fbpx

Tedd fel kérdésed a Hitelnet szakértőinek!

Hitelt, állami támogatást CSOK-ot szeretnél igényelni és kérdéseid lennének a témában?
Tedd fel kérdésed online a Hitelnet mesterséges intelligenciával működő szakértőjének:

[wpaicg_chatgpt]

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

85 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
5 éve vettünk használt családi házat csokra 2 meglevő gyermekre. Most úgy alakult, hogy anyósom eladja az ő házát és nálunk lakna. Bejelentkezhet állandó lakcímre a mi házunkba?
Köszönöm a válaszát.

Jó napot kivánok.
Befogadhat rokont vagy más hozzátartozót (állandó lakcímmel) cs.o.k. hiteles lakásba?

Jó napot kívánok!
Szeretnénk 11.500.000 forintért Tiszakeszin házat vásárolni. Az lenne a kérdésem, hogy az 1.300.000 forint mellé megkapjuk-e a 10.000.000 forint csok hitelt?

Jó napot kívánok,
szeretnék érdeklődni, hogy volt egy tartozásom, amit már visszafizettem, de így a negatív KHR listán vagyok, ami 6 hónapja kifizetésre került.
Ebben az esetben van lehetőség hitelfelvételre?

Üdvözlöm.
Falusi csok-ra szeretnénk ingatlant vásárolni, viszont kb 8.-12 hónap lenne a felújítás, addig nem tudnánk beköltözni. Honvédségi albérleti hozzájárulással jelenleg albérletben lakunk, ez jelenleg a lakcímkártyán tartózkodási helyként van feltüntetve. Ez maradhat továbbra is így? Már mint állandó lenne az új falusi CSOK-os ingatlan, tartózkodás pedig lenne a jelenlegi albérleti címünk. Ha végeztünk a munkálatokkal, akkor pedig természetesen beköltöznénk és csak az állandó maradna.
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Szakértő!

CSOK-kal és zöld hitellel terhelt ingatlant el lehet adni 10 éven belül úgy, hogy a büntetést és felvett hitelt az eladott lakás árából fizetjük ki?
Köszönöm a válaszukat.

Csok visszafizetése, ha 3-ból 1 gyermek (első házasságból született, a másik szülőjéhez költözik) elköltözik.

Ha van tartozásom pl. a telefon üzletben Providentnél, akkor is felvehetem a kölcsönt és a kölcsönből fizetem ki, ilyen van?

Tisztelt szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy csak betonos a padlózat és nincs bent a házban a víz, a fürdőszoba helyiség megvan, az udvaron van kinti wc. Fúrt kút van az udvaron és megvan a szennyvízhálózat is az utcában. Alkalmas-e az ingatlan a falusi CSOK-ra való megvételre?
Válaszát köszönöm a válaszát!

Kedves Szakértő!
A kérdésem arra vonatkozik, hogy CSOK igénybevétele esetén a bentlakási kötelezettség megszegésének minősül-e, ha az igénylő felújítás idejére nem tartózkodik az ingatlanban életvitelszerűen.

Tisztelt Szakértő!
2016-ban „sima” CSOK támogatással vásárolt ingatlan udvarán lévő melléképület lehet-e vállalkozásom háttérkonyhája? Azt megtaláltam, hogy vállalkozás székhelye lehet, de erre a kérdésre nem találtam választ!
Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Hitelbírálatnál csak fennálló, élő hiteleknél vizsgálják, hogy rendszeresen vannak-e törlesztve? Mi újsag a már lejárt hitelekkel? Azt is visszanézik, hogyan voltak korábban törlesztve?
Köszönöm, üdv:
Róza

Tisztelt Hitelnet.
A következő kérdéssel fordulok önökhöz, csok 10+15-öt vettünk igénybe a lakásunkra, szeretnék nem telephely köteles tevékenységgel egyéni vállalkozásra indítani, a fenti ingatlant megjelölve székhelyként, a vállalkozást másodállásban folytatnám.
Kérdésem a következő: milyen különleges teendőim vannak a székhely bejelentéssel kapcsolatban?

Tisztelt szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy megfelel-e a követelményeknek, ha a főépülettel egybe van építve a konyha, egy tető alatt, de a megközelítés külön bejárattal működik. Tornácról egy bejárat a fürdő, hálószobák, másik bejárat konyha.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megérdeklődni, hogy a szobákban a padlószőnyeg megfelelő “burkolatnak” számít-e egy olyan ingatlanban, amit CSOK hitel által vásárolnánk meg! Jelenleg az ingatlan 4 db szobájába nincs burkolat (beton van). Ha padlószőnyeget helyezünk ideiglenesen a szobákba, az megfelelhet lakhatási igénynek?
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy beépített a padlásterű ingatlanról van szó. Lent a földszinten 2,7 m a belmagasság, ami tudomásom szerint megfelel a CSOK elvárásainak, de a tetőtéri belmagasságra nem térnek ki sehol az internetes plattformokon. A tetőtéri szobákban a legmagasabb pontot kell megmérni, hogy megtudjuk az elfogadható belmagasságot?
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel: Tamara

Tisztelt Ügyintéző!
120 nm tégla építésű családi ingatlanról van szó. Érdekelne, hogy a ház 4 db szobájában és a nappaliban beton van (tehát nincs burkolat) ez befolyásolja-e a CSOK értékbecselését. Tehát így alkalmas-e az ingatlan a CSOK igénybevételéhez?
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel: Tamara

Tisztelt Szakértő!
Segítségét szeretném kérni. 2021-ben CSOK-os két gyermek után 1,43 millió kedvezménnyel vásároltunk használt házat. Gyerekek és feleségem állandó lakcíme a megadott ingatlan, az enyém Tartózkodási hely, ahol életvitelszerűen tartózkodom. Távmunkában otthonról dolgozom. Akkor amikor a lakcímkártyát bemutattuk, nem kifogásolták. Most pedig eljárást indítottak visszafizetési kötelességgel, illetve behajtásra adják a Kormányablakon keresztül a NAV-nak.
Köszönöm, segítségét!
Tisztelettel: Tamás

Tisztelt Ügyintéző!
Jelzáloghitelt és 1 gyermek után CSOK-ot szeretnék igénybe venni. A ház előszobája és konyhája beton (nincs rajta burkolat), valamint semmilyen bútorzat nem található a szobában és konyhában (mosogató, konyhabútor). Alkalmas így a Csok igénybevételéhez?
Segítségét köszönöm!

Tisztelt szakértő,
Azt szeretném kérdezni, hogy a tervezetben beírt puffertartály méreteiből adódva nem fér be az ajtón, illetve falbontással sem megoldható, mert bent sem férne el, ezért a kazánház külső fala mellé építettük a falat átfúrva a csöveknek. Így a puffertartály szabad ég alatt van. A ház rendelkezik önálló fűtéssel, mert a kazánok az épületen belül van, működik is, csak a tartály van kívül. Ez így elfogadható?
Másik kérdésem az lenne, hogy a ház szigetelt 40 nm2 kivételével. Mi beírtuk a ház szigetelését és vakolását (nemes vakolat), ami 1.7 millió tervezetben. Viszont most hívták fel a figyelmem, hogy csak a jelenleg szigeteletlen részt számítják bele a színezéssel együtt, ami jóval kevesebb mint a tervezett összeg. Arra gondoltam, hogy még rászigetelek a meglévő szigetelésre 2-3 cm-t és akkor úgy színezzük le.
Így elfogadható?

Tisztelt Ügyintéző!
Meglévő CSOK lakásunkra kapott 3 gyermek után járó összeget szeretnénk visszafizetni (amit 2018-ban kaptunk meg) úgy, hogy a CSOK-os lakás, miben most lakunk nem lenne eladva a későbbiekben sem, viszont szeretnénk építkezni még idén a saját tulajdonban lévő telekre egy családi házat. Kérdésem az lenne, hogy a jogszabályokban megfelelő m2-re épített családi háza is rá tudjuk-e majd „vezetni” a CSOK-kal járó összes támogatást (10M, 5M áfa, stb.) úgy, hogy mindketten már elmúltunk 40 évesek, a 3 eltartott gyermek velünk él és még nappali tagozatos tanulók. Magát a CSOK-ot 2018-ban mikor megkaptuk, már akkor 44 évesek voltunk.
Várjuk válaszát,köszönettel:
Andi Szabolcs

Tisztelt ügyintéző!
Testvéremnek és családjának nincs lakcíme. Lehet-e őket tartózkodási helynek bejelenteni a csokos lakásba, ami az én nevemen van?

Tisztelt Ügyintéző!
CSOK által támogatott ingatlanban a támogatottokon és gyermekeken kívül élhet-e életvitelszerűen más személy, például nagyszülő? Illetve állandó lakcímet létesíthet-e?
Köszönöm válaszát!
Üdv.

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném megtudni, hogy ha új lakás vásárlására vettünk fel tavaly hitelt és egy gyermek után járó CSOK-ot, akkor a mi esetünkben az utóbb született gyermek után járó kedvezményt (400.000 Ft) nem tudjuk igénybe venni? Azt az információt kaptam a banktól, hogy ez csak akkor igényelhető, ha használt lakás vásárlására/bővítésére igényeltünk korábban CSOK-ot.
Köszönöm a válaszát előre is:
Barbara

Üdvözlöm,
A CSOK büntetőkamat maximalizálása miatt, megérheti vállalni a visszafizetési kötelezettséget?
2 gyereket tervezünk, ebből 1 már megszületett. Lakásvásárlásra pedig az idei év végén fog sor kerülni (3 éve írtuk alá a szerződést, idén készül el, nem tudunk még 1 évet várni a piaci hitelszektor normalizálódására.)
Tehát a jelenlegi piaci lakáshitel THM valahol 8,5-10,5% körül mozog (pl 30 millió, 20 évre). A 3 gyerek meglétének „teljesítésére” 10 év áll rendelkezésre, ha ez nem történik meg, egyben kell visszafizetni a felvett támogatást. Amennyiben 10 éven keresztül spórolok és vissza tudom fizetni az 5%-os büntetőkamattal növelt összeget, akkor jobban megéri, mint a lakáspiaci hitel. (De ha csak a 70-80%-át fizetem vissza, a maradékot személyi hitelből, még akkor is megérheti). Emellé 10 millió kedvezményes CSOK hitelt is igényelnék, ezzel ha jól gondolom nem történne semmi, mert 2 gyerek meglétekor is ennyi igényelhető.
Ön szerint ez így megéri? Van egyéb buktató?

Két gyermekes csok-ot és 10M-ós csok hitelt vettünk fel. Egy gyermekünk született és 4 éven belül kellene születnie a másodiknak. Amennyiben nem születik meg a kistesó, úgy pontosan mekkora összeget kell visszafizetnünk a 4 év leteltét követően? Csok hitel alapja 6%-os 5 évig fix kamatozású hitel (tehát a kamattámogatás és a kamat különbsége 3% volt).
Köszönöm!

Tisztelt Szakértők,
A segítségüket szeretném kérni.
Volt férjemmel közös felügyelettel váltunk el. Jelenleg fel szeretné venni a Csokot + támogatott hitelt a lányunk után az új családjával. Ezzel nincs gond, én lemondok a részükre, viszont azt mondták én egyáltalán nem szerepelhetek a lányunkkal egy címen, így viszont nem leszek jogosult a családi pótlékra és adókedvezményre.
Heti váltásban neveljük őt és én kapom a családi pótlékot, családi adókedvezményt, melynek a felét megegyezés szerint odaadom neki. Eddig is az állandó lakcíme a lányomnak a volt férjemmel volt és a tartózkodási velem. Most viszont nem szerepelnék sehol a lakcímkártyán.
Valóban közös felügyelet esetén sem szerepelhet másik cím a csokos ingatlanon, mert akkor nem jár a Csok? Állandó lakcíme ott lenne.
Van rá mód, hogy Velem is lehessen bármilyen formában papíron is?
Mi az erre való jogszabály jelenleg?
Előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
A testvérem és a felesége felvett 2.2 M Ft normál csokot a házuk megvásárlására 2 évvel ezelőtt. 1 meglévő gyermekük volt, 2 gyermeket vállaltak. Jelenleg is még csak 1 gyermekük van. A kérdésünk az, hogy a házuk korszerűsítésére felvehetnek-e falusi csokot 3 gyermekre, vagy meg kell várni, amíg a 2 vállalt gyermek megszületik.
Köszönjük!

1 helyrajzi számon van osztatlan ingatlan! Mit jelent, hogy terhelt özvegyi joggal az én tulajdoni hányadom, ráadásul végrehajtáson van, és nem tudom, hogy az egész be van-e terhelve? Mármint az egész ingatlan 5 lakás van tudtommal, én semmi hitelt nem vettem fel, de a tulajdoni lapon latszik a végrehajtás. Nagyon félek ettől, létezhet ilyen? Kitől tudhatnám ezt meg?
Köszönöm a választ.

Tisztelt Szakértő! Babaváró hitelt szeretnénk felvenni, de tavaly augusztusban betöltöttem a 41. évet. A párom pedig idén a 40-et. Azt olvastam, hogy aki a veszélyhelyzet alatt töltötte be a meghatározott életkort, az beadhatja az igénylést.
Valóban így van?
Köszönöm a választ előre is.

A férjemmel szeretnénk felvenni a csokot (2 gyermekre) és hozzá a kamattámogatott lakáshitelt. A házban, melyet kinéztünk megvan a konyha helyisége, viszont nincs benne konyhabútor. Olvastam, hogy vízvételi és főzési lehetőséget kell biztosítani. Elég, ha van egy kézi mosogató és egy gáztűzhely (pb gázzal ellátva? Vagy kell más is, pl. felület az ételek előkészítéséhez?
Továbbá van 2 hálószoba, melyek között van egy ajtónyílás, de ebben a nyílásban van kandalló, mely rá van csatlakoztatva a keményre. Ez megfelel a 2 szoba fűtésére? Vagy javasolt ellátni a szobákat pl. infrapanellel, melyeket fel kell szerelni?