fbpx

Támogatott lakáshitel korszerűsítésre

A Magyar Közlöny 2014. December 18-án megjelent számában olvashatók 341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet változásai.

Az alábbiakban röviden összefoglalnánk a lakóingatlan korszerűsítésére igényelhető támogatott hitelekkel kapcsolatos részleteket:

Az otthonteremtési kamattámogatás jellemzői:

  • A kamattámogatás időtartama legfeljebb 5 év.
  • A kamattámogatás mértéke a futamidő során állandó.

A támogatott korszerűsítési hitel árazásában megkülönböztetünk évente változó vagy több évre rögzített lehetőségeket.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Az évente változó hiteleknél a 12 hónapos diszkont kincstárjegy, míg a több évre rögzített kamatozású kondícióknál az 5 éves futamidejű államkötvények kamata az irányadó. A pénzintézetek ezt megszorozhatják maximum 30%-os felárral, és erre egy legfeljebb 3 %–os kamatfelárat tehetnek. Az adósok a a bankok által felszámított ügyleti kamat és a referenciakamathoz kötött állami támogatás különbözettét fogja megfizetni.

Korszerűsítés esetén annak hitelintézet által elfogadott, általános forgalmi adó összegét tartalmazó költsége nem haladhatja meg a 15 millió forintot A kölcsön otthonteremtési kamattámogatással érintett összege nem lehet több 10 millió forintnál.

A jogosultsághoz minimum 180 napos folyamatos társadalombiztosítási jogviszony szükséges. Ehhez az OEP-nek (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) igazolnia kell, hogy az igénylő saját maga – házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 6. §-a szerinti biztosítottként szerepel - ideértve azt is, ha a legalább 180 nap folyamatos biztosításban legfeljebb 15 nap megszakítás van.
Korszerűsítés esetén lehetőség van a saját jogú öregségi vagy özvegyi nyugdíjra jogosult személyek kamattámogatott hitellel történő finanszírozására. OEP igazolás benyújtása ezen ügyfélkör esetén nem feltétel.

Otthonteremtési kamattámogatás igényelhető a kérelem benyújtásának időpontjában meg nem kezdett korszerűsítési munkálatok esetén meglévő használt lakás korszerűsítésére feltéve, hogy a támogatott személy a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70 százalékát az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó adóköteles termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított számlával, egyszerűsített számlával igazolja.
Amennyiben a támogatott személy az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény szerinti közhasznú jogállású szervezet vagy települési önkormányzat által kiírt nyilvános pályázat útján az építkezéshez szükséges természetbeni juttatásban részesül, a természetbeni juttatás támogatást nyújtó által igazolt értékéig a számlabenyújtási kötelezettség csökkenthető.

Nagykorú személyek kamattámogatott korszerűsítési lakáskölcsöne

A kamattámogatott kölcsön lakáskorszerűsítéshez kérhető. A kamattámogatást az állam a futamidő első 20 évében nyújtja. A kamattámogatás mértéke független a gyermekek számától.

A Nagykorú személyek kamattámogatott korszerűsítési kölcsönének feltételei a következők:

  • Nagykorú személyek igényelhetik.
  • A kölcsön összege legfeljebb 5 millió forint lehet.
  • Az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekeinek, valamint az együttköltöző családtagjainak nem lehet másik államilag támogatott lakáskölcsöne, vagy ha van, azt 360 napon belül vissza kell fizetni.
  • Az igénylőnek, házastársának, élettársának, együttköltöző családtagjainak a korszerűsítendő ingatlanon kívül nem lehet egyéb lakóingatlana, állandó lakáshasználati joga, lízingelt lakása, e jogok bejegyzésére irányuló kérelme, önkormányzati tulajdonú, illetve szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya. (Kivételek!)
  • A hitelintézet által elfogadott korszerűsítési munkálatokat tartalmazó költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni.
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

75 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cím!
Zártkerti területen 2016-ban épült, tervezésben és kivitelezésben családi háznak megfelelő ingatlanomra a falusi CSOK támogatást fel tudom venni valamilyen formában?
Az épület a zártkert miatt gazdasági épület besorolást kapott.
Előre is köszönöm válaszukat.

Az lenne a kérdésem, hogy szeretnénk korszerűsíteni a házat, nyílászáró csere, fürdőszoba csere. Külső szigetelés.

Tiszteletem!
Tetőfelújításra keresek államilag támogatott hitelt vagy egyéb lehetőséget. Mindketten szereplünk a KHR listán negatív jellel, de már visszafizetett állapotban.
Érdeklődök, van-e lehetőségünk kb. 3 milliós hitelre vagy egyéb pályázati pénzre teljes tetőfelújításra? Ha van, akkor milyenre, hol?
Köszönettel!
Zoltán

Lehet, hogy nem Önökhöz kellene fordulnom, de segítséget kérek:
A családi házunk elkészült, de lakhatási engedélyt csak a homlokzat szigetelése után fogunk kapni. A felvett kölcsönből ezt már nem tudjuk megcsináltatni. Olyat hallottam, hogy pályázni lehet ezen munkálatok elvégzéséhez szükséges pénz megszerzéséhez. Nem tudom, hogy juthatnék hozzá.
Kérem szíves segítségüket, melyet előre is köszönök.
Tisztelettel: Szilvia

Tisztelt Cím!
Érdeklődőm, hogy van-e rá lehetőség Energetikai támogatással szeretném otthonunkat felújítani.
– Külső szigetelés
– Korszerű gázkazán csere
Kb. 400 m2 a házunk, amit szigetelni kellene. Kb. 6.000.000 Ft hitel kellene. A házunkon van kölcsön 10.000.000 Ft, amit a fiam fizet. Ennek lejárata 2018-ban lenne. Havi törlesztés 148.750,-
A ház 3 tulajdonosé. A fiam 1/5 része, Édesanyám 1/5. Az én tulajdonomba van 3/5. Az összes nettó keresetünk: 400.000,- Ft.
Kérem segítségét ez ügyben.
Tisztelettel.
Mária

Üdvözlöm Önöket!
Érdeklődni szeretnék, családi ház tetőcseréje esetén létezik valamilyen pályázat?
Köszönöm a segítséget!
Anita

Üdvözlöm!
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy a férjem nevén van a házunk, amiben élünk. Van egy üzlet a kettőnk nevén, ami után havonta bérleti díjat kapunk. Szeretném megkérdezni, hogy nyílászáró cserére és fűtéskorszerűsítésre kaphatnánk-e kölcsönt 3 millió Ft-ot 5 évre állami kamattámogatású hitelt.
Köszönöm.

Kérem szíves válaszukat, hogy milyen kedvezményes hitelt tudok fölvenni fűtéskorszerűsítésre esetleg állami támogatással. Kazánt cserélnék, esetleg napkollektor beépítésével együtt továbbá padlás szigetelését is megcsináltatnám ablakok beépítésével.
Társasházi saját tulajdonú lakásban végeztetném el a felújítást, rendelkezem OTP Lakástakarékpénztárral, 3. éve fizetem 10 éves lejárattal, havi 20.000,- Ft befizetéssel.
A felújítás költsége kb. 1 és 2 millió forint között lenne, pontos árajánlatot a napokban fogok kapni.

Gyermekemék 2 éve vásároltak egy használt lakást, amelynek korszerűsítését (részben bővítését) 2014-ben saját erőből elkezdték. A befejezéshez szeretnének valamilyen kedvező kis összegű (maximum 1,5 – 2 milliós) hitelt felvenni. Előreláthatólag augusztus környékén megszületik első gyermekük.
Milyen kedvező hitelfelvételre lenne lehetőségük? (Államilag támogatott? Szocpol?)

Tisztelt Uram, Hölgyem!
Azt szeretném tudni, hogy: én mozgássérült, illetve mozgáskorlátozott vagyok, és az állapotom sajnos romlani fog. Van egy saját tulajdonú házam falun, amit korszerűsíttetni szeretnék. Ez tetőfelújításból és a gáz bevezetésről szólna. A faluban már van gáz. Azt szeretném tudni, megkaphatom-e az államilag kamattámogatott hitelt.
Köszönöm, tisztelettel: Ildikó

Tisztelt Uram!
Én most vettem részletre az önkormányzattól egy társasházi lakást. Szeretném lecserélni a nyílászárókat, a 35 éves konvektorokat központi fűtésre cserélni, a vízvezetéket és a villanyvezetékeket kicserélni. Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben jogosult vagyok-e államilag támogatott lakásfelújítási (korszerűsítési) hitelre? Ha igen, szeretném tudni, hogy hány %-ot támogat az állam?
Előre is köszönöm a válaszát.
Tisztelettel: Attila

Tisztelt uram!Én és a férjem is alacsony jövedelműek vagyunk munka nélkül és 2 kiskorú gyermeket nevelünk van 1 48nm-s lakásunk a 3.emeleten de a tetőnk lyukacsos és a közös képviselőnk nem nagyon fogalakozik vele őt nem érdekli hogy leáztunk a spájzunk teljesen leázott és ezért tiszta penészes lett a szobákban penész foltok vannak elég aprók a lakásunk esőeresz csatornája lukas és zubog belőle a víz ha esik az eső!A nagyobbik gyermekem a fiam 3éves és 8hónapos kora óta asztmás a kisebbik egészséges ő 2hónapos a villany vezetékek régiek át kellene húzatnom és az ablakokat és a beltéri ajtókat is cserélni kéne de még ki is kéne festeni és szigetelni is kéne de nincs önerőnk hozzá csak a lakás amit 2008.02.hóban vettünk szocpollal kiegészítve 5M forintért és az érdekelne milyen támogatást kaphatnánk erre a korszerűsítési munkálatokra?! válaszát mihamarabb várom!

Tisztelt Szilárd! Párommal közös házunkat szeretnénk korszerűsíteni. Az ingatlan fele a páromé, az ő nevén nincs más ingatlan, van viszont a házon 4,5 millió Ft jelzálog hitel. A ház értéke kb. 8 millió ft. Ön szerint lehet még rá korszerűsítési hitelt felvenni?

Tisztelt Cím!

Köszönöm a gyors választ! Még egy kérdésem lenne. Milyen jövedelemmel kell rendelkezni, ha mondjuk 1.500.000.- Ft-ot akarok fölvenni. Ha mondjuk hivatalosan csak egy kereset van, akkor van -e még esély a lakás korszerüsitésre hitelt felvenni?

T.Cim!
Érdeklödni szeretnék.hogy 2005ben szoc.pol-ra vettem.házait.és ma kaptam az 5ik földhivatali papirt amin jelzik hogy 10.5millios jelzáloghitelem van .ez hogy lehetséges?
Köszönöm válaszát

Tisztelt Cím!

2 éve vásároltunk egy házat, 1991-ben épült, már a gázat saját pénzből bevezettettük, és a radiátorokat is lecseréltettük. Most a nyílászárókat szeretnénk lecserélni és szigetelni. A gáz bekötést be lehetne- e számolni, vagy a hitel csak az ezután történő munkálatokra vehető igénybe?

T.Cim !

Érdeklődni szeretnék hogy egy konfort nélüli szoba konyhás házhoz 55 nm milyen vissza nem téritendő támogatást lehet igénybe venni. Nincs viz szennyviz gáz nincs fürdőszoba régi elavult nyilászárók
Köszönöm válaszát

Üdvözlöm!

Ablak cserét szeretnék végrehajtani, panellakásomban.
Nincs jelzálog, 75%-os tulajdonnal rendelkezem, Édesanyám a haszonélvező. Fordulhatok valamilyen támogatásért, hitelért, valamilyen intézményhez?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Érdeklődni szeretnék az ügyben, vehetnék-e fel hitelt, ugy, hogy a házam jelzálogban van, ugy, hogy a gyermekemnek adtam fedezetként, mert ő is vett házat. Minden bank ezidáig elutasitott. 6 millióra lenne szükségem, de ugylátszik a részemre nincs segitség. Akérdésem az lenne, hogy lehetséges-e az, hogy a saját házamra, most én vehessek fel hitelt, avagy sem. Köszönettel: Nádházi Sándor.

Tisztelt cím!

Érdeklődnék hogy a fentiekben leírt feltételeknek megfelelő korszerüsítést végeznénk és ugy tudom hogy a beruházás 30 %-ig visszanem térítendő állami támogatást lehet igénybe venni! Nem kamattámogatás!Mi hitelt nem szeretnénk felvenni! Jól tudom-e és ha igen ebbe tudnak segíteni?
Elöre is köszönettel!

Szeretnék érdeklődni családi házhoz is igénybe lehet-e venni a korszerüsitési hitelt? Ajtót,ablakot szeretnék cserélni és szigetelni a házat.A házon van jelzálog hitel ez kizáró ok? Előre is köszönöm a választ:Judit

Kedves Szilárd!
Igénybe szeretném venni a kamattámogatott hitelt, kb. 1,5 millió forint-ig. Kb. ennyi lenne a felsorolt tételek elvégzése. Azonban nekem egyéb költségekre is szükségem lenne hitelre, és az lenne a kérdésem, hogy ne kelljen több hitelt fizetni adható-e még emellé másfajta hitel, úgy hogy tulajdonképpen a kettőt összevonnák, és én csak egyet fizetnék.
Üdv

Üdvözlöm!
Májusban fog megszületni második kisfiunk és érdekelne, hogy mik a lehetőségeink. A párommal egy családi ház tetőterében lakunk, tulajdonosok vagyunk összesen 50%-os arányban, de csak a fele van beépítve és szeretnénk a másik felét is befejezni, ha lehetséges. Van jelenleg fürdőnk is, gázunk is villanyunk is, a beépítendő rész viszont betonos szigetelés nélküli, még ablakok sincsenek. Ez esetben jár nekünk valamilyen kedvezmény?
Köszönettel: Andrea

Tisztet Szakértő!

Nekem a kérdésem az lenne, hogy van egy házunk, édesapám része az 50%, és 25% enyém. A másik 25% a nővéremé.
A párommal szeretnénk kisbabát, viszont előtte szeretnénk a házat korszerűsíteni. Nyílászárók cseréje, csatorna bekötés, tető újítás. A korszerűsítéshez hitelt nem szeretnénk felvenni,mivel jelenleg 80% rokkant nyugdíjas vagyok ( 23 éves),hiteltörlesztésre lehetőségünk nincs. a lakáskorszerűsítés egy részét megtakarított pénzből kezdenénk el, és a kérdésem, hogy a másik részéhez kaphatunk-e állami támogatást. A támogatáshoz kell, hogy friss házasok legyünk, vagy kisgyermek legyen?

Jó napot.
Azt szeretném megkérdezni,hogy ha van a nevemen egy másik ingatlan,de a haszonélvezet nincs a nevemen akkor részesülhetek a támogatott hitelbe?

Tiszteletem!
Azt hiszem már mindent tudok a támogatott hitel lakás korszerűsítéssel kapcsolatban.
Csak azt nem hogy hogyan kell elindulni, kitől vagy kivel csináltathatom meg a pályázatot.Vagy az is jó amit én töltök ki?

Tisztelt Szilárd!
Kérdésem az lenne, hogy mit jelent a fenti hitelleírásban,hogy „a korszerűsítési munkák még nem fejeződtek be”? Mi számít befejezésnek? Ha már elkezdődtek a munkálatok, akkor kijönnek megnézni, hogy hol tartunk? Mivel kell igazolni a megkezdettséget, illetve a nem befejezettséget? Mennyire visszamenőleg lehet igényelni a támogatott hitelt? Tehát, ha mi nyáron kezdtünk bele a vályog házunk aláfalazásába, a villanyvezeték rendszer teljes cseréjébe, illetve mivel alapvetően nem volt fürdőszoba, annak kialakításához. Vagy ilyen munkálatokra nem is igényelhetünk?

Tisztelt Uram!

Szeretnénk felújítani a nagyszüleim házát, ami az én tulajdonom (34 éves vagyok, nincs másik ház a nevemen). Kicserélnénk a fűtésrendszert, ami most központi, de elavult gázkazán. Azt a tanácsot kaptuk, hogy vegyünk turbó kazánt és az összes csövet cseréljük ki, és tetessük be a padló alá, amit úgyis fel kell szedni, mert elkorhadt. A korszerűsítési hitelben elszámolható ilyenkor a parkettázás? Van egy lepusztult fürdőszobájuk is(csőtörés is volt, 40 éves vezetékek vannak a falakban, a csempék repedtek, és régimódiak). Kérdésem, hogy fürdőszoba felújításra lehet-e fordítani a korszerűsítési hitelt, vagy csak akkor, ha egyáltalán nincs fürdőszoba. Ha lehet, akkor elfogadják-e a költségvetésben, hogyha a munkát a testvérem végzi (természetesen ő nem kér pénzt érte), ezért csak anyagköltsége (vízvezetékek, csempe, padlólap, mosdó, kád, wc) lenne. Ha igen, kell-e róla igazolás, hogy vízvezetékszerelő, (mert egyébként nem az, csak sokmindenhez ért).
Köszönöm a válaszát!

Valéria

Tisztelt Uram!
Sajnos egyedül maradtam két kiskorú gyermekemmel ezért özv. és árva ellátásban részesülök.Van egy vegyes építésű házam ami teljes felújításra szorul (az áram újra vezetése a tető cseréje a falak szigetelése stb.)
Ezekre a munkálatokra hogyan tudom igényelni a szocpolt.

Tisztelt Uram!

A párom 2009. szeptemberében vett egy lakást,ami egy kétlakásos társasházzá nyílvánított (hajdanán ikerháznak épült, de az elrendezése alapján teljesen különálló, kétszintes zárt belső lépcsőházzal rendelkező) épület első emeletén van. Ez az első lakástulajdona.
A lakás meglehetősen lepusztult állapotban volt (1973-ban épült), és nem volt bevezetve a gáz sem.
Lapostetős, ami sajnos beázott, így az is felújításra szorul, de mivel társasház, ezért az a másik családdal közös költség lesz.
Két hete elkezdtük a felújítást, és érdeklődnék, hogy van e lehetőségünk igénybe venni vmilyen vissza nem térítendő támogatást vagy adókedvezményt?
A felújítási munkálatok között korszerűsítés is van.
-gáz bevezetése
-nyílászárók cseréje
-fürdőszoba átalakítása
-belső burkolatok cseréje
-tető javítása
Ha igénybevehetünk vmit, akkor kihez kell fordulni, honnan tudjuk megszerezni a szükséges információkat?
Mennyi az átfutási idő, vki megnézi, hogy milyen az előző állapot?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Judit