2005-ben kaptunk félszocpol lakástámogatást a házunk bővítésére az élettársammal közösen 2 közös gyermekünkre. A ház, amire a támogatást kaptuk az élettársam tulajdonában volt és a lakásbővítés után is ö maradt az egyedüli tulajdonos.

Most szeretnénk egy olyat, hogy a ház az én nevemre kerüljön, mint tulajdon. Eddig is és a későbbiekben is ebben a házban laknánk a gyerekekkel együtt. Csak egy tulajdonosi váltást szeretnénk kettőnk között, hogy én legyek az egyedüli tulajdonos.

Kérdésem, hogy ebben az esetben is vissza kell-e fizetni a támogatást?
Magdolna

Kedves Magdolna!

Amennyiben a bővített lakóingatlant az elidegenítési és terhelési tilalom lejárata előtt elidegenítik, akkor a támogatást elvileg vissza kell fizetni.

Arról, hogy ebben a speciális esetben, amikor is az élettárs vásárolja meg párjától a lakást, mely jogszabályt kell érvényesíteni, véleményünk szerint a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalának jogászát kellene megkérdezni. Az illetékes személy minden bizonnyal választ adhat kérdésére.

Az elidegenítési és terhelési tilalom idejét a bővítéssel létrejött lakrész használatbavételi engedélyének kiadásától kell számítani.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Lakáseladás esetén milyen módon lehet a visszafizetést lebonyolítani? Az ingatlan eladás 10 éven belül történik. A lebonyolításnak és az ingatlan tehermentesítésének mennyi az átfutási ideje?

2006-ban vásároltunk egy új lakást, melyre szocpol támogatást vettünk igénybe. Na most, ha esetleg válásra kerülne a sor, és egy kisebb lakás vásárlása esetén oda átvihető-e a támogatás, míg le nem jár a 10 év, avagy mindenképp fizetni kell?
Ha igen, akkor mennyit és hogyan?
Közben az egyik gyerekünk 23 éves lett. Ez befolyásol-e valamit is?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Állami támogatás címen kaptam 400 ezer Ft-ot, most eladom az ingatlant és másikat veszek, akkor is vissza kell fizetni az áfát?
Köszönettel:
Irén

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Nem életvitelszerűen használjuk az állandó lakásunkat, mert másik városban élünk és felhívta az önkormányzat a figyelmünket az életvitelszerű használatra a Kormányrendeletre hivatkozva, mert a tartózkodási helyünk szerepel a lakcímkártyán, és meg szeretnénk igényelni az otthonteremtési támogatást a 3. gyermekünkre is. A lakás megvan hirdetve eladásra. Valóban, ha nem életvitelszerűen használjuk a lakást, akkor visszafizettethetik velünk?
Köszönettel.
Bernadett

Kedves Szakértő!
A magas törlesztő részletek miatt arra kényszerülünk, hogy eladjuk házunkat, amelyet 5 éve építettünk. 2 millió szocpolt illetve 400 ezer Ft Áfa támogatást kaptunk. Nem tudunk más ingatlant venni, ezért érdeklődni szeretnék, hogy a kapott támogatást teljes mértékben kell visszafizetni illetve terheli-e kamat a szocpolt és az Áfát.
Üdvözlettel.
Dani

Tisztelt Hölgyem6Uram!
2008-ban igényeltünk 1 gyerek után (2007-ben született) lakóház felépítéséhez 900.000,- Ft lakásépítési kedvezményt (szocpol).
Szeretnénk a lakásunkat eladni. Kérdésem, hogy a 900.000,- Ft felett milyen összegre számíthatunk a visszafizetésnél? Erste Bank folyósította az összeget.
Segítségét köszönöm.
Üdv: Ildi

T. Hölgyem/Uram!
2005-ben vásároltunk a feleségemmel új építésű ingatlant. Ennek megvételéhez vettünk igénybe (ha jól emlékszem: 2.4 M Ft.) szocpolt. Az ingatlan eladása esetén (mindkét fél lekerül a tulajdoni lapról), mennyi időnek kell eltelnie a vásárlástól számítva ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetni a támogatást?

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy mi 2009-ben vettünk fel a párommal félszocpolt miután született egy gyermekünk, de időközben sajnos megromlott a kapcsolatunk! Úgy döntöttünk külön folytatjuk. Ebben az esetben vissza kell-e fizetni a támogatást? Az ingatlan 50-50% tulajdonban van hitellel terhelt, de le szeretném íratni a párom részét a gyermek javára!
Köszönöm: József!

Tisztelt Cím!
2005-ben, május hónapban (szerződés szerint) vettünk fel megelőlegező kölcsönt 2 gyermekre férjemmel, új építésű lakás vásárlása volt a cél. 2009. februárban született egy gyermekünk, a második gyermek születése 2013 második felében lenne esedékes, elvileg.
Első kérdésem az lenne, hogy a második gyermekünknek meg is kell születnie 4 éven belül, ahhoz képest, hogy az első gyermekünk mikor született? Avagy csak egy bizonyos korú terhességet kell ebben az időpontban igazolnunk? Ha igen, pontosan mennyi idős terhességet kell igazolni?
Második kérdésem pedig a visszafizetésre vonatkozik. Ha már most, 2012 elején biztosan tudjuk, hogy nem vállalunk több gyermeket, és ezt a szándékot még bőven a második gyermek születésének “határideje” előtt bejelentjük (tehát majdnemhogy másfél évvel azelőtt, hogy esedékes lenne), akkor a második gyermek után járó összeget kell csak visszafizetnünk (1.500.000 Ft), avagy a “nem teljesítés” miatt bizonyos mértékű kamatok is terhelnek minket, annak ellenére is, hogy jóval “határidő” előtt bejelentjük?
A válaszokat előre is köszönöm!

Tisztelt Ügyintéző.
2006-ban vásároltunk 1 új építésű lakást, 2 gyermekre vettünk fel szocpolt. (2,4 millió) A hitelünk így kedvezményes kamattámogatású, 20 éves futamidőre. Ebből 6 év eltelt. Nekünk 1 babánk van. Ilyenkor mennyit, hogyan, és kinek kell visszafizetni. Egy összegben, van részletekben? Mennyivel emelkedik a hitelösszeg? A közjegyzőhöz kell menni, vagy az Államkincstárhoz a befizetés/kifizetés céljából. Ha közben szeretnénk babát, de a teljesítés végéig nem születik meg, akkor orvosi igazolással lehet hosszabbítást kérni?
Köszönet.