves Viktória!
Az utóbb született gyermek utáni CSOK igényléshez kapcsolódó dokumentumokról a korábbi lakáshitelt nyújtó pénzintézet tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.

Arra szeretnék választ, hogy ha a gyermekem 2004. 08. hóban született. A lakást 2007-ben vásároltuk, jelenleg is fizetjük a lakásvásárlásra felvett hitelt. Nekünk jár-e bármilyen kedvezmény?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Gábor!
A leírtak alapján utólagosan sajnos nem érvényesíthető támogatás.

Tisztelt Szakértő!
Két gyermekünkre felvettük a CSOK-ot ház vételére. Kérdésem arra vonatkozik, hogy közben párom ismét gyermeket vár, és valamilyen módon szeretnénk a harmadik gyerekre is érvényesíteni a CSOK támogatását. A jelenlegi házunkat nem nagyon lehet bővíteni, viszont van öröklésből származó rossz állapotú családi ház is a tulajdonunkban.
Kérdésem az, hogy annak felújítására fel lehet-e venni utólag a CSOK támogatást? Illetve kérdezném, hogy vajon felújításra, fűtéskorszerűsítésre, esetleg telekvásárlásra fel lehet-e használni a harmadik gyerekre járó csokot, ami jóval magasabb, mint a két gyerekre megkapott összeg.
Válaszukat köszönöm!

Kedves Gellért!
Felújításra, korszerűsítésre, telekvásárlásra a CSOK nem vehető fel. Korszerűsítésre és/vagy bővítésre preferált településen lévő lakóház esetében lenne lehetőség, ám feltétel, hogy az adott ingatlanban életvitelszerűen éljenek. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashat.
Amennyiben a jelenlegi házuk vásárlásakor lakáshitelt is vettek fel, amely jelenleg is fennáll, akkor 3. gyermekük után utólagos CSOK-ra lehetnek jogosultak 400.000 Ft összegben, mely a fennálló lakáshitel csökkentésére fordítható.
Ha rendelkeznek fennálló jelzáloghitellel, akkor további lehetőséget a tartozáscsökkentő támogatás jelenthet, melyről bővebb információ ITT olvasható.

Jó napot! Olyan ügyben érdeklödnék, hogy még 2007 ben felvettem két gyermekemre a szocpolt, amiből házat vásároltunk és azóta született még egy gyermekem. Szeretnék lakást vásárolni és fel tudom venni a gyermekemre a támogatás amelyikre még nem vettem fel? Tudom igényelni ő rá is?

Kedves Asszonyom!
Két opció adott. Az egyik, hogy igényelheti csak a harmadik gyermek után a CSOK támogatást. A másik, hogy ha mind a három gyermek 25 év alatti, akkor a korábban kapott szocpol összegével csökkentett 3 gyermek után járó CSOK-ra lehet jogosult. A CSOK összegéről IDE , a jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Tisztelt szakértő,

A párommal lakáshitelből vásároltuk az ingatlanunkat egy preferált kistelepülésen 2 éve, de semmilyen támogatás nem igényeltünk. Októberben megszületett 1. közös gyermekünk, így ha minden igaz jogosultak vagyunk az utólagos 400.000 Ft CSOK-ra, ami megy bele a hitelünkbe. Lehetséges, hogy vállalnának egy 2. gyermeket, jogosultak vagyunk a falusi CSOK korszerűsítésre vonatkozó 1.3 millió forintjának igénybevételére, úgy hogy korábban éltünk az utólagos CSOK lehetőségével? Ha a válasz igen, akkor arra is van lehetőség, hogy a 2. gyermek után is igénybe vesszük az újabb 400.000 Ft utólagos CSOK-ot, majd ezt követően a már meglévő két gyermekünkre igényeljük a falusi CSOK korszerűsítésre vonatkozó részét? Esetleg aki már valamikor is igényelt utólagos CSOK-ot az felejtsen el minden más támogatást? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Kedves Zoltán!
Mivel nem CSOK-kal vásárolták az ingatlant, így utólagos CSOK-ra nem jogosultak. Falusi CSOK-ot igényelhetnek 1 meglévő és 1 vállalt gyermek után korszerűsítésre, ha a jogosultsági feltételek teljesülnek. Erről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.
Továbbá, második gyermek után jogosultak lehetnek az 1 millió Ft-os tartozáscsökkentő támogatásra, mely a meglévő lakáshitelből kerül jóváírásra. Erről IDE kattintva olvashat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Tisztelt Hitelnet!
2016-ban használt családi házat vásároltam, lakáshitelt és a 2 gyermek után járó CSOK-ot vettem hozzá igénybe. 2018-ban megszületett a harmadik gyermekem, ezért a tavalyi évben éltem a lehetőséggel, a három gyermek után megkaptam az 1 millió forintos támogatást, melyet a tőketartozásból vontak le.
A kérdésem az lenne, hogy igényelhetem-e a harmadik gyermekem után az utólagos CSOK-ot, illetve, amennyiben igen, akkor hová forduljak a kérelmemmel?
Köszönöm.

Kedves Viktória!
A leírtak alapjá jogosult lehet az utólagos 400.000 Ft összegű CSOK-ra. Ezt a lakáshitelt nyújtó bankban tudja igényelni.

Kedves Címzett!
Új építésű lakást szeretnénk vásárolni CSOK támogatás+hitel igénybevételével, 2 vagy 3 gyermek vállalásával. Jelenleg egy gyermekünk van, 3. gyermek vállalását még nem döntöttük el, CSOK szempontjából kockázatosnak tartjuk.
Kérdésem az, hogy ha 2 gyermek vállalásával vennénk új lakást (2,6 millió CSOK támogatással + CSOK hitel), azonban ha időközben mégis megszületik a 3. gyermek akkor utólagosan igénybe vehető a 7,4 millió Ft CSOK támogatás (3 gyermek és 2 gyermek közötti különbözete)?
Köszönöm a válaszát.

Kedves Márton!
A CSOK különbözetre csak újabb lakáscél esetén lehetnek jogosultak.

2019-ben vettünk fel lakáshitelt használt ingatlan vásárlására és 1 gyermek után igényeltünk CSOK-ot. Úton van a második baba, szeretnénk átalakítani a házat. Igényelhetünk utána CSOK-ot? Pluszban hitelt nem szeretnénk felvenni már. Idővel majd bővítés is tervben van.
Köszönettel.
Violetta

Kedves Violetta!
CSOK meglévő ház átalakításásra nem igényelhető. Azonban második gyermekük után jogosultak lehetnek az utólagos CSOK-ra, melynek összege 400.000 Ft. Ez a meglévő lakáshitelből kerül jóváírásra. Az utólagos CSOK-ról IDE kattintva tájékozódhatnak.
Továbbá, második gyermekük után jogosultak lehetnek a tartozáscsökkentő támogatársa, melynek összege 1 millió Ft, szintén a meglévő lakáshitel csökkentésére vehető igénybe. Erről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.
Amennyiben a jövőben igényelnék a CSOK-ot bővítésre, akkor a korábban kapott CSOK támogatással csökkentett összegre lehetnek jogosultak.

Tisztelt Hitelnet!

A hozzászólások végigolvasása után sem vagyok 100%-ig biztos az engem foglalkoztató kérdés válaszában így feltenném -lehet újra, elnézést-.

Új ház építésébe kezdünk jövő évben. Fiatalok vagyunk, egyelőre gyermek nélkül. Igénybe szeretnénk venni a 2 gyermekes CSOK-ot hitellel együtt. A 3 gyermekes CSOK-ot az ezáltal ránk nehezedő nyomás miatt nem szeretnénk bevállalni. Azonban ha végül mégis úgy alakulna, hogy 10 éven belül 3. gyermekkel is bővül a család, nekünk is van lehetőségünk a különbözet igénylésére, annak a meglévő hitelbe való törlesztésére?
Köszönöm.

Kedves Krisztina!
Új ház építésű CSOK esetén utóbb született gyermek után nem igényelhető a 400.000 Ft-os utólagos CSOK.
A későbbiekben újabb lakáscél esetén tudják igényelni a CSOK különbözetet.

Tisztelt Hitelnet!
2007-ben vásároltam egy családi házat, akkor még Szocpol volt a neve. Kaptam 2 gyerekre 1.2 milliót és persze hitelt hozzá. Fizettem 7 évig, aztán az eszközkezelőtől visszavettem, de ez mindegy. Közben született még egy gyerek, amire nem használtam ki.
Ilyenkor mit lehet?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Ildikó

Kedves Ildikó!
A leírtak alapján nem jogosult az utólagos CSOK-ra.

Érdeklődni szeretnék a CSOK támogatási lehetőségről.
Három gyerekes nagycsalád vagyunk. Már pár éve próbáltam igényelni és akkor azt a választ kaptam vissza, hogy a gyerekek nem 2018 után születtek, így nem vagyok jogosult.
(születési évük: 2003, 2010, 2013)
De a napokban az egyik ismerősöm sikeresen elnyerte a pályázatot úgy, hogy neki is 2018 előtt született gyerekei vannak. Az lenne még a kérdésem, ha jogosult lennék rá, akkor hol találom meg az igénylőlapot és kinek kell tovább küldenem.
Segítségüket előre is köszönöm!

Kedves Zsolt!
CSOK támogatás esetén nincs ilyen szabály, hogy 2018 után született gyermekekre lehet csak igényelni.
Ez a tartozáscsökkentő támogatásra vonatkozik, melyről IDE kattintva tájékozódhat.
CSOK-ot igényelhetnek meglévő gyermekei után, amennyiben lakásvásárlás előtt állnak, Falusi CSOK-ot meglévő ingtalanuk korszerűsítésére is.
A jogosultsági feltételekről CSOK esetében IDE, Falusi CSOK esetében IDE kattintva olvashat bővebben.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2018 májusában vásároltam hitelre (OTP) egy használt lakást, melyre nem vettem igénybe a CSOK-ot. Kislányom 2018 novemberében született. (A hitel felvételekor a tanácsadó azt javasolta, hogy ne is próbáljam, mert az egy főre jutó jövedelem nem lesz elegendő a hitel elbírálása során.)
Van rá lehetőség, hogy utólag igénybe vegyem?
Köszönettel:
Melinda

Kedves Melinda!
A leírtak alapján sajnos nem tudja igénybevenni az utólagos CSOK-ot, mivel korábban nem igényelte a támogatást.

Egy 5 gyermekes család problémájára keresnénk kiutat.
1. 2 gyermek régi csok.+ devizás hitel felvétellel házat vettek.
2. Nem bírták fizetni, mert közben még 3 gyerek született, kevés volt a jövedelmük még a megélhetésre is.
3. A ház árverezésre, végrehajtásra kitűzve. Mivel egy elég elmaradott faluban van, nem kelt el.
4. Valami megegyezés történt havi 25 ezres törlesztéssel.
5. Kérdés — a 3 megszületett gyerek után ebben az esetben jóvá lehetne-e írni a rájuk járó csok összeget? Ha igen, hol kell elintézni? Jogszabályok, amire hivatkozni lehet az ügyintézés során!
6. Ha van megoldás, ezzel lényegében a turbósított adósság nagy részétől megszabadulnának.
Köszönöm a választ előre is!

Kedves Margit!
A leírtak alapján sajnos nem vehető igénybe az utólagos CSOK. Az utólagos CSOK csak fel nem mondott hitelek esetében írható jóvá.

Üdvözlöm!
Tavaly 2019-ben igényeltük a falusi csokot felújításra, korszerűsítésre, ami 5 millió Ft volt. Nem tudtuk, hogy lehet mellé igényelni kedvezményes hitelt, akkor még az áfa visszatérítés se járt, a 27%-os.
Utólag lehetne-e igényelni 5 gyermekre csok hitelt használt lakás korszerűsítésre?
Köszönöm.

Kedves Laura!
Utólag nem igényelhető a támogatott CSOK hitel. Ezt a CSOK-kal egyidejűleg kellett volna megigényelni.

2013-ban felvett építési hitel vagy babaváró hitel előtörlesztésére fel lehet használni a CSOK-ot, ha a babavárót 2020-ban ellőttük tetőtérbeépítéses bővítésre az akkori lehetőségek szerint?

Kedves Tímea!
A CSOK hitel előtörlesztésre nem igényelhető. A CSOK lakáscélokról részletesen IDE kattintva tájékozódhat.

Kedves Hitelnet!
Használt lakást vásároltunk Csok támogatással egy meglévő ès egy vállalt gyermek után, aki már megszületett. Most egy harmadik gyermek vállalását tervezzük, viszont akkor egy nagyobb ingatlant kellene vásárolnunk.
Kérdésem: harmadik vállalt gyermek esetén még igényelhetünk Csok-ot, illetve a vásárláshoz Csok hitelt?
Köszönöm a válaszukat!

Kedves Erika!
Az egyik opció, hogy önkénetesn visszafizetik a támogatást, majd újra igénylik azt három gyermek után az újabb lakás vásárlásra, ha a jogosultsági feltételek jelenleg is teljesülnek. Ebben az esetben a CSOK hitelt is igényelhetik a támogatás mellé.
A másik megoldás, hogy továbbviszik a CSOK-ot a következő lakásra, és a különbözetet igénylik. Ebben az esetben az előző ingtalan eladásából származó összeget tovább kell forgatni az újabb ingatlanba, továbbá feltétel még, hogy egy nagyobb hasznos alapterületű és drágább ingatlan legyen.
A témában bővebben IDE kattintva tájékozódhat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést!

2006-ben felvettem két gyermekem után a szocpolt, most örökbe fogadtunk egy harmadik gyermeket ( még a két másik is gyermekkorú) valamilyen kedvezményre jogosultak vagyunk e a harmadik gyermek után? A szocpolt anno új lakás építésére vettük fel aminek a hitelét még törlesztjük.

Válaszukat előre is köszönöm: Zoltán

Kedves Zoltán!
A leírtak alapján jogosultak lehetnek az utólagos CSOK-ra, melynek összege 400.000 Ft mivel 2006-ban szocpolt igényeltek. Ez a meglévő lakáshitelből kerül jóváírásra.

Üdv,
2016 utáni szekcióban azzal kezdik, hogy új lakás vásárlás esetén – gondolom arra értik, hogy a 2016. után kötött hitelszerződésben új lakás vásárlás volt – utólag született gyermekre nem jár támogatás.
Egy későbbi példa válaszában viszont: “Később született gyermek után akkor igényelhető a kedvezmény, ha a támogatott személy a kölcsön felvételekor az akkor már meglévő gyermekére tekintettel jogosult volt a kedvezményre és folyósították is neki.” Most akkor jár vagy nem jár?
A mi példánk: Új lakást vettünk, akkor már meglévő 1 gyermekre igényeltünk CSOK-ot. Idén megszületett 2. gyermekünk. Erre a hitelre jár így további támogatás? A tőkébe szerettük volna betörleszteni, de ellentmondásos infókba ütközünk mindenhol.
Köszönöm

Kedves Richárd!
Ha Önök CSOK-ot igényeltek új lakás vásárlásra, úgy nem jogosultak az utólagos CSOK-ra.

2019-ben megkaptuk a falusi csokot 2 gyermekre 2.600.000 Ft-ot. Most gondolkozunk 3 gyermekben. Utólag igénybe lehet venni? Ha igen, mennyit kapnánk? Lakáshitelünk nincs. Csak a falusi CSOK-ot vettük igénybe.

Kedves Mónika!
Utólag nem igényelhető a Falusi CSOK.

2019-ben vásároltunk új lakást 2 gyerekes CSOK és lakáshitel igénybevételével. Amennyiben a jelenlegi gyermekünk után mégis 2 gyermek születik, utólagosan módosíthatjuk a CSOK szerződést 3 gyermekre?

Kedves Norbert!
Új lakásra felvett CSOK esetén újabb gyermek születésekor sajnos nincs lehetőség a 3 gyermekes CSOK utólagos érvényesítésére.

Kérdése van?

Kattintson ide és tegye fel

Szakértőink eddig 44439 kérdésre válaszoltak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

819
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x