Tisztelet Szakértő!

2009-ben igénybe vettük 2 gyermekre a megelőlegező szocpol kedvezményt. 2010. évben megszületett első gyermekünk - a második babánkat pedig 2015 januárjában várjuk. A kedvezménnyel 2009. évben vásárolt lakásunkat nagyobb ingatlanra szeretnék cserélni.

Kérdéseim:

1./ A 12/2001 I.31 kormányrendelet 21 § 3a. bekezdés a pontja - mely szerint A (3) bekezdés szerinti visszafizetési kötelezettség nem vonatkozik, arra az esetre, ha a) az (1) bekezdés szerinti jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom időtartamából legalább 5 év eltelt, - valóban mentesít-e a visszafizetési kötelezettség alól, mivel a mi esetünkben már az 5 év eltelt.

2./ A jelenlegi lakásunkat még nem tudtuk értékesíteni, de a rokonságtól kölcsönzött pénzből most tudnánk vásárolni egy, a jelenlegi lakásunknál nagyobb értékű ingatlant. Kérdésem, hogy nem veszítem-e el a szocpol összegét, ha hamarabb vásárolom meg az új ingatlant, mint ahogyan a jelenlegi lakást eladom? Jelen esetben kérhetem-e az 1 évre történő felfüggesztést - bízva abban, hogy a jelenlegi lakásomat ezen időszak alatt eladom?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
József

Kedves József!

1. Kérdésére válaszolva idézzük a 12/2001.(I.31.) Kormányrendelet 21.§ (3a) és (3b) teljes szövegét:

„(3a) A (3) bekezdés szerinti visszafizetési kötelezettség nem vonatkozik, arra az esetre, ha
a) az (1) bekezdés szerinti jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom időtartamából legalább 5 év eltelt,
b) a hitelintézet a lakásépítési (vásárlási) kedvezménnyel érintett lakás építéséhez vagy vásárlásához felvett kölcsönszerződést felmondta és
c) a bírósági végrehajtásról szóló törvény szerint – a lakás árverésen kívüli eladására kerül sor.
(3b) A Kincstárnak a támogatással érintett ingatlan fekvésének helye szerint illetékes területi szerve intézkedik az államot megillető jelzálogjog, valamint az azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom törlése iránt, ha a támogatott személy a (3a) bekezdés b) és c) pontja szerinti feltételt a hitelintézet vagy a bírósági végrehajtó által kiállított dokumentummal igazolja.”

A három feltételnek (a,b,c) együttesen kell megfelelni és a három feltételt is igazolni ahhoz, hogy mentesüljön a visszafizetési kötelezettség alól. A fenti pont tehát nem az Önök esetére vonatkozik. Az Önök helyzetében akkor nem állna fenn a visszafizetési kötelezettség, ha az elidegenítési és terhelési tilalomból 10 év telt volna el.

2. Nem veszítik el a szocpol összegét, ha a jelenlegi lakásuk eladását legfeljebb 1 naptári évvel megelőzően vásárolnak lakást. Ha tehát most vásárolnak másik lakást, akkor az adásvételi szerződés aláírásának időpontjától számítva 1 évük lesz a meglévő lakás értékesítésére. Az előírt feltételek teljesítésének ellenőrzése után a területileg illetékes Kincstár intézkedik majd a támogatást biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom újabb lakásra történő átjegyzéséről.

Megelőlegező szocpol esetén azonban az érintett hitelintézet hozzájárulása szükséges a támogatás átjegyzéséhez. Ha már megszületett a második gyermek is és a megelőlegező szocpol támogatássá válik, akkor fentiek szerint működik a szocpol átjegyzése.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Családi házra két gyerekre kb. 7 éve vettünk fel szocpolt. Egyik gyerek a volt feleségé, a második közös. Időközben elváltunk. A házat szeretnénk eladni. A volt feleség nevén 1/8 rész, az enyémen 7/8 rész van.
Kérdésem: eladható-e a ház és hogy a volt feleséget mennyi pénz illeti? A ház értéke kb. 6 millió forint, ő 2 milliót szeretne kapni mondván, a szocpol miatt ennyi jár neki.
Válaszát megköszönve: Zsolt

Tisztelet Szakértő!
Arra ezek szerint nincsen mód, hogy nagyobb lakásba költözzünk az elidegenítési tilalom 10 éve alatt úgy, hogy megtartom az eredeti ingatlant?
Köszönettel,
Tamás