Támogatott lakáshitel használt lakás vásárlására

Kedvezményes CSOK-hitel használt lakásvásárlásra 2019. július 1-től!

A többgyermekesek családok kedvezményes kamatú (3%) lakáshitele július elsejétől már nem csak új építésű lakásra lesz igényelhető, hanem használt lakás vásárlása esetén is elérhető lesz.

A kamattámogatott lakáshitel összege:
– a kétgyermekes CSOK-ot igénybe vevő személy esetében tízmillió forint,
– a három vagy többgyermekes CSOK-ot igénybe vevő személy esetén tizenötmillió forint.

Otthonteremtési kamattámogatás

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében 2012-től érhetők el használt lakás vásárlása esetén az államilag támogatott lakáshitelek. Az alábbi összefoglalónkból megismerheti, hogy 2018-ban milyen feltételek mellett igényelhetők.

A kölcsön használt ingatlan vásárlása esetén az alábbi két célra vehető fel:

 • használt lakás vásárlására
 • lakás tulajdoni hányadának megvásárláshoz közös tulajdon megszüntetése esetén. A közös tulajdon megszüntetésével – ide nem értve a házasság vagy az élettársi kapcsolat fennállása alatt a házastársak vagy élettársak között fennálló közös tulajdon megszüntetését – az egyik tulajdonos megszerzi a lakás kizárólagos tulajdonjogát.
 • kalkulátor

  Lakáshitel kalkulátor

  Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

  Tovább a Hitelkalkulátorhoz

  A kamattámogatás ideje 5 év. A kamattámogatás állandó mértékű. Ez azt jelenti, hogy használt lakás vásárlása esetén a kamattámogatás mértéke – gyermekszámtól függetlenül – az állampapírhozam 50%-a.

  A használt lakás vételára nem haladhatja meg a 20 millió forintot, a kamattámogatott kölcsön összege nem lehet több 10 millió forintnál. Közös tulajdon megszüntetésénél a megvásárolt tulajdoni hányad adásvételi szerződésben foglalt vételára alapján számított teljes lakásérték nem haladhatja meg a használt lakás vásárlás esetén megadott értékhatárt (20 millió Ft).

  Lakásvásárlás esetén az igénylőnek vállalnia kell, hogy a lakásszerzést követően 1 éven belül a vásárolt lakóingatlanban lakóhelyet létesít legalább a kamattámogatás lejáratáig. A vásárolt ingatlanban a támogatott személynek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Ennek teljesülését a bank ellenőrzi hiteles tulajdoni lap másolat alapján, melyet a TAKARNET rendszerből kér le. Az ezért fizetendő díjat a hitelfelvevőnek meg kell fizetni a hitelintézet részére.

  Használt lakás vásárlásakor a vevő az önerőből legfeljebb a vételár 10%-át egyenlítheti ki készpénzben, a fennmaradó összeget csak az eladó számlájára utalhatja.

  Az eladó és a vevő nem lehetnek egymásnak a Ptk. szerinti hozzátartozói. Közös tulajdon megszüntetése esetén az eladó és a vevő egymásnak a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozói is lehetnek.
  Ha az eladó jogi személy vagy egyéni vállalkozó, akkor a támogatott személy nem lehet vele tulajdonosi kapcsolatban álló magánszemély.

  Az otthonteremtési kamattámogatás iránti kérelem benyújtása lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos határidőn belül történhet a korábbi 30 nap helyett.

  A használt lakás vásárlására igényelhető államilag támogatott hitel további jellemzői, alapfeltételei:

  • Az igénylőnek nem lehet köztartozása.
  • A hitelfelvevő a kamattámogatás benyújtásának időpontjától számított 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy saját maga – házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 6. §-a szerinti biztosítottként szerepel – ideértve azt is, ha a legalább 180 nap folyamatos biztosításban legfeljebb 15 nap megszakítás.
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
99 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődni szeretnék, hogy vidéki külterület, zártkert, tanya besorolású ingatlanokra, amiken van komfortos lakóház (bevezetve víz, villany és fürdő helységgel ellátott), lehet-e lakáshitelt felvenni vagy az összes bank elutasítja a helyrajzi fekvésük, tulajdoni lap szerinti besorolásuk miatt? Első lakóingatlan vételezéseként ezen típusú ingatlanokra lehet otthonteremtési támogatást igénybe venni? Hány százalékos önerő lenne szükséges, ha a bank hitelt adna rá? Babaváró hitelre és CSOK-ra jelenleg nem vagyok jogosult. Van bármi lehetőség az ilyen típusú ingatlanok megvételére személyi kölcsön és plusz ingatlanra bejegyzett jelzáloghitel nélkül?
Válaszát előre is köszönöm!
Hajnal

Kedves Hajnal!
Van olyan bankpartnerünk, amely finanszírozza a tanya vásárlását is az alábbi feltételekkel: a település külterületén lévő mezőgazdasági tevékenység céljára szolgáló lakó és gazdasági épület, épületcsoport és az azonos helyrajzi szám alatt hozzá tartozó földterület csak abban az esetben fogadható el hitelcélként és fedezetként, ha a tanya lakófunkcióval rendelkezik, legalább komfortos és a lakhatási igények kielégítésére alkalmas.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Érdeklődni szeretnék, hogy vidéki külterület, zártkert, tanya besorolású ingatlanokra, amiken van komfortos lakóház (bevezetve víz, villany és fürdő helységgel ellátott), lehet-e lakáshitelt felvenni vagy az összes bank elutasítja a helyrajzi fekvésük, tulajdoni lap szerinti besorolásuk miatt? Első lakóingatlan vételezéseként ezen típusú ingatlanokra lehet otthonteremtési támogatást igénybe venni? Hány százalékos önerő lenne szükséges, ha a bank hitelt adna rá? Babaváró hitelre és CSOK-ra jelenleg nem vagyok jogosult. Van bármi lehetőség az ilyen típusú ingatlanok megvételére személyi kölcsön és plusz ingatlanra bejegyzett jelzáloghitel nélkül?
Válaszát előre is köszönöm!
Hajnal

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy ha CSOK+CSOK hitelt szeretnénk felvenni egy használt lakóház vásárlásához, amit szeretnénk felújítani is, akkor mekkora CSOK hitel vehető fel? A házat 11 millió forintért tudnánk megvenni és szeretnénk igényelni 3 gyermek után a 2.2 millió vissza nem térítendő támogatást és 10 millió hitelt szeretnénk felvenni. Ez így lehetséges, hogy a felújítási munkálatokat is a hitelből finanszíroznánk, vagy csak az ingatlan vételáráig vehető fel hitel? (nem falusi csok)

Kedves Nikoletta!
A felújítási munkálatok nem finanszírózhatóak a Használt lakás vásárláshoz igényelt támogatott lakáshitelből. Kizárólag ingatlan vásárlásra fordítható.

A következő lenne a kérdésem: család alapítás elején járunk, alapvetően 1 gyermekkel tervezünk (de ugye evés közben jön meg az étvágy… 🙂 ) és szeretnénk felmérni, ha felvesszük az ún. CSOK hitelt 2 gyermeket vállalva, de mégis úgy döntünk, hogy a másodikat nem válaljuk be, akkor ebben az esetben mi történik a kamattámogatással?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves József!
Fenti esetben a hitelre megszűnika kamattámogatás és az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni.
Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az igényeinek leginkább megfelelő lakáshitelekről és támogatásokról. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Szép napot,
az lenne a kérdésem, hogy férjem most február 04-én kifizette a diákhitel tartozását, ami miatt passzív KHR-listás lett. Első körben elutasították a babaváró hitel kérelmünket azzal, hogy nem oda megy a fizetése (OTP). Letelt a 3 hónap, már oda utaltatja a fizetését. (300.000 nettó/hó). Viszont van egy kis bökkenő. Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot, illetve babavárót, illetve CSOK mellé 6 millió hitelt is. Igen ám, de passzív KHR-esként nem kaphatjuk meg a CSOK-hitelt? 1 gyermek már van.
Mi a módja, van remény?
Válaszát előre is köszönöm,
Valéria

Kedves Renáta!
Fenti esetben a CSOK hitel igénybevételére valóban nincs lehetőség. Javasoljuk, hogy töltsék ki online adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják Önöket az így elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Üdvözlöm!
Férjemmel felvettük a babavárót és a csok hitelt is lakásvásárlás céllal. Anyósoméktól kaptunk egy lejárt fundamenta előtakarékossági számlát, amit az adás-vételi szerződésbe is szerettünk volna beleírni, de a hitelügyintéző azt mondta, hogy azt most hagyjuk ki és majd inkább forgassuk bele valamelyik hitelbe. Így is tettünk, decemberben mienk lett a ház, közben elkezdtük intézni a fundamentát, de anyósom azt az információt kapta, hogy mivel mindkettő államilag támogatott hitel, így azokhoz nem használhatjuk fel. Ez igaz vagy félre informálták? Ha igaz tudunk valamit csinálni, hogy mégis megkapjuk a támogatást is a fundamentától? Köszönöm előre a választ. Szép estét kívánok!

Kedves Eszter!
Információink szerint támogatott hitel csökkentésére is felhasználható a Fundamenta megtakarítás.

OTP-nél van hitel, amit lakásvásárlásra fordítottam.
A kérdésem az volna, hogy mikor adhatom el, valóban csak 5 év után? Szeretnék másik ingatlant venni eladás után.

Kedves Krisztina!
Lakáshitellel terhelt ingatlan is eladható 5 éven belül.

Használt lakást szeretnék vásárolni. Kedvezményes hitelt lehet igényelni komfortos lakáshoz is vagy csak összkomfortoshoz? A fűtés gázkonvektorral megoldott.
Köszönöm!
Ildi

Kedves Ildi!
Támogatott hitel nem összkomfortos lakás vásárlásához is igényelhető. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Használt lakás vásárlás esetén megszületett három gyermek után jár-e a l0 millió forint vissza nem térítendő támogatás?

Kedves Anna!
CSOK, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatott lakáshitel igénybe vehető meglévő gyermekek után is.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Tisztelt hitelnet!
Azt szeretném tudni, hogy a július 1. után igényelhető Csok-hitel 3 gyermek után 15 millió Ft-nál van-e korhatár? Jelenlegi igénylésnél 40 év a korhatár.
Másik kérdésem, hogy csokkal egy időben lehet-e majd igényelni?
Köszönettel: Gábor

Kedves Gábor!
Korhatár jelenleg is csak akkor van, ha nem meglévő, hanem vállalt gyermekek után történik a CSOK igénylés. Ez esetben is elegendő, ha legalább az egyik fél 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor. Meglévő gyermekek után történő CSOK igénylés esetén nincsen felső életkorhatár.
A CSOK hitel kizárólag a CSOK-kal egyidejűleg igényelhető és csak abban az esetben vehető igénybe, ha a támogatott személy jogosult a CSOK-ra is.

2019 áprilisában szeretnénk használt lakásra adás-vételi szerződést kötni. 3 gyermekünk van, igényelnénk a 15 milliós kedvezményes hitelt, ami július 1-től kerül bevezetésre.
Kérdezném, hogy így beleférünk-e az időbe vagy a szerződéskötéssel meg kell várni a július 1-et. Továbbá az érdekelne, hogy 29 millióért vennénk a használt házat. Van-e értékmeghatározás?
Köszönöm válaszukat.

Kedves Anna!
Az adásvételi szerződés korábban is megköthető és július elsejétől a kérelem benyújtható, mert az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül van lehetőség a támogatások igénylésre.
Július elsejétől eltörlésre kerül a használt lakásoknál jelenleg érvényes 35 milliós értékhatár.

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy van-e bármiféle életkori korlátozás az idén bevezetésre kerülő kedvezményes lakáshitel tekintetében. Mi kétgyerekes család vagyunk, de férjem már elmúlt 45 éves. CSOK-ot és hitelt is szeretnénk igényelni nyár vége felé használt lakás vásárlásához.
Érdemes-e kivárni az új törvények bevezetését vagy ez a 45 év úgyis elérhetetlenné teszi a kedvezményes (maximum) 10 milliós hitelt és csak piaci kamatozásút kaphatunk?
Másik kérdésem lenne, hogy jelenlegi munkám 1 éve fennálló megbízási jogviszony, 150-220 ezer forintos változó fizetéssel. Hitelfelvételnél ilyesfajta jövedelemre hogyan tekintenek a bankok, elfogadják, mint egy rendes munkaviszonyt?
Előre is köszönöm válaszukat!

Kedves Júlia!
Meglévő gyermekek után történő CSOK igénylés esetén nincsen felső életkorhatár a támogatott személyekre vonatkozóan. Ami a hitelfelvételt illeti, az adósok életkora – a hitelintézetek többségénél – a hitel lejáratakor maximum 70 év lehet. Tehát adott esetben is felvehető a kölcsön akár 20 éves futamidőre is.
A megbízási jogviszonyból származó jövedelem is elfogadható hitelfelvételnél.
További, személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy mi történik akkor, ha Otthonteremtő kamattámogatott lakáshitel esetén valaki úgy dönt, nem kéri valaki egy idő után a kamattámogatást? Pl. mert el akar költözni, de a támogatáshoz feltétel az, hogy ott lakjon. (Legegyszerűbb konstrukció, nem CSOK, csak kamattámogatás.)
Ilyen esetben megmarad az 5 évre fix törlesztő, csak a támogatás mértékével nő a havi törlesztőrészlet? Hol kell bejelenteni?
Illetve a jelenlegi kamatkörnyezetben van egyáltalán tényleges támogatás? (Jelenleg támogatás nélkül is kb 4-5% kamatra van 5 éves kamatperiódusú lakáshitel. " amennyiben a bruttó kamat 6% alá csökken, kamattámogatás nem hívható le és az ügyfél a teljes bruttó kamatot fizeti.")
Köszönöm.

Kedves Ádám!
Ebben az esetben a kamattámogatást vissza kell fizetni és a kölcsöntörlesztés piaci kamatláb mellett folytatható tovább. Ezzel kapcsolatban a hitelnyújtó banknál érdeklődhet. Az érinett pénzintézet tud tájékoztatást adni Önnek arról, hogy piaci kontrukcióban milyen kamatperiódusra fixálható a kamat.
A jelenlegi kamatkörnyezetben – bizonyos mértékű kamatemelkedés már tapasztalható – ténylegesen érvényesíthető kamattámogatás.

Üdv!
Mi történne, ha a támogatott hitelt 5 évnél előbb kiszeretném fizetni és a lakást eladni?

Kedves László!
Futamidő lejárata előtti végtörlesztés esetén a fennálló tőketartozást és a végtörlesztéssel járó költségeket kellene megfizetnie.

Jó napot!
Érdeklődnék, külföldi bejelentett munkaviszonyom van.
Hogyan kaphatok hitelt?

Kedves Lajos!
Külföldi, elsősorban EGT állambeli munkaviszonnyal is lehetséges hitelfelvétel, ha munkaviszonya határozatlan idejű és legalább 3-6 hónapja fennáll. A rendszeres jövedelmet bankszámla kivonattal szükséges igazolni. Az elérhető piaci kamatozású lakáshitelek aktuális törlesztő részletéről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Üdvözlöm!
2002-ben húsz éves futamidőre, kiegészítő kamattámogatott kölcsönt vettem fel lakásépítésre. A hitelem még mindig fennáll. Most lakást szeretnénk vásárolni.
Amennyiben minden feltételnek megfelelek, jogosult vagyok otthonteremtési kamattámogatott kölcsön igénybevételére? Lehet egyidejűleg két támogatott hitelem?
Köszönettel: Tímea

Kedves Tímea!
Ez a kétfajta kamattámogatott lakáshitel nem zárja ki egymást.
Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt az elérhető legkedvezőbb lakásvásárlási hitelkonstrukciókról! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy használt házat szeretnék vásárolni, de passzív Bar listás vagyok és így nem kapok hitelt.
6.000.000 Ft tőkével rendelkezem és a ház ára 12.000.000 Ft!
Esetleg van olyan bank, aki tudna adni így hitelt?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: László

Kedves László!
Legalább 6 havi passzív KHR esetén bankpartnereink egyikénél megoldható lehet a lakásvásárlási hitel felvétele. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink tájékoztatni fogják az elérhető hitelkonstrukciókról!

Kedves Szakértő!
Államilag támogatott lakáshitel használt lakás vásárlására témában fordulok Önhöz pár kérdéssel, melyek a következők:
1. A támogatás mértéke az állampapír hozam 50%. Hol tudok utánanézni az állampapír hozam összegének?
2. Lakóingatlanban lakóhelyet biztosít. Milyen feltételeknek kell megfelelni, ill. a tulaj lakcímkártyájában is az ingatlan címe kell, hogy szerepeljen?
3. Tulajdoni lap lekérdezésének költsége?
Ezek lennének a kérdések, amikre szeretnék választ kapni.
Előre is köszönöm és további szép napot!

Kedves Ádám!
1. Az ÁKK Zrt. honlapján tud utánanézni az állampapír hozamoknak.
2. Állandó lakcímként a kamattámogatott hitellel finanszírozott lakásnak kell szerepelnie a lakcímkártyán.
3. A tulajdoni lap lekérésnek díját banki akció keretében a legtöbb pénzintézet jelenleg átvállalja. Ellenkező esetén a nem hiteles tulajdoni lap lekérésének díja 1.000 Ft, TAKARNET rendszerből lekért tulajdoni lap másolat díja: 3.600 Ft.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézést díjmentes! A lakáshitelek aktuális törlesztő részletéről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk kitöltésével tájékozódhat.

3.000.000 Ft-ért szeretnék használt lakást venni.

Kedves László!
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség, ezért kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

1.500.000 Ft-ért szeretnék használt lakást venni.

Kedves Enikő!
1.500.000 Ft értékű lakást bankpartnereink sajnos nem fognak el hitelfedezetként alacsony értéke miatt.

Több év után végre sikerülne eladni a családi házunkat, melyet szüleim bedőlt devizahitelünk miatt szeretnénk eladni, ebből fog maradni csekély 2-3 millió forintunk + 7 millió forint egyéb forrásokból.
Párommal nem élünk együtt, de lakást szeretnénk vásárolni, ahol együtt elkezdhetjük az életünket. Nekem van fix jövedelmem, nettó 150.000, viszont páromnak nincs fix – ő fizeti a tb biztosítást, mindent a maga részére évek óta. Lenne értelme az élettársi kapcsolatot hivatalosan is elismerni közjegyző előtt, vagy enélkül is igénybe vehetnénk az állami támogatásos hitelt használt lakásra? 6-7 millió forintra lenne szükség a lakáshoz.
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Alexandra!
Lakáshitel felvételéhez nem szükséges közjegyző előtt elismert élettársi kapcsolat. Erről elegendő a hitelkérelemben nyilatkozni, illetve célszerű lenne a lakcímkártyán közös címet – akár tartózkodási helyként – megadni.
Az igényeiknek és lehetőségeiknek leginkább megfelelő lakáshitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket, ha kitölti online adatlapunkat!

Kérdése van?

Kattintson ide és tegye fel

Szakértőink eddig 45135 kérdésre válaszoltak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

99
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x