Az emelt összegű családi otthonteremtési kedvezményt új lakóház építéséhez és új építésű lakóingatlan vásárlásához vehetjük igénybe. A gyakorlatban sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, hogy akkor is igénybe vehető-e a támogatás, ha zártkertben építkezünk. Ennek, valamint a zártkerti lakásépítés kamattámogatott kölcsönnel való finanszírozási lehetőségének néztünk utána.

Milyen követelményeket támaszt a CSOK rendelet az építendő új ingatlannal szemben?

Új lakásnak minősül – a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével – az alábbi ingatlan:

  • az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített,
  • a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelel,
  • az ingatlan-nyilvántartásban lakóházként vagy lakásként kerül feltüntetésre,
  • elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi vagy bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány iránti eljárásra köteles – ideértve a tanyán található lakóépületet is,
  • rendelkezik 12 m2-nél nagyobb alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  • rendelkezik közművel villamos energia szolgáltatással, egyedi fűtési móddal
  • rendelkezik közműves szennyvízelvezetéssel (ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik)
  • rendelkezik közműves ivóvíz-szolgáltatással (ha a településen (településrészen) nincs közműves vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van)
  • tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott esetén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, fenti feltételnek megfelelő új lakás

CSOK zártkertben épülő lakóházra

A kormányrendelet tehát nem zárja ki CSOK-os lakás építését zártkertben, amennyiben az ingatlan az ingatlan-nyilvántartásban lakóházként (lakásként) kerül feltüntetésre és megfelel a fenti feltételeknek. Arról, hogy adott zártkertben lehet-e lakóházat építeni, a területileg illetékes építési hatóság (önkormányzat) tud pontos tájékoztatást adni.

Kamattámogatott kölcsön zártkertben épülő lakóházra

Zártkertben történő CSOK-os építkezéshez igényelhető a maximum 10 millió forint összegű, kedvezményes kamatú támogatott építési hitel is. Pénzintézettől függ, hogy a zártkert vonatkozásában van-e valamilyen speciális előírás – például: földtörvény alóli mentesség igazolása, vagyis művelési ág alól kivett legyen – vagy esetleg a normál konstrukcióhoz képest kisebb finanszírozási arány érvényesíthető.

Zártkertben történő építkezés esetén kérje Szakértőink segítségét, s használja ki a 10+10 milliós támogatás nyújtotta előnyöket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
33 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Kérdésem a következő: Van egy művelési ágból kivett 1350 nm-es telkem! Rajta van egy kb. 90-100 éves 2 szoba, konyha, spejz és külön nyári konyha, borház, pincés ház és melléképületek. 2017-ben szerettem volna lakóházzá visszaminősíttetni, mivel régen az volt! A földhivatal felmérte, az épületek feltüntetve rajta, majd az Építési hatóság elutasította! Területi szemle alkalmával elmondták, hogy a nyári konyha csak gazdasági épületként szerepelhet, és így be tudok jelentkezni! A nagyobb épületre meg kérjek fennmaradási engedélyt! Mi 1983-ban vásároltuk meg, ahol mindenhol szerepel az épület, milyen agyagból épült, cserépfedésű stb! Fel kell újítani, de így nem tudok semmilyen hitelt, vagy 2 gyerekre a kedvezményeket igénybe venni! A tanácsukat szeretném kérni, mit tegyek!
Köszönöm.

Üdvözlöm,

Szeretnék érdeklődni, hogy egy zártkeri ingatlanra igénybe tudjuk-e venni a CSOK-ot, amennyiben művelési ág alól ki van véve és kivett lakóház, udvar szerepel a tulajdoni lapon. 2 éve épült 100 m2 -es családi ház. Köszönöm előre is.

Üdvözlöm.
Zártkertet szeretnék telephelynek vásárolni. Akkor mekkora %-ban építhető be? Web oldal üzemeltetés lesz ott, illetve raktározás.

A segítségüket szeretnénk kérni az alábbi dologgal kapcsolatban:
Szeretnénk megtudni, hogy a lakásfelújítási támogatást igénybe vehetjük-e?
A földhivatal oldaláról letöltöttem a tulajdoni lapot, ami az ingatlan nyilvántartás szerinti besorolást mutatja meg. Itt Zártkertként szerepelünk, igaz alatta ott van a megnevezésben, hogy lakóház. Ez nem lehet kizáró ok a lakásfelújítási támogatásnál?
Köszönöm a választ előre is.

Üdvözlöm!
Pár hónappal ezelőtt azt az információt kaptuk, hogy zártkertben üdülő övezetben nem épülhet lakó vagy családi ház név alatt épülő ingatlan. Ezért nem is vehető igénybe a CSOK. Amennyiben ez változott, erről szeretnék bővebb információt.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel: Márta

Olyan zártkerti ingatlant szeretnénk megvásárolni CSOK és babaváró felhasználásával, amely még 90%-os készültségi szinten van, de családi ház épült rá. Lehetséges lenne ez a konstrukció? Válaszukat előre is köszönjük.

A zártkerti alapterület 1250nm. Rajta van egy kb 2010-es építésű 64nm-es emeletes ház. Erre az ingatlanra ki lehet használni a 2 gyermekre járó CSOK kedvezményt?

Zárkert portámat most kérelmeztem átminősíteni építési telekké, mivel CSOK-ra építeni szeretnénk rá. A földhivatalban azt mondták, hogy semmi akadálya, az 1024 nm területű portából 400 nm kivesznek, amit át lehet minősíteni. De a gazdasági hatóságnál már azt mondták, hogy csak gazdaépületet vagy búzatárolót vagy hasonló építményt engedélyezhetnek.
Most nem értem, hogy akkor mit is csináljak?

Zártkertet szereténék bővíteni, mivel kicsi a családnak. Jelenleg 60 m2 a földszint, a felső szint, azaz a lakrész 80 m2-es, s 120 m2-re szeretném bővíteni. Az építési hatóság nem tud konkrét választ adni, miért nem lehet bővíteni. 1726 m2-es a telek, mely ki van véve a művelés alól. Jelenlegi az épület közműellátását én oldottam meg önerőből. (Villany, víz, gáz az utcába, telek nem volt közművesítve. Szennyvíz-elvezetést önerőből a szomszéd telken lévő szennyvíz-átámelőbe, mely a városé, készítettem el. Lakás bővítése nem zavarna senkit, mivel a telek nagysága megengedné.

Szandaszőlősön van zárkert, ami lakható. Minden van bent. Csak egy kis szobát szeretnénk építeni hozzá. De mivel úgy van jegyezve, hogy veszélyes zóna a repülők miatt, így nem tudom, hogy megkaphatnánk-e a csokot. Megjegyzem más házak is vannak. Ez az épület fő út mellett található és a reptér a kert mögött van. 1 gyermek van.

Köszönöm. Még egy dolog: Mennyi jövedelmet kell igazolni építkezéshez a 10+5 millióhoz, illetve a 10+10-hez? Hány évre és mekkora havi törlesztéssel? Ebben tudna még segíteni?
Köszönettel: Szilvi

Domonyvölgyben építkeznénk, ami ki lett vonva zárt kertből, de a földhivatalnál nem lett lejegyezve, így máig is zártkert. Most már csak akkor veszik ki a zártkertből, ha befejezzük az építkezést és megkapjuk rá a lakhatásit. CSOK-ot tudunk-e igényelni rá, hogy befejezzük? 21, 19, 8, 6 évesek a gyermekeink.

Jelenleg pihenőház. Lakóházzá szeretnénk bővíteni. Jelenleg gáz központi fűtés, víz, villany, saját erőből átemelővel szennyvízelvezetés áll rendelkezésre. A család bővülése teszi szükségessé, hogy bővítsünk.
Milyen feltételek kellenek hozzá, esetleg hitel igénybe vehető?

Kaposváron a cseri városrészen mekkora terület építhető be, lakás céljára mikor használható? Hitel is igénybe vehető?

Az lenne a kérdésem, hogy lehet külterületi ingatlanra új lakóházat építeni Tatabányán? Van külterületi zártkertem /Vértesszőlős/, illetve szántóm is /Tatabányán/. A szántóra építhetnék, de csak mezőgazdasági épületet, lakóházat nem. Akkor milyen külterületi épületre adnak támogatást?
A hivatalok szerint nem lehet sehol külterületre lakóházat építeni.
Üdv: Zoltán

Zártkerti ingatlanra is felvehető a 10+10-es csok, a feltétel az, hogy Lakóház megnevezéssel szerepeljen majd az ingatlan-nyilvántartásban. Az önkormányzat meg tudja mondani, hogy az adott ingatlanon lehet-e lakóházat építeni. Ez biztos, mi is zártkertben építünk 10+10-es csok-kal, K&H Bank-kal szerződtünk.