Utólagos CSOK feltételek, támogatás összege 2020-ban

Először azt célszerű tisztázni, hogy mit értünk utólagos CSOK alatt! Az utólagos CSOK a később született gyermek után igényelt kedvezményt jelenti. Tehát korántsem arról van szó, hogy egy megvalósult lakáscél esetén visszamenőlegesen igényelhetjük a támogatást.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2016. január 1. után kötött kölcsönszerződések esetén

Új lakás vásárlása, építése esetén

Utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. Összege gyermekenként 400 000 forint, azzal, hogy lakás bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség számlával igazolt összegének 50%-át.

Lássunk néhány gyakorlati példát az utóbb született gyermek utáni CSOK jogosultságot illetően!

Jár a kedvezmény, ha a lakásvásárláshoz munkáltatói/önkormányzati kölcsönt vettünk fel, amit még most is törlesztünk?

Válasz: Nem. Munkáltatói/önkormányzati kölcsön csökkentésére a támogatás nem használható fel.

Megkaphatjuk a CSOK-ot később született gyermekünk után, ha a lakáshitelünket időközben felmondta a bank?

Válasz: Nem. A kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor fel nem mondott hitelintézeti kölcsönből a még fennálló tartozás csökkentésére vehető igénybe.

Vér szerinti gyermekünk után megkaptuk a CSOK-ot lakásvásárláshoz. Ha a későbbiekben örökbe fogadunk még egy gyermeket, utána is megkaphatjuk a támogatást?

Válasz: Igen. A fent leírtaknak megfelelően a támogatott személy a kölcsönszerződést követően örökbefogadott gyermeke után is jogosult lehet a támogatásra.

Lakásunkat hitel igénybevételével vettük, de nem igényeltük a CSOK-ot, mert még nem lehetett. Utólag megkaphatjuk 2 gyermekünk után a lakáshitelünk csökkentésére?

Válasz: Nem. A támogatás visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség.

Lakásvásárláskor nem volt gyermekünk, CSOK-ot nem, csak lakáshitelt vettünk igénybe. Azóta született egy gyermekünk. Utóbb született gyermekként igényelhetjük rá a CSOK-ot?

Válasz: Nem. Később született gyermek után akkor igényelhető a kedvezmény, ha a támogatott személy a kölcsön felvételekor az akkor már meglévő gyermekére tekintettel jogosult volt a kedvezményre és folyósították is neki.

5 éve vettünk fel lakásfelújítási hitelt, amit jelenleg is fizetünk. Azóta született 2 gyermekünk. Jár utánuk a CSOK?

Válasz: Nem. A szerződéskötést követően született gyermek utáni CSOK az adott lakás vásárlásához, építéséhez vagy bővítéséhez felvett banki kölcsön csökkentésére használható fel. Lakásfelújításra felvett hitel csökkentésére nem fordítható.

Szobával bővítjük házunkat, amihez 2 gyermekünk után a CSOK-ot is megkapjuk. Egy esetleges 3. gyermek születése után megkaphatjuk valamilyen formában az utólagos CSOK-ot?

Válasz: Igen, amennyiben a bővítéshez lakáshitelt is igényelnek és az a 3. gyermek utáni CSOK kérelem benyújtásakor is fennáll.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2015. július 1. és december 31. között kölcsönszerződések esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére családok otthonteremtési kedvezményét igényelhet a családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

Olyan 2015. július 1. után kötött kölcsönszerződésből eredő fennálló lakáscélú hitelintézeti tartozás csökkentésére használható fel, melyet a támogatott személy az érintett lakás vételárának megfizetéséhez vagy építés esetén a bekerülési költség finanszírozásához vett fel. Építés esetén amennyiben az utólagos CSOK igénylésére a használatbavételi engedély kiadása előtt kerül sor, a kedvezmény a bekerülési költség megfizetésére is felhasználható.

Mekkora összegű CSOK jár a később született gyermek után?

Az épített, vásárolt vagy bővített lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft összegű kedvezmény vehető igénybe.

CSOK összege később született gyermek
 

A 2012. január 1-től – újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez – igényelhető lakásépítési támogatáshoz kapcsolódóan később született gyermeke után a támogatott személy utólagos lakásépítési támogatást igényelhet lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozása törlesztésére, ha a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta, s az egyéb előírt feltételek is teljesülnek.

A lakásépítési támogatás később született gyermek után igényelhető összege – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.

LEK utolagos

Utólagos szocpol a 2009. július 1. után benyújtott kölcsönszerződések esetén?

2009 július elsejétől felfüggesztésre került az addig lakástámogatási rendszer. Aki 2009. július 1. és 2011. december 31. között építkezett illetve vásárolt új vagy használt lakást, annak nem volt lehetősége gyermekek utáni támogatást igénybe venni. Ha Ön ebben az időszakban kötött kölcsönszerződést, akkor sajnos a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermeke után sem jogosult az utólagos szocpolra.

Utolagos tamogatas

Utólagos szocpol új lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos lakásépítési kedvezményre az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kölcsönszerződését 2009. július 1. előtt aláírta, vagy kölcsönkérelmét 2009. július 1-jét megelőzően benyújtotta, és ennek tényét a hitelintézet által kiállított dokumentummal igazolja. További feltétel, hogy az adott kölcsön az utólagos támogatás iránti kérelem benyújtásakor is fennáll.

Az utólagos támogatás – melynek összege megegyezik a kölcsönszerződés aláírásakor érvényes támogatási összeggel – a fennálló lakásépítési/vásárlási hitel csökkentésére fordítható.

szocpol osszege utolag gyermekenkent

Utólagos szocpol használt lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Használt lakóingatlan vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos otthonteremtési támogatásra (utólagos „félszocpolra”) az a támogatott személy lehet jogosult, aki már az adott ingatlan vételárának kifizetéséhez is megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) legalább 1 meglévő gyermeke után. Az utólagos FOT a 2009. július 1. előtt – használt lakás vásárlására felvett vagy benyújtott – lakáshitel-szerződésből fennálló tartozásának csökkentésére fordítható, ha valamennyi jogosultsági feltétel teljesül.

Összege azonos a szerződés megkötésekor érvényben lévő támogatási összeggel. Az utólagos félszocpol lakásbővítésre, tetőtér-beépítésre felvett lakáshitel csökkentésére nem használható fel!

felszocpol utolag gyermekenkent

Utólagos szocpolra való jogosultság

Az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultság elbírálásakor a hitelintézetek számára az adott lakáscél eléréséhez felvett kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos kormányrendelet az irányadó!

Aki az adott időpontban érvényes személyi és egyéb támogatási feltételeknek megfelel, annak a hitelszerződés aláírását követően született gyermeke után is jár a támogatás.

Hol igényelhető az utólagos szocpol?

Az utóbb született gyermek utáni szocpolkérelmet ahhoz a hitelintézethez kell benyújtani, amely az adott lakáscélú kölcsönt folyósította. A jogosultság megállapítása az érintett pénzintézet hatásköre.

Utolsó módosítás: 2020. március 24. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Irén szerint:

2020-09-21 - 16:06

Lányom új lakás vásárlása után fél évvel egyedülállóként örökbe fogadott egy 2,5 éves kislányt. Utólag igényelhető a CSOK?

Hitelnet szerint:

2020-09-21 - 16:45

Kedves Irén!
A leírtak alapján utólag sajnos nem igényelhet CSOK-ot lánya.

Sára szerint:

2020-09-17 - 14:38

2017.09.24. napján vásároltam egy új lakást szerkezetkészen. A befejezési munkálatokra vettem fel 4 millió forintot 2018-ban. Az ingatlan 2019.03.08-án kapta meg a jogerős használatba vételi engedélyt. Ezt követően egyedülállóként örökbefogadtam egy kislányt, aki 2016.08.01-én született. Visszamenőlegesen igényelhetek bármilyen támogatást? A bank szerint még az ÁFA visszaigénylésre sem vagyok jogosult, mert nem jeleztem a hitel igénylése során, hogy élni kívánok vele, míg a visszamenőleges CSOK-ot nem kaphatom meg, mert új lakást vettem.

Hitelnet szerint:

2020-09-21 - 13:44

Kedves Sára!
A leírtak alapján sajnos valóban nem jogosult az Áfa visszaigénylésre és az utólagos CSOK-ra.

Nóra szerint:

2020-08-01 - 17:12

Szeretnék érdeklődni, ha 2 vállalt gyermek után felvettük a CSOK-ot, és még egy babát szeretnénk, illetve meglévő lakásunkat nagyobbra cserélni jár-e a 2 gyermekes CSOK es a 3 gyermekes CSOK közötti különbözet. Ebben az esetben milyen támogatásra lehet számítani? Köszönöm

Hitelnet szerint:

2020-08-03 - 11:06

Kedves Nóra!
Amennyiben a két vállalt gyermek már teljesültnek számít, úgy igényelhető a 3 gyermekes CSOK és a korábban folyósított támogatás különbözete. Ha még nem teljesült a 2 gyermek, különbözetet nem tudnak igényelni. Ez esetben önkéntesen visszafizethetik a korábban kapott támogatást és újra igényelhetik 3 gyermek után. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Zoltán szerint:

2020-07-27 - 11:22

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, hogy már meglévő lakáshitelbe törlesztőként második gyermek után levő Csok (Szocpol) igénybe lehet-e venni? 2007-ben mikor vásároltunk, még magzatként nem számolták bele.
Köszönöm válaszát!

Hitelnet szerint:

2020-07-27 - 14:09

Kedves Zoltán!
Amennyiben a vásárolt ingatlan új lakás volt amikor vásárolták és egy gyermek után sem igényeltek rá a szocpolt, akkor jogosultak lehetnek most a támogatásra. Ha a vásárolt ingatlan használt lakás volt, akkor csak abban az esetben jogosultak most a támogatásra, ha a vásárláskor 1 gyermek után igénybe vették a szocpolt. Bővebben a fenti bejegyzésből tájékozódhatnak. Amennyiben jogosultak most az utólagos CSOK-ra, az érintett bankban kellene igényelni, ahol a lakáshitelt felvették.

Tamás szerint:

2020-06-30 - 21:49

Van egy 2004-ben vásárolt lakáson megelőlegező szocpolos jelzálog és elidegenítési tilalom, ezt “sima” menet elintézni, mert megvan a két gyerek, letelt a 10 év, semmi különös. De 2014-ben a harmadik gyerekre is igényeltük az utólagos szocpolt abban a tudatban, hogy a 10 év elidegenítési tilalom az adásvételtől számít mint a megelőlegezőnél, de most azt látom, hogy nem, az 2024-ig szól . Ezt szeretném valahogy megszüntetni és töröltetni, mert el akarom adni a lakást. Mit kell ennek érdekében tennem? Köszönettel, Tamás

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-03 - 12:16

Kedves Tamás!
A támogatás visszafizetésével kapcsolatban IDE kattintva olvashat bővebb információt!

Csaba szerint:

2020-06-05 - 07:06

Üdv.
Arra lennék kíváncsi, hogy milyen lehetőségeim lennének csok téren.
Feleségem, 12. hetes terhes második gyermekünkkel. 9 hónapja vettünk fel lakáshitelt a K&H Banknál. Ott igényeltük is az egy gyermekes csokot. Mivel nem tervezett az érkező baba, így nem a falusi kétgyermekes csokot választottuk.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e lehetőség utólag ennek igénybevételére? Mert nem mindegy, hogy 600ezer vagy 2600000 forint támogatás összege.
Vagy ezen kívül milyen lehetőségeink vannak? Korszerűsítés, stb…!
Ha számít valamit, Tokajban lakunk.
Tisztelettel: Csaba

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-23 - 09:28

Kedves Csaba!
A preferált településen lévő ingatlanuk korszerűsítéséhez két gyermek után jogosultak lehetnek 1,3M Ft összegű falusi CSOK-ra. A további feltételekről IDE tájékozódhatnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Gitta szerint:

2020-05-29 - 05:08

Tisztelt Cím!
2 (2006-ban születtek) gyerekemet egyedül nevelem. Van egy családi házunk, amely teljesen hitel mentes, soha semmilyen támogatást nem vettünk igénybe rá. Most szeretnénk vásárolni egy új építésű lakást is.
Van lehetőség a CSOK igénybevételére?
Köszönöm a választ: Gitta

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-05 - 10:30

Kedves Gitta!
A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Az új építésű lakásvásárlásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. Emellett van lehetőség a 3% kamatú, úgynevezett CSOK hitel igénylésére is. Szakértőink készséggel készítenek Önnek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Anni szerint:

2020-05-26 - 21:02

Tisztelt Hitelnet!
1999-ben családi ház építésére 3 gyermekre felvettük az akkor még szocpolt. Ez akkor 2,2M Ft volt. 2007-ben született egy negyedik gyermekünk. Azt a házat már 6 éve eladtuk. Jelenleg ismét építkezésben gondolkodunk. A negyedik gyermekünkre mekkora összegű CSOK-kal számolhatunk egy új ingatlan építése esetén? A jelenleg érvényben levő 10M Ft-os CSOK és a régi 2,2M különbözetét kapnánk csak meg, vagy a negyedik gyermek is beszámolható valahogy?
Időközben a legnagyobb gyermek már betöltötte a 25. évét, így Ő nem számítható bele a gyerekszámba, csak, hogy tovább bonyolódjon a helyzet.
Várnám szíves válaszát!
Üdvözlettel,
Anni

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-28 - 12:28

Kedves Anni!
A leírtak alapján új lakás építése esetén a 10 milliós CSOK és a korábban kapott szocpol különbözete igénybe vehető. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

László szerint:

2020-05-18 - 19:56

Üdvözlöm.
3 gyermekünk van, még nem vettünk igénybe sem csok támogatást, sem szocpolt soha.
Most vennénk házat, de nem új épitésűt, valószínűleg hitel nélkül.
Ebben az esetben jár a gyermekek után bármilyen támogatás?
Előre is köszönöm válaszát,
László

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-19 - 10:07

Kedves László!
Használt lakás vásárlásához a normál CSOK keretében 2,2M Ft, a falusi CSOK keretében korszerűsítéssel és/vagy bővítéssel egybekötött lakásvásárláshoz 5M Ft összegű támogatás igényelhető. Hitel felvétele nem szükséges hozzá. A feltételekről IDE és IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA