Ügyleti kamat

Az ügyleti kamat a ténylegesen igénybe vett, de még vissza nem fizetett hitelösszeg után kerül felszámításra. Az ügyleti kamatot a pénzintézetek a folyósítás napjától kezdve számítják fel a pénzhasználat díjaként.

Az ügyleti kamat két részből is állhat. Általában az árazásukban úgynevezett referencia kamathoz kötött hitelkonstrukciók esetén jellemző, hogy az ügyleti kamat a bázist jelentő alapkamatból valamint kamatfelárból tevődik össze. Az alapkamat mértéke adott, ez lehet a jegybanki alapkamat vagy a BUBOR aktuális mértéke. A kamatfelár mértékét pedig a pénzintézetek határozzák meg. Ügyfélminősítés alapján a kamatfelár különböző mértékű lehet.

Az ügyleti kamat mértéke kamatperiódusonként változhat. Az első kamatperiódusra érvényes kamat százalékos mértéke rögzítésre kerül a kölcsönszerződésben. A kamatperiódus lejárata után – amennyiben változik az ügyleti kamat mértéke – akkor ennek megfelelően módosul a havi törlesztő részlet összege is.

Az ügyleti kamat változásáról a pénzintézetek írásban értesítik az adóst, valamint a kamatváltozások a bankok aktuális hirdetményében is közzétételre kerülnek.

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 25. szerda

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Címzett,
2016-tól van a cégünknek vállalkozói jelzáloghitele. A moratóriumot júliusban “visszamondtuk”. A rendeletet úgy értelmeztük, hogy – azzal az öt hónappal, amivel a kedvezményt élveztük -, meghosszabbodik a futamidő, és továbbra is (nagyjából) ugyanazt a havi összeget fizetjük, mint a moratórium előtt. A hitelező bank azonban a teljes tartozást – tőkéstől, kamatostól, egyéb költségekkel együtt levonta. (Mivel ennyi összeg nem állt rendelkezésre, napokon keresztül levette a vállalkozásból bejövő bevételeket. – kérdés még, hogy számít-e fel ezekért késedelmi kamatot). Kérem szíves válaszát, hogy jogos volt-e a bank részéről a kormányrendelet ilyetén értelmezése. Köszönöm.
Üdvözlettel: Csöre

Kedves Érdeklődő!
A kérdésben javasoljuk az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központtal történő egyeztetést.

Kérdésem: a jelenleg érvényben lévő moratórium idejére a bank jogosan számíthat fel ügyeleti kamatot?
Az én értelmezésemben a moratóriumi TV. mindenre vonatkozik, az ügyleti kamatra is, vagy tévednék?

Kedves Péter!
A moratórium ideje alatt a hitelintézet plusz kamatot nem számít fel. A moratórium idején meg nem fizetett kamattartam összegével növekszik majd a moratórium végén a fennálló tőketartozás.

Az ügyeleti kamat amennyiben nincs feltüntetve az értesítésben, mi alapján határozható meg?

Kedves Beáta!
Meglévő kölcsön esetén az ügyleti kamat mértékéről a hitelnyújtó bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Jó napot!
Személyi kölcsönt vettem fel 2008. szeptemberben. Az ügyleti kamat mértéke 11,25% volt. 2008 12.11.-től viszont változott 14,25%-ra. Három hónap alatt és azóta se csökkent, meg persze nem is nőtt! OTP deviza alapú személyi kölcsön. És ezt fizetem több mint öt éve! Arra lennék kíváncsi, hogy jogosan jártak-e el!!!

Kedves Géza!
Nem ismerve hitelszerződése részleteit, nem tudunk ez ügyben állást foglalni. Javasoljuk, hogy első körben az érintett bankfiókhoz forduljon a szerződésével és hiteltörlesztésével kapcsolatos kérdésekben!

8
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x