Hitel tulajdoni hányadra megoldható 2020-ban?

Kaphatok tulajdoni hányadra hitelt?

Jelzálog alapú hitel felvétele jelentene megoldást pénzügyei rendezéséhez, ám jelzáloghitel fedezetéül csak olyan ingatlant tud felajánlani, melynek nem 1/1-ben, hanem csak részben tulajdonosa? Kölcsönhöz juthat-e ilyen feltételek mellett is?

Jelzáloghitel igénylése esetén alapfeltétel, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan valamennyi tulajdonosának, illetve az esetleges haszonélvezeti vagy özvegyi jog jogosultjának részt kell vennie a hitelügyletben. Ha közöttük akár egy olyan személy is van, aki aláírásával nem járul hozzá a kölcsönfelvételhez, akkor nem jöhet létre a hitelügylet, hiszen tulajdoni hányadra nem jegyeztethető be jelzálogjog, kivéve, ha osztatlan közös tulajdonról van szó.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Osztatlan közös tulajdon esetén?

Osztatlan közös tulajdonnak olyan közös udvarban lévő, önálló ingatlanok minősülnek, melyek egy helyrajzi számra vannak bejegyezve. Ilyen esetben az önállóan is forgalomképes, egész résztulajdoni illetőség fogadható el pénzintézeti hitel fedezetéül. Ezen ingatlanoknál további feltétel, hogy egymástól műszakilag lehatároltak legyenek, valamint külön bejárattal rendelkezzenek. A hitelkérelem mellékleteként ez esetben benyújtandó a – ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett – használati jog megosztását tartalmazó megállapodás is.

Amennyiben nem arról van szó, hogy Ön osztatlan közös tulajdonú ingatlanára szeretne jelzáloghitelt felvenni, hanem osztatlan közös tulajdonban lévő lakóingatlan vásárolna, s a vételár kiegyenlítéséhez kíván hitelt felvenni, akkor fentieken kívül szükség van a tulajdonostársak elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatára is.

Egyéb esetben

Ha az Ön esetében nem osztatlan közös tulajdonú ingatlanról beszélhetünk, hanem egyetlen olyan lakásról, melynek két vagy több tulajdonosa van, akkor kötelező mindenkinek részt venni a hitelügyletben. Ellenkező esetben nem valósulhat meg a hitelügylet.

Amennyiben Ön megfelelő jövedelemmel rendelkező adósként igényli a kölcsönt, a többi ingatlantulajdonosnak nem feltétlenül szükséges adóstársként szerepelnie a kölcsönügyletben – kivéve a házastársat vagy élettársat -, ha jövedelmet nem igazol, csupán, mint zálogkötelezett írja alá a hitelszerződést, az is megfelelő.

Ha azonban ez sem működik, akkor nincs más hitelfelvételi lehetőség, mint az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön igénylése. Ezzel azonban lényegesen alacsonyabb hitelösszeghez juthat, mint jelzáloghitel felvételével.

Ha konkrét hitelajánlatra lenne szüksége, akkor kérjük, küldje el ajánlatkérését, mert a konkrét adatok ismeretében Hitelszakértőink a megfelelő ajánlatokat tudják Önnel ismertetni.

A tulajdoni hányadra való hitelfelvétellel kapcsolatos további kérdéseit Hitelszakértőnknek is felteheti!

Utolsó módosítás: 2020. március 24. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Kinga szerint:

2019-04-08 - 23:04

Üdvözlet!
Szeretnék érdeklődni, hogy jelenleg gyeden vagyok (még 3 hónapig). Tudok így hitelt felvenni? Munkáltatói igazolásom van, állami cégnél dolgozom.
Továbbá egy ingatlanra 2 tulajdonos esetén mindkét tulajdonos vehet fel hitelt vagy csak az egyik?
Valamint az is érdekelne, hogy ha például veszek egy ingatlant hitellel, elajándékozhatom-e, ha még nem telt le a hitel? Az az én nevemen marad ez esetben?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-09 - 09:27

Kedves Kinga!
Jelzáloghitel felvételéhez mindkét tulajdonos hozzájárulása és hitelben való részvétele szükséges. A jelzáloggal terhelt ingatlan is elajándékozható. Amennyiben a felvett jelzáloghitel elidegenítési és terhelési tilalommal biztosított, úgy az ajándékozáshoz a hitelnyújtó bank hozzájárulása szükséges. A kölcsön ez esetben is az Ön nevén maradna.
További, személyre szabott, díjmentes tájékozotatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Teo szerint:

2018-08-07 - 23:28

Tisztelt Hitelnet!
Kiskorú gyermekem tulajdonosa lett egy lakásnak, én haszonélvező. Amennyiben hitelt veszek fől, mert nagyobb lakást szeretnénk leszek én tulajdonos a hitel arányában vagy sem.
Köszönettel.
Teo

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-08 - 05:46

Kedves Teo!
A hitelfelvétel miatt nem muszáj Önnek tulajdonjogot szereznie.

Jani szerint:

2018-03-24 - 11:18

Üdvözletem!
Van egy ingatlan, amelyben X-nek 3/4 része van, Y-nak 1/4. Nos a kedves Y az 1/4 részére ráterheltetett 526.112 Ft-ot sok évvel ezelőtt mindenki tudta nélkül, amelyet szándékosan nem fizet, így az már meghaladta az 1 milliót. Ez már most egy végrehajtási irodánál szerepel, akik azt állítják, hogy X-nek is ott az aláírása, de X nem írt alá semmit.
Ezt az ingatlant szeretné eladni X, mert egyébként is egy bontásra ítélt, tehát maximum 2,5 milliós ingatlanról van szó.
Ha eladásra kerül és a tulajdonlapon is csak az 1/4 részen van bejegyezve, a végrehajtás és az akkoriban felvett hitel már jóval meghaladja azt az összeget, amit Y kapna a részéért, akkor ez ugye nem terheli vagy akadályozza a tulajdonrész 3/4 részét?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 18:00

Kedves Jani!
A területileg illetékes földhivatalnál betekintést kérhetnek a tulajdoni lapba, amiből kiderül, hogy a jelzálog pontosan mely tulajdoni hányadokra van bejegyezve.

Jani szerint:

2018-03-27 - 23:00

Igen, köszönöm, ezzel tisztában vagyok, s mint írtam is, az adósság az ingatlan 1/4 részét terheli, viszont annak kamata már meghaladta az ingatlan értékének több mint felét, melyről pontos összeget nem közöl a végrehajtó iroda, csak az adóssal, aki viszont nem hajlandó együttműködni, szándékosan. Korábban már csalást is követett el, letagadta a többi örököst és az ő nevére került az egész ingatlan. Ez akkoriban tisztázódott újabb hagyatéki tárgyaláson, s bár a közjegyző javasolta a feljelentést, de nem tettük meg, hogy ne legyen több huzavona. Mindezt meghálálva most ilyen módon tesz keresztbe édesanyámnak, akié az ingatlan 3/4 része.
Van vevő az “ingatlanra”, viszont így nem tudunk mit kezdeni, mivel 2.5 milliós, bontásra ítélt ingatlan 1/4 része nem fedezi az arra ráterhelt, s kamatozott adósság kirendezését.

Edvárd szerint:

2018-02-27 - 14:22

Üdvözlöm!
Tulajdoni részem van a házban, anyai rész, édesapám él, a bátyám külön él, amit megállapítottak nekem anyai részt, arra vehetek-e fel kisebb hitelt?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-27 - 14:38

Kedves Edvárd!
Tulajdoni hányadra sajnos nem oldható meg jelzáloghitel felvétele, ha az nem önállóan forgalomképes.

Ernő szerint:

2018-01-21 - 21:04

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megtudni, hogy kaphatok-e lakáshitelt 10 éves szerződéses munkaviszonnyal, viszont önerő nélkül!?
Üdv!

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-22 - 04:34

Kedves Ernő!
Lakásvásárlás esetén a vásárolandó lakás értékének legfeljebb 80%-a vehető fel hitelként, tehát ha nincs lehetőség plusz ingatlanfedezet bevonására, akkor önerő mindenképpen szükséges. Ha szabad felhasználású hitelt szeretne felvenni, az önerő nélkül is megoldható lehet.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Ernő szerint:

2018-01-21 - 05:28

Tisztelt Cím!
A kérdésem az lenne, hogy egy panellakás tulajdonjoggal rendelkezem 1/2-1/2 aránnyal haszonélvezővel! Viszont én szeretnék a részemre jelzáloghitelt felvenni használt lakás vásárlásra (tulajdonrészem az önerő) úgy, hogy mind a három fél belemenne a dologba!
A másik, ha ez lehetséges, akkor az ebből vásárolt házra is rámenne a jelzálog?
Lehet buta kérdés, de tudnom kell jelen helyzetemben!

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-21 - 05:36

Kedves Ernő!
Csak önállóan forgalomképes tulajdoni hányad fogadható el jelzáloghitel fedezeteként, tehát az sajnos nem lehetséges, hogy a közös tulajdonú lakásból csak az Ön tulajdoni hányada. vagyis a fél lakás kerüljön megterhelésre. (Azért nem lehetséges, mert egy esetleges végrehajtás során fél lakást nem lehet értékesíteni.) Plusz fedezetként akkor lehet bevonni az ingatlant, ha valamennyi tulajdonos és haszonélvező részt vesz a hitelügyletben és a teljes ingatlanra jegyzi be a bank a jelzálogát. Ilyen esetben mindkét ingatlanra bejegyzésre kerül a kölcsön.

Sándor szerint:

2018-01-19 - 19:45

Készpénz fizetéssel lennék részben tulajdonos, jelzálog kötelezettség megfelelne. Az ügyintéző miért nem jelzi azt a lehetőséget, miért erőlteti, hogy adóstárs is legyek?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-20 - 11:57

Kedves Sándor!
Több olyan eset is lehetséges, amikor az ingatlantulajdonost nem elég zálogkötelezettként bevonni, hanem kötelezően bevonandó adóstársként kell szerepelnie. Ilyen például az adós házastársa.

Éva szerint:

2018-01-06 - 06:46

Elfogadja-e a bank az 50%-os tulajdoni hányadomban lévő ingatlant jelzálog fedezetként a másik 50%-os tulajdonos hozzá járulása nélkül?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-06 - 06:51

Kedves Éva!
Csak önállóan forgalomképes tulajdoni hányad fogadható el hitelfedezetként. Ha tehát egy lakásról van szó, amiben Önnek 50% tulajdonrésze van, arra a másik tulajdonos hozzájárulása nélkül nem tud hitelt felvenni, hiszen egy esetleges nemfizetés esetén fél lakást nem lehet értékesíteni.

Zs-né szerint:

2017-09-09 - 08:33

T. Hitelnet!
Családi ház 2/3 része plusz 1/3 rész 1/3 része a tulajdonom. 73 éves vagyok.
Kaphatok-e jelzáloghitelt?
Üdvözlettel.

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-11 - 05:30

Kedves Asszonyom!
Jelzáloghitel felvételéhez az ingatlan összes tulajdonosának részt kell vennie a hitelügyletben. Továbbá az Ön életkora miatt fiatalabb korú, megfelelő jövedelemmel rendelkező adóstárs bevonása is szükséges. Ha ez megoldható, számoljon hitelkalkulátorunkkal, majd kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását online adatlapunk kitöltésével!

Éva szerint:

2017-07-21 - 14:14

Kedves Hitelnet!
5 testvér örökölte a házat, amin nem lett töröltetve a jelzálogjog (ki van már fizetve).
A kérdésem az lenne, hogy kell-e mindenkinek a beleegyezése a törlésbe, vagy tudja töröltetni az egyik testvér is a többiek beleegyezése nélkül is?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-22 - 06:10

Kedves Éva!
A törlési kérelemmel külön beleegyezés nélkül töröltethető a jelzálogjog a területileg illetékes földhivatalnál.

Katalin szerint:

2017-05-06 - 16:50

Érdeklődnék, ha van egy tehermentes lakásom, ami jelenleg 20 milliót ér Budapesten, és szintén Budapesten vennék egy 20 milliós családi házat, akkor a kettő jelzáloga elég-e egy 20 milliós hitel felvételére, vagy szükséges ekkor is önerő. Havi fix fizetés 300 ezer Ft, 15 évi munkaviszony ugyanott, határozatlan időre. Házastárs bevonható adóstársnak, talán pénzzel nem kell.
Köszönöm üdvözlettel.
Katalin

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-08 - 06:18

Kedves Katalin!
Az ingatlanfedezettség a leírtak alapján megfelelő lehet, de az önerő nélküli finanszírozás csak akkor lehetséges, ha a jövedelemfedezettség is megfelelő. Ennek megállapításához további információkra lenne szükség, ezért kérjük, töltse ki online adatlapunkat! A házastársat kötelező bevonni adóstársként.

Ági szerint:

2017-02-15 - 15:24

Van egy 50% tulajdonjogú ingatlanom. A másik fele a volt férjem nevén van. Sürgősen pénzre lenne szükségem.
Ez az 50% hitelképes lehet? Vehetek én fel rá hitelt?
Köszönöm szépen!

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-15 - 16:28

Kedves Ági!
Az 50%-os tulajdoni hányad sajnos nem fogadható el jelzáloghitel fedezeteként. Jelzáloghitel felvételére a teljes ingatlan bevonásával lenne lehetőség.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA