Terhelt ingatlanra vehető fel még hitel?

Terhelt ingatlanra szeretne hitelt felvenni? Esetleg terhelt az a lakás, melyet jelzáloghitelből kíván megvásárolni? Hitelfelvételre terhelt ingatlan esetén is van lehetőség. Arról, hogy ez hogyan működik, tájékozódjon az alábbi összefoglalónkból!

Megoldható a hitel jelzáloggal terhelt ingatlanra?

Általában egyik banknál sem jelent problémát, ha az ingatlanfedezet nem tehermentes, hanem önkormányzat vagy munkáltató javára bejegyzett jelzálogjog van rajta.

Más a helyzet azonban, ha pénzintézet által nyújtott hitel terheli a fedezetként bevonható ingatlant. Több olyan bank is van, amely nem járul hozzá ahhoz, hogy jelzálogjogát másik hitelintézet mögé jegyezzék be. De vannak kivételek is. Pénzügyi partnereink között található olyan pénzintézet, amely akkor is nyújt jelzáloghitelt, ha a fedezetül felajánlott ingatlan már másik banki kölcsönnel terhelt.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Ez esetben bizonyos előírásoknak kell megfelelni. A bank vizsgálja a bejegyzett jelzáloghitel összegét, az ingatlanérték és hitelösszeg arányát, valamint a jövedelemfedezettséget. A hitelfelvételhez tehát nem elég, ha az ingatlan elbír még további terhelést, az is fontos, hogy a hitelfelvevő jövedelme mind a már bejegyzett kölcsön, mind a felvenni kívánt hitel havi törlesztéséhez elegendő legyen.

Ha felmondott hitel terheli az ingatlant, vagy végrehajtási jog van rá bejegyezve, akkor arra további jelzáloghitel vagy adósságrendező kölcsön nem vehető fel.

Amennyiben a hitelcél terhelt ingatlan vásárlása, akkor még az sem jelent problémát, ha a vásárolandó lakást felmondott jelzáloghitel terheli, sőt bizonyos feltételekkel végrehajtási joggal terhelt ingatlan vásárlására is nyújtanak kölcsönt a pénzintézetek.

Terhelt ingatlan vásárlásakor az adásvételi szerződésben az eladó kötelezettséget vállal arra, hogy a vevő által átadott saját erőből visszafizeti a kölcsönt. Ha az nem fedezi a fennálló tartozás összegét, akkor a lakás a vevő által felvenni kívánt lakásvásárlási hitelből is tehermentesíthető, amit a vevő bankja utal a hitelfolyósító által kiadott hivatalos banki igazolás alapján.

Az Ön ingatlana már terhelt pénzintézeti, önkormányzati vagy munkáltatói kölcsönnel, ám most ismét szükségessé vált egy nagyobb összegű hitel felvétele, s arra kíváncsi, hogy jelzáloggal terhelt ingatlan esetén milyen hitelfelvételi lehetőségek vannak jelenleg a bankpiacon?

A bankok általában ragaszkodnak ahhoz, hogy saját jelzálogjoguk az első ranghelyen kerüljön bejegyzésre. Önkormányzati vagy munkáltatói kölcsön esetén jellemzően az sem probléma, ha a jelzáloghitelt folyósító pénzintézet jelzálogjoga csak az őket követő ranghelyen kerül bejegyzésre, azonban ahhoz a legtöbb bank nem járul hozzá, hogy másik pénzintézet megelőzze őt a bejegyzésben.

Ha tehát Önnek pénzintézeti jelzáloghitellel terhelt ingatlana van, akkor szűkülnek a lehetőségek, ám nem lehetetlen a további hitelfelvétel. Elsőként a korábbi jelzálogkölcsönt folyósító pénzintézethez fordulhat, ahol tájékoztatják Önt arról, hogy van-e lehetőség az ingatlan további terhelésére, vagy esetleg a felvett kölcsön összege már kimerítette a maximálisan nyújtható hitelösszeget.

Amennyiben a meglévő jelzáloghitelt folyósító pénzintézetnél nincs lehetőség a további finanszírozásra, akkor olyan bankot kell találni, amely hozzájárul a korábbi pénzintézet jelzálogjogát követő ranghelyre történő jelzálogbejegyzéshez. Ez az esetek többségében azonban ez nem kivitelezhető.

Az újabb jelzálog alapú hitel bírálata során Bankpartnerünk azonban vizsgálja azt is, hogy Ön meglévő jelzáloghitelét problémamentesen törleszti-e, ez ugyanis alapfeltétele a további hitelnyújtásnak.

Ha a korábban felvett jelzálog visszafizetésének biztosítására az adott pénzintézet elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyzett, akkor az újabb jelzálogbejegyzéshez az ő hozzájárulásukat kell kérni írásban. Mivel pénzügyi Partnerünk csupán a korábbi bank jelzálogjogát követő ranghelyre kéri jelzálogjogának bejegyzését, ezért ez nem szokott problémát jelenti, vagyis a korábbi hitelnyújtó megadja hozzájárulását.

Amennyiben nem került bejegyzésre elidegenítési és terhelési tilalom, akkor a földhivatali jelzálogbejegyzéshez nincs szükség a korábbi bank hozzájárulására.

Ha Ön jelzáloggal terhelt ingatlanára szeretne további kölcsönt felvenni, akkor keresse a Hitelnet Tanácsadóit személyesen, vagy küldje el online ajánlatkérését, s Szakértőink ismertetik Önnel a lehetőségeket.

Utolsó módosítás: 2020. március 24. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Éva szerint:

2020-05-22 - 11:37

Érdeklődni szeretnék, hogy házat szeretnénk venni, de a házon van fundamenta lakáshitel. Minden más papír jövedelem megvan a hitelhez!
Melyik bank fogadja el a fundamentás lakáshitelről az igazolást, mert az OTP Bank nem!
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-26 - 10:10

Kedves Éva!
A Fundamenta igazolás részleteinek ismeretében tudnánk pontos tájékoztatást adni. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát!

Erika szerint:

2020-03-27 - 11:31

A mostani intézkedések vonatkoznak-e a jelzáloghitelekre is?

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-23 - 18:05

Kedves Erika!
Ha a fizetési moratóriumra gondolt, az a 2020. március 18-ig folyósított hitelek esetében érvényesíthető. Bővebb információt minderről ITT olvashat.

Gergely szerint:

2019-10-24 - 02:17

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék.
Adott édesapám háza, amely jelen esetben 14 millió forintra van értékelve szakértő által. A házon van 8 millió fotintos hitel, amely miatt jelzálog került az ingatlanra.
Kérdésem, ha önerő nélkül és havi 350 ezer Ft-os keresettel rendelkezem, akkor tudnék valahogy saját ingatlant vásárolni édesapám házának a bevonásával és ha igen, milyen értékben?
Tisztelettel: Gergely

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-24 - 15:27

Kedves Gergely!
A szülői háztra történő további hitelfelvételt több tényező is befolyásolja. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink készséggel tájékoztaták Önt.

Annamari szerint:

2019-02-01 - 10:12

Üdvözlöm!
Van egy használt lakás, mely csokkal terhelt.
Meg tudom-e venni, ha az eladó önkéntesen visszafizeti a csokot, részletben?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-07 - 13:37

Kedves Annamari!
Megoldás lehet az is, hogy az eladó az Ön által átadott vételárrészből fizeti vissza a CSOK-ot vagy az Ön által felvenni kívánt ingatlanból kerül tehermentesítésre az ingatlan.

Angéla szerint:

2018-12-28 - 10:56

Szeretnék többet tudni a jelzaloghitelről és igénybe venni az ingatlan felújításához.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 13:10

Kedves Angéla!
Szakértőink készséggel tájékoztatják a lakásfelújításhoz igényelhető jelzáloghitelekről. Személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Tom szerint:

2018-10-22 - 13:46

Tiszteletem!
Kinéztem egy lakást 10.025.000 Ft a vételár. 20% önerővel és a fennálló összeget lakáshitelből venném meg. Kiderült azonban, hogy a lakáson is az eladónak van még hitel. A vételárból szeretné kifizetni a hitelét.
Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is kapok-e lakáshitelt a bankomtól? Átlagfizetés nettó 250 ezer feletti, ide jön a fizetés már lassan 6 éve.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-24 - 10:06

Kedves Tom!
Terhelt ingatlan esetében is megoldható lakásvásárlási hitel felvétele. Ilyen esetben a hitelnyújtó bank az eladó bankja által a fennálló tartozásról kiállított hivatalos igazolás alapján elutalja a tartozás összegét, majd a törlés igazolása után kapja meg az eladó a fennmaradó összeget. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

István szerint:

2018-10-17 - 17:02

Nekem eladó a lakásom. Lett volna rá vevő, de sajnos jelzálog terheli. Azt mondták, hogy erre nem lehet igényelni a CSOK-kot és a vásárló vissza is lépett. Nem értem miért nem lehet, hiszen a vételárából visszafizetném a tartozásom.
Előre is köszönöm a válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-18 - 12:05

Kedves István!
Terhelt ingatlan vásárlása esetén is jogosult a vevő CSOK igénybevételére.

Nita szerint:

2018-09-13 - 12:48

Önerő mellett csokra vásárolt háznál igényelhető jelzáloghitel?

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-14 - 05:47

Kedves Nita!
CSOK-kal terhelt ingatlanra is vehető fel jelzáloghitel. Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető hitelkonstrukciókról bővebb információk ismeretében. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Karesz szerint:

2017-09-18 - 20:33

Tisztelt címzett!
Egy 8,5 millió Ft-tal terhelt lakást szeretnénk megvenni. Ennek a felét önerőből kifizetnénk. A másik felére hitelt vennénk fel.
Milyen buktatói lehetnek? Hogyan lehet ezt a gyakorlatban végrehajtani? (Gondolok itt a földhivatali bejegyzésre, a banki hiteltörlesztésre)
Melyik bank(ok) jöhetnek számításba?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-20 - 05:56

Kedves Karesz!
Az adásvételi szerződésben rögzíteni kell, hogy az eladó az Ön által átadott önerőt a lakást terhelő kölcsön előtörlesztésre fordítja, a fennmaradó összeg pedig – hivatalos banki igazolás alapján – az Ön által felvenni kívánt lakáshitelből kerül végtörlesztésre, mely összeget a hitelnyújtó bank közvetlenül annak a banknak utal, ahol a jelzáloghitel fennáll.
Minden banknál működik terhelt ingatlan fenti módon történő finanszírozása.
A legkedvezőbb lakáshitelek megismeréséhez számoljon online lakáshitel kalkulátorunkkal, majd kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását!

Linett szerint:

2017-07-23 - 08:28

Volt férjemmel az OTP-nél jelzálog alapú hitelt vettünk fel. Néhány hónapja elváltunk. Tulajdonjogáról lemondott, a hitelt egyedül fizetem tovább 6 évig. Most nagyobb összegre lenne szükségem. Terhelhető-e a meglévő hitelem? Hiteltartozásom 2,8 millió Ft, 2 millióra lenne szükségem. Az ingatlan 8,5 milliót ér. Más hitelintézetnél 25 000 Ft/hónap hitelem van. Biztos állásom, viszonylag jó fizetésem van.
Válaszukat köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-24 - 05:31

Kedves Linett!
Az ingatlanfedezet – értéke alapján – elbírhat még további terhelést – de a hitelképességet befolyásolja a jövedelemvizsgálat eredménye is. Vagyis meghatározó, hogy igazolt nettó jövedelméhez képest mennyi az összes meglévő és jövőbeni törlesztési kötelezettsége. Ezzel kapcsolatban pontos tájékoztatást a további részletek ismeretében tudunk adni. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Kati szerint:

2017-05-29 - 09:20

Egy ingatlan fele része a tulajdonom. Vehetek fel rá hitelt? Kell a másik fél beleegyezése?

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-29 - 14:31

Kedves Kati!
Csak önállóan forgalomképes tulajdoni hányadra vehető fel jelzáloghitel. Fél ingatlant nem lehet értékesíteni esetleges végrehajtás során, így kölcsön a tulajdonostárs beleegyezésével a teljes ingatlanra vehető fel. Ezt azt jelenti, hogy a másik tulajdonosnak legalább zálogkötelezettként szerepelnie kell a hitelügyletben.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Csilla szerint:

2017-05-24 - 19:24

Tisztelt Szakértő!
Csokból szeretnék megvásárolni egy házat, de kiderült, hogy gáz és áram tartozás van rajta.
Így is igénybe vehető a támogatás?

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-25 - 05:51

Kedves Csilla!
Igényelhető a támogatás, de az ingatlan tehermentesítése szükséges.

Zsike szerint:

2016-05-20 - 17:55

Csok-os házra lehet ingatlanfedezettel hitelt felvenni?

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-23 - 09:34

Kedves Zsike!
CSOK-kal terhelt ingatlanra is vehető fel jelzáloghitel, amennyiben a kincstár hozzájárul a további jelzálogbejegyzéshez.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA