Tartozáscsökkentő támogatás többgyermekes családoknak

A Magyarország területén lévő lakást, lakóházat, tanyát vagy birtokközpontot terhelő forint alapú jelzáloghitel-tartozás csökkentése érdekében vissza nem térítendő állami támogatás vehető igénybe.

A támogatása kérelem benyújtásának időpontjában – és a már megszületett gyermekre tekintettel történő igénylés esetén a gyermek születésének időpontjában fennálló – fel nem mondott jelzáloghitel-szerződés esetén igényelhető.

A tartozáscsökkentő támogatás összege

A támogatás összege:

 • A január 1. –2019. június 30. között született harmadik, vagy többedik gyermek esetén 1.000.000 Ft gyermekenként.
 • A július 1-én vagy azt követően született második gyermek esetén 1.000.000 Ft.
 • A július 1-én vagy azt követően született harmadik, vagy többedik gyermek esetén, kizárólag egygyermekre tekintettel 4.000.000 Ft.
 • A július 1-én vagy azt követően született negyedik, vagy többedik gyermek esetén, ha a 4.000.000 Ft összegű támogatást egy korábbi gyermekre már igénybe vették, 1.000.000 Ft gyermekenként.
 • Az az igénylő, aki még nem igényelt támogatást a január 1-je és 2019. június 30-a közötti időszakban született harmadik, vagy többedik gyermeke után, ha 2019. június 30-a után teszi ezt meg, legfeljebb 1.000.000 Ft támogatási összeget kaphat.

A támogatás elsősorban az igénylő jelzáloghitel-szerződéséből eredő tőketartozása csökkentésére használható fel, amennyiben pedig a tőketartozás összege nem éri el a támogatás összegét, úgy a támogatás a tőketartozás járulékai – ide nem értve a késedelmi kamatot − csökkentésére használható fel.

Ha a kérelem benyújtásának időpontjában a lakáscélú jelzáloghitel tőketartozása és annak járulékai összege alacsonyabb az igénybe vehető támogatás összegénél, az igénylő legfeljebb a tőketartozás és annak járulékai összegének megfelelő támogatásra jogosult.

Fenti esetben az igénybe vett támogatás és a fent megjelölt összegek különbözetének igénylésére a támogatott személy későbbi időpontban nem jogosult.

Mely gyermekek vehetők figyelembe?

Az igénylő

 • vér szerinti gyermeke – ideértve a magzatot a várandósság betöltött 12. hetét követően
 • a támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontját megelőzően örökbefogadott gyermeke,

Ugyanazon gyermek támogatására kizárólag egy alkalommal és egy lakáscélú jelzáloghitel vonatkozásában van lehetőség.

A gyermekszám meghatározására vonatkozó előírások:

 • Gyermeknek az igénylővel közös háztartásban élő gyermek, a halva született gyermek, továbbá az élve született és időközben elhalálozott gyermek minősül. (Nagykorú gyermek esetén nem feltétel az igénylővel közös háztartás.)
 • A más személy által igényelt támogatásnál már számításba vett gyermek az igénylő támogatásánál nem vehető figyelembe.
 • A gyermek csak ugyanazon igénylő által több gyermekre tekintettel benyújtott külön kérelem vonatkozásában vehető ismételten figyelembe.
 • Házastársak, illetve élettársak együttes igénylése esetén a velük közös háztartásban élő közös, valamint nem közös gyermekeket együttesen kell figyelembe venni.

Mely hitelek csökkenthetők a támogatással?

2017 november 14. előtt felvett jelzáloghitelek esetében:

 • minden olyan forint alapú jelzáloghitel csökkentésére igényelhető, melynek fedezete Magyarország területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont megjelöléssel nyilvántartott ingatlan.

2017. november 14. után kötött jelzálog alapú hitelszerződések esetén csak lakáscélú hitel csökkentésére igényelhető a támogatás, vagyis:

 • melyet akóingatlan vásárlására, építésére, bővítésére, korszerűsítésére felújítására vettek fel,
 • melynek igazolt célja a fentiekben meghatározott célokra nyújtott kölcsön kiváltása és ennek összege kizárólag a hitelnyújtók közötti árfolyamkülönbség miatt, valamint az eredeti hiteltartozás lezárásához és az új hitel folyósításához kapcsolódó igazolt díjakkal és költségekkel haladhatja meg az eredeti hiteltartozás kiváltásakor fennálló összeget.

Ki igényelheti a támogatás?

A támogatást igényelheti:

 • magyar állampolgár és az a személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni,
 • a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja,
 • harmadik országbeli állampolgár, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak szerint bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik,
 • hontalan, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak alapján ilyen jogállásúnak ismerték el, valamint
 • a menedékjogról szóló törvényben foglaltak szerint menekült vagy oltalmazott jogállással rendelkező személy.

Nem magyar állampolgár részére a támogatás a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható.

Házastársak és élettársak kizárólag együttesen igényelhetik a támogatás akkor is, ha az érintett hitelszerződésnek csak az egyik fél az alanya. Ebben az esetben az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet. Az igénylési feltételeket mindkét igénylőnek teljesítenie kell.

Az igénylőnek – együttes igénylés esetén az igénylőknek összesen – legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a fedezetül szolgáló lakásban.

További jogosultsági feltételek

 • Büntetlen előélet – 16/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 1. melléklete alapján
 • NAV köztartozás mentesség

A támogatás igénylése

A kérelmet a kormányhivatalnál kell benyújtani. Az igénybevételhez szükséges feltételeket a kérelem benyújtásának időpontjában kell teljesíteni.

A kormányhivatal a kérelem elbírálásáért díjat és egyéb költséget az igénylő részére nem számíthat fel.

A kormányhivatal a támogatásra jogosító feltételek fennállásáról és a támogatás összegéről a támogatást megállapító határozat megküldésével értesíti az igénylőt, valamint a támogatást megállapító határozatot annak véglegessé válását követő napon megküldi a pénzügyi intézmény részére.

A támogatás folyósítása

A pénzügyi intézmény a támogatást megállapító határozat beérkezését követő 4 napon belül egy összegben, előtörlesztésként a támogatott személy pénzügyi intézménynél vezetett hitelszámlájára teljesít.

A pénzügyi intézmény az előtörlesztésért a támogatott személy terhére díjat és egyéb költséget nem számíthat fel. Az előtörlesztés díját az állam téríti meg a pénzügyi intézmény részére.

A folyósítást követő 10 napon belül a pénzintézet köteles változatlan futamidő mellett a támogatott személy havi törlesztő részleteit újraszámolni és arról a támogatott személyt és a járási hivatalt értesíteni.

Utolsó módosítás: 2020. március 31. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Irénke szerint:

2020-03-31 - 12:57

Szép napot.
2017 – ben vettünk fel hitelt .A 3. és 4. gyermekünk ikrek 2018- ban születtek. Nem tudtuk a támogatást igénybevenni mert a testvérem benne van a hitelben. Ha most kiváltom és csak a párommal ketten maradunk a hitelben igényelhetjük – e a 2 millió jóváírást a hitelbe?

Hitelnet szerint:

2020-04-02 - 08:49

Kedves Irénke,
A tartozáscsökkentő támogatás csak a gyermek születése előtt felvett lakáscélú jelzálog hitel csökkentésére lehet igénybe venni.
Amennyiben hitelüket kiváltják, az már nem minősül lakáscélú hitelnek.

Béci szerint:

2020-03-30 - 12:35

Üdvözlöm,
Ha olyan jelzálogitelhez szeretnénk igényelni ezt a támogatást, ahol a feleségemen kivül más közeli hozzátartozó is szerepel adóstársként, akkor ez kivitelezhető?
Válaszát előre is köszönöm

Hitelnet szerint:

2020-03-30 - 16:38

Kedves Béci,
337/2017. (XI. 14.) Korm. rendelet szerint, az Igénylő a jelzáloghitel szerződés adósa, továbbá annak házastársa vagy élettársa lehet. Házastársak és élettársak kizárólag együttesen igényelhetik a támogatás akkor is, ha az érintett hitelszerződésnek csak az egyik fél az alanya. Ebben az esetben az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet.
Mindezek alapján sajnos nem tudják igényelni a tartozáscsökkentő támogatást.

Gábor szerint:

2020-03-29 - 09:46

Üdvözlöm.
A következő lenne a kérdésem,csak azért hogy jól értelmezem e a leírtakat.
Van meglévő fundamenta jelzálog alapú hitelünk amit 2015-ben vettünk fel,2016.06.29.-én meg született első gyermekünk,jelenleg 2020.03.29. a feleségem 13.hetes terhes a második gyermekünkkel.Igényelhetünk támogatást?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet szerint:

2020-03-30 - 14:13

Kedves Gábor,
Mivel a magzat a 12. hetet betöltötte és a második gyermek lesz, így jogosultak az 1 millió Ft-os tartozáscsökkentő támogatásra.

Petra szerint:

2020-03-25 - 23:24

Tisztelt Hitelnet!

Augusztusban érkezik a harmadik gyermekünk. Meglévő ingatlanra vennénk fel 337/2017 kormányrendelet szerinti lakáscélú jelzáloghitelt, korszerűsítés céljából. Ha a hitelszerződés a gyermek születése előtt megköttetik, jogosultak lehetünk a 4M HUF tartozáscsökkentésre?

Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet szerint:

2020-03-26 - 20:54

Kedves Petra,
Amennyiben a kölcsönszerződés a harmadik gyermek megszületése előtt megkötésre kerül, a harmadik gyermek megszületését követően jogosultak lehetnek a 4M Ft tartozáscsökkentésre. Már a 12. terhességi hét betöltése után is igényelhető a támogatás. Persze csak akkor, ha a kölcsönszerződés már aláírásra került.
Töltse ki online adatlapunkat és kérje Kollégánk visszahívását! Szakértőink teljes körű, díjmentes Hitelügyintézést vállalnak!

Tibor szerint:

2020-03-19 - 21:34

2019. december 10.-én született második gyermekem után venném fel a Tartozáscsökkentő támogatást. Van-e az igénylésnek a gyermek születésétől számított határideje? Van-e mód az elektronikus igénylésre, különös tekintettel a koronavírussal kapcsolatban meghirdetett veszélyhelyzetre?
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-20 - 21:44

Kedves Tibor!
A tartozáscsökkentő támogatás igénylésének nincsen a gyermek születésétől számított határideje.
Az elektronikus igénylés esetleges lehetőségéről a támogatás nyújtásában illetékes kormányhivatal családtámogatási osztálya tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Andris szerint:

2020-03-17 - 06:13

Tisztelt Hitelnet!
Harmadik gyermek születése esetén jogosultak vagyunk 4 millió forint hitel elengedésére. Mi van akkor ha már a meglévő hitelünk kevesebb mint 4 millió? Valahol azt olvastam, hogy ebben az esetben a külömbözetet ráutalják a számlámra. Ez valóban így van, vagy valamit félre értettem. Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-17 - 08:08

Kedves Andris!
A fennálló tartozás összegéig vehető igénybe a támogatás.

András szerint:

2020-03-16 - 10:57

És az 1M forintos támogatásra jogosult vagyok?

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-16 - 14:20

Kedves András!
Az 1M Ft-os támogatásra is csak az lehet jogosult, akinek 2019. július 1. után született második, harmadik… stb. gyermeke. Mivel Önnek a gyermekei 2019. július 1. előtt születettek, utánuk tartozáscsökkentő támogatásra sajnos nem lehet jogosult. Amennyiben ezt követően további gyermeke születik, úgy 4M Ft összegű támogatásra lehet jogosult, amennyiben a további jogosultsági feltételek is teljesülnek.

András szerint:

2020-03-15 - 21:45

Tisztelt Hitelnet!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a 2018.08.03-án született gyermekem után mennyi támogatást tudnék igényelni? Ő a 4. kiskorú gyermekem, 2019.04. hónapban vettünk fel ingatlanhitelt.

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-16 - 07:01

Kedves András!
A tartozáscsökkentő támogatás a 2019. július elsején vagy azt követően született második, harmadik…. gyermekek után igényelhető. 2018.08.03-án született 4. gyermeke után tartozáscsökkentő támogatásra – a vonatkozó kormányrendelet értelmében – sajnos nem lehet jogosult.

Linda szerint:

2020-03-15 - 03:53

Tisztelt Hitelnet,
Az ingatlanom csokkal és személyi hitellel tudom megvásárolni. Ha igazolni tudom, hogy az ingatlan vásárlásra költöm a személyi hitelt, arra is kérhetem a támogatast?

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-15 - 10:22

Kedves Linda,
2018 január 1. után kötött hitelszerződések esetén csak lakáscélú hitel csökkentésére igényelhető a támogatás, személyi hitel esetében nem jár a támogatás.

Jónás istván szerint:

2020-03-13 - 01:26

Nekem vannak hiteleim hogyan tudom megoldani hogy kevesebbel tudjam fizetni mert mivel cukorbeteg vagyok nincs munka helyem es van 4 pici gyermekem

Hitelnet szerint:

2020-03-13 - 08:00

Tisztelt Jónás István!

Sajnos munkahely nélkül nem tudunk Önnek újabb, kedvező megoldást ajánlani, egy törlesztő részléet csökkentő hitel igénylésének feltétele a megfelelő munkaviszony.

Niki szerint:

2020-03-10 - 11:20

Amennyiben elutasították érdemes perre menni?

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-11 - 06:09

Kedves Niki!
Amennyiben jogosulatlannak ítélik a döntést, az érintett kormányhivatalnál érdeklődhetnek a további – esetleges fellebbezési – lehetőségek iránt.

Tibor szerint:

2020-03-09 - 10:41

Üdvözlöm!
2019.11.03-án született a 7. gyerekünk.
Ebben az esetben mekkora a támogatás?

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-11 - 08:28

Kedves Tibor!
4.000.000 Ft támogatásra lehetnek jogosultak 7. gyermekük után, ha a további jogosultsági feltételek is teljesülnek.

Mónika szerint:

2020-03-03 - 13:21

Jó napot kívánok!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy van egy kislányunk, aki 2015.01.14-én született.
Minősített fogyasztóbarát jelzáloghitelt fogunk felvenni ebben a hónapban.
Tervezünk még egy gyermeket. Ha ő megszületik, akkor jogosultak vagyunk a jelzáloghitel elengedésére? Ha igen, akkor mekkora ez az összeg?

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-15 - 16:55

Kedves Mónika!
Második gyermek születése esetén 1M Ft tartozáscsökkentő támogatásra lehetnek jogosultak a most felvenni kívánt MFL hitel vonatkozásában, amennyiben a többi feltétel is teljesül.

Balázs szerint:

2020-03-02 - 18:38

Tisztelt Hitelnet!
Első gyermekünk 2017 januárjában született, a második gyermekünk jelenleg 13 hetes magzat. 2017 júniusában vettünk fel lakáshitelt a feleségemmel.
Ebben az esetben már jogosultak vagyunk az 1 millió forintos tartozás csökkentésre?
Köszönettel, Balázs

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-15 - 18:07

Kedves Balázs!
A leírtak alapján jogosultak lehetnek az 1M Ft-os tartozáscsökkentő támogatásra, amennyiben a további jogosultsági feltételek is fennállnak.

Jocó szerint:

2020-02-25 - 12:40

Szia!
Érdekelne, hogy van házhitelünk és most született a második kis gyerkőcünk. Akkor is jár valami és ha igen, akkor hol kel intézni?
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-26 - 10:57

Kedves Jocó!
Amennyiben a további jogosultsági feltételek is teljesülnek, úgy a 2. gyermek születése után 1.000.000 Ft összegű támogatásra lehetnek jogosltak. A jogosultság megállapítását a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztályánál kérhetik.

Nóra szerint:

2020-02-12 - 22:04

A támogatás igénylése szempontjából köthetek olyan adásvételi szerződést, ahol a vétel tárgya egy olyan ingatlan, ahol a nagynéném (édesapám testvére) 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik? Ezt adná el. A másik 1/2 a nagymamám nevén van. Vagy a teljes ingatlanra kellene megkötni a szerződést, hogy elengedésre kerülhessen a 4 millió forint jelzálogteher?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-13 - 10:51

Kedves Nóra!
Információink szerint csak olyan ingatlan támogatható, ahol a támogatott személyeknek együttesen 100% tulajdonrészük van. További tájékoztatást az ügyben az illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud adni Önnek.

Zoltán szerint:

2020-02-09 - 15:17

Tisztelt szakértő!
Jelenleg egy gyermekünk van, aki 2018. 12. hónapban született.
Ha a csok 10+15-el illetve babaváró 10 millióval+többi saját tőke házat építünk mondjuk 2021-ben, akkor jogosultak lennénk erre a tartozás csökkentőre is?
A második és harmadik gyermeket 2020 év vége vagy 2021 évben szeretnénk.
Hogyan járnánk jobban, illetve egyáltalán CSOK hitelre ez érvényesíthető-e?
Köszönettel: Zoli

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 12:32

Kedves Zoltán!
Amennyiben a hitelfelvétel (a kölcsönszerződés aláírása) megelőzi a gyermek születését és a további jogosultsági feltételek is teljesülnek, úgy igénybe vehető a tartozáscsökkentő hitel CSOK hitelre is.

Attila szerint:

2020-02-07 - 16:21

Tisztelt Hitelnet!
Milyen papirok kellenek az ügyintézéshez?
Köszönettel.
Attila

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 14:17

Kedves Attila!
A tartozáscsökkentő támogatáshoz szükséges dokumentumokról az ebben iletékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Zsolt szerint:

2020-02-07 - 11:27

Tiszteletem!
Olyan kérdésem lenne, hogy az ingatlanon 2 jelzálog is van, egyik 1,7M (CSOK maradék), illetve egy másik 3 milliós piaci hitel ugyanazon banknál (ez is rendes bejegyzett jelzálog, nem szabad felhasználású). 3. gyerekre szeretném a 4 milliót igényelni, akkor értelemszerűen mindegyiket beírhatom és az “összehitelállomány” 4 millióval csökkentve lesz?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 14:21

Kedves Zsolt!
Információink szerint a támogatás egy hitelügylet vonatkozásában vehető igénybe. Bővebb felvilágosítást ezzel kapcsolatban az ebben illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud Önnek adni.

Csilla szerint:

2020-02-05 - 07:50

Tisztelt szakértő!
Kérdésem, hogy 3. gyermekünk pár nappal július elseje előtt született, így a törvény értelmében 4 millió helyett csak 1 millió tartozáscsökkentésre vagyunk jogosultak. Méltányosságból kérhető-e a 4 milliós jóváírás? Idáig azért nem kértük, mert a jelzáloghitel kapcsán a magáncsőd megállapodás most fog hatályba lépni (4 év után, magasan a felvett összeg felett).

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-05 - 12:49

Kedves Csilla!
Méltányossági lehetőség információink szerint sajnos nincsen.

Adrienn szerint:

2020-01-27 - 22:13

Tisztelt Hitelnet!
2018 májusában vettünk fel jelzálogkölcsönt a banktól használt ingatlan vásárlásra. A gyermekeim 2012, 2017 és 2019 áprilisában születtek, illetve szeretnénk még egy babát majd.
Milyen tartozáscsökkentő támogatásra adható majd be az igénylőlap?
Köszönöm mihamarabbi válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2020-01-28 - 12:35

Kedves Adrienn!
Születendő 4. gyermekük után lehetnek jogosultak tartozáscsökkentő támogatásra maximum 4M Ft összegben, amennyiben a további jogosultsági feltételek is fennállnak.
A támogatási iránti kérelem a 12. terhességi hetet követően nyújtható be.

Laci szerint:

2020-01-27 - 15:18

Tisztelt Hitelnet!
Munkáltatói kölcsön csökkentésre is igénybe lehet venni?
1. gyermek 2015
2. gyermek 2020
Az ingatlant 2018-ban vettük csok és munkáltatói kölcsönre.
Köszönöm a válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2020-01-28 - 13:53

Kedves Laci!
A tartozáscsökkentő támogatás munkáltatói kölcsön csökkentésére sajnos nem vehető igénybe.

István szerint:

2020-01-26 - 17:02

Tisztelt Hitelnet!
2014-ben vásároltunk ingatlant banki hitel segítségével. A meglévő gyermekeink 2012, 2014, 2016-ban születtek. 2020-ban születik negyedik gyerekünk.
Milyen mértékű tartozáscsökkentő támogatásra adhatom le igényemet?
Köszönöm megtisztelő válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2020-01-27 - 10:06

Kedves István!
4. gyermekük után 4M Ft összegű tartozáscsökkentő támogatás igényelhető, amennyiben a további jogosultsági feltételek is fennállnak.

Renáta szerint:

2020-01-23 - 11:02

Tisztelt Hitelnet!
2019 novemberében vettünk ingatlant csokkal együtt 3 gyermekre. 2011. 2013. 2019. 06 született gyermekeink után. Ha jól értelmezem, akkor nem vehetem igenybe a hitel csökkentést, mivel 2019-ben jutottam ingatlanhoz?

Hitelnet.hu szerint:

2020-01-23 - 13:44

Kedves Renáta!
Mivel a gyermek születése megelőzi a lakásvásárlást, így a tartozáscsökkentő támogatás sajnos nem vehető igénybe a vonatkozó kormányrendelet értelmében.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA