Támogatott otthonfelújítási hitel 2021

Támogatott lakáshitel otthonfelújításhoz 2021. február elsejétől

A lakásfelújítási támogatáshoz kapcsolódóan államilag támogatott otthonfelújítási hitel igénybevételére is lehetőség nyílik. A kölcsön azoknak jelenthet segítséget, akiknek nem áll rendelkezésre az otthonfelújításhoz szükséges önerő. Az otthonfelújítási hitelről szóló kormányrendelet kihirdetésre került a Magyar Közlönyben.

Ki lehet rá jogosult?

Az lehet rá jogosult, aki a maximum 3 millió forintos lakásfelújítási támogatásra vonatkozó feltételeknek is megfelel.  Ilyen feltétel például, hogy az igénylő legalább egy, 25 év alatti gyermekkel él a felújítandó lakóingatlanban, rendelkezik legalább egy éves TB jogviszonnyal, nincs a NAV felé fennálló tartozása, stb. A jogosultsági feltételekről további részletes tájékoztató IDE kattintva olvasható.

A kamattámogatott otthonfelújítási hitel jellemzői

  • Jelzálog alapú kölcsön, tehát ingatlanfedezet szükséges hozzá.
  • Összege: maximum 6 millió forint.
  • Futamidő: maximum 10 év.
  • A kamattámogatást az állam a kölcsön teljes futamidejére biztosítja.
  • A kölcsön kamata: 3%.

Az otthonfelújítási hitel előtörlesztése

A lakásfelújítási támogatásból történő betörlesztés díjmentes. A  jóváírást követő 10 napon belül a hitelintézet változatlan futamidő mellett újraszámolja a támogatott személy havi törlesztőrészleteit.

Számlabenyújtási kötelezettség

A támogatott személy az otthonfelújítási kölcsön felhasználásával megvalósított építési tevékenységekkel kapcsolatban kiállított számlák kifizetését a kölcsön folyósításától számított egy éven belül a számlák vagy azok másolata bemutatásával igazolja a hitelintézet felé.

Kamattámogatás megszűnése

Ha a támogatott személy

  • részére az otthonfelújítási kölcsön felhasználásával megvalósított építési tevékenységekkel kapcsolatban kiállított számlák közül az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül a Kincstár nem állít ki úgynevezett támogatói okiratot, akkor az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150. naptól,
  • a fenti számlabemutatási kötelezettségét nem teljesíti, akkor az erre vonatkozó határidő lejártát követő naptól,
  • részére megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási kölcsön kölcsönszerződésben megállapított összegének 25%-át,

akkor a támogatói okirat kézhezvételét követő naptól a kölcsöntartozás hátralévő összegére vonatkozóan a kamattámogatás megszűnik. Az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 60 napon belül egy összegben a hitelintézet útján vissza kell fizetni a Kincstárnak. Kivéve, ha az otthonfelújítási támogatás igénylése előtt a magzat elhalására vagy halvaszületésre került sor, vagy a gyermek elhalálozott.

Segítünk az ügyintézésben

Kérje szakértőnk visszahívását, segítünk a lakásfelújítási hitel ügyintézésben!

Visszahívást kérek

Utolsó módosítás: 2021. január 17. vasárnap

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A 6000000 ft-os támogatott otthonfelújítási hitelbe a visszatérítés automatikusan betörlesztésre kerül, vagy annak a felhasználásáról dönthet a hitelt felvevő? Választhatja-e azt, hogy max. 10 évig törleszti a hitelt, a megállapított 58000 ft körüli összeggel, és szabadon használja a visszatérítést?
Előre is köszönöm a választ.

Kedves Éva!
Jelenleg még nincs erre vonatkozó előírás. Amint bővebb információnk lesz a témával kapcsolatban, oldalunkon részletesen beszámolunk róla. Addig is kísérje figyelemmel honlapunkat!

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem,ha a férjem a felújítási műveleteket maga végezné el,és csak anyagköltségről lenne számlánk akkor támogatás nélkül,de a kedvezményes hitellel akkor is élhetnénk?
Vagy csak az vehet fel kedvezményes hitelt aki a támogatást is igénybe szeretné venni?
Válaszát előre is köszönöm!

2020. december 30-án jelentkeztünk be a másfél éve vásárolt, azóta folyamatosan újítgatott házunkba. szeretném majd igénybe venni az otthonfelújítási támogatást. Ha jól tudom, ezt az igényemet csak 2021. december 30-át követően tehetem meg. 2021. januárban már vásároltam anyagot, illetve a tavaly vásárolt csempével most történik a burkolás. Szeretném igénybe venni majd a február 1-től igényelhető kamattámogatott otthonfelújítási hitelt. Azt szeretném megtudni, hogy a hitelfelvétel előtt vásárolt anyagról, elvégzett munkáról kiállított számlák beszámíthatók lesznek-e majd a támogatás visszaigénylésébe, illetve a hitel szempontjából is megfelelő lesz-e (a hárommilliós keretbe beszámítható-e, hogy a hitel 3%-os lehessen, a teljes összegében). Illetve kérdésem még, hogy… Továbbiak »

Fiam most vásárol egy felújítandó házat, hitellel, két gyerek. Kérdésem megkaphatják a felújítási állami támogatású 6 millió hitelt is, a vissza NEM térítendő 3 millió forinttal vagy nem?
A bankban azt mondták, hogy egy évig ott kell lakniuk, de a ház jelen állapotában lakhatatlan, lakótelepen lakásban laknak.

Kedves Mária!
1 éven belül vásárolt lakás esetében nem feltétetel, hogy a támogatott ingatlanban meglegyen az 1 éves állandó lakcím.

A feleségemmel és a gyerekekkel élünk az én 100%-is tulajdonomban lévő lakásomban.
Az állami kamattámogatásos lakásfelújítási hitelt csak én, a tulajdonos vehetem fel a banktól.
Ezt jól értem?

Kedves Zoltán!
Mivel házasok, ezért a támogatott lakáshitelt együttesen igényelhetik majd.

10
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x