Ügyleti kamat

Az ügyleti kamat a ténylegesen igénybe vett, de még vissza nem fizetett hitelösszeg után kerül felszámításra. Az ügyleti kamatot a pénzintézetek a folyósítás napjától kezdve számítják fel a pénzhasználat díjaként.

Az ügyleti kamat két részből is állhat. Általában az árazásukban úgynevezett referencia kamathoz kötött hitelkonstrukciók esetén jellemző, hogy az ügyleti kamat a bázist jelentő alapkamatból valamint kamatfelárból tevődik össze. Az alapkamat mértéke adott, ez lehet a jegybanki alapkamat vagy a BUBOR aktuális mértéke. A kamatfelár mértékét pedig a pénzintézetek határozzák meg. Ügyfélminősítés alapján a kamatfelár különböző mértékű lehet.

Az ügyleti kamat mértéke kamatperiódusonként változhat. Az első kamatperiódusra érvényes kamat százalékos mértéke rögzítésre kerül a kölcsönszerződésben. A kamatperiódus lejárata után – amennyiben változik az ügyleti kamat mértéke – akkor ennek megfelelően módosul a havi törlesztő részlet összege is.

Az ügyleti kamat változásáról a pénzintézetek írásban értesítik az adóst, valamint a kamatváltozások a bankok aktuális hirdetményében is közzétételre kerülnek.

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 25. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Nagy Géza szerint:

2013-12-23 - 18:08

Jó napot!
Személyi kölcsönt vettem fel 2008. szeptemberben. Az ügyleti kamat mértéke 11,25% volt. 2008 12.11.-től viszont változott 14,25%-ra. Három hónap alatt és azóta se csökkent, meg persze nem is nőtt! OTP deviza alapú személyi kölcsön. És ezt fizetem több mint öt éve! Arra lennék kíváncsi, hogy jogosan jártak-e el!!!

Hitelnet.hu szerint:

2013-12-28 - 14:59

Kedves Géza!
Nem ismerve hitelszerződése részleteit, nem tudunk ez ügyben állást foglalni. Javasoljuk, hogy első körben az érintett bankfiókhoz forduljon a szerződésével és hiteltörlesztésével kapcsolatos kérdésekben!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA