fbpx

Terhelt ingatlanra vehető fel még hitel?

Terhelt ingatlanra szeretne hitelt felvenni? Esetleg terhelt az a lakás, melyet jelzáloghitelből kíván megvásárolni? Hitelfelvételre terhelt ingatlan esetén is van lehetőség. Arról, hogy ez hogyan működik, tájékozódjon az alábbi összefoglalónkból!

Megoldható a hitel jelzáloggal terhelt ingatlanra?

Általában egyik banknál sem jelent problémát, ha az ingatlanfedezet nem tehermentes, hanem önkormányzat vagy munkáltató javára bejegyzett jelzálogjog van rajta.

Más a helyzet azonban, ha pénzintézet által nyújtott hitel terheli a fedezetként bevonható ingatlant. Több olyan bank is van, amely nem járul hozzá ahhoz, hogy jelzálogjogát másik hitelintézet mögé jegyezzék be. De vannak kivételek is. Pénzügyi partnereink között található olyan pénzintézet, amely akkor is nyújt jelzáloghitelt, ha a fedezetül felajánlott ingatlan már másik banki kölcsönnel terhelt.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Ez esetben bizonyos előírásoknak kell megfelelni. A bank vizsgálja a bejegyzett jelzáloghitel összegét, az ingatlanérték és hitelösszeg arányát, valamint a jövedelemfedezettséget. A hitelfelvételhez tehát nem elég, ha az ingatlan elbír még további terhelést, az is fontos, hogy a hitelfelvevő jövedelme mind a már bejegyzett kölcsön, mind a felvenni kívánt hitel havi törlesztéséhez elegendő legyen.

Ha felmondott hitel terheli az ingatlant, vagy végrehajtási jog van rá bejegyezve, akkor arra további jelzáloghitel vagy adósságrendező kölcsön nem vehető fel.

Amennyiben a hitelcél terhelt ingatlan vásárlása, akkor még az sem jelent problémát, ha a vásárolandó lakást felmondott jelzáloghitel terheli, sőt bizonyos feltételekkel végrehajtási joggal terhelt ingatlan vásárlására is nyújtanak kölcsönt a pénzintézetek.

Terhelt ingatlan vásárlásakor az adásvételi szerződésben az eladó kötelezettséget vállal arra, hogy a vevő által átadott saját erőből visszafizeti a kölcsönt. Ha az nem fedezi a fennálló tartozás összegét, akkor a lakás a vevő által felvenni kívánt lakásvásárlási hitelből is tehermentesíthető, amit a vevő bankja utal a hitelfolyósító által kiadott hivatalos banki igazolás alapján.

Az Ön ingatlana már terhelt pénzintézeti, önkormányzati vagy munkáltatói kölcsönnel, ám most ismét szükségessé vált egy nagyobb összegű hitel felvétele, s arra kíváncsi, hogy jelzáloggal terhelt ingatlan esetén milyen hitelfelvételi lehetőségek vannak jelenleg a bankpiacon?

A bankok általában ragaszkodnak ahhoz, hogy saját jelzálogjoguk az első ranghelyen kerüljön bejegyzésre. Önkormányzati vagy munkáltatói kölcsön esetén jellemzően az sem probléma, ha a jelzáloghitelt folyósító pénzintézet jelzálogjoga csak az őket követő ranghelyen kerül bejegyzésre, azonban ahhoz a legtöbb bank nem járul hozzá, hogy másik pénzintézet megelőzze őt a bejegyzésben.

Ha tehát Önnek pénzintézeti jelzáloghitellel terhelt ingatlana van, akkor szűkülnek a lehetőségek, ám nem lehetetlen a további hitelfelvétel. Elsőként a korábbi jelzálogkölcsönt folyósító pénzintézethez fordulhat, ahol tájékoztatják Önt arról, hogy van-e lehetőség az ingatlan további terhelésére, vagy esetleg a felvett kölcsön összege már kimerítette a maximálisan nyújtható hitelösszeget.

Amennyiben a meglévő jelzáloghitelt folyósító pénzintézetnél nincs lehetőség a további finanszírozásra, akkor olyan bankot kell találni, amely hozzájárul a korábbi pénzintézet jelzálogjogát követő ranghelyre történő jelzálogbejegyzéshez. Ez az esetek többségében azonban ez nem kivitelezhető.

Az újabb jelzálog alapú hitel bírálata során Bankpartnerünk azonban vizsgálja azt is, hogy Ön meglévő jelzáloghitelét problémamentesen törleszti-e, ez ugyanis alapfeltétele a további hitelnyújtásnak.

Ha a korábban felvett jelzálog visszafizetésének biztosítására az adott pénzintézet elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyzett, akkor az újabb jelzálogbejegyzéshez az ő hozzájárulásukat kell kérni írásban. Mivel pénzügyi Partnerünk csupán a korábbi bank jelzálogjogát követő ranghelyre kéri jelzálogjogának bejegyzését, ezért ez nem szokott problémát jelenti, vagyis a korábbi hitelnyújtó megadja hozzájárulását.

Amennyiben nem került bejegyzésre elidegenítési és terhelési tilalom, akkor a földhivatali jelzálogbejegyzéshez nincs szükség a korábbi bank hozzájárulására.

Ha Ön jelzáloggal terhelt ingatlanára szeretne további kölcsönt felvenni, akkor keresse a Hitelnet Tanácsadóit személyesen, vagy küldje el online ajánlatkérését, s Szakértőink ismertetik Önnel a lehetőségeket.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

56 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Jelzáloghitelt szeretnénk felvenni. Már az OTP és a Fundamenta rajta van a házon. Az utolsó pillanatban, szerződéskötéskor az OTP kitalálta, hogy a Fundamenta engedje be maga elé. Természetesen nem engedte. 2 hónap huzavona után ott állunk, hogy semmit nem kapunk. Senki nem segít. Nem ért hozzá senki! A költségeket nem vagyok hajlandó kifizetni. Nem hiszem el, hogy az össz nincs 20 millió hitel nem fér rá egy, az OTP által felbecsült 60 millióra. Amúgy kb. 120 millió a ház. Miért nem tájékoztattak az egész előtt.
Mit tudok tenni?

Öten örököltünk egy ingatlant. A részemre vehetek fel hitelt? Szabad felhasználású hitelre gondoltam.
Válaszukat előre is köszönöm.

Jó napot!
A kérdésem csak annyi, hogy van egy lakás, amit szeretnék megvásárolni de végrehajtás alatt áll. Szeretném megkérdezni azt, hogy mindennek ellenére én tudok vajon felvenni kölcsönt mondjuk a végrehajtó által kimondott összeget. Erről szeretnék érdeklődni.

Üdvözlöm,
Családi házat vásárolnánk. A házon volt hitel, amit kifizetett az eladó, viszont a tehermentesítésről nem jött még meg a papír. Ebben az esetben aláírhatjuk az adásvételit vagy mindenképp meg kell várni, hogy tehermentes legyen a ház.
A hitel kifizetése ugyanannál a banknál történt, ahol a hitelt vesszük fel a ház megvásárlásához.
Köszönöm!

Üdvözlöm!
Van egy CSOK hitelünk az ingatlanunkon, melyet a K&H Banknál vettünk fel. Ez jelenleg 7,3M. Fel szeretnénk venni lakásfelújítási hitelt 10M értékben a Fundamentától áthidaló kölcsön címén. A Fundamenta beáll másodikként a K&H és a MÁ mögé. Az ingatlan terheltsége 50% alatt marad. Adós szempontjából minden feltételnek megfelelünk. A Fundamenta konstrukciója jobb mint a K&H banké. A K&H mégis elutasította a hozzájárulási kérelmünket arra hivatkozva, hogy áthidaló kölcsönt szeretnénk felvenni.
Ezt megtehetik?
Tudok bármilyen fórumon ez ellen tenni?

Üdvözlöm!
Van egy családi házunk. 2016-ban vásároltuk, jelzáloghitelre + csok. Azóta csökkent a tőke, mert LTP fordult bele. Van 1 gyermekünk, 11 éves és most kisbabát várok. 5 hónaposak vagyunk. A férjem jövedelme: 121.000 Ft az enyém: 140.000 nettó. Vannak hiteleink máshol. Férjem 1 providentes hitel miatt BÁR listás, de kifizetnénk ha lenne valamilyen lehetőség. Akkor is fent marad 1 évig passzívként? Én nem vagyok, de vannak hiteleim, fizetésem leterhelt 50%-a! Viszont az ingatlanunk szerintem jól felértékelhető. Sokat újítottunk rajta az évek alatt. A lényeg: hitelre lenne szükségünk és kérdezném, melyik bank foglalkozna ön szerint velünk, és lehet-e a már meglévő jelzáloghitellel terhelt ingatlanunkat fedezetként adni?
Kérem írjon.
Nagyon köszönöm.
Üdv.

Üdvözlöm!
Van egy kb. 13-17 millió Ft értékű házunk (nem mondta meg az ügyintéző, csak annyit, hogy ha ráköltjük a 4 milliót, akkor 17 lesz 2 év múlva az értéke..). Kereskedelmi Banknál van jelzálog rajta; 1,7 millió a maradék még 5 évig. (38 ezer havi törlesztés) Babaváró 5 millió (23 ezer havi törlesztés). Én GYOD+GYET (210 ezer körül), férjem 2 évtizede folyamatos munkaviszony. Viszont kamionsofőr. Így nem fogadják el a teljes jövedelmét munkabérnek. Alapbér 160 ezer, az adózott bére 300 ezer fölött van mindig. A K&H Bank elutasította a hitelkérelmünket (cirka egy nyár ment erre rá). 4 millió Ft jelzáloghitelt szerettünk volna felvenni.
Tudnánk-e valamit tenni, hogy máshol megkapjuk ezt az összeget? Egyébként Az OTP-nél vagyunk, de mivel anno a K&H-nál vettünk fel lakáshitelt, az OTP mondta, nem szeretik ezt a közös jelzálogterhet.

Szép napot.
Új házat szeretnénk vásárolni önerő nélkül. Plusz fedezetnek behozható-e a szüleim háza, ha azon van jelzálog (14 millió, de a ház forgalmi értéke 60 millió)? Valamint 2 gyermeket vállalnák. Babaváró elment korábbi hitel kiváltására. A munkáltató is ad 700 ezer vissza nem térítendőt, illetve az adott falu is ad letelepedési támogatást. Az új ház ára 33 millió (lakóparkban épülő).

APEH tartozás van a lakáson. Az édesanyámnak holtig tartó haszonélvezeti joga van. Elvehetik a lakásomat? Kik tehetik a lakásból az édesanyámat?

Jó napot!
Arra a kérdésre szeretnék választ, a Raiffeisen Banknál volt lakásvásárlási hitelem és most ugyanitt felvettük a felújításra az államilag támogatott hitelt és az OTP-nél a falusi csokot 2 gyermek után felújításra. A jelzálog bejegyzésre az OTP NEM ADJA KI A BESOROLÁSI NYILATKOZATOT A MÁSIK BANK FELÉ AZZAL, HOGY NEKI NINCS ILYEN NYOMTATVÁNYA, MÁSIK BANK MEG CSAK AKKOR TUD LÉPNI A FÖLDHIVATAL FELÉ, HA NYILATKOZNAK, HOGY HÁNYADIKKÉNT AKARNAK JELZÁLOGOT BEJEGYEZNI. NEM HALADUNK SEHOVA.

Jó napot!
2017-ben csok-ra vásároltunk 1 ingatlant. Nekem van egy 2006-os tartozásom kb. 800.000 Ft amit a házra terheltek.
Az lenne a kérdésem, hogy a párom fel tudna-e venni erre a házra jelzáloghitelt és kifizetni a tartozásom? Neki ahhoz a 800.000 Ft-hoz semmi köze, még nem voltam a felesége.

Falusi csokkal terhelt ingatlanra lehet-e felvenni lakásfelújítási jelzáloghitelt?
Válaszát előre is köszönöm.

Szép napot!
2016-ban vásároltam lakást csokra (hitel nélkül). 4 gyermekre használtam ki, kaptam 2.700.000 Ft-ot. Érdekelne, hogy van-e lehetőségem most kihasználni valamilyen hitelt rá? jelzálogra gondoltam, illetve milyen feltételek szükségesek.
Köszönöm.

Érdeklődni szeretnék, hogy két éve vásároltam egy lakást 9 millió Ft-ért, amire 5,5 milló Ft-os jelzáloghitelt vettem fel a többi önerő volt, a CSOK kedvezményt nem használtam fel. Hitelemet mindig rendesen fizettem, de a fizetési moratóriumot igénybe vettem áprilistól, de szeptemberben ismét el tudom kezdeni a törlesztést.
A kérdésem az lenne, hogy ha egy telket szeretnék venni max. 1,5 millió forintért, akkor ezt az összeget rá tudom-e terheltetni a fent említett ingatlanra önerő nélkül, illetve a CSOK kedvezményt (1gyermekre) igénybe tudom-e venni.

Érdeklődni szeretnék, hogy házat szeretnénk venni, de a házon van fundamenta lakáshitel. Minden más papír jövedelem megvan a hitelhez!
Melyik bank fogadja el a fundamentás lakáshitelről az igazolást, mert az OTP Bank nem!
Köszönöm válaszát.

A mostani intézkedések vonatkoznak-e a jelzáloghitelekre is?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék.
Adott édesapám háza, amely jelen esetben 14 millió forintra van értékelve szakértő által. A házon van 8 millió fotintos hitel, amely miatt jelzálog került az ingatlanra.
Kérdésem, ha önerő nélkül és havi 350 ezer Ft-os keresettel rendelkezem, akkor tudnék valahogy saját ingatlant vásárolni édesapám házának a bevonásával és ha igen, milyen értékben?
Tisztelettel: Gergely

Üdvözlöm!
Van egy használt lakás, mely csokkal terhelt.
Meg tudom-e venni, ha az eladó önkéntesen visszafizeti a csokot, részletben?

Szeretnék többet tudni a jelzaloghitelről és igénybe venni az ingatlan felújításához.

Tiszteletem!
Kinéztem egy lakást 10.025.000 Ft a vételár. 20% önerővel és a fennálló összeget lakáshitelből venném meg. Kiderült azonban, hogy a lakáson is az eladónak van még hitel. A vételárból szeretné kifizetni a hitelét.
Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is kapok-e lakáshitelt a bankomtól? Átlagfizetés nettó 250 ezer feletti, ide jön a fizetés már lassan 6 éve.
Válaszukat előre is köszönöm.

Nekem eladó a lakásom. Lett volna rá vevő, de sajnos jelzálog terheli. Azt mondták, hogy erre nem lehet igényelni a CSOK-kot és a vásárló vissza is lépett. Nem értem miért nem lehet, hiszen a vételárából visszafizetném a tartozásom.
Előre is köszönöm a válaszát!

Önerő mellett csokra vásárolt háznál igényelhető jelzáloghitel?

Tisztelt címzett!
Egy 8,5 millió Ft-tal terhelt lakást szeretnénk megvenni. Ennek a felét önerőből kifizetnénk. A másik felére hitelt vennénk fel.
Milyen buktatói lehetnek? Hogyan lehet ezt a gyakorlatban végrehajtani? (Gondolok itt a földhivatali bejegyzésre, a banki hiteltörlesztésre)
Melyik bank(ok) jöhetnek számításba?
Válaszát előre is köszönöm!

Volt férjemmel az OTP-nél jelzálog alapú hitelt vettünk fel. Néhány hónapja elváltunk. Tulajdonjogáról lemondott, a hitelt egyedül fizetem tovább 6 évig. Most nagyobb összegre lenne szükségem. Terhelhető-e a meglévő hitelem? Hiteltartozásom 2,8 millió Ft, 2 millióra lenne szükségem. Az ingatlan 8,5 milliót ér. Más hitelintézetnél 25 000 Ft/hónap hitelem van. Biztos állásom, viszonylag jó fizetésem van.
Válaszukat köszönöm!

Egy ingatlan fele része a tulajdonom. Vehetek fel rá hitelt? Kell a másik fél beleegyezése?

Tisztelt Szakértő!
Csokból szeretnék megvásárolni egy házat, de kiderült, hogy gáz és áram tartozás van rajta.
Így is igénybe vehető a támogatás?

Csok-os házra lehet ingatlanfedezettel hitelt felvenni?

56
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x