Tisztelt Hitelnet!

Használt lakást szeretnénk vásárolni két meglévő gyermekünk mellé, még kettőt bevállalnánk.

A jelenlegi ingatlanokkal a helyzet a következő:

Feleségnek van egy ingatlana 100%-ban, de ez értékesítésre kerül, ezt az összeget bele is forgatjuk az új lakásba önerőként. Egy másik lakásban 50%.

Férjnek volt egy lakása 50%-ban, de ez közös tulajdont megszüntető szerződéssel megszűnt. A lakás 4 millió Ft összértékű volt, mely azzal a feltétellel került a volt pár nevére, hogy a közös tulajdonú zártkertből 1.700.000 Ft összértékben eljön, kifizet 800.000 Ft szabad felhasználású jelzáloghitelt és 400.000 Ft-ot készpénzben ad. Az ingatlanok értékkülönbözete 1.200.000 Ft-ban lett megállapítva.
Kérdés: melyik összeget kell az új lakásba beleforgatni? 400 ezer, az 1200 ezer, vagy 2 millió Ft?

Illetve van a férjnek egy 2011-ben vásárolt ingatlana, melyen haszonélvezet van. Mivel szerződésen alapul, ezután jár-e a csok? Vagy megoldást jelentene-e, ha férjem a tulajdonát gyermekünknek ajándékozná?

Üdvözlettel.
Gabriella

Kedves Gabriella!

A feleség 100%-os tulajdonában lévő, eladásra kerülő lakás a teljes eladási ár továbbforgatásával teljesíti a jogosultsági feltételeket. Másik lakásban lévő 50%os tulajdoni hányada szintén nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Férj közös tulajdont megszüntető szerződése alapján a teljes 2 millió forintot tovább kell forgatni a CSOK jogosultsághoz, mivel a fent említett egyik eset sem tartozik a továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tételek közé.
(Az értékesített lakástulajdon vételára a következő tételekkel csökkenthető:
a) az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételárának,
b) a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatás,
c)17 az értékesített vagy a bővítendő lakásra felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból történő elő- vagy végtörlesztés,
d) a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék,
e) az adásvételre tekintettel megfizetett közteher
összegével.)

A férj 2011-ben, haszonélvezeti joggal vásárolt lakástulajdona nem akadálya a CSOK jogosultságnak, így az ingatlan elajándékozása nem szükséges.

Fenti lakástulajdonok mellett tehát jogosultak lehetnek CSOK-ra, ha az Ön tulajdonában lévő ingatlan teljes vételár, valamint a férje részéről felmerült teljes 2M Ft továbbforgatását igazolják.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem az alábbi lenne:
2015 nyarán a párommal vásároltunk egy lakást 50-50 százalék tulajdoni hányaddal. Ezen ingatlant ez év januárjában értékesítettük, és az érte kapott pénzösszeg egy részéből vettünk egy tanyát (szintén 50-50 százalék tulajdoni hányaddal). Ha a fennmaradó részből vennénk egy használt lakást, arra igényelhetnénk-e CSOK-ot? (Egy meglévő gyermekünk van, és utána még nem vettünk igénybe támogatást. Tartozásunk nincs, több gyermeket nem tervezünk.)
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel:
Erika

Kedves Szakértő!
Közben mi is próbáltunk pénzintézeteknél utána érdeklődni.
Volt, ahol ugyanazt a választ kaptuk, mint Önöktől.
Volt, ahol a 400 ezer volt a jó megoldás, mivel készpénzmozgás ennyi volt.
És volt, ahol az 1200 000 Ft, mivel az értékesített ingatlanrész 2 000 000 Ft és a Csok igénylését megelőzően kerül a párom nevére a zártkerti ingatlan 50%-a, ami 850 000 Ft-ot takar, hivatkozva a:
Az értékesített lakástulajdon vételára a következő tételekkel csökkenthető:
a) az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételárának összegével…
Továbbra is bizonytalanok vagyunk, mert az Önöké és az 1200 000 Ft-ot tartjuk reálisnak.
Csak annyi lenne a kérdésem, hogy az Önök olvasatában a zártkerti ingatlan miért nem felel meg?
Üdvözlettel:
Gabriella