Tisztelt Cím!

A napokban úgy hallottam, hogy április elsejétől változik a Szocpol, azaz a szociálpolitikai kedvezmény feltétele, bizonyos konkrétumok napvilágot láttak, de családomnak konkrét kérdése, problémája lenne, és erre nem sikerült választ találnunk.

Még 2006 márciusában vásároltunk egy használt, 49 m2-es panel lakást Szegeden. Azóta született két gyermekünk, az egyikük 2008-ban, a második 2010-ben. A lakást OTP Bank által nyújtott, államilag támogatott Fészekrakó Hitel keretében vásároltuk.

Érdeklődni szeretnék, hogy ha bevezetésre kerül az új támogatási rendszer, van-e lehetőség visszamenőleg is igénybe venni, azaz mi kaphatnánk-e kedvezményt, hogy ezzel is csökkenthessük a svájci frank árfolyamának ingadozása folytán keletkezett terhet? Jelenleg az árfolyamgátat igénybe vesszük, de szeretnénk mind a lakástól, mind a hiteltől szabadulni.

A másik kérdésem az lenne, ha sikerülne eladnunk a lakást, már nem lenne a tulajdonunkban, és nem vehetjük utólag igénybe a szocpolt, amennyiben egy újabb ingatlant (használt lakás, vagy családi ház) vásárolnánk, akkor az új ingatlan vásárlásánál igényelhetnénk-e a szocpolt, hiszen az már nem első lakás vásárlása lenne?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Endre

Kedves Endre!

A használt lakás vásárlására esetlegesen újra igényelhető félszocpol feltételei még nem kerültek kihirdetésre, ezért kérdésére válaszolva csupán a vonatkozó tervezetből tudunk kiindulni. Ez azonban nem tartalmazza, hogy a támogatás visszamenőleges igénybevételére is lesz lehetőség.

A jelenleg hatályos rendelkezések szerint a 2009. július 1. előtti használt lakás vásárlásához kapcsolódóan csak az lehet jogosult a támogatásra utóbb született gyermeke után, aki már a lakás vásárlásakor is megkapta legalább 1 gyermek után. Mivel Önöknek akkor még nem volt gyermekük, ezért a később született gyermek(ek) után sem jogosultak rá sajnos.

A használt lakás vásárlásához nyújtott korábbi támogatásnál nem volt feltétel, hogy csak első lakáshoz jutáshoz jár. Amennyiben az újból bevezetésre kerülő félszocpolnál ez változatlanul megmarad, akkor meglévő lakástulajdonuk eladása után elvileg jogosultak lehetnek félszocpolra az újabb használt lakóingatlan vásárlásához, ha valamennyi egyéb feltételnek is megfelelnek. A jelenlegi szocpolnál azonban feltétel, hogy 5 éven belül történt lakáseladás esetén az értékesítésből származó bevételt - csökkentve az ingatlan vásárlásához felvett kölcsön visszafizetésére fordított összeggel - be kell forgatni az újabb lakás vételárába.

Kérjük, kövesse új bejegyzéseinket, a kihirdetést követően a félszocpol konkrét igénylési feltételeiről be fogunk számolni!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet.
A visszamenőleges félszocpolról szeretnék érdeklődni. Ha én 2004-ben vettem fel lakáshitelt (állami támogatott forint hitel), de még nem volt gyermekem, de azóta született kettő, az egyik 2007-ben, a másik 2009-ben és most jön a harmadik van-e lehetőségem a visszamenőleges fészocpolt felvennem vagy valamit?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Szakértő!
Szeretnék információt kapni azzal kapcsolatban, hogy utólagosan is igényelhetnénk-e élettársammal használt lakásvásárlásra félszocpolt egy gyermek után? A közös gyermekünk 2010-ben született. Jómagam 40 éves vagyok, az élettársam 34 éves és az ingatlant 2013-ban vásároltuk.
Köszönöm segítségét!
Üdvözlettel: Bea

Érdeklődni szeretnék, hogy fiamék tavaly vásároltak családi házat. Van egy kislányuk és azt szeretnénk tudni, nekik jár-e a szocpol? A hitelüket szeretnék vele csökkenteni.
Várom válaszát.
Köszönettel.
Katalin

Jó napot!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha idén novemberben veszek egy használt lakást lakás hitelre, de a lakás az én tulajdonomban lesz, jövőre felvehetem-e rá a szocpolt az új szocpol törvény szerint? Össze szeretnénk házasodni a párommal, aki 32 éves és van egy 8 éves kisfia.
Ha összeházasodunk, felvehetjük-e a 8 éves fiúra a szocpolt az új törvény szerint és ha lesz közös babánk, kapunk-e rá szocpolt az új törvény szerint? De a párom BAR listán van. A szocpolt lakás bővítésre illetve korszerűsítésre vennénk fel.
Köszönettel: Irén

2008 márciusban felvettünk a férjemmel egy lakáshitelt használt lakás vásárlásra. Majd 2008 szeptemberben megszületett a gyermekünk. Arra lennék kíváncsi, hogy most én felvehetném a félszocpolt a kölcsön csökkentésére? Vagy bővítésre, felújításra megkaphatom?
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel: Krisztina

Tisztelt Hitelnet!
2013 februárjában hitel igénybevételével vásároltuk első (használt) lakásunkat, ahová fiatal (35 év alattiak vagyunk) házasokként kisgyermekünkkel költöztünk. Nincs egyéb ingatlanunk,többéves munkaviszonyom van, nincs közüzemi tartozásunk és nyáron születik második gyermekünk. A félszocpollal kapcsolatosan szeretnék érdeklődni: lakásvásárlás után is lehetünk jogosultak erre a támogatásra gyermekeink révén? (Megigényelni hiteltartozásunk csökkentése miatt szeretnénk.)
Köszönöm előre is válaszukat.

2008-ban vásárolt használt lakóingatlan, mely hitel igénylésével történt, jár-e szocpol vagy félszocpol és milyen esetben járna?
A lakóingatlan 1/2-e apósom nevén, 1/4-e a férjem nevén, 1/4-e az én nevemen van. Gyermekeink 2006 és 2011-ben születtek.
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
Mi építettünk egy házat 3-4 éve, amikor már nem lehetett igényelni a szocpolt! Kívül sajnos nem tudtuk befejezni, mert arra már nem futotta (nincs levakolva, csak a szigetelés van rajta, az udvar sincs megcsinálva, stb.) Most másfél éves a lányunk, lehet-e utólag szocpolt felvenni?
Köszönöm válaszát!

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy mi 2012 októberében vetünk egy családi házat, ami kb. 100 m2 vegyes falazatú ház, amire mi a szocpolt nem igényeltük meg 2 gyermek után. Az érdekelne, hogy most megigényelhetnénk-e a félszocpolt utólag a lakásvásárláshoz?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy valamilyen formában igénybe tudjuk-e venni párommal a szocpolt? 2011. április elején vásároltunk egy 55 m2-es használt panellakást a párommal. Élettársi kapcsolatban vagyunk, gyermekünk született 2013. március végén.
Igénybe tudjuk venni a szocpolt?
Köszönöm válaszát. Minden jót.

Tavaly vettünk fel 2M jelzáloghitelt saját tulajdonú házunk korszerűsítésére. 3 kiskorú gyermekünk van, férjem 44 én 39 éves vagyok.
Igényelhetünk-e visszamenőleg szocpol támogatást, előzőleg ilyen jellegű igényt nem nyújtottunk be sehova.

Én 4 gyermekes apa vagyok. 80 m2-s házban élünk. Szeretném megtudni, hogy mik a feltételei annak, hogy igénybe tudjam venni a támogatást. A ház a saját tulajdonom. Jelzáloghitelem van, amit nem tudtam fizetni. A bank most felajánlotta az eszközkezelő által felkínált lehetőséget, amire még nem reagáltam. Mit tegyek? A szocpolt még nem vettem igénybe, még a feltételeket sem tudom az igényléshez. Kihez kell fordulnom?

Tisztelt Cím!
2012-ben vásároltunk egy 140 m2-es használt társasházat. A m2 ára a tervezett maximum alatti (6,5m Ft volt a vételár). Férjem 33 éves, én pedig 29. Akkor volt már egy gyermekünk és tervezünk még egyet.
Érdeklődnék, hogy visszamenőleg igényelhető lesz-e számunkra a félszocpol, illetve, hogyha igen, akkor 1 gyermekre, vagy a még meg nem született, de tervezett gyermekre is lehet igényelni úgy, mint a szocpolt. Illetve, hogy a meglévő hitelünket ki lehet-e váltani, ha esetleg megkapjuk a támogatást.
Válaszát előre is köszönöm!