Támogatott lakáshitel bővítésre

A Magyar Közlöny 2014. December 18-án megjelent számában olvashatók 341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet változásai. Az alábbiakban röviden összefoglalnánk a lakóingatlan bővítésére 2015-ben igényelhető támogatott hitelekkel kapcsolatos részleteket:

A támogatott lakáshiteleket érintő egyik lényeges változás még 2013-ban volt, amikor bővült a kamattámogatással finanszírozható lakáscélok köre. Míg korábban használt lakás esetén csak vásárlásra és korszerűsítésre lehetett államilag támogatott kölcsönt igényelni, addig 2013. január 1-től legalább komfortos használt lakás bővítésre is adható.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Bővítésnek minősül a lakóingatlan hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység. Ide tartozik az épület térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítés is. Meglévő épületrész átalakítása nem minősül bővítésnek.

A bővítési célú támogatott hitelkérelmek a bővítési munkálatok megkezdése előtt nyújthatók be. Az állam a futamidő első 5 évében biztosítja a kamattámogatást, melynek fix mértéke az állampapírhozam 50%-a. Az 5 éves kamattámogatott periódus után a kölcsön törlesztése az aktuális piaci kamatláb mellett történik.

A bővítésre igényelhető államilag támogatott hitel összege maximum 10 millió forint lehet. A bővítési munkálatokról benyújtott és a hitelintézet által elfogadott, ÁFA összegét tartalmazó költségvetés nem haladhatja meg a 15 millió forintot.

A támogatott bővítési hitelt igénylő személynek nem lehet köztartozása és a kamattámogatás benyújtásának időpontjától számított 15 napnál nem régebbi okirattal igazolnia kell, hogy saját maga – házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 6. §-a szerinti biztosítottként szerepel – ideértve azt is, ha a legalább 180 nap folyamatos biztosításban legfeljebb 15 nap megszakítás.

A költségvetés 70%-át számlával kell igazolni. Amennyiben azonban a kamattámogatott hitel összege meghaladja a költségvetés 70%-át, akkor a számlabemutatási kötelezettség a kölcsön teljes összegére vonatkozik.
Amennyiben a támogatott személy az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény szerinti közhasznú jogállású szervezet vagy települési önkormányzat által kiírt nyilvános pályázat útján az építkezéshez szükséges természetbeni juttatásban részesül, a természetbeni juttatás támogatást nyújtó által igazolt értékéig a számlabenyújtási kötelezettség csökkenthető.

A kamattámogatás igénybevételével bővített ingatlanban a támogatott személynek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie a kérelem benyújtásának időpontjában. További feltétel, hogy a bővített lakás legalább a kamattámogatás lejáratáig a támogatott személy lakhelyéül szolgáljon.

Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
Támogatott lakáshitel bővítésre megkaphatom?

Kedves Csaba!
Személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Üdv.
Támogatott lakáshitel bővítésre megkaphatom?

Kedves Csaba!
Személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Üdv!
Lakásom szeretném bővíteni. Bejelentett munkahelyem nincs, mert ápolási díjat kapom, mert mamámat gondozom, ami mellett dolgozni nem tudok. Ez jó-e hitelfelvételhez lakásbővítésre? Ha valaki tud segíteni, hogy ezzel jutok-e valamire vagy tud valaki segíteni benne, hogy bővítsem kis lakásunk, hálás lennék.
Segítséget köszönöm.

Kedves István!
Ápolási díjra lakásbővítési hitel sajnos nem vehető fel.

Engedélyköteles tetőtér-beépítés esetén, az építési engedély előtti költségek (építészeti tervek, engedélyek, tanúsítványok költségei) is elszámolhatóak? Van időlimit ezekre (engedélytől/használatba vételi engedélytől számítva)?

Kedves Ádám!
A vonatkozó kormányrendelet szerint bővítés esetén a családok otthonteremtési kedvezménye iránti kérelem benyújtását követően kiállított számla fogadható el, így az előtte keletkezett számlák véleményünk szerint nem számolhatók el.

Lakást szeretném bővíteni belülről, felújítani és ehhez szeretném megkérdezni, hogy igényelhetek-e államilag támogatott hitelt, ami nem jelzálog alapú. Sürgős lenne, itt ezen az oldalon a kalkulátor alapján elvileg lehetséges.
Várom válaszát mielőbb.
Nikoletta

Kedves Nikoletta!
Valamennyi lakáshitel ingatlanfedezet mellett érhető el, így lakásfelújítási hitelhez is csak jelzálog alapon juthat hozzá. Fedezetként elfogadható a felújítani kívánt ingatlan, ha legalább 4,5-5 millió forint értékű. A lakásfelújítás azonban állami kamattámogatású hitellel nem finanszírozható, erre a célra piaci kamatozású lakáshitel vehető fel. Ez ma már több banknál is kedvezőbb kamatláb mellett érhető el, mint az államilag támogatott kölcsön. Amennyiben szeretne személyre szabott, díjmentes hitelajánlatból tájékozódni az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő lakáshitelekről, kérjük, küldje el online ajánlatkérését!

Lakóház korszerűsítésre szeretnénk kb. 500.000 – 1 millió Ft hitelt felvenni. Az ingatlanunkon van már jelzáloghitel. Ha semmilyen egyéb külső ingatlant nem tudunk bevonni fedezetnek, akkor milyen lehetőségeink vannak?

12
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x