Tartozáscsökkentő támogatás gyermekek után

2019. július elsejétől bővítésre kerül a nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatása!

2019. július 1.-től születendő

 • 2. gyermek után – 1 millió forint,
 • 3. vagy további gyermek után – 4 millió forint
 • az előző pont szerinti összegű (4M Ft) támogatás igénybevételét követően született minden egyes további gyermek után 1-1 millió forint

jóváírásra kerül a fennálló tartozásból.

2019. július 1. előtt érvényes rendelkezések

2018 január elsejétől igényelhető az a vissza nem térítendő állami támogatás, melyet a három, vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel tartozásaik csökkentésére használhatnak fel gyermekenként 1 millió forint összegben. Az alábbiakban összefoglaljuk e támogatás jogosultsági feltételeit.

1M Ft támogatás minden 3. vagy további gyermek után

Az év eleje óta hatályos kormányrendelet értelmében a harmadik és minden egyes további gyermek után 1-1 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe a nagycsaládosok fennálló jelzáloghitelük csökkentésére.

Ha a kérelem benyújtásának időpontjában a jelzáloghitel fennálló tőketartozása és annak járulékai összege alacsonyabb a támogatás összegénél, akkor legfeljebb a tőketartozás és járulékai vehetők támogatásként figyelembe. A különbözet későbbi igénybevételére nincs lehetőség.

Mely gyermekek után igényelhető?

Az igénylő 2018. január 1. után

 • született vér szerinti vagy
 • örökbefogadott gyermeke után,
 • a kérelem benyújtásának időpontjában a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzat után.

Meglévő első és második gyermek után a támogatás nem kérhető. Ugyanazon gyermek támogatására kizárólag egy alkalommal és egy lakáscélú jelzáloghitel vonatkozásában van lehetőség.

A gyermekszám meghatározására vonatkozó előírások:

 • Az igénylővel közös háztartásban élő gyermek vehető figyelembe, kivéve, ha a gyermek nagykorú. (Nagykorú gyermek esetén nem feltétel az igénylővel közös háztartás.)
 • A más személy által igényelt támogatásnál már számításba vett gyermek az igénylő támogatásánál nem vehető figyelembe.
 • Házastársak, illetve élettársak együttes igénylése esetén a velük közös háztartásban élő közös, valamint nem közös gyermekeket együttesen kell figyelembe venni.

Mely hitelek csökkenthetők a támogatással?

2018 január 1. előtt felvett hitelek esetében minden olyan forint alapú jelzáloghitel csökkentésére igényelhető, melynek fedezete Magyarország területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont megjelöléssel nyilvántartott ingatlan.

2018 január 1. után kötött hitelszerződések esetén csak lakáscélú hitel csökkentésére igényelhető a támogatás, vagyis

– melyet akóingatlan vásárlására, építésére, bővítésére, korszerűsítésére felújítására vettek fel,

– melynek igazolt célja a fentiekben meghatározott célokra nyújtott kölcsön kiváltása és ennek összege kizárólag a hitelnyújtók közötti árfolyamkülönbség miatt, valamint az eredeti hiteltartozás lezárásához és az új hitel folyósításához kapcsolódó igazolt díjakkal és költségekkel haladhatja meg az eredeti hiteltartozás kiváltásakor fennálló összeget. 

Ki lehet a támogatás igénylője?

Igénylő a jelzáloghitel szerződés adósa, továbbá annak házastársa vagy élettársa lehet. Házastársak és élettársak kizárólag együttesen igényelhetik a támogatás akkor is, ha az érintett hitelszerződésnek csak az egyik fél az alanya. Ebben az esetben az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet. Az igénylőnek – együttes igénylés esetén az igénylőknek összesen – legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a fedezetül szolgáló lakásban.

További jogosultsági feltételek

 • Büntetlen előélet – 16/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 1. melléklete alapján
 • Köztartozás mentesség

A támogatás igénylése

A kérelmet a területileg illetékes járási hivatalhoz kell benyújtani. Az igénybevételhez szükséges feltételeket a kérelem benyújtásának időpontjában kell teljesíteni.

A járási hivatal a kérelem elbírálásáért díjat és egyéb költséget az igénylő részére nem számíthat fel.

A járási hivatal az elbírálást követően határozatot küld az igénylő részére, valamint a támogatást megállapító határozatot annak véglegessé válását követő napon megküldi a pénzügyi intézmény részére.

A támogatás folyósítása

A pénzügyi intézmény a támogatást megállapító határozat beérkezését követő 4 napon belül egy összegben, előtörlesztésként a támogatott személy pénzügyi intézménynél vezetett hitelszámlájára teljesít.

A pénzügyi intézmény az előtörlesztésért a támogatott személy terhére díjat és egyéb költséget nem számíthat fel. Az előtörlesztés díját az állam téríti meg a pénzügyi intézmény részére.

A folyósítást követő 10 napon belül a pénzintézet köteles változatlan futamidő mellett a támogatott személy havi törlesztő részleteit újraszámolni és arról a támogatott személyt és a járási hivatalt értesíteni.

Utolsó módosítás: 2019. május 22. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

S. szerint:

2019-05-01 - 10:31

Tisztelt Ügyintéző!
2019 év elején született 3. gyerekünk, elméletileg júliustól 4M hitelelengedésre leszünk jogosultak. Jelenlegi jelzáloghitelbe a szülők adóstársként szerepelnek, ez kizáró ok. Hitelkiváltással, ha az ingatlanra lenne jelzáloghitel és nem lenne adóstárs, akkor ez járható lehetőség? A beterhelendő ingatlanba a férjem 1/1-ben tulajdonosn az nem gond? Vagy nekem is részem kell legyen benne?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-07 - 13:41

Kedves Asszonyom!
A tartozáscsökkentő támogatás csak olyan lakáshitel esetében vehető igénybe, amely a gyermek születése előtt került felvételre. A hitelkiváltó kölcsön felvételét azonban megelőzné adott esetben a gyermek születése, ezért ez esetben nem lenne érvényesíthető a támogatás.

Adrienn szerint:

2019-04-30 - 17:24

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy én melyik összeg elengedésére vagyok/leszek jogosult?
Ha a lakáshitelt és a CSOK-ot 2018.01.01. után kaptuk meg?! Van már 2 gyermekem, az első 2016-ban született, a második baba 2018.01.01. után és most várjuk a 3. babát, aki várhatóan 2019. december vége vagy 2020. január elején születik?
Ez esetben 1+4 millió vagy csak a 4 millió Ft elengedést igényelhetjük?
Köszönöm!
Tisztelettel.
Adrienn

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-02 - 15:07

Kedves Adrienn!
Fenti esetben 3. gyermekük után 4M Ft tartozáselengedésre lehetnek jogosultak, amennyiben a további igénylési feltételek is teljesülnek.

Laci szerint:

2019-04-30 - 16:09

Tisztelt ügyintéző!
Kérdésem az lenne, hogy 2 gyermekünk van, 2016 és 2018 decemberi születésűek. Ez esteben mi nekünk is jár 1 millió Ft 2019.07.01. után?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-07 - 14:41

Kedves Laci!
Tartozáscsökkentő támogatás két gyermek esetén csak akkor vehető igénybe, ha a második gyermek 2019. július 1. után születik.

Katka szerint:

2019-04-30 - 14:06

Tisztelt Szakértő !
A tartozáscsökkentő támogatás kapcsán szeretném a véleményét kérni: amennyiben 2 féle jelzáloghitel szerződésem van egy ugyanazon ingatlan megvásárlása kapcsán (tehát mind a két hitelemnek egyértelműen az adott ingatlan megvásárlása volt a célja, egy időben köttetett mind a két szerződés). Az egyik lakáscélú kölcsönszerződés (jelzálogszerződés), ezt mint munkavállaló kötöttem a munkáltatómmal. A másik ingatlanvásárlási egyedi kölcsönszerződés (jelzálogszerződés), fogyasztóként kötöttem a hitelintézettel, amely a munkáltatóm is. Ilyen esetben ha minden egyéb feltétel teljesül, akkor a két hiteltartozásomat egyszerre tudom csökkenteni? Vagy csak az egyik hitel csökkentése választható? Vagy az alapított jelzálogjog rangsor szerint döntik el melyik hitel csökkenthető?
Válaszát köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-07 - 10:11

Kedves Katka!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a tartozáscsökkentő támogatás egy lakáscélú jelzáloghitel vonatkozásában igényelhető. A jogosultsággal kapcsolatban további tájékoztatást az ebben illetékes járási hivatal tud adni Önnek.

Viktória szerint:

2019-04-30 - 12:19

Tisztelt ügyintéző!
A második babát várjuk. Jelenleg 15 hetes terhes vagyok, szülés várható időpontja október lesz.
Azt szeretném megkérdezni, hogy mikortól lehet elkezdeni intézni az 1 millió forintos jelzálog hitel törlesztést?
Köszönettel: Viktória

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-07 - 14:52

Kedves Viktória!
A 2. gyermek utáni tartozáscsökkentő támogatás 2019. július elsejétől, a várandósság betöltött 12. hetét követően lesz igényelhető.

Bea szerint:

2019-04-30 - 08:31

Tisztelt Ügyintéző!
A kérdésem az lenne, hogyha 2018 októberében született első gyerekünk és tervezünk másodikat, (de még nincs), harmadikat viszont nem tervezünk, így is jár a gyerekek után 1+1 millió?
Mi van abban az esetben, ha mondjuk nem lehet már 2. gyermek se? Akkor 1 milliót igényelhetünk?
Segítségét előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-30 - 08:33

Kedves Bea!
1 gyermek után nem lesz igénybe vehető a tartozáscsökkentő támogatás. A második gyermek július 1. utáni születése esetén 1M Ft összegű támogatás igényelhető, amennyiben a többi jogosultsági feltétel is teljesül.

Anita szerint:

2019-04-29 - 14:55

Üdvözlöm!

2 gyerekünk van, 2002 és 2008-ban születtek. A harmadik babánk októberben fog megszületni.
Jól értem, hogy a 3 gyerek után elengednének 4 milliót a tartozásunkból?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-29 - 15:01

Kedves Anita!
Amennyiben a támogatás további jogosultsági feltételei is teljesülnek, úgy igen.

Viola szerint:

2019-04-29 - 14:28

Jó napot kívánok.
2 gyermekünk van, akik 2014 és 2017-en születtek. Tervben van a 3. babó, aki 2020-ban születne meg.
Így jogosultak lennénk a 4M Ft-os tartozás csökkentésére?
Estlegesen 3 gyermekre tudnánk igényelni a csok-ot korszerűsítésre? Vagy a 2 támogatás már nem mehet?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-29 - 14:42

Kedves Viola!
A leírtak alapján igényelető lenne a 4M Ft-os tartozáscsökkentő támogatás, ha a további jogosultsági feltételek is teljesülnének.
A falusi CSOK keretében korszerűsítésre igénybe lehetne venni ettől függetlenül a CSOK-ot.

Zsuzsanna szerint:

2019-04-29 - 14:27

Tisztelt szakértő!
Jelenleg 2 gyermekünk van, a harmadikkal vagyok várandós, év vége felé várjuk a kicsit. Az lenne a kérdésem, hogy július 1-e után már igényelhetjük a 4 millió forintos hitel elengedést úgy, hogy a harmadik gyermek még nem született meg, de betöltötte a magzati 12 hetes kort,vagy csak a megszületése után lehet benyújtani?
Köszönöm!
Zsuzsanna

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-29 - 14:45

Kedves Zsuzsanna!
A várandósság betöltött 12. hetét követően magzat után is igényelhető már a támogatás.

László szerint:

2019-04-29 - 14:16

Üdv!
Kérelmünket elutasították, mert nem volt jól kitöltbe a kérelem. Nem volt időnk 15 napon belül újra beadni, így az elutasítás véglegessé vált. Innentől nem vagyunk jogosultak a támogatásra?
Válaszukat köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-29 - 14:49

Kedves László!
Ebben a kérdésben a területileg illetékes járási hivatal tud Önöknek választ adni.

Zoltán szerint:

2019-04-29 - 13:15

Üdvözlöm!
A alábbiakat olvasva a következő kérdésem lenne:
Már van 2 gyermekünk (2016 és 2018). 2019 július 1-et követően szeretnénk felvenni kamattámogatott CSOK hitelt és ezt követően tervezzük a 3. babát. Megszületéskor már az 1+4 millió hitelelengedésre leszünk jogosultak a párommal?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-29 - 13:48

Kedves Zoltán!
A második gyermek után csak akkor lenne igényelhető az 1 millió forint tartozáselenegedés, ha a gyermek július után születne és születését megelőzné a hitelfelvétel. A támogatásra a leírtak alapján majd a 3. gyermek születése után lehetnek jogosultak 4M Ft összegben.

Máté szerint:

2019-04-29 - 11:39

Üdvözlöm!
4 gyermekünk született 2009 és 2015 között. 2019 második felében születik ötödik gyermekünk, így mekkora összegre leszünk jogosultak?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-29 - 12:58

Kedves Máté!
A leírtak alapján 2019-ben születenő gyermekük után 4M Ft-ra lehetnek jogosultak, amennyiben a további feltételek is teljesülnek. Ezekről fenti bejegyzésünkben tájékozódhat.

Magdolna szerint:

2019-04-29 - 11:06

Tisztelt Szakértő!
Elvált, egyedülálló szülőként igényeltem és kaptam 10+10 CSOK-ot 2017 májusában 2 meglévő (2008 és 2015) gyermekemre, valamint a 3. magzatom után, aki 2017 augusztusban született. 100 %-os tulajdonrésszel rendelkezem.
Így jogosult lehetek-e tartozáscsökkentésre? Illetve, ha élettársammal vállalunk 4. gyermeket, mi a helyzet? Bár tulajdonrészt akkor sem tudnék neki adni az eldigenítési tilalom miatt.
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-29 - 13:00

Kedves Magdolna!
Mivel 3. gyermeke nem 2018. január elsején vagy azt követően született, ezért tartozáscsökkentő támogatásra sajnos nem lehet jogosult. A további jogosltsági kérdésekkel kapcsolatban az ebben illetékes járási hivatal tud Önnek segíteni.

András szerint:

2019-04-29 - 11:00

Üdvözlöm!
Olvasva a cikket és olvasva a kérdésekre adott válaszait ellentmondást látok:
A cikk egyik mondata az, hogy:” 1 millió forint támogatás minden 3. vagy további gyermek után”
a másik: “meglévő első és második gyermek után támogatás nem igényelhető”
harmadik: Az igénylő 2018. január 1. után született gyermek”
Ha jól látom, az idézetek a 2018.jan.1.-től jelenleg is érvényben lévő támogatás része. Mindez
2019.07.01.-től módosul, kiegészül a szerint, hogy a harmadik gyermeket nem 1, hanem 4 millióval “támogatják”, amennyiben a gyermek 2018.01.01.-ét követően született.
Valószínűleg az a zavaró, hogy egy cikkben benne van a jelenleg érvényes és az idén júliustól érvényes támogatási rendszer is.
Én is érintett vagyok: 2013, 2015 és 2018.-ban született gyermekeim vannak és 2018 előtti állami kamattámogatott jelzáloghitelem. Ha ma bemennék támogatást kérelmezni, csak 1 milliót kaphatnék, ha megvárom a július elsejét, akkor négy milliót.
Jól értelmezem?
Köszönet, szép napot.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-29 - 13:07

Kedves András!
Köszönjük észrevételét. Igen, jól értelmezi, július elsejétől a 2018 január elsején vagy azt követően született 3. gyermeke után már 4 millió forint tartozáscsökkentő támogatásra lehet jogosult.

Dániel szerint:

2019-04-28 - 20:07

Érdeklődnék, hogy van 2 gyermekünk (2006-ban és 2014-ben születtek), a 3. 2019. szeptemberben fog megszületni.
Igénybe vehető-e az 1M-os jelzáloghitel támogatás?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-29 - 13:54

Kedves Dániel!
A leírtak alapján a 4M Ft-os tartozáscsökkentő támogatás lesz igényelhető, amennyien a további jogosultsági feltételek is teljesülnek.

Viktor szerint:

2019-04-25 - 14:10

Amennyiben idén márciusban született a 3. gyermekem (másik kettő 12-15 évesek), és még nem vettem igénybe a jelzálogelengedést, akkor ha 2019. júl. 01. után igénylem, akkor jogosult vagyok akár a 4 millió elengedésére is?
Válaszukat köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-25 - 14:22

Kedves Viktor!
Igen, 2019. júliustól történő igénylés esetén 4M Ft tartozáselengedésre lehet jogosult, amennyiben a további feltételek is teljesülnek.

Katalin szerint:

2019-04-24 - 00:38

Üdvözlöm!
Nekünk a 4. gyermekünk 2018 októberi és mi még nem vettük igénybe a jelzáloghitel csökkentést. Van a gyermek születése előtt felvett jelzáloghitelünk.
Mennyire vagyunk jogosultak július 1-jétől? 1 vagy 4 millió? A kijött módosítasok szerint nemcsak a július után született gyermek a mérvadó?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-24 - 10:54

Kedves Katalin!
Július elsejétő benyújtott kérelem esetén 4 millió forint igényelhető 4. gyermekük után, amennyiben a további jogosultsági feltételek is teljesülnek.

Gergő szerint:

2019-04-21 - 19:59

Kedves Szakértő!
2015-ben született egy gyermekünk, majd 2018-ban egy ikerpár. Így 2018-ig 3 közös gyermeknél tartunk egy háztartásban. Most 2019 márciusában vettük fel a CSOK 10M hitelrészét.
Jogosultak lehetünk a 4M Ft-os elengedésre ezek alapján?
Köszönöm!
Üdv,
Gergő

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-10 - 10:14

Kedves Gergő!
A tartozáscsökkentő támogatás információink szerint nem vehető igénybe, ha a lakáshitel felvétele a gyermek születése után történt.

Kitti szerint:

2019-04-18 - 14:20

Tisztelt szakértő!
Már van egy kisfiúnk, aki 2017 októberében született, az ikreket pedig 2019 július 01-re várjuk. Ez esetben ugye 1+4 millió járna, de ha már június 30-án születnének, akkor 1 millió? 2017 májusában vettük fel a lakáscélú jelzáloghitelünket.
Válaszát előre köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-18 - 14:33

Kedves Kitti!
Ha július elsején vagy azt követően születnek a gyermekek, akkor 1+4 millió forintra lehetnek jogosultak. Ha előtte, akkor a 3. gyermek utáni 4 millió forintos támogatás igényelhető a vonatkozó kormányrendelet értelmében.

Péter szerint:

2019-04-17 - 22:09

Azt szeretném kérdezni, hogy mik a feltételek hogy a 3. gyerek után megkapjam a 4 millió Ft-os támogatást?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-18 - 07:07

Kedves Péter!
A jogosultsági feltételeket fenti bejegyzésünkből ismerheti meg. További tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal tud adni Önnek, ahol a támogatás július elsejétől igényelhető lesz.

Sándor szerint:

2019-04-15 - 13:35

Tisztelt Hitelnet Szakértő!
2010-ben, 2013-ban és 2018-ban születtek a gyermekeink. Melyik jogszabályi szakasz alapján lehetünk – ha lehetünk – jogosultak a 4M Ft összegű kölcsön tartozás elengedésére?
Köszönettel a válaszért!
Sándor

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-15 - 13:51

Kedves Sándor!
A Kormány 46/2019. (III. 12.) Korm. rendelete az egyes otthonteremtési tárgyú kormányrendeletek módosításáról, 3. pont alapján lesz igényelhető a támogatás.

Márkó szerint:

2019-04-15 - 12:38

Tisztelt Szakértő!
2019. februárban kérelmet nyújtottunk be a tartozáscsökkentő támogatás igénybevétele céljából a júliusban születendő 3. gyermekünkre tekintettel, amit később visszavontunk.
Azt szeretném kérdezni, hogy 2019. július 1-től igényelhetjük a magasabb 4 millió Ft összeget?
A törvénymódosítás szövegében benne van egy bekezdés, amely szerint az már nem nyújthat be kérelmet, aki már adott be 2019. június 30-án érvényben lévő rendelet alapján. Itt úgy kell értelmezni, hogy nem lehet az új rendelet és a régi rendelet szerint is beadva egy-egy kérelem?
Köszönöm szépen előre is a segítségét!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-15 - 13:44

Kedves Márkó!
Mivel a támogatás iránti kérelmüket visszavonták, ezért véleményünk szerint július elsejétől igényelhetik a magasabb összegű támogatást. Pontos felvilágosítást ez ügyben az illetékes járási hivatal tud adni Önnek.

Orsolya szerint:

2019-04-15 - 06:36

Tisztelt szakértö!
Férjemmel 2017-ben CSOK-ra vásároltunk ingatlant. Van egy közös gyermekünk (2016) és a páromnak van egy 16 éves lánya, viszont ő közös nevelésben van a volt párjával. Úton a 2. közös gyermekünk!
Így mi jogosultak vagyunk az 1 millió Ft hitelelengedésre?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-15 - 09:06

Kedves Orsolya!
Elvált szülők kiskorú gyermekeinek elhelyezését jogerős bírósági ítélettel és a lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal kell igazolni a jogosultsághoz. Ha előző élettársi kapcsolatban született a gyermek, szintén feltétel a közös lakcím. Ha a nem közös gyermek nem vehető figyelembe, akkor a 2. gyermek július 1. utáni születése esetén lehetnek jogosultak 1 millió forint összegű támogatásra, amennyiben a további feltételek is teljesülnek.

Zoltán szerint:

2019-04-14 - 19:07

Tisztelt Szakértő!
Van két gyermekünk (2016, 2018), a harmadik babát 2021-re tervezzük! Idén júliusban vennénk fel CSOK-os hitelt. Kérdésem az lenne, hogy ebből a jövőben felvett hitelből is megkapjuk a kamatcsökkentést (4 millió), amikor érkezik a 3. Baba?
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-15 - 10:28

Kedves Zoltán!
Igen, jogosultak lehetnek fenti esetben is a tartazáscsökkentésre.

András szerint:

2019-04-11 - 10:41

Tisztelt Szakértő,
érdeklődni szeretnék, hogy ránk is érvényes a tartozáscsökkentő támogatás?
2016-ban vettem fel jelzáloghitelt, jelenleg 2 gyermekünk van (2014; 2016) és 2019 végére várjuk a harmadikat.
Érvényes a 4 millió vagy mivel a számolás csak 2018-tól értendő, így az új gyermek csak elsőnek lesz beszámítva, amire semmi nem jár?
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-11 - 14:54

Kedves András!
Amennyiben a további jogosultsági feltételek is teljesülnek, úgy 3. gyermekük után jogosultak lehetnek a 4 millió forintos tartozáscsökkentő támogatásra.

Ani szerint:

2019-04-11 - 06:59

Első gyermekem 2014-ben született, második 2018-ban, a harmadik pedig útban van.
Milyen mértékű jelzáloghitel mérséklésre leszünk jogosultak?
A házunk a férjemmel közös tulajdon, a hitelt 2018 márciusában vettük fel.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-11 - 13:03

Kedves Ani!
A leírtak alapján 3. gyermekük után 4.000.000 Ft összegű tartozáscsökkentő támogatásra lesznek jogosultak, ha a további feltételek is teljesülnek.

András szerint:

2019-04-10 - 06:30

Tisztekt Szakértő,
Feleségemmel 2007 óta fizetjük a lakáshitelünket. Feleségem 1/1 tulajdonosa az ingatlannak, én mint adóstárs szerepelek a szerződésben. Feleségem első házasságából 1999-ben született gyermeke velünk él közös háztartásban. Első közös gyermekünk 2012-ben született, a másodikat pedig 2019 július végére várjuk. Eddig semilyen támogatást nem vettünk igánybe.
Ezek alapján mire leszünk jogosultak?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-10 - 09:34

Kedves András!
A lakáscélú jelzáloghitel fedezetét képező lakásban az igénylőnek − együttes igénylés esetén az igénylőknek összesen − legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie.

Mili szerint:

2019-04-09 - 11:10

Tisztelt Szakértő!
2017 júliusában kötöttünk szerződést a bankkal, építési CSOK-ot és kamattámogatott hitelt vettünk fel. Sajnos az építkezés nagyon elhúzódott/húzódik, várhatóan ősszel kapjuk meg a használatbavételi engedélyt. Ezután tudjuk majd elkezdeni törleszteni a hitelt is. A CsOK és a hitel nagy részét már kiutalták, beépítettük. Idén július végén születik a 3. gyermekünk.
Ki tudjuk használni a 4 millió forint hitelcsökkentést?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-09 - 15:04

Kedves Mili!
Információink szerint, ha a hitelszerződés a gyermek születése előtt megkötésre került, akkor igényelhető lesz a támogatás. További pontos tájékoztatást az ebben illetékes járási hivatal (kincstár) tud adni Önnek.

Zsanett szerint:

2019-04-09 - 08:14

Meglévő gyermekek estén igenyelhető-e a jelzáloghitel csökkentés?
Gyermekek születesi éve: 2006, 2010, 2017, 2017.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-09 - 09:15

Kedves Zsanett!
Tartozáscsökkentő támogatás igénybevételére a 2018. január elsején vagy azt követően született gyermekek után van lehetőség.

Péter szerint:

2019-04-08 - 18:36

Üdvözletem!
1. Ha jól értem, megint módosították a jogszabályt úgy, hogy már a 2018. január 1. után született 3. gyerekre is igényelhető a támogatás? (Hol található ez a jogszabály? Én a 2019/40. március 12-i Magyar Közlönyben megjelentet ismerem.)
2. Ezek szerint ha már igényelve lett egy 3. gyerekre az 1 millió forint, akkor a 3 milliós különbözet már nem jár? (Ha ez így van, jobban jártunk volna, ha nem csinálunk semmit, nem igényeljük az 1 milliót, mert jogosultak vagyunk.)
3. Esetleg érdemes valamiféle méltányossági kérelemmel élni? Végül is megfeleltünk az igénylési feltételeknek, minden papírunk megvan a Kincstárnál.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-12 - 09:51

Kedves Péter!
A rendelkezést az Ön által említett kormányrendelet tartalmazza. Fenti esetben a különbözet érvényesítésére sajnos nincs lehetőség. Méltányossági lehetőségről nem tudunk. Ezzel kapcsolatban a területileg illetékes járási hivatlhoz fordulhat.

István szerint:

2019-04-05 - 17:59

Tisztelt Szakértő!
4. gyermekem 2018 elején született. A 10 milliós CSOK hitel szerződést építésre 2018 végén kötöttük. Jogosultak vagyunk ez alapján valamekkora jelzáloghitel elengedésre?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-06 - 00:23

Kedves István!
A tartozáscsökkentő támogatás csak az érintett gyermek születése előtt felvett hitel csökkentésére használható fel.

Alexandra szerint:

2019-04-05 - 12:01

Jó napot.
Ha CSOK-ból és lakáshitelből vásároltam a lakásomat, akkor is igénybe lehet venni a támogatást, hogy csökkentsem a lakáshitel tartozásomat?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-05 - 12:28

Kedves Alexandra!
A fenti bejegyzésben olvasható feltételek teljesülése esetén igen.

Renáta szerint:

2019-04-04 - 16:01

Tisztelt Szakértő!
2007-ben vettünk fel deviza alapú hitelt. Sajnos Anyósomék háza lett beterhelve, mert a miénk nem volt elég az akkor 8 milliós hitelhez. Azóta forintosítva lett. Fizetjük, soha semmilyen támogatásban nem részesültünk. Tavaly márciusban megszületett a 3. gyermekünk. Szerettük volna igénybe venni a 3. gyerek után járó 1 millió forint elengedését, de mivel jelzálogkötelezettek Anyósomék a hitelügyletben, így nem sikerült sajnos. 2007 óta fizetünk és még kb. 9 millió van vissza.
Kérdésem az lenne, hogy semmilyen kedvezményt nem tudunk igénybevenni, csak ha eladjuk a házunkat és vásárolunk egy másik ingatlant? Ez sajnos kicsi ötünknek, 57 négyzetméter 2 szobával. A tetőteret gondoltuk beépíteni, de nincs önerőnk sajnos. Innen nem akartunk elköltözni, de valami segítség jól jönne. El vagyunk keseredve.
Segítsegét előre is köszönöm!
Reni

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-05 - 10:10

Kedves Renáta!
A tartozáscsökkentő támogatásra a leírtak alapján sajnos valóban nem jogosultak.
Bővítéshez jogosultak lehetnek CSOK-ra, amennyiben a további feltételek is teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat. Ha a CSOK összege nem fedezi a bővítés teljes költéségét, úgy további hitelfelvétel jelenthet megoldást, amennyiben ezt jövedelmi helyeztük is lehetővé teszi.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Ildikó szerint:

2019-04-03 - 15:55

Tisztelt Szakėrtő!
2017 tavaszán lakáscélú jelzáloghitelre vásároltunk ėpítési telket. A jelzálog a telekre van bejegyezve. 2018. decemberben született a 4. gyermekünk. Ha jól értem, mégsem tudjuk igénybe venni az 1 millió forintos támogatást/jóváírást, mivel a hitel fedezete nem lakóingatlan, tanya, birtokközpont, hanem építési telek?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-04 - 10:59

Kedves Ildikó!
Építési telekre bejegyzett jelzáloghitel csökkentésére – a vonatkozó kormányrendelet értelmében – a tartozáscsökkentő támogatás sajnos nem használható fel.

Csaba szerint:

2019-04-03 - 15:43

Tisztelt szakértő!
Két gyermekre megelőlegező csokot vettünk igénybe 2016-ban. Az első gyermekünk meg is született 2017-ben, a következő babát novemberre várjuk.
Ilyen esetben is megkaphatjuk a támogatást a második, születendő gyermekünkre, ha már előre igényeltünk rá csokot? Vagy a kettő független egymástól?
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-04 - 11:01

Kedves Csaba!
A kettő nem zárja ki egymást. Ha a további jogosultsági feltételek is teljesülnek, igényelhető lesz a tartozáscsökkentő támogatás is.

Sándor szerint:

2019-04-03 - 09:43

Kedves Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy az alábbiak szerint mire számíthatunk?
2007-ben vásároltunk lakást jelzáloghitellel. A feleségem a 2006-ban született gyerekünk (lakásépítési kedvezmény), illetve második gyerekre (2008-ban meg is született) felvett megelőlegező hitelben szerepel mint kezes, a lakáshitelben csak anyós és após zálogkötelezett, adóstársként. Most várjuk a 3. gyerekünket, 2019 novemberében fog születni. A lakás az én nevemen van 1/1 tulajdonban.
Köszönöm szépen!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-03 - 10:30

Kedves Sándor!
Úgy tudjuk, hogy e támogatásra való jogosultsághoz az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet. A tartozáscsökkentő támogatásra való jogosultság megállapítása azonban a területileg illetékes járási hivatal hatásköre. Az érintett hivatalnál kérhet a jogosultsággal kapcsolatban további pontos felvilágosítást.

Gábor szerint:

2019-04-03 - 08:49

Tisztelt szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy van 3 gyermekem 2004, 2008, 2014.-ben születtek.
Jogosult vagyok-e a támogatásra? A hitel már fennállt a harmadik gyermek születésekor. Vagy a kormány szerint ez nem 3 gyermek?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-03 - 10:44

Kedves Gábor!
A hatályos kormányrendelet értelmében tartozáscsökkentő támogatás a 2018. január elsején vagy azt követően szülelett 3. gyermek után igényelhető. Mivel az Önök 3. gyermeke 2014-ben született, ezért utána sajnos nem lehetnek jogosultak rá. 3 gyermekük után azonban igényelhető az új és használt lakásra vonatkozó CSOK egyaránt újabb lakáscél megvalósításához.

Andrea szerint:

2019-04-02 - 13:58

Tisztelt Szakértő!
2014 februárban és 2018 januárban születtek a kislányaink. Nekünk nem jár hitelcsökkentés?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-02 - 14:03

Kedves Andrea!
A 2018. január elsején vagy azt követően született gyermek után csak akkor igényelhető a tartozáscsökkentő támogatás, ha az érintett gyernmek a 3. gyermek. 2019. július esején vagy azt követően született gyermek esetében már akkor is igényelhető lesz a támogatás, ha az érintett gyermek a második. A fenti születési dátumok alapján az Önök esetében azonban sajnos nem vehető igénybe ez a támogatási forma.

Ani szerint:

2019-04-02 - 13:43

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, lakáshitel csökkentésére mennyi támogatást kapunk, ha az első házasságomból van két gyermekem, 2001 és 2003-as születésűek és most januárban születtek ikreink!
Köszönöm.

Norbert szerint:

2019-04-02 - 13:01

Tisztelt Szakértő!
Nekem 5 gyermekem van. A 3-as ikrek 2016-ban születtek, picit nagyobb 2015-ben, a legnagyobb 2004-ben, de ő nem közös!
Azt szeretném kérdezni, hogy mi igényelhetjük-e a tartozáscsökkentőt?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-02 - 13:54

Kedves Norbert!
Tartozáscsökkentő támogatás csak 2018. január elsején vagy azt követően született gyermekek után vehető igénybe.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA