Támogatott lakáshitel korszerűsítésre

A Magyar Közlöny 2014. December 18-án megjelent számában olvashatók 341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet változásai.

Az alábbiakban röviden összefoglalnánk a lakóingatlan korszerűsítésére 2015-ben igényelhető támogatott hitelekkel kapcsolatos részleteket:

Az otthonteremtési kamattámogatás jellemzői:

  • A kamattámogatás időtartama legfeljebb 5 év.
  • A kamattámogatás mértéke a futamidő során állandó.

A támogatott korszerűsítési hitel árazásában megkülönböztetünk évente változó vagy több évre rögzített lehetőségeket.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Az évente változó hiteleknél a 12 hónapos diszkont kincstárjegy, míg a több évre rögzített kamatozású kondícióknál az 5 éves futamidejű államkötvények kamata az irányadó. A pénzintézetek ezt megszorozhatják maximum 30%-os felárral, és erre egy legfeljebb 3 %–os kamatfelárat tehetnek. Az adósok a a bankok által felszámított ügyleti kamat és a referenciakamathoz kötött állami támogatás különbözettét fogja megfizetni.

Korszerűsítés esetén annak hitelintézet által elfogadott, általános forgalmi adó összegét tartalmazó költsége nem haladhatja meg a 15 millió forintot A kölcsön otthonteremtési kamattámogatással érintett összege nem lehet több 10 millió forintnál.

A jogosultsághoz minimum 180 napos folyamatos társadalombiztosítási jogviszony szükséges. Ehhez az OEP-nek (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) igazolnia kell, hogy az igénylő saját maga – házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 6. §-a szerinti biztosítottként szerepel – ideértve azt is, ha a legalább 180 nap folyamatos biztosításban legfeljebb 15 nap megszakítás van.
Korszerűsítés esetén lehetőség van a saját jogú öregségi vagy özvegyi nyugdíjra jogosult személyek kamattámogatott hitellel történő finanszírozására. OEP igazolás benyújtása ezen ügyfélkör esetén nem feltétel.

Otthonteremtési kamattámogatás igényelhető a kérelem benyújtásának időpontjában meg nem kezdett korszerűsítési munkálatok esetén meglévő használt lakás korszerűsítésére feltéve, hogy a támogatott személy a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70 százalékát az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó adóköteles termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított számlával, egyszerűsített számlával igazolja.
Amennyiben a támogatott személy az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény szerinti közhasznú jogállású szervezet vagy települési önkormányzat által kiírt nyilvános pályázat útján az építkezéshez szükséges természetbeni juttatásban részesül, a természetbeni juttatás támogatást nyújtó által igazolt értékéig a számlabenyújtási kötelezettség csökkenthető.

Nagykorú személyek kamattámogatott korszerűsítési lakáskölcsöne

A kamattámogatott kölcsön lakáskorszerűsítéshez kérhető. A kamattámogatást az állam a futamidő első 20 évében nyújtja. A kamattámogatás mértéke független a gyermekek számától.

A Nagykorú személyek kamattámogatott korszerűsítési kölcsönének feltételei a következők:

  • Nagykorú személyek igényelhetik.
  • A kölcsön összege legfeljebb 5 millió forint lehet.
  • Az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekeinek, valamint az együttköltöző családtagjainak nem lehet másik államilag támogatott lakáskölcsöne, vagy ha van, azt 360 napon belül vissza kell fizetni.
  • Az igénylőnek, házastársának, élettársának, együttköltöző családtagjainak a korszerűsítendő ingatlanon kívül nem lehet egyéb lakóingatlana, állandó lakáshasználati joga, lízingelt lakása, e jogok bejegyzésére irányuló kérelme, önkormányzati tulajdonú, illetve szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya. (Kivételek!)
  • A hitelintézet által elfogadott korszerűsítési munkálatokat tartalmazó költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni.
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
75 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cím!
Zártkerti területen 2016-ban épült, tervezésben és kivitelezésben családi háznak megfelelő ingatlanomra a falusi CSOK támogatást fel tudom venni valamilyen formában?
Az épület a zártkert miatt gazdasági épület besorolást kapott.
Előre is köszönöm válaszukat.

Az lenne a kérdésem, hogy szeretnénk korszerűsíteni a házat, nyílászáró csere, fürdőszoba csere. Külső szigetelés.

Tiszteletem!
Tetőfelújításra keresek államilag támogatott hitelt vagy egyéb lehetőséget. Mindketten szereplünk a KHR listán negatív jellel, de már visszafizetett állapotban.
Érdeklődök, van-e lehetőségünk kb. 3 milliós hitelre vagy egyéb pályázati pénzre teljes tetőfelújításra? Ha van, akkor milyenre, hol?
Köszönettel!
Zoltán

Lehet, hogy nem Önökhöz kellene fordulnom, de segítséget kérek:
A családi házunk elkészült, de lakhatási engedélyt csak a homlokzat szigetelése után fogunk kapni. A felvett kölcsönből ezt már nem tudjuk megcsináltatni. Olyat hallottam, hogy pályázni lehet ezen munkálatok elvégzéséhez szükséges pénz megszerzéséhez. Nem tudom, hogy juthatnék hozzá.
Kérem szíves segítségüket, melyet előre is köszönök.
Tisztelettel: Szilvia

Tisztelt Cím!
Érdeklődőm, hogy van-e rá lehetőség Energetikai támogatással szeretném otthonunkat felújítani.
– Külső szigetelés
– Korszerű gázkazán csere
Kb. 400 m2 a házunk, amit szigetelni kellene. Kb. 6.000.000 Ft hitel kellene. A házunkon van kölcsön 10.000.000 Ft, amit a fiam fizet. Ennek lejárata 2018-ban lenne. Havi törlesztés 148.750,-
A ház 3 tulajdonosé. A fiam 1/5 része, Édesanyám 1/5. Az én tulajdonomba van 3/5. Az összes nettó keresetünk: 400.000,- Ft.
Kérem segítségét ez ügyben.
Tisztelettel.
Mária

Üdvözlöm Önöket!
Érdeklődni szeretnék, családi ház tetőcseréje esetén létezik valamilyen pályázat?
Köszönöm a segítséget!
Anita

Üdvözlöm!
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy a férjem nevén van a házunk, amiben élünk. Van egy üzlet a kettőnk nevén, ami után havonta bérleti díjat kapunk. Szeretném megkérdezni, hogy nyílászáró cserére és fűtéskorszerűsítésre kaphatnánk-e kölcsönt 3 millió Ft-ot 5 évre állami kamattámogatású hitelt.
Köszönöm.

Kérem szíves válaszukat, hogy milyen kedvezményes hitelt tudok fölvenni fűtéskorszerűsítésre esetleg állami támogatással. Kazánt cserélnék, esetleg napkollektor beépítésével együtt továbbá padlás szigetelését is megcsináltatnám ablakok beépítésével.
Társasházi saját tulajdonú lakásban végeztetném el a felújítást, rendelkezem OTP Lakástakarékpénztárral, 3. éve fizetem 10 éves lejárattal, havi 20.000,- Ft befizetéssel.
A felújítás költsége kb. 1 és 2 millió forint között lenne, pontos árajánlatot a napokban fogok kapni.

75
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x