fbpx

Tetőtér beépítésre megoldható hitel vagy támogatás?

Hitelfelvétel vonatkozásában kétféle tetőtér beépítésről beszélhetünk. Az egyik, amikor a cél meglévő lakóház tetőtér beépítéssel történő bővítése, a másik pedig tetőtér beépítéssel különálló, új lakás létrehozása.

Milyen hitelek érhetők el tetőtér beépítésre?

Meglévő lakóingatlan bővítése esetén piaci kamatozású és állami kamattámogatású lakáshitel igénylésére egyaránt van lehetőség. A támogatott hitelek közül az 5 éves kamattámogatású konstrukció érhető el ebben az esetben. Ez azért kedvezőbb a piaci lakáshitelnél, mert a futamidő első 5 évében biztosított kamattámogatással alacsonyabb havi törlesztést fizet az adós.

A bővítésről költségvetést kell készíteni, melynek összege támogatott hitel igénylése esetén nem haladhatja meg a 15 millió Ft-ot, a kölcsön kamattámogatással érintett része pedig nem lehet több 10 millió Ft-nál. További feltétel, hogy a támogatott személy a bővíteni kívánt ingatlannak legalább 50%-ban tulajdonosa legyen.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Ha a tetőtér beépítésével új lakás kerül kialakításra, akkor a piaci és az 5 éves kamattámogatású hitel mellett a 20 éves kamattámogatású kölcsön is elérhető lehet a vonatkozó jogszabályban előírt valamennyi követelmény teljesülése esetén. A két különböző időtartamra igénybe vehető kamattámogatás jogosultsági feltételei eltérőek. Ezekről, s arról, hogy ki minősül támogatott személynek, készséggel adnak részletes felvilágosítást Szakértőink!

Tetőtér beépítésre nyújtott támogatott hitel esetén – függetlenül attól, hogy lakásbővítés vagy lakásépítés a cél – a hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-át le kell fedni számlával, illetőleg, ha a kamattámogatott kölcsön meghaladja a költségvetés 70%-át, akkor a teljes összegről számlát kell benyújtani.

A tetőtér beépítéssel összefüggésben nagyon gyakran felmerülő kérdés, hogy erre a lakáscélra jár-e a szocpol. Mivel lakásépítési támogatás (szocpol) jelenleg csak új lakóingatlan vásárlására és új lakás építésére adható, ezért amennyiben a tetőtér beépítéssel különálló, új lakás kerül kialakításra, s az igénylők a szocpoligénylés valamennyi feltételének megfelelnek, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra. Viszont ha arról van szó, hogy a meglévő házat bővítik a tetőtérben, akkor arra jelenleg nem igényelhető a szocpol, jóllehet korábban ez a lakáscél is finanszírozható volt egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatással.

A tetőtér beépítése esetén elérhető lakáshitelekről Szakértőink készséggel készítenek Önnek személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! Az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online Hitelkalkulátorunk segítségével is tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

5 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Feleségemmel közös tulajdonú családi házunkban élünk 3 gyermekünkkel. A ház tetőterében szeretnénk önálló új lakást létrehozni, ami jelenleg beépítetlen. Úgy tudom, hogy a 10 milliós CSOK igénybevételekor az új tetőtéri lakás és a földszinti lakás nem lehet azonos tulajdonban. Amennyiben a meglévő családi házunkat előzőleg a kiskorú gyerekeinkre íratjuk, akkor az újonnan építendő tetőtéri lakás létesítéséhez (ami a szülök tulajdona lenne) fel tudom-e venni a 10 millió Ft-os CSOK-ot?

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy mi 2007-ben felvettünk 3 gyerekre az akkor még szocpolt, amiből építkeztünk is, de most a tetőteret építenénk be. A különbözetet esetleg megkapnánk-e? A hasznos alapterünk 68 négyzetméter és azóta nem született újabb gyerekünk! Teljesen újonnan építenénk be, nem kezdtük el!
Köszönöm a válaszát!

Milyen költségekre kell számítanom új lakásnak minősülő tetőtér beépítésnél a munkák megkezdése előtt? Hogyan kezdjek hozzá a csok ígényléshez? Mivel kezdjem?