Támogatott lakáshitel használt lakás vásárlására

Kedvezményes CSOK-hitel használt lakásvásárlásra 2019. július 1-től!

A többgyermekesek családok kedvezményes kamatú (3%) lakáshitele július elsejétől már nem csak új építésű lakásra lesz igényelhető, hanem használt lakás vásárlása esetén is elérhető lesz.

A kamattámogatott lakáshitel összege:
– a kétgyermekes CSOK-ot igénybe vevő személy esetében tízmillió forint,
– a három vagy többgyermekes CSOK-ot igénybe vevő személy esetén tizenötmillió forint.

Otthonteremtési kamattámogatás

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében 2012-től érhetők el használt lakás vásárlása esetén az államilag támogatott lakáshitelek. Az alábbi összefoglalónkból megismerheti, hogy 2018-ban milyen feltételek mellett igényelhetők.

A kölcsön használt ingatlan vásárlása esetén az alábbi két célra vehető fel:

 • használt lakás vásárlására
 • lakás tulajdoni hányadának megvásárláshoz közös tulajdon megszüntetése esetén. A közös tulajdon megszüntetésével – ide nem értve a házasság vagy az élettársi kapcsolat fennállása alatt a házastársak vagy élettársak között fennálló közös tulajdon megszüntetését – az egyik tulajdonos megszerzi a lakás kizárólagos tulajdonjogát.
 • kalkulátor

  Lakáshitel kalkulátor

  Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

  Tovább a Hitelkalkulátorhoz

  A kamattámogatás ideje 5 év. A kamattámogatás állandó mértékű. Ez azt jelenti, hogy használt lakás vásárlása esetén a kamattámogatás mértéke – gyermekszámtól függetlenül – az állampapírhozam 50%-a.

  A használt lakás vételára nem haladhatja meg a 20 millió forintot, a kamattámogatott kölcsön összege nem lehet több 10 millió forintnál. Közös tulajdon megszüntetésénél a megvásárolt tulajdoni hányad adásvételi szerződésben foglalt vételára alapján számított teljes lakásérték nem haladhatja meg a használt lakás vásárlás esetén megadott értékhatárt (20 millió Ft).

  Lakásvásárlás esetén az igénylőnek vállalnia kell, hogy a lakásszerzést követően 1 éven belül a vásárolt lakóingatlanban lakóhelyet létesít legalább a kamattámogatás lejáratáig. A vásárolt ingatlanban a támogatott személynek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Ennek teljesülését a bank ellenőrzi hiteles tulajdoni lap másolat alapján, melyet a TAKARNET rendszerből kér le. Az ezért fizetendő díjat a hitelfelvevőnek meg kell fizetni a hitelintézet részére.

  Használt lakás vásárlásakor a vevő az önerőből legfeljebb a vételár 10%-át egyenlítheti ki készpénzben, a fennmaradó összeget csak az eladó számlájára utalhatja.

  Az eladó és a vevő nem lehetnek egymásnak a Ptk. szerinti hozzátartozói. Közös tulajdon megszüntetése esetén az eladó és a vevő egymásnak a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozói is lehetnek.
  Ha az eladó jogi személy vagy egyéni vállalkozó, akkor a támogatott személy nem lehet vele tulajdonosi kapcsolatban álló magánszemély.

  Az otthonteremtési kamattámogatás iránti kérelem benyújtása lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos határidőn belül történhet a korábbi 30 nap helyett.

  A használt lakás vásárlására igényelhető államilag támogatott hitel további jellemzői, alapfeltételei:

  • Az igénylőnek nem lehet köztartozása.
  • A hitelfelvevő a kamattámogatás benyújtásának időpontjától számított 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy saját maga – házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 6. §-a szerinti biztosítottként szerepel – ideértve azt is, ha a legalább 180 nap folyamatos biztosításban legfeljebb 15 nap megszakítás.
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
105 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

39 éves egyedülálló anyuka vagyok, két kiskorú gyermekem van. Használt ingatlant szeretnék vásárolni.
Kérdésem, hogy fix kamattámogatott hitelt kaphatok-e, ha 89.000 Ft a nettó fizetésem, több, mint két éve van folyamatos munkaviszonyom, kb. 4,6M Ft hitelre volna szükségem, 2M önerő mellett és CSOK-ot is fel szeretném használni, ami 1,43M Ft. 10 éves futamidő érdekelne.
Válaszát előre is köszönöm.

Gyermektelen 39 éves nő vagyok, külön váltan élek férjemtől édesanyámnál. Fizetésem 129.000,- bruttó. Szeretnék érdeklődni, hogy milyen hitel támogatási lehetőségeim vannak, hogy saját lakáshoz jussak. Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt szakértő Úr vagy Hölgy!
Használt lakást szeretnék vásárolni. Önerőm nincs, eddig albérletben laktunk, de most az új csok hatására ezt is eladják, úgymond a fejünk fölül. Új lakást nem tudok vásárolni, szocpolt még soha nem vettünk igénybe.
A kérdésem a következő lenne: Ha 3 már meglévő gyerek után csok-ot igénylünk használt lakás vásárlására, kaphatunk-e valamilyen kedvező kamatozású hitelt? Azaz, számít-e a gyerekek száma? Ha igen, akkor mekkora összeget igényelhetek, milyen feltételei vannak, melyik bankot kereshetem, milyen kondíciókkal és milyen egyéb feltételeknek kell még megfelelnünk?
Válaszukat várva, tisztelettel: Sándor

T. szakértő!
Szüleimtől örökölt, 50/50% testvéremmel levő, családi házat szeretnénk értékesíteni fiamnak. Házasságban él, most fog születni az első gyermeke. Milyen hitel lehetséges a számukra? Feleség dolgozik, fiam 2 hónapja munkanélküli.
Otthonteremtő állami támogatott hitelnél azt olvastam, hogy családon belüli értékesítésre nem vehető igénybe.
Köszönöm.

Egy 95 m2-es házban résztulajdonosként élek a feleségemmel, és 3 kiskorú gyermekemmel. Szeretnénk megvásárolni ezt az ingatlant. Még semmilyen támogatást nem vettünk igénybe. Jelenlegi jogszabályok szerint mi vonatkozik ránk?
Válaszát előre is köszönöm. tisztelettel: Tibi

Üdvözlöm!
Arra lennék kíváncsi, hogy 3 gyermekkel vagyok egyedül. Dolgozok, de csak 4 órában vagyok bejelentve. Papíron kb. 50 ezret keresek, de eredetileg kb. 130 ezret kapok. Mellette kapom a gyest és családi pótlékot, aminek az összege kb. 73 ezer Ft. Még 5 évig kapom ezt az összeget.
Hogyan tudnék házat vásárolni, ami 18 millió Ft-ba kerül (ez irányár).
Segítségüket előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Tímea

Jó napot kívánok!
Annyit szeretnék megkérdezni, hogy van egy ingatlan ami 50-50% tulajdont jelent! A volt férjemmel 97-ben elváltam és azóta is közös az ingatlan fele arányban. Hogyan lehetne megvásárolni a volt férjem házrészét? Például arra értem, hogy Állami támogatással meg lehet valósítani mint például a CSOK? Vagy kénytelen vagyok valamilyen személyi kölcsönt vagy bármi mást?
Annyit szeretnék még, hogy minimálbérre vagyok bejelentve, nettó: 68 775 Ft (bruttó: 105 000) Határozatlan főállású munkaviszonnyal rendelkezem, teljes munkaidő beosztással dolgozom (napi: 8 óra). Hány hónapnak kell lennie az eltöltött munkaidőmnek, hogy tudjak felvenni kölcsönt? És mennyit tudnék ezzel a bérrel felvenni esetleg például személyi kölcsönt vagy jelzáloghitelt?
Tisztelettel: J. Mihályné

Tisztelt Szekértő!
Használt házat szeretnék vásárolni, amin van jelzáloghitel. 4.300.000-ra értékelték fel, a vételár 3.000.000 Ft. Szeretnék felvenni a vételárnak megfelelő összeget. A kerestünk az enyém 130.000, a páromé 280.000ft körül van.
Kérdésem, hogy a megvásárolni kívánt házra lehetőség van jelzáloghitelt felvenni vagy valami kedvező hitelt, aminek nem magas a havi törlesztője?
Válaszát előre is köszönöm 🙂

Tisztelt Ügyintéző!
Párommal használt lakást szeretnénk vásárolni, még nem vagyunk házasok. Ő minimálbérre van bejelentve 8 órában, én pedig most indítom a vállalkozásomat (KATA-s adózási rendszerben). Mindketten 25 év alattiak vagyunk. A használt ingatlan ára 8 500 000 Ft és részlegesen felújított. Mik a lehetőségeink hitelfelvétel terén önerő híján, avagy mennyi önerőre lenne szükség ehhez az összeghez? 10 éves futamidőre szeretnénk minimalizálni, maximum 15-re a törlesztést.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Használt lakás vásárlása esetén akkor nyújtható támogatás, ha a lakás legalább komfortos. Ezt az állapotot, hogy komfortos-e a lakás, ki ellenőrzi és hogyan?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt szakértő!
Ezt Ön válaszolta: ” Az, hogy a célingatlan megfelel-e minden feltételnek, értékbecslést követően határozható meg.”
Milyen értékbecslő?! Ki küldi öt?! Nem hitelt szeretnék felvenni, saját önerőből adnám oda az előleget, a fennmaradó összeget a CSOK-ból egészíteném ki. Az energetikai tanúsítvány már kész van, mivel “C” alatti “F” lett, így kérni kell egy igazolást arról, hogy súlyos nem veszélyezteti az élet és vagyonbiztonságot?! Mennyi ideig érvényes ez az igazolás? Honnan is kell pontosan kikérni?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Ügyintéző!
A párommal használt lakást szeretnénk vásárolni, ez lenne az első lakásunk, 30 év alattiak vagyunk. Ön szerint az államilag támogatott lakáshitel lenne a legjobb megoldás számunkra? 5,5 millió forintba kerül a lakás, amit kinéztünk, rendelkezünk 1,7 millió forint önerővel és 3,8 millió forint hitelre lenne szükségünk. Egy betegség miatt 3 évre leszázalékoltak, erre kapok havi nettó 42.610 Ft-ot és mellette dolgozom 4 órában és keresek havi nettó 51.000 Ft-ot. A párom teljes munkaidőben dolgozik és havi nettó 85.000 Ft-ot keres. Az önerővel én rendelkezem és én lennék az ingatlan tulajdonosa egy személyben. A párom ebben az esetben elég adóstársnak az ügyletben? Esetleg szükség lehet még egy kezesre is?
Válaszát előre is köszönöm!

Használt lakást szeretnénk venni gyms megyébe a párommal. 160 és 140 ezres a keresetünk, a házat 8 millióért kaphatnánk meg, önerőnk 2 millió lenne!
Azt szeretném megkérdezni, kaphatnánk-e 6 millió forint kölcsönt?

Használt családi házat szeretnénk vásárolni, melynek vételára 4 millió forint. Keresetem 150.000,- Ft nettó + 3 gyermek után családi pótlék. Páromnak sajnos nincs igazolható jövedelme, alkalmi munkákat végez. A kérdésem az lenne, hogy a CSOK-ot is szeretném igényelni, ami önerő lenne, lehet-e? A fennmaradó összeget hitelből finanszíroznánk. A lakás 78 m2.

Biztosításközvetítőként dolgozom és az utolsó havi átlag keresettem nettó 46.000 Ft-ra jön ki. Milyen kamattámogatott lakáshitelt kaphatok így? (1.500.000 Ft-ra lenne szükségem; 3.000.000 Ft a vételár és 1.500.000 Ft önerő van)
Üdv.: Mónika

Tisztelt Szakértő!
Használt családi házat szeretnénk vásárolni Pest megyében, a szocpolt is felhasználva! Jelenleg egy gyermekünk van, de szeretnénk még vállalni! A ház 8 millió Ft. Érdeklődnénk, hogy mekkora hitelt kaphatunk a szocpollal együtt, lehet-e kamattámogatott? Külön kell-e igényelni a hitelt és a szocpolt vagy lehet-e együtt!
Előre köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Anett

Tisztelt Címzett!
Válás miatt eladjuk meglévő családi házunkat, majd szeretnénk lányom családjával együtt (akivel együtt éltünk eddig is a házunkban) egy használt házat venni. Kb. a 7-8 millió forintom mellett milyen állami támogatású hitelt tudnék igénybe venni, milyen összegben és feltételekkel? Illetve igényelheti -e majd lányom élettársával együtt emellett a CSOKOT a kisgyermekük után úgy, hogy lányom 50%-ban lenne tulajdonos ?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Egyedülálló 43 éves anya vagyok! Kaphatok-e használt lakás vagy ház vásárlására hitelt? Kell-e önrész hozzá és mennyi? Két kis korú gyermekem van. Mennyi idejű munkaviszony igazolás kell hozzá? Van-e valamilyen állami támogatással egybekötött hitel? A lakás, amit szeretnék megvenni, 8 500 000 Ft.

Szép napot!
Tanácsot szeretnék kérni önöktől. Mi a párommal (36 és 30 évesek) és két pici gyerekkel (2 és 5 évesek) albérletben lakunk. Szeretnénk saját lakást vagy házat. Úgy gondoltuk, hogy hitelt vennénk fel. Nekem bejelentett munkám van, csak sajnos minimálbérnél többet nem igazolnak le és báros is vagyok, párom pedig még gyesen van. Azt szeretném megkérdezni, hogy mekkora kölcsönt tudnánk felvenni? Ha egyáltalán tudunk. Várom válaszukat.
Tisztelettel.
Zoltán

Használt lakás vásárlásnál mik a feltételek az ingatlanra vonatkozólag, ha Otthonteremtő támogatást szeretnék? /50 éves vagyok, egyedülálló./ Csak a megvásárolni kívánt ingatlanra vonatkozó feltételekre szeretnék választ kapni, /pl.van-e kikötés a beépíthetőségre, négyzetméterre, mennyi lehet a legkisebb telekterület? stb.
Köszönöm: Zsuzsa

Új építésű lakást szeretnénk vásárolni 9.500.000 Ft értékben. Sajnos önerővel nem rendelkezünk. Jövedelmünk jelenleg 180.000 Ft, mivel gyeden vagyok.
Van rá esélyünk? Milyen futamidőre illetve törlesztő részletre számíthatunk?

Tisztelt Szakértő!
30 éves pár vagyunk és szeretném megtudni, hogy használt lakásra jár-e a szocpol vagy bármilyen támogatott hitel?
Köszönettel,
Erika

Jó napot!
A kérdésem az lenne, hogy van 2 gyermekem. A fészekrakó kamattámogatású hitelt szeretnénk igénybe venni. A gond ott kezdődik, hogy már a tanfolyamnak is vége, ez idő alatt 72.000 volt a jövedelmem. A páromnak 130.000-150.000 jövedelme van + a 29.800 családi pótlék és a tanfolyamra azt mondták, nem tudnak segíteni, de akkor nem értem, ha államilag járna a támogatás, miért kell hozzá munkaviszony. Jó lenne már végre valami megoldást erre a problémára találni, hogy vajon tényleg mik azok a feltételek, hogy igénybe vehessem a támogatást.
Köszönöm.

Jó napot!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy használt lakást szeretnénk vásárolni a Párommal és a kérdésem az az lenne, hogy minden esetben kell önerőnek lenni?

Használt lakást szeretnénk vásárolni. A nettó jövedelmünk a párommal együtt 175-180 ezer forint.

Tisztelt Cím!
Használt (első)lakást szeretnénk vásárolni.
Bizonyos összegű önerő van, feleségem köztisztviselő, 2 gyermekünk van. Rendszeres havi nettó jövedelmem 190-230e.
Milyen lehetőségeink vannak?
Előre is köszönöm a választ!

üdvözlettel

használt lakást szeretnénk vásárolni szocpol-on keresztül bár most már nem ezen a néven szerepel 3 gyerekünk van az élettársam jövedelme>szociális járadék valamint családi pótlék én alkalmi munkát végzek vállalkozonál dolgozom jövedelmem 80-100-ezer milyen esélyünk van?????

Tisztelt cím!

Aktív,55 éves dolgozó nô vagyok. Elsô lakas vàsàrlàsàról lenne szó, maximum 8 millió Ft értékben.
Kérem a segítségüket, milyen konstrukciót tudnànak ajànlani, 2 millió Ft önrészt tudnék biztosítani.

Elôre is köszönöm az esetleges vàlaszt.

Üdvözlettel

Ez jó téma. Én is szeretnék a közeljövőben lakást vásárolni. És hitelre. De a jelenlegi helyzet nem túl rózsás. Viszont ha vannak ilyen megoldások, az bizalomgerjesztő. A Fundamenta előtakarékosságról lehet valamit tudni? Vagy van annál valami jobb megoldás?

105
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x