fbpx

Támogatott lakáshitel használt lakás vásárlására

Kedvezményes CSOK-hitel használt lakásvásárlásra 2019. július 1-től!

A többgyermekesek családok kedvezményes kamatú (3%) lakáshitele július elsejétől már nem csak új építésű lakásra lesz igényelhető, hanem használt lakás vásárlása esetén is elérhető lesz.

A kamattámogatott lakáshitel összege:
- a kétgyermekes CSOK-ot igénybe vevő személy esetében tízmillió forint,
- a három vagy többgyermekes CSOK-ot igénybe vevő személy esetén tizenötmillió forint.

Otthonteremtési kamattámogatás

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében 2012-től érhetők el használt lakás vásárlása esetén az államilag támogatott lakáshitelek. Az alábbi összefoglalónkból megismerheti, hogy 2018-ban milyen feltételek mellett igényelhetők.

A kölcsön használt ingatlan vásárlása esetén az alábbi két célra vehető fel:

 • használt lakás vásárlására
 • lakás tulajdoni hányadának megvásárláshoz közös tulajdon megszüntetése esetén. A közös tulajdon megszüntetésével – ide nem értve a házasság vagy az élettársi kapcsolat fennállása alatt a házastársak vagy élettársak között fennálló közös tulajdon megszüntetését – az egyik tulajdonos megszerzi a lakás kizárólagos tulajdonjogát.
 • kalkulátor

  Lakáshitel kalkulátor

  Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

  Tovább a Hitelkalkulátorhoz

  A kamattámogatás ideje 5 év. A kamattámogatás állandó mértékű. Ez azt jelenti, hogy használt lakás vásárlása esetén a kamattámogatás mértéke – gyermekszámtól függetlenül – az állampapírhozam 50%-a.

  A használt lakás vételára nem haladhatja meg a 20 millió forintot, a kamattámogatott kölcsön összege nem lehet több 10 millió forintnál. Közös tulajdon megszüntetésénél a megvásárolt tulajdoni hányad adásvételi szerződésben foglalt vételára alapján számított teljes lakásérték nem haladhatja meg a használt lakás vásárlás esetén megadott értékhatárt (20 millió Ft).

  Lakásvásárlás esetén az igénylőnek vállalnia kell, hogy a lakásszerzést követően 1 éven belül a vásárolt lakóingatlanban lakóhelyet létesít legalább a kamattámogatás lejáratáig. A vásárolt ingatlanban a támogatott személynek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Ennek teljesülését a bank ellenőrzi hiteles tulajdoni lap másolat alapján, melyet a TAKARNET rendszerből kér le. Az ezért fizetendő díjat a hitelfelvevőnek meg kell fizetni a hitelintézet részére.

  Használt lakás vásárlásakor a vevő az önerőből legfeljebb a vételár 10%-át egyenlítheti ki készpénzben, a fennmaradó összeget csak az eladó számlájára utalhatja.

  Az eladó és a vevő nem lehetnek egymásnak a Ptk. szerinti hozzátartozói. Közös tulajdon megszüntetése esetén az eladó és a vevő egymásnak a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozói is lehetnek.
  Ha az eladó jogi személy vagy egyéni vállalkozó, akkor a támogatott személy nem lehet vele tulajdonosi kapcsolatban álló magánszemély.

  Az otthonteremtési kamattámogatás iránti kérelem benyújtása lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos határidőn belül történhet a korábbi 30 nap helyett.

  A használt lakás vásárlására igényelhető államilag támogatott hitel további jellemzői, alapfeltételei:

  • Az igénylőnek nem lehet köztartozása.
  • A hitelfelvevő a kamattámogatás benyújtásának időpontjától számított 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy saját maga – házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 6. §-a szerinti biztosítottként szerepel – ideértve azt is, ha a legalább 180 nap folyamatos biztosításban legfeljebb 15 nap megszakítás.
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

111 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Három hónapja lettünk nevelőszülők. Hat gyermeket nevelünk. Szeretnénk vidéki nagy telkes ingatlant.
Kaphatunk-e állami támogatást?

Üdv!
Olyan helyzetben vagyunk hogy, munka és a gyermek miatt másik városba kellene költözzünk, na de mi felvettük a CSOK-ot 1 meglévő és 1 vállalt gyermekre továbbá CSOK hitelünk is van. Ebben a helyzetben hogyan tudnánk tovább költözni, mi az amit vissza kell fizessünk, valamint számíthatunk-e büntetésre?

Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy igénybe vettük a CSOK hitelt plusz a vissza nem térítendő támogatást használt lakás vásárláshoz, 1 meglévő és 2 vállalt gyermekre. Megszületett a második gyermekünk, de nem biztos, hogy be akarjuk vállalni a 3. gyermeket. Ez esetben mennyit kellene visszafizetnünk? Vissza nem térítendőre 2.2M-t kaptunk és 8.7M a csok hitel, ami elvileg 2 gyermekes családoknak is jár, ha jól tudom. Ha nem lenne 3. gyermek, akkor a hitel is változna, vagy csak a támogatás 3. gyerekre vonatkozó összegét kellene visszafizetni? Büntetés is várható?
Előre is köszönöm a választ.

Üdvözletem!
Érdeklődnék, hogy találtam egy lakást, ami végrehajtás alatt áll, és szeretném megvásárolni lakáshitellel + csok támogatással. Az ingatlan ára 6 millió lenne, készpénzzel fizetnék 3 milliót, a többit az említett hitellel. Megoldható valamelyik banknál a hitelfelvétel? A tulajdonos szerint nem vehető fel rá hitel.

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy egy gyermek után igényelhető csok?
Válaszát előre is köszönöm!
Ildikó

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen kiadások várnak ránk az alábbi esetben. Kettő gyermeket vállaltunk be, de csak egy gyereknél maradunk. A babaváró hitel esetében teljesült a kamatmentesség (csak a -30%_ot bukjuk ugye)?
Viszont 1.430 000 forint Csokot vettünk fel + 7 000 000 kamattámogatott Csok hitelt.
Érdekelne, mennyi a visszafizetendő összeg, ha letelik 7 év múlva a 8. év?
Illetve a kamattámogatott hitelt fizethetjük-e tovább 25 évre megemelt kamattal vagy egyszerre kell kifizetni?
Előre is köszönöm a választ!

Érdeklődni szeretnék, hogy vidéki külterület, zártkert, tanya besorolású ingatlanokra, amiken van komfortos lakóház (bevezetve víz, villany és fürdő helységgel ellátott), lehet-e lakáshitelt felvenni vagy az összes bank elutasítja a helyrajzi fekvésük, tulajdoni lap szerinti besorolásuk miatt? Első lakóingatlan vételezéseként ezen típusú ingatlanokra lehet otthonteremtési támogatást igénybe venni? Hány százalékos önerő lenne szükséges, ha a bank hitelt adna rá? Babaváró hitelre és CSOK-ra jelenleg nem vagyok jogosult. Van bármi lehetőség az ilyen típusú ingatlanok megvételére személyi kölcsön és plusz ingatlanra bejegyzett jelzáloghitel nélkül?
Válaszát előre is köszönöm!
Hajnal

Érdeklődni szeretnék, hogy vidéki külterület, zártkert, tanya besorolású ingatlanokra, amiken van komfortos lakóház (bevezetve víz, villany és fürdő helységgel ellátott), lehet-e lakáshitelt felvenni vagy az összes bank elutasítja a helyrajzi fekvésük, tulajdoni lap szerinti besorolásuk miatt? Első lakóingatlan vételezéseként ezen típusú ingatlanokra lehet otthonteremtési támogatást igénybe venni? Hány százalékos önerő lenne szükséges, ha a bank hitelt adna rá? Babaváró hitelre és CSOK-ra jelenleg nem vagyok jogosult. Van bármi lehetőség az ilyen típusú ingatlanok megvételére személyi kölcsön és plusz ingatlanra bejegyzett jelzáloghitel nélkül?
Válaszát előre is köszönöm!
Hajnal

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy ha CSOK+CSOK hitelt szeretnénk felvenni egy használt lakóház vásárlásához, amit szeretnénk felújítani is, akkor mekkora CSOK hitel vehető fel? A házat 11 millió forintért tudnánk megvenni és szeretnénk igényelni 3 gyermek után a 2.2 millió vissza nem térítendő támogatást és 10 millió hitelt szeretnénk felvenni. Ez így lehetséges, hogy a felújítási munkálatokat is a hitelből finanszíroznánk, vagy csak az ingatlan vételáráig vehető fel hitel? (nem falusi csok)

A következő lenne a kérdésem: család alapítás elején járunk, alapvetően 1 gyermekkel tervezünk (de ugye evés közben jön meg az étvágy… 🙂 ) és szeretnénk felmérni, ha felvesszük az ún. CSOK hitelt 2 gyermeket vállalva, de mégis úgy döntünk, hogy a másodikat nem válaljuk be, akkor ebben az esetben mi történik a kamattámogatással?
Válaszát előre is köszönöm.

Szép napot,
az lenne a kérdésem, hogy férjem most február 04-én kifizette a diákhitel tartozását, ami miatt passzív KHR-listás lett. Első körben elutasították a babaváró hitel kérelmünket azzal, hogy nem oda megy a fizetése (OTP). Letelt a 3 hónap, már oda utaltatja a fizetését. (300.000 nettó/hó). Viszont van egy kis bökkenő. Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot, illetve babavárót, illetve CSOK mellé 6 millió hitelt is. Igen ám, de passzív KHR-esként nem kaphatjuk meg a CSOK-hitelt? 1 gyermek már van.
Mi a módja, van remény?
Válaszát előre is köszönöm,
Valéria

Üdvözlöm!
Férjemmel felvettük a babavárót és a csok hitelt is lakásvásárlás céllal. Anyósoméktól kaptunk egy lejárt fundamenta előtakarékossági számlát, amit az adás-vételi szerződésbe is szerettünk volna beleírni, de a hitelügyintéző azt mondta, hogy azt most hagyjuk ki és majd inkább forgassuk bele valamelyik hitelbe. Így is tettünk, decemberben mienk lett a ház, közben elkezdtük intézni a fundamentát, de anyósom azt az információt kapta, hogy mivel mindkettő államilag támogatott hitel, így azokhoz nem használhatjuk fel. Ez igaz vagy félre informálták? Ha igaz tudunk valamit csinálni, hogy mégis megkapjuk a támogatást is a fundamentától? Köszönöm előre a választ. Szép estét kívánok!

OTP-nél van hitel, amit lakásvásárlásra fordítottam.
A kérdésem az volna, hogy mikor adhatom el, valóban csak 5 év után? Szeretnék másik ingatlant venni eladás után.

Használt lakást szeretnék vásárolni. Kedvezményes hitelt lehet igényelni komfortos lakáshoz is vagy csak összkomfortoshoz? A fűtés gázkonvektorral megoldott.
Köszönöm!
Ildi

Használt lakás vásárlás esetén megszületett három gyermek után jár-e a l0 millió forint vissza nem térítendő támogatás?

Tisztelt hitelnet!
Azt szeretném tudni, hogy a július 1. után igényelhető Csok-hitel 3 gyermek után 15 millió Ft-nál van-e korhatár? Jelenlegi igénylésnél 40 év a korhatár.
Másik kérdésem, hogy csokkal egy időben lehet-e majd igényelni?
Köszönettel: Gábor

2019 áprilisában szeretnénk használt lakásra adás-vételi szerződést kötni. 3 gyermekünk van, igényelnénk a 15 milliós kedvezményes hitelt, ami július 1-től kerül bevezetésre.
Kérdezném, hogy így beleférünk-e az időbe vagy a szerződéskötéssel meg kell várni a július 1-et. Továbbá az érdekelne, hogy 29 millióért vennénk a használt házat. Van-e értékmeghatározás?
Köszönöm válaszukat.

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy van-e bármiféle életkori korlátozás az idén bevezetésre kerülő kedvezményes lakáshitel tekintetében. Mi kétgyerekes család vagyunk, de férjem már elmúlt 45 éves. CSOK-ot és hitelt is szeretnénk igényelni nyár vége felé használt lakás vásárlásához.
Érdemes-e kivárni az új törvények bevezetését vagy ez a 45 év úgyis elérhetetlenné teszi a kedvezményes (maximum) 10 milliós hitelt és csak piaci kamatozásút kaphatunk?
Másik kérdésem lenne, hogy jelenlegi munkám 1 éve fennálló megbízási jogviszony, 150-220 ezer forintos változó fizetéssel. Hitelfelvételnél ilyesfajta jövedelemre hogyan tekintenek a bankok, elfogadják, mint egy rendes munkaviszonyt?
Előre is köszönöm válaszukat!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy mi történik akkor, ha Otthonteremtő kamattámogatott lakáshitel esetén valaki úgy dönt, nem kéri valaki egy idő után a kamattámogatást? Pl. mert el akar költözni, de a támogatáshoz feltétel az, hogy ott lakjon. (Legegyszerűbb konstrukció, nem CSOK, csak kamattámogatás.)
Ilyen esetben megmarad az 5 évre fix törlesztő, csak a támogatás mértékével nő a havi törlesztőrészlet? Hol kell bejelenteni?
Illetve a jelenlegi kamatkörnyezetben van egyáltalán tényleges támogatás? (Jelenleg támogatás nélkül is kb 4-5% kamatra van 5 éves kamatperiódusú lakáshitel. " amennyiben a bruttó kamat 6% alá csökken, kamattámogatás nem hívható le és az ügyfél a teljes bruttó kamatot fizeti.")
Köszönöm.

Üdv!
Mi történne, ha a támogatott hitelt 5 évnél előbb kiszeretném fizetni és a lakást eladni?

Jó napot!
Érdeklődnék, külföldi bejelentett munkaviszonyom van.
Hogyan kaphatok hitelt?

Üdvözlöm!
2002-ben húsz éves futamidőre, kiegészítő kamattámogatott kölcsönt vettem fel lakásépítésre. A hitelem még mindig fennáll. Most lakást szeretnénk vásárolni.
Amennyiben minden feltételnek megfelelek, jogosult vagyok otthonteremtési kamattámogatott kölcsön igénybevételére? Lehet egyidejűleg két támogatott hitelem?
Köszönettel: Tímea

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy használt házat szeretnék vásárolni, de passzív Bar listás vagyok és így nem kapok hitelt.
6.000.000 Ft tőkével rendelkezem és a ház ára 12.000.000 Ft!
Esetleg van olyan bank, aki tudna adni így hitelt?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: László

Kedves Szakértő!
Államilag támogatott lakáshitel használt lakás vásárlására témában fordulok Önhöz pár kérdéssel, melyek a következők:
1. A támogatás mértéke az állampapír hozam 50%. Hol tudok utánanézni az állampapír hozam összegének?
2. Lakóingatlanban lakóhelyet biztosít. Milyen feltételeknek kell megfelelni, ill. a tulaj lakcímkártyájában is az ingatlan címe kell, hogy szerepeljen?
3. Tulajdoni lap lekérdezésének költsége?
Ezek lennének a kérdések, amikre szeretnék választ kapni.
Előre is köszönöm és további szép napot!

3.000.000 Ft-ért szeretnék használt lakást venni.

1.500.000 Ft-ért szeretnék használt lakást venni.

Több év után végre sikerülne eladni a családi házunkat, melyet szüleim bedőlt devizahitelünk miatt szeretnénk eladni, ebből fog maradni csekély 2-3 millió forintunk + 7 millió forint egyéb forrásokból.
Párommal nem élünk együtt, de lakást szeretnénk vásárolni, ahol együtt elkezdhetjük az életünket. Nekem van fix jövedelmem, nettó 150.000, viszont páromnak nincs fix – ő fizeti a tb biztosítást, mindent a maga részére évek óta. Lenne értelme az élettársi kapcsolatot hivatalosan is elismerni közjegyző előtt, vagy enélkül is igénybe vehetnénk az állami támogatásos hitelt használt lakásra? 6-7 millió forintra lenne szükség a lakáshoz.
Válaszát előre is köszönöm!

39 éves egyedülálló anyuka vagyok, két kiskorú gyermekem van. Használt ingatlant szeretnék vásárolni.
Kérdésem, hogy fix kamattámogatott hitelt kaphatok-e, ha 89.000 Ft a nettó fizetésem, több, mint két éve van folyamatos munkaviszonyom, kb. 4,6M Ft hitelre volna szükségem, 2M önerő mellett és CSOK-ot is fel szeretném használni, ami 1,43M Ft. 10 éves futamidő érdekelne.
Válaszát előre is köszönöm.

Gyermektelen 39 éves nő vagyok, külön váltan élek férjemtől édesanyámnál. Fizetésem 129.000,- bruttó. Szeretnék érdeklődni, hogy milyen hitel támogatási lehetőségeim vannak, hogy saját lakáshoz jussak. Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt szakértő Úr vagy Hölgy!
Használt lakást szeretnék vásárolni. Önerőm nincs, eddig albérletben laktunk, de most az új csok hatására ezt is eladják, úgymond a fejünk fölül. Új lakást nem tudok vásárolni, szocpolt még soha nem vettünk igénybe.
A kérdésem a következő lenne: Ha 3 már meglévő gyerek után csok-ot igénylünk használt lakás vásárlására, kaphatunk-e valamilyen kedvező kamatozású hitelt? Azaz, számít-e a gyerekek száma? Ha igen, akkor mekkora összeget igényelhetek, milyen feltételei vannak, melyik bankot kereshetem, milyen kondíciókkal és milyen egyéb feltételeknek kell még megfelelnünk?
Válaszukat várva, tisztelettel: Sándor

111
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x