Tisztelt Címzett!

Szocpol visszafizetés ügyében írok Önöknek. Párommal vettünk egy közös ingatlant 2009-ben és neki van egy gyermeke, akit mi neveltünk közösen jogerős bírósági végzéssel több éven keresztül. (A gyermek édesanyával nem voltak házasok és nem éltek együtt.)

A gyermek anyukája (vér szerinti édesanya) felbukkant, kb. fél éve, mert kötelezte a bíróság a gyermektartás fizetésére, amit már több éve nem gyakorol. Így kérvényezte a gyermek nevelését, amit a bíróság engedélyezett is azzal az indokkal, (habár alkalmatlan rá,) gyermek lelki állapota ezt igényli, amit a nevelési tanácsadóban is megállapítottak. Így most ott lakik a gyermek. Viszont több alkalommal rebesgette, hogy megint visszaköltözne. Az ingatlanban én és a férjem élünk, minden láthatáskor a gyermek itt tartózkodik és szerintem hamarosan vissza is költözik. 14 éves most a gyermek.

Kérdésem az lenne, hogy az édesapának vissza kell fizetni a szocpolt vagy sem, hiszen jogosan vette igénybe és senki nem tudhatta előre, hogy a gyermek elköltözik, sőt azt sem, hogy visszaköltözik-e még. Most mit tegyünk? Nem szeretném, ha megbüntetnének minket.

Válaszát várom.
Köszönettel.
Üdvözlettel: Alexandra

Kedves Alexandra!

A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) kormányrendelet értelmében ha az elidegenítési és terhelési tilalom időszakán belül a támogatás igénybevételével szerzett lakóingatlan nem a támogatott személy és a vele együttköltözők lakhelyéül szolgál, akkor ennek tényét be kell jelenteni, majd a folyósított összeget vissza kell fizetni.

Ám jelen esetben a támogatott személy, vagyis az Ön párja jelenleg is a lakásban él, csak a igényléskor párja eltartásában lévő gyermek költözött el. Mivel a vonatkozó kormányrendelet erre az esetre nem tér ki külön, ezért ebben a kérdésben nem tudunk pontos választ adni, hiszen nem vagyunk jogi szakértők. Az esetleges visszafizetési kötelezettség megállapítása a Kincstár jogászának hatásköre.

Javasoljuk, hogy a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalánál érdeklődjenek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése