Utólagos CSOK feltételek, támogatás összege 2020-ban

Először azt célszerű tisztázni, hogy mit értünk utólagos CSOK alatt! Az utólagos CSOK a később született gyermek után igényelt kedvezményt jelenti. Tehát korántsem arról van szó, hogy egy megvalósult lakáscél esetén visszamenőlegesen igényelhetjük a támogatást.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2016. január 1. után kötött kölcsönszerződések esetén

Új lakás vásárlása, építése esetén

Utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. Összege gyermekenként 400 000 forint, azzal, hogy lakás bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség számlával igazolt összegének 50%-át.

Lássunk néhány gyakorlati példát az utóbb született gyermek utáni CSOK jogosultságot illetően!

Jár a kedvezmény, ha a lakásvásárláshoz munkáltatói/önkormányzati kölcsönt vettünk fel, amit még most is törlesztünk?

Válasz: Nem. Munkáltatói/önkormányzati kölcsön csökkentésére a támogatás nem használható fel.

Megkaphatjuk a CSOK-ot később született gyermekünk után, ha a lakáshitelünket időközben felmondta a bank?

Válasz: Nem. A kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor fel nem mondott hitelintézeti kölcsönből a még fennálló tartozás csökkentésére vehető igénybe.

Vér szerinti gyermekünk után megkaptuk a CSOK-ot lakásvásárláshoz. Ha a későbbiekben örökbe fogadunk még egy gyermeket, utána is megkaphatjuk a támogatást?

Válasz: Igen. A fent leírtaknak megfelelően a támogatott személy a kölcsönszerződést követően örökbefogadott gyermeke után is jogosult lehet a támogatásra.

Lakásunkat hitel igénybevételével vettük, de nem igényeltük a CSOK-ot, mert még nem lehetett. Utólag megkaphatjuk 2 gyermekünk után a lakáshitelünk csökkentésére?

Válasz: Nem. A támogatás visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség.

Lakásvásárláskor nem volt gyermekünk, CSOK-ot nem, csak lakáshitelt vettünk igénybe. Azóta született egy gyermekünk. Utóbb született gyermekként igényelhetjük rá a CSOK-ot?

Válasz: Nem. Később született gyermek után akkor igényelhető a kedvezmény, ha a támogatott személy a kölcsön felvételekor az akkor már meglévő gyermekére tekintettel jogosult volt a kedvezményre és folyósították is neki.

5 éve vettünk fel lakásfelújítási hitelt, amit jelenleg is fizetünk. Azóta született 2 gyermekünk. Jár utánuk a CSOK?

Válasz: Nem. A szerződéskötést követően született gyermek utáni CSOK az adott lakás vásárlásához, építéséhez vagy bővítéséhez felvett banki kölcsön csökkentésére használható fel. Lakásfelújításra felvett hitel csökkentésére nem fordítható.

Szobával bővítjük házunkat, amihez 2 gyermekünk után a CSOK-ot is megkapjuk. Egy esetleges 3. gyermek születése után megkaphatjuk valamilyen formában az utólagos CSOK-ot?

Válasz: Igen, amennyiben a bővítéshez lakáshitelt is igényelnek és az a 3. gyermek utáni CSOK kérelem benyújtásakor is fennáll.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2015. július 1. és december 31. között kölcsönszerződések esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére családok otthonteremtési kedvezményét igényelhet a családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

Olyan 2015. július 1. után kötött kölcsönszerződésből eredő fennálló lakáscélú hitelintézeti tartozás csökkentésére használható fel, melyet a támogatott személy az érintett lakás vételárának megfizetéséhez vagy építés esetén a bekerülési költség finanszírozásához vett fel. Építés esetén amennyiben az utólagos CSOK igénylésére a használatbavételi engedély kiadása előtt kerül sor, a kedvezmény a bekerülési költség megfizetésére is felhasználható.

Mekkora összegű CSOK jár a később született gyermek után?

Az épített, vásárolt vagy bővített lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft összegű kedvezmény vehető igénybe.

CSOK összege később született gyermek
 

A 2012. január 1-től – újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez – igényelhető lakásépítési támogatáshoz kapcsolódóan később született gyermeke után a támogatott személy utólagos lakásépítési támogatást igényelhet lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozása törlesztésére, ha a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta, s az egyéb előírt feltételek is teljesülnek.

A lakásépítési támogatás később született gyermek után igényelhető összege – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.

LEK utolagos

Utólagos szocpol a 2009. július 1. után benyújtott kölcsönszerződések esetén?

2009 július elsejétől felfüggesztésre került az addig lakástámogatási rendszer. Aki 2009. július 1. és 2011. december 31. között építkezett illetve vásárolt új vagy használt lakást, annak nem volt lehetősége gyermekek utáni támogatást igénybe venni. Ha Ön ebben az időszakban kötött kölcsönszerződést, akkor sajnos a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermeke után sem jogosult az utólagos szocpolra.

Utolagos tamogatas

Utólagos szocpol új lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos lakásépítési kedvezményre az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kölcsönszerződését 2009. július 1. előtt aláírta, vagy kölcsönkérelmét 2009. július 1-jét megelőzően benyújtotta, és ennek tényét a hitelintézet által kiállított dokumentummal igazolja. További feltétel, hogy az adott kölcsön az utólagos támogatás iránti kérelem benyújtásakor is fennáll.

Az utólagos támogatás – melynek összege megegyezik a kölcsönszerződés aláírásakor érvényes támogatási összeggel – a fennálló lakásépítési/vásárlási hitel csökkentésére fordítható.

szocpol osszege utolag gyermekenkent

Utólagos szocpol használt lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Használt lakóingatlan vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos otthonteremtési támogatásra (utólagos „félszocpolra”) az a támogatott személy lehet jogosult, aki már az adott ingatlan vételárának kifizetéséhez is megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) legalább 1 meglévő gyermeke után. Az utólagos FOT a 2009. július 1. előtt – használt lakás vásárlására felvett vagy benyújtott – lakáshitel-szerződésből fennálló tartozásának csökkentésére fordítható, ha valamennyi jogosultsági feltétel teljesül.

Összege azonos a szerződés megkötésekor érvényben lévő támogatási összeggel. Az utólagos félszocpol lakásbővítésre, tetőtér-beépítésre felvett lakáshitel csökkentésére nem használható fel!

felszocpol utolag gyermekenkent

Utólagos szocpolra való jogosultság

Az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultság elbírálásakor a hitelintézetek számára az adott lakáscél eléréséhez felvett kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos kormányrendelet az irányadó!

Aki az adott időpontban érvényes személyi és egyéb támogatási feltételeknek megfelel, annak a hitelszerződés aláírását követően született gyermeke után is jár a támogatás.

Hol igényelhető az utólagos szocpol?

Az utóbb született gyermek utáni szocpolkérelmet ahhoz a hitelintézethez kell benyújtani, amely az adott lakáscélú kölcsönt folyósította. A jogosultság megállapítása az érintett pénzintézet hatásköre.

Utolsó módosítás: 2020. március 24. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Andrea szerint:

2020-03-30 - 23:08

Kedves szakértő !
42 évesek vagyunk a férjemmel . 2016ban született egy gyermekünk.
Van egy családi házunk némi hitellel.
Jogosultak vagyunk valamilyen formában szocpolra?
Üdv: Andi

Hitelnet szerint:

2020-04-02 - 08:29

Kedves Andi,
Amennyiben meglévő házukat szeretnék korszerűsíteni, Falusi CSOK igényelhető, melyről részletesen IDE kattintva tájékozódhat.
Meglévő ház bővítésére igényelhetik a CSOK-ot. A CSOK feltételeiről IDE és összegéről IDE kattintva tájékozódhat.
Problémát jelen esetben az ingatlant terhelő jelzáloghitel jelenthet. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és kollégánk személyre szóló, díjmentes tájékoztatást ad Önöknek!

Csilla szerint:

2020-03-28 - 19:29

Igénybe vehetem-e a szocpolt, ha egyedül álló anyuka vagyok, a gyermekem betöltötte már az 1 évet és használt lakást szeretnék vásárolni?

Hitelnet szerint:

2020-03-30 - 14:16

Kedves Csilla,
Egyedülállók is igényelhetik a támogatást használt lakás vásárláshoz. Az igénylésnek feltétele a 180 napos folyamatos TB jogviszony. További részletekről IDE és IDE kattintva tájékozódhat.

Anikó szerint:

2020-02-08 - 17:01

Érdeklődnék, 1999-2000-ben szocpolt igényeltem 3 gyermekre új lakás építésére. Ezt a lakást 2014-ben eladtam. Építkezés után még 3 gyermekem született.
Falusi csokot igényelhetek-e rájuk használt lakásra?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 12:49

Kedves Anikó!
Azon 3 gyermek figyelembevételével, akikre még nem kapott vissza nem térítendő lakáscélú támogatást, igényelhető lehet a falusi CSOK használt lakás vásárlásával egybekötött korszerűsítésre, bővítésre. A jogosultsági feltételeket IDE kattintva tekintheti meg.

Jenő szerint:

2019-10-14 - 18:29

Üdv!
Kérdésem az lenne, hogy 2007-ben vettem akkori férjemmel egy házat, melyben akkor még 3 gyermekem szocpolja benne volt. A lakásról a kötelező 5 év után letöröltettem az elidegenitesi tilalmat. Azóta született újabb 3 gyermekem és férjemmel elváltunk. Szeretnék egy új otthont vásárolni a 3 gyerek csokjából. 6 hónap munkaviszonyom megvan és a gyerekek nekem vannak jogerősen ítelve.
Kérem szíves válaszukat, ha a 3 nagy gyerek, akik már nem is élnek velem, nem szerepel az igénylésen, csak a 3 kicsire szeretnék igényelni csokot használt lakásra!
Remélem, hogy így jogosult vagyok a csokra.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-15 - 08:53

Kedves Kérdező!
Ha a további jogosultsági feltételek is fennállnak, igényelhető 3 legkisebb gyermeke után a támogatás.

Zsuzsanna szerint:

2019-10-11 - 21:36

A kérdésem az, hogy ha már meglévő lakáshitelem van, és szeretném utólag igénybe venni a szocpolt, de nem akarok új lakást venni, hanem a meglévő hitelemet szeretném vele csökkenteni, akkor ez is megvalósítható-e, vagy sem?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-14 - 10:27

Kedves Zsuzsanna!
Ha a vásárláskor legalább egy gyermek után nem vette igénybe a támogatást, akkor később született gyermekek után sem érvényesíthető.

Andrea szerint:

2019-10-02 - 22:38

Szocpol visszafizetés kapcsán szeretnék egyedi méltányossági kérelmet leadni a MÁK-nak, határidőn túl született gyermek beszámításának ügyében.
Szívesen vennék ezügyben bármiféle hasznos tanácsot.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-04 - 13:43

Kedves Andrea!
Egyedi méltányossági kérelem beadásának lehetőségéről sajnos nincs információnk.

Kitti szerint:

2019-09-10 - 15:57

Azt meg tudná mondani, pontosan melyik rendeletben van leírva, hogy a fürdőszobának külön fűtéssel kell rendelkeznie? Tudtommal, azokban a lakásokban ahol központi fűtés van és nem egyedülálló ingatlanok, a fürdőszoba nem minősül fűtetlen helységnek.
Előre is köszönöm a rendelet számát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-11 - 08:31

Kedves Kitti!
Arról, hogy mely helyiségeknek kell közvetlen hőleadó berendezéssel rendelkezniük, a Pénzügyminisztérium küldött szakmai állásfoglalást a hitelintézeteknek.
A konkrét ügyben esetleg a Pénzügyminisztérium állásfoglalását kérheti a hitelintézeten keresztül.

Kitti szerint:

2019-09-06 - 08:23

Használt panellakásra szeretnénk felvenni férjemmel a CSOK-ot, azonban kérelmünket visszautasították, mivel a fürdőszobában nincs fűtés. Tudtommal egy panellakásban sincs fűtés a fürdőszobában, mivel nincs is rá szükség, mert a többi helység fűtése elegendő a fürdőszoba felfűtéséhez.
Mit lehet tenni ebben az esetben, hogy megkapjuk a támogatést?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-06 - 09:41

Kedves Kitti!
A CSOK jogosultságnak feltétele, hogy rendelkezzen a fürdő is közvetlen hőleadó berendezéssel. Azon panellakások esetén, melyek ezzel nem rendelkeznek, információink szerint sajnos nem vehető igénybe a CSOK.

Györgyi szerint:

2019-08-02 - 12:43

Tisztelt Hitelnet!
Idén, június 30-án született meg a 3. gyermekem. A hitelszerződésem forint alapú, jelzáloghitel, 2007-ben lett megkötve. Akkor lett megkötve 2 gyermeket vállalva a megelőlegező hitelszerződés is. A vállalás teljesült 2009-ben és 2016-ban. Jól értelmezem, hogy a 3. gyerkőcöm után kérhetem az utólagos szociálpolitikai kedvezményt? További kérdésem még az is, hogy ugyanerre a 3. gyermekre tekintettel a tartozáscsökkentő támogatást (1M Ft) is kérvényezhetem a járási hivatalon keresztül?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-06 - 13:26

Kedves Gyöngyi!
3. gyermekük után jogosultak lehetnek utólgaos szocpolra (1,4M Ft), ha a további jogosultsági feltételek is teljesülnek. A jogosultság elbírálásában a hitelnyújtó bank illetékes.
Ezzel egyidejűleg ugyancsak igényelhető 3. gyermekük után a tartozáscsökkentő támogatás. Ez irányú kérelmüket a járási hivatalhoz nyújthatják be.

Andi szerint:

2019-07-25 - 20:32

Üdv!
Idén vettünk egy használt házat. 1 gyermekünk van, viszont szeretnénk még egyet, így nem használtuk ki a Csok-ot. Nem vagyunk házasok.
A kérdésem az lenne, hogy korszerűsítésre igényelhetjük-e még egy gyermek születésével a Csok-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-30 - 13:24

Kedves Andi!
Amennyiben a ház preferált településen van és a további falusi CSOK feltételek is teljesülnek, úgy igényelhető a támogatás két gyermek után korszerűsítésre legfeljebb 1,3M Ft összegben. Vállalt gyermek után azonban csak akkor igényelhető a támogatás, ha házasok és legalább egyikük 40 év alatti a támogatási kérelem benyújtásakor. A 12 hetet betöltött magzat már meglévő gyermeknek minősül. Ebben az esetben nem feltétel a házastársi kapcsolat.

Katalin szerint:

2019-07-17 - 21:35

Kérdésem az lenne, hogy utólagos szocpolra jogosultak vagyunk-e az alábbi esetben. 2009.03.22-én írtuk alá a kölcsönszerződésünket egy új ház építésére vonatkozóan. Akkor 1 gyermekünk (2009.02.07-én született) volt, de nem vettük fel a szocpolt, mert igényléskor még gyermektelenek voltunk. A hitelfelvételt követően további 2 gyerekünk született (2012-ben és 2014-ben).
Igénybe tudunk-e venni bármiféle támogatást ebben az esetben, amit a fennálló kölcsön törlesztésére fordíthatunk?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-17 - 22:01

Kedves Katalin!
Ha építési kölcsönszerződésük jelenleg is fennáll, akkor utólagos szocpol iránti kérelmükkel a hitelnyújtó bankfiókhoz fordulhatnak, amely a további részeltek ismeretében tudja megállapítani jogosultságukat.

Heléna szerint:

2019-07-15 - 23:33

Üdvözletem!
2010.05.03-án született meg a kisfiam.
Új házat építettünk, szocpolt nem kaptunk, mert fel volt függesztve, nem lehetett igényelni sajnos.
Jelenleg is fennálló hiteltartozásunk van (svájci hitel kálvária) és nagyon jó lenne, ha lehetne igényelni a szocpolt, csok-ot vagy vmit, ami enyhítené a terheinket! Úgy tudom, hogy nem kaphatok semmit, mert visszamenőleg nem lehet igényelni.
Boldog boldogtalan kapja most a milliókat, én meg erre az 1 gyerekre semmit se!
Kérdezem én, ez a gyerek nem ugyanolyan mint a többi? Ez hátrányos megkülönböztetés!
Mit tegyek? Forduljak az ombudsmanhoz?
Hozzáteszem, rajtam kívül sokan vannak így mint én.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-16 - 14:24

Kedves Heléna!
A vonatkozó kormányrendelet sajnos nem teszi lehetővé fenti esetben a támogatás utólagos igénybevételét. Esetleges panasszal az ebben illetékes minisztériumhoz fordulhat.

Emese szerint:

2019-07-11 - 22:27

Tisztelt hitelnet!
2016-ban született első gyermekünk. 2017-ben vásároltunk hitelre házat közeli hozzátartozótól (testvértől). Ezért akkor nem tudtuknk igénybe venni csokot. Most 2019-re várjuk 2. gyermekünket.
Kérdésem az lenne, hogy most már tudunk igényelni csokot és ha igen, mennyit? Esetleg viszamenőleg az első gyermekre is jár valami?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-16 - 12:26

Kedves Emese!
Visszamenőlegesen a CSOK nem vehető sajnos igénybe. Meglévő lakásukra esetleg annak legalább egy szobával történő bővítéséhez, vagy preferált településen korszerűsítéshez és bővítéshez lenne igényelhető a két gyermek utáni támogatás. A normál CSOK-ról IDE, a falusi CSOK-ról IDE kattintva tájékozódhat.

Gábor szerint:

2019-07-08 - 21:30

Üdv!
Idén februárban született gyermekem, lakást idén májusban vettem. Erre nem vettem igénybe CSOK-ot.
Utólag igénybe tudok venni valamilyen támogatást?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-23 - 11:31

Kedves Gábor!
Visszamenőlegesen sajnos nincs lehetőség CSOK igénybevételére.

Sándor szerint:

2019-06-06 - 16:08

Üdvözletem!
Előző évben feleségemmel közösen vettünk fel építési hitelt a nettó kb. 130 m2 alapterületű családi házunk megépítésére. Az építési hitelhez igényeltunk CSOK támogatást (ugyanattól a pénzintézettől, mint akitől az építési hitelt is igényeltük) a már megszületett gyermekünkre és válalltuk még egy gyermek megszületését. (Így összesen 2 gyermekre kértünk és kaptunk CSOK-ot). Az élet úgy hozta, hogy kiderült lesz egy harmadik babánk és még nem kaptuk meg a használatbavételi engedélyt, ezért szeretnénk módosítani jelenlegi 2 gyermekes CSOK szerződésünket, hogy a 3 gyermek után kaphassuk meg a CSOK támogatás teljes összegét. (Itt nem az ez év június 1-től hatályba lépett babaváró támogatásra gondolunk, hanem a 2018-ban igényelhető 3 gyermekes CSOK-ra szeretnénk módosítani).
Mi a menete, hogyan kell intézni a jelenlegi CSOK szerződésünk módosítását?
Előre is köszönjük válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-07 - 09:35

Kedves Sándor!
Ez ügyben az érintett bankfiókkal szükséges felvenni a kapcsolatot. Az ügylet pontos részleteinek ismeretében a bank tud felvilágosítást adni, hogy megoldható-e a módosítás.

Éva szerint:

2019-04-03 - 17:22

A lányomék 2011-ben építkeztek és vettek fel hitelt. Első gyeremekük 2008-ban, a másododik 2011-ben született. Szocpolt nem kaptak.
Jogosan nem kaptak? Utólagosan sem kaphatnak?
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-04 - 10:42

Kedves Éva!
2011-ben sajnos nem volt elérhető gyermekek után vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás, visszamenőleges igénybevételre pedig sajnos nincs lehetőség.

Zsuzsanna szerint:

2019-03-28 - 14:22

Üdvözlöm.
Van egy 2006-ban vásárolt ingatlanunk. Még van hátra 12 év törlesztésünk, viszont mivel kölcsön után született 3 gyermekünk nem igényeltünk (nem is igényelhettünk a bank szerint) szocpolt.
A kérdésem az lenne most a Csok összege levonatható a fennálló tartozásból vagy a futamidőből?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-28 - 14:26

Kedves Zsuzsanna!
A CSOK sajnos nem vehető igénybe a fennálló tartozás csökkentésére.

Mónika szerint:

2019-03-05 - 10:44

Üdvözlöm!
2016-ben lakáshitellel vásároltunk egy 74 m2-es házat. A lakáshitellel önerőként igénybe vettük az első gyermekünk után járó CSOK-ot, ami ugye 600.000 Ft volt.
Kérdésem az lenne, hogy a második gyermekünkre mennyi összegű CSOK-ot igényelhetünk?
Várom válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-05 - 11:07

Kedves Mónika!
Második gyermekük születése után a fennálló hitel törlesztésére 400.000 Ft CSOK, valamint a gyermek 2019. július 1. utáni születése esetén 1.000.000 Ft tartozáscsökkentő támogatás igényelhető, ha a további jogosultsági feltételek is teljesülnek. Előbbiről fenti bejegyzésünkből, utóbbiról IDE kattintva tájékozódhat.

Renáta szerint:

2019-02-27 - 12:35

Ha én 2008-ban felvettem 3 gyermekre a szocpolt, akkor ez volt a neve, attól én még a maradék 5 gyermekre felvehetem hitel nélkül? Mert már van egy közös ingatlanunk a férjemmel, ami jelzálogos.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-27 - 14:28

Kedves Renáta!
5 gyermeke után jogosult lehet CSOK-ra, amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek. Ezekről honlapunkon részletes leírás található. További konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

István szerint:

2019-02-27 - 12:32

A gyerekeim két éve házasodtak össze, most jön az első gyerek és még szeretnének egy gyereket. Van egy 62 m2-es lakásuk. Ez egy társasház, amin még van hitel.
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e lehetőség a CSOK igénybevételre és hogy hol kellene elkezdeni?
Tisztelettel.
István

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-27 - 14:11

Kedves István!
A CSOK-ot már megvalósult lakáscél esetén visszamenőlegesen sajnos nem lehet igénybe venni. Gyermekei újabb lakáscél megvalósítása esetén élhetnének ezzel a lehetőséggel.

Eszter szerint:

2019-02-15 - 13:37

Tisztelt Szakértő!
Meglévő 2 gyermekünk után csok-ot igényeltünk és kaptunk (még nem a teljes összeget), valamint építési hitelt vettünk fel új családi ház építésére. Az építkezés még folyamatban van, nincs még használatba vételi engedélyünk. Közben fogant 3. gyermekünkre milyen csok-ot igényelhetünk és mennyit (ha igen)?
Válaszukat előre is köszönöm, Eszter

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-20 - 10:21

Kedves Csilla!
Ha már történt részfolyósítás, akkor információink szerint sajnos nem igényelhető a CSOK a 3. gyermek után. Ezt esetleg a CSOK- és hitelszerződés felbontásával és újbóli igényléssel lehetne megtenni. Ahhoz viszont a már kifolyósított összegeket vissza kellene fizetni. Fontos az is, hogy a támogatást a kérelem benyújtásakor még hátralévő munkálatok finanszírozására lehetne felhasználni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA