Utólagos CSOK feltételek, támogatás összege 2021

Először azt célszerű tisztázni, hogy mit értünk utólagos CSOK alatt! Az utólagos CSOK a később született gyermek után igényelt kedvezményt jelenti. Tehát korántsem arról van szó, hogy egy megvalósult lakáscél esetén visszamenőlegesen igényelhetjük a támogatást.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2016. január 1. után kötött kölcsönszerződések esetén

Új lakás vásárlása, építése esetén

Utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. Összege gyermekenként 400 000 forint, azzal, hogy lakás bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség számlával igazolt összegének 50%-át.

Lássunk néhány gyakorlati példát az utóbb született gyermek utáni CSOK jogosultságot illetően!

Jár a kedvezmény, ha a lakásvásárláshoz munkáltatói/önkormányzati kölcsönt vettünk fel, amit még most is törlesztünk?

Válasz: Nem. Munkáltatói/önkormányzati kölcsön csökkentésére a támogatás nem használható fel.

Megkaphatjuk a CSOK-ot később született gyermekünk után, ha a lakáshitelünket időközben felmondta a bank?

Válasz: Nem. A kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor fel nem mondott hitelintézeti kölcsönből a még fennálló tartozás csökkentésére vehető igénybe.

Vér szerinti gyermekünk után megkaptuk a CSOK-ot lakásvásárláshoz. Ha a későbbiekben örökbe fogadunk még egy gyermeket, utána is megkaphatjuk a támogatást?

Válasz: Igen. A fent leírtaknak megfelelően a támogatott személy a kölcsönszerződést követően örökbefogadott gyermeke után is jogosult lehet a támogatásra.

Lakásunkat hitel igénybevételével vettük, de nem igényeltük a CSOK-ot, mert még nem lehetett. Utólag megkaphatjuk 2 gyermekünk után a lakáshitelünk csökkentésére?

Válasz: Nem. A támogatás visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség.

Lakásvásárláskor nem volt gyermekünk, CSOK-ot nem, csak lakáshitelt vettünk igénybe. Azóta született egy gyermekünk. Utóbb született gyermekként igényelhetjük rá a CSOK-ot?

Válasz: Nem. Később született gyermek után akkor igényelhető a kedvezmény, ha a támogatott személy a kölcsön felvételekor az akkor már meglévő gyermekére tekintettel jogosult volt a kedvezményre és folyósították is neki.

5 éve vettünk fel lakásfelújítási hitelt, amit jelenleg is fizetünk. Azóta született 2 gyermekünk. Jár utánuk a CSOK?

Válasz: Nem. A szerződéskötést követően született gyermek utáni CSOK az adott lakás vásárlásához, építéséhez vagy bővítéséhez felvett banki kölcsön csökkentésére használható fel. Lakásfelújításra felvett hitel csökkentésére nem fordítható.

Szobával bővítjük házunkat, amihez 2 gyermekünk után a CSOK-ot is megkapjuk. Egy esetleges 3. gyermek születése után megkaphatjuk valamilyen formában az utólagos CSOK-ot?

Válasz: Igen, amennyiben a bővítéshez lakáshitelt is igényelnek és az a 3. gyermek utáni CSOK kérelem benyújtásakor is fennáll.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2015. július 1. és december 31. között kölcsönszerződések esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére családok otthonteremtési kedvezményét igényelhet a családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

Olyan 2015. július 1. után kötött kölcsönszerződésből eredő fennálló lakáscélú hitelintézeti tartozás csökkentésére használható fel, melyet a támogatott személy az érintett lakás vételárának megfizetéséhez vagy építés esetén a bekerülési költség finanszírozásához vett fel. Építés esetén amennyiben az utólagos CSOK igénylésére a használatbavételi engedély kiadása előtt kerül sor, a kedvezmény a bekerülési költség megfizetésére is felhasználható.

Mekkora összegű CSOK jár a később született gyermek után?

Az épített, vásárolt vagy bővített lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft összegű kedvezmény vehető igénybe.

CSOK összege később született gyermek
 

A 2012. január 1-től – újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez – igényelhető lakásépítési támogatáshoz kapcsolódóan később született gyermeke után a támogatott személy utólagos lakásépítési támogatást igényelhet lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozása törlesztésére, ha a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta, s az egyéb előírt feltételek is teljesülnek.

A lakásépítési támogatás később született gyermek után igényelhető összege – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.

LEK utolagos

Utólagos szocpol a 2009. július 1. után benyújtott kölcsönszerződések esetén?

2009 július elsejétől felfüggesztésre került az addig lakástámogatási rendszer. Aki 2009. július 1. és 2011. december 31. között építkezett illetve vásárolt új vagy használt lakást, annak nem volt lehetősége gyermekek utáni támogatást igénybe venni. Ha Ön ebben az időszakban kötött kölcsönszerződést, akkor sajnos a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermeke után sem jogosult az utólagos szocpolra.

Utolagos tamogatas

Utólagos szocpol új lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos lakásépítési kedvezményre az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kölcsönszerződését 2009. július 1. előtt aláírta, vagy kölcsönkérelmét 2009. július 1-jét megelőzően benyújtotta, és ennek tényét a hitelintézet által kiállított dokumentummal igazolja. További feltétel, hogy az adott kölcsön az utólagos támogatás iránti kérelem benyújtásakor is fennáll.

Az utólagos támogatás – melynek összege megegyezik a kölcsönszerződés aláírásakor érvényes támogatási összeggel – a fennálló lakásépítési/vásárlási hitel csökkentésére fordítható.

szocpol osszege utolag gyermekenkent

Utólagos szocpol használt lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Használt lakóingatlan vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos otthonteremtési támogatásra (utólagos „félszocpolra”) az a támogatott személy lehet jogosult, aki már az adott ingatlan vételárának kifizetéséhez is megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) legalább 1 meglévő gyermeke után. Az utólagos FOT a 2009. július 1. előtt – használt lakás vásárlására felvett vagy benyújtott – lakáshitel-szerződésből fennálló tartozásának csökkentésére fordítható, ha valamennyi jogosultsági feltétel teljesül.

Összege azonos a szerződés megkötésekor érvényben lévő támogatási összeggel. Az utólagos félszocpol lakásbővítésre, tetőtér-beépítésre felvett lakáshitel csökkentésére nem használható fel!

felszocpol utolag gyermekenkent

Utólagos szocpolra való jogosultság

Az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultság elbírálásakor a hitelintézetek számára az adott lakáscél eléréséhez felvett kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos kormányrendelet az irányadó!

Aki az adott időpontban érvényes személyi és egyéb támogatási feltételeknek megfelel, annak a hitelszerződés aláírását követően született gyermeke után is jár a támogatás.

Hol igényelhető az utólagos szocpol?

Az utóbb született gyermek utáni szocpolkérelmet ahhoz a hitelintézethez kell benyújtani, amely az adott lakáscélú kölcsönt folyósította. A jogosultság megállapítása az érintett pénzintézet hatásköre.

Utolsó módosítás: 2020. december 11. péntek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
767 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A kérdésem az, hogy ha már meglévő lakáshitelem van, és szeretném utólag igénybe venni a szocpolt, de nem akarok új lakást venni, hanem a meglévő hitelemet szeretném vele csökkenteni, akkor ez is megvalósítható-e, vagy sem?

Kedves Zsuzsanna!
Ha a vásárláskor legalább egy gyermek után nem vette igénybe a támogatást, akkor később született gyermekek után sem érvényesíthető.

Szocpol visszafizetés kapcsán szeretnék egyedi méltányossági kérelmet leadni a MÁK-nak, határidőn túl született gyermek beszámításának ügyében.
Szívesen vennék ezügyben bármiféle hasznos tanácsot.

Kedves Andrea!
Egyedi méltányossági kérelem beadásának lehetőségéről sajnos nincs információnk.

Azt meg tudná mondani, pontosan melyik rendeletben van leírva, hogy a fürdőszobának külön fűtéssel kell rendelkeznie? Tudtommal, azokban a lakásokban ahol központi fűtés van és nem egyedülálló ingatlanok, a fürdőszoba nem minősül fűtetlen helységnek.
Előre is köszönöm a rendelet számát!

Kedves Kitti!
Arról, hogy mely helyiségeknek kell közvetlen hőleadó berendezéssel rendelkezniük, a Pénzügyminisztérium küldött szakmai állásfoglalást a hitelintézeteknek.
A konkrét ügyben esetleg a Pénzügyminisztérium állásfoglalását kérheti a hitelintézeten keresztül.

Használt panellakásra szeretnénk felvenni férjemmel a CSOK-ot, azonban kérelmünket visszautasították, mivel a fürdőszobában nincs fűtés. Tudtommal egy panellakásban sincs fűtés a fürdőszobában, mivel nincs is rá szükség, mert a többi helység fűtése elegendő a fürdőszoba felfűtéséhez.
Mit lehet tenni ebben az esetben, hogy megkapjuk a támogatést?

Kedves Kitti!
A CSOK jogosultságnak feltétele, hogy rendelkezzen a fürdő is közvetlen hőleadó berendezéssel. Azon panellakások esetén, melyek ezzel nem rendelkeznek, információink szerint sajnos nem vehető igénybe a CSOK.

Tisztelt Hitelnet!
Idén, június 30-án született meg a 3. gyermekem. A hitelszerződésem forint alapú, jelzáloghitel, 2007-ben lett megkötve. Akkor lett megkötve 2 gyermeket vállalva a megelőlegező hitelszerződés is. A vállalás teljesült 2009-ben és 2016-ban. Jól értelmezem, hogy a 3. gyerkőcöm után kérhetem az utólagos szociálpolitikai kedvezményt? További kérdésem még az is, hogy ugyanerre a 3. gyermekre tekintettel a tartozáscsökkentő támogatást (1M Ft) is kérvényezhetem a járási hivatalon keresztül?

Kedves Gyöngyi!
3. gyermekük után jogosultak lehetnek utólgaos szocpolra (1,4M Ft), ha a további jogosultsági feltételek is teljesülnek. A jogosultság elbírálásában a hitelnyújtó bank illetékes.
Ezzel egyidejűleg ugyancsak igényelhető 3. gyermekük után a tartozáscsökkentő támogatás. Ez irányú kérelmüket a járási hivatalhoz nyújthatják be.

Üdv!
Idén vettünk egy használt házat. 1 gyermekünk van, viszont szeretnénk még egyet, így nem használtuk ki a Csok-ot. Nem vagyunk házasok.
A kérdésem az lenne, hogy korszerűsítésre igényelhetjük-e még egy gyermek születésével a Csok-ot?

Kedves Andi!
Amennyiben a ház preferált településen van és a további falusi CSOK feltételek is teljesülnek, úgy igényelhető a támogatás két gyermek után korszerűsítésre legfeljebb 1,3M Ft összegben. Vállalt gyermek után azonban csak akkor igényelhető a támogatás, ha házasok és legalább egyikük 40 év alatti a támogatási kérelem benyújtásakor. A 12 hetet betöltött magzat már meglévő gyermeknek minősül. Ebben az esetben nem feltétel a házastársi kapcsolat.

Kérdésem az lenne, hogy utólagos szocpolra jogosultak vagyunk-e az alábbi esetben. 2009.03.22-én írtuk alá a kölcsönszerződésünket egy új ház építésére vonatkozóan. Akkor 1 gyermekünk (2009.02.07-én született) volt, de nem vettük fel a szocpolt, mert igényléskor még gyermektelenek voltunk. A hitelfelvételt követően további 2 gyerekünk született (2012-ben és 2014-ben).
Igénybe tudunk-e venni bármiféle támogatást ebben az esetben, amit a fennálló kölcsön törlesztésére fordíthatunk?
Köszönöm válaszukat.

Kedves Katalin!
Ha építési kölcsönszerződésük jelenleg is fennáll, akkor utólagos szocpol iránti kérelmükkel a hitelnyújtó bankfiókhoz fordulhatnak, amely a további részeltek ismeretében tudja megállapítani jogosultságukat.

Üdvözletem!
2010.05.03-án született meg a kisfiam.
Új házat építettünk, szocpolt nem kaptunk, mert fel volt függesztve, nem lehetett igényelni sajnos.
Jelenleg is fennálló hiteltartozásunk van (svájci hitel kálvária) és nagyon jó lenne, ha lehetne igényelni a szocpolt, csok-ot vagy vmit, ami enyhítené a terheinket! Úgy tudom, hogy nem kaphatok semmit, mert visszamenőleg nem lehet igényelni.
Boldog boldogtalan kapja most a milliókat, én meg erre az 1 gyerekre semmit se!
Kérdezem én, ez a gyerek nem ugyanolyan mint a többi? Ez hátrányos megkülönböztetés!
Mit tegyek? Forduljak az ombudsmanhoz?
Hozzáteszem, rajtam kívül sokan vannak így mint én.
Köszönöm.

Kedves Heléna!
A vonatkozó kormányrendelet sajnos nem teszi lehetővé fenti esetben a támogatás utólagos igénybevételét. Esetleges panasszal az ebben illetékes minisztériumhoz fordulhat.

Tisztelt hitelnet!
2016-ban született első gyermekünk. 2017-ben vásároltunk hitelre házat közeli hozzátartozótól (testvértől). Ezért akkor nem tudtuknk igénybe venni csokot. Most 2019-re várjuk 2. gyermekünket.
Kérdésem az lenne, hogy most már tudunk igényelni csokot és ha igen, mennyit? Esetleg viszamenőleg az első gyermekre is jár valami?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Emese!
Visszamenőlegesen a CSOK nem vehető sajnos igénybe. Meglévő lakásukra esetleg annak legalább egy szobával történő bővítéséhez, vagy preferált településen korszerűsítéshez és bővítéshez lenne igényelhető a két gyermek utáni támogatás. A normál CSOK-ról IDE, a falusi CSOK-ról IDE kattintva tájékozódhat.

Üdv!
Idén februárban született gyermekem, lakást idén májusban vettem. Erre nem vettem igénybe CSOK-ot.
Utólag igénybe tudok venni valamilyen támogatást?

Kedves Gábor!
Visszamenőlegesen sajnos nincs lehetőség CSOK igénybevételére.

2004 januárjában kötöttem a lakáshitel szerződést, új lakásra, ERSTE Bankban (Kálvin tér). A gyermek 2007-ben született.
Jogosult vagyok-e az Utólagos Szocpol igénybevételére? 40 éves elmúltam, jogosult vagyok-e még az igénylésre? A Bank abszolút tanácstalan, nem rendelkeznek érdemi információval sajnos…

Kedves Attila!
Új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos lakásépítési kedvezményre az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kölcsönszerződését 2009. július 1. előtt aláírta, vagy kölcsönkérelmét 2009. július 1-jét megelőzően benyújtotta, és ennek tényét a hitelintézet által kiállított dokumentummal igazolja. További feltétel, hogy az adott kölcsön az utólagos támogatás iránti kérelem benyújtásakor is fennáll.
Az utólagos támogatás – melynek összege megegyezik a kölcsönszerződés aláírásakor érvényes támogatási összeggel – a fennálló lakásépítési/vásárlási hitel csökkentésére fordítható. Szintén feltétel, hogy az akkori jogosultsági feltételek fennálljanak. Az utólagos szocpol iránti kérelem az érintett bankfiókhoz nyújtható be.

Üdvözletem! Előző évben feleségemmel közösen vettünk fel építési hitelt a nettó kb. 130 m2 alapterületű családi házunk megépítésére. Az építési hitelhez igényeltunk CSOK támogatást (ugyanattól a pénzintézettől, mint akitől az építési hitelt is igényeltük) a már megszületett gyermekünkre és válalltuk még egy gyermek megszületését. (Így összesen 2 gyermekre kértünk és kaptunk CSOK-ot). Az élet úgy hozta, hogy kiderült lesz egy harmadik babánk és még nem kaptuk meg a használatbavételi engedélyt, ezért szeretnénk módosítani jelenlegi 2 gyermekes CSOK szerződésünket, hogy a 3 gyermek után kaphassuk meg a CSOK támogatás teljes összegét. (Itt nem az ez év június 1-től hatályba lépett babaváró… Továbbiak »

Kedves Sándor!
Ez ügyben az érintett bankfiókkal szükséges felvenni a kapcsolatot. Az ügylet pontos részleteinek ismeretében a bank tud felvilágosítást adni, hogy megoldható-e a módosítás.

2006-ban félszocpolt vettünk igénybe két gyerekre. Bővítettük tetőtérrel a házunkat.
Kérdésem a következő: jár-e a csok valamennyi része, mivel nem a teljes szocpolt igényeltük?

Kedves Judit!
CSOK különbözet a már megvalósult lakáscél vonatkozásában nem vehető igénybe. Újabb lakáscél esetén nyílna lehetőség az igénybevételre. A CSOK, illetve a falusi CSOK feltételeket honlapunkon megtekintheti.

2019 februárban vettünk használt lakást. Nem írtunk alá gyereknek. 2019 decemberben fog születni 1 gyerek.
Tudunk igénybe venni utólag valami kedvezményt?

Kedves Attila!
A leírt esetben utólagos támogatás igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

A lányomék 2011-ben építkeztek és vettek fel hitelt. Első gyeremekük 2008-ban, a másododik 2011-ben született. Szocpolt nem kaptak.
Jogosan nem kaptak? Utólagosan sem kaphatnak?
Köszönöm a választ.

Kedves Éva!
2011-ben sajnos nem volt elérhető gyermekek után vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás, visszamenőleges igénybevételre pedig sajnos nincs lehetőség.

Üdvözlöm.
Van egy 2006-ban vásárolt ingatlanunk. Még van hátra 12 év törlesztésünk, viszont mivel kölcsön után született 3 gyermekünk nem igényeltünk (nem is igényelhettünk a bank szerint) szocpolt.
A kérdésem az lenne most a Csok összege levonatható a fennálló tartozásból vagy a futamidőből?
Köszönöm válaszukat.

Kedves Zsuzsanna!
A CSOK sajnos nem vehető igénybe a fennálló tartozás csökkentésére.

Üdvözlöm!
2016-ben lakáshitellel vásároltunk egy 74 m2-es házat. A lakáshitellel önerőként igénybe vettük az első gyermekünk után járó CSOK-ot, ami ugye 600.000 Ft volt.
Kérdésem az lenne, hogy a második gyermekünkre mennyi összegű CSOK-ot igényelhetünk?
Várom válaszát!

Kedves Mónika!
Második gyermekük születése után a fennálló hitel törlesztésére 400.000 Ft CSOK, valamint a gyermek 2019. július 1. utáni születése esetén 1.000.000 Ft tartozáscsökkentő támogatás igényelhető, ha a további jogosultsági feltételek is teljesülnek. Előbbiről fenti bejegyzésünkből, utóbbiról IDE kattintva tájékozódhat.

Ha én 2008-ban felvettem 3 gyermekre a szocpolt, akkor ez volt a neve, attól én még a maradék 5 gyermekre felvehetem hitel nélkül? Mert már van egy közös ingatlanunk a férjemmel, ami jelzálogos.

Kedves Renáta!
5 gyermeke után jogosult lehet CSOK-ra, amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek. Ezekről honlapunkon részletes leírás található. További konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

A gyerekeim két éve házasodtak össze, most jön az első gyerek és még szeretnének egy gyereket. Van egy 62 m2-es lakásuk. Ez egy társasház, amin még van hitel.
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e lehetőség a CSOK igénybevételre és hogy hol kellene elkezdeni?
Tisztelettel.
István

Kedves István!
A CSOK-ot már megvalósult lakáscél esetén visszamenőlegesen sajnos nem lehet igénybe venni. Gyermekei újabb lakáscél megvalósítása esetén élhetnének ezzel a lehetőséggel.

Tisztelt Szakértő!
Meglévő 2 gyermekünk után csok-ot igényeltünk és kaptunk (még nem a teljes összeget), valamint építési hitelt vettünk fel új családi ház építésére. Az építkezés még folyamatban van, nincs még használatba vételi engedélyünk. Közben fogant 3. gyermekünkre milyen csok-ot igényelhetünk és mennyit (ha igen)?
Válaszukat előre is köszönöm, Eszter

Kedves Csilla!
Ha már történt részfolyósítás, akkor információink szerint sajnos nem igényelhető a CSOK a 3. gyermek után. Ezt esetleg a CSOK- és hitelszerződés felbontásával és újbóli igényléssel lehetne megtenni. Ahhoz viszont a már kifolyósított összegeket vissza kellene fizetni. Fontos az is, hogy a támogatást a kérelem benyújtásakor még hátralévő munkálatok finanszírozására lehetne felhasználni.

Tisztelt Cím!
A fiam élettársi kapcsolatban él. A barátnőjének van két kiskorú gyermeke (4 és 6 évesek). 2018-ban megszületett a közös babájuk. A lakás, amelyben laknak a fiam tulajdona. Azt szeretném tudni, hogy a fiam igényben veheti-e valamilyen formában az egy gyermek után járó támogatást. (A fiam 2017-ben vásárolt lakást jelzáloghitelre, 2.400 000 Ft-ot vett fel a banktól. A barátnőnek ebben a házban nincs tulajdona, a két gyermekére már igénybe vették a támogatást. Ő neki a harmadik babája, a fiamnak az első.)

Kedves Asszonyom!
A hatályos CSOK rendelet értelmében már megvalósult lakáscél esetén utólag a leírt esetben sajnos nem vehető igénybe a támogatás.

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy 2017 decemberben vettem fel lakáshitelt és egy gyerekre kihasználtam a csokot. Most született még egy gyermekem. Ő utána jár a csok visszamenőleg 400.000 Ft úgy, hogy a lakáshitelből levonják?

Kedves Anita!
Igen, a leírtak alapján igényelhető utóbb született gyermeke után a 400.000 Ft támogatás, mely kizárólag a felvett lakásvásárlási hitel csökkentésére használható fel. A támogatás iránti kérelmet az érintett hitelintézethez nyújthatja be.

Tisztelt Szakértő!
Használt lakást vásárolnék, 3 gyermek után lennék jogosult CSOK-ra. Anyagi kereteim viszont nem teszik lehetővé a minimum 60 nm-es lakás vásárlását.
Van-e lehetőségem arra, hogy csak 2 gyermek után veszem igénybe a CSOK-ot egy 57 nm-es lakásra? 3. gyermekem (egyetemre jár, kollégista) továbbra is velünk lakhatna?

Kedves Kriszta!
3 eltartott gyermek esetén sajnos nincs lehetőség csak 2 gyermek után igényelni a támogatást.

2017 szeptemberében vettem egy házat. Második gyermekem júniusban születik.
Milyen lehetőségeim vannak a 1,43M Ft-os Csok igénybevételére?

Kedves Richárd!
Ha a lakásvásárláskor meglévő gyermeke után a CSOK-ot is igénybe vette, akkor második gyermeke után 400.000 Ft utólagos támogatásra lehet jogosult, amely kizárólag a fennálló lakásvásárlási hitel csökkentésére fordítható. Amennyiben a vásárláskor nem igényelt CSOK-ot legalább az akkor már meglévő gyermeke után, akkor sajnos nincs lehetőség visszamenőleges igénybevételre.

Üdvözlöm!
Januárban fog megszületni első gyermekünk. Augusztusban vásároltunk egy panel lakást. Fundamentanál vettünk fel 14 milliót. Párommal nem vagyunk házasok.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e eselyünk a csok-ra? Hitelt nem szeretnenk felvenni.

Kedves Bernadett!
A leírtak alapján visszamenőlegesen már sajnos nincs lehetőség CSOK igénybevételére adott esetben.

1. Tavaly vettünk használt házat, igénybe vettük a 2 gyerek után az 1.430.000.-ot, de jövőre születik a 3-dik . Ha visszafizetjük a 2 gyerek után felvett CSOK ot, felvehetjük utána 3 gyermekre, vagy ahhoz másik házat is kéne venni?
2. Milyen kedvezmény vehető igénybe a 3-dik gyerek után korábban hitellel megvásárolt használt ház esetén (hiteltámogatás….)
3. Ha vennénk újépítésű házat, akkor vissza kéne fizetni a 2 gyerek utáni CSOK-ot és utána felvehetnénk a 10.000.000-os támogatást? (A 10 milliós támogatás csak a 10 milliós hitellel együtt vehető igénybe?

Köszönöm szépen!!!

Kedves Zoltán! Utóbb született gyermekük után 400.000 Ft támogatásra lehetnek jogosultak, ha a házvásárláshoz kölcsönt is vettek fel. Az utólagos támogatás kizárólag a fennálló tartozás csökkentésére használható fel. CSOK különbözet újabb lakáscél esetén vehető igénybe. Ha új építésű házat vásárolnának, akkor a 10M Ft CSOK és a korábban kapott 1,43M CSOK különbözetére lehetnének jogosultak. A hozzá kapcsolódó maximum 15M Ft összegű kamattámogatott kölcsön opcionális, nem kötelező igénybe venni, ha anélkül is ki tudják egyenlíteni a teljes vételárat. Ha a meglévő lakásukat eladnák, akkor az 1,43M Ft összegű CSOK-ot egy kincstári felfüggesztő számlára kellene befizetni, amit a kincstár visszautalna a vételár… Továbbiak »

Tisztelt Hölgyem/Uram.
Szeretnék érdeklődni aziránt, hogy 2005-ben bővítettünk a lakáson és akkor 2 gyerekre lett igénybe véve a szocpol + fiatal házasoknak járó hitel a lakásbővítésre. Azóta született még egy gyermek és szeretnék érdeklődni, hogy hogyan lehet igénybe venni az utólag született gyermekre a csok-ot hitel jóváírása céljából.
Előre is köszönöm a választ.

Kedves Csaba!
2005-ben bővítéshez kapott FOT esetén véleményünk szerint nincs lehetőség utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére. Pontos tájékoztatást ez ügyben a bővítési hitelt nyújtó pénzintézet tud adni Önöknek.

Fiamék 2007-ben vettek fel devizakölcsönt ingatlanvásárlásra. A kölcsön felvételekor a bank nem adott szocpol kedvezményt gyermekvállalásra.
Most az ingatlant el kell adni. A bedőlt hitel törlesztésére be lehet-e tudni az elmaradt szocpolt utólag a Bank felé? Azóta két gyermek született.
Válaszukat köszönöm.

Kedves Miklós!
A támogatás visszamenőleges igénybevételére adott esetben sajnos nincs lehetőség.

Üdvözlöm!
Négy tagú család vagyunk 2 gyermekkel (10, 12 évesek). 2014-ben vásároltuk családi házunkat (előtte volt kettő ingatlanunk, mindig kicsit nagyobba költöztünk). Ingatlan eladásból, saját pénzből, munkáltatói hitelből sikerült megvenni.
A kérdésem a következő: Valamilyen vissza nem térítendő állami támogatással (pl. CSOK) kiváltható a munkáltató kölcsön, ami jelzálogként van az ingatlan tulajdoni lapján és hosszú távú (kb. 15 év) lejáratú? Korábban nem tudtuk felvenni a gyerekek után járó szocpolt sem.
Előre is köszönöm a válaszát.

Kedves József!
A munkáltatói kölcsön CSOK-kal történő kiváltására sajnos nincs lehetőség. A kedvezményre újabb lakáscél esetén lehetnének jogosultak.

Tisztelt Hitelhet!
2007-ben vásároltunk egy használt panel lakást életbiztosítással egybekötött hitellel. Azóta született két gyermek és egyet még vállalnánk. Nagyobb használt ingatlant vennénk.
Jár utólag a szocpol vagy mekkora kedvezmény vehető igénybe?

Kedves Mariann!
A 2007-es lakásvásárlásához kapcsolódóan utólagos támogatást sajnos nem tudnak igénybe venni. Nagyobb használt lakás vásárlása esetén jogosultak lehetnek a kedvezménye, ha a további CSOK feltételek is teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

767
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x