fbpx

Hitel tulajdoni hányadra megoldható?

Kaphatok tulajdoni hányadra hitelt?

Jelzálog alapú hitel felvétele jelentene megoldást pénzügyei rendezéséhez, ám jelzáloghitel fedezetéül csak olyan ingatlant tud felajánlani, melynek nem 1/1-ben, hanem csak részben tulajdonosa? Kölcsönhöz juthat-e ilyen feltételek mellett is?

Jelzáloghitel igénylése esetén alapfeltétel, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan valamennyi tulajdonosának, illetve az esetleges haszonélvezeti vagy özvegyi jog jogosultjának részt kell vennie a hitelügyletben. Ha közöttük akár egy olyan személy is van, aki aláírásával nem járul hozzá a kölcsönfelvételhez, akkor nem jöhet létre a hitelügylet, hiszen tulajdoni hányadra nem jegyeztethető be jelzálogjog, kivéve, ha osztatlan közös tulajdonról van szó.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Osztatlan közös tulajdon esetén?

Osztatlan közös tulajdonnak olyan közös udvarban lévő, önálló ingatlanok minősülnek, melyek egy helyrajzi számra vannak bejegyezve. Ilyen esetben az önállóan is forgalomképes, egész résztulajdoni illetőség fogadható el pénzintézeti hitel fedezetéül. Ezen ingatlanoknál további feltétel, hogy egymástól műszakilag lehatároltak legyenek, valamint külön bejárattal rendelkezzenek. A hitelkérelem mellékleteként ez esetben benyújtandó a – ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett – használati jog megosztását tartalmazó megállapodás is.

Amennyiben nem arról van szó, hogy Ön osztatlan közös tulajdonú ingatlanára szeretne jelzáloghitelt felvenni, hanem osztatlan közös tulajdonban lévő lakóingatlan vásárolna, s a vételár kiegyenlítéséhez kíván hitelt felvenni, akkor fentieken kívül szükség van a tulajdonostársak elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatára is.

Egyéb esetben

Ha az Ön esetében nem osztatlan közös tulajdonú ingatlanról beszélhetünk, hanem egyetlen olyan lakásról, melynek két vagy több tulajdonosa van, akkor kötelező mindenkinek részt venni a hitelügyletben. Ellenkező esetben nem valósulhat meg a hitelügylet.

Amennyiben Ön megfelelő jövedelemmel rendelkező adósként igényli a kölcsönt, a többi ingatlantulajdonosnak nem feltétlenül szükséges adóstársként szerepelnie a kölcsönügyletben – kivéve a házastársat vagy élettársat -, ha jövedelmet nem igazol, csupán, mint zálogkötelezett írja alá a hitelszerződést, az is megfelelő.

Ha azonban ez sem működik, akkor nincs más hitelfelvételi lehetőség, mint az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön igénylése. Ezzel azonban lényegesen alacsonyabb hitelösszeghez juthat, mint jelzáloghitel felvételével.

Ha konkrét hitelajánlatra lenne szüksége, akkor kérjük, küldje el ajánlatkérését, mert a konkrét adatok ismeretében Hitelszakértőink a megfelelő ajánlatokat tudják Önnel ismertetni.

A tulajdoni hányadra való hitelfelvétellel kapcsolatos további kérdéseit Hitelszakértőnknek is felteheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

83 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kérdésem az lenne, hogy van egy ingatlanom és benne 4/18 részem. 35 millióért adjuk. Mennyi lenne én részem?

Jó napot!
Kérdésem az lenne, ha 1/4 tulajdonrésszel rendelkezem, arra felvehető-e valamilyen formában hitel? Vagy csak másik két fél beleegyezésével?

Adott egy lakás, amelynek két tulajdonosa van és egy másik haszonélvezője. A lakás egyik tulajdonosa felvett egy Fundamenta hitelt és a másik tulajtól szeretnénk a párommal megvásárolni az ingatlant.
A kérdés az lenne, hogy megtudjuk vásárolni terhelten is a lakást a másik féltől és ha az egyik fél odaajándékozza a részét a páromnak. Én pedig megvásárolnám a másik felét. Illetve mik a módjai.

Üdvözlöm,
szüleimnek szeretnék házat venni, de ők már 75 évesek, így én venném fel a hitelt, de a ház az ő nevükön lenne, tulajdonrészt nem szeretnék.
Erre így van lehetőség?

Üdvözlöm!
Apánk után örököltünk házat, melyben születésünk óta lakunk. Nővérem 50%-at vásárolnám ki, vagy a saját részemre vennék fel hitelt a költözéshez, viszont vannak személyi hiteleim 6M Ft értékben, amik fedik a fizetésem 40%-át. Az ingatlanhoz, amit vásárolnék, viszont a ház eladásából is csak önerőre futja. Mert eladó az ingatlan, viszont lassú a folyamat.
Hogy oldhatnám meg egyszerűen, van 2 gyerekem viszont elvált. Csok szempontból nem tudom, hogy támogatást kaphatunk-e, mivel a gyerekeim is velem élnének.

Az lenne a kérdésem, jelenleg nem rendelkezem állandó jövedelemmel. Vehetek-e fel kölcsönt lakás tulajdonrész 1/3 fedezetre?
Köszönöm.

Jó napot.
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy közösen vettünk egy ingatlant 50-50 %-ban, amire csok lett felvéve és jelzálog van rajta.
Most mi ha megegyezünk egy összegben, akkor egy adásvételi papír elég hozzá, hogy hozzam kerüljön az ingatlan 100%-a? És én a fennmaradó tartozást fizetném továbbra is.
Választ előre is köszönöm.
Sanyi

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy egy adott ingatlant szintén többen örököltünk (azaz közös tulajdon). Az egyezés nem működött bírósági végzés alapján a közös tulajdon megszűnt, majd árverésre bocsátották az ingatlant az egyezés hiányában. Nos ennek közel 10 éve, az árverés valószínűleg újra és újra meg lesz hirdetve.
Mint tulajdonostárs, ha kiváltásra nincs lehetőség, esetlegesen a tulajdonrészemet tudom hasznosítani ingatlan fedezetként egy másik ingatlan vásárlásra, vagy ez esetben is szükséges a tulajdonosok beleegyezése?

Üdvözlöm!
A ház tulajdonosa én vagyok, de 1/3-ad részen van egy haszonélvezeti jog. A probléma, hogy évek óta nem tudunk semmit az illetőről, így nem opció bevonni a hitelügyintézésbe.
Van erre valami megoldás, vagy mindenképpen kell az ő beleegyezése is?

Üdv!
Nagymamámtól örököltem 50% tulajdonrészt egy ingatlanból. A haszonélvező nem én vagyok. Összesen 2-en vagyunk tulajdonosok 50-50 százalékban.
Vehetek fel jelzáloghitelt a beleegyezése nélkül?

Üdv!
A lakás nincs albetétesítve, az én részem 108/140-ed, 1/1-es tulajdonos voltam, de ügyvédi megosztással a 32/140-ed rész értékesítve lett.
A kérdésem az, hogy a saját tulajdoni hányadomra vehetek-e fel jelzáloghitelt?
Köszönöm!

Üdvözlöm,
én az édesapám után örököltem az 1 darab testveremmel 1 lakást, anyunak haszonélvezete van. ÉN a saját részemet, ha szeretném egy másik ház vásárlásához bevonni, mire lenne szükségem, mi terhelné a nővérem és édesanyám, egyáltalán lehet-e.
Köszönöm szépen.

Apartman jellegű ingatlan építésekor a vállalkozó a felvett hitelt az egy hrsz-ra úgy, hogy az abban a kialakított 10 db lakásra tervezett tervei alapján terhelte. A hrsz-on lévő hitel kifizetést építési vállalkozó nem fizeti ki. Így ajánlja megvételre, hogy a vásárló pénzéből az ő nevén egyenlíti a hitelt.
A lakáshányad megvételét hogy kell tenni, ha lakás kifizetett árával akarja a vállalkozó a hitel hányadot kiegyenlíteni?
A hrsz-n maradt többi hitelért mennyiért felel az, aki egy házrészt megvásárolt és majd hogyan adhatja el a továbbiakban?
Válaszát köszönöm.

Jó napot kívánok!
A férjem előző feleségének van tulajdonjoga az ingatlanban, amiben élünk! Úgy volt, hogy eladjuk, mivel mi férjemmel fizetjük a törlesztő részletet, így megegyeztek ügyvéd előtt 2,5 millió Ft-ba eladáskor! Azt szeretném kérdezni, én ki tudnám-e ezt váltani?
Válaszát előre is köszönőm!

Tisztelt Hitelnet!
Ebben az évben bevezetett lakásfelújítási programmal kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
Férjemmel 7-éve élünk együtt házasok vagyunk és van egy tíz éves nagylányunk.A családi házunk teljes tulajdoni hányada az enyém vagyis 100%(Nekem nincs TB).A férjem külföldön dolgozik neki lenne meg az 1-év TB.A számlák beadásakor magyar TB kell tudom de az meg van határozva hogy meddig?
Ilyen formában jár a támogatás?
Fürdőszoba felújításnál kádra érvényes?Szigetelés nélkül csak nemesvakolat készítésre?(
Vállakozó készítené)
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Az általam megvásárolni kívánt ingatlant jelzáloghitellel terhel. Mire kell ügyelnem az ingatlan megvásárlása során? Egyáltalán tanácsos egy terhelt ingatlan megvásárlása?
Köszönettel, Rózsa

Férjemmel házat vásárolunk. A ház ára 31M Ft, melyet én finanszírozok a saját ingatlanom értékesítéséből. Felújításra szeretnénk 8 millió forint hitelt felvenni (állami támogatással 3 millió visszajár) Férjem hitelképes, én nem!
Mekkora tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie a hitelfelvételhez?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy mekkora tulajdonrésszel kell rendelkezzek egy ingatlanban, hogy vehessek fel kb. 5 millió Ft szabad felhasználású jelzáloghitelt rá?
Azt tudom, hogy mindenképp bele kell egyeznie minden tulajdonosnak, tehát az lenne a kérdésem, hogy van-e minimum százalék arány amivel rendelkeznem kell a hitelhez. Jelenleg 1/6 rész fele a tulajdonom, ez növelhető 2/6 rész felére, azaz 1/6-ra.
Köszönettel, Regina

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy mekkora tulajdonrésszel kell rendelkezzek egy ingatlanban, hogy vehessek fel kb. 5 millió Ft szabad felhasználású jelzáloghitelt rá?
Azt tudom, hogy mindenképp bele kell egyeznie minden tulajdonosnak, tehát az lenne a kérdésem, hogy van-e minimum százalék arány amivel rendelkeznem kell a hitelhez. Jelenleg 1/6 rész fele a tulajdonom, ez növelhető 2/6 rész felére, azaz 1/6-ra.
Köszönettel, Regina

KB 20 milliós házból szeretnék kivásárolni egy tulajdonost neki negyed része és egy negyed résznek a felével rendelkezik, akkor kB az mennyit ér?

KB 20 milliós házból szeretnék kivásárolni egy tulajdonost neki negyed része és egy negyed résznek a felével rendelkezik, akkor kB az mennyit ér?

Tisztelt Hitelnet!
Adott egy 14 millió Ft értékű ingatlan. Jelenleg 1,8 millió Ft hitel terheli. A párom lakásáról van szó, ahol ő 50%-ban tulajdonos. Szeretnénk kivásárolni a másik 50%-ot úgy, hogy külön-külön vennénk fel rá lakáshitelt.
Van erre lehetőség, vagy egy ingatlanra csak egy hitel vehető fel?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Adott egy 14 millió Ft értékű ingatlan. Jelenleg 1,8 millió Ft hitel terheli. A párom lakásáról van szó, ahol ő 50%-ban tulajdonos. Szeretnénk kivásárolni a másik 50%-ot úgy, hogy külön-külön vennénk fel rá lakáshitelt.
Van erre lehetőség, vagy egy ingatlanra csak egy hitel vehető fel?
Köszönöm.

Családi háznak, amire a felújítást szeretném 1/4 részben vagyok tulajdonos és 10 éve élek ott. Ha januárban 50% tulajdonrészem lesz, akkor mikortól vehetem igénybe a támogatást?

A tulajdonjog 50-50 %. Hitel 2 millió Ft.
A saját részemet terhelő hitelt kifizethetem-e, hogy tehermentes legyen a részem?

Tisztelt Hitelnet!
Mindenhol azt olvasom, hogy elővásárlási joggal terhelt ingatlant nem lehet hitellel megvásárolni.
Mi van abban az esetben, ha a megvásárolni kívánt ingatlanon a vevő részére van bejegyezve az elővásárlási jog? Kaphat hitelt, ha minden egyéb feltételnek megfelel, a vételár rendezéséhez?
Válaszukat köszönöm.

Kérdezem: egy lakásra, ahol 2 tulajdonos van, lehet-e külön-külön jelzáloghitelt felvenni?

Tisztelt Hitelnet!
Egy magánszemély jelzálogjoga mire terjed ki? Árverezheti a házamat? Eladhatja áron alul, amihez én nem járulok hozzá? Testvéremmel 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok egy hétvégi házban. A testvérem baráti kölcsönt vesz fel egy magánszemélytől, és jelzálogjog bejegyzésre kerül sor. Ezért lennék kíváncsi arra, hogy milyen joga lesz az ingatlan felett a kölcsönadó magánszemélynek.
Köszönöm szépen!
Mariann

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e a lányom tulajdonosa a vásárolni kívánt lakásnak, ha én veszek fel hitelt a banktól. Ő még tanuló.
Köszönöm!

Üdvözlet!
Szeretnék érdeklődni, hogy jelenleg gyeden vagyok (még 3 hónapig). Tudok így hitelt felvenni? Munkáltatói igazolásom van, állami cégnél dolgozom.
Továbbá egy ingatlanra 2 tulajdonos esetén mindkét tulajdonos vehet fel hitelt vagy csak az egyik?
Valamint az is érdekelne, hogy ha például veszek egy ingatlant hitellel, elajándékozhatom-e, ha még nem telt le a hitel? Az az én nevemen marad ez esetben?
Előre is köszönöm a válaszokat!

83
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x