Tisztelt Cím!

A kérdésem a következő:
A párom a volt élettárssal közös ingatlant épített 2002. évben, melyre - 1 gyermekre - szocpol támogatást is kaptak. Ezt az ingatlant 2009. évben értékesítették és a volt élettárs a közös gyermekre való tekintettel, akit a bíróság neki ítélt, kérte a szocpol átjegyzését az általa megvásárolt ingatlanra. A párom vásárolt ingatlant, de arra nem kérte a szocpol bejegyzést, mert a gyermek nem nála lett elhelyezve. A szocpol lejártának az ideje 2012. december 12-e.

A közös gyermeket a volt élettárs 2012. augusztus hónapban kirakta a lakásból, gyámhatósági eljárás zajlik. Kérdésem, hogy a volt élettársnak vissza kell-e fizetnie a szocpolt és ha vissza kell, a teljes összeget, vagy töredékét?

Köszönöm a segítséget.
Tisztelettel: Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

Ha a kedvezmény igénybevételével vásárolt lakást az elidegenítési és terhelési tilalom lejárata előtt értékesítik, vagy az nem a támogatott személy, illetve a vele együttköltözők lakhelyéül szolgál, akkor a tulajdonos a folyósított támogatás összegét köteles visszafizetni. Ezt a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet 21.§ írja elő.

A visszafizetési kötelezettség érvényesítése iránt a Kincstár intézkedik, irodánk tehát ebben a kérdésben nem illetékes. A visszafizetéssel kapcsolatos további kérdésekkel az Államkincstár területileg illetékes hivatalát lenne célszerű megkeresniük.
 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

42 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlettel.
Kérdésem az lenne, ha 13 évvel ez előtt az ügyvédi letéti számlán lévő szocpolt nem fizette vissza, illetve 20.000 Ft-tal kevesebbet az ügyvéd (és a jelzálog még mindig 13 éve a házon van ez miatt,) és ez most derült ki, attól függetlenül, ha most kifizeti, törlődik a jelzálog, akkor megkapom-e újra a szocpolt, illetve a csokot teljes egészében, vagy esetleg a különbözetet?
Köszönöm szépen válaszukat.

Tisztelt Szakértő!
2004-ben kaptunk sorházi lakásunkra használatbavételi engedélyt, elidegenítési tilalmat jegyeztek be, mert felvettünk szocpolt, áfa jóváírást addigra már három megszületett gyermekünk után. (2.700.000, 400.000 Ft értékben). Később született még két gyermekünk, rájuk is felvettük az utólagos lakásépítési kedvezményt 2010-ben, valamint 2014-ben (500.000, 200.000 Ft összegben), ami szintén bejegyzésre került. Most 2016-ban szeretnénk eladni lakásunkat és másikat venni.
A kérdésem, hogy az utólagosan bejegyzett szocpol lejárati ideje is a használatbavételi engedély dátuma és egyszerre fogják törölni, mert a 10 év már lejárt.
Köszönöm válaszát.
Szilvia

Tisztelt Szakértő!
Szeretnék elválni, a közös családi házból én költöznék el, vennék 1 lakást a közelben (52 m2-es panelt). Kérdésem: vissza kell akkor is fizetni a szocpolt, (még 3 év van belőle), ha esetleg közös felügyeletben állapodunk meg és mivel a két lakás nincs messze egymástól a gyerekek felváltva lakhatnának mindkét helyen? (például hétköznap + a szünidők felét nálam töltik, a hétvégéket és a szünidők fennmaradó részét az apjuknál) A gyerekek 11-13 évesek.
Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: Hajnalka

2008-ban építkeztünk, meglévő gyermekeinkre (2) felvettük a szocpolt. Szeretnénk elválni, de a házat nem szeretnénk eladni, maradnék a gyerekekkel a házban. Vissza kell akkor is fizetni a szocpolt, ha a férjem marad az ingatlanban? (Egyelőre nem tud elköltözni.) A banknál átvállalnám a hitel fizetését.
Válaszát előre is köszönöm.

A szocpollal támogatott lakásból elköltözöm, tulajdonomban marad. A támogatást vissza kell fizetni?

Én és a feleségem fele-fele arányban szocpoltámogatással építkeztünk 2009-ben. Szocpoltámogatott lakásunkat 2014-ben elhagytam, átmenetileg. Állandó lakáscímem a támogatott ingatlanon viszont megmaradt. Ideiglenes lakáscímem van, amely egy albérlet.
Kérdésem, hogy vissza kell-e fizetni a rám eső támogatást?

2006-ban lakásbővítés céljából félszocpol támogatást igényeltünk + hitelt vettünk fel. Idén a házunkat az Eszközkezelő Zrt. megvásárolta, mi továbbra is ott lakunk. Az ingatlant szándékunkban áll visszavásárolni. Ilyenkor mi a teendő, a szocpolt vissza kell-e fizetni?
Köszönettel: Erika

Feleségemmel öt évvel ezelőtt új építésű házba költöztünk, aminek megvásárlásához két gyermek után kaptunk szocpolt. A két gyermek megszületett, sajnos házasságunk közben megromlott, el fogunk válni, de a vásárolt házban maradunk mindannyian, az ingatlan tulajdonosi viszonyok nem változnak, nem tervezzük annak eladását. Ha jól értesültem, ebben az esetben nem kell visszafizetnünk a szocpolt, illetve a kérdésem, hogy van-e bejelentési kötelezettségünk a Kincstár felé, a válásról? És szükséges-e közjegyzői vagy bármilyen okiratot készítenünk erről a szándékunkról?
Köszönöm válaszukat, tisztelettel: Zoltán

2005-ben kezdtünk el építkezni és vettünk fel szocpolt meglévő gyerekre. Anyagiak miatt még nem fejeztük be, nincs lakhatásink.
Meddig vagyunk jogosultak a még visszatartott összegre?
Esetleg vissza kell-e fizetni a már kifolyósított részt is?

Tisztelt Szakértő!
3 évvel ezelőtt 3 gyermek után vettem fel szocpolt egy családi ház építésére. Időközben ideiglenesen külföldre mentem – jöttem dolgozni a gyermekeimmel. A ház jelenleg üresen áll. Nyaranta az ingatlanban lakunk. A kérdésem az, hogy ebben az esetben vissza kellene-e fizetnem a szocpol összegét? Igaz nincs jelenleg miből…
Válaszát megköszönve.

Üdv!
Érdeklődnék, hogy válás esetén melyik félnek és mennyit kell visszafizetni a szocpolra? Hét éve vettük fel két gyerekre és én otthagytam nekik mindent.
Mennyi lenne a rám eső rész?

Tisztelt Szakértő!
A lányomék 2007-ben félszocpolt vettek fel lakásbővítésre. Jelenleg válnak. Szeretném kérdezni, a vejem igényt tarthat-e a kapott összeg 50%-ára? Az ingatlan a lányom neven van és volt is mindig, nekem van rajta haszonélvezeti jogom.
Köszönettel várom a választ!
Ilike

2006-ban államilag támogatott lakáshitelt vettünk fel, 2 gyermek után járó szocpollal. Érdeklődöm, hogy ha most értékesíteném a lakásomat, akkor vissza kell-e fizetnem a felvett szocpol teljes összegét, ha már időközben az egyik gyermek betöltötte a 18. életévét?

A mi esetünkben párom a váláskor mindenről lemondott, a házat a teljes berendezéssel és mindennel, amit a közös életük (10 év) alatt összegürcöltek (párom fizetéséből) a volt feleségére hagyta, azzal a feltétellel, hogy a hitelt átvállalja, fizeti a részletet és átíratja a nevére, mivel eddig párom volt az adós, ő csak adóstárként szerepelt.
2x visszautasította a bank a kérelmét, mivel nem volt elég a fizetése. Most harmadszorra már magasabb fizetést tudott felmutatni, így beleegyezett a bank is és az államkincstár is, mivel van a házon 2,4 millió szocpol. Viszont a kincstár felszólította páromat, hogy fizessen be 15 napon belül 1,2 milliót, mert ha nem, peres úton hajtják be.
Kérdésem az lenne, hogyan lehetséges ez? Ő ott hagyott mindent a feleségének és gyerekeinek, és még neki kellene fizetnie? Ez számomra nem tűnik igazságosnak. Az ex és a gyerekek azóta is a házban élnek. Nem történt pénzmozgás, sem 3. fél bevonása.
A megállapodásba sajnos csak annyi került bele, hogy ha az ex nem teljesíti a feltételeket és nem íratja át a hitelt a nevére, azért mert valamelyik fél nem egyezik ebbe bele, akkor minden visszaáll az eredeti pozícióba. De határidőt nem szabtak, sajnos. Nem lehet, hogy mivel már 2x elutasította a bank, már érvénytelen ez a megállapodás? Ön szerint, hogyan lehetne megoldani a helyzetet, hogy ne kelljen fizetnünk? Mi azóta is egy panellakásban élünk 3 gyerekkel, nem tudtunk továbblépni, mivel a párom nevén volt a hitel, másikat nem kaptunk.
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Szakértő!
2008-ban 2 gyermekünkre szerettünk volna szocpolt felvenni, de azt elutasították, mivel a férjem az édesanyjától kapott ajándékba 1/3 részt a nagyszülői házból. Ezért a férjem lemondott a részről és azt a nagymamának visszaadta. Így már megkaptuk a lakástámogatást.
2012-ben /októberben/ 3. gyermekünk születése után is megkaptuk a szocpolt, de most már szeretnénk visszaíratni, illetve a nagymama vissza ajándékozza az unokának azt az 1/3 részt. Viszont azt hallottuk, hogy akkor vissza kell fizetni a szocpolt, mert el kell telnie valamennyi időnek a szocpol támogatás után. A szerződésben ilyet nem találtam és azért szeretném megkérdezni, hogy ez valójában így van?
Köszönettel: Katalin

Tisztelt Cím!
Aziránt szeretnék érdeklődni, ha szocpolban részesültünk 2009-ben, de elválunk, vagy csak külön költözünk (papíron mindenki abban az ingatlanban marad, amire felvettük a szocpolt – amíg le nem telik a 10 év), akkor vissza kell fizetni a folyósított összeget? Ideiglenes lakcímre be lehet jelentkezni máshova?
Köszönöm előre is.
Üdv, Mónika

Tisztelt Hitelnet!
2 éve felvettük a szocpolt új lakás vásárlásra. A férjem külföldön kapott munkát, és úgy döntöttünk, hogy kiköltözünk vele mindannyian, a gyerekekkel együtt. A lakcímünk így megváltozik, mert be kell jelentkeznünk külföldön is, de a lakásunkat, amire a szocpolt kaptuk nem adjuk el. Tartózkodási helynek megmarad az otthoni lakás.
Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben vissza kell fizetni a szocpolt akkor is, ha nem adjuk el a lakást?
Vagy megtarthatjuk lakóhelynek a régi lakást, és tartózkodási helynek jelentjük be a külföldi lakást?
Válaszukat előre is köszönöm!

2003 júliusában családi házunk bővítésére 800.000 Ft szocpol támogatást vettünk fel. Sajnos 2012-ben ingatlanuk eladására kényszerültünk bedőlt banki hitelünk miatt. Kell-e valamennyi összeget visszafizetnem, ha igen, mennyit, és mi ennek az ügymenete?
Köszönettel: Katalin

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy áttehető-e a szocpol régebbi építésű családi házra, vásárlás esetén? Szeretnénk nagyobb kertes házba költözni a 3 szobás lakásunkból. A szocpolt felvettük mind a 4 gyermek után. A bank szerint ha eladjuk, vissza kell fizetni az összeget, semmilyen lehetőség nincs. Amikor a lakást vettük, csak kettő gyermekünk volt, így most már kissé kinőttük a lakást.v
Válaszát előre is köszönöm.
M.-né

2009-ben, 2 gyerekre vettük fel a szocpolt, amiből már a második is úton van. Házépítés céljából. Most úgy döntöttünk, hogy el szeretnénk adni és újra építkezni.
Ebben az esetben is vissza kell fizetni a szocpolt??
Kérdésemre a választ előre is köszönöm.

Üdvözletem!
Új lakásunk vásárlásakor (2003) igénybe vettük a szocpolt 2 gyerek után, 2 évvel később (2005) ikergyermekeink illetve rá 2 évre (2008) megszületett legkisebb gyermekünk. Ezek mind jóvá lettek írva.
Házasságunk megromlott és a válás küszöbén állunk 🙁 A férjem igényt tartana a házra és kifizetne engem, ebben az esetben is vissza kell fizetni a szocpolt vagy esetleg valami méltányossági alapon ennek elengedését kérhetjük-e? Mert amíg szocpol van a házon, a gyerekekkel nem tudok tovább lépni és a házasság már nem tartható fent.
Köszönöm.
Irén