Támogatott lakáshitel használt lakás vásárlására

Kedvezményes CSOK-hitel használt lakásvásárlásra 2019. július 1-től!

A többgyermekesek családok kedvezményes kamatú (3%) lakáshitele július elsejétől már nem csak új építésű lakásra lesz igényelhető, hanem használt lakás vásárlása esetén is elérhető lesz.

A kamattámogatott lakáshitel összege:
– a kétgyermekes CSOK-ot igénybe vevő személy esetében tízmillió forint,
– a három vagy többgyermekes CSOK-ot igénybe vevő személy esetén tizenötmillió forint.

Otthonteremtési kamattámogatás

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében 2012-től érhetők el használt lakás vásárlása esetén az államilag támogatott lakáshitelek. Az alábbi összefoglalónkból megismerheti, hogy 2018-ban milyen feltételek mellett igényelhetők.

A kölcsön használt ingatlan vásárlása esetén az alábbi két célra vehető fel:

 • használt lakás vásárlására
 • lakás tulajdoni hányadának megvásárláshoz közös tulajdon megszüntetése esetén. A közös tulajdon megszüntetésével – ide nem értve a házasság vagy az élettársi kapcsolat fennállása alatt a házastársak vagy élettársak között fennálló közös tulajdon megszüntetését – az egyik tulajdonos megszerzi a lakás kizárólagos tulajdonjogát.
 • kalkulátor

  Lakáshitel kalkulátor

  Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

  Tovább a Hitelkalkulátorhoz

  A kamattámogatás ideje 5 év. A kamattámogatás állandó mértékű. Ez azt jelenti, hogy használt lakás vásárlása esetén a kamattámogatás mértéke – gyermekszámtól függetlenül – az állampapírhozam 50%-a.

  A használt lakás vételára nem haladhatja meg a 20 millió forintot, a kamattámogatott kölcsön összege nem lehet több 10 millió forintnál. Közös tulajdon megszüntetésénél a megvásárolt tulajdoni hányad adásvételi szerződésben foglalt vételára alapján számított teljes lakásérték nem haladhatja meg a használt lakás vásárlás esetén megadott értékhatárt (20 millió Ft).

  Lakásvásárlás esetén az igénylőnek vállalnia kell, hogy a lakásszerzést követően 1 éven belül a vásárolt lakóingatlanban lakóhelyet létesít legalább a kamattámogatás lejáratáig. A vásárolt ingatlanban a támogatott személynek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Ennek teljesülését a bank ellenőrzi hiteles tulajdoni lap másolat alapján, melyet a TAKARNET rendszerből kér le. Az ezért fizetendő díjat a hitelfelvevőnek meg kell fizetni a hitelintézet részére.

  Használt lakás vásárlásakor a vevő az önerőből legfeljebb a vételár 10%-át egyenlítheti ki készpénzben, a fennmaradó összeget csak az eladó számlájára utalhatja.

  Az eladó és a vevő nem lehetnek egymásnak a Ptk. szerinti hozzátartozói. Közös tulajdon megszüntetése esetén az eladó és a vevő egymásnak a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozói is lehetnek.
  Ha az eladó jogi személy vagy egyéni vállalkozó, akkor a támogatott személy nem lehet vele tulajdonosi kapcsolatban álló magánszemély.

  Az otthonteremtési kamattámogatás iránti kérelem benyújtása lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos határidőn belül történhet a korábbi 30 nap helyett.

  A használt lakás vásárlására igényelhető államilag támogatott hitel további jellemzői, alapfeltételei:

  • Az igénylőnek nem lehet köztartozása.
  • A hitelfelvevő a kamattámogatás benyújtásának időpontjától számított 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy saját maga – házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. §-a szerinti biztosítottként szerepel – ideértve azt is, ha a legalább 180 nap folyamatos biztosításban legfeljebb 15 nap megszakítás.

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 25. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Nikoletta szerint:

2020-07-27 - 10:02

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy ha CSOK+CSOK hitelt szeretnénk felvenni egy használt lakóház vásárlásához, amit szeretnénk felújítani is, akkor mekkora CSOK hitel vehető fel? A házat 11 millió forintért tudnánk megvenni és szeretnénk igényelni 3 gyermek után a 2.2 millió vissza nem térítendő támogatást és 10 millió hitelt szeretnénk felvenni. Ez így lehetséges, hogy a felújítási munkálatokat is a hitelből finanszíroznánk, vagy csak az ingatlan vételáráig vehető fel hitel? (nem falusi csok)

Hitelnet szerint:

2020-07-27 - 10:49

Kedves Nikoletta!
A felújítási munkálatok nem finanszírózhatóak a Használt lakás vásárláshoz igényelt támogatott lakáshitelből. Kizárólag ingatlan vásárlásra fordítható.

József szerint:

2020-07-06 - 08:13

A következő lenne a kérdésem: család alapítás elején járunk, alapvetően 1 gyermekkel tervezünk (de ugye evés közben jön meg az étvágy… 🙂 ) és szeretnénk felmérni, ha felvesszük az ún. CSOK hitelt 2 gyermeket vállalva, de mégis úgy döntünk, hogy a másodikat nem válaljuk be, akkor ebben az esetben mi történik a kamattámogatással?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-06 - 10:49

Kedves József!
Fenti esetben a hitelre megszűnika kamattámogatás és az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni.
Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az igényeinek leginkább megfelelő lakáshitelekről és támogatásokról. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Renáta szerint:

2020-07-06 - 08:11

Szép napot,
az lenne a kérdésem, hogy férjem most február 04-én kifizette a diákhitel tartozását, ami miatt passzív KHR-listás lett. Első körben elutasították a babaváró hitel kérelmünket azzal, hogy nem oda megy a fizetése (OTP). Letelt a 3 hónap, már oda utaltatja a fizetését. (300.000 nettó/hó). Viszont van egy kis bökkenő. Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot, illetve babavárót, illetve CSOK mellé 6 millió hitelt is. Igen ám, de passzív KHR-esként nem kaphatjuk meg a CSOK-hitelt? 1 gyermek már van.
Mi a módja, van remény?
Válaszát előre is köszönöm,
Valéria

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-06 - 10:58

Kedves Renáta!
Fenti esetben a CSOK hitel igénybevételére valóban nincs lehetőség. Javasoljuk, hogy töltsék ki online adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják Önöket az így elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Eszter szerint:

2020-03-16 - 22:50

Üdvözlöm!
Férjemmel felvettük a babavárót és a csok hitelt is lakásvásárlás céllal. Anyósoméktól kaptunk egy lejárt fundamenta előtakarékossági számlát, amit az adás-vételi szerződésbe is szerettünk volna beleírni, de a hitelügyintéző azt mondta, hogy azt most hagyjuk ki és majd inkább forgassuk bele valamelyik hitelbe. Így is tettünk, decemberben mienk lett a ház, közben elkezdtük intézni a fundamentát, de anyósom azt az információt kapta, hogy mivel mindkettő államilag támogatott hitel, így azokhoz nem használhatjuk fel. Ez igaz vagy félre informálták? Ha igaz tudunk valamit csinálni, hogy mégis megkapjuk a támogatást is a fundamentától? Köszönöm előre a választ. Szép estét kívánok!

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-06 - 16:07

Kedves Eszter!
Információink szerint támogatott hitel csökkentésére is felhasználható a Fundamenta megtakarítás.

Krisztina szerint:

2019-10-04 - 14:57

OTP-nél van hitel, amit lakásvásárlásra fordítottam.
A kérdésem az volna, hogy mikor adhatom el, valóban csak 5 év után? Szeretnék másik ingatlant venni eladás után.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-07 - 13:59

Kedves Krisztina!
Lakáshitellel terhelt ingatlan is eladható 5 éven belül.

Ildi szerint:

2019-08-14 - 10:42

Használt lakást szeretnék vásárolni. Kedvezményes hitelt lehet igényelni komfortos lakáshoz is vagy csak összkomfortoshoz? A fűtés gázkonvektorral megoldott.
Köszönöm!
Ildi

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-15 - 10:57

Kedves Ildi!
Támogatott hitel nem összkomfortos lakás vásárlásához is igényelhető. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Anna szerint:

2019-07-14 - 18:25

Használt lakás vásárlás esetén megszületett három gyermek után jár-e a l0 millió forint vissza nem térítendő támogatás?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-14 - 22:54

Kedves Anna!
CSOK, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatott lakáshitel igénybe vehető meglévő gyermekek után is.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Gábor szerint:

2019-05-20 - 10:00

Tisztelt hitelnet!
Azt szeretném tudni, hogy a július 1. után igényelhető Csok-hitel 3 gyermek után 15 millió Ft-nál van-e korhatár? Jelenlegi igénylésnél 40 év a korhatár.
Másik kérdésem, hogy csokkal egy időben lehet-e majd igényelni?
Köszönettel: Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-20 - 10:07

Kedves Gábor!
Korhatár jelenleg is csak akkor van, ha nem meglévő, hanem vállalt gyermekek után történik a CSOK igénylés. Ez esetben is elegendő, ha legalább az egyik fél 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor. Meglévő gyermekek után történő CSOK igénylés esetén nincsen felső életkorhatár.
A CSOK hitel kizárólag a CSOK-kal egyidejűleg igényelhető és csak abban az esetben vehető igénybe, ha a támogatott személy jogosult a CSOK-ra is.

Anna szerint:

2019-03-13 - 18:59

2019 áprilisában szeretnénk használt lakásra adás-vételi szerződést kötni. 3 gyermekünk van, igényelnénk a 15 milliós kedvezményes hitelt, ami július 1-től kerül bevezetésre.
Kérdezném, hogy így beleférünk-e az időbe vagy a szerződéskötéssel meg kell várni a július 1-et. Továbbá az érdekelne, hogy 29 millióért vennénk a használt házat. Van-e értékmeghatározás?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-20 - 07:12

Kedves Anna!
Az adásvételi szerződés korábban is megköthető és július elsejétől a kérelem benyújtható, mert az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül van lehetőség a támogatások igénylésre.
Július elsejétől eltörlésre kerül a használt lakásoknál jelenleg érvényes 35 milliós értékhatár.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA