Tisztelt Hitelnet!

Azt szeretném megtudni, hogy pontosan milyen esetekben kell visszafizetni a megelőlegező CSOK-ot.
Jelenleg még nincs gyermekünk a férjemmel, 2 gyermekre szeretnénk igénybe venni a támogatást. Ha véletlenül egészségügyi problémák miatt nem sikerül gyermeket szülnöm, az esetben vissza kell fizetnünk az igényelt támogatást?

Tájékoztatását előre is köszönjük.
Tisztelettel.
Zsófi

Kedves Zsófi!

Megelőlegező CSOK esetén, amennyiben a fiatal házaspár a gyermekvállalását nem teljesíti, de az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások végzésére vonatkozó, valamint az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolására vonatkozó részletes szabályokról szóló 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet szerinti egészségügyi szolgáltató igazolja, hogy a fiatal házaspár
- a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet szerinti maximális alkalommal emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban részt vett, vagy
- a gyermekvállalását azért nem tudta teljesíteni, mert vele szemben a reprodukciós eljárás megkezdése előtt, vagy a reprodukciós eljárás közben az NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel,
akkor kizárólag a megelőlegezett CSOK összegét kell a hitelintézeten keresztül visszafizetni, a kamatokat nem.

Az igazolást a reprodukciós eljárást végző intézmény által kiállított igazolás dátumától számított 60 napon belül, de legfeljebb a gyermekvállalásra biztosított határidő leteltéig lehet benyújtani. Amennyiben az igazolás benyújtására annak keltétől számított 60 napon túl kerül sor, akkor a bejelentéstől számított 60 napon belül a hitelintézeten keresztül köteles visszafizetni az igazolás kiállítása és a bejelentés időpontja közötti időszakra számított Ptk. szerinti kamatot. Csak olyan igazolás fogadható el, amely alapján megállapítható, hogy a megelőlegezett CSOK igénybevételére irányuló szerződés megkötésének időpontja megelőzi a kizáró ok megállapításának első időpontját.

Ha tehát véletlenül egészségügyi probléma merül fel, a kapott támogatást vissza kell fizetni. A gyermekvállalás azonban teljesítettnek tekinthető, amennyiben a CSOK szerződésben vállalt gyermek azért nem születik meg, mert:
- a házastársak egyike elhunyt,
- a gyermek megszületését a házastársak egyikének a CSOK igénybevételéről szóló szerződés megkötését követően megváltozott munkaképességű személlyé válása következtében nem vállalták,
- a gyermek a terhesség 24. betöltött hetét követően halva születik, vagy
- a vállalt első gyermek a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. mellékletében K), L), M) vagy N) 1. betű- és számjellel megjelölt fogyatékossága fennáll, vagy P) betűjellel megjelölt többszörös és összetett betegségben szenved, és többszörös és összetett betegségei közül legalább az egyik K), L), M) vagy N) 1. betű- és számjellel megjelölt fogyatékosság.
Fenti eseteben a megelőlegezett CSOK-ot nem kell visszafizetni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Egy éve vettük fel a 10M Falusi Csokot és mellé 15M Csok extra hitelt. Már betöltött 12 hetes terhes voltam ekkor. 3 gyerekre vállaltuk, abból ugye 1 magzat már megvolt. Decemberben megszületett a kisfiúnk. Januárban viszont egy mélyvénás trombózist kaptam a jobb lábamban. Az Angiológust megkérdeztem a további gyermekvállalásról. Kockázatos, hogy gyereket vállaljak. Mi van ebben az esetben? Ha lehetne gyerekem, de az egészségemmel játszanék, ha vállalnám, (pl. újabb trombózis, tüdőembólia.) Lelkileg ezt borzasztó megélni, fel szeretném nevelni a fiamat, nem kockáztathatok, hiába szeretnék nagy családot.
Mennyit kell így visszafizetni, milyen kamatokkal?
Milyen papír kell ehhez, kihez fordulhatok ez ügyben pontos információkért?

Tisztelt Hitelnet!
Egy gyermekre vállaltunk csokot, amit nem sikerült teljesíteni! Orvosi papírokat nyújtottunk be, amit nem fogadnak el! Most úgy áll az ügy, hogy részletfizetési kérelmünket elutasították, ezért 60 napunk van egy összegben kifizetni! A kérdésem, ha visszafizetjük az összeget és végül kiderül, hogy egészségi okok miatt nem sikerült vagy lombikon kell részt venni? Tudok valami kérvényt vagy visszaigényelni a befizetett összeget?

Tisztelt Hitelnet!
2 meglévő gyerek után vettem igénybe a támogatást egyedül, már akkor el voltunk válva. Ez 2018-ban volt. Most olyan helyzetben vagyok, hogy el kell cserélnem a lakást egy önkormányzati lakásra. Nem tudom fizetni a hitelt.
Kérdésem az, hogy kérhető-e, hogy később, 5 év után fizessem vissza? Ha igen, tesznek rá kamatot?
Vagy van-e arra lehetőség, hogy elengedjék az összeget?
Várom válaszát köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Én olyat szeretnék kérdezni, nekem már van 2 kisfiam ikrek, egyedül nevelem őket, nem voltam férjnél.
Így milyen lehetőségem van felvenni a csokot?

Tisztelt Hitelnet!
Mi felvettük 4 gyerekre a Csokot, abból már 3 gyerek megvolt, egyet vállaltunk be. De rá 1 évre kiderült, hogy az egyik gyerekem súlyosan értelmi fogyatékos, (N) betű jelzéssel és ez miatt nem vállaltam a 4. gyereket. Ebben az esetben is vissza kell fizetni a megelőlegezett összeget vagy kérhetem az eltörlését?
Válaszát köszönöm.

Jó napot kívánok.
Szeretnénk igénybe venni a falusi CSOK-ot a férjemmel. Már van egy kislányunk, de 2 gyerekre szeretnénk igényelni.
A kérdésem az lenne, ha esetleg egészségügyi problémák miatt nem születne meg a második gyerek, akkor az igényelt összegen kívül mennyi lenne (ha lenne) a büntető kamat?
Köszönöm.

Üdvözlöm.
2 gyermekem van, viszont többszöri próbálkozás után is elvetélt a feleségem 3. gyermek után igényeltük a megelőlegezett csokot. Ha örökbe fogadjuk a 3. gyermeket, az teljesítésnek minősül?
Köszönöm a válaszát.

Jó napot kívánok!
Szeretném kérdezni, hogy osztatlan tulajdonú ház esetében kapott-e valaki csok-ot?
Azt hallottam, hogy akik ilyen feltétellel vették igénybe, vissza kell fizetni.
A gyerekeim érdekében kérdezem, mert vita alakult ki. Mi az igazság?
Köszönettel: Edit

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy mi van akkor, ha 2 gyermek után igényelnénk a csok-ot, egy gyermekünk már van, de esetleg nem születik meg a második, akkor a 2 gyermek utáni csok összegét kell visszafizetni vagy csak az egy meg nem született gyermek utáni összeget? Kamatot számítanak-e rá?
Jogosultak vagyunk-e B, C, D minősítésű lakás vásárlása esetnén a csok-ra?
Köszönettel: Tímea