Telekvásárlási hitel fedezete lehet olyan ingatlan, ami már terhelt?

Tisztelt Hitelnet,

1,5 millió forintért árult telket szeretnék vásárolni a Balatontól kb. 3 kilométerre. Készpénzem nincs, kiegészítő fedezetként egy budapesti lakást tudnék felajánlani, amelyen már van jelzálog, de 500.000 forinttal még biztos terhelhető.

Mivel a telekre hitelt nyújtó bank valószínűleg nem lenne azonos a lakás jelzálogjogosult bankjával, a telekvásárlási hitelt nyújtó bank a budapesti lakáson csak második jelzálog-bejegyzett lenne. Ez probléma?

A telek jelenleg zártkert besorolású, mert nincs rajta közmű, de lehet rá lakóingatlant építeni. Így is igényelhető telekvásárlási hitel?

Köszönöm a válaszukat.
Tisztelettel.
Edit

Kedves Edit!

Telekvásárlási hitel felvételének feltétele, hogy a megvásárolni kívánt telek az ingatlan-nyilvántartásban beépítetlen területként szerepeljen. Zártkert megnevezésű ingatlanra telekvásárlási hitel nem igényelhető.

A telek vételárának finanszírozásához így szabad felhasználású jelzáloghitelt lehetne felvenni a budapesti lakás fedezetként történő bevonásával. Az, hogy a pesti ingatlan megfelel-e fedezetként, függ attól, hogy mennyi az aktuális forgalmi, illetve hitelbiztosítéki értéke és mekkora összegű jelzáloghitel terheli. A maximális finanszírozási arány forint alapú jelzáloghitelek esetén 80%. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanra bejegyzett összes jelzáloghitel összege nem haladhatja meg a forgalmi érték 80%-át. A pénzintézetek által tényleges nyújtott hitelösszeget az előzőeken túl az igénylők jövedelmi helyzete is befolyásolja.

Mindemellett tudni kell, hogy a legtöbb bank nem megy bele abba, hogy jelzálogjoga a második ranghelyre kerüljön a tulajdoni lapon, kivéve a hitelnyújtó bankot illetve egyik partner pénzintézetünket. Továbbá az újabb hitelfelvétel során vizsgálják a bankok, hogy az adós a már bejegyzett kölcsönt problémamentesen törleszti-e. A nem szerződésszerűen fizetett törlesztő részlet a hitelkérelem elutasítását vonhatja maga után.

Amennyiben a finanszírozás az előző hitelintézeteknél nem valósítható meg, akkor az ingatlant jelenleg terhelő kölcsön kiváltása lehet még megoldás. Mivel hitelkiváltás esetén arra is van lehetőség, hogy a kiváltandó kölcsön összegén felül szabad felhasználású részt is igényeljen a hitelfelvevő, így ilyen módon is elérhető lehet a szükséges összeg. Ezt a lehetőséget már csak azért is célszerű megfontolni, mert egy kedvező hitelkiváltással akár a jelenlegi törlesztési kötelezettség is csökkenthető!

Az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő hitelkonstrukciók megismeréséhez érdemes lenne kitöltenie online ajánlatkérő nyomtatványunkat! A személyre szabott hitelajánlatot Szakértőink díjmentesen elkészítik!


Utolsó módosítás: 2014. szeptember 22. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések