fbpx

Támogatott lakáshitel feltételei

Új vagy használt lakást vásárol, meglévő lakóingatlanát korszerűsíti, bővíti, vagy új házat épít? Támogatott lakáshitelek a Hitelnet.hu segítségével Magyarország vezető bankjainak kínálataiból.

Lakáshitel kalkulátorunk segít Önnek, hogy kiszámolja,mennyit kellene hiteltörlesztésre fordítania, ha a legjobb lehetőséget választaná. Töltse ki online adatlapunkat és hitelszakértőnk ismerteti a részleteket és természetesen teljes körű ügyintézés is onnantól kezdve a mi dolgunk.

Amennyiben a Hitelnet segítségével veszi fel támogatott hitelét, azon kívül, hogy ez Önnek egy fillérjébe sem kerül, akár további jelentős kedvezményekhez is juthat a hiteligénylés során.

Milyen célra igényelhető jelenleg államilag támogatott lakáshitel?

Támogatott hitel

Milyen támogatások érhetők el lakásvásárlásra

2009. október 1-től lépett hatályba az a kormányrendelet, amely ismét lehetővé teszi az államilag támogatott lakáshitelek igénylését, így ha Ön lakásvásárlás vagy egyéb lakáscél megvalósítása előtt áll, akkor feltétlenül érdemes tájékozódnia a kamattámogatott lakáshitelekről.

Fiatalok és többgyermekesek kamattámogatása 

Ez a típusú konstrukció kizárólag újépítésű lakóingatlan vásárlására, meglévő lakás, családi ház korszerűsítésére és új ház építésére vehető igénybe. A kamattámogatás ez esetben a futamidő első 20 évében jár.

Otthonteremtési kamattámogatás 

Az Otthonteremtési kamattámogatás a támogatott lakáshitelek másik típusa, ez esetben maximum 5 éves kamattámogatással számolhatunk. Jóllehet e lakáshitel futamideje hosszabb is lehet, a támogatás csak az első 5 évben jár. Ezzel a típusú lakáshitellel az új lakás vásárlása és építése, valamint a lakáskorszerűsítés mellett, használt lakás vásárlása, lakás tulajdoni hányadának megvásárlása közös tulajdon megszüntetésével, legalább komfortos lakás bővítése, és a Nemzeti Eszközkezelő vagyonkezelésébe tartozó lakóingatlan visszavásárlása is finanszírozható.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Mekkora a támogatás mértéke?

A 20 éves kamattámogatású kölcsön esetén a kamattámogatás mértéke az állampapírhozam, illetve ennek hiányában a referenciahozam bizonyos százaléka, mely a gyermekek számától függ. Minél több eltartott gyermek van a családban, annál magasabb a támogatás. Ha a gyermekszám eléri a 6-ot, a támogatás mértéke már nem emelkedik tovább.

A kamattámogatás mértéke új lakás építése vagy vásárlása esetén:

 • fiatal, gyermektelen támogatott személy esetén az állampapírhozam 50%-a,
 • 2 gyermek esetén az állampapírhozam 52%-a
 • 3 gyermek esetén az állampapírhozam 55%-a,
 • 4 gyermek esetén az állampapírhozam 59%-a,
 • 5 gyermek esetén az állampapírhozam 64%-a,
 • 6 vagy ennél több gyermek esetén az állampapírhozam 70%-a.

Ha a kölcsön futamideje alatt emelkedik az eltartott gyermekek száma mielőtt az adósok betöltenék a 45. életévüket, akkor a kamattámogatást a hátralévő időszakra a magasabb gyermekszám alapján számítják.

A kamattámogatás mértéke lakáskorszerűsítés esetén:

 • az eltartott gyermekek számától függetlenül az állampapírhozam 40%-a.

Amennyiben a kamattámogatással csökkentett ellenszolgáltatás 6% alá csökkenne, akkor kamattámogatásként az a mérték vehető igénybe, ami az ügyleti kamat 6%-os mértékének eléréséhez szükséges.

Otthonteremtési kamattámogatás esetén az 5 évig biztosított támogatás mértéke szintén az állampapírhozam alapján kerül meghatározásra, eltérő új, illetve használt lakás hitelezésekor, illetve függ az eltartott gyermekek számától.

Új lakás vásárlása vagy építése esetén a kamattámogatás mértéke:

 • legfeljebb 2 gyermek esetén az állampapírhozam, illetve referenciahozam 60%-a,
 • 2-nél több gyermek esetén az állampapírhozam, illetve referenciahozam 70%-a.

Használt lakás vásárlása, korszerűsítése és bővítése esetén a kamattámogatás mértéke:

 • gyermekszámtól függetlenül az állampapírhozam 50%-a.

Mekkora a kérhető hitelösszeg?

A Fiatalok és többgyermekesek kamattámogatott hitelének összege a fővárosban és megyei jogú városban nem lehet több 12,5 millió forintnál, egyéb településeken 10 millió forintnál. Lakáskorszerűsítésre maximum 5 millió forint nyújtható.

Az Otthonteremtési kamattámogatás által elérhető maximális kölcsönösszeg új lakóingatlan esetében 15 millió forint, használt lakás esetén 10 millió forint.

Mekkora értékű lakások esetén vehető igénybe kamattámogatás?

A Fiatalok és többgyermekesek támogatott lakáskölcsöne esetén az alábbi, maximális értékű lakóingatlanok –telekár nélkül számított, ÁFA összegét is tartalmazó – építési költségének, illetve vételárának finanszírozására van lehetőség:

 • Budapesten és megyei jogú városokban maximum 25 millió forint
 • Egyéb településeken maximum 20 millió forint

Lakáskorszerűsítés esetén a korszerűsítendő lakóingatlanra településtípustól függetlenül költséghatár nélkül igényelhető a támogatott hitel.

Az Otthonteremtési kamattámogatás esetén az alábbiak szerint határozza meg a vonatkozó kormányrendelet a finanszírozható lakóingatlanok maximális értékét:

 • Új lakás vásárlása esetén az ÁFA és telekár nélkül meghatározott vételár, új ház építése esetén a hitelintézet által elfogadott, ÁFA és telekár nélkül meghatározott bekerülési költsége maximum 30 millió forint lehet,
 • Használt lakás vételára maximum 20 millió forint lehet,
 • Korszerűsítés, bővítés esetén a hitelintézet által elfogadott, ÁFA összegét tartalmazó költségvetés maximum 15 millió forint lehet.

Milyen egyéb feltételei vannak az igénylésnek?

A támogatott lakáshiteleknek nemcsak a hitelintézetek által meghatározott, hanem jogszabályban előírt feltételei is vannak. Csak azok a személyek lehetnek rá jogosultak, akik e feltételnek maradéktalanul megfelelnek.

Életkorra, családi állapotra vonatkozó feltételek

A Fiatalok és többgyermekesek támogatott építési és vásárlási lakáshitelét egyedülállók, házastársi és élettársi kapcsolatban élő személyek egyaránt igényelhetik. Ha nincsen vagy legfeljebb 1 eltartott gyermeke van az igénylőnek, akkor sem az ő, sem a házastársa vagy élettársa életkora nem haladhatja meg a 35. életévet a hitelkérelem benyújtásakor. Legalább 2 gyermeket nevelő személy esetén sem az egyedülálló személy, sem a házastársak, illetve élettársak életkora nem lehet több 45 évnél. Lakáskorszerűsítési hitel igénylésénél nincsen életkori és a gyermekek számára vonatkozó megkötés.

Az Otthonteremtési kamattámogatás keretében felvehető lakáshitelt minden 18. életévét betöltött, cselekvőképes természetes személy igényelheti, aki megfelel az egyéb előírásoknak. Nincsen tehát sem jogszabályban rögzített felső életkorhatár, sem családi állapotra vonatkozó megkötés.

Lakástulajdonra vonatkozó feltételek

A Fiatalok és többgyermekesek lakáshitelénél kizáró okot jelent, ha a támogatott személynek, élettársának, házastársának, gyermekének, vele együttköltöző családtagjának van lakóingatlan tulajdona, lakáshasználati joga, vagy lízingelt lakása. Lakáskorszerűsítés esetén a korszerűsítendő ingatlanon kívül nem lehet egyéb lakástulajdona a támogatott személynek.

Az alábbi lakástulajdon megléte azonban nem jelent akadályt:

 • együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányad, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonba,
 • az a lakóingatlan, amelynek lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte,
 • az a lakás, amely a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén, haszonélvezettel terhelten került az igénylőnek, házastársának, élettársának, bejegyzett élettársának, kiskorú gyermekének vagy a vele együttköltöző családtagjának a tulajdonába, és a haszonélvező a lakásban lakik.

Az Otthonteremtési kamattámogatás igénylését nem zárja ki az igénylők meglévő lakástulajdona.

A támogatott lakáshitelek további feltételeiről részletes leírást talál honlapunkon az adott lakáscélra vonatkozó tájékoztató anyag alatt.

Támogatott lakáshitel költségei

Támogatott lakáshitel felvétele nem jár sem több, sem kevesebb költségtétellel, mint a piaci kamatozású lakáshitelé. A hitelügyintézés során az alábbi kiadásokkal kell számolni alapesetben:

 • Értékbecslési díj: kb. 30.000 Ft (Építkezés esetén egy-egy részfolyósítás alkalmával fizetendő műszaki szakértői díj: kb. 10.000 Ft + ÁFA),
 • Közjegyzői okiratba foglalás díja: hitelösszeg 0,5-1%-a,
 • Folyósítási jutalék: hitelösszeg 1-2%-a,
 • Földhivatali költségek – az aktuális földhivatali díjszabás szerint.

Az adott lakáscélhoz kapcsolódóan egyéb – nem közvetlenül a hitelfelvételhez kötődő – költségek is felmerülhetnek. Ilyen például lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés elkészítésének ügyvédi díja, a tulajdonjog bejegyzésének földhivatali díja, a lakásszerzés után felmerülő illeték összege.

Pénzügyi partnereink díjelengedési akcióinak köszönhetően azonban a fenti díjtételek jelentős része megspórolható. Több millió forintos hitelfelvétel esetén egy jól megválasztott hitelkonstrukcióval akár több százezer forintot is megtakaríthat! Az említett költségek egy részét a bank átvállalja Ön helyett vagy folyósítást követően visszatéríti.

A támogatott lakáshitelek törlesztő részletei

Ha kíváncsi az államilag támogatott lakáshitelek aktuális törlesztő részletére, akkor számoljon online Hitelkalkulátorunkkal! Válassza ki a fenti hitelcélok közül azt, amelyet a kamattámogatott hitelből szeretne megvalósítani, adja meg a felvenni kívánt hitel összegét és futamidejét, ezt követően kattintson a Kalkuláció gombra! A hitelösszeg megadásánál vegye figyelembe a támogatott lakáshitel esetén igényelhető maximális összeget! Naprakész hitelszámolónk a várható havi törlesztés mellett megmutatja Önnek az adott konstrukcióra vonatkozó THM (Teljes Hiteldíj Mutató) mértékét is!

Mivel a támogatott lakáshitelek kizárólag forint alapon nyújthatók, ezért árfolyamkockázattal nem kell számolni!

Mekkora összegű törlesztés várható a kamattámogatott időszak lejárata után?

E kérdésnek különösen az 5 éves kamattámogatású lakáshitelek esetében van nagy jelentősége. A kamattámogatott időszak utáni törlesztő részletet a hitelintézetek az aktuális piaci kamatok alapján fogják kiszámolni. Az, hogy a mostani piaci kamatláb alapján mekkora havi törlesztést kellene fizetni a támogatott időszak után, szintén tartalmazza online Hitelkalkulátorunk!

Mit tehet, ha nem jogosult támogatott lakáshitelre?

Amennyiben az állami kamattámogatású lakáshitelek valamelyik feltételének nem felel meg, akkor sem kell lemondania a kívánt lakáscélról. Ez esetben piaci kamatozású lakásvásárlási, korszerűsítési, bővítési vagy felújítási kölcsönt vehet igénybe az otthonteremtéshez! E lakáshitelek igénylési feltételei kevésbé kötöttek, de itt is lényeges, hogy az adós megfeleljen a bankok személyi, jövedelmi és ingatlanfedezetre vonatkozó feltételeinek!

A piaci kamatozású lakáshitelek törlesztő részlete szintén kiszámolható a honlapunkon található Hitelkalkulátorral!

Személyre szabott hitelajánlat!

Ha a támogatott lakáshitelek útvesztőjében szeretné megtalálni az igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő konstrukciót, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s a Hitelnet Szakértői személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot készítenek Önnek!

Legfrissebb bejegyzések támogatott lakáshitel témában:

[catlist id=1706 numberposts=10 excerpt=yes excerpt_size=10]

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

40 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy az otthonteremtési támogatott hitelnek mi a lejárati ideje, meddig lehet megigényelni? Mert sehol nem találtam csak a babaváró hitelt, hogy azt 2022. dec. 31-ig lehet igénybe venni.
Előre is köszönöm.

Használt lakáshitel érdekelne. 25 éves futamidőre 15 millió kellene.

Tisztelt Cím!
52 éves nő vagyok. Jelenleg rokkant. Így a havi 75 ezer Ft nincs meg. Egy kiskorú gyermekem 8 éves, kizárólagos szülői felügyelettel nevelem. Jelenleg vidéken szüleimnél élünk. Első lakásvásárlásom lenne. Budapesten 21 kerületben bármilyen megoldás érdekel. Önerő nincs. Az ingatlan a gyermek nevére kerülne. Tisztelettel kérem használt ingatlan ügyben erről tájékoztatást. Csok igénybe tudnám venni. Nagyon szeretnénk saját otthont gyermekemmel. Segítségem nincs. Válaszukat köszönöm!

Kedves CÍm!
Az általunk megvásárolni kívánt családi ház vételára 25M Ft. Ez esetben nem jár rá a kamattámogatás?
„Használt lakás vételára maximum 20 millió forint lehet”
Van önerőnk, illetve a CSOK és a CSOK mellé igényelhető (meglévő két gyermekre) kamattámogatott hitellel szeretnénk kiegyenlíteni a vételárat.

Kedves CÍm!
Az általunk megvásárolni kívánt családi ház vételára 25M Ft. Ez esetben nem jár rá a kamattámogatás?
„Használt lakás vételára maximum 20 millió forint lehet”
Van önerőnk, illetve a CSOK és a CSOK mellé igényelhető (meglévő két gyermekre) kamattámogatott hitellel szeretnénk kiegyenlíteni a vételárat.

Nekem van egy gyermekem. A párom és én együtt élünk 1 lakcímen, de nem vagyunk megházasodva. A páromnak és nekem is van 1 év folyamatos tb viszony, de a párom 3 hónapja közmunkán van. Mikor meglesz a 6 hónapja, igénybe lehet-e venni a csok-ot?

Nekem van egy gyermekem. A párom és én együtt élünk 1 lakcímen, de nem vagyunk megházasodva. A páromnak és nekem is van 1 év folyamatos tb viszony, de a párom 3 hónapja közmunkán van. Mikor meglesz a 6 hónapja, igénybe lehet-e venni a csok-ot?

Nem vettem fel hitelt még soha, de szeretném a házam beszigetelni és színezni. Ha nincs önerőm, akkor milyen hitelkonstrukciókban ad az állam kedvező kamatozású hitelt? 1.500.000 – 2.000.000 Ft közötti összegre lenne szükségem, de 500.000 önerőm van csak, ami kevés ahhoz, hogy elkezdjem a folyamatot.
Köszönöm válaszát.

Nem vettem fel hitelt még soha, de szeretném a házam beszigetelni és színezni. Ha nincs önerőm, akkor milyen hitelkonstrukciókban ad az állam kedvező kamatozású hitelt? 1.500.000 – 2.000.000 Ft közötti összegre lenne szükségem, de 500.000 önerőm van csak, ami kevés ahhoz, hogy elkezdjem a folyamatot.
Köszönöm válaszát.

Külföldön (Angliában) élünk 12 éve, és most gondolkozunk a haza költözésen. Több helyen azt olvastam, hogy beszámítható a külföldi jogviszony is a 3 évbe, de ma az OTP-t felhívtam személyesen telefonon és ott azt mondták, hogy sem a CSOkra, sem a babaváró hitelbe nem számítható be a külföldön fizetett tb/jogviszony. Szeretnénk egy érdemleges információt kapni ebben a témában.

Üdvözlöm!
A Babaváró támogatás témájában keresem. Egyes online kalkulátorok szerint, negatív KHR listások is igénybe vehetik ezt a hiteltípust? Ez mennyire fedheti a valóságot?

Üdvözlöm!
2016-ban vettem fel otthonteremtési kamattámogatott hitelt az OTP banknál 5 évig fix kamattal, viszont a lakást szeretném az éven (2019) eladni.
Az lenne a kérdésem, hogy eladhatom-e 5 éven belül úgy, hogy a fennálló teljes tartozást egy összegben kifizetem?

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék az iránt, hogy párommal van-e esélyünk egy 16,5M kertes házra. Az önerő részét 10% megvan. Van nekem egy lakástakarék, ami 8 év lejár, (7,5M). Rendes szakmunkás bér bejelentés, kártyára érkező, stabil cég s erős. Párom úgyszintén, minimálbér kártytára érkező. 2-3 gyermek vállalása van tervben. 27 és 29 életkor.
Milyen esélyekkel indulnánk?

Üdvözlöm Önöket!
Az lenne a kérdésem, hogy 2012-ben vettünk fundamenta hitellel használt lakást. A feleségem nevén volt már öröklés útján egy ingatlan, és az én nevemen is egy vásárlás révén.
A könyvelő említette, hogy visszamenőleg mi is jogosultak lennénk az állami kamattámogatásra. Igaz ez? Nézegettem a feltételeket, és úgy láttam, hogy a meglévő ingatlan valóban nem kizáró ok.
A választ előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, kamattámogatott hitelt igényeltünk, a héten várjuk már csak az oep igazolást, minden más papír bent van a bankban. Utána csak a hitelfolyósítás van hátra. Ha nekem közben megváltozik a munkahelyem, az baj?

Szeretném megkérdezni, hogy egyedülállónak is jár-e a kedvezményes otthonteremtési kamattámogatás? A bankban azt az információt kaptuk, és a szerződést is így kötötték meg velünk, hogy nem, de a fentiek alapján úgy értelmezem, hogy mégis jár!?

Kedves Hitelnet!
Évek óta fizetek fundamenta megtakarítást a családom több tagjának is. Mint az talán önök is tudják, a Fundamentánál megtakarított összeg arányában a befizető egy államilag támogatott hitelre is jogosult lesz az adott időszakban.
A kérdésem az lenne, hogy felvehet-e valaki két különböző, államilag támogatott hitelt. Az én esetemben tehát lehetséges-e, hogy a CSOK 10 millió forintos hitelét és a Funamenta által nyújtott kedvezményes hitelt is megigényeljem?
Válaszukat köszönöm!

Érdeklődni szeretnék, hogy azok az egyébként minden feltételnek megfelelő nagycsaládok, akik mondjuk 2013-2014 közötti olyan időszakban vásároltak használt lakást, amelyben lakástámogatási igény még nem volt benyújtható, csak kamattámogatott hitelt igényelhettek, számíthatnak-e bármiféle állami segítségre meglévő otthonteremtő kamattámogatott hitelükben, vagy az mellett?

Engem az érdekelne, hogy meglévő családi házam cserélném nagyobbra. A CSOK igényelhető-e? 2 gyermekem van.

Engem az érdekelne, hogy 4 gyerekem van és használt lakásra mennyi állami támogatást kapok hitel nélkül?

Szeretném megtudni, hogy a régi FHB-s néven ismert támogatott forinthitelnél igénybe lehetett venni az adónál a támogatást? Ez később megszűnt. Változott-e a törvény?
Üdvözlettel.
Judit

40
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x