fbpx

Teljes hiteldíj mutató (THM) fogalma, mértéke

A THM a Teljes Hiteldíj Mutató rövidítése, ami nem más, mint a hitel teljes díjának aránya a hitel teljes összegéhez, százalékos formában megadva. A THM az a belső kamatláb, mely mellett a hitelfelvevő által visszafizetendő tőke és hiteldíj egyenlő az adós által a folyósításkor a banknak fizetett költségekkel csökkentett kölcsönösszeggel.

A teljes hiteldíj azt az összeget jelenti, melyet az adósnak a tőke összegén kívül fizetnie kell. A THM tehát tartalmazza a kölcsön folyósításához kapcsolódó, valamint a kölcsön szerződés szerinti normál igénybevételével összefüggésben felmerülő valamennyi kamat-, díj- és kezelési költséget, továbbá a kölcsönhöz kapcsolódó járulékos szolgáltatások díjait.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A THM – Teljes hiteldíj mutató megállapítása jogszabályban rögzített feltételek alapján történik. A hitelfelvétel során a hitelfelvétellel összefüggő az ügyfél által fizetendő összes költségéről nyújt összehasonlítási alapot, százalékban kifejezve.

Mit tartalmaz a THM?

A teljes hiteldíj összege megmutatja, hogy a hitelfelvevőnek a felvett tőkeösszegen felül mennyit kell fizetnie, így a Teljes Hiteldíj Mutató tartalmazza a kölcsön folyósításával összefüggő és a kölcsön szerződés szerinti normál hiteltermék igénylésével kapcsolatban felmerülő valamennyi kamat-, díj- és kezelési költséget.

Mit nem tartalmaz a THM?

A THM nem tartalmazza a kölcsön folyósításával nem összefüggő, és a kölcsön folyósítása előtt felmerült esetleges díjakat, többek között. Ezek a díjtételek a hiteldíjon túl terhelik a hitelfelvevőt:

  • rendelkezésre tartási jutalék,
  • hitelbírálati díj,
  • futamidő hosszabbítási költség,
  • biztosítási-, garancia-, átutalási díjak,
  • késedelmi kamat,
  • egyéb nem teljesítésből eredő fizetési kötelezettségek.

A pénzintézetek számára előírás, hogy az ügyfeleket tájékoztassák mindazon költségekről, melyek a THM számításakor nem kerülnek figyelembe vételre.

A honlapunkon keresztül elérhető Hitelkalkulátor segítségével Ön ma már otthonából is kényelmesen kiszámolhatja a különböző típusú kölcsönök havi törlesztő részletét. Hitelkalkulátorunk a törlesztés mellett az egyes hiteltermékek teljes hiteldíj mutatóját (THM) is megjeleníti, 5 millió forint hitelösszegre és 20 éves futamidőre vonatkozóan.

Amennyiben Ön a kedvező havi törlesztő részlet és teljes hiteldíj mutató (THM) mértéke alapján úgy dönt, hogy igénybe kívánja venni az adott hitelkonstrukciót, akkor kérheti irodánk személyre szóló díjmentes ajánlatát is.

Ehhez az szükséges, hogy pontosan kitöltse ajánlatkérő nyomtatványunkat, mely alapján Tanácsadóink felveszik Önnel a kapcsolatot, illetve ismertetik Önnel az igényének és lehetőségeinek megfelelő hitelterméket.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Hogy lehet az, hogy 1 millió felvett hitelre 48 hónap futamidőre több mint 1,7 milliót fizetek vissza? Havi törlesztésem biztosítással együtt 35.549 HUF. Nem sok ez egy kicsit?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
László

Jó napot!
Szeretnék felvenni kölcsönt.

Bank hirdet kedvező, akciós hitelajánlatot. Pl.: 1 500 000M Ft hitel felvétele esetén 24,5%-os THM-mel 60 hónapra 2 501 000 Ft-ot kell visszafizetni. Sehogyan sem jön ki az Önök ismertetője alapján a 24,5%. De mi van, ha 36 hónapra kérnénk a hitelt? Akkor még büntetést is kellene fizetni?

Mit jelent a THM? Hogyan kell kiszámolni? Mi a fix kamatozás?
Köszönöm.

Kedves Hitelnet Ügyintéző.
Lakáshitel előtt állok és a következő a kérdésem. Van egy hitel leírás, ami a választott hitelt leírja. Ebben fel van tüntetve minden tudnivaló. THM tartalmazó díjak leírásánál ott szerepel a folyósítási díj is. Beszélgettem hitelintéző Hölggyel, ő ennek ellenére azt mondja ezt az összeget be kell fizetni. OTP-s hitel.
Így szokott ez zajlani?

Kedves hitnet csapat!
Hogyan tudom kiszámolni az MNB deviza középárfolyamát havi illetve 6 havi kamatperiódusonként?
KÖSZI.

Köszönöm a választ, de akkor a szerződésben miért nem ez van foglalva? Akkor mit jelent az, hogy TELJES HITELDÍJ MUTATÓ! Minek a mutatója, ha hat havonta változik a kamatperiódus szerint?
KÖSZI!

A THM a futamidő végéig érvényes-e? Mi van, ha változik a kamat? Miért nem példával mutatja be? köszi!

18
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x