fbpx

Ügyleti kamat

Az ügyleti kamat a ténylegesen igénybe vett, de még vissza nem fizetett hitelösszeg után kerül felszámításra. Az ügyleti kamatot a pénzintézetek a folyósítás napjától kezdve számítják fel a pénzhasználat díjaként.

Az ügyleti kamat két részből is állhat. Általában az árazásukban úgynevezett referencia kamathoz kötött hitelkonstrukciók esetén jellemző, hogy az ügyleti kamat a bázist jelentő alapkamatból valamint kamatfelárból tevődik össze. Az alapkamat mértéke adott, ez lehet a jegybanki alapkamat vagy a BUBOR aktuális mértéke. A kamatfelár mértékét pedig a pénzintézetek határozzák meg. Ügyfélminősítés alapján a kamatfelár különböző mértékű lehet.

Az ügyleti kamat mértéke kamatperiódusonként változhat. Az első kamatperiódusra érvényes kamat százalékos mértéke rögzítésre kerül a kölcsönszerződésben. A kamatperiódus lejárata után – amennyiben változik az ügyleti kamat mértéke – akkor ennek megfelelően módosul a havi törlesztő részlet összege is.

Az ügyleti kamat változásáról a pénzintézetek írásban értesítik az adóst, valamint a kamatváltozások a bankok aktuális hirdetményében is közzétételre kerülnek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözletem.
Otthonfelújítási hitelt veszünk fel 4,5M Ft 10 évre, állami támogatású 3% fix kamattal,
Az ügyleti kamat részét nem értem:
annak évi 7,78 (hét egész hetvennyolc század) százalék induló, a kölcsönszerződés fennállása alatt kamatperiódusonként változó mértékű, kamatkedvezmények nélkül számított szerződéses ügyleti kamatára,
ezzel kapcsolatban szeretnék felvilágosítást kapni.
Válaszukat köszönöm.

Fix kamatozású 5 éves kamatperiódusú Ft alapú hitelem van 2014 óta. A 2. kamatperiódus lejártáig van még két év. Kaptam egy értesítőt, hogy az ügyleti kamat változott, s így változik a törlesztő részlet is. 5000 Ft-tal fizetek most januártól többet. Hogyan lehet? Úgy tudom, a fix kamatozás esetén a periódus időszakon belül nem változik a törlesztőrészlet.
Mit tehetek?

Tisztelt Címzett,
2016-tól van a cégünknek vállalkozói jelzáloghitele. A moratóriumot júliusban „visszamondtuk”. A rendeletet úgy értelmeztük, hogy – azzal az öt hónappal, amivel a kedvezményt élveztük -, meghosszabbodik a futamidő, és továbbra is (nagyjából) ugyanazt a havi összeget fizetjük, mint a moratórium előtt. A hitelező bank azonban a teljes tartozást – tőkéstől, kamatostól, egyéb költségekkel együtt levonta. (Mivel ennyi összeg nem állt rendelkezésre, napokon keresztül levette a vállalkozásból bejövő bevételeket. – kérdés még, hogy számít-e fel ezekért késedelmi kamatot). Kérem szíves válaszát, hogy jogos volt-e a bank részéről a kormányrendelet ilyetén értelmezése. Köszönöm.
Üdvözlettel: Csöre

Kérdésem: a jelenleg érvényben lévő moratórium idejére a bank jogosan számíthat fel ügyeleti kamatot?
Az én értelmezésemben a moratóriumi TV. mindenre vonatkozik, az ügyleti kamatra is, vagy tévednék?

Az ügyeleti kamat amennyiben nincs feltüntetve az értesítésben, mi alapján határozható meg?

Jó napot!
Személyi kölcsönt vettem fel 2008. szeptemberben. Az ügyleti kamat mértéke 11,25% volt. 2008 12.11.-től viszont változott 14,25%-ra. Három hónap alatt és azóta se csökkent, meg persze nem is nőtt! OTP deviza alapú személyi kölcsön. És ezt fizetem több mint öt éve! Arra lennék kíváncsi, hogy jogosan jártak-e el!!!

12
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x