Utólagos CSOK feltételek, támogatás összege 2022

Először azt célszerű tisztázni, hogy mit értünk utólagos CSOK alatt! Az utólagos CSOK a később született gyermek után igényelt kedvezményt jelenti. Tehát korántsem arról van szó, hogy egy megvalósult lakáscél esetén visszamenőlegesen igényelhetjük a támogatást.

Utólagos CSOK

Utólagos CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) 2016. január 1. után kötött kölcsönszerződések esetén

Új lakás vásárlása, építése esetén

Utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. Összege gyermekenként 400 000 forint, azzal, hogy lakás bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség számlával igazolt összegének 50%-át.

Lássunk néhány gyakorlati példát az utóbb született gyermek utáni CSOK jogosultságot illetően!

Jár a kedvezmény, ha a lakásvásárláshoz munkáltatói/önkormányzati kölcsönt vettünk fel, amit még most is törlesztünk?

Válasz: Nem. Munkáltatói/önkormányzati kölcsön csökkentésére a támogatás nem használható fel.

Megkaphatjuk a CSOK-ot később született gyermekünk után, ha a lakáshitelünket időközben felmondta a bank?

Válasz: Nem. A kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor fel nem mondott hitelintézeti kölcsönből a még fennálló tartozás csökkentésére vehető igénybe.

Vér szerinti gyermekünk után megkaptuk a CSOK-ot lakásvásárláshoz. Ha a későbbiekben örökbe fogadunk még egy gyermeket, utána is megkaphatjuk a támogatást?

Válasz: Igen. A fent leírtaknak megfelelően a támogatott személy a kölcsönszerződést követően örökbefogadott gyermeke után is jogosult lehet a támogatásra.

Lakásunkat hitel igénybevételével vettük, de nem igényeltük a CSOK-ot, mert még nem lehetett. Utólag megkaphatjuk 2 gyermekünk után a lakáshitelünk csökkentésére?

Válasz: Nem. A támogatás visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség.

Lakásvásárláskor nem volt gyermekünk, CSOK-ot nem, csak lakáshitelt vettünk igénybe. Azóta született egy gyermekünk. Utóbb született gyermekként igényelhetjük rá a CSOK-ot?

Válasz: Nem. Később született gyermek után akkor igényelhető a kedvezmény, ha a támogatott személy a kölcsön felvételekor az akkor már meglévő gyermekére tekintettel jogosult volt a kedvezményre és folyósították is neki.

5 éve vettünk fel lakásfelújítási hitelt, amit jelenleg is fizetünk. Azóta született 2 gyermekünk. Jár utánuk a CSOK?

Válasz: Nem. A szerződéskötést követően született gyermek utáni CSOK az adott lakás vásárlásához, építéséhez vagy bővítéséhez felvett banki kölcsön csökkentésére használható fel. Lakásfelújításra felvett hitel csökkentésére nem fordítható.

Szobával bővítjük házunkat, amihez 2 gyermekünk után a CSOK-ot is megkapjuk. Egy esetleges 3. gyermek születése után megkaphatjuk valamilyen formában az utólagos CSOK-ot?

Válasz: Igen, amennyiben a bővítéshez lakáshitelt is igényelnek és az a 3. gyermek utáni CSOK kérelem benyújtásakor is fennáll.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2015. július 1. és december 31. között kölcsönszerződések esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére családok otthonteremtési kedvezményét igényelhet a családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

Olyan 2015. július 1. után kötött kölcsönszerződésből eredő fennálló lakáscélú hitelintézeti tartozás csökkentésére használható fel, melyet a támogatott személy az érintett lakás vételárának megfizetéséhez vagy építés esetén a bekerülési költség finanszírozásához vett fel. Építés esetén amennyiben az utólagos CSOK igénylésére a használatbavételi engedély kiadása előtt kerül sor, a kedvezmény a bekerülési költség megfizetésére is felhasználható.

Mekkora összegű CSOK jár a később született gyermek után?

Az épített, vásárolt vagy bővített lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft összegű kedvezmény vehető igénybe.

CSOK összege később született gyermek
 

A 2012. január 1-től – újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez – igényelhető lakásépítési támogatáshoz kapcsolódóan később született gyermeke után a támogatott személy utólagos lakásépítési támogatást igényelhet lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozása törlesztésére, ha a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta, s az egyéb előírt feltételek is teljesülnek.

A lakásépítési támogatás később született gyermek után igényelhető összege – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.

LEK utolagos

Utólagos szocpol a 2009. július 1. után benyújtott kölcsönszerződések esetén?

2009 július elsejétől felfüggesztésre került az addig lakástámogatási rendszer. Aki 2009. július 1. és 2011. december 31. között építkezett illetve vásárolt új vagy használt lakást, annak nem volt lehetősége gyermekek utáni támogatást igénybe venni. Ha Ön ebben az időszakban kötött kölcsönszerződést, akkor sajnos a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermeke után sem jogosult az utólagos szocpolra.

Utolagos tamogatas

Utólagos szocpol új lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos lakásépítési kedvezményre az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kölcsönszerződését 2009. július 1. előtt aláírta, vagy kölcsönkérelmét 2009. július 1-jét megelőzően benyújtotta, és ennek tényét a hitelintézet által kiállított dokumentummal igazolja. További feltétel, hogy az adott kölcsön az utólagos támogatás iránti kérelem benyújtásakor is fennáll.

Az utólagos támogatás – melynek összege megegyezik a kölcsönszerződés aláírásakor érvényes támogatási összeggel – a fennálló lakásépítési/vásárlási hitel csökkentésére fordítható.

szocpol osszege utolag gyermekenkent

Utólagos csok használt lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Használt lakóingatlan vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos otthonteremtési támogatásra (utólagos „félszocpolra”) az a támogatott személy lehet jogosult, aki már az adott ingatlan vételárának kifizetéséhez is megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) legalább 1 meglévő gyermeke után. Az utólagos FOT a 2009. július 1. előtt – használt lakás vásárlására felvett vagy benyújtott – lakáshitel-szerződésből fennálló tartozásának csökkentésére fordítható, ha valamennyi jogosultsági feltétel teljesül.

Összege azonos a szerződés megkötésekor érvényben lévő támogatási összeggel. Az utólagos félszocpol lakásbővítésre, tetőtér-beépítésre felvett lakáshitel csökkentésére nem használható fel!

felszocpol utolag gyermekenkent

Utólagos CSOK jogosultság

Az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultság elbírálásakor a hitelintézetek számára az adott lakáscél eléréséhez felvett kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos kormányrendelet az irányadó!

Aki az adott időpontban érvényes személyi és egyéb támogatási feltételeknek megfelel, annak a hitelszerződés aláírását követően született gyermeke után is jár a támogatás.

Hol igényelhető az utólagos CSOK?

Az utóbb született gyermek utáni szocpolkérelmet ahhoz a hitelintézethez kell benyújtani, amely az adott lakáscélú kölcsönt folyósította. A jogosultság megállapítása az érintett pénzintézet hatásköre.

Utólagos CSOK igényléssel kapcsolatos gyakori kérdések

 • Falusi CSOK kizárja az utólagos CSOK jogosultságot?
  Tisztelt Szakértő! A házvásárlást a banktól HITEL+ CSOK konstrukcióval bonyolítottuk le, mely hiteltartozás még most is fennáll. Akkor egy gyermekünk volt (5 éve) és rá kaptuk meg a CSOK-ot. Azóta…További részletek
 • Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
  Visszajelzés

  855 hozzászólás
  Inline Feedbacks
  Minden hozzászólás megtekintése

  Tisztelt Hitelnet Munkatárs!
  Utólagos CSOK támogatás lakáshitelbe való betörlesztése érdekel 1 gyermek után ami 400.000 forint információim alapján.
  Jelenleg dolgozói kedvezményes kamatozású lakáshitelünk és egy szintén dolgozói kedvezményes kamatozású személyi kölcsönünk van. Ezekbe mivel meglevő hitelek nem törleszthető be, fentebb írták.
  Ellenben az érdekelne, hogyha kiváltanánk a 2 hitelünket egy új lakáshitellel jelzálog fedezettel, akkor az új lakáshitelbe igényelhetnénk-e? (Esetleg ez piaci kamatozású vagy CSOK 3%-on rögzített lenne-e, nem tudjuk.)
  Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!
  Üdvözlettel:
  Szabolcs

  Üdv!
  2019-ben vettük igénybe 2 gyermekre a szocpolt lakásvásárlásra! Később 2021-ben 3 gyermekre a falusi csokot!
  Kérdésem az lenne, a 3. gyermekre igénybe vehető a szocpol?

  Üdvözletem!
  Két éve vettünk egy használt házat, agglomerációban. Hitel, csok nélkül. Akkor 1 gyerekünk volt. Azóta született még egy, idén januárban.
  Utólag igénybe vehető-e várhatóan a fentiek alapján a két gyerekre járó CSOK? (A két gyerek 2012-ben és 2022-ben született.)
  Köszönettel, Anett

  Szeretném kérdezni, hogy 2006-ban új építésű házat vettünk és 2 gyermek vállalásával megkaptuk a 2.400.000 Ft-ot. 2017-ben megszületett 3. gyermekünk.
  Kérdésem, hogy a 3. gyermek után igényelhetünk bármilyen összegű támogatást? Új házat, használt házat nem szeretnénk venni!
  Köszönöm.

  Üdvözlöm!
  A 2021. december 27-én megjelent 786/2021. kormányrendelet értelmezésével kapcsolatban kérdeznék. Itt ugye arról van szó, hogy CSOK különbözetet lehet igényelni az időközben megszületett további gyerek után, ha tartanak még a munkálatok és egyéb feltételeknek is megfelelünk. Mi 2020-ban vásároltunk házat preferált kistelepülésen, vásárlással egybekötött korszerűsítés változattal (Falusi csok). Mivel akkor 2 meglévő gyermekre igényeltük a támogatást, 1,3M-t vásárlásra kaptunk, illetve 1,3M lehívhatunk, ha elkészülnek a korszerűsítési munkálatok. A módosítás azonban lehetővé teszi, hogy a 3. gyerek után éljünk az újraigényléssel, viszont számomra kérdés, hogy a teljes különbözetet megkapjuk-e? Azaz a 10M-ra lennénk jogosultak, de ugye korszerűsítésre csak 5M. használható fel. A maradék 5M támogatásból levonandó a már vásárlásra megkapott 1,3M és akkor számítsunk arra, hogy kiutalják a 3,7M-t vagy ezt elbuktuk, mivel az AV már megtörtént?
  Köszönettel: Lóránt

  Üdvözletem.
  2017-ben vásároltunk használt lakást egy akkor még úton lévő gyerekes csokkal igényelve. (meglévőre igényeltük)
  Még él a jelzáloghitelem és közben született egy második gyerekem is.
  Utólagos csokot tudok igényelni ugyanehhez a hitelhez?

  Tisztelt!
  Szeretném megérdeklődni, hogy igényelhetem 1 gyermek után a családtámogatást? 2011.04.14-én született.

  Üdvözlöm!
  Amennyiben 2 gyermekem van (25 év alatt mindkettő) és vásárolok egy 45 m2-es új lakást, akkor jogosult vagyok CSOK-ra 1 gyermek után (600e Ft)? 2 után nyílván nem, mert a lakás nincs 50 m2.
  Köszönöm válaszát!
  Zsolt

  Üdvözletem!
  2000-ben igénybe vettünk csok-ot egy gyerek után építkezésre. 2005-ben született még egy gyermek. Most szeretnénk venni egy új lakást. Ilyen esetben igénybe lehet-e venni a második gyerekre a csok-ot, illetve ha igen, akkor egy gyereknek számít és ezután jár a 600-000,- Ft vagy kettőnek, és a különbözetet fizetik? 2,4 M -400.000,- (ami akkor volt a csok)
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv: G-né

  2018-ban vásároltunk használt házat, Pest megyében, Tárnokon. Akkor kaptunk 600 ezer Ft vissza nem térítendő állami támogatást (előre vállaltuk, hogy egy gyerekünk fog születni). 2019-ben megszületett az első gyerekünk. 2021-ben a második. Ha szeretnénk még egy gyereket a jövőben, milyen lehetőségeink vannak még a CSOK kapcsán? Tudunk meg igénybe venni CSOK támogatást (vissza nem térítendő vagy kamatmentes hitel, stb).
  Köszönöm a választ előre is.

  Idén új lakást vásároltunk. Nem vettük igénybe a csok-ot, mert nem tudtuk. hogy lehet. Van egy 16 éves gyerekünk, férjem 57 én 56 éves vagyok (Van még 3 gyerekünk, de ők már 25 évesnél idősebbek.) Jogosultak vagyunk-e a legkisebb gyerekünk után csokra? Ha már kifizettük az ingatlant, (hitel is van rajta), utólag igényelhetjük-e a csok-ot, illetve ehhez kapcsolódóan az áfa visszatérítést? Ugyanehhez kapcsolódóan a vásárlás után van illetékfizetési kötelezettségünk? Ez egy modern okos lakás, esetleg átválthatnánk zöld hitelre is?

  Üdv.
  Azt szeretném kérdezni, hogy a páromnak lenne egy lánya {17 éves}. Nekem viszont van egy lakáshitelem, amiben egyedül vagyok benne.
  A kérdés az lenne, hogy ha összeházasodunk igénybe lehet-e venni a lány után a csok kedvezményt, ami belemenne a lakáshitelbe. Úgy értem, hogy 1 gyerek után azzal a 600.000 Ft-tal kevesebb lenne a hitel.
  Remélem érthető!
  Válaszát előre is köszönöm.

  CSOK 2 gyermek vállalása esetén, ha 10 éven belül megszületik a harmadik gyermek, jár-e plusz támogatás?

  Üdvözlöm!
  2015-ben vettünk családi házat, amelyet meglévő 2 gyermekünk mellé 3. gyermekre vállalva kaptunk CSOK-ot. 3. gyermekünk 2016-ban meg is született. Viszont most 2021-ben megszületett 4. gyermekünk, akire szeretnénk igényelni az utólagos CSOK-ot (még van a hitelből). A bankos ügyintéző mondta, hogy OEP igazolás kell. A CSOK-os OEP igazolásnál viszont olyan kormányrendeletet lehet csak bejelölni, ami nem ránk vonatkozik (a szerződésünkben a 256/2011. (XII.6.)-es alapján adta a bank – ilyen viszont az OEP igénylőlapon nincs csak 16/2016, 17/2016 vagy 341/2011 ).
  Az OEP-nél erről semmilyen helyen nincs információ, a bankos sem tud többet, de egyezni kellene az OEP igazolásnak a banki által adottnak.
  Hogy kéne jól kérni az OEP igazolást?
  Köszönettel!

  Tisztelt Szakértő!
  2021 nyarán vásároltuk a házunkat, CSOK-ot nem igényeltünk. Az illetéket időközben kiszabták l, ezt november 20-ig kell befizetni. Közben úton az első kisbabánk és a felújítás a vártnál jóval többe került.
  Van-e lehetőségünk utólag megigényelni a CSOK-ot az illetékmentességhez?
  Köszönöm válaszát!

  A csokot be lehet számíttatni a jelzáloghitel tartozásba?

  Jelenleg Mo-on dolgozom, felvettem a csokot, de most lehet külföldön dolgoznék.
  Az így felvett Csok-ot vissza kell akkor fizetni?

  Kedves szakértő!
  Most szeretnék lakást venni. 4 gyermekem van. Egyedülálló vagyok.
  Lehet-e igényelnem?

  Tisztelt Szakértő!
  2020-ban vettünk egy új házat, akkor még nem igényeltük a CSOK-ot (nem mertük eü. okok miatt). 2021.02.-ben megszületett a babánk.
  Kérdésem az lenne, hogy fel tudjuk-e venni utólag a CSOK-ot egy gyermek után?

  Kedves Szakértő!
  Utólagos CSOK igénylésére a várandósság alatt is van már lehetőség vagy csak a gyermek megszületése után?
  Köszönöm előre is a választ!

  Tisztelt Címzett!
  Szeretném megkérdezni, hogy utólag van-e lehetőségem felvenni a CSOK-ot két gyermekem után?
  Lakást vásároltam, de a vásárláskor még nem mondták ki a válást a volt férjemmel, ami azóta már megtörtént. Amikor vásároltam akkor érdeklődtem és mivel a vásárlás pillanatában még házas voltam, azt az információt kaptam, hogy nem lehet. A vásárlás 2018-ban volt a válást 2019-ben mondták ki.
  Választ előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Mónika

  Tisztelt Cimzett!
  Korábban 4 gyerek után vettünk igénybe szocpolt házépítésre. (2009-ben kaptunk utoljára a 4. gyermekre). 2012-ben született egy 5. gyermekünk. Jogosultak vagyunk az 5. gyermek után bármilyen támogatásra (utólagos szocpol hitelcsökkentésre vagy esetleg vásárlás-építkezés esetén a fennmaradó csok összegének igénybevételére vagy bármi más támogatásra, amit korábban nem vettünk igénybe)?
  Köszönettel: Viktória

  Tisztelt Cím!
  Milyen hitel csökkentő támogatást tudnék igénybe venni, most vagy visszamenőlegesen. Van ingatlan a tulajdonomban.
  Van 2 hitelem. Első 2010-ben (üzlet vásárlásra, jelzálog alapú) felvett és a második 2015-ben (lakásvásárlásra, jelzálog alapú) felvett. Gyermekeim 2009-ben és 2016-ban születtek. Mire lennék jogosult? (szocpol?, otthonteremtés?)
  Köszönöm
  Üdv.
  Andrea

  Kedves Szakértő,
  Decemberben vásároltunk egy falusi házat.
  Utólag igénybe lehet-e venni az 5+5M 3 gyerekes falusi CSOK-t?

  Tisztelt Szakértő!
  2008-ban vettünk fel szabad felhasználású lakáshitelt. A hiteltartozásunk még tart. (2023 végéig) Akkor nem vettünk igénybe semmilyen állami támogatást. Azóta született egy gyermekünk és szeretnénk, amennyiben jogosultak vagyunk, a SZOCPOL-t utólag igénybe venni.
  Már kétszer jártam a hitelintézetnél, de mindannyiszor elutasította mondván, hogy ez a termék már nem létezik. Vegyek fel új hitelt és ahhoz a CSOK-ot igényelhetem.
  Újabb hitelt biztosan nem veszek fel, de ha lenne arra mód, hogy a meglévő költségeit csökkentsem, szeretnék élni vele!
  Nem tudom mire hivatkozva kellene visszamenni a hitelintézetbe, hogy egyáltalán foglalkozzanak az ügyemmel? Vagy, ha ők nem, akkor kihez fordulhatok?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Anna

  Szép napot!
  Fundamentánál van a lakáshitelünk. A csokot banktól igényeltük 2 gyermekre. Született egy nem vállalt gyermek. A bank most azt mondja, nem jár az utólagos csok, mert nem náluk van a hitelünk.

  Üdv. Köszönöm szépen.
  Sziasztok, olyan kérdésem lenne, vettünk egy használt lakást, amire 2 gyermek után felettük a csokot 1.430.000 Ft. Most úton van a 3. baba, igényeltük a babaváró hitelt is, és a 4 millió jelzáloghitel elengedést is. Kérdés hogy a 3. baba után igényelhetjük-e a csokot, vagy falusi csokot vagy mindkettőt, ha igen, akkor mennyit?
  Köszi szépen.

  Üdv!
  Tavaly nyáron vásároltunk használt ingatlant önerő + sima CSOK (4 gyermekre) + Csok hitelből. A település szerepel a Falusi CSOK listáján, így bővítésre igénybe fogjuk venni az 5.000.000 Ft támogatást. Kérdésem, hogy úgy tűnik születik még egy kisbabánk. Ebben ezt esetben igénybe vehetjük-e pluszban az utólagos csok-kal a 400.000 Ft-ot? Illetve korábban nem éltünk a jelzáloghitel elengedésének lehetőségével, ezért jogosultak lennénk-e a 4.000.000 Ft-os jóváírásra is?
  Előre is köszönöm válaszát!

  Kedves Címzett!
  Idén felvettük két gyerekre a használt lakás csokot. A kérdés az lenne, ha mégis úgy döntenénk, hogy legyen harmadik gyerek, és új házat építenénk, a 10 millióra jogosultak lennénk, vagy azt már elveszítettük?
  Köszönöm, Lívia

  Tisztelt Címzett!
  Fundamenta által vásároltunk használt ingatlant 2014-ben, amelynek a lakáshitele még mindig folyamatban van. Vásárláskor még nem született gyermekünk. 2014 novemberében és 2017 októberében született gyermekünk. Akkor sem és azóta sem vettünk igénybe semmilyen támogatást. Utólagos CSOK-ra jogosultak vagyunk?
  Most tervezzük igénybe venni a Falusi CSOKot. A kettőt lehet együtt igényelni?

  855
  0
  Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x