Hitel tulajdoni hányadra megoldható?

Kaphatok tulajdoni hányadra hitelt?

Jelzálog alapú hitel felvétele jelentene megoldást pénzügyei rendezéséhez, ám jelzáloghitel fedezetéül csak olyan ingatlant tud felajánlani, melynek nem 1/1-ben, hanem csak részben tulajdonosa? Kölcsönhöz juthat-e ilyen feltételek mellett is?

Jelzáloghitel igénylése esetén alapfeltétel, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan valamennyi tulajdonosának, illetve az esetleges haszonélvezeti vagy özvegyi jog jogosultjának részt kell vennie a hitelügyletben. Ha közöttük akár egy olyan személy is van, aki aláírásával nem járul hozzá a kölcsönfelvételhez, akkor nem jöhet létre a hitelügylet, hiszen tulajdoni hányadra nem jegyeztethető be jelzálogjog, kivéve, ha osztatlan közös tulajdonról van szó.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Osztatlan közös tulajdon esetén?

Osztatlan közös tulajdonnak olyan közös udvarban lévő, önálló ingatlanok minősülnek, melyek egy helyrajzi számra vannak bejegyezve. Ilyen esetben az önállóan is forgalomképes, egész résztulajdoni illetőség fogadható el pénzintézeti hitel fedezetéül. Ezen ingatlanoknál további feltétel, hogy egymástól műszakilag lehatároltak legyenek, valamint külön bejárattal rendelkezzenek. A hitelkérelem mellékleteként ez esetben benyújtandó a – ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett – használati jog megosztását tartalmazó megállapodás is.

Amennyiben nem arról van szó, hogy Ön osztatlan közös tulajdonú ingatlanára szeretne jelzáloghitelt felvenni, hanem osztatlan közös tulajdonban lévő lakóingatlan vásárolna, s a vételár kiegyenlítéséhez kíván hitelt felvenni, akkor fentieken kívül szükség van a tulajdonostársak elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatára is.

Egyéb esetben

Ha az Ön esetében nem osztatlan közös tulajdonú ingatlanról beszélhetünk, hanem egyetlen olyan lakásról, melynek két vagy több tulajdonosa van, akkor kötelező mindenkinek részt venni a hitelügyletben. Ellenkező esetben nem valósulhat meg a hitelügylet.

Amennyiben Ön megfelelő jövedelemmel rendelkező adósként igényli a kölcsönt, a többi ingatlantulajdonosnak nem feltétlenül szükséges adóstársként szerepelnie a kölcsönügyletben – kivéve a házastársat vagy élettársat -, ha jövedelmet nem igazol, csupán, mint zálogkötelezett írja alá a hitelszerződést, az is megfelelő.

Ha azonban ez sem működik, akkor nincs más hitelfelvételi lehetőség, mint az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön igénylése. Ezzel azonban lényegesen alacsonyabb hitelösszeghez juthat, mint jelzáloghitel felvételével.

Ha konkrét hitelajánlatra lenne szüksége, akkor kérjük, küldje el ajánlatkérését, mert a konkrét adatok ismeretében Hitelszakértőink a megfelelő ajánlatokat tudják Önnel ismertetni.

A tulajdoni hányadra való hitelfelvétellel kapcsolatos további kérdéseit Hitelszakértőnknek is felteheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
64 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
Nagymamámtól örököltem 50% tulajdonrészt egy ingatlanból. A haszonélvező nem én vagyok. Összesen 2-en vagyunk tulajdonosok 50-50 százalékban.
Vehetek fel jelzáloghitelt a beleegyezése nélkül?

Üdv!
A lakás nincs albetétesítve, az én részem 108/140-ed, 1/1-es tulajdonos voltam, de ügyvédi megosztással a 32/140-ed rész értékesítve lett.
A kérdésem az, hogy a saját tulajdoni hányadomra vehetek-e fel jelzáloghitelt?
Köszönöm!

64
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x