Utólagos CSOK feltételek, támogatás összege 2021

Először azt célszerű tisztázni, hogy mit értünk utólagos CSOK alatt! Az utólagos CSOK a később született gyermek után igényelt kedvezményt jelenti. Tehát korántsem arról van szó, hogy egy megvalósult lakáscél esetén visszamenőlegesen igényelhetjük a támogatást.

Utólagos CSOK

Utólagos CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) 2016. január 1. után kötött kölcsönszerződések esetén

Új lakás vásárlása, építése esetén

Utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. Összege gyermekenként 400 000 forint, azzal, hogy lakás bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség számlával igazolt összegének 50%-át.

Lássunk néhány gyakorlati példát az utóbb született gyermek utáni CSOK jogosultságot illetően!

Jár a kedvezmény, ha a lakásvásárláshoz munkáltatói/önkormányzati kölcsönt vettünk fel, amit még most is törlesztünk?

Válasz: Nem. Munkáltatói/önkormányzati kölcsön csökkentésére a támogatás nem használható fel.

Megkaphatjuk a CSOK-ot később született gyermekünk után, ha a lakáshitelünket időközben felmondta a bank?

Válasz: Nem. A kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor fel nem mondott hitelintézeti kölcsönből a még fennálló tartozás csökkentésére vehető igénybe.

Vér szerinti gyermekünk után megkaptuk a CSOK-ot lakásvásárláshoz. Ha a későbbiekben örökbe fogadunk még egy gyermeket, utána is megkaphatjuk a támogatást?

Válasz: Igen. A fent leírtaknak megfelelően a támogatott személy a kölcsönszerződést követően örökbefogadott gyermeke után is jogosult lehet a támogatásra.

Lakásunkat hitel igénybevételével vettük, de nem igényeltük a CSOK-ot, mert még nem lehetett. Utólag megkaphatjuk 2 gyermekünk után a lakáshitelünk csökkentésére?

Válasz: Nem. A támogatás visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség.

Lakásvásárláskor nem volt gyermekünk, CSOK-ot nem, csak lakáshitelt vettünk igénybe. Azóta született egy gyermekünk. Utóbb született gyermekként igényelhetjük rá a CSOK-ot?

Válasz: Nem. Később született gyermek után akkor igényelhető a kedvezmény, ha a támogatott személy a kölcsön felvételekor az akkor már meglévő gyermekére tekintettel jogosult volt a kedvezményre és folyósították is neki.

5 éve vettünk fel lakásfelújítási hitelt, amit jelenleg is fizetünk. Azóta született 2 gyermekünk. Jár utánuk a CSOK?

Válasz: Nem. A szerződéskötést követően született gyermek utáni CSOK az adott lakás vásárlásához, építéséhez vagy bővítéséhez felvett banki kölcsön csökkentésére használható fel. Lakásfelújításra felvett hitel csökkentésére nem fordítható.

Szobával bővítjük házunkat, amihez 2 gyermekünk után a CSOK-ot is megkapjuk. Egy esetleges 3. gyermek születése után megkaphatjuk valamilyen formában az utólagos CSOK-ot?

Válasz: Igen, amennyiben a bővítéshez lakáshitelt is igényelnek és az a 3. gyermek utáni CSOK kérelem benyújtásakor is fennáll.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2015. július 1. és december 31. között kölcsönszerződések esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére családok otthonteremtési kedvezményét igényelhet a családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

Olyan 2015. július 1. után kötött kölcsönszerződésből eredő fennálló lakáscélú hitelintézeti tartozás csökkentésére használható fel, melyet a támogatott személy az érintett lakás vételárának megfizetéséhez vagy építés esetén a bekerülési költség finanszírozásához vett fel. Építés esetén amennyiben az utólagos CSOK igénylésére a használatbavételi engedély kiadása előtt kerül sor, a kedvezmény a bekerülési költség megfizetésére is felhasználható.

Mekkora összegű CSOK jár a később született gyermek után?

Az épített, vásárolt vagy bővített lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft összegű kedvezmény vehető igénybe.

CSOK összege később született gyermek
 

A 2012. január 1-től – újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez – igényelhető lakásépítési támogatáshoz kapcsolódóan később született gyermeke után a támogatott személy utólagos lakásépítési támogatást igényelhet lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozása törlesztésére, ha a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta, s az egyéb előírt feltételek is teljesülnek.

A lakásépítési támogatás később született gyermek után igényelhető összege – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.

LEK utolagos

Utólagos szocpol a 2009. július 1. után benyújtott kölcsönszerződések esetén?

2009 július elsejétől felfüggesztésre került az addig lakástámogatási rendszer. Aki 2009. július 1. és 2011. december 31. között építkezett illetve vásárolt új vagy használt lakást, annak nem volt lehetősége gyermekek utáni támogatást igénybe venni. Ha Ön ebben az időszakban kötött kölcsönszerződést, akkor sajnos a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermeke után sem jogosult az utólagos szocpolra.

Utolagos tamogatas

Utólagos szocpol új lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos lakásépítési kedvezményre az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kölcsönszerződését 2009. július 1. előtt aláírta, vagy kölcsönkérelmét 2009. július 1-jét megelőzően benyújtotta, és ennek tényét a hitelintézet által kiállított dokumentummal igazolja. További feltétel, hogy az adott kölcsön az utólagos támogatás iránti kérelem benyújtásakor is fennáll.

Az utólagos támogatás – melynek összege megegyezik a kölcsönszerződés aláírásakor érvényes támogatási összeggel – a fennálló lakásépítési/vásárlási hitel csökkentésére fordítható.

szocpol osszege utolag gyermekenkent

Utólagos csok használt lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Használt lakóingatlan vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos otthonteremtési támogatásra (utólagos „félszocpolra”) az a támogatott személy lehet jogosult, aki már az adott ingatlan vételárának kifizetéséhez is megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) legalább 1 meglévő gyermeke után. Az utólagos FOT a 2009. július 1. előtt – használt lakás vásárlására felvett vagy benyújtott – lakáshitel-szerződésből fennálló tartozásának csökkentésére fordítható, ha valamennyi jogosultsági feltétel teljesül.

Összege azonos a szerződés megkötésekor érvényben lévő támogatási összeggel. Az utólagos félszocpol lakásbővítésre, tetőtér-beépítésre felvett lakáshitel csökkentésére nem használható fel!

felszocpol utolag gyermekenkent

Utólagos CSOK jogosultság

Az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultság elbírálásakor a hitelintézetek számára az adott lakáscél eléréséhez felvett kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos kormányrendelet az irányadó!

Aki az adott időpontban érvényes személyi és egyéb támogatási feltételeknek megfelel, annak a hitelszerződés aláírását követően született gyermeke után is jár a támogatás.

Hol igényelhető az utólagos CSOK?

Az utóbb született gyermek utáni szocpolkérelmet ahhoz a hitelintézethez kell benyújtani, amely az adott lakáscélú kölcsönt folyósította. A jogosultság megállapítása az érintett pénzintézet hatásköre.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
833 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!

2014 ben Új lakás vásárlás/építési kölcsönt vettünk fel.
Kérdésem az lenne hogy jogosultak vagyunk utólagos CSOK-ra?
Gyermekeink 2016 ban és 2019 ben születtek
Az épült ingatlan csak az egyikünk nevén van.
Előre is köszönöm segítségüket

Tisztelt Szakértő!

2014 ben Új lakás vásárlás/építési kölcsönt vettünk fel.
Kérdésem az lenne hogy jogosultak vagyunk utólagos CSOK-ra?
Gyermekeink 2016 ban és 2019 ben születtek
Az épült ingatlan csak az egyikünk nevén van.
Előre is köszönöm segítségüket

Tisztelt szakértő!
2008-ban vettünk fel lakáshitelt és szocpolt egy már megszületett és egy bevállalt gyermek után. A bevállalt gyermek sajnos nem született meg 4 éven belül (de 2016-ban igen), ezért az utána kapott 1,5 millió forintnyi szocpol támogatást kamatokkal együtt vissza kellett fizetnünk 2012-ben.
A fent leírt esetben jogosultak vagyunk-e most a CSOK-ra a két gyermekünkkel?
Ha igen, akkor milyen összegben? (egymásnak némileg ellentmondó állításokat találtam a visszafizetett szocpol esetére vonatkozóan.)
Előre köszönjük a segítséget!
Üdvözlettel: Csaba

Tisztelt szakértő!
2008-ban vettünk fel lakáshitelt és szocpolt egy már megszületett és egy bevállalt gyermek után. A bevállalt gyermek sajnos nem született meg 4 éven belül (de 2016-ban igen), ezért az utána kapott 1,5 millió forintnyi szocpol támogatást kamatokkal együtt vissza kellett fizetnünk 2012-ben.
A fent leírt esetben jogosultak vagyunk-e most a CSOK-ra a két gyermekünkkel?
Ha igen, akkor milyen összegben? (egymásnak némileg ellentmondó állításokat találtam a visszafizetett szocpol esetére vonatkozóan.)
Előre köszönjük a segítséget!
Üdvözlettel: Csaba

Érdeklődni szeretnék 2. gyermek után CSOK mire használható fel és milyen összegű? Az első gyermek után a CSOK-ot már felhasználtuk lakásvásárlásra, de azóta született még egy gyermek (aki most 3 éves) és rá is fel szeretnénk használni a CSOK-ot.
Köszönöm a válaszát.

Érdeklődni szeretnék 2. gyermek után CSOK mire használható fel és milyen összegű? Az első gyermek után a CSOK-ot már felhasználtuk lakásvásárlásra, de azóta született még egy gyermek (aki most 3 éves) és rá is fel szeretnénk használni a CSOK-ot.
Köszönöm a válaszát.

Jó napot!
Utólagos szocpolról szeretnék érdeklődni.
2003-ban vásároltunk egy újépítésű házat. Akkor 2 gyermek megszületését vállaltuk 6 éven belül. 2006-ban az első gyermek megszületett. 2008-ban átvittük a fenmaradó 2. gyermekre járó szocpolt egy új lakásra.
Sajnálatos módon a második gyermek nem született meg határidőn belül, csak 3 hónappal később. Ezen okok miatt a 2. gyermekre járó szocpolt vissza kellett fizetni.
A kérdésem az lenne, hogy utólag lehet-e igényelni a második gyermekre a szocpolt, hogy a jelzáloghitel fennmaradó összegét csökkenteni tudjuk?
Köszönettel.
Attila

Jó napot!
Utólagos szocpolról szeretnék érdeklődni.
2003-ban vásároltunk egy újépítésű házat. Akkor 2 gyermek megszületését vállaltuk 6 éven belül. 2006-ban az első gyermek megszületett. 2008-ban átvittük a fenmaradó 2. gyermekre járó szocpolt egy új lakásra.
Sajnálatos módon a második gyermek nem született meg határidőn belül, csak 3 hónappal később. Ezen okok miatt a 2. gyermekre járó szocpolt vissza kellett fizetni.
A kérdésem az lenne, hogy utólag lehet-e igényelni a második gyermekre a szocpolt, hogy a jelzáloghitel fennmaradó összegét csökkenteni tudjuk?
Köszönettel.
Attila

Új házat építettünk/építünk. Hitelt nem vettünk fel. 2 gyermeket vállaltunk, a csokot megkaptuk. 1 megszületett, most pedig ikrek várhatóak. Az építő anyagot megvettük már, de egy szobát és egy fürdőt be kell fejeznünk, de ezt családon belül meg tudjuk oldani. Azaz további számlánk nem lesz. Kiadásunk viszont lesz, a hirtelen megváltozó élethelyzet okán. Miként tudnánk kihasználni a teljes csokot? Ha most veszünk fel jelzaloghitelt az megoldás lehet?
Köszönöm, ha szakértő javaslatot adnak.

Van három gyerek és már rájuk kivettük a csokot, de még akkor nem volt ez a lehetőség.
Tudjuk-e igényelni?

Jó napot!
Milyen iratokat, papírokat kell beszerezni az utólagos CSOK igényléséhez?
Köszönöm a választ!

Arra szeretnék választ, hogy ha a gyermekem 2004. 08. hóban született. A lakást 2007-ben vásároltuk, jelenleg is fizetjük a lakásvásárlásra felvett hitelt. Nekünk jár-e bármilyen kedvezmény?
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Két gyermekünkre felvettük a CSOK-ot ház vételére. Kérdésem arra vonatkozik, hogy közben párom ismét gyermeket vár, és valamilyen módon szeretnénk a harmadik gyerekre is érvényesíteni a CSOK támogatását. A jelenlegi házunkat nem nagyon lehet bővíteni, viszont van öröklésből származó rossz állapotú családi ház is a tulajdonunkban.
Kérdésem az, hogy annak felújítására fel lehet-e venni utólag a CSOK támogatást? Illetve kérdezném, hogy vajon felújításra, fűtéskorszerűsítésre, esetleg telekvásárlásra fel lehet-e használni a harmadik gyerekre járó csokot, ami jóval magasabb, mint a két gyerekre megkapott összeg.
Válaszukat köszönöm!

Jó napot! Olyan ügyben érdeklödnék, hogy még 2007 ben felvettem két gyermekemre a szocpolt, amiből házat vásároltunk és azóta született még egy gyermekem. Szeretnék lakást vásárolni és fel tudom venni a gyermekemre a támogatás amelyikre még nem vettem fel? Tudom igényelni ő rá is?

Tisztelt szakértő,

A párommal lakáshitelből vásároltuk az ingatlanunkat egy preferált kistelepülésen 2 éve, de semmilyen támogatás nem igényeltünk. Októberben megszületett 1. közös gyermekünk, így ha minden igaz jogosultak vagyunk az utólagos 400.000 Ft CSOK-ra, ami megy bele a hitelünkbe. Lehetséges, hogy vállalnának egy 2. gyermeket, jogosultak vagyunk a falusi CSOK korszerűsítésre vonatkozó 1.3 millió forintjának igénybevételére, úgy hogy korábban éltünk az utólagos CSOK lehetőségével? Ha a válasz igen, akkor arra is van lehetőség, hogy a 2. gyermek után is igénybe vesszük az újabb 400.000 Ft utólagos CSOK-ot, majd ezt követően a már meglévő két gyermekünkre igényeljük a falusi CSOK korszerűsítésre vonatkozó részét? Esetleg aki már valamikor is igényelt utólagos CSOK-ot az felejtsen el minden más támogatást? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
2016-ban használt családi házat vásároltam, lakáshitelt és a 2 gyermek után járó CSOK-ot vettem hozzá igénybe. 2018-ban megszületett a harmadik gyermekem, ezért a tavalyi évben éltem a lehetőséggel, a három gyermek után megkaptam az 1 millió forintos támogatást, melyet a tőketartozásból vontak le.
A kérdésem az lenne, hogy igényelhetem-e a harmadik gyermekem után az utólagos CSOK-ot, illetve, amennyiben igen, akkor hová forduljak a kérelmemmel?
Köszönöm.

Kedves Címzett!
Új építésű lakást szeretnénk vásárolni CSOK támogatás+hitel igénybevételével, 2 vagy 3 gyermek vállalásával. Jelenleg egy gyermekünk van, 3. gyermek vállalását még nem döntöttük el, CSOK szempontjából kockázatosnak tartjuk.
Kérdésem az, hogy ha 2 gyermek vállalásával vennénk új lakást (2,6 millió CSOK támogatással + CSOK hitel), azonban ha időközben mégis megszületik a 3. gyermek akkor utólagosan igénybe vehető a 7,4 millió Ft CSOK támogatás (3 gyermek és 2 gyermek közötti különbözete)?
Köszönöm a válaszát.

2019-ben vettünk fel lakáshitelt használt ingatlan vásárlására és 1 gyermek után igényeltünk CSOK-ot. Úton van a második baba, szeretnénk átalakítani a házat. Igényelhetünk utána CSOK-ot? Pluszban hitelt nem szeretnénk felvenni már. Idővel majd bővítés is tervben van.
Köszönettel.
Violetta

Tisztelt Hitelnet!

A hozzászólások végigolvasása után sem vagyok 100%-ig biztos az engem foglalkoztató kérdés válaszában így feltenném -lehet újra, elnézést-.

Új ház építésébe kezdünk jövő évben. Fiatalok vagyunk, egyelőre gyermek nélkül. Igénybe szeretnénk venni a 2 gyermekes CSOK-ot hitellel együtt. A 3 gyermekes CSOK-ot az ezáltal ránk nehezedő nyomás miatt nem szeretnénk bevállalni. Azonban ha végül mégis úgy alakulna, hogy 10 éven belül 3. gyermekkel is bővül a család, nekünk is van lehetőségünk a különbözet igénylésére, annak a meglévő hitelbe való törlesztésére?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
2007-ben vásároltam egy családi házat, akkor még Szocpol volt a neve. Kaptam 2 gyerekre 1.2 milliót és persze hitelt hozzá. Fizettem 7 évig, aztán az eszközkezelőtől visszavettem, de ez mindegy. Közben született még egy gyerek, amire nem használtam ki.
Ilyenkor mit lehet?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Ildikó

Érdeklődni szeretnék a CSOK támogatási lehetőségről.
Három gyerekes nagycsalád vagyunk. Már pár éve próbáltam igényelni és akkor azt a választ kaptam vissza, hogy a gyerekek nem 2018 után születtek, így nem vagyok jogosult.
(születési évük: 2003, 2010, 2013)
De a napokban az egyik ismerősöm sikeresen elnyerte a pályázatot úgy, hogy neki is 2018 előtt született gyerekei vannak. Az lenne még a kérdésem, ha jogosult lennék rá, akkor hol találom meg az igénylőlapot és kinek kell tovább küldenem.
Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2018 májusában vásároltam hitelre (OTP) egy használt lakást, melyre nem vettem igénybe a CSOK-ot. Kislányom 2018 novemberében született. (A hitel felvételekor a tanácsadó azt javasolta, hogy ne is próbáljam, mert az egy főre jutó jövedelem nem lesz elegendő a hitel elbírálása során.)
Van rá lehetőség, hogy utólag igénybe vegyem?
Köszönettel:
Melinda

Egy 5 gyermekes család problémájára keresnénk kiutat.
1. 2 gyermek régi csok.+ devizás hitel felvétellel házat vettek.
2. Nem bírták fizetni, mert közben még 3 gyerek született, kevés volt a jövedelmük még a megélhetésre is.
3. A ház árverezésre, végrehajtásra kitűzve. Mivel egy elég elmaradott faluban van, nem kelt el.
4. Valami megegyezés történt havi 25 ezres törlesztéssel.
5. Kérdés — a 3 megszületett gyerek után ebben az esetben jóvá lehetne-e írni a rájuk járó csok összeget? Ha igen, hol kell elintézni? Jogszabályok, amire hivatkozni lehet az ügyintézés során!
6. Ha van megoldás, ezzel lényegében a turbósított adósság nagy részétől megszabadulnának.
Köszönöm a választ előre is!

Üdvözlöm!
Tavaly 2019-ben igényeltük a falusi csokot felújításra, korszerűsítésre, ami 5 millió Ft volt. Nem tudtuk, hogy lehet mellé igényelni kedvezményes hitelt, akkor még az áfa visszatérítés se járt, a 27%-os.
Utólag lehetne-e igényelni 5 gyermekre csok hitelt használt lakás korszerűsítésre?
Köszönöm.

2013-ban felvett építési hitel vagy babaváró hitel előtörlesztésére fel lehet használni a CSOK-ot, ha a babavárót 2020-ban ellőttük tetőtérbeépítéses bővítésre az akkori lehetőségek szerint?

Kedves Hitelnet!
Használt lakást vásároltunk Csok támogatással egy meglévő ès egy vállalt gyermek után, aki már megszületett. Most egy harmadik gyermek vállalását tervezzük, viszont akkor egy nagyobb ingatlant kellene vásárolnunk.
Kérdésem: harmadik vállalt gyermek esetén még igényelhetünk Csok-ot, illetve a vásárláshoz Csok hitelt?
Köszönöm a válaszukat!

2006-ben felvettem két gyermekem után a szocpolt, most örökbe fogadtunk egy harmadik gyermeket ( még a két másik is gyermekkorú) valamilyen kedvezményre jogosultak vagyunk e a harmadik gyermek után? A szocpolt anno új lakás építésére vettük fel aminek a hitelét még törlesztjük.

Válaszukat előre is köszönöm: Zoltán

Üdv,
2016 utáni szekcióban azzal kezdik, hogy új lakás vásárlás esetén – gondolom arra értik, hogy a 2016. után kötött hitelszerződésben új lakás vásárlás volt – utólag született gyermekre nem jár támogatás.
Egy későbbi példa válaszában viszont: “Később született gyermek után akkor igényelhető a kedvezmény, ha a támogatott személy a kölcsön felvételekor az akkor már meglévő gyermekére tekintettel jogosult volt a kedvezményre és folyósították is neki.” Most akkor jár vagy nem jár?
A mi példánk: Új lakást vettünk, akkor már meglévő 1 gyermekre igényeltünk CSOK-ot. Idén megszületett 2. gyermekünk. Erre a hitelre jár így további támogatás? A tőkébe szerettük volna betörleszteni, de ellentmondásos infókba ütközünk mindenhol.
Köszönöm

2019-ben megkaptuk a falusi csokot 2 gyermekre 2.600.000 Ft-ot. Most gondolkozunk 3 gyermekben. Utólag igénybe lehet venni? Ha igen, mennyit kapnánk? Lakáshitelünk nincs. Csak a falusi CSOK-ot vettük igénybe.

2019-ben vásároltunk új lakást 2 gyerekes CSOK és lakáshitel igénybevételével. Amennyiben a jelenlegi gyermekünk után mégis 2 gyermek születik, utólagosan módosíthatjuk a CSOK szerződést 3 gyermekre?

833
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x