Tartozáscsökkentő támogatás gyermekek után - Hitelnet.hu

Tartozáscsökkentő támogatás gyermekek után

2019. július elsejétől bővítésre kerül a nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatása!

Azoknak a támogatott személyeknek, akiknek 2019. július 1.után születik:

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

 • 2. gyermekük – 1 millió forintot,
 • 3. gyermekük – 4 millió forintot
 • minden további gyermek – 1-1 millió forintot

jóváírnak a fennálló tartozásukból.

2018 január elsejétől igényelhető az a vissza nem térítendő állami támogatás, melyet a három, vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel tartozásaik csökkentésére használhatnak fel gyermekenként 1 millió forint összegben. Az alábbiakban összefoglaljuk e támogatás jogosultsági feltételeit.

1M Ft támogatás minden 3. vagy további gyermek után

Az év eleje óta hatályos kormányrendelet értelmében a harmadik és minden egyes további gyermek után 1-1 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe a nagycsaládosok fennálló jelzáloghitelük csökkentésére.

Ha a kérelem benyújtásának időpontjában a jelzáloghitel fennálló tőketartozása és annak járulékai összege alacsonyabb a támogatás összegénél, akkor legfeljebb a tőketartozás és járulékai vehetők támogatásként figyelembe. A különbözet későbbi igénybevételére nincs lehetőség.

Mely gyermekek után igényelhető?

Az igénylő 2018. január 1. után

 • született vér szerinti vagy
 • örökbefogadott gyermeke után,
 • a kérelem benyújtásának időpontjában a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzat után.

Meglévő első és második gyermek után a támogatás nem kérhető. Ugyanazon gyermek támogatására kizárólag egy alkalommal és egy lakáscélú jelzáloghitel vonatkozásában van lehetőség.

A gyermekszám meghatározására vonatkozó előírások:

 • Az igénylővel közös háztartásban élő gyermek vehető figyelembe, kivéve, ha a gyermek nagykorú. (Nagykorú gyermek esetén nem feltétel az igénylővel közös háztartás.)
 • A más személy által igényelt támogatásnál már számításba vett gyermek az igénylő támogatásánál nem vehető figyelembe.
 • Házastársak, illetve élettársak együttes igénylése esetén a velük közös háztartásban élő közös, valamint nem közös gyermekeket együttesen kell figyelembe venni.

Mely hitelek csökkenthetők a támogatással?

2018 január 1. előtt felvett hitelek esetében minden olyan forint alapú jelzáloghitel csökkentésére igényelhető, melynek fedezete Magyarország területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont megjelöléssel nyilvántartott ingatlan.

2018 január 1. után kötött hitelszerződések esetén csak lakáscélú hitel csökkentésére igényelhető a támogatás, vagyis

– melyet akóingatlan vásárlására, építésére, bővítésére, korszerűsítésére felújítására vettek fel,

– melynek igazolt célja a fentiekben meghatározott célokra nyújtott kölcsön kiváltása és ennek összege kizárólag a hitelnyújtók közötti árfolyamkülönbség miatt, valamint az eredeti hiteltartozás lezárásához és az új hitel folyósításához kapcsolódó igazolt díjakkal és költségekkel haladhatja meg az eredeti hiteltartozás kiváltásakor fennálló összeget. 

Ki lehet a támogatás igénylője?

Igénylő a jelzáloghitel szerződés adósa, továbbá annak házastársa vagy élettársa lehet. Házastársak és élettársak kizárólag együttesen igényelhetik a támogatás akkor is, ha az érintett hitelszerződésnek csak az egyik fél az alanya. Ebben az esetben az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet. Az igénylőnek – együttes igénylés esetén az igénylőknek összesen – legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a fedezetül szolgáló lakásban.

További jogosultsági feltételek

 • Büntetlen előélet – 16/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 1. melléklete alapján
 • Köztartozás mentesség

A támogatás igénylése

A kérelmet a területileg illetékes járási hivatalhoz kell benyújtani. Az igénybevételhez szükséges feltételeket a kérelem benyújtásának időpontjában kell teljesíteni.

A járási hivatal a kérelem elbírálásáért díjat és egyéb költséget az igénylő részére nem számíthat fel.

A járási hivatal az elbírálást követően határozatot küld az igénylő részére, valamint a támogatást megállapító határozatot annak véglegessé válását követő napon megküldi a pénzügyi intézmény részére.

A támogatás folyósítása

A pénzügyi intézmény a támogatást megállapító határozat beérkezését követő 4 napon belül egy összegben, előtörlesztésként a támogatott személy pénzügyi intézménynél vezetett hitelszámlájára teljesít.

A pénzügyi intézmény az előtörlesztésért a támogatott személy terhére díjat és egyéb költséget nem számíthat fel. Az előtörlesztés díját az állam téríti meg a pénzügyi intézmény részére.

A folyósítást követő 10 napon belül a pénzintézet köteles változatlan futamidő mellett a támogatott személy havi törlesztő részleteit újraszámolni és arról a támogatott személyt és a járási hivatalt értesíteni.

Utolsó módosítás: 2019. február 27. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Geri szerint:

2019-03-17 - 19:46

Tisztelt szakértő!
Érdeklődnék, hogy ha július után megszületendő 2. gyerekre igénybe veszünk 1 millió forint támogatást, akkor a 2 év múlva esetleg születendő 3. gyermek után a 4 millió forint támogatást igénybe lehet-e venni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-18 - 14:10

Kedves Geri!
Igen, amennyiben az egyéb jogosultsági feltételek is fennállnak.

Attila szerint:

2019-03-16 - 13:27

Tisztelt Szakártő!
3. gyermekünk várhatóan szeptemberben születik. Július 1. után szükséges beadnunk az igénylést és ha jól értem 4 millió forint kedvezményt kapunk?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-18 - 13:08

Kedves Attila!
A 3. gyermek utáni 4 millió forintos tartozáscsökkentő támogatás igénylésére 2019. július 1-től lesz lehetőség.

István szerint:

2019-03-15 - 14:16

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg egy gyermekünk van, Ő 2016-ban született. Most várjuk az ikreket, 2019. július 30.-ra vagyunk kiírva.
Ha a gyerekek akkor születnének, akkor mi jogosultak vagyunk az 1+4 millió forintra?
Köszönöm.
István

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-18 - 12:13

Kedves István!
A leírtak alapján meglévő lakáshitelük csökkentésére felvehető lehet az 1+4 milliós támogatás, amennyiben a további jogosultsági feltételek is fennállnak.

Gábor szerint:

2019-03-14 - 00:06

Tisztelt Szakértő!
3 gyermekünk van. Az első 2014-ben született, majd az ikrek 2018 augusztusban. Nem igényeltük még a tartozáscsökkentő támogatást.
Milyen összegre lehetünk jogosultak? Előfordulhat, hogy nem is kaphatunk, ha július 1. után igényeljük?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-14 - 09:54

Kedves Gábor!
Akár most, akár július 1. után igénylik a tartozáscsökkentő támogatást, 1 millió forintra lehetnek jogosultak, ha a további feltételek is teljesülnek.

Kitti szerint:

2019-03-11 - 06:45

Tisztelt Szakêrtő.
Július vêgên születik meg a 2. Gyermekünk. Az egyêrtelmű, hogy a meglêvőre mâr nem ês a magzatra is csak 1 milliót tudunk majd êrvênyesíteni, de mindezt a támogtási formát mikortól, hogyan, hol tudjuk igényelni? A mikortólnál arra gondolok, hogy a gyerek megszületése után közvetlenül – például augusztusban – a mâr meglévő csecsemőre vagy a 12 hetet betölt magzatra is êrvényesíthető-e már?
Köszönöm szépen a vâlaszát.
Kitti

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-11 - 08:38

Kedves Kitti!
A jelenlegi feltételekből kiindulva a támogatás július 1. után várhatóan már a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzat után is igényelhető lesz.

Gábor szerint:

2019-03-10 - 20:28

Tisztelt Szakértő!
2-ik házasság, 5 gyermek. 1. házasságból 2, 2. házasságból 3. Születési évek: 2001, 2003, 2015, 2016, 2017.12.25.
Van-e lehetőség lakáshitel csökkentésre? Ha igen, mekkora összegre?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-11 - 08:29

Kedves Gábor!
A tartozáscsökkentő támogatás 2018. január elsején vagy azt követően született gyermekek után igényelhető.

Zoltán szerint:

2019-03-04 - 19:45

Tisztelt Szakértő!
Milyen csökkentéssel számolhatok a hitelbe, ha 2019. július 1. után ikreim születnek?
Köszönettel: Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-05 - 09:07

Kedves Zoltán!
Fenti esetben 1 millió forintos csökkentésre számíthat, ha a támogatásra vonatkozó további feltételek is teljesülnek.

Kitti szerint:

2019-03-04 - 19:09

Tisztelt Szakértő!
Négy gyermekünk van, a legkisebb 2016-ban született. Ötödik gyermek vállalása esetén az 1, vagy a 4 millió Ft-os hitelelengedés vonatkozna ránk az új szabályok szerint?
Köszönöm:
Kitti

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-05 - 09:06

Kedves Kitti!
Ötödik gyermek 2019. július 1. utáni születése esetén 1 millió forint összegű hitelelengedésre lenne lehetőségük, amennyiben a támogatásra vonatkozó további feltételek is teljesülnek.

Katka szerint:

2019-03-03 - 21:47

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg 2 kiskorú gyermekünk van. A közeljövőben szeretnénk még egy gyermeket. A 3-dik gyermek kapcsán igényelhető 4 millió forint tartozás elengedés vonatkozhat-e a következő szerződéseimre? 2010-ben kötött deviza alapú /kb. 3 éve forintosított/ ingatlanvásárlási célú egyedi kölcsönszerződésre, amelynek a megvásárolt ingatlan szolgál fedezetéül. Továbbá a fenti hitelen kívül van egy lakéscélú kölcsönszerződésem, amekyben az áll, hogy a Munkáltatóm az ingatlan vásárlásához a lakásépítési alap számlájáról Xx összegű kamatmentes kölcsönt biztosított. A kölcsön visszafizetésének biztosítására a Munkáltató javára jelzálogjog alapítás történt. (A munkáltató pénzintézet.)

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-21 - 14:14

Kedves Katka!
Információink szerint munáltatói lakáscélú kölcsöntartozás csökkentésére is felhasználható a támogatás, ha a munkáltatói kölcsön aláírásának időpontja korábbi, mint a vonatkozó kormányrendelet kihirdetése. A jogosultság megállapítása azonban a területileg illetékes járási hivatal hatásköre. Javasoljuk az ügyben az érintett hivatal felkeresését.

Gergő szerint:

2019-03-03 - 17:38

Jó napot kívánok,
Két kérdésem lenne, mert számomra nem világos a dolog:
Két gyermekem van jelenleg (2010 és 2013) és most áprilisban születik a harmadik.
Ha jól tudjuk, jelenleg 1m forint támogatásra vagyunk jogosultak. A kérdésem úgy hangzik, hogy mekkora támogatásra leszünk jogosultak 2019 júliusát követően az új törvényi szabályozás szerint?
Tehát van-e létjogosultsága elodázni a támogatás igénybevételének kérvényét július utánra, vagy ezzel kockáztatjuk esetleg a most kapható 1m forintos támogatást?
Köszönettel: Gergő

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-21 - 13:58

Kedves Gergő!
A 2019 júliusától hatályba lépő rendelet szerinti tartozáscsökkentő támogatás csak a 2019 júliusától születendő gyermekeket fogja érinteni. Önök az áprilisban születendő 3. gyermekük után 2019 júniusát követő igénylés esetén is 1M Ft támogatásra lehetnek jogosultak.

Balázs szerint:

2019-03-03 - 09:24

“Mely gyermekek után igényelhető?
Az igénylő 2018. január 1. után
született vér szerinti vagy”
_______
Ez elírás? Kérem pontosítson, hogy 2018 július 1. után, vagy 2019 július 1. után született gyermekek után vehető fel a támogatás?
Köszönettel,
Balázs

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-21 - 13:09

Kedves Balázs!
A jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében a tartozáscsökkentő támogatás a 2018. JANUÁR 1. után született vagy örökbefogadott gyermek, illetve a várandósság 12. hetét betöltött magzat után vehető igénybe. A 2019. JÚLIUS 1-től hatályos rendelet alapján folyósított támogatások szempontjábólmajd ugyanezen időponttól (2019. július 1.) született gyermekek lesznek figyelembe vehetők.

Tamás szerint:

2019-02-28 - 21:55

Sziasztok!
A 4 millió forint hitelcsökkentést 2019 júniusa után született 3. gyerekre lehet igényelni vagy 2019 júniusa után kell születnie mind a 3 gyereknek és azokra lehet igényelni?
Válaszotokat köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-12 - 23:54

Kedves Tamás!
A 4 millió forint tartozáscsökkentő támogatás igénybevételéhez a 3. gyermeknek szükséges 2019 június 30. után születni.

Zsolt szerint:

2019-02-28 - 10:25

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi feltételekkel mekkora támogatásra számíthatunk?
Első gyermek 2008-as születésű. Második 2016-os. Ha szeretnénk még egy gyermeket, akkor jár a 4 millió a lakáshitelbe?
Köszönöm szépen!

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-28 - 13:08

Kedves Zsolt!
Jóllehet a vonatkozó kormányrendelet még nem került kihirdetésre, harmadik gyermekük után – aki 2019. július 1. utáni születésű – a jelenlegi információk szerint igényelhető lesz a 4 millió forintos támogatás, amennyiben a további jogosultsági feltételek is teljesülnek. Minderről bővebb információ fenti bejegyésünkben olvasható.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA