Támogatott lakáshitel használt lakás vásárlására

Kedvezményes CSOK-hitel használt lakásvásárlásra 2019. július 1-től!

A többgyermekesek családok kedvezményes kamatú (3%) lakáshitele július elsejétől már nem csak új építésű lakásra lesz igényelhető, hanem használt lakás vásárlása esetén is elérhető lesz.

A kamattámogatott lakáshitel összege:
– a kétgyermekes CSOK-ot igénybe vevő személy esetében tízmillió forint,
– a három vagy többgyermekes CSOK-ot igénybe vevő személy esetén tizenötmillió forint.

Otthonteremtési kamattámogatás

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében 2012-től érhetők el használt lakás vásárlása esetén az államilag támogatott lakáshitelek. Az alábbi összefoglalónkból megismerheti, hogy 2018-ban milyen feltételek mellett igényelhetők.

A kölcsön használt ingatlan vásárlása esetén az alábbi két célra vehető fel:

 • használt lakás vásárlására
 • lakás tulajdoni hányadának megvásárláshoz közös tulajdon megszüntetése esetén. A közös tulajdon megszüntetésével – ide nem értve a házasság vagy az élettársi kapcsolat fennállása alatt a házastársak vagy élettársak között fennálló közös tulajdon megszüntetését – az egyik tulajdonos megszerzi a lakás kizárólagos tulajdonjogát.
 • kalkulátor

  Lakáshitel kalkulátor

  Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

  Tovább a Hitelkalkulátorhoz

  A kamattámogatás ideje 5 év. A kamattámogatás állandó mértékű. Ez azt jelenti, hogy használt lakás vásárlása esetén a kamattámogatás mértéke – gyermekszámtól függetlenül – az állampapírhozam 50%-a.

  A használt lakás vételára nem haladhatja meg a 20 millió forintot, a kamattámogatott kölcsön összege nem lehet több 10 millió forintnál. Közös tulajdon megszüntetésénél a megvásárolt tulajdoni hányad adásvételi szerződésben foglalt vételára alapján számított teljes lakásérték nem haladhatja meg a használt lakás vásárlás esetén megadott értékhatárt (20 millió Ft).

  Lakásvásárlás esetén az igénylőnek vállalnia kell, hogy a lakásszerzést követően 1 éven belül a vásárolt lakóingatlanban lakóhelyet létesít legalább a kamattámogatás lejáratáig. A vásárolt ingatlanban a támogatott személynek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Ennek teljesülését a bank ellenőrzi hiteles tulajdoni lap másolat alapján, melyet a TAKARNET rendszerből kér le. Az ezért fizetendő díjat a hitelfelvevőnek meg kell fizetni a hitelintézet részére.

  Használt lakás vásárlásakor a vevő az önerőből legfeljebb a vételár 10%-át egyenlítheti ki készpénzben, a fennmaradó összeget csak az eladó számlájára utalhatja.

  Az eladó és a vevő nem lehetnek egymásnak a Ptk. szerinti hozzátartozói. Közös tulajdon megszüntetése esetén az eladó és a vevő egymásnak a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozói is lehetnek.
  Ha az eladó jogi személy vagy egyéni vállalkozó, akkor a támogatott személy nem lehet vele tulajdonosi kapcsolatban álló magánszemély.

  Az otthonteremtési kamattámogatás iránti kérelem benyújtása lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos határidőn belül történhet a korábbi 30 nap helyett.

  A használt lakás vásárlására igényelhető államilag támogatott hitel további jellemzői, alapfeltételei:

  • Az igénylőnek nem lehet köztartozása.
  • A hitelfelvevő a kamattámogatás benyújtásának időpontjától számított 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy saját maga – házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. §-a szerinti biztosítottként szerepel – ideértve azt is, ha a legalább 180 nap folyamatos biztosításban legfeljebb 15 nap megszakítás.

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 25. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Eszter szerint:

2020-03-16 - 22:50

Üdvözlöm!
Férjemmel felvettük a babavárót és a csok hitelt is lakásvásárlás céllal. Anyósoméktól kaptunk egy lejárt fundamenta előtakarékossági számlát, amit az adás-vételi szerződésbe is szerettünk volna beleírni, de a hitelügyintéző azt mondta, hogy azt most hagyjuk ki és majd inkább forgassuk bele valamelyik hitelbe. Így is tettünk, decemberben mienk lett a ház, közben elkezdtük intézni a fundamentát, de anyósom azt az információt kapta, hogy mivel mindkettő államilag támogatott hitel, így azokhoz nem használhatjuk fel. Ez igaz vagy félre informálták? Ha igaz tudunk valamit csinálni, hogy mégis megkapjuk a támogatást is a fundamentától? Köszönöm előre a választ. Szép estét kívánok!

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-06 - 16:07

Kedves Eszter!
Információink szerint támogatott hitel csökkentésére is felhasználható a Fundamenta megtakarítás.

Krisztina szerint:

2019-10-04 - 14:57

OTP-nél van hitel, amit lakásvásárlásra fordítottam.
A kérdésem az volna, hogy mikor adhatom el, valóban csak 5 év után? Szeretnék másik ingatlant venni eladás után.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-07 - 13:59

Kedves Krisztina!
Lakáshitellel terhelt ingatlan is eladható 5 éven belül.

Ildi szerint:

2019-08-14 - 10:42

Használt lakást szeretnék vásárolni. Kedvezményes hitelt lehet igényelni komfortos lakáshoz is vagy csak összkomfortoshoz? A fűtés gázkonvektorral megoldott.
Köszönöm!
Ildi

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-15 - 10:57

Kedves Ildi!
Támogatott hitel nem összkomfortos lakás vásárlásához is igényelhető. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Anna szerint:

2019-07-14 - 18:25

Használt lakás vásárlás esetén megszületett három gyermek után jár-e a l0 millió forint vissza nem térítendő támogatás?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-14 - 22:54

Kedves Anna!
CSOK, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatott lakáshitel igénybe vehető meglévő gyermekek után is.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Gábor szerint:

2019-05-20 - 10:00

Tisztelt hitelnet!
Azt szeretném tudni, hogy a július 1. után igényelhető Csok-hitel 3 gyermek után 15 millió Ft-nál van-e korhatár? Jelenlegi igénylésnél 40 év a korhatár.
Másik kérdésem, hogy csokkal egy időben lehet-e majd igényelni?
Köszönettel: Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-20 - 10:07

Kedves Gábor!
Korhatár jelenleg is csak akkor van, ha nem meglévő, hanem vállalt gyermekek után történik a CSOK igénylés. Ez esetben is elegendő, ha legalább az egyik fél 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor. Meglévő gyermekek után történő CSOK igénylés esetén nincsen felső életkorhatár.
A CSOK hitel kizárólag a CSOK-kal egyidejűleg igényelhető és csak abban az esetben vehető igénybe, ha a támogatott személy jogosult a CSOK-ra is.

Anna szerint:

2019-03-13 - 18:59

2019 áprilisában szeretnénk használt lakásra adás-vételi szerződést kötni. 3 gyermekünk van, igényelnénk a 15 milliós kedvezményes hitelt, ami július 1-től kerül bevezetésre.
Kérdezném, hogy így beleférünk-e az időbe vagy a szerződéskötéssel meg kell várni a július 1-et. Továbbá az érdekelne, hogy 29 millióért vennénk a használt házat. Van-e értékmeghatározás?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-20 - 07:12

Kedves Anna!
Az adásvételi szerződés korábban is megköthető és július elsejétől a kérelem benyújtható, mert az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül van lehetőség a támogatások igénylésre.
Július elsejétől eltörlésre kerül a használt lakásoknál jelenleg érvényes 35 milliós értékhatár.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA