Utólagos CSOK feltételek, támogatás összege 2021

Először azt célszerű tisztázni, hogy mit értünk utólagos CSOK alatt! Az utólagos CSOK a később született gyermek után igényelt kedvezményt jelenti. Tehát korántsem arról van szó, hogy egy megvalósult lakáscél esetén visszamenőlegesen igényelhetjük a támogatást.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2016. január 1. után kötött kölcsönszerződések esetén

Új lakás vásárlása, építése esetén

Utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. Összege gyermekenként 400 000 forint, azzal, hogy lakás bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség számlával igazolt összegének 50%-át.

Lássunk néhány gyakorlati példát az utóbb született gyermek utáni CSOK jogosultságot illetően!

Jár a kedvezmény, ha a lakásvásárláshoz munkáltatói/önkormányzati kölcsönt vettünk fel, amit még most is törlesztünk?

Válasz: Nem. Munkáltatói/önkormányzati kölcsön csökkentésére a támogatás nem használható fel.

Megkaphatjuk a CSOK-ot később született gyermekünk után, ha a lakáshitelünket időközben felmondta a bank?

Válasz: Nem. A kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor fel nem mondott hitelintézeti kölcsönből a még fennálló tartozás csökkentésére vehető igénybe.

Vér szerinti gyermekünk után megkaptuk a CSOK-ot lakásvásárláshoz. Ha a későbbiekben örökbe fogadunk még egy gyermeket, utána is megkaphatjuk a támogatást?

Válasz: Igen. A fent leírtaknak megfelelően a támogatott személy a kölcsönszerződést követően örökbefogadott gyermeke után is jogosult lehet a támogatásra.

Lakásunkat hitel igénybevételével vettük, de nem igényeltük a CSOK-ot, mert még nem lehetett. Utólag megkaphatjuk 2 gyermekünk után a lakáshitelünk csökkentésére?

Válasz: Nem. A támogatás visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség.

Lakásvásárláskor nem volt gyermekünk, CSOK-ot nem, csak lakáshitelt vettünk igénybe. Azóta született egy gyermekünk. Utóbb született gyermekként igényelhetjük rá a CSOK-ot?

Válasz: Nem. Később született gyermek után akkor igényelhető a kedvezmény, ha a támogatott személy a kölcsön felvételekor az akkor már meglévő gyermekére tekintettel jogosult volt a kedvezményre és folyósították is neki.

5 éve vettünk fel lakásfelújítási hitelt, amit jelenleg is fizetünk. Azóta született 2 gyermekünk. Jár utánuk a CSOK?

Válasz: Nem. A szerződéskötést követően született gyermek utáni CSOK az adott lakás vásárlásához, építéséhez vagy bővítéséhez felvett banki kölcsön csökkentésére használható fel. Lakásfelújításra felvett hitel csökkentésére nem fordítható.

Szobával bővítjük házunkat, amihez 2 gyermekünk után a CSOK-ot is megkapjuk. Egy esetleges 3. gyermek születése után megkaphatjuk valamilyen formában az utólagos CSOK-ot?

Válasz: Igen, amennyiben a bővítéshez lakáshitelt is igényelnek és az a 3. gyermek utáni CSOK kérelem benyújtásakor is fennáll.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2015. július 1. és december 31. között kölcsönszerződések esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére családok otthonteremtési kedvezményét igényelhet a családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

Olyan 2015. július 1. után kötött kölcsönszerződésből eredő fennálló lakáscélú hitelintézeti tartozás csökkentésére használható fel, melyet a támogatott személy az érintett lakás vételárának megfizetéséhez vagy építés esetén a bekerülési költség finanszírozásához vett fel. Építés esetén amennyiben az utólagos CSOK igénylésére a használatbavételi engedély kiadása előtt kerül sor, a kedvezmény a bekerülési költség megfizetésére is felhasználható.

Mekkora összegű CSOK jár a később született gyermek után?

Az épített, vásárolt vagy bővített lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft összegű kedvezmény vehető igénybe.

CSOK összege később született gyermek
 

A 2012. január 1-től – újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez – igényelhető lakásépítési támogatáshoz kapcsolódóan később született gyermeke után a támogatott személy utólagos lakásépítési támogatást igényelhet lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozása törlesztésére, ha a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta, s az egyéb előírt feltételek is teljesülnek.

A lakásépítési támogatás később született gyermek után igényelhető összege – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.

LEK utolagos

Utólagos szocpol a 2009. július 1. után benyújtott kölcsönszerződések esetén?

2009 július elsejétől felfüggesztésre került az addig lakástámogatási rendszer. Aki 2009. július 1. és 2011. december 31. között építkezett illetve vásárolt új vagy használt lakást, annak nem volt lehetősége gyermekek utáni támogatást igénybe venni. Ha Ön ebben az időszakban kötött kölcsönszerződést, akkor sajnos a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermeke után sem jogosult az utólagos szocpolra.

Utolagos tamogatas

Utólagos szocpol új lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos lakásépítési kedvezményre az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kölcsönszerződését 2009. július 1. előtt aláírta, vagy kölcsönkérelmét 2009. július 1-jét megelőzően benyújtotta, és ennek tényét a hitelintézet által kiállított dokumentummal igazolja. További feltétel, hogy az adott kölcsön az utólagos támogatás iránti kérelem benyújtásakor is fennáll.

Az utólagos támogatás – melynek összege megegyezik a kölcsönszerződés aláírásakor érvényes támogatási összeggel – a fennálló lakásépítési/vásárlási hitel csökkentésére fordítható.

szocpol osszege utolag gyermekenkent

Utólagos szocpol használt lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Használt lakóingatlan vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos otthonteremtési támogatásra (utólagos „félszocpolra”) az a támogatott személy lehet jogosult, aki már az adott ingatlan vételárának kifizetéséhez is megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) legalább 1 meglévő gyermeke után. Az utólagos FOT a 2009. július 1. előtt – használt lakás vásárlására felvett vagy benyújtott – lakáshitel-szerződésből fennálló tartozásának csökkentésére fordítható, ha valamennyi jogosultsági feltétel teljesül.

Összege azonos a szerződés megkötésekor érvényben lévő támogatási összeggel. Az utólagos félszocpol lakásbővítésre, tetőtér-beépítésre felvett lakáshitel csökkentésére nem használható fel!

felszocpol utolag gyermekenkent

Utólagos szocpolra való jogosultság

Az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultság elbírálásakor a hitelintézetek számára az adott lakáscél eléréséhez felvett kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos kormányrendelet az irányadó!

Aki az adott időpontban érvényes személyi és egyéb támogatási feltételeknek megfelel, annak a hitelszerződés aláírását követően született gyermeke után is jár a támogatás.

Hol igényelhető az utólagos szocpol?

Az utóbb született gyermek utáni szocpolkérelmet ahhoz a hitelintézethez kell benyújtani, amely az adott lakáscélú kölcsönt folyósította. A jogosultság megállapítása az érintett pénzintézet hatásköre.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
819 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Maga szerint 140 m2 alapterületű, 3 szobás, felújításra szoruló családi ház, gazdasági melléképületekkel, nagy udvarral, kerttel eladó. Villany, gáz, víz, szennyvíz közművekkel rendelkezik. Mennyi pénzt kapnánk, ha 2 vagy ha 3 gyereket vállalnánk be? A ház 3,7 millió forint. Mennyi önerő kell hozza?

Kedves Veronika!
Megelőlegező CSOK igénylésekor maximum 2 gyermek vállalására van lehetőség, 3 gyermek tehát nem vállalható előre. 2 gyermek, 140 m2 hasznos alapterület esetén az elérhető támogatás összege 1.300.000 Ft. Vállalt gyermek után akkor igényelhetik a megelőlegező CSOK-ot, ha házasok és egyikük életkora sem haladja meg a 40. évet.
Arról, hogy mennyi önerőre lenne szükség a vételár kifizetéséhez, Szakértőink a további részletek ismeretében tudnak Önnek pontos tájékoztatást adni. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Jó napot kívánok!
Azt szeretnem kérdezni, hogy 2 szobás házra kapunk hitelt vagy ha megvesszük a házat és átalakítják úgy, hogy három szoba legyen, akkor csak úgy?
Milyen házra jár a hitel? Rokon házát meg lehet venni?

Kedves Veronika!
Lakáshitel olyan házra adható, melynek forgalmi értéke eléri legalább a 3,5 millió Ft-ot. Piaci kamatozású lakáshitel rokoni kapcsolattól függetlenül igénybe vehető.
Ha arra kíváncsi, hogy szocpolt milyen feltételekkel lehet igénybe venni használt lakás vásárlásához, akkor IDE kattintva tájékozódhat. Közeli hozzátartozótól történő lakásvásárláshoz gyermekek utáni támogatás nem vehető igénybe.

Üdvözlöm!
2006-ban született kislányom, egyedül nevelem, az apja nem vette a nevére, nem vállalta. 2007-ben építkeztem, vettem fel hitelt. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy mivel nem családban nevelem a gyereket és elmúltam 35 éves, ezért nem jár a szocpol. Igaz lehet ez? Elbuktam a lakást, nem tudtam fizetni a hitelt, így eladtam és kitörlesztettem a hitelt.
Jelenleg már nem abban a házban élek, de volna mit költeni a meglévőre. Jövedelmem alapján hitelképes nem vagyok.
Járhat valami utólag?
Üdvözlettel,
Erzsébet

Kedves Erzsébet!
A leírtak alapján sajnos nincs lehetősége a támogatás utólagos igénybevételére.
Meglévő lakóingatlan esetén július 1-től bővítésre lesz igényelhető a CSOK, aminek feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.

Tisztelt Hitelnet!
2008-ban építkeztünk, az akkori feltételekkel megelőlegezve felvettük a szocpolt 2 gyerekre, ők azóta meg is születtek. Az ingatlanon még jelenleg is van hitel, amit még 15 évig fizetünk. Tervezünk 3. gyermeket, ebben az esetben a 3. gyerekre járó szocpolt fel lehet venni és a hitelt tudjuk vele csökkenteni? Mivel 2008-ban már kötöttünk szerződést, az akkori feltételek vonatkoznak a 3. gyermekre, vagy a jelenlegi feltételeknek kell megfelelni? Ez ugyebár jelentősen eltér a 2008-astól, így jó lenne tudni mire számíthatunk.
Válaszukat előre is köszönöm, Tamás

Kedves Tamás!
A gyermek megszületése után jogosultak lehetnek a 2008. szerinti utólagos szocpolra, ha a méltányolható lakásigény feltételeinek megfelelnek. A támogatás a fennálló hiteltartozás csökkentésére vehető igénybe. A jogosultságról az érintett hitelintézet tud tájékoztatást adni.

Jó napot kivanok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egyik ismerősöm mondta, hogyha a második babánk akkor születik meg mielőtt az első betölti a 2 éves kort, dupla csok jár .
Ez hogyan van, ha egyáltalán így van?
Köszönöm válaszát.

Kedves Veronika!
Ilyen információnk nincs a CSOK összegét illetően.

Tisztelt hitelnet!
Az élettársammal szeretnénk igénybe venni a csok-ot, viszont, ha jól értelmeztem, akkor gyermeket csak házastársak vállalhatnak, illetve csak 2 gyermek vállalása esetén jár?
Sajnos mi nem vagyunk házasok, és gyermeket csak egyet szeretnénk vállalni, ilyen esetben nem lennénk rá jogosultak?
Köszönöm válaszát!
üdvözlettel: Éva

Kedves Éva!
A megelőlegező CSOK keretében 1 gyermek is vállalható, de csak házastársi kapcsolatban, s a házastársak egyikének életkora sem lehet 40 évnél több a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

2011-ben vásároltunk egy régi családi házat (120 nm-es), melyre felújítási hitelt vettünk fel, 3,3 millió Forintot (amiből most még kb. 2 millió van hátra) 2009, 2012, 2014-ben születettek gyermekeink. A most behozott CSOK-kal lehetséges lenne -e betörleszteni a hitelt? Szerintem sok embernek ez lenne a segítség.
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Pentzike!
A CSOK sajnos nem lesz igénybe vehető korábban felvett lakáshitel előtörlesztésére.

Tisztelt Szakértő!
Pár mondatban leírnám, hogy mi a helyzetem/helyzetünk.
2005-ben vásároltam egy lakást Győrben, 8 millió forintért, amire felvettem 4 milliót. (100% tulajdon)
Ezt a lakást eladtam 2010-ben és vásároltam egy családi házat (100% tulajdon) 8,5 millióért, amire felvettem 7 milliót. Ez jelenleg is tart, már forintos hitel.
1978-as születésű vagyok, 2007-ben nősültem, 2008-ban megszületett a fiam, 2011-ben a második fiam, és 2014-ben a kislányom.
Jelenleg ott tartok, hogy van 3 gyermekem, de sem a szocpolt sem az államilag támogatott hitelt sem tudtam felvenni.
Milyen lehetőségeim vannak?
Előre is köszönöm a válaszát.
Köszönöm:
Attila

Kedves Attila!
2015. július 1. után meglévő lakóház szobával történő bővítéséhez (hozzáépítés vagy tetőtér-beépítés) és használt lakás vásárlásához is igényelhető lesz a gyermekek utáni támogatás (CSOK). Illetve újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez jelenleg is elérhető. Ha a meglévő háztól nem kíván megválni, akkor annak bővítésével lehetne kihasználni a kedvezményt. Bővítés esetén azonban alapfeltétel, hogy a bővítendő ingatlanban mindkét fél (férj-feleség) rendelkezzen tulajdoni hányaddal. Mivel Ön az ingatlan 100%-os tulajdonosa, ezért a jogosultsághoz feleségének is tulajdonjoghoz kellene jutnia a bővítendő ingatlanban. Az igénylés további feltételeiről és a CSOK összegéről IDE kattintva tájékozódhat.

Olyan 5 gyermeket nevelő házaspár vagyunk, akik az első 3 gyermek (ők már felnőttek) után már felvettük a szocpolt 20 éve. A két kisebb gyermekünk után semmilyen lakásvásárlási támogatást sem kaptunk, mert nem volt már hitelünk, amikor ők születtek.
Kérdésem: jár-e valamilyen támogatás a két kiskorú gyermekünk után, ha elmúltunk 40 évesek.
Köszönöm a segítséget.

Kedves Mária!
Meglévő gyermekek után igényelt szocpol esetén 40 év felett is jogosultak lehetnek szocpolra. Jelenleg új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához igényelhető a támogatás, de július 1. után használt lakás vásárlásához, lakáscseréhez és meglévő lakóingatlan bővítéséhez is igénybe lehet venni. Arról, hogy ennek milyen feltételei vannak, honlapunkon részletes leírást talál.

2009-ben új lakást vásároltunk. Igénybe vettünk megelőlegező kölcsönt 2 gyermek után, a 3. után pedig utólagos szocpolt szerettünk volna igénybe venni. Sajnos elutasítottak, mivel a bank csak 2009.07.02-án kötött velünk szerződést, a törvény pedig csak a 2009.07.01-ig megkötöttekre vonatkozik. A Magyar Államkincstár is elutasított, ők nem dönthetnek méltányosságról. A kérdésem az lenne, hogy tudnak-e esetleg arról, hogy tudok-e valahová fordulni méltányossági kérelemmel, illetve volt-e arra példa, hogy valaki kapjon is. Nálunk ugye egyetlen napról van szó, ráadásul a bank hibájából csúsztunk a hitelügylettel. Válaszukat köszönöm. Gréta

Kedves Gréta!
Sajnos nem tudunk segíteni azzal kapcsolatban, hogy adott esetben van-e lehetőségük bármely intézethez méltányossági kérelemmel fordulni. Nem ismerünk olyan esetet, ahol 2009 júliusában kötött kölcsönszerződések esetén igényebe vehető lett volna az utóbb született gyermek utáni szocpol.

Tisztelt Hitelnet.hu!
Hitelkiváltás miatt jártam a bankunknál és ott tájékoztattak róla, hogy érdemes lenne megpróbálnunk benyújtani újra az utólagos szocpol megigénylésünket, mert kaptak egy új állásfoglalást a MÁK-tól és elvileg jogosultak leszünk rá. Azért írok, hogy hátha több embernek tudnak segíteni, küldjék őket a bankjukhoz, ha ilyen kérdéssel fordulnak önökhöz.
Gréta

Kedves Gréta!
Az utólagos szocpolra való jogosultsággal kapcsolatos változásról nincsen információnk. Segítene, ha leírná a konkrét esetet!

Tisztelt Hitelnet!
Fentebb leírtam a konkrét esetet is. Igénybe vettünk 2 gyermekre megelőlegező kölcsönt, majd miután később 3 gyermekünk született utólagos szocpolt is kértünk. Elutasítottak, mert a hitelszerződést 2009.07.02-án írtuk alá. A 12/2001 kormányrendelet is úgy szólt, hogy a 2009.07.01-ig megkötött hitelszerződések esetében vehető igénybe az utólagos LÉK. Most úgy olvasom, hogy a hitelkérelem benyújtásának dátuma kell, hogy 2009.07.01.-előtti dátumra essen. Így már jogosultak vagyunk a támogatásra. Szerintem így páran mégis kaphatnának utólagos LÉK-et, csak sokan nem tudják, hogy az elutasításuk óta ilyen változás volt a kormányrendeletben.

Kedves Gréta!
Köszönjük az információt! Így páran valóban jogosulttá válhatnak az utóbb született gyermek utáni támogatásra, akik korábban önhibájukon kívül (2009. július 1. előtt benyújtott kérelem, de július 1. után aláírt kölcsönszerződés) nem voltak jogosultak rá.

Tisztelt Szakértők!
Érdeklődni szeretnék, hogy régebbi hozzászólót utol lehetne-e érni valamilyen módon? Gréta nevű hölgy írt Önöknek 2015. 04.10-én utólagos szocpollal kapcsolatban, akiknél ugyanaz az eset, mint nálunk (2009. július 1. előtt beadtuk a kölcsönkérelmet, de csak július 1. után írtuk alá.)
Akkor írta a hölgy, hogy újra megpróbálják igényelni, emiatt keresném, hogy sikerült-e elintézni?
Köszönöm előre is,
Éva

Kedves Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy a 2010 decemberében vásárolt ingatlanunkra igénybe vehetjük-e az utólagos szocpolt? (Az ingatlan 2009 márciusában épült.) Kislányunk 2012-ben megszületett, kitesóját 2015 októberében várjuk, az ingatlanra felvett nyílt végű, maradvány érték nélküli lízinget jelenleg is törlesztjük.
Válaszát előre is köszönjük, kellemes napot kívánok.
Brigitta

Kedves Brigitta!
A leírt esetben sajnos nincs lehetőség az utólagos szocpol igénybevételére. Ennek egyik oka, hogy lakáslízing esetén szocpol egyáltalán nem vehető igénybe, mivel az ingatlan a teljes lízingtartozás megfizetéséig nem az Önök tulajdona.

Tisztelt Hitelnet!
Én használt lakás vásárlására 2009. márciusban egyedülállóként vettem fel lakáskölcsönt és igénybe vettem meglévő 1 gyermekem után a fiatalok Otthonteremtési támogatását. A kölcsön még fennáll. A kölcsön felvétele után házasságot kötöttem és született még 2 gyermekem. Szeretném igénybe venni a támogatást az utóbb született gyermekeimre is a kölcsön előtörlesztése céljából. Nekem azóta ajándékozással került egy ingatlan 50%-a a nevemre. Milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy igénybe vehessen az utóbb született gyermekekre is a támogatást?
Köszönöm válaszukat!

Kedves Bea!
Az utólagos szocpolra való jogosultságot nem zárja ki a szerződéskötés óta tulajdonába került 50% tulajdoni hányadú ingatlan. A jogosultságot a szerződéskötéskor fennálló feltételek alapján vizsgálják a hitelintézetek. Meg kell felelni például a méltányolható lakásigény feltételeinek. A jogosultság megállapítása ügyében a hitelnyújtó bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakást vásárolnánk önerővel + lakáshitellel. Ha tegyük fel májusban már megtörténik a hitelfelvétel illetve az adásvétel, utólag igénybe vehetjük az új szocpolt júliusban? Ha igen, az igénylés jár-e költséggel?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Beáta

Kedves Beáta!
Amennyiben a lakás teljes vételára kiegyenlítésre kerül májusban, akkor sajnos nem lesznek jogosultak visszamenőleg a CSOK-ra.

Tisztelt Hitelnet!
Dunántúlon községben vásárolnánk házat 23,5 millió forint értékben, két gyermekünk van. Jár-e a CSOK vagy kiestünk, mert a Dunántúlon az egyéb településeken 18 millió forint a határ? A jelenlegi lakásunkban, melyet adás-vételi szerződéssel vásároltunk meg, egyikőnknek 65% tulajdona van, a másik félnek 35%, ez is lehet kizáró ok?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Zoli!
Dunántúli községben a vételár nem lehet több 18 millió Ft-nál, ezért a 23,5 millió Ft vételárú házhoz sajnos nem tudják igénybe venni a CSOK-ot.
A vásárlás útján szerzett lakás kizáró okot jelentene, ha az továbbra is az Önök nevén maradna.

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem az utólagos szocpol igénylésével kapcsolatos. Kölcsönszerződésünket 2009. július 1-je előtt kötöttük, így jogosultak voltunk utólagos szocpolra 2011-ben született első gyermekünk után.
Fedezetcserével tovább költöztünk egy nagyobb lakásba még 2011-ben, így teljesült az előírás, miszerint 2 szobával kell rendelkezni, második gyermek szocpol igényléséhez szükséges előírásnak.
Második gyermekünk 2014-ben született. A bank elutasított minket arra hivatkozva, hogy az első lakás paramétereit veszi figyelembe, (jogszabályi előírás, 2 gyerekhez 2 szoba kell) független a jelenlegi helyzettől.
Mit érdemes ilyenkor tenni? Érdemes-e fellebbezni vagy várjuk meg júliustól hatályba lépő új előírást? Tervezzük a lakás értékesítését és szeretnénk építkezni.
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Andrea!
Az utólagos szocpolra való jogosultságot a szerződéskötéskor (2009. július 1. előtt) fennálló feltételek alapján kell vizsgálni. Mivel akkor nem feleltek meg a méltányolható lakásigény feltételeinek a lakás szobaszáma miatt, így sajnos valóban nem jogosultak a támogatásra.
A 2. gyermek után egy esetleges építkezés esetén igényelhető a támogatás.

Üdvözletem!
Az lenne a kérdésem, hogy 4 gyermekünk van és 2 gyerekre felvettük a szocpolt 2004-ben. Volt és van hitelünk, de közben kiváltottuk és így szabad felhasználású jelzáloghitel lett. Azóta született még 2 gyerek és még rájuk nem vettük fel a szocpolt. Szeretném tudni, hogy a jelzáloghitelbe nem lehetne beletörleszteni a 2 gyerek utáni szocpolt.
Tisztelettel és köszönettel.
N. Andrásné

Kedves Mária!
Szabad felhasználású jelzáloghitelük csökkentésére sajnos nem tudják igénybe venni a később született gyermekek után adható támogatást.

Tök jó. 2007-ben házasodtunk össze, és 2008-ban született első gyermekünk. 2008-ban vásároltunk egy használt ingatlant bírósági árverésen, úgy, hogy kölcsön kellett kérnünk, mert a bank nem adott kölcsönt. Megjegyzem, hogy az illetékfizetés miatti felértékelés szerint piaci áron vettük meg, így nem igazán volt jó vétel, de szükséges volt, mert jött a kicsi. Bíztunk abban, hogy majd megkapjuk az akkor még élő szocpolt, de NEM. A bankok szerint, mivel nem közös tulajdon, ezért nem kaphatunk rá. Mondom miért ne lenne közös. Közös bankszámláról, szülői kölcsönből fizettük ki. Az más, hogy a bírósági árverésen ugye csak 1 ember állhat árverési vevőként, ezért került minden az Én nevemre. Szocpolt nem kaptunk, támogatott lakásvásárlási kölcsönt nem kaptunk, így majd 3 évig kínlódtunk még az albérletben, mire be tudtunk költözni a házba. Mondjuk ez is csak egy sima piaci jelzálogkölcsönnel ment, mert a 2010-ben megszületett második gyermekünk miatt a költözés már elodázhatatlan volt.
Szóval a kérdés, hogy mi kaphatunk, vagy kaphattunk volna bármiféle otthonteremtési támogatást?

Kedves Dani!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy a 2008-as lakásvásárláshoz kapcsolódóan nem kaphattak és sajnos jelenleg sem kaphatnak gyermekek után igényelhető, egy összegű állami támogatást (szocpol, CSOK), kivéve, ha a meglévő lakóházukat legalább egy lakószobával bővítik. Ennek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Kedves Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy a szocpolt két megszületett gyermekem után igénybe vehetem-e úgy, hogy azt hitelembe törleszteném. A lakást 2005-ben vettem, a gyermekek 2013 és 2014-ben születtek.
Köszönettel: Bella

Kedves Bella!
A 2005-ben vásárolt lakást terhelő kölcsön csökkentésére a szocpolt sajnos nem tudjak igénybe venni később született gyermekei után.

Köszönöm gyors előző válaszát! Akkor megkérdezném, hogy a félszocpol mire használható, megint toldani kell, vagy felújításra esetleg jár? Mik a feltételek, hogy ezt megkaphassuk, és mennyi ez az összeg?
Köszönöm!

Kedves Szilvia!
A félszocpol (CSOK) meglévő lakóingatlan esetében 2015. július 1-től csak bővítésre használható fel, felújításra sajnos nem. Az igénylés feltételeit és összegét IDE kattintva ismerheti meg.

2001-ben vettünk önerőből egy kis házat. 2001-ben született gyerekemre felvettük a félszocpolt, amiből fürdőszobát és plusz szobát csináltunk. 2007-ben devizahitelt (szabad felhasználásút) vettünk fel plusz toldásra. Azóta született még egy gyerekünk 2011-ben. Kérdésem, hogy felhasználható-e a félszocpol a hiteltörlesztésre?

Kedves Szilvia!
A később született gyermek után adható félszocpol a korábban felvett szabad felhasználású jelzáloghitel csökkentésére sajnos nem használható fel.

Tisztelt Szakértő!
A férjemmel közösen van egy épülő, jelenleg szerkezetkész családi házunk. Van egy 3 éves gyermekünk, és szeretnénk még egy gyereket vállalni (ami sajnos egyelőre nem jön össze 🙁 ) Az én nevemen már van egy családi ház.
Ilyen esetben mi igényelhetünk valamilyen támogatást, amit az épülő házunkra fordítanánk? Ha igen, hogyan kell nekikezdeni? Hova kell fordulni?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Csámpainé

Kedves Asszonyom!
A meglévő családi ház kizárhatja a szocpolra való jogosultságot. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.
Amennyiben a meglévő lakástulajon a fentiek alapján nem kizáró ok, az építkezés esetén előírt egyéb feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.
A szocpol iránti kérelem a hitelintézetekhez nyújtható be.

Kedves Hölgyem/Uram!
2008 decemberében vásároltam új építésű lakást devizahitel igénybevételével. 2010-ben született gyermekem. Akkor és azóta sem igényeltem meg a szocpol összegét. Én és a gyermek lakunk életvitelszerűen a lakásban, egyedülállóként nevelem.
Jogosult vagyok utólagos szocpolra? Ha igen, akkor milyen összegre számíthatok ami a lakáshitelemet csökkentené?
Előre is köszönöm válaszukat.
Üdvözlettel: Ágnes

Kedves Ágnes!
Az utólagos szocpolra való jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérheti, ahol vizsgálják a méltányolható lakásigénynek való megfelelést. Amennyiben jogosult az utólagos szocpolra, úgy annak összegét, mely megegyezik a 2008-ban érvényben volt támogatási összeggel (900.000 Ft) – a fennálló hiteltartozás csökkentésére használhatja fel.

Üdvözletem!
A kérdésem a következő lenne: 2007 októberében vásároltunk egy használt családi házat, melyre 3 meglévő gyermekünk után megkaptuk a félszocpolt, valamint FOT-os kölcsönt. Később még 2 gyermekkel bővült a családunk, így szeretném megtudni, hogy utánuk hitel betörlesztésre megkaphatjuk-e a fennmaradó összeget, illetve ha igen, akkor milyen feltételeknek kell ehhez teljesülnie?
Tisztelettel:
Péter

Kedves Péter!
Később született gyermekeik után is jogosultak lehetnek az utólagos FOT-ra, ha megfelelnek a méltányolható lakásigénynek. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banktól kérhetik.

Tisztelt Szakértő!
Én ebben az évben vettem egy lakást, amelyre személyi kölcsönt vettem fel. A lakás tulajdonosa vagyok. Párommal és az ő gyermekeivel élünk a lakásban. Nekem nincs még saját gyermekem, a páromnak van 3 gyermeke (1999, 2003, 2010). Együtt élünk, de semmilyen házassági, vagy élettársi kapcsolat még nincs köztünk. Tervezgetjük, de a párom már volt egyszer férjnél és nem igazán szeretne újból, megvagyunk így is.
Érdeklődnék, hogy erre a lakásra tudnánk felvenni valamilyen támogatást utólagosan. És ha igen, mik lennének a feltételek. Párom idén lesz 35 éves, én 34.
Tisztelettel: István

Kedves István!
A leírtak alapján sajnos nincs lehetőség a lakásvásárláshoz kapcsolódóan utólagos támogatás felvételére.

Tisztelt Hitelnet!
2014-ben költöztünk be újonnan épült házunkba. Van egy 10 hónapos babánk és szeretnénk hamarosan még egy gyermeket. 33 évesek vagyunk. Hitelt vettünk fel a Fundamentánál és azt szeretném megtudni, hogy a meglévő hitel törlesztésére használható az új CSOK?
2 gyermek után mekkora összeget lehet betörleszteni a hitelbe?
Előre is köszönettel:
Péter

Kedves Péter!
A CSOK korábban felvett lakáshitel előtörlesztésére sajnos nem lesz igénybe vehető.

Tisztelt Hitelnet!
Utólagos szocpol igénylésünknél jelezték felénk, hogy a 2009-ben kötött adásvételi szerződés nem tartalmazza a vásárolt ingatlan vételárát telek + felépítményre megbontva, így nem megállapítható a jogszabályban meghatározott Ft/nm jogosultsági érték.
Ingatlan szakértő által készített, friss becsléssel ez pótolható? Ha nem, hogy tudnánk pótolni, hogy 3 gyermekünk után az utólagos szocpolt igénybe tudjuk venni?
Köszönjük!

Kedves Szilvia!
Az érintett hitelintézet tudna arra a kérdésére válaszolni, hogy ez esetben elfogadható-e a vételár mostani megbontása, s ha igen, mi ennek a módja.

Tisztelt !
Feleségemmel 2007 novemberében írtunk egy adásvételi szerződést, ami 2008 januárban volt kifizetve egy használt lakásra, ami 80 m2-eres. Azóta született 2 gyermekünk, 2010 illetve 2013-ban születtek. Azt szeretném megkérdezni, hogy jár-e nekünk a csok? Amennyiben jár, az az összeg mennyi? Vagy nem jár és így kisemmizett minket a kormány? Vagy más jár?

Kedves Miklós!
2007-ben kötött adásvételi szerződés esetén utóbb született gyermeke után csak az a támogatott személy lehet jogosult utólagos támogatásra, aki már a lakásvásárláskor is megkapta a kedvezményt legalább 1 gyermeke után. Mivel Önöknek akkor még nem volt gyermekük, ezért sajnos a később született gyermekek után sem tudják igényelni a támogatást. CSOK igénybevételére sajnos szintén nem lesz lehetőségük.

Hogy hogy kizárnak a szocpolból? Amikor a kormányrendelet miatt nekünk kell szívni? És Szerintük és a kormány szerint is jól van ez? Tisztességtelen! Ez Magyarország, gratulálok, még egy ok, amivel le van írva Magyarország és mi vagyunk az egyetlenek a több száz családból! Hát legalább 1 éven át éljen meg havi 40.000 Ft-ból! Így támogatja a kormány, hogy a magyar ember maradjon Magyarországon, hurrá! Kedves Zoltán, nem tudom, hogy emlékszik-e ránk Ferenczi Miklós (21 éves voltam) és a páromra. 2008 januárjában az Ön segítségével jutottunk hitelhez (OTP 20 éves futamidő) Újfehértói házunk megvásárlásához, most ismét szeretnénk a segítségét kérni, mivel Öntől megbízható választ kaphatunk kérdésünkre, amely az új szocpol témakörébe sorolható. Kérdésünk a következő lenne: 2010-ben született első gyermekünkre nem tudtunk már szocpolt igényelni, mert befagyasztották, 2013-ban született még egy gyermekünk, így még egyik gyermekünkre sem tudtunk kedvezményhez jutni. A mostani cs.o.k. kedvezményhez hozzájuthatunk valamilyen (bármilyen) formában? Meg egyenlőre nem tisztázott, hogy bővül-e még a családunk. Van bármilyen kilátásunk erre a kedvezményre?
Tisztelettel köszönjük meg válaszát előre is.
Miklós

Kedves Miklós!
Amennyiben meglévő lakásukat eladják és másikat vásárolnak, akkor a vételár kifizetéséhez jogosultak lehetnek a CSOK-ra. Az igénylés további feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.
Ha családi házuk van, akkor annak lakószobával történő bővítéséhez vagy tetőtér-beépítéséhez szintén igényelhető lesz a CSOK július 1. után. Ennek feltételeiről ITT olvashat.

Érdeklődök, hogy esetünkben 2011-ben hitelre vásárolt használt lakásra érvényesíthető-e utólag a szocpol:
2004-ben megelőlegező kölcsönszerződéssel lakást vásároltunk, majd két gyermekünk megszületése után, hitelt visszafizetve 2011-ben nagyobb házat vásároltunk. A vásárolt használt ház széljegyzékébe be kellett vezettetnünk a mákot, ami jelenleg nincs törölve. 2011-ben született meg 3. gyermekünk és most várjuk 4.-et.
Köszönöm válaszát!
Andrea

Kedves Andrea!
A 2011-ben hitelre vásárolt használt lakás vonatkozásában sajnos nincs lehetőség a később született gyermekek utáni támogatás érvényesítésére a vonatkozó rendelkezések alapján.

Tisztelt Szakértő!
2006-ban új lakás vásárlásakor 1 meglévő gyerekre és 1 vállalt gyerekre kaptunk szocpol támogatást. Időközben eladtuk az ingatlant, a vállalt gyerek után visszafizettük a támogatást. 2010-ben építkeztünk, melyre forint alapú lakásépítési hitelt vettünk fel a K&H Banktól 2010-ben. Az építési engedély 2006-os, a használatba vételi engedély 2013-as.
Időközben babát várunk áprilisra.
Kérdésem az lenne, ha megszületik a 2. gyermek, jogosultak vagyunk-e utólagosan igényelni a szocpolt hiteltörlesztéshez?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Márta!
Mivel 2010-ben – a hitelszerződésük megkötésének időpontjában – nem volt elérhető a szocpoltámogatás, ezért a később született gyermek után sem lesz sajnos igénybe vehető.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Egy gyerek után szeretnénk igénybe venni az utólagos szocpolt hitel előtörlesztés céljából. A deviza alapú jelzáloghitelt 2007. végén vettük fel, a gyermekünk 2013 végén született.
Lehetséges-e a dolog?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Balázs!
A vonatkozó rendelkezések értelmében a 2007-ben vásárolt használt lakásra utólagos sajnos nem tudják igénybe venni a később született gyermekük után a szocpolt.

Utólagos csokot igényelnénk. 2005-ben igényeltünk 2 gyerekre, meglévő lakásbővítésére, ezzel párhuzamosan lakáscélú hitelt is fölvettünk, ami még most is meg van. Az utólagos csok-ot 2006-ban született gyermekünkre igényelnénk, és a meglévő lakáscélú hitelbe fizetnénk bele. Van-e erre törvényi lehetőségem?
Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: Edit

Kedves Edit!
Információink szerint a 2005-ben lakásbővítésre felvett kölcsöntartozás csökkentésére sajnos nem használható fel az utóbb született gyermek utáni támogatás.

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy E energetikai besorolású házra, vállalt gyermek/gyermekek esetén igényelhetjük-e a szocpolt, ha 2015. március 9-én írtuk meg az adásvételi szerződést? Várhatóan mennyit kapnánk esetlegesen 1, illetve 2 gyermek vállalására? Ez lesz az első háztulajdonunk, házastársak vagyunk, munkaviszonnyal rendelkezünk.
Előre is köszönöm a választ!

Kedves Eszter!
E energetikai besorolású ház esetén a CSOK jogosultsághoz be kell nyújtani a lakóépület fekvése szerint illetékes építésügyi hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy a lakóépület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti.
A CSOK-ra akkor lehetnek jogosultak, ha a teljes vételár nem került, illetve a CSOK kérelem benyújtásáig nem kerül kifizetésre, a CSOK ugyanis a vételár finanszírozásához vehető igénybe, továbbá a szerződéskötést követő 120 napon belül be kell nyújtani a CSOK kérelmet. Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a vételár utolsó része a CSOK-ból kerül kifizetésre, valamint a CSOK összegét.
Az igénybe vehető kedvezmény összegét nemcsak a gyermekek száma és az épület energetikai minősítése, hanem a hasznos alapterület is befolyásolja. A konkrét összegeket IDE kattintva ismerheti meg.

2015.05.29.-én írtunk alá vegyes csere szerződést, mi kell ráfizessünk készpénzt. Használt házat cserélnénk/vennénk, E kategóriás. Ha a nevünkre kerül, utána igényelhetem a szocpolt? Azt olvastam egy oldalon, hogy szerződés aláírása után 120 napig lehet utólag igényelni.
Gyermekeink 2008-ban és 2011-ben születtek. Jogosultak vagyunk utólagos szocpolra?
Köszönöm válaszát!

Kedves Rita!
Ha az ingatlan véglegesen az Önök nevére kerül, akkor már sajnos nem lesz lehetőségük a támogatás igénybevételére. A kedvezményt a vételár kiegyenlítéséhez vehetik igénybe, vagyis a cserén felül szükséges készpénzt csökkenthetik a CSOK összegével, amit a csereszerződésnek is tartalmaznia kell.

Üdvözlöm!
3 gyermekünk van, 41 évesek vagyunk. Jár a csok 40 felett is, ha új házat építünk? Még nem vettünk igénybe a gyerekekre semmilyen kedvezményt.
Mennyi járna?
Köszönettel.
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Kitti!
A meglévő gyermekek után igényelt CSOK 40 éves kor felett is igénybe vehető. A 3 gyermek után új ház építéséhez felvehető összeg 10 millió forint. Az igénylés feltételeiről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

Kérdése van?

Kattintson ide és tegye fel

Szakértőink eddig 44436 kérdésre válaszoltak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

819
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x