Vissza kell fizetni a szocpolt, ha eltelt már 5 év az elidegenítési és terhelési tilalomból?

Tisztelet Szakértő!

2009-ben igénybe vettük 2 gyermekre a megelőlegező szocpol kedvezményt. 2010. évben megszületett első gyermekünk – a második babánkat pedig 2015 januárjában várjuk. A kedvezménnyel 2009. évben vásárolt lakásunkat nagyobb ingatlanra szeretnék cserélni.

Kérdéseim:

1./ A 12/2001 I.31 kormányrendelet 21 § 3a. bekezdés a pontja – mely szerint A (3) bekezdés szerinti visszafizetési kötelezettség nem vonatkozik, arra az esetre, ha a) az (1) bekezdés szerinti jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom időtartamából legalább 5 év eltelt, – valóban mentesít-e a visszafizetési kötelezettség alól, mivel a mi esetünkben már az 5 év eltelt.

2./ A jelenlegi lakásunkat még nem tudtuk értékesíteni, de a rokonságtól kölcsönzött pénzből most tudnánk vásárolni egy, a jelenlegi lakásunknál nagyobb értékű ingatlant. Kérdésem, hogy nem veszítem-e el a szocpol összegét, ha hamarabb vásárolom meg az új ingatlant, mint ahogyan a jelenlegi lakást eladom? Jelen esetben kérhetem-e az 1 évre történő felfüggesztést – bízva abban, hogy a jelenlegi lakásomat ezen időszak alatt eladom?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
József

Kedves József!

1. Kérdésére válaszolva idézzük a 12/2001.(I.31.) Kormányrendelet 21.§ (3a) és (3b) teljes szövegét:

„(3a) A (3) bekezdés szerinti visszafizetési kötelezettség nem vonatkozik, arra az esetre, ha
a) az (1) bekezdés szerinti jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom időtartamából legalább 5 év eltelt,
b) a hitelintézet a lakásépítési (vásárlási) kedvezménnyel érintett lakás építéséhez vagy vásárlásához felvett kölcsönszerződést felmondta és
c) a bírósági végrehajtásról szóló törvény szerint – a lakás árverésen kívüli eladására kerül sor.
(3b) A Kincstárnak a támogatással érintett ingatlan fekvésének helye szerint illetékes területi szerve intézkedik az államot megillető jelzálogjog, valamint az azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom törlése iránt, ha a támogatott személy a (3a) bekezdés b) és c) pontja szerinti feltételt a hitelintézet vagy a bírósági végrehajtó által kiállított dokumentummal igazolja.”

A három feltételnek (a,b,c) együttesen kell megfelelni és a három feltételt is igazolni ahhoz, hogy mentesüljön a visszafizetési kötelezettség alól. A fenti pont tehát nem az Önök esetére vonatkozik. Az Önök helyzetében akkor nem állna fenn a visszafizetési kötelezettség, ha az elidegenítési és terhelési tilalomból 10 év telt volna el.

2. Nem veszítik el a szocpol összegét, ha a jelenlegi lakásuk eladását legfeljebb 1 naptári évvel megelőzően vásárolnak lakást. Ha tehát most vásárolnak másik lakást, akkor az adásvételi szerződés aláírásának időpontjától számítva 1 évük lesz a meglévő lakás értékesítésére. Az előírt feltételek teljesítésének ellenőrzése után a területileg illetékes Kincstár intézkedik majd a támogatást biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom újabb lakásra történő átjegyzéséről.

Megelőlegező szocpol esetén azonban az érintett hitelintézet hozzájárulása szükséges a támogatás átjegyzéséhez. Ha már megszületett a második gyermek is és a megelőlegező szocpol támogatássá válik, akkor fentiek szerint működik a szocpol átjegyzése.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Családi házra két gyerekre kb. 7 éve vettünk fel szocpolt. Egyik gyerek a volt feleségé, a második közös. Időközben elváltunk. A házat szeretnénk eladni. A volt feleség nevén 1/8 rész, az enyémen 7/8 rész van.
Kérdésem: eladható-e a ház és hogy a volt feleséget mennyi pénz illeti? A ház értéke kb. 6 millió forint, ő 2 milliót szeretne kapni mondván, a szocpol miatt ennyi jár neki.
Válaszát megköszönve: Zsolt

Tisztelt Szakértő!
Nem is a vételár volt a nagy kérdés, hanem hogy a szocpol miatt eladható-e, ami 7 éve lett felvéve rá. És hogy a szocpol teljes összege visszajár-e a volt feleségnek? Ő minimum ennyit akar kérni.
Köszönöm válaszát.
Zsolt

Tisztelet Szakértő!
Arra ezek szerint nincsen mód, hogy nagyobb lakásba költözzünk az elidegenítési tilalom 10 éve alatt úgy, hogy megtartom az eredeti ingatlant?
Köszönettel,
Tamás

Köszönöm a választ! Ez a része világos volt, de az együttköltözőknek a támogatott ingatlanban kell lakniuk. Ezért gondoltam, hogy ilyen esetben is át kell vinni az új ingatlanra, hogy átköltözhessünk.
Ha csak simán kiköltözök a támogatott lakásból, akkor nem fizettetik vissza a támogatást?


8
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x