Tisztelt Szakértő!

A kérdésem a következő, 2007-ben kezdtünk építkezni, 2008-ban megkaptuk a használatbavételi engedélyt, akkor csak élettársammal aki azóta a férjem, ekkor már a nevén volt egy öröklésből származó 10% lakástulajdon, amit 2009 augusztusában értékesítettek, és ebből származott 800.000 Ft bevételünk.

2011-ben megszületett első gyermekünk, és 2012-ben igényeltük a visszamenőleges szocpolt, amit meg is kapnánk, ha tudjuk igazolni, hogy a támogatási szerződéstől visszamenőleg 5 éven belül értékesített ingatlanból származó bevételt a lakáshitel kiegyenlítésére fordítottuk. Legalábbis ezt a választ kaptam. Azóta rendszeresen fizetjük a hiteltörlesztést, esetleg ezt nem lehet hiteltörlesztésnek leírni, csak az egyösszegű törlesztést?

A másik kérdésem az, hogy ha /mivel most is babát várok/ 2014 szeptemberében benyújtjuk ugyanezt a visszamenőleges szocpol kérelmet, 2 gyermek után, mivel akkor nincs, vagy nem lesz, az elmúlt 5 évben lakásértékesítés, akkor megkapjuk-e a támogatást?

Esetleg a bankunkon kívül kihez fordulhatunk jogsegélyért, mivel ott szinte csak dobálnak egyik ügyintézőtől a másikig, illetve nem tudnak pontos tájékoztatást adni.

Megtisztelő válaszát előre is köszönve:
Tamara

Kedves Tamara!

Információink szerint az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultságot a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes  feltételek alapján kell vizsgálni. Vagyis, azt kell figyelembe venni, hogy a kölcsönszerződés megkötésekor volt-e lakástulajdonuk.

A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy nem minősül lakástulajdonnak, ha az igénylőnek, házastársának, élettársának, bejegyzett élettársának, kiskorú gyermekének, valamint a vele együttköltöző családtagjának együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van olyan lakóingatlanban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba.

Mivel férjének 10% tulajdoni hányada volt az lakóingatlanban, ami öröklés útján került a tulajdonába, ezért véleményünk szerint ez nem lehet kizáró ok a jogosultságot tekintve.

Azonban mivel az utóbb született gyermek utáni szocpolra való jogosultság megállapításában irodánk nem illetékes, javasoljuk, hogy ez ügyben kérjék a területileg illetékes Magyar Államkincstár jogászának véleményét!

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
Ausztriában dolgozom, feleségem próbaidőről ment szülni, tehát nem vagyunk jogosultak a szocpolra.
Új lakást vásárolnánk, és kérdezném, hogy az utólagos szocpol keretein belül kaphatunk-e például egy év múlva szocpolt, miután a feleségem elment dolgozni és megvan a 180 napos munkaviszonya és a lakást megvettük?
Köszönettel.
Mihalyi Gergely

Tisztelt szakértő!
Feleségemmel 2009-ben vettünk fel szabad felhasználású jelzálog hitelt. Akkor nem vettük igénybe a szocpolt. Érdeklődnék, hogy 2013-ban visszamenőleg az élő hitelhez igénybe tudnánk-e venni 2 meglévő gyermek után? 14 és 9 éves, én 37, feleség 35 éves. Az ingatlant én sajnos örököltem szüleimtől, de a feleségem és nővérem között adásvételi szerződés született.
Válaszukat köszönöm.

Tisztel Hitelnet!
Kérdésem az lenne, hogy visszamenőleg jár-e szocpol, ha az eltörlése előtt igényt tartottam rá (papírokat beadtuk) és azért nem kaptam meg mivel a hitelfolyósító bank 3 hónapig ült a építési hitelemen és utána elutasította, de akkor már nem eltörölték. A hitelt nem kaptam meg és a szocpolt sem. Ez jogos? A szocpol viszont alanyi jogon járt volna, mert az akkori feltételeknek megfeleltünk, vagy?
Kérném segítségüket.

Tisztelt Szakértő!
2008-ban újépítésű lakásra igényeltünk 2 gyermek után megelőlegező szocpolt. A gyermekek azóta megszületettek, ezt annak rendje szerint be is jelentettünk a hitelt folyósító banknál.
Tervezünk egy harmadik babát. Tájékozódtunk, s az akkor hatályos törvény értelmében visszamenőleg igényelhető lesz rá is a szocpol, melynek összege: 1,4 M Ft lenne.
A kérdésem az összeg folyósítással lenne kapcsolatban:
mi a helyzet abban az esetben, ha időközben a fennmaradó hiteltartozás kevesebb lesz, mint a fent említett összeg? Csak a fennálló hiteltartozást fizetnék ki pl. 1M Ft-ot és a 400 e Ft megmarad az államnak?
Időközben gondolkodtunk előtörlesztésen is, de amennyiben a hitelünk megszűnne, úgy gondolom visszamenőleg már a szocpolt sem lehet igényelni a 3. gyermekre, jól gondolom?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hitelnet Csoport!
Lányomék 2008. 10. hóban vásároltak egy használt lakást. Szerződéskor a szocpol. igénybe vétele szóba sem jött, a Bank nem hívta fel rá a figyelmüket. 2010. 02. 20-án megszületett a kislányuk. Mivel ez a fajta szocpol támogatás 2009. 07. 01-én szűnt meg (rovatukból tájékozódtam), visszamenőlegesen igényelhetik-e a vásárlás idején életben lévő támogatást?
Válaszukat tisztelettel megköszönöm: Vilma

T. Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy utólag igényelhetek-e szocpolt?
2011-ben kaptam meg a lakhatási engedélyt arra a házra amit a férjemmel közösen kezdtünk építeni, de 2012-ben elváltunk, így 3 gyerekkel költöztem be az új házba, és tudni szeretném, hogy a férjem lemondott a házról, mivel a hitelt én fizetem, igényelhetnék-e szocpolt? Ha igen, hol és hogyan?
Köszönettel.

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e lehetőség visszamenőleg szocpolt igényelni? Mikor vettük a lakást abban az évben nem volt szocpol, pedig már pocakban volt az első gyermek. Most már három gyermek van, és jó lenne, ha legalább ebbe a lakásba be tudnánk fizetni. Akkor talán nem vinné el a bank. Jelenleg egyedüli tulaj vagyok, mert így ajánlották,viszont BAR-os.
Van-e valamilyen megoldás erre?

Tisztelt Szerk,
Kérdésem a következő lenne: 2008 októberében vettük fel CHF alapú hitelünket. Feleségem 34, én pedig 37 éves vagyok. Van 2 gyermekünk (szül: 2005-2008).
Kérdésem az lenne, hogy van-e rá lehetőségünk, hogy utólagos szocpolt igényeljünk? Ha igen, ennek mekkora az összege és hol lehet kezdeményezni?
Köszönettel: T.

Tisztelt Szakértő!
2005-ben vásároltunk egy társasházi lakást és igényeltünk két gyermek után szocpolt (megelőlegező). Két gyermekünk megszületett, melyet be is jelentettünk az akkori hitelt biztosító banknál.
2008-ban eladtuk az ingatlant és kezdeményeztük a szocpol felfüggesztését a jegyzőnél, mely meg is történt, illetve a pénzt visszafizettük.
2009-ben új családi ház építésébe kezdtünk, melyre építési hitelt igényeltünk 2009. szeptemberében egy másik hitelintézetnél. 2010-ben lakhatási engedélyt kaptunk, majd a felfüggesztett szocpolt visszaigényeltük, melyet kifizettek.
Ebben az évben megszületett harmadik gyermekünk.
Kérdésem az volna, hogy visszamenőleg igényelhető-e szocpol a harmadik gyermek után?