Teljes hiteldíj mutató (THM) fogalma, mértéke

A THM a Teljes Hiteldíj Mutató rövidítése, ami nem más, mint a hitel teljes díjának aránya a hitel teljes összegéhez, százalékos formában megadva. A THM az a belső kamatláb, mely mellett a hitelfelvevő által visszafizetendő tőke és hiteldíj egyenlő az adós által a folyósításkor a banknak fizetett költségekkel csökkentett kölcsönösszeggel.

A teljes hiteldíj azt az összeget jelenti, melyet az adósnak a tőke összegén kívül fizetnie kell. A THM tehát tartalmazza a kölcsön folyósításához kapcsolódó, valamint a kölcsön szerződés szerinti normál igénybevételével összefüggésben felmerülő valamennyi kamat-, díj- és kezelési költséget, továbbá a kölcsönhöz kapcsolódó járulékos szolgáltatások díjait.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A THM – Teljes hiteldíj mutató megállapítása jogszabályban rögzített feltételek alapján történik. A hitelfelvétel során a hitelfelvétellel összefüggő az ügyfél által fizetendő összes költségéről nyújt összehasonlítási alapot, százalékban kifejezve.

Mit tartalmaz a THM?

A teljes hiteldíj összege megmutatja, hogy a hitelfelvevőnek a felvett tőkeösszegen felül mennyit kell fizetnie, így a Teljes Hiteldíj Mutató tartalmazza a kölcsön folyósításával összefüggő és a kölcsön szerződés szerinti normál hiteltermék igénylésével kapcsolatban felmerülő valamennyi kamat-, díj- és kezelési költséget.

Mit nem tartalmaz a THM?

A THM nem tartalmazza a kölcsön folyósításával nem összefüggő, és a kölcsön folyósítása előtt felmerült esetleges díjakat, többek között. Ezek a díjtételek a hiteldíjon túl terhelik a hitelfelvevőt:

  • rendelkezésre tartási jutalék,
  • hitelbírálati díj,
  • futamidő hosszabbítási költség,
  • biztosítási-, garancia-, átutalási díjak,
  • késedelmi kamat,
  • egyéb nem teljesítésből eredő fizetési kötelezettségek.

A pénzintézetek számára előírás, hogy az ügyfeleket tájékoztassák mindazon költségekről, melyek a THM számításakor nem kerülnek figyelembe vételre.

A honlapunkon keresztül elérhető Hitelkalkulátor segítségével Ön ma már otthonából is kényelmesen kiszámolhatja a különböző típusú kölcsönök havi törlesztő részletét. Hitelkalkulátorunk a törlesztés mellett az egyes hiteltermékek teljes hiteldíj mutatóját (THM) is megjeleníti, 5 millió forint hitelösszegre és 20 éves futamidőre vonatkozóan.

Amennyiben Ön a kedvező havi törlesztő részlet és teljes hiteldíj mutató (THM) mértéke alapján úgy dönt, hogy igénybe kívánja venni az adott hitelkonstrukciót, akkor kérheti irodánk személyre szóló díjmentes ajánlatát is.

Ehhez az szükséges, hogy pontosan kitöltse ajánlatkérő nyomtatványunkat, mely alapján Tanácsadóink felveszik Önnel a kapcsolatot, illetve ismertetik Önnel az igényének és lehetőségeinek megfelelő hitelterméket.

Utolsó módosítás: 2020. március 24. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Richárd szerint:

2020-06-05 - 13:51

Jó napot!
Szeretnék felvenni kölcsönt.

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-08 - 12:00

Kedves Richárd!
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz bővebb információra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Gyula szerint:

2018-12-07 - 19:07

Bank hirdet kedvező, akciós hitelajánlatot. Pl.: 1 500 000M Ft hitel felvétele esetén 24,5%-os THM-mel 60 hónapra 2 501 000 Ft-ot kell visszafizetni. Sehogyan sem jön ki az Önök ismertetője alapján a 24,5%. De mi van, ha 36 hónapra kérnénk a hitelt? Akkor még büntetést is kellene fizetni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-11 - 09:40

Kedves Gyula!
A személyi kölcsönök futamideje szabadon választható. Személyre szabott, díjmentes kalkulációhoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Kriszti szerint:

2017-12-08 - 05:09

Mit jelent a THM? Hogyan kell kiszámolni? Mi a fix kamatozás?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-08 - 05:31

Kedves Kriszti!
A THM fogalmáról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Kiszámításának képletét – adott hitelkonstrukcióra vonatkozóan – a banki hirdetmények tartalmazzák.
A fix kamatozás azt jelenti, hogy adott kamatperiódusban vagy akár a teljes futamidő alatt nem változik a kamat mértéke, így az adós havi törlesztő részlete sem.

József szerint:

2017-09-10 - 09:08

Kedves Hitelnet Ügyintéző.
Lakáshitel előtt állok és a következő a kérdésem. Van egy hitel leírás, ami a választott hitelt leírja. Ebben fel van tüntetve minden tudnivaló. THM tartalmazó díjak leírásánál ott szerepel a folyósítási díj is. Beszélgettem hitelintéző Hölggyel, ő ennek ellenére azt mondja ezt az összeget be kell fizetni. OTP-s hitel.
Így szokott ez zajlani?

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-11 - 05:59

Kedves József!
OTP-s lakásvásárlási hitel felvételénél a Bank aktuális Hirdetménye alapján abban az esetben nem kell megfizetni a folyósítási díjat, ha az igénylő törlesztési biztosítás köt és – a hitel első részfolyósítását követő 3 évig – szerződésszerűen fizeti azt. Egyéb esetén felszámítja a bank a folyósítási jutalékot, ami a hitelösszeg 1%-a, maximum 200.000 Ft és amely összeget a hitelfolyósítás előtt be kell fizetni. Mivel ez a hitelfelvevőt terhelő költség, ezért jelenik meg a THM-ben is.
Számos olyan hitelkonstrukció van azonban jelenleg is, amelynél a folyósítási díj elengedésre kerül egyéb díjakkal együtt, s így több tízezer forint takarítható meg a hitelfelvételnél. Javasoljuk, hogy számoljon online Lakáshitel kalkulátorunkkal, majd kérje Szakértőink személyre szabott, díjmente tájékoztatását online adatlapunk kitöltésével!

József szerint:

2017-09-11 - 06:19

Köszönöm a válaszát!
A szerződéskötés és hitelbírálat előtt, de már leadott hiteligénylés után a meglévő ajánlatba bele lehet tenni az említett biztosítást vagy ez felborítja a folyamatot?

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-11 - 12:57

Kedves József!
Véleményünk szerint még most is kérheti a törlesztési biztosítást, de javasoljuk, hogy ez ügyben az érintett bankfiókkal egyeztessen!

Éva szerint:

2016-03-08 - 10:12

Kedves hitnet csapat!
Hogyan tudom kiszámolni az MNB deviza középárfolyamát havi illetve 6 havi kamatperiódusonként?
KÖSZI.

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-08 - 11:39

Kedves Éva!
A MNB deviza árfolyamokról az MNB honlapján tájékozódhat.

Éva szerint:

2016-03-04 - 09:01

Köszönöm a választ, de akkor a szerződésben miért nem ez van foglalva? Akkor mit jelent az, hogy TELJES HITELDÍJ MUTATÓ! Minek a mutatója, ha hat havonta változik a kamatperiódus szerint?
KÖSZI!

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-04 - 09:48

Kedves Éva!
A teljes hiteldíj mutató meghatározása mindig az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történik és a feltételek változása esetén mértéke módosulhat, továbbá tudni kell, hogy a THM mértéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát.

Éva szerint:

2016-03-01 - 15:08

A THM a futamidő végéig érvényes-e? Mi van, ha változik a kamat? Miért nem példával mutatja be? köszi!

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-02 - 16:58

Kedves Éva!
Ha változik a kamat mértéke, akkor mint ahogy a havi törlesztő részlet összege, változik a THM mértéke is.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA