TB jogviszony Falusi Csok igényléshez

A vonatkozó kormányrendelet meghatározza azokat a személyi és egyéb jogosultsági feltételeket, melyek teljesülése elengedhetetlen Falusi CSOK igényléséhez. Egyik ilyen követelmény a megfelelő TB jogviszony igazolása.

Falusi CSOK-hoz szükséges TB jogviszony

Az, hogy falusi CSOK igénylése esetén a TB jogviszony igazolására vonatkozóan milyen feltételeknek kell megfelelni, attól függ, hogy a támogatást hány gyermek után kívánjuk igénybe venni.

Legfeljebb 2 gyermek után igényelt Falusi CSOK-hoz szükséges TB jogviszony

Az igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a falusi CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában a Tbj. 5. §-a szerint, azaz a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított, és legalább egy éve – legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatosan

  • a Tbj. 5. §-a alapján (magyar társadalombiztosítási rendszerben) biztosított,
  • a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, vagy
  • a magyar állampolgár vagy annak tekinthető igénylő kereső tevékenysége alapján valamely más állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, és ezt az illetékes külföldi hatóság vagy a nemzetközi szervezet által kiállított igazolással igazolja.

A 3 vagy több gyermek esetén igényelhető 10 milliós falusi CSOK jogosultság esetén szükséges TB jogviszony:

Az igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – a falusi CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a Tbj. 5. §-a szerint, azaz a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt -, vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, valamint

  • legalább 2 éve folyamatosan – ideértve azt is, ha a legalább 2 év folyamatos biztosításban legfeljebb 30 nap megszakítás van –
    a) a Tbj. 5. §-a alapján (magyar társadalombiztosítási rendszerben) biztosított,
    b) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, vagy
    c) kereső tevékenysége alapján valamely más állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, és ezt az illetékes külföldi hatóság vagy a nemzetközi szervezet által kiállított igazolással igazolja.
kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Függetlenül attól, hogy hány gyermek után igényeljük a falusi CSOK-ot:

lehetőség van arra, hogy a magyar állampolgár igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – ha a kérelem benyújtásának időpontjában kereső tevékenysége alapján valamely másik állam vagy a nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt áll, ezt az illetékes külföldi hatóság vagy a nemzetközi szervezet által kiállított igazolással igazolja, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítottá válik.

A TB jogviszonyra vonatkozó előírást nem kell figyelembe venni, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalának végleges határozata alapján gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesül.

Falusi CSOK felételeiről honlapunkon bővebben is olvashat.

Utolsó módosítás: 2020. június 11. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Laci szerint:

2020-06-29 - 22:27

Üdvözletem!
A jövőben tervezzük a falusi csok igénybevételét. De én munkanélküli lettem a veszélyhelyzet alatt, előtte 2007 óta folyamatos TB jogviszonyom volt. Kaptam álláskeresési járadékot, ami most járt le. Olvastam a jogszabályt, hogy a vészhelyzet megszűnését követően 90 napom van újból munkába állni. Akkor ezek szerint jól értelmezem, hogy ha pl. 42 nap múlva lesz munkám csak, akkor még nem fogunk a támogatásról elesni? Nem a 30 napot nézik, hanem 90-et!? Jó lenne ezzel pontosan tisztába lenni, mert nem szeretnénk 2 évet várni, ha kicsúszunk a 30 napból, mert sajnos most igen nehezebb munkát találni.
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-30 - 06:31

Kedves Laci!
Ha a támogatott személy TB jogviszonya a veszélyhelyzet alatt, vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napos időszakon belül szakad meg, akkor a megszakítást a veszélyhelyzet megszűnésétől számítva a veszélyhelyzet fennállásának időtartamával megegyező ideig, de maximum 90 napig nem kell figyelembe venni.
Ha az igénylő a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követően a veszélyhelyzet időtartamával megegyező, de legfeljebb 90 napos határidőn belül újabb jogviszonyt létesít, akkor a veszélyhelyzet időtartamát, de új lakásra igényelt 10M Ft CSOK esetén legfeljebb 180 napot – a vonatkozó jogszabályi rendelkezés szerinti további összegben igényelt CSOK esetében 90 napot – biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Mariann szerint:

2020-06-29 - 13:31

Üdv.
A párom most külföldön dolgozik. Dolgozott itthon is Magyarországon. Megvan az 1 éves Tb jogviszonya. Kettő kiskorú gyermekünk van. A falusi csokot szeretnénk igénybe venni. Már az ingatlant kinéztük 1 millió 500 ezer Ft-ba kerül, és ezt szeretnénk korszerűsíteni.
Érdeklődöm, hogy így tudnánk-e igénybe venni a falusi csokot.
Válaszát előre köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-29 - 14:20

Kedves Mariann!
A leírtak alapján igényelhető a falusi CSOK, amennyiben az ingatlan falusi CSOK által preferált településen található és a további jogosultsági feltételek is fennállnak. Ezekről IDE kattintva tájékozódhatnak. A kérelem benyújtásakor külföldi TB jogviszony is elfogadható, azonban párjának vállalnia kell, hogy a támogatási kérelem megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Diána szerint:

2020-06-25 - 15:06

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy a falusi csokhoz kell-e munkaviszony.

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-29 - 15:04

Kedves Diána!
A falusi CSOK-hoz legalább 1 éves TB jogviszony szükséges, illetve a 10 milliós összeg esetén legalább 2 éves. Bővebb információt minderről fenti bejegyzésünkben olvashat.

István szerint:

2020-06-22 - 10:32

Üdv!
Falusi csokhoz szeretnék tb igazolást.
Honnan tudom letölteni?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-22 - 10:37

Kedves István!
A TB jogviszony igazolást a területileg illetékes OEP-nél tudja kikérni vagy Ügyfélkapunk keresztül online igényelni.
A további szükséges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Katalin szerint:

2020-06-22 - 05:24

Tisztelt Szakértő!
33 éves egyedülálló anyuka vagyok egy 8 éves gyerekkel, a második úton. Van egy 1/1 tulajdonú ingatlanom. Viszont személyi kölcsönöm is van. Ez köztartozásnak minősül? Igénybe vehetem-e a vissza nem térítendő falusi csokot bővítésre, felújításra még a második gyermek megszületése előtt? Mik a feltételek? Milyen esélyeim vannak? 2017 áprilistól 2020 február 28-ig egy munkaviszony. 2020. 03. 10 – 06 07-ig munkanélküli járadék. 2020 06 17-től új munkahely, jelenleg próbaidős.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-22 - 11:06

Kedves Katalin!
A leírtak alapján TB jogviszonya megfelelő a falusi CSOK igényléséhez. A meglévő személyi kölcsön nem minősül köztartozásnak. A betöltött 12. várandóssági hét után a magzat már meglévő gyermeknek minősül, így nem feltétele az igénylésnek a házastársi kapcsolat, egyedülállóként is igényelhető. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Szilvia szerint:

2020-06-16 - 09:45

Üdv.
Kérdésem, hogy a falusi csokhoz elfogadják-e az aktív korúak ellátásából fizettet tb-t? Megvan az egy éves tb jogviszony, csak a munkaügyi kp. által vonva.
Válaszukat köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-16 - 11:35

Kedves Szilvia!
Információink szerint az aktív korúak ellátása után egészségbiztosítási járulék kerül megfizetésere, ami nem keletkeztet TB jogviszonyt, így ez CSOK igényléshez nem elegendő.

Elisabeth szerint:

2020-05-28 - 06:40

Jó napot!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy egyedülálló anyaként fel tudom venni úgy a falusi csokot, hogy gyesen vagyok és mivel iskolába jártam ezelőtt nem volt még munkaviszonyom?
Köszönöm.
Elisabeth

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-28 - 11:24

Kedves Elisabeth!
A gyes önmagában nem keletkeztet TB jogviszony, így adott esetben nincs lehetőség a támogatás igénybevételére. Bővebb információt fenti bejegyzésünkben olvashat.

Anita szerint:

2020-05-14 - 13:19

Szép napot!
Arra lennék kíváncsi, hogy közmunkára jár a Falusi csok vagy sem? Mert az egyik bank ezt mondja, a másik azt! Ha jár, melyik banknál lehet intézni, mivel nekünk 2 gyermekünk van és szeretnénk még 1-et. Van lakás is, amit szeretnék megvenni!
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel : Anita

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-14 - 13:25

Kedves Anita!
A vonatkozó kormányrendelet alapján a falusi CSOK-ra közfoglalkoztatottak is jogosultak lehetnek, kivéve a 10 milliós támogatási összeget. Erről bővebb információt fenti bejegyzésünkben olvashat. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is.

Mária szerint:

2020-05-06 - 16:46

Jó napot!
Szeretném a tb igazolást és a köztartozásmentes igazolást kikérni a falusi csokhoz az ügyfélkapun, de sajnos semmire nem jutok se telefonon, se cheten, nem elérhetőek. Esetleg tudna nekem segíteni.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-08 - 15:35

Kedves Mária!
Ebben a kérdésben irodánk nem illetékes.

Zoli szerint:

2020-05-06 - 11:39

Helló!
Igénybe szeretném venni a csokot.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-06 - 11:43

Kedves Zoli!
A CSOK-ról IDE, a falusi CSOK-ról IDE kattintva részletes leírást olvashat. További, konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére.

Krisztina szerint:

2020-05-04 - 09:10

Két gyermekem van, 17 és 22 éves, nem dolgoznak. Támogatást rájuk nem kaptunk. Korszerűsítésre szeretném felhasználni, de a lakás tulajdonosa a férjem. 27 éve vagyunk házasok. Ő jelenleg külföldön dolgozik, de van itthon kataja. Én Magyarországon dolgozok 20 éve.
Érdekelne, hogy egyáltalán jogosult lehetek-e rá és hogy kell elindítani?
Várom válaszát és köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-04 - 15:09

Kedves Krisztina!
A leírtak alapján Ön rendelkezik a jogosultsághoz szükséges legalább 1 éves TB jogviszonnyal. További feltétel azonban, hogy az ingatlanban Önnek is legyen tulajdonrésze. A tulajdoni arányra vonatkozóan nincsen előírás, minimális tulajdonjog is elegendő. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Péter szerint:

2020-04-23 - 21:56

Üdvözlöm, érdeklődni szeretnék!
Április 3-án megszűnt a munkaviszonyom. Meddig él a TB jogviszonyom falusi csok kérelmében!

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-29 - 17:24

Kedves Péter!
Ha álláskeresési járadékban fog részesülni, úgy tudjuk, ezen idő alatt is megmarad a TB jogviszony. Valamint a veszélyhelyzet alatti, illetve a megszűnését követő 30 napos időszakon belül bekövetkező megszakítást a veszélyhelyzet megszűnésétől számítva a veszélyhelyzet fennállásának időtartamával megegyező ideig, de max. 90 napig nem kell figyelembe venni. Minderről bővebb információt IDE kattintva olvashat.

Edó szerint:

2020-04-16 - 08:38

Jó napot!
Azt szeretném megtudni, hogy felvett csok mellé (2 gyerek mellé bevállaltunk 2 gyereket) lehet-e falusi csokot felújításra felvenni?
Ha igen, mennyi tb viszonyra van szükség? A közmunkára lehet?

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-21 - 17:11

Kedves Edó!
Korszerűsítésre a falusi CSOK-ot a már meglévő gyermekek után tudják igényelni, mivel az előző támogatási szerződésben vállalt gyermekek még nem születettek meg. Ennek összege 1,3M Ft. 1 éves TB jogviszony szükséges hozzá. Közmunka is elfogadható.

Nóra szerint:

2020-04-16 - 07:45

Helló!
Kérdésem lenne: falusi csokot megkaphatjuk-e? Fiatalok vagyunk, 3 gyermekünk van, semmiféle tartozásunk nincsen, település listán rajta van a falu, ahol a házat kinéztük.
Kérdésem a jogviszonnyal kapcsolatos, hogy elfogadják-e úgy, hogy pár hónap közmunka, pár nap álláskeresői támogatás és pár hónap rendes munkahelyi napokból áll az 1 és a 2 év? Fizetetlen tb nap nincsen.
Ezek alapján megkapnánk-e?
Várom válaszukat.
Köszönöm.

Hitelnet szerint:

2020-04-17 - 15:38

Kedves Nóra,
A 10 millió Ft Falusi CSOK igényléshez az igénylők legalább egyikének 2 év TB jogviszony szükséges legfeljebb 30 nap megszakítással. Az álláskeresési támogatásban részesülőknek TB biztosítottak, viszont a 10M Ft Falusi CSOK esetén a Közfoglalkoztatotti jogviszony nem vehető figyelembe. Azonban, ha nem a 10 millió Ft Falusi CSOK-ot igénylik, úgy már figyelembe vehető.
A szükséges TB jogviszonyról IDE kattintva tájékozódhat bővebben.

Angéla szerint:

2020-04-15 - 14:26

Szeretném megkérdezni, hogy hol tudom letölteni a falusi Csokhoz szükséges tb. jogviszony igazolást, mert ezt nem találtam. Köszönettel: Angéla

Hitelnet szerint:

2020-04-17 - 21:27

Kedves Angéla,
Elektronikus formában Ügyfélkapun keresztül lehet ki kérni, és ugyanígy meg is küldik Önnek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA