Telek tulajdoni hányadának eladása

Tisztelt Holgyem/Uram !

Örököltem én és még további 6 rokonom egy 3040 helyrajzi számú ingatlant, és 3042 helyrajzi számú ingatlant. Az első 1968, a második 4437 négyzetméter, zártkerti szántó megjelölésű ingatlan.

A két ingatlant 350 ezer forintért akarják eladni egy olyan helyen, ahol a telekár is több millió forint, de a papírokon ez az összeg áll. A hányadokat is leírnám: nekem a második ingatlanból 307/6132 részem van és még 3 rokonomnak is ugyanennyi. A fennmaradó 3-nak pedig 1839/6132, 1533/6132, 1533/6132. Én nem írtam alá az adásvételi szerződést, mivel keveslem az eladási árat.

A kérdésem: nélkülem eladhatják-e, mivel azt mondta a többi rokon, hogy a papírokat ők aláírták és engem ki fognak zárni, meg méressem ki a részem.

Megvehetik-e (nélkülem) úgy az egészet? Mit tehetek ennek megakadályozásában? Látványos, hogy be szeretnének csapni, ezért kérem a segítségüket.

Válaszukat előre is köszönöm.
Bianka

Kedves Bianka!

Egyazon helyrajzi számon lévő ingatlan eladásához valamennyi tulajdonosnak hozzá kell járulnia, vagyis az adásvételi szerződést minden tulajdonosnak alá kell írnia. Az eladási ár az eladó(k) és a vevő(k) közötti megállapodás eredménye. Amennyiben Ön nem ért egyet a kialkudott eladási árral, akkor ha lehetséges a szántó megosztása, kimérése, akkor azt követően valószínűleg külön is értékesíthető a terület. Ameddig nem kerül sor a szántó megosztására, és az adott helyrajzi számon lévő ingatlannak Ön is a tulajdonosa, addig úgy véljük nem lehetséges az, hogy Önt kizárják az ügyletből. Azzal, hogy nem írja alá az adásvételi szerződést, megakadályozhatja a terület értékesítését. Ha az eladási árat illetően nem tudnak megegyezni, akkor a legjobb megoldás valóban a terület külön kimérése, megosztása lenne.

Mivel azonban irodánk elsősorban hiteltanácsadással foglalkozik, ezért ebben az ügyben nem vagyunk illetékesek, nem tudunk Önnek szakértő tanácsot adni. Azt javasoljuk Önnek, hogy a zártkerti szántó eladásának ügyében ingatlanjoggal foglalkozó szakértőt keressen fel.

Amennyiben a későbbiekben folyamán lakáscélú vagy szabad felhasználású hiteligénye merülne fel, forduljon bizalommal a Hitelnet országszerte elérhető irodáihoz, Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2013. július 15. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések