Utólagos CSOK feltételek, támogatás összege 2021

Először azt célszerű tisztázni, hogy mit értünk utólagos CSOK alatt! Az utólagos CSOK a később született gyermek után igényelt kedvezményt jelenti. Tehát korántsem arról van szó, hogy egy megvalósult lakáscél esetén visszamenőlegesen igényelhetjük a támogatást.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2016. január 1. után kötött kölcsönszerződések esetén

Új lakás vásárlása, építése esetén

Utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. Összege gyermekenként 400 000 forint, azzal, hogy lakás bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség számlával igazolt összegének 50%-át.

Lássunk néhány gyakorlati példát az utóbb született gyermek utáni CSOK jogosultságot illetően!

Jár a kedvezmény, ha a lakásvásárláshoz munkáltatói/önkormányzati kölcsönt vettünk fel, amit még most is törlesztünk?

Válasz: Nem. Munkáltatói/önkormányzati kölcsön csökkentésére a támogatás nem használható fel.

Megkaphatjuk a CSOK-ot később született gyermekünk után, ha a lakáshitelünket időközben felmondta a bank?

Válasz: Nem. A kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor fel nem mondott hitelintézeti kölcsönből a még fennálló tartozás csökkentésére vehető igénybe.

Vér szerinti gyermekünk után megkaptuk a CSOK-ot lakásvásárláshoz. Ha a későbbiekben örökbe fogadunk még egy gyermeket, utána is megkaphatjuk a támogatást?

Válasz: Igen. A fent leírtaknak megfelelően a támogatott személy a kölcsönszerződést követően örökbefogadott gyermeke után is jogosult lehet a támogatásra.

Lakásunkat hitel igénybevételével vettük, de nem igényeltük a CSOK-ot, mert még nem lehetett. Utólag megkaphatjuk 2 gyermekünk után a lakáshitelünk csökkentésére?

Válasz: Nem. A támogatás visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség.

Lakásvásárláskor nem volt gyermekünk, CSOK-ot nem, csak lakáshitelt vettünk igénybe. Azóta született egy gyermekünk. Utóbb született gyermekként igényelhetjük rá a CSOK-ot?

Válasz: Nem. Később született gyermek után akkor igényelhető a kedvezmény, ha a támogatott személy a kölcsön felvételekor az akkor már meglévő gyermekére tekintettel jogosult volt a kedvezményre és folyósították is neki.

5 éve vettünk fel lakásfelújítási hitelt, amit jelenleg is fizetünk. Azóta született 2 gyermekünk. Jár utánuk a CSOK?

Válasz: Nem. A szerződéskötést követően született gyermek utáni CSOK az adott lakás vásárlásához, építéséhez vagy bővítéséhez felvett banki kölcsön csökkentésére használható fel. Lakásfelújításra felvett hitel csökkentésére nem fordítható.

Szobával bővítjük házunkat, amihez 2 gyermekünk után a CSOK-ot is megkapjuk. Egy esetleges 3. gyermek születése után megkaphatjuk valamilyen formában az utólagos CSOK-ot?

Válasz: Igen, amennyiben a bővítéshez lakáshitelt is igényelnek és az a 3. gyermek utáni CSOK kérelem benyújtásakor is fennáll.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2015. július 1. és december 31. között kölcsönszerződések esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére családok otthonteremtési kedvezményét igényelhet a családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

Olyan 2015. július 1. után kötött kölcsönszerződésből eredő fennálló lakáscélú hitelintézeti tartozás csökkentésére használható fel, melyet a támogatott személy az érintett lakás vételárának megfizetéséhez vagy építés esetén a bekerülési költség finanszírozásához vett fel. Építés esetén amennyiben az utólagos CSOK igénylésére a használatbavételi engedély kiadása előtt kerül sor, a kedvezmény a bekerülési költség megfizetésére is felhasználható.

Mekkora összegű CSOK jár a később született gyermek után?

Az épített, vásárolt vagy bővített lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft összegű kedvezmény vehető igénybe.

CSOK összege később született gyermek
 

A 2012. január 1-től – újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez – igényelhető lakásépítési támogatáshoz kapcsolódóan később született gyermeke után a támogatott személy utólagos lakásépítési támogatást igényelhet lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozása törlesztésére, ha a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta, s az egyéb előírt feltételek is teljesülnek.

A lakásépítési támogatás később született gyermek után igényelhető összege – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.

LEK utolagos

Utólagos szocpol a 2009. július 1. után benyújtott kölcsönszerződések esetén?

2009 július elsejétől felfüggesztésre került az addig lakástámogatási rendszer. Aki 2009. július 1. és 2011. december 31. között építkezett illetve vásárolt új vagy használt lakást, annak nem volt lehetősége gyermekek utáni támogatást igénybe venni. Ha Ön ebben az időszakban kötött kölcsönszerződést, akkor sajnos a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermeke után sem jogosult az utólagos szocpolra.

Utolagos tamogatas

Utólagos szocpol új lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos lakásépítési kedvezményre az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kölcsönszerződését 2009. július 1. előtt aláírta, vagy kölcsönkérelmét 2009. július 1-jét megelőzően benyújtotta, és ennek tényét a hitelintézet által kiállított dokumentummal igazolja. További feltétel, hogy az adott kölcsön az utólagos támogatás iránti kérelem benyújtásakor is fennáll.

Az utólagos támogatás – melynek összege megegyezik a kölcsönszerződés aláírásakor érvényes támogatási összeggel – a fennálló lakásépítési/vásárlási hitel csökkentésére fordítható.

szocpol osszege utolag gyermekenkent

Utólagos szocpol használt lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Használt lakóingatlan vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos otthonteremtési támogatásra (utólagos „félszocpolra”) az a támogatott személy lehet jogosult, aki már az adott ingatlan vételárának kifizetéséhez is megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) legalább 1 meglévő gyermeke után. Az utólagos FOT a 2009. július 1. előtt – használt lakás vásárlására felvett vagy benyújtott – lakáshitel-szerződésből fennálló tartozásának csökkentésére fordítható, ha valamennyi jogosultsági feltétel teljesül.

Összege azonos a szerződés megkötésekor érvényben lévő támogatási összeggel. Az utólagos félszocpol lakásbővítésre, tetőtér-beépítésre felvett lakáshitel csökkentésére nem használható fel!

felszocpol utolag gyermekenkent

Utólagos szocpolra való jogosultság

Az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultság elbírálásakor a hitelintézetek számára az adott lakáscél eléréséhez felvett kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos kormányrendelet az irányadó!

Aki az adott időpontban érvényes személyi és egyéb támogatási feltételeknek megfelel, annak a hitelszerződés aláírását követően született gyermeke után is jár a támogatás.

Hol igényelhető az utólagos szocpol?

Az utóbb született gyermek utáni szocpolkérelmet ahhoz a hitelintézethez kell benyújtani, amely az adott lakáscélú kölcsönt folyósította. A jogosultság megállapítása az érintett pénzintézet hatásköre.

Utolsó módosítás: 2020. december 11. péntek

Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is vállaljuk Ön helyett.

Ajánlatot kérek
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
771 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
Kérdésem az utólagos szocpollal kapcsolatban: van-e határideje a támogatás megigénylésének? Amennyiben időközben elvált a házaspár, és a lakás kizárólagos használati jogát az anya szerezte meg a gyerekekkel, egyedül intézheti-e az utólagos támogatást?
Köszönettel: Anikó

Kedves Anikó!
Amennyiben a korábbi lakáshitel jelenleg is fennáll, akkor véleményünk szerint benyújtható az utóbb született gyermek iránti támogatási kérelem.

Lányom új lakás vásárlása után fél évvel egyedülállóként örökbe fogadott egy 2,5 éves kislányt. Utólag igényelhető a CSOK?

Kedves Irén!
A leírtak alapján utólag sajnos nem igényelhet CSOK-ot lánya.

2017.09.24. napján vásároltam egy új lakást szerkezetkészen. A befejezési munkálatokra vettem fel 4 millió forintot 2018-ban. Az ingatlan 2019.03.08-án kapta meg a jogerős használatba vételi engedélyt. Ezt követően egyedülállóként örökbefogadtam egy kislányt, aki 2016.08.01-én született. Visszamenőlegesen igényelhetek bármilyen támogatást? A bank szerint még az ÁFA visszaigénylésre sem vagyok jogosult, mert nem jeleztem a hitel igénylése során, hogy élni kívánok vele, míg a visszamenőleges CSOK-ot nem kaphatom meg, mert új lakást vettem.

Kedves Sára!
A leírtak alapján sajnos valóban nem jogosult az Áfa visszaigénylésre és az utólagos CSOK-ra.

Szeretnék érdeklődni, ha 2 vállalt gyermek után felvettük a CSOK-ot, és még egy babát szeretnénk, illetve meglévő lakásunkat nagyobbra cserélni jár-e a 2 gyermekes CSOK es a 3 gyermekes CSOK közötti különbözet. Ebben az esetben milyen támogatásra lehet számítani? Köszönöm

Kedves Nóra!
Amennyiben a két vállalt gyermek már teljesültnek számít, úgy igényelhető a 3 gyermekes CSOK és a korábban folyósított támogatás különbözete. Ha még nem teljesült a 2 gyermek, különbözetet nem tudnak igényelni. Ez esetben önkéntesen visszafizethetik a korábban kapott támogatást és újra igényelhetik 3 gyermek után. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, hogy már meglévő lakáshitelbe törlesztőként második gyermek után levő Csok (Szocpol) igénybe lehet-e venni? 2007-ben mikor vásároltunk, még magzatként nem számolták bele.
Köszönöm válaszát!

Kedves Zoltán!
Amennyiben a vásárolt ingatlan új lakás volt amikor vásárolták és egy gyermek után sem igényeltek rá a szocpolt, akkor jogosultak lehetnek most a támogatásra. Ha a vásárolt ingatlan használt lakás volt, akkor csak abban az esetben jogosultak most a támogatásra, ha a vásárláskor 1 gyermek után igénybe vették a szocpolt. Bővebben a fenti bejegyzésből tájékozódhatnak. Amennyiben jogosultak most az utólagos CSOK-ra, az érintett bankban kellene igényelni, ahol a lakáshitelt felvették.

Van egy 2004-ben vásárolt lakáson megelőlegező szocpolos jelzálog és elidegenítési tilalom, ezt “sima” menet elintézni, mert megvan a két gyerek, letelt a 10 év, semmi különös. De 2014-ben a harmadik gyerekre is igényeltük az utólagos szocpolt abban a tudatban, hogy a 10 év elidegenítési tilalom az adásvételtől számít mint a megelőlegezőnél, de most azt látom, hogy nem, az 2024-ig szól . Ezt szeretném valahogy megszüntetni és töröltetni, mert el akarom adni a lakást. Mit kell ennek érdekében tennem? Köszönettel, Tamás

Kedves Tamás!
A támogatás visszafizetésével kapcsolatban IDE kattintva olvashat bővebb információt!

Üdv.
Arra lennék kíváncsi, hogy milyen lehetőségeim lennének csok téren.
Feleségem, 12. hetes terhes második gyermekünkkel. 9 hónapja vettünk fel lakáshitelt a K&H Banknál. Ott igényeltük is az egy gyermekes csokot. Mivel nem tervezett az érkező baba, így nem a falusi kétgyermekes csokot választottuk.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e lehetőség utólag ennek igénybevételére? Mert nem mindegy, hogy 600ezer vagy 2600000 forint támogatás összege.
Vagy ezen kívül milyen lehetőségeink vannak? Korszerűsítés, stb…!
Ha számít valamit, Tokajban lakunk.
Tisztelettel: Csaba

Kedves Csaba!
A preferált településen lévő ingatlanuk korszerűsítéséhez két gyermek után jogosultak lehetnek 1,3M Ft összegű falusi CSOK-ra. A további feltételekről IDE tájékozódhatnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tisztelt Cím!
2 (2006-ban születtek) gyerekemet egyedül nevelem. Van egy családi házunk, amely teljesen hitel mentes, soha semmilyen támogatást nem vettünk igénybe rá. Most szeretnénk vásárolni egy új építésű lakást is.
Van lehetőség a CSOK igénybevételére?
Köszönöm a választ: Gitta

Kedves Gitta!
A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Az új építésű lakásvásárlásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. Emellett van lehetőség a 3% kamatú, úgynevezett CSOK hitel igénylésére is. Szakértőink készséggel készítenek Önnek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Tisztelt Hitelnet!
1999-ben családi ház építésére 3 gyermekre felvettük az akkor még szocpolt. Ez akkor 2,2M Ft volt. 2007-ben született egy negyedik gyermekünk. Azt a házat már 6 éve eladtuk. Jelenleg ismét építkezésben gondolkodunk. A negyedik gyermekünkre mekkora összegű CSOK-kal számolhatunk egy új ingatlan építése esetén? A jelenleg érvényben levő 10M Ft-os CSOK és a régi 2,2M különbözetét kapnánk csak meg, vagy a negyedik gyermek is beszámolható valahogy?
Időközben a legnagyobb gyermek már betöltötte a 25. évét, így Ő nem számítható bele a gyerekszámba, csak, hogy tovább bonyolódjon a helyzet.
Várnám szíves válaszát!
Üdvözlettel,
Anni

Kedves Anni!
A leírtak alapján új lakás építése esetén a 10 milliós CSOK és a korábban kapott szocpol különbözete igénybe vehető. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Üdvözlöm.
3 gyermekünk van, még nem vettünk igénybe sem csok támogatást, sem szocpolt soha.
Most vennénk házat, de nem új épitésűt, valószínűleg hitel nélkül.
Ebben az esetben jár a gyermekek után bármilyen támogatás?
Előre is köszönöm válaszát,
László

Kedves László!
Használt lakás vásárlásához a normál CSOK keretében 2,2M Ft, a falusi CSOK keretében korszerűsítéssel és/vagy bővítéssel egybekötött lakásvásárláshoz 5M Ft összegű támogatás igényelhető. Hitel felvétele nem szükséges hozzá. A feltételekről IDE és IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Üdvözlöm!
2 évvel ezelőtt 2 gyermekünkre kaptunk Csok támogatást használt ház vásárlásához.
Kérdésem: Érkezik a 3. gyermekünk. Az ő részére is lehetne Csokot kérni? Házfelújításra kellene az összeg.
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Anett

Kedves Anett!
Utóbb született gyermekük után 400.000 Ft-os támogatásra lehetnek jogosultak, amennyiben a korábbi CSOK igényléskor lakáshitelt is vettek fel. A 400.000 forint kizárólag a meglévő lakáshitel csökkentésére használható fel. Az utólagos CSOK-ot a hitelnyújtó banknál kérelmezhetik.
Felújításra akkor igényelhetnek támogatást, ha falusi CSOK-os településen van az ingatlan. Ez esetben a 3 gyermek után maximum 5M Ft-ra lehetnek jogosultak. A falusi CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Tisztelt Hitelnet!
2010-ben vettünk egy panel lakást a párommal (nem vagyunk összeházasodva), előtte született egy lányunk. A csok-ot utólag igényelhetjük és beforgathatjuk a kölcsönbe?
Köszönettel: Béla

Kedves Béla!
A támogatás visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

Üdvözlöm!
2019-ben a 2 meglévő gyermekünkre igénybe vettük a 2018-ban vásárolt házunk korszerűsítésére a falusi csok keretein belül 1.300.000 Ft-ot! Most jön a 3. Gyermekünk, akit akkor ugye még nem kalkuláltunk bele! Jár-e most a 3. Gyermekünkre majd falusi csok támogatás?

Kedves Alexa!
A támogatás visszamenőleges érvényesítésére nincs lehetőség. Újabb korszerűsítési munkálatok esetén azonban igényelhető lenne a falusi CSOK különbözet, amennyiben a további jogosultsági feltételek is fennállnak. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Címzett!
Korábban lakáshitelt vettünk fel, akkor egy gyermekre adták meg a csokot, mivel a lakás amit vettünk csak 44 nm volt. Két gyermekre akartuk felvenni, de a négyzetméter miatt nem lehetett. Azóta megszületett a második gyermek is és jelenleg bővítjük a lakást. Hamarosan papíron is meglesz, hogy a lakás nm-re 74-re bővül.
Ilyen esetben tudjuk utólag igényelni a csokot a második gyermekre is?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Ilona

Kedves Ilona,
A meglévő lakás bővítéséhez igényelhető a két gyermek utáni CSOK különbözet a bővítésből még hátralévő munkálatokra. A további feltételeket IDE kattintva ismerhetik meg.
Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és esetlegesen hitelügyintézést.

Üdvözlöm!
A férjemmel éppen válás előtt állunk és az idén fejeztük be a házunk bővítését. Van egy fiam, aki 2013-ban született, de sem lakás vásárlásához, sem bővítéshez nem igényeltünk rá semmilyen támogatást. Jelenleg fundamentás hitel van még a házon és szeretném megtartani a házat (érzelmi okok miatt a fiamnak). A gyerek után jár esetleg valami olyan támogatás, ami ebben segítene? Esetleg a lakáshitelből levonható juttatás?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Zsóka!
A leírtak alapján sajnos nem tudunk Önnek megfelelő támogatási formát javasolni.

Nekünk 2 gyermekünk van és ezek alapján tavaly felvehettük a 2 gyermek után járó Csok-ot illetve a hozzá felvehető 10 millió Ft-os kedvezményes hitelt(amit ki kellet egészítenünk 6,5millió Ft-os banki lakáscélú hitellel).
A kérdésem az lenne ,hogy közben úgy alakult,hogy 3.gyermek születését várjuk 2020 novemberében,az így kialakult helyzetben milyen lehetőségünk van,jár-e bármi támogatás ,lehet-e bármivel is számolnunk?
Köszönettel: Tamás

Kedves Tamás,
Három gyermek után 4 millió Ft tartozáscsökkentő támogatásra jogosultak a Lakáscélú jelzáloghitelük csökkentésére. Ez a területileg illetékes kormányhivatalnál igényelhető.
Valamint utólagos CSOK-ként 400.000 Ft összegű támogatásra lehet jogosult, melyet a hitelintézet a fennálló tartozásból ír jóvá. A későbbi született gyermek utáni CSOK kérelem ahhoz a hitelintézethez nyújtható be, ahol a CSOK-ot és lakáshitelt felvették.

Jó estét.
Érdeklődnék 6 kiskorú gyermekem van, főállású anya vagyok, munkahelyem nincs.
Így is jogosult vagyok a szocpolra?

Kedves Erika!
A főállású anyasági jogviszony sajnos nem keletkeztet TB jogviszonyt, így vissza nem térítendő támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Egy gyerek után milyen állami vissza nem térítendő összeget lehet felvenni anélkül, hogy tovabbi gyerekre írnánk alá?

Kedves Dániel,
Egy gyermek után is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást. A CSOK-ról IDE kattintva tájékozódhat bővebben!

Kedves szakértő !
42 évesek vagyunk a férjemmel . 2016ban született egy gyermekünk.
Van egy családi házunk némi hitellel.
Jogosultak vagyunk valamilyen formában szocpolra?
Üdv: Andi

Kedves Andi,
Amennyiben meglévő házukat szeretnék korszerűsíteni, Falusi CSOK igényelhető, melyről részletesen IDE kattintva tájékozódhat.
Meglévő ház bővítésére igényelhetik a CSOK-ot. A CSOK feltételeiről IDE és összegéről IDE kattintva tájékozódhat.
Problémát jelen esetben az ingatlant terhelő jelzáloghitel jelenthet. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és kollégánk személyre szóló, díjmentes tájékoztatást ad Önöknek!

Igénybe vehetem-e a szocpolt, ha egyedül álló anyuka vagyok, a gyermekem betöltötte már az 1 évet és használt lakást szeretnék vásárolni?

Kedves Csilla,
Egyedülállók is igényelhetik a támogatást használt lakás vásárláshoz. Az igénylésnek feltétele a 180 napos folyamatos TB jogviszony. További részletekről IDE és IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Szakértő!
2015-ben kötött lakáshitelnél (amit most is fizetünk, nem vagyunk házasok) nem vettük igénybe a gyerekek után járó kedvezményt.
Lehet kérni valamit vagy már nem lehet tenni semmit?
A lakáson lévő hitelen kívül nincs tartozásuk. Büntetlen előéletünk van.
CSOK, vagy bármi egyébre van esélyünk hogy kiváltsuk a már meglévő hitelünket?
Válaszát előre is köszönöm.
Detti.

Kedves Detti!
A vásárláshoz kapcsolódóan a CSOK visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség. A támogatást újabb lakáscél esetén tudnák igényelni.

T. Hitelnet! Utólagos szocpolt szeretnék igényelni, melyre vonatkozóan az alábbi tényeket szükséges megosztani a válasz adásához; 2008. jún. 18.-án hagyta jóvá kérelmünket a hitelfolyósító építési hitel megnevezéssel. 2008. júl. 15.-én megszületett első gyermekem. A hitel szerződését 2008. nov. 7.-én írtuk alá. Szocpolt nem vettünk igénybe. 2012. aug. 22.-én megszületett második gyermekem. A kérdésem a következő: mely jogszabályi helyre hivatkozva kérelmezhetem az utólagos szocpolt, illetve mekkora annak összege a fenti adatok alapján? Létezik erre a kérelemre formanyomtatvány? A hitelfolyósító – mely most jogutód – 400 E Ft támogatásról tájékoztatott gyermekenként és azzal a feltétellel, hogy a szocpol igényléséhez meg kell felelni… Továbbiak »

Kedves Kérdező!
Az utólagos szocpol igénylésről adott esetben a lakáscélú állami támogatásokról szóló, 12/2001. (I. 31.) Kormányrendelet 5.§ (7) bekezdése rendelkezik. A jogosultság megállapításához szükséges formanyomtatványt az érintett hitelintézet tudja rendelkezésre bocsátani, s a jogosultság megállapítása is az ő hatáskörük.

Érdeklődnék, 1999-2000-ben szocpolt igényeltem 3 gyermekre új lakás építésére. Ezt a lakást 2014-ben eladtam. Építkezés után még 3 gyermekem született.
Falusi csokot igényelhetek-e rájuk használt lakásra?

Kedves Anikó!
Azon 3 gyermek figyelembevételével, akikre még nem kapott vissza nem térítendő lakáscélú támogatást, igényelhető lehet a falusi CSOK használt lakás vásárlásával egybekötött korszerűsítésre, bővítésre. A jogosultsági feltételeket IDE kattintva tekintheti meg.

Üdvözlöm !
2017-ben vettünk fel Csok-ot a feleségemmel 2 gyermekre. Az első 2017-ben született, azonban 2019-ben ikreink lettek.
Kérdésem az lenne, ha visszafizetnénk a kapott 1.430.000 Ft-ot, a harmadik gyermekre igényelhető-e a 600.000 Ft támogatás?

Kedves Dániel!
Önkéntes visszafizetés esetén újabb lakáscél megvalósításához igényelhető teljes összegben a támogatás.

Tisztelt Hitelnet.hu!
2006. évben lakásépítési kölcsön került felvételre, de gyermek után szocpol igénylésre nem került. A kölcsön törlesztése még tart. Utólagosan, örökbefogadott gyermek után a szocpol igénybe vehető-e?

Kedves Rózsa!
A leírtak alapján információink szerint lehetőség nyílhat az utólagos támogatás érvényesítésére. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik.

Üdv.
2008-ban az előző feleségemmel vettünk egy használt lakást, amire vettünk fel hitelt és az 1 gyerek után járó félszocpolt. Közben elváltunk, a gyerek velem maradt (teljes felügyeleti jog) az enyém. Újranősültem, született még két gyerek és most új házat szeretnénk építeni.
A kérdésem az lenne, hogy ha visszafizetem a félszocpolt, akkor igényelhetem a 3 gyerek után a csokot?

Kedves Péter!
Adott esetben igényelhető a 3 eltartott gyermek után a CSOK oly módon, hogy a 10 milliós összeget csökkenteni szükséges a korábban kapott támogatás összegével és a különbözet vehető igénybe. Az építkezésre vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. További személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapukat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel és CSOK ügyintézést is!

12 éve igényeltük a szocpolt. Építettünk. Nekünk már nem lehet igényelni semmit? Újításra gondolok. Nekük már nem jár semmilyen támogatás? Nem született utólag gyerekünk.

Kedves Rozália!
Felújításra kizárólag preferált településen igényelhető falusi CSOK, melynek összegét csökkenteni szükséges a korábban kapott szocpol összegével. A további jogosultsági feltételeket IDE kattintva tekintheti meg.

Üdvözlettel!
2012-ben vettük fel a szocpolt 2 meglévő gyermekre. Elváltam és ami lakást megvettem, arra tovább vittem a felét. Most várom a 3. babámat. A lakáson van vásárlási jelzáloghitel. Utólag jár a 400 ezer forint hitelbetörlesztés a kicsire?

Kedves Gyöngyi!
Kérdésére pontos választ a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud adni.

Kedves Gyöngyi!
Kérdésére pontos választ a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud adni a további részletek ismeretében.

Tisztelt Hitelnet!
A most vásárolt lakásunkra 2,6 millió szocpolt kaptunk. Egy meglévő gyermekünk van, egyet vállaltunk.
Ma kiderült, hogy 2 babával vagyok várandós. Mivel nem vettünk fel hitelt, így van-e lehetőségünk utólagosan megigényelni 3 gyerekre? A 2,6 milliót pár héten belül utalják az építőnek. Úgy érzem, hogy nem a válasz, de hátha…
Köszönettel.

Kedves Anna!
Fenti esetben sajnos nem lett volna érvényesíthető a 3. gyermek utáni támogatás.

Üdv!
Kérdésem az lenne, hogy 2007-ben vettem akkori férjemmel egy házat, melyben akkor még 3 gyermekem szocpolja benne volt. A lakásról a kötelező 5 év után letöröltettem az elidegenitesi tilalmat. Azóta született újabb 3 gyermekem és férjemmel elváltunk. Szeretnék egy új otthont vásárolni a 3 gyerek csokjából. 6 hónap munkaviszonyom megvan és a gyerekek nekem vannak jogerősen ítelve.
Kérem szíves válaszukat, ha a 3 nagy gyerek, akik már nem is élnek velem, nem szerepel az igénylésen, csak a 3 kicsire szeretnék igényelni csokot használt lakásra!
Remélem, hogy így jogosult vagyok a csokra.
Köszönöm.

Kedves Kérdező!
Ha a további jogosultsági feltételek is fennállnak, igényelhető 3 legkisebb gyermeke után a támogatás.

771
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x