Támogatott lakáshitel korszerűsítésre

A Magyar Közlöny 2014. December 18-án megjelent számában olvashatók 341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet változásai.

Az alábbiakban röviden összefoglalnánk a lakóingatlan korszerűsítésére 2015-ben igényelhető támogatott hitelekkel kapcsolatos részleteket:

Az otthonteremtési kamattámogatás jellemzői:

  • A kamattámogatás időtartama legfeljebb 5 év.
  • A kamattámogatás mértéke a futamidő során állandó.

A támogatott korszerűsítési hitel árazásában megkülönböztetünk évente változó vagy több évre rögzített lehetőségeket.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Az évente változó hiteleknél a 12 hónapos diszkont kincstárjegy, míg a több évre rögzített kamatozású kondícióknál az 5 éves futamidejű államkötvények kamata az irányadó. A pénzintézetek ezt megszorozhatják maximum 30%-os felárral, és erre egy legfeljebb 3 %–os kamatfelárat tehetnek. Az adósok a a bankok által felszámított ügyleti kamat és a referenciakamathoz kötött állami támogatás különbözettét fogja megfizetni.

Korszerűsítés esetén annak hitelintézet által elfogadott, általános forgalmi adó összegét tartalmazó költsége nem haladhatja meg a 15 millió forintot A kölcsön otthonteremtési kamattámogatással érintett összege nem lehet több 10 millió forintnál.

A jogosultsághoz minimum 180 napos folyamatos társadalombiztosítási jogviszony szükséges. Ehhez az OEP-nek (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) igazolnia kell, hogy az igénylő saját maga – házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. §-a szerinti biztosítottként szerepel – ideértve azt is, ha a legalább 180 nap folyamatos biztosításban legfeljebb 15 nap megszakítás van.
Korszerűsítés esetén lehetőség van a saját jogú öregségi vagy özvegyi nyugdíjra jogosult személyek kamattámogatott hitellel történő finanszírozására. OEP igazolás benyújtása ezen ügyfélkör esetén nem feltétel.

Otthonteremtési kamattámogatás igényelhető a kérelem benyújtásának időpontjában meg nem kezdett korszerűsítési munkálatok esetén meglévő használt lakás korszerűsítésére feltéve, hogy a támogatott személy a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70 százalékát az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó adóköteles termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított számlával, egyszerűsített számlával igazolja.
Amennyiben a támogatott személy az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény szerinti közhasznú jogállású szervezet vagy települési önkormányzat által kiírt nyilvános pályázat útján az építkezéshez szükséges természetbeni juttatásban részesül, a természetbeni juttatás támogatást nyújtó által igazolt értékéig a számlabenyújtási kötelezettség csökkenthető.

Nagykorú személyek kamattámogatott korszerűsítési lakáskölcsöne

A kamattámogatott kölcsön lakáskorszerűsítéshez kérhető. A kamattámogatást az állam a futamidő első 20 évében nyújtja. A kamattámogatás mértéke független a gyermekek számától.

A Nagykorú személyek kamattámogatott korszerűsítési kölcsönének feltételei a következők:

  • Nagykorú személyek igényelhetik.
  • A kölcsön összege legfeljebb 5 millió forint lehet.
  • Az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekeinek, valamint az együttköltöző családtagjainak nem lehet másik államilag támogatott lakáskölcsöne, vagy ha van, azt 360 napon belül vissza kell fizetni.
  • Az igénylőnek, házastársának, élettársának, együttköltöző családtagjainak a korszerűsítendő ingatlanon kívül nem lehet egyéb lakóingatlana, állandó lakáshasználati joga, lízingelt lakása, e jogok bejegyzésére irányuló kérelme, önkormányzati tulajdonú, illetve szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya. (Kivételek!)
  • A hitelintézet által elfogadott korszerűsítési munkálatokat tartalmazó költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni.

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 25. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Erika szerint:

2019-04-25 - 14:59

Az lenne a kérdésem, hogy szeretnénk korszerűsíteni a házat, nyílászáró csere, fürdőszoba csere. Külső szigetelés.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-25 - 15:14

Kedves Erika!
Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt az elérhető legkedvezőbb korszerűsítési konstrukciókról! Első körben kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Zoltán szerint:

2018-10-08 - 07:29

Tiszteletem!
Tetőfelújításra keresek államilag támogatott hitelt vagy egyéb lehetőséget. Mindketten szereplünk a KHR listán negatív jellel, de már visszafizetett állapotban.
Érdeklődök, van-e lehetőségünk kb. 3 milliós hitelre vagy egyéb pályázati pénzre teljes tetőfelújításra? Ha van, akkor milyenre, hol?
Köszönettel!
Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-08 - 07:43

Kedves Zoltán!
Irodánk hitelközvetítéssel foglalkozik, felújítási pályázatokkal nem. Passzív KHR esetén egyetlen bankpartnerünknél nyílhat lehetőség hitelfelvételre, ha tartozásuk legalább 6 hónapja rendezett. Ha ez a feltétel teljesül, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink tájékoztatni fogják Önöket az elérhető korszerűsítési hitelekről! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézést díjmentesen vállaljuk!

Szilvia szerint:

2018-03-18 - 18:02

Lehet, hogy nem Önökhöz kellene fordulnom, de segítséget kérek:
A családi házunk elkészült, de lakhatási engedélyt csak a homlokzat szigetelése után fogunk kapni. A felvett kölcsönből ezt már nem tudjuk megcsináltatni. Olyat hallottam, hogy pályázni lehet ezen munkálatok elvégzéséhez szükséges pénz megszerzéséhez. Nem tudom, hogy juthatnék hozzá.
Kérem szíves segítségüket, melyet előre is köszönök.
Tisztelettel: Szilvia

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-18 - 18:16

Kedves Szilvia!
Ebben a kérdésben sajnos nem tudunk Önnek segíteni.

Mária szerint:

2018-02-07 - 06:27

Tisztelt Cím!
Érdeklődőm, hogy van-e rá lehetőség Energetikai támogatással szeretném otthonunkat felújítani.
– Külső szigetelés
– Korszerű gázkazán csere
Kb. 400 m2 a házunk, amit szigetelni kellene. Kb. 6.000.000 Ft hitel kellene. A házunkon van kölcsön 10.000.000 Ft, amit a fiam fizet. Ennek lejárata 2018-ban lenne. Havi törlesztés 148.750,-
A ház 3 tulajdonosé. A fiam 1/5 része, Édesanyám 1/5. Az én tulajdonomba van 3/5. Az összes nettó keresetünk: 400.000,- Ft.
Kérem segítségét ez ügyben.
Tisztelettel.
Mária

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-07 - 11:31

Kedves Mária!
A korszerűsítéshez államilag támogatott és piaci kamatozású lakáshitel felvételében tudunk segíteni. Az elérhető legkedvezőbb korszerűsítési hitelek aktuális havi törlesztő részletét IDE kattintva ismerheti meg. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Anita szerint:

2017-02-16 - 14:40

Üdvözlöm Önöket!
Érdeklődni szeretnék, családi ház tetőcseréje esetén létezik valamilyen pályázat?
Köszönöm a segítséget!
Anita

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-16 - 17:04

Kedves Anita!
Családi házak felújításával kapcsolatos pályázatokkal sajnos nem foglalkozunk. Lakáskorszerűsítés esetén irodánkon keresztül államilag támogatott korszerűsítési hitelek érhetők el, melyekről Szakértőink készséggel adnak tájékoztatást online adatlapunk kitöltése után.

Juhàsz Aniķò szerint:

2015-09-13 - 20:54

Üdvözlöm!
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy a férjem nevén van a házunk, amiben élünk. Van egy üzlet a kettőnk nevén, ami után havonta bérleti díjat kapunk. Szeretném megkérdezni, hogy nyílászáró cserére és fűtéskorszerűsítésre kaphatnánk-e kölcsönt 3 millió Ft-ot 5 évre állami kamattámogatású hitelt.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-14 - 11:12

Kedves Anikó!
Kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatban fogják Önöket tájékoztatni az elérhető hitelkonstrukciókról!

Antal szerint:

2015-07-09 - 16:25

Kérem szíves válaszukat, hogy milyen kedvezményes hitelt tudok fölvenni fűtéskorszerűsítésre esetleg állami támogatással. Kazánt cserélnék, esetleg napkollektor beépítésével együtt továbbá padlás szigetelését is megcsináltatnám ablakok beépítésével.
Társasházi saját tulajdonú lakásban végeztetném el a felújítást, rendelkezem OTP Lakástakarékpénztárral, 3. éve fizetem 10 éves lejárattal, havi 20.000,- Ft befizetéssel.
A felújítás költsége kb. 1 és 2 millió forint között lenne, pontos árajánlatot a napokban fogok kapni.

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-09 - 16:28

Kedves Antal!
Fűtéskorszerűsítéshez többfajta állami kamattámogatású lakáshitel is igényelhető. Kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat és Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatban fogják Önt tájékoztatni a legkedvezőbb lehetőségekről!

László szerint:

2015-01-12 - 21:04

Gyermekemék 2 éve vásároltak egy használt lakást, amelynek korszerűsítését (részben bővítését) 2014-ben saját erőből elkezdték. A befejezéshez szeretnének valamilyen kedvező kis összegű (maximum 1,5 – 2 milliós) hitelt felvenni. Előreláthatólag augusztus környékén megszületik első gyermekük.
Milyen kedvező hitelfelvételre lenne lehetőségük? (Államilag támogatott? Szocpol?)

Hitelnet.hu szerint:

2015-01-12 - 22:42

Kedves László!
Szocpol lakáskorszerűsítéshez és már megkezdett bővítéshez július 1. után sem lesz igényelhető. Otthonteremtési kamattámogatás szintén nem vehető igénybe olyan korszerűsítéshez vagy bővítéshez, amit a kérelem benyújtása előtt elkezdtek. A fiatalok és többgyermekes családok kamattámogatott hitele viszont igényelhető még a korszerűsítési munkálatok megvalósulása előtt. Az elérhető hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel készítenek személyre szabott hitelajánlatot, ha kitöltik online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

ILDIKÓ szerint:

2012-08-19 - 15:55

Tisztelt Uram, Hölgyem!
Azt szeretném tudni, hogy: én mozgássérült, illetve mozgáskorlátozott vagyok, és az állapotom sajnos romlani fog. Van egy saját tulajdonú házam falun, amit korszerűsíttetni szeretnék. Ez tetőfelújításból és a gáz bevezetésről szólna. A faluban már van gáz. Azt szeretném tudni, megkaphatom-e az államilag kamattámogatott hitelt.
Köszönöm, tisztelettel: Ildikó

Hitelnet szerint:

2012-08-21 - 07:50

Kedves Ildikó!
Megfelelő jövedelemigazolással igényelhető a támogatott korszerűsítési hitel az Ön által elvégezni kívánt korszerűsítési munkálatok esetén. Javasoljuk, hogy töltse ki ajánlatkérő adatlapunkat, s Tanácsadóink ismertetni fogják az Ön által elérhető hitellehetőségeket!

Török Bálint Attila szerint:

2012-01-16 - 17:07

Tisztelt Uram!
Én most vettem részletre az önkormányzattól egy társasházi lakást. Szeretném lecserélni a nyílászárókat, a 35 éves konvektorokat központi fűtésre cserélni, a vízvezetéket és a villanyvezetékeket kicserélni. Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben jogosult vagyok-e államilag támogatott lakásfelújítási (korszerűsítési) hitelre? Ha igen, szeretném tudni, hogy hány %-ot támogat az állam?
Előre is köszönöm a válaszát.
Tisztelettel: Attila

Hitelnet szerint:

2012-01-16 - 18:49

Kedves Attila!
Az Ön által elvégezni kívánt munkálatok korszerűsítésnek minősülnek, tehát jogosult lehet az államilag támogatott korszerűsítési hitel igénylésére. A kamattámogatott hitel maximális összege 5 millió forint. A költségvetés 70%-át számlával kell igazolni. Ha azonban a hitelösszeg meghaladja a költségvetés 70%-át, akkor a teljes hitelösszeget le kell fedni számlával.
A kamattámogatás mértéke lakás korszerűsítése esetén az állampapírhozam 40%-a, ennek hiányában a referenciahozam 40%-a.
Online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével személyre szóló korszerűsítési hitelajánlatot kérhet.

Laufer Alida szerint:

2010-12-11 - 16:14

Tisztelt uram!Én és a férjem is alacsony jövedelműek vagyunk munka nélkül és 2 kiskorú gyermeket nevelünk van 1 48nm-s lakásunk a 3.emeleten de a tetőnk lyukacsos és a közös képviselőnk nem nagyon fogalakozik vele őt nem érdekli hogy leáztunk a spájzunk teljesen leázott és ezért tiszta penészes lett a szobákban penész foltok vannak elég aprók a lakásunk esőeresz csatornája lukas és zubog belőle a víz ha esik az eső!A nagyobbik gyermekem a fiam 3éves és 8hónapos kora óta asztmás a kisebbik egészséges ő 2hónapos a villany vezetékek régiek át kellene húzatnom és az ablakokat és a beltéri ajtókat is cserélni kéne de még ki is kéne festeni és szigetelni is kéne de nincs önerőnk hozzá csak a lakás amit 2008.02.hóban vettünk szocpollal kiegészítve 5M forintért és az érdekelne milyen támogatást kaphatnánk erre a korszerűsítési munkálatokra?! válaszát mihamarabb várom!

Hitelnet szerint:

2010-12-12 - 16:25

Kedves Alida!
Ingatlan korszerűsítésére vissza nem térítendő állami támogatás nem igényelhet, csak támogatott hitel. A részleteket fent el is tudja olvasni.

Margó szerint:

2010-07-17 - 09:18

Tisztelt Szilárd! Párommal közös házunkat szeretnénk korszerűsíteni. Az ingatlan fele a páromé, az ő nevén nincs más ingatlan, van viszont a házon 4,5 millió Ft jelzálog hitel. A ház értéke kb. 8 millió ft. Ön szerint lehet még rá korszerűsítési hitelt felvenni?

Hitelnet szerint:

2010-07-18 - 16:20

Kedves Margó!
Ez függ a rendelkezésre álló jövedelemtől és a bejegyzett jelzáloghitel aktuális egyenlegétől is. Megfelelő jövedelem esetén elvileg még lehet rá esély.

Kádárné Rita szerint:

2010-07-15 - 08:10

Tisztelt Cím!

Köszönöm a gyors választ! Még egy kérdésem lenne. Milyen jövedelemmel kell rendelkezni, ha mondjuk 1.500.000.- Ft-ot akarok fölvenni. Ha mondjuk hivatalosan csak egy kereset van, akkor van -e még esély a lakás korszerüsitésre hitelt felvenni?

Hitelnet szerint:

2010-07-15 - 13:15

Kedves Rita!
Ez banktól függ. Valahol elég egy minimálbér is valahol magas az elvárt jövedelem nagysága! Erre nem tudok egyértelmű választ adni…

Balaton Annamária szerint:

2010-07-14 - 13:27

T.Cim!
Érdeklödni szeretnék.hogy 2005ben szoc.pol-ra vettem.házait.és ma kaptam az 5ik földhivatali papirt amin jelzik hogy 10.5millios jelzáloghitelem van .ez hogy lehetséges?
Köszönöm válaszát

Hitelnet szerint:

2010-07-14 - 14:03

Kedves Annamária!
Nem értem a problémát? Nem vett fel hitel és mégis be van jegyezve banki jelzálog?

Kádárné Rita szerint:

2010-07-14 - 13:00

Tisztelt Cím!

2 éve vásároltunk egy házat, 1991-ben épült, már a gázat saját pénzből bevezettettük, és a radiátorokat is lecseréltettük. Most a nyílászárókat szeretnénk lecserélni és szigetelni. A gáz bekötést be lehetne- e számolni, vagy a hitel csak az ezután történő munkálatokra vehető igénybe?

Hitelnet szerint:

2010-07-14 - 14:02

Kedves Rita!
Elvégzett munkálatokra utólagosan hitel már nem igényelhető. Azt már nem lehet belevenni a költségvetésbe.

Godzsákné judit szerint:

2010-07-11 - 21:17

T.Cim !

Érdeklődni szeretnék hogy egy konfort nélüli szoba konyhás házhoz 55 nm milyen vissza nem téritendő támogatást lehet igénybe venni. Nincs viz szennyviz gáz nincs fürdőszoba régi elavult nyilászárók
Köszönöm válaszát

Hitelnet szerint:

2010-07-12 - 14:25

Kedves Judit!
Sajnos jelenleg semmilyen vissza nem térítendő támogatás nem igényelhető.

S. Róbert szerint:

2010-06-09 - 07:42

Üdvözlöm!

Ablak cserét szeretnék végrehajtani, panellakásomban.
Nincs jelzálog, 75%-os tulajdonnal rendelkezem, Édesanyám a haszonélvező. Fordulhatok valamilyen támogatásért, hitelért, valamilyen intézményhez?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet szerint:

2010-06-09 - 08:47

Kedves Róbert!
Korszerűsítésre hitelt tud igényelni, támogatásról (vissza nem térítendő) sajnos nem tudok. A hiteligénylésben mindkettőjüknek részt kell majd venni, mivel teljes körű tulajdonosi részvétel szükséges.

Nadhazi Sandor szerint:

2010-04-13 - 12:34

Érdeklődni szeretnék az ügyben, vehetnék-e fel hitelt, ugy, hogy a házam jelzálogban van, ugy, hogy a gyermekemnek adtam fedezetként, mert ő is vett házat. Minden bank ezidáig elutasitott. 6 millióra lenne szükségem, de ugylátszik a részemre nincs segitség. Akérdésem az lenne, hogy lehetséges-e az, hogy a saját házamra, most én vehessek fel hitelt, avagy sem. Köszönettel: Nádházi Sándor.

Hitelnet szerint:

2010-04-14 - 08:25

Kedves Sándor!
Ez attól függ, hogy milyen értékű az ingatlan. Amennyiben az értéke elbírja van olyan pénzintézet, ahol a 2. ranghelyt is elfogadja, persze ha már maximálisan meg van terhelve, akkor természetesen nem.
Fitos Szilárd

István szerint:

2010-03-30 - 19:43

Tisztelt cím!

Érdeklődnék hogy a fentiekben leírt feltételeknek megfelelő korszerüsítést végeznénk és ugy tudom hogy a beruházás 30 %-ig visszanem térítendő állami támogatást lehet igénybe venni! Nem kamattámogatás!Mi hitelt nem szeretnénk felvenni! Jól tudom-e és ha igen ebbe tudnak segíteni?
Elöre is köszönettel!

Hitelnet szerint:

2010-03-30 - 20:51

Kedves István!
Sajnos ebben nem tudok Önnek segíteni!
Fitos Szilárd

Judit szerint:

2010-03-22 - 18:51

Szeretnék érdeklődni családi házhoz is igénybe lehet-e venni a korszerüsitési hitelt? Ajtót,ablakot szeretnék cserélni és szigetelni a házat.A házon van jelzálog hitel ez kizáró ok? Előre is köszönöm a választ:Judit

Hitelnet szerint:

2010-03-22 - 21:23

Kedves Judit!
A támogatott hitelnél ugyanúgy meg kell felni a feltételeknek, mint a többi esetben, csak a kamatra jár állami támogatás. Jelzáloggal terhelt ingatlan csak abban az esetben jelent gondot, ha már annyi terhelés van rajt, hogy nem vehető fel több hitel.

Robert szerint:

2010-03-09 - 20:53

Kedves Szilárd!
Igénybe szeretném venni a kamattámogatott hitelt, kb. 1,5 millió forint-ig. Kb. ennyi lenne a felsorolt tételek elvégzése. Azonban nekem egyéb költségekre is szükségem lenne hitelre, és az lenne a kérdésem, hogy ne kelljen több hitelt fizetni adható-e még emellé másfajta hitel, úgy hogy tulajdonképpen a kettőt összevonnák, és én csak egyet fizetnék.
Üdv

Hitelnet szerint:

2010-03-11 - 21:26

Kedves Róbert!
Sajnos nem igazán értem a kérdését. Az megoldható, ha az ingatlan értéke elbírja, hogy a korszerűsítési hitel mellett más jelzáloghitelt is felvegyen ugyanannál a pénzintézetnél természetesen.
Fitos Szilárd

Ősz Andrea szerint:

2010-02-27 - 09:36

Üdvözlöm!
Májusban fog megszületni második kisfiunk és érdekelne, hogy mik a lehetőségeink. A párommal egy családi ház tetőterében lakunk, tulajdonosok vagyunk összesen 50%-os arányban, de csak a fele van beépítve és szeretnénk a másik felét is befejezni, ha lehetséges. Van jelenleg fürdőnk is, gázunk is villanyunk is, a beépítendő rész viszont betonos szigetelés nélküli, még ablakok sincsenek. Ez esetben jár nekünk valamilyen kedvezmény?
Köszönettel: Andrea

Hitelnet szerint:

2010-02-27 - 12:07

Kedves Andrea!
Vissza nem térítendő állami támogatást nem tudnak jelenleg igényelni, hiszen nincs ilyen. Bővítésre nem igényelhető támogatott hitel, csak pici kamatozású hitel felvétele lehetséges.
Fitos Szilárd

Nikolett szerint:

2010-02-19 - 17:37

Tisztet Szakértő!

Nekem a kérdésem az lenne, hogy van egy házunk, édesapám része az 50%, és 25% enyém. A másik 25% a nővéremé.
A párommal szeretnénk kisbabát, viszont előtte szeretnénk a házat korszerűsíteni. Nyílászárók cseréje, csatorna bekötés, tető újítás. A korszerűsítéshez hitelt nem szeretnénk felvenni,mivel jelenleg 80% rokkant nyugdíjas vagyok ( 23 éves),hiteltörlesztésre lehetőségünk nincs. a lakáskorszerűsítés egy részét megtakarított pénzből kezdenénk el, és a kérdésem, hogy a másik részéhez kaphatunk-e állami támogatást. A támogatáshoz kell, hogy friss házasok legyünk, vagy kisgyermek legyen?

Hitelnet szerint:

2010-02-22 - 11:14

Kedves Nikolett!
Sajnos semmilyen vissza nem térítendő állami támogatás jelenleg nem igényelhető az Ön által megjelölt munkákra. Akkor sem, ha van gyermek és akkor sem, ha nincs. Most sajnos ez a helyzet….

Takács Attila szerint:

2010-02-18 - 19:04

Jó napot.
Azt szeretném megkérdezni,hogy ha van a nevemen egy másik ingatlan,de a haszonélvezet nincs a nevemen akkor részesülhetek a támogatott hitelbe?

Hitelnet szerint:

2010-02-19 - 13:07

Kedves Attila!
Az igénylőknek a korszerűsítendő lakás kivételével nem lehet lakástulajdonuk, állandó használati joguk. Ez fent is olvasható.
Fitos Szilárd

Dane Csilla szerint:

2010-02-12 - 15:42

Tiszteletem!
Azt hiszem már mindent tudok a támogatott hitel lakás korszerűsítéssel kapcsolatban.
Csak azt nem hogy hogyan kell elindulni, kitől vagy kivel csináltathatom meg a pályázatot.Vagy az is jó amit én töltök ki?

Emese szerint:

2010-02-10 - 15:55

Tisztelt Szilárd!
Kérdésem az lenne, hogy mit jelent a fenti hitelleírásban,hogy “a korszerűsítési munkák még nem fejeződtek be”? Mi számít befejezésnek? Ha már elkezdődtek a munkálatok, akkor kijönnek megnézni, hogy hol tartunk? Mivel kell igazolni a megkezdettséget, illetve a nem befejezettséget? Mennyire visszamenőleg lehet igényelni a támogatott hitelt? Tehát, ha mi nyáron kezdtünk bele a vályog házunk aláfalazásába, a villanyvezeték rendszer teljes cseréjébe, illetve mivel alapvetően nem volt fürdőszoba, annak kialakításához. Vagy ilyen munkálatokra nem is igényelhetünk?

Hitelnet szerint:

2010-02-11 - 14:21

Kedves Emese!
Igen, a hiteligénylés elindításakor megnézik a munkák jogosságát, utána pedig ellenőrizhetik a befejezést, de számlákkal is el kell számolni a munkálatkoról. Visszamenőlegesen nem lehet igényelni, csak azokra a munkálatokra, amik még nem készültek el. Az finanszírozható munkálatok le van írva az oldalon.
Fitos Szilárd

Valéria szerint:

2010-02-07 - 22:38

Tisztelt Uram!

Szeretnénk felújítani a nagyszüleim házát, ami az én tulajdonom (34 éves vagyok, nincs másik ház a nevemen). Kicserélnénk a fűtésrendszert, ami most központi, de elavult gázkazán. Azt a tanácsot kaptuk, hogy vegyünk turbó kazánt és az összes csövet cseréljük ki, és tetessük be a padló alá, amit úgyis fel kell szedni, mert elkorhadt. A korszerűsítési hitelben elszámolható ilyenkor a parkettázás? Van egy lepusztult fürdőszobájuk is(csőtörés is volt, 40 éves vezetékek vannak a falakban, a csempék repedtek, és régimódiak). Kérdésem, hogy fürdőszoba felújításra lehet-e fordítani a korszerűsítési hitelt, vagy csak akkor, ha egyáltalán nincs fürdőszoba. Ha lehet, akkor elfogadják-e a költségvetésben, hogyha a munkát a testvérem végzi (természetesen ő nem kér pénzt érte), ezért csak anyagköltsége (vízvezetékek, csempe, padlólap, mosdó, kád, wc) lenne. Ha igen, kell-e róla igazolás, hogy vízvezetékszerelő, (mert egyébként nem az, csak sokmindenhez ért).
Köszönöm a válaszát!

Valéria

Hitelnet szerint:

2010-02-08 - 11:14

Kedves Valéria!
A fürdőszoba felújítása nem tartozik azok közé a munkák közé, amire igényelhető támogatott hitelt. A költségvetésben természetesen elfogadható a családtag munkavégzése, illetve értelemszerűen alacsonyabb lesz a költségvetés összege. Arról semmilyen igazolás nem szükséges, hogy a testvére milyen képzettséggel rendelkezik.
Fitos Szilárd

burai jozsef szerint:

2010-01-22 - 14:21

Tisztelt Uram!
Sajnos egyedül maradtam két kiskorú gyermekemmel ezért özv. és árva ellátásban részesülök.Van egy vegyes építésű házam ami teljes felújításra szorul (az áram újra vezetése a tető cseréje a falak szigetelése stb.)
Ezekre a munkálatokra hogyan tudom igényelni a szocpolt.

Hitelnet szerint:

2010-01-22 - 15:40

Kedves József!
Sajnos szocpolt jelenleg semmilyen célra nem tud igényelni.

Judit szerint:

2010-01-21 - 13:57

Tisztelt Uram!

A párom 2009. szeptemberében vett egy lakást,ami egy kétlakásos társasházzá nyílvánított (hajdanán ikerháznak épült, de az elrendezése alapján teljesen különálló, kétszintes zárt belső lépcsőházzal rendelkező) épület első emeletén van. Ez az első lakástulajdona.
A lakás meglehetősen lepusztult állapotban volt (1973-ban épült), és nem volt bevezetve a gáz sem.
Lapostetős, ami sajnos beázott, így az is felújításra szorul, de mivel társasház, ezért az a másik családdal közös költség lesz.
Két hete elkezdtük a felújítást, és érdeklődnék, hogy van e lehetőségünk igénybe venni vmilyen vissza nem térítendő támogatást vagy adókedvezményt?
A felújítási munkálatok között korszerűsítés is van.
-gáz bevezetése
-nyílászárók cseréje
-fürdőszoba átalakítása
-belső burkolatok cseréje
-tető javítása
Ha igénybevehetünk vmit, akkor kihez kell fordulni, honnan tudjuk megszerezni a szükséges információkat?
Mennyi az átfutási idő, vki megnézi, hogy milyen az előző állapot?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Judit

Hitelnet szerint:

2010-01-21 - 14:51

Kedves Judit!
Sajnos korszerűsítésre semmilyen vissza nem térítendő támogatás vagy adókedvezmény nem igényelhető. Egyetlen lehetőség a támogatott forint alapú hitel.
Fitos Szilárd

éva szerint:

2010-01-15 - 10:16

Tisztelettel Üdvözlöm!
Kérdésem…:
Két gyermekemet egyedül nevelem egy 73 nm-es,saját tulajdonú tehermentes lakásban.A kisebbik Fiam mozgássérült.Időszerűvé vált a lakás igazitása gyermekem állapotához.Milyen támogatott hitellehetőségeim vannak,ha a szocpol.megszünt.Egyátalán felújitásra,indokolt átalakitásra hogyan van lehetőségünk,ha önerőnk nincs,csak a lakás,és eddig nem vettem igénybe a “szocpolt”sem….
Köszönöm,várom a választ!

Hitelnet szerint:

2010-01-15 - 21:48

Kedves Éva!
Sajnos én nem tudok semmilyen támogatott hitellehetőségről, ami az Ön által megjelölt munkálatokra igényelhető. Piaci kamatozású hitel igényelhető. Önerő nem szükséges, de a felvehető összeg az ingatlan forgalmi értékétől és a rendelkezésre álló jövedelemtől függ.
További kérdése esetén állok szíves rendelkezésére.
Fitos Szilárd

Ágoston Csaba szerint:

2010-01-03 - 11:43

Jó napot kívánok érdeklődni szeretnék.Két gyereket nevelünk nem volt még lakáshitelünk,szocpolunk.Szeretnénk vidéken megvenni egy lepusztult házat.Szeretnénk felvenni 5millio forintot felújítani hogyan és milyen formában lehetséges ez. Válaszát előre is köszönöm

Hitelnet szerint:

2010-01-04 - 20:40

Tisztelt Horváth Csaba!
Szocpolt már nem tudnak igényelni, hiszen ez a fajta támogatás jelenleg nem “működik” A lepusztult családi ház csak meghatározott önerő esetén vehető meg hitelre, ez általában a vételár 30-40 %-a jövedelemtől függően.
A részletekért kérem keresse fel irodának ahol kollégáink részletesen ismertetni fogják a folyamatot.

Fülöp Péter szerint:

2009-12-12 - 16:22

Tisztelt Szilárd!

Akkor végülis hogyan működik a lakáskorszerűsítéshez felvehető támogatott hitel?

Nekünk 2 (az egyik 9 éves, a másik 13 éves) gyermekünk van, én 37 éves, a feleségem 33 éves.
Szeretnénk megvenni apósomék családi házát, amire nagyjából összeállna a szükséges pénz.
Viszont a házra rá kellene költeni kb. 4-5 millió forintot, az alábbi munkálatokat kellene elvégezni rajta, mert több mint 20 éve épült, és picit eljárt felette az idő: nyílászárók cseréje, külső szigetelés, központi fűtés csere. Ezeknek az elvégzésére milyen módon lehet támogatást igényelni?

Köszönöm a válaszát: Fülöp Péter

Hitelnet szerint:

2009-12-15 - 11:16

Tisztelt Fülöp Péter!
Támogatást csak támogatott hitel formájában lehet igényelni, külön vissza nem térítendő támogatás (régebben szocpol, félszocpol) már nincs. A megjelölt munkálatokra azonban igényelhető a támogatott hitel forint alapon.
Fitos Szilárd

Fülöp Péter szerint:

2009-12-11 - 12:48

Jónapot, azt szeretném megkérdezni, hogy ha jól tudom a felújítási kültségek max 20%-ig vehető igénybe ez a hitel. Tehát ha én korszerűsíteni szeretném a lakásunkat, és mondjuk az belekerülne 5M forintba, akkor arra 1M forintot adna az állam hitelkamat támogatás formájában?
Ezek szerint az egész dolog csak úgy vehető igénybe, ha én hitelt veszek fel a korszerűsítéshez.
Az 5M forintos maximumhoz pedig 25M forintot kellene korszerűsítésre költenem, ez kicsit durva, mert aki annyit tud korszerűsítésre szánni annak minek a támogatás??

Hitelnet szerint:

2009-12-11 - 21:30

Tisztelt Fülöp Péter!
Ilyen szabály nincs, ezt rosszul hallotta. Nincs megkötve, hogy mekkora saját erőre van szükség egy korszerűsítési hitel igénylése esetén.
Fitos Szilárd

Fülöp Péter szerint:

2009-11-08 - 19:44

Jóestét.

Azt szeretném tudni, hogy korszerűsítésnél valaki a hivatal részéről megnézi-e előtte a kiindulási allapotot, és hogy a korszerűsítési munkákról becstolandó költségvetést/ajánlatot valaki ellenőrzi-e tartalmilag/műszakilag, illetve a munkálatok elvégeztével összevetik-e a költségevetéssel azt tételesen.
Ja és több vállalkozótól is be kell szerezni ajánlatokat, illetve árszaki felülvizsgálatot végez-e a hivatal?

Köszönöm.

Hitelnet szerint:

2009-11-09 - 22:38

Kedves Péter!
Ezeket a munkálatokat a hitelt folyósító bank fogja ellenőrizni, nem az önkormányzat. Eg ylakés korszerűsítése nem közbeszerzés, tehát nem kell több helyről is ajánlatot kérnie.
További kérdései esetén állok szíves rendelkezésére.
Fitos Szilárd

Lengyel Krisztina szerint:

2009-10-28 - 15:02

Tisztelt Címzett!1)
2 kérdésem van a tisztelt szakértőhöz.
1) Szeretnék lakást felújítani, de ezekben a felújítási munkákban van olyan is, ami korszerűsítés lenne. De nem az egész. Akkor kaphatok-e támogatott hitelt annak arányában? Nincs 70% az arány. Vagy akkor az egész felújítás, és nem korszerűsítés. Szoktak-e arányosítani.

2)A villanyvezeték csere az korszerűsítés? A mostani az nem is földelt, és sajnos nincs csőben, (szerintem veszélyes) vésni kell. De most mindenféle vezetéket beletennék (tfon, internet, tv, villany) Ez így korszerűsítésnek számít?
Köszönettel Krisztina

Hitelnet szerint:

2009-10-29 - 16:18

Kedves Krisztina!
A korszerűsítési hitel jogszabályban meghatározott munkálatokra igényelhető csak. A hitel igénylése során a benyújtott költségvetés ne tartalmazzon más, felújítási munkálatokat. A villanyvezeték cseréje korszerűsítésnek tekinhető mindenképpen.
További kérdése esetén állok szíves rendelkezésére.
Fitos Szilárd

László szerint:

2009-10-22 - 13:04

Kedves Szilárd!
2001-ben forint bővítési hitelt vettem fel, a 30%-a adóból évente visszaigényelhető. 2011.-ig szól a szerződés, de a rendszeres túlfizetések miatt valószínűleg 2010.-ben (április) lejár.
Kaphatok-e támogatott hitelt, a házunk korszerűsítésére? ( a régi rész vertfal,/ még alapja, és vízszigetelése sincs,/ már vagy 100 éves) nyílászárókat cserélnénk, víz és hőszigetelést valamint megújuló energiaforrást alkalmaznánk, és közben pályáznánk is vissza nem térítendő állami támogatásra.És mindezt egyszerre. Működhet?
Ill. kérdésem még,hogy ha magam végezném a kivitelezést, belefér-e az “elfogadott költségvetés” kategóriájába? Az-az nem kötnek-e bele, hogy a költségvetésben nem szerepel vállalkozói díj?

Hitelnet szerint:

2009-10-22 - 15:40

Kedves László!
Támogatott hitel igénylése esetén van egy olyan feltétel, hogy egy időben nem lehet 2 támogatott hitel, amennyiben már van egy, akkor kötelezettséget kell vállalni, hogy egy éven belül visszafizetésre kerül.
Az Ön által felsorolt munkálatokra igényelhet támogatott hitel. Olyan előírásról nem tudok, hogy mindenképpen vállalkozóval kell elvégeztetni a munkálatokat, tehát a saját munkavégzés természetesen nem probléma.
További kérdése esetén állok szíves rendelkezésére.
Fitos Szilárd

Melinda szerint:

2009-10-20 - 13:19

Azt szeretném kérdezni, hogy a 2009 okt. 1-től igénybe lépő támogatott hitel lakáskorszerűsítésre igénybe vehető-e bővítésre? Bővíteni szeretnénk, mi lenne a legmegfelelőbb számunkra. Köszönettel: Melinda

Hitelnet szerint:

2009-10-20 - 14:12

Kedves Melinda!
A korszerűsítés és a bővítés teljesen más jelent. Támogatott hitel csak korszerűsítésre igényelhető, bővítésre nem. Bővítésre csak támogatás nélküli hiteleket (forint vagy deviza alapú) igényelhet. Hitelkalkulátorunk sgeítéségvel megtekintheti, hogyan alakulnának a havi részletei az elérhető legkedvezőbb hitellehetőségekkel.
Fitos Szilárd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA