Tisztelt Szakértő!

2004-ben használt ház vásárlására felvettem a már meglévő 4 gyermekemre a fél szocpolt. (2 000 000 Ft-ot) Az eladott házam árát (4 000 000 Ft) egészítette ki a szocpol, mert a vásárolt ház ára 6 000 000 Ft volt. Az elidegenítési tilalmat 10 évre tették rá a házra.

Felújításra időközben jelzáloghitelt vettem fel. A hitel törlesztő részlete az elmúlt években jelentősen megnőtt és oly módon szeretnék az adósságból kilábalni, hogy a házat eladom. A banki hitel összege jelenleg 3 300 000 Ft. A házat a mostani helyzetben még 6 000 000 Ft-ért sem sikerül eladni.

A kérdésem az lenne, hogy ha olcsóbban eladom a házat és az árából visszafizetem a hitelt, a megmaradó kis pénzből vásárolok egy olcsóbb ( 1.5-2 milliós ) házat, akkor a szocpolt vissza kell-e fizetnem?

Kérem legyen szíves egy bővebb felvilágosítást adni arról, hogy milyen lehetőségeim vannak, mert ha a szocpolt vissza kell fizetnem, vagy ha a törlesztő részletet nem tudom fizetni akkor az utcára kerülök a gyermekeimmel.

A válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Edit

Kedves Edit!

Ha a vásárolni kívánt ház vételára kisebb az eladott ház eladási áránál, akkor a folyósított támogatás arányos részét kell visszafizetnie, ha az elidegenítési és terhelési tilalom határideje még nem járt le.

Mivel azonban irodánk elsősorban hiteltanácsadással foglalkozik, ezért a szocpol visszafizetésével kapcsolatban felmerülő kérdésekben nem vagyunk illetékesek. Javasoljuk, hogy további részletes felvilágosításért keresse fel a hitel- és szocpolfolyósító pénzintézetet vagy a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalát!

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő,
valahol azt olvastam, hogy amennyiben értékesítjük a lakást, amire a szocpolt felvettük mielőtt lejár a 10 éves jelzálog és nem veszünk belőle új lakást, tehát vissza kellene fizetnünk a támogatást, akkor ha egy összegben visszafizetjük a lakáshitelt, azzal esetleg csökkentheti a visszafizetendő összeget.
Igaz ez?
Köszönöm
Üdvözlettel,
Judit

2004. augusztusában vásároltunk új ingatlant, melyre 2 gyerek után járó szocpolt, azaz 2.400.000,-Ft-ot vettünk igénybe. Most az ingatlant tovább szeretnénk értékesíteni, és a rajtalévő terhek kiegyenlítése után használt lakást szeretnénk vásárolni. Kihez kell fordulni, mennyit és kinek kell visszafizetnünk?

Tisztelt Szakértő!
2004-ben 1/2-1/2 arányban férjemmel akkor még élettársakként vásároltunk egy lakást, melyre a házasságkötést követően 2006-ban 1 gyermek megszületése után megkaptuk az utólagos szocpolt. Jelenleg válófélben vagyunk. Kérdésem az lenne, hogy ha a férjem tulajdonjogát megváltom, akkor vissza kell-e fizetnem a szocpol 800.000,- Ft-os összegét?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: G.

Tisztelt Cím!
Új ingatlant fogunk építeni. Régi ingatlanunk értékesítésre kerül, ami 1,6 M szocpollal terhelt. Kérdésem lenne, hogy a szocpol támogatásunk visszafizetése esetén jogosulttá válunk-e új szocpol igénylésére az új ingatlan kapcsán? Vagy csak a visszafizetés jegyzői felfüggesztése járható, s a meglévő szocpolunk használatbavételi engedély utáni átterhelése az új ingatlanra? Valamint szeretnénk harmadik gyermeket 3 éven belül. Rá megigényelhetjük a szocpolt bármelyik esetben, ha a többi feltételnek eleget teszünk?