Illeték telekvásárlás után

Telekvásárlás után illetékfizetési kötelezettség keletkezik. Ha Ön 2011-ben szeretne telket vásárolni, akkor a vétel után kiszabott illeték mértéke 10%. A számítás alapját a megvásárolt telek forgalmi értéke képezi.

A telekvásárlást követő négy évben feltételes illetékmentességet lehet élvezni. Amennyiben Ön ez alatt a négy esztendő alatt a telekre olyan lakóingatlant épít, melynek hasznos alapterülete a beépíthetőség legalább 10%-át kiteszi, akkor véglegesen mentesül az illetékfizetési kötelezettség alól. Mindehhez szükség van a lakóingatlan jogerős használatbavételi engedélyére is.

Ha Ön nem rendelkezik a telekvásárláshoz szükséges saját erővel, akkor van lehetőség telekvásárlási hitel igénylésére. Mielőtt azonban telekvásárlási kölcsön ügyintézésébe kezdeni, ismernie kell a telekvásárlási hitelek finanszírozási arányát. Ez egyrészt az adott bank szabályozásától függ, másrészt a maximálisan felvehető kölcsönösszeget a vonatkozó jogszabály korlátozza:

Kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával azonban akár a teljes vételár finanszírozható.

A telekvásárlási hitelek devizanemét szintén jogszabály rögzíti:

A telekvásárlási hitel a lakáscélú kölcsönök közé tartozik és ennek megfelelően a vásárláshoz piaci kamatozású lakáshitel igényelhető. A hitel elindításához szükség van a telek adásvételi szerződésére. A hitel folyósításával kapcsolatban tudni kell, hogy csak akkor történik, ha a vevő a saját erő összegét már átadta az eladónak.

Telekvásárlási hitel legfeljebb 35 évre igényelhető. Az aktuális telekvásárlási hitelek havi törlesztése Hitelkalkulátorunkkal könnyen kiszámolható. 5 éves lépésközökkel bármely futamidőre kalkulálható a törlesztő részlet. Összehasonlítva a különböző futamidőkre számolt értékeket, kiválaszthatja az Ön számára ideális futamidőt.

Ha a kalkulátor által kiadott telekvásárlási konstrukcióról bővebb felvilágosítást szeretne kapni, kattintson az „Ajánlatot kérek” gombra. Hiteltanácsadóink e-mailben juttatják el Önnek az adott termék legfontosabb kondícióit.

Amennyiben személyre szóló telekvásárlási ajánlatot szeretne kapni, kérjük, küldje el ajánlatkérését:

A telekvásárlási illetve egyéb vagyonszerzési illetékkel kapcsolatban felmerülő további kérdéseit tegye fel Hitelszakértőnknek!


Utolsó módosítás: 2011. február 07. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések