fbpx

Utólagos CSOK feltételek, támogatás összege 2023

Először azt célszerű tisztázni, hogy mit értünk utólagos CSOK alatt! Az utólagos CSOK a később született gyermek után igényelt kedvezményt jelenti. Tehát korántsem arról van szó, hogy egy megvalósult lakáscél esetén visszamenőlegesen igényelhetjük a támogatást.

Utólagos CSOK

Utólagos CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) 2016. január 1. után kötött kölcsönszerződések esetén

Új lakás vásárlása, építése esetén

Utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. Összege gyermekenként 400 000 forint, azzal, hogy lakás bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség számlával igazolt összegének 50%-át.

Lássunk néhány gyakorlati példát az utóbb született gyermek utáni CSOK jogosultságot illetően!

Jár a kedvezmény, ha a lakásvásárláshoz munkáltatói/önkormányzati kölcsönt vettünk fel, amit még most is törlesztünk?

Válasz: Nem. Munkáltatói/önkormányzati kölcsön csökkentésére a támogatás nem használható fel.

Megkaphatjuk a CSOK-ot később született gyermekünk után, ha a lakáshitelünket időközben felmondta a bank?

Válasz: Nem. A kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor fel nem mondott hitelintézeti kölcsönből a még fennálló tartozás csökkentésére vehető igénybe.

Vér szerinti gyermekünk után megkaptuk a CSOK-ot lakásvásárláshoz. Ha a későbbiekben örökbe fogadunk még egy gyermeket, utána is megkaphatjuk a támogatást?

Válasz: Igen. A fent leírtaknak megfelelően a támogatott személy a kölcsönszerződést követően örökbefogadott gyermeke után is jogosult lehet a támogatásra.

Lakásunkat hitel igénybevételével vettük, de nem igényeltük a CSOK-ot, mert még nem lehetett. Utólag megkaphatjuk 2 gyermekünk után a lakáshitelünk csökkentésére?

Válasz: Nem. A támogatás visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség.

Lakásvásárláskor nem volt gyermekünk, CSOK-ot nem, csak lakáshitelt vettünk igénybe. Azóta született egy gyermekünk. Utóbb született gyermekként igényelhetjük rá a CSOK-ot?

Válasz: Nem. Később született gyermek után akkor igényelhető a kedvezmény, ha a támogatott személy a kölcsön felvételekor az akkor már meglévő gyermekére tekintettel jogosult volt a kedvezményre és folyósították is neki.

5 éve vettünk fel lakásfelújítási hitelt, amit jelenleg is fizetünk. Azóta született 2 gyermekünk. Jár utánuk a CSOK?

Válasz: Nem. A szerződéskötést követően született gyermek utáni CSOK az adott lakás vásárlásához, építéséhez vagy bővítéséhez felvett banki kölcsön csökkentésére használható fel. Lakásfelújításra felvett hitel csökkentésére nem fordítható.

Szobával bővítjük házunkat, amihez 2 gyermekünk után a CSOK-ot is megkapjuk. Egy esetleges 3. gyermek születése után megkaphatjuk valamilyen formában az utólagos CSOK-ot?

Válasz: Igen, amennyiben a bővítéshez lakáshitelt is igényelnek és az a 3. gyermek utáni CSOK kérelem benyújtásakor is fennáll.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2015. július 1. és december 31. között kölcsönszerződések esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére családok otthonteremtési kedvezményét igényelhet a családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

Olyan 2015. július 1. után kötött kölcsönszerződésből eredő fennálló lakáscélú hitelintézeti tartozás csökkentésére használható fel, melyet a támogatott személy az érintett lakás vételárának megfizetéséhez vagy építés esetén a bekerülési költség finanszírozásához vett fel. Építés esetén amennyiben az utólagos CSOK igénylésére a használatbavételi engedély kiadása előtt kerül sor, a kedvezmény a bekerülési költség megfizetésére is felhasználható.

Mekkora összegű CSOK jár a később született gyermek után?

Az épített, vásárolt vagy bővített lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül - gyermekenként 400 000 Ft összegű kedvezmény vehető igénybe.

CSOK összege később született gyermek
 

A 2012. január 1-től – újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez – igényelhető lakásépítési támogatáshoz kapcsolódóan később született gyermeke után a támogatott személy utólagos lakásépítési támogatást igényelhet lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozása törlesztésére, ha a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta, s az egyéb előírt feltételek is teljesülnek.

A lakásépítési támogatás később született gyermek után igényelhető összege – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.

LEK utolagos

Utólagos szocpol a 2009. július 1. után benyújtott kölcsönszerződések esetén?

2009 július elsejétől felfüggesztésre került az addig lakástámogatási rendszer. Aki 2009. július 1. és 2011. december 31. között építkezett illetve vásárolt új vagy használt lakást, annak nem volt lehetősége gyermekek utáni támogatást igénybe venni. Ha Ön ebben az időszakban kötött kölcsönszerződést, akkor sajnos a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermeke után sem jogosult az utólagos szocpolra.

Utolagos tamogatas

Utólagos szocpol új lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos lakásépítési kedvezményre az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kölcsönszerződését 2009. július 1. előtt aláírta, vagy kölcsönkérelmét 2009. július 1-jét megelőzően benyújtotta, és ennek tényét a hitelintézet által kiállított dokumentummal igazolja. További feltétel, hogy az adott kölcsön az utólagos támogatás iránti kérelem benyújtásakor is fennáll.

Az utólagos támogatás – melynek összege megegyezik a kölcsönszerződés aláírásakor érvényes támogatási összeggel – a fennálló lakásépítési/vásárlási hitel csökkentésére fordítható.

szocpol osszege utolag gyermekenkent

Utólagos csok használt lakásra - 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Használt lakóingatlan vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos otthonteremtési támogatásra (utólagos „félszocpolra”) az a támogatott személy lehet jogosult, aki már az adott ingatlan vételárának kifizetéséhez is megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) legalább 1 meglévő gyermeke után. Az utólagos FOT a 2009. július 1. előtt – használt lakás vásárlására felvett vagy benyújtott – lakáshitel-szerződésből fennálló tartozásának csökkentésére fordítható, ha valamennyi jogosultsági feltétel teljesül.

Összege azonos a szerződés megkötésekor érvényben lévő támogatási összeggel. Az utólagos félszocpol lakásbővítésre, tetőtér-beépítésre felvett lakáshitel csökkentésére nem használható fel!

felszocpol utolag gyermekenkent

Utólagos CSOK jogosultság

Az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultság elbírálásakor a hitelintézetek számára az adott lakáscél eléréséhez felvett kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos kormányrendelet az irányadó!

Aki az adott időpontban érvényes személyi és egyéb támogatási feltételeknek megfelel, annak a hitelszerződés aláírását követően született gyermeke után is jár a támogatás.

Hol igényelhető az utólagos CSOK?

Az utóbb született gyermek utáni szocpolkérelmet ahhoz a hitelintézethez kell benyújtani, amely az adott lakáscélú kölcsönt folyósította. A jogosultság megállapítása az érintett pénzintézet hatásköre.

[helpie_faq show_title="1" title="Utólagos CSOK igényléssel kapcsolatos gyakori kérdések" title_tag="h2" show_search="1" search_placeholder="Keresés a gyakori kérdések között" search_by_tags="1" exclude_from_search="1" display_mode="simple_accordion" toggle="1" open_by_default="none" faq_url_attribute="1" faq_url_type="post_slug" display_mode_group_by="none" sortby="publish" order="desc" pagination="1" limit="10" categories="2174"]

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

869 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szép napot!
2018-ban vettünk fel lakáscélú jelzáloghitelt. 2012-ben és 2019-ben is született gyermekünk.
Esetleg utólagosan nem lehetne a hitel törlesztőrészletébe beszámíttatni a csok-ot?
Köszönöm a választ.

2016-ban vettünk fel meg nem született 2 gyermekre a CSOK-ot, amit akkor a használt házvásárlási összegbe törlesztettük bele. Városban vettünk házat. Azóta megszületett a vállalt 2 gyermek. Ha most vállalnánk még egy 3. Gyermeket, milyen összeg és annak milyen formában való felhasználásra lenne lehetőségünk?
Ha nem vállalunk már gyermeket, mivel teljesítettük az vállaltakat, van-e még bármi kötelezettségünk az állam felé? Mikor beadtuk az igazolásokat, semmilyen tájékoztatást nem kaptunk. Továbbiakban van-e még bármi kötelezettség ezek után?
Köszönöm a választ.

2021-ben vásároltunk egy használt családi házat. Kettő gyermekünk van, 10 és 13 évesek. Igénybe vettük a falusi csok-ot, de nem vettük igénybe a használt lakás vásárlásához az 1.430.000 Ft állami támogatást.
Kérdésem az lenne, hogy utólag igényelhetjük ezt az összeget?
Úgy tudom meglévő lakás bővítéséhez is igényelhető, jogosultak vagyunk utólagos igénylésre?
Következő kérdésem az lenne, hogy a falusi csok mellé nem igényeltük a 10.00.000 Ft államilag támogatott 3% kedvezményes hitelt, ami kettő gyermek esetén jár.
Utólag jogosultak vagyunk az igénylésre?
Üdvözlettel: Zoltán

Jó napot!
2019-ben igényeltük a csok-ot új építésű házra 2 gyerek után, plusz a 10 millió Ft kedvezményes hitelt! Ha születik egy 3. gyerek és elköltöznénk egy másik, nagyobb, új építésű házba, járna a 2.6M Ft és 10M Ft különbözete?
Köszönettel.

Üdvözlöm!
2 éve közmunkásként dolgozom. Van két kiskorú gyermekem, akiket egyedül nevelek. Havi jövedelmem 100.000 Ft, ezen felül ugye jár a családi és kapom rendszeresen a gyerektartást ami 30.000 Ft.
Szeretnék érdeklődni, hogy jár-e bármilyen támogatás használt lakás vásárlására?!

Gyermekem és párja lakást vásároltak, szeptemberben lezajlott a hitelfelvételük. Gyermekük nincsen még.
A CSOK-ot nem merték bevállalni, mert akkor még az volt a törvény, ha mégsem sikerülne a gyermekvállalás, a CSOK hitel visszafizetésének büntetőkamat nagyon magas volt. A NAV felé be is fizették a lakásvásárlás utáni illetéket.
A kérdésem a következő, ha most utólag mégis igényelnék a CSOK-ot, erre van lehetőség, mert még ezután szeretnének gyereket tervezni, visszaigényelhető-e ez az adóhivatal felé kifizetett illeték?

Üdvözlöm!
Szeretném a segítségét kérni. 3 gyermekünk van. Építkeztünk és újépítésű családi házra vettük fel a kölcsönt. A hitelszerződést 2009. június 12.-én írtuk alá, ezt azóta is fizetjük. Korábban semmilyen kedvezményt nem vettünk igénybe. Gyermekeink: 2007.02.18, 2014.12.02 és 2017.10.09-én születtek.
A kérdésem az lenne, szocpol vagy bármilyen kedvezmény jár-e az ön véleménye szerint. Illetve ha igen, de a bank (Erste) elzárkózik, illetve különböző okokra hivatkozva elutasítja a kérelmet, kihez kell fordulnunk?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Ferenc

Tisztelt Hitelnet Munkatárs!
Utólagos CSOK támogatás lakáshitelbe való betörlesztése érdekel 1 gyermek után ami 400.000 forint információim alapján.
Jelenleg dolgozói kedvezményes kamatozású lakáshitelünk és egy szintén dolgozói kedvezményes kamatozású személyi kölcsönünk van. Ezekbe mivel meglevő hitelek nem törleszthető be, fentebb írták.
Ellenben az érdekelne, hogyha kiváltanánk a 2 hitelünket egy új lakáshitellel jelzálog fedezettel, akkor az új lakáshitelbe igényelhetnénk-e? (Esetleg ez piaci kamatozású vagy CSOK 3%-on rögzített lenne-e, nem tudjuk.)
Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel:
Szabolcs

Üdv!
2019-ben vettük igénybe 2 gyermekre a szocpolt lakásvásárlásra! Később 2021-ben 3 gyermekre a falusi csokot!
Kérdésem az lenne, a 3. gyermekre igénybe vehető a szocpol?

Üdvözletem!
Két éve vettünk egy használt házat, agglomerációban. Hitel, csok nélkül. Akkor 1 gyerekünk volt. Azóta született még egy, idén januárban.
Utólag igénybe vehető-e várhatóan a fentiek alapján a két gyerekre járó CSOK? (A két gyerek 2012-ben és 2022-ben született.)
Köszönettel, Anett

Szeretném kérdezni, hogy 2006-ban új építésű házat vettünk és 2 gyermek vállalásával megkaptuk a 2.400.000 Ft-ot. 2017-ben megszületett 3. gyermekünk.
Kérdésem, hogy a 3. gyermek után igényelhetünk bármilyen összegű támogatást? Új házat, használt házat nem szeretnénk venni!
Köszönöm.

Üdvözlöm!
A 2021. december 27-én megjelent 786/2021. kormányrendelet értelmezésével kapcsolatban kérdeznék. Itt ugye arról van szó, hogy CSOK különbözetet lehet igényelni az időközben megszületett további gyerek után, ha tartanak még a munkálatok és egyéb feltételeknek is megfelelünk. Mi 2020-ban vásároltunk házat preferált kistelepülésen, vásárlással egybekötött korszerűsítés változattal (Falusi csok). Mivel akkor 2 meglévő gyermekre igényeltük a támogatást, 1,3M-t vásárlásra kaptunk, illetve 1,3M lehívhatunk, ha elkészülnek a korszerűsítési munkálatok. A módosítás azonban lehetővé teszi, hogy a 3. gyerek után éljünk az újraigényléssel, viszont számomra kérdés, hogy a teljes különbözetet megkapjuk-e? Azaz a 10M-ra lennénk jogosultak, de ugye korszerűsítésre csak 5M. használható fel. A maradék 5M támogatásból levonandó a már vásárlásra megkapott 1,3M és akkor számítsunk arra, hogy kiutalják a 3,7M-t vagy ezt elbuktuk, mivel az AV már megtörtént?
Köszönettel: Lóránt

Üdvözletem.
2017-ben vásároltunk használt lakást egy akkor még úton lévő gyerekes csokkal igényelve. (meglévőre igényeltük)
Még él a jelzáloghitelem és közben született egy második gyerekem is.
Utólagos csokot tudok igényelni ugyanehhez a hitelhez?

Tisztelt!
Szeretném megérdeklődni, hogy igényelhetem 1 gyermek után a családtámogatást? 2011.04.14-én született.

Üdvözlöm!
Amennyiben 2 gyermekem van (25 év alatt mindkettő) és vásárolok egy 45 m2-es új lakást, akkor jogosult vagyok CSOK-ra 1 gyermek után (600e Ft)? 2 után nyílván nem, mert a lakás nincs 50 m2.
Köszönöm válaszát!
Zsolt

Üdvözletem!
2000-ben igénybe vettünk csok-ot egy gyerek után építkezésre. 2005-ben született még egy gyermek. Most szeretnénk venni egy új lakást. Ilyen esetben igénybe lehet-e venni a második gyerekre a csok-ot, illetve ha igen, akkor egy gyereknek számít és ezután jár a 600-000,- Ft vagy kettőnek, és a különbözetet fizetik? 2,4 M -400.000,- (ami akkor volt a csok)
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv: G-né

2018-ban vásároltunk használt házat, Pest megyében, Tárnokon. Akkor kaptunk 600 ezer Ft vissza nem térítendő állami támogatást (előre vállaltuk, hogy egy gyerekünk fog születni). 2019-ben megszületett az első gyerekünk. 2021-ben a második. Ha szeretnénk még egy gyereket a jövőben, milyen lehetőségeink vannak még a CSOK kapcsán? Tudunk meg igénybe venni CSOK támogatást (vissza nem térítendő vagy kamatmentes hitel, stb).
Köszönöm a választ előre is.

Idén új lakást vásároltunk. Nem vettük igénybe a csok-ot, mert nem tudtuk. hogy lehet. Van egy 16 éves gyerekünk, férjem 57 én 56 éves vagyok (Van még 3 gyerekünk, de ők már 25 évesnél idősebbek.) Jogosultak vagyunk-e a legkisebb gyerekünk után csokra? Ha már kifizettük az ingatlant, (hitel is van rajta), utólag igényelhetjük-e a csok-ot, illetve ehhez kapcsolódóan az áfa visszatérítést? Ugyanehhez kapcsolódóan a vásárlás után van illetékfizetési kötelezettségünk? Ez egy modern okos lakás, esetleg átválthatnánk zöld hitelre is?

Üdv.
Azt szeretném kérdezni, hogy a páromnak lenne egy lánya {17 éves}. Nekem viszont van egy lakáshitelem, amiben egyedül vagyok benne.
A kérdés az lenne, hogy ha összeházasodunk igénybe lehet-e venni a lány után a csok kedvezményt, ami belemenne a lakáshitelbe. Úgy értem, hogy 1 gyerek után azzal a 600.000 Ft-tal kevesebb lenne a hitel.
Remélem érthető!
Válaszát előre is köszönöm.

CSOK 2 gyermek vállalása esetén, ha 10 éven belül megszületik a harmadik gyermek, jár-e plusz támogatás?

Üdvözlöm!
2015-ben vettünk családi házat, amelyet meglévő 2 gyermekünk mellé 3. gyermekre vállalva kaptunk CSOK-ot. 3. gyermekünk 2016-ban meg is született. Viszont most 2021-ben megszületett 4. gyermekünk, akire szeretnénk igényelni az utólagos CSOK-ot (még van a hitelből). A bankos ügyintéző mondta, hogy OEP igazolás kell. A CSOK-os OEP igazolásnál viszont olyan kormányrendeletet lehet csak bejelölni, ami nem ránk vonatkozik (a szerződésünkben a 256/2011. (XII.6.)-es alapján adta a bank – ilyen viszont az OEP igénylőlapon nincs csak 16/2016, 17/2016 vagy 341/2011 ).
Az OEP-nél erről semmilyen helyen nincs információ, a bankos sem tud többet, de egyezni kellene az OEP igazolásnak a banki által adottnak.
Hogy kéne jól kérni az OEP igazolást?
Köszönettel!

Tisztelt Szakértő!
2021 nyarán vásároltuk a házunkat, CSOK-ot nem igényeltünk. Az illetéket időközben kiszabták l, ezt november 20-ig kell befizetni. Közben úton az első kisbabánk és a felújítás a vártnál jóval többe került.
Van-e lehetőségünk utólag megigényelni a CSOK-ot az illetékmentességhez?
Köszönöm válaszát!

A csokot be lehet számíttatni a jelzáloghitel tartozásba?

Jelenleg Mo-on dolgozom, felvettem a csokot, de most lehet külföldön dolgoznék.
Az így felvett Csok-ot vissza kell akkor fizetni?

Kedves szakértő!
Most szeretnék lakást venni. 4 gyermekem van. Egyedülálló vagyok.
Lehet-e igényelnem?

Tisztelt Szakértő!
2020-ban vettünk egy új házat, akkor még nem igényeltük a CSOK-ot (nem mertük eü. okok miatt). 2021.02.-ben megszületett a babánk.
Kérdésem az lenne, hogy fel tudjuk-e venni utólag a CSOK-ot egy gyermek után?

Kedves Szakértő!
Utólagos CSOK igénylésére a várandósság alatt is van már lehetőség vagy csak a gyermek megszületése után?
Köszönöm előre is a választ!

Tisztelt Címzett!
Szeretném megkérdezni, hogy utólag van-e lehetőségem felvenni a CSOK-ot két gyermekem után?
Lakást vásároltam, de a vásárláskor még nem mondták ki a válást a volt férjemmel, ami azóta már megtörtént. Amikor vásároltam akkor érdeklődtem és mivel a vásárlás pillanatában még házas voltam, azt az információt kaptam, hogy nem lehet. A vásárlás 2018-ban volt a válást 2019-ben mondták ki.
Választ előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Mónika

Tisztelt Cimzett!
Korábban 4 gyerek után vettünk igénybe szocpolt házépítésre. (2009-ben kaptunk utoljára a 4. gyermekre). 2012-ben született egy 5. gyermekünk. Jogosultak vagyunk az 5. gyermek után bármilyen támogatásra (utólagos szocpol hitelcsökkentésre vagy esetleg vásárlás-építkezés esetén a fennmaradó csok összegének igénybevételére vagy bármi más támogatásra, amit korábban nem vettünk igénybe)?
Köszönettel: Viktória

Tisztelt Cím!
Milyen hitel csökkentő támogatást tudnék igénybe venni, most vagy visszamenőlegesen. Van ingatlan a tulajdonomban.
Van 2 hitelem. Első 2010-ben (üzlet vásárlásra, jelzálog alapú) felvett és a második 2015-ben (lakásvásárlásra, jelzálog alapú) felvett. Gyermekeim 2009-ben és 2016-ban születtek. Mire lennék jogosult? (szocpol?, otthonteremtés?)
Köszönöm
Üdv.
Andrea