Tisztelt Hitelnet!

Azt szeretném megtudni, hogy pontosan milyen esetekben kell visszafizetni a megelőlegező CSOK-ot.
Jelenleg még nincs gyermekünk a férjemmel, 2 gyermekre szeretnénk igénybe venni a támogatást. Ha véletlenül egészségügyi problémák miatt nem sikerül gyermeket szülnöm, az esetben vissza kell fizetnünk az igényelt támogatást?

Tájékoztatását előre is köszönjük.
Tisztelettel.
Zsófi

Kedves Zsófi!

Megelőlegező CSOK esetén, amennyiben a fiatal házaspár a gyermekvállalását nem teljesíti, de az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások végzésére vonatkozó, valamint az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolására vonatkozó részletes szabályokról szóló 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet szerinti egészségügyi szolgáltató igazolja, hogy a fiatal házaspár
– a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet szerinti maximális alkalommal emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban részt vett, vagy
– a gyermekvállalását azért nem tudta teljesíteni, mert vele szemben a reprodukciós eljárás megkezdése előtt, vagy a reprodukciós eljárás közben az NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel,
akkor kizárólag a megelőlegezett CSOK összegét kell a hitelintézeten keresztül visszafizetni, a kamatokat nem.

Az igazolást a reprodukciós eljárást végző intézmény által kiállított igazolás dátumától számított 60 napon belül, de legfeljebb a gyermekvállalásra biztosított határidő leteltéig lehet benyújtani. Amennyiben az igazolás benyújtására annak keltétől számított 60 napon túl kerül sor, akkor a bejelentéstől számított 60 napon belül a hitelintézeten keresztül köteles visszafizetni az igazolás kiállítása és a bejelentés időpontja közötti időszakra számított Ptk. szerinti kamatot. Csak olyan igazolás fogadható el, amely alapján megállapítható, hogy a megelőlegezett CSOK igénybevételére irányuló szerződés megkötésének időpontja megelőzi a kizáró ok megállapításának első időpontját.

Ha tehát véletlenül egészségügyi probléma merül fel, a kapott támogatást vissza kell fizetni. A gyermekvállalás azonban teljesítettnek tekinthető, amennyiben a CSOK szerződésben vállalt gyermek azért nem születik meg, mert:
– a házastársak egyike elhunyt,
– a gyermek megszületését a házastársak egyikének a CSOK igénybevételéről szóló szerződés megkötését követően megváltozott munkaképességű személlyé válása következtében nem vállalták,
– a gyermek a terhesség 24. betöltött hetét követően halva születik, vagy
– a vállalt első gyermek a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. mellékletében K), L), M) vagy N) 1. betű- és számjellel megjelölt fogyatékossága fennáll, vagy P) betűjellel megjelölt többszörös és összetett betegségben szenved, és többszörös és összetett betegségei közül legalább az egyik K), L), M) vagy N) 1. betű- és számjellel megjelölt fogyatékosság.
Fenti eseteben a megelőlegezett CSOK-ot nem kell visszafizetni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Mi felvettük 4 gyerekre a Csokot, abból már 3 gyerek megvolt, egyet vállaltunk be. De rá 1 évre kiderült, hogy az egyik gyerekem súlyosan értelmi fogyatékos, (N) betű jelzéssel és ez miatt nem vállaltam a 4. gyereket. Ebben az esetben is vissza kell fizetni a megelőlegezett összeget vagy kérhetem az eltörlését?
Válaszát köszönöm.

Jó napot kívánok.
Szeretnénk igénybe venni a falusi CSOK-ot a férjemmel. Már van egy kislányunk, de 2 gyerekre szeretnénk igényelni.
A kérdésem az lenne, ha esetleg egészségügyi problémák miatt nem születne meg a második gyerek, akkor az igényelt összegen kívül mennyi lenne (ha lenne) a büntető kamat?
Köszönöm.

Üdvözlöm.
2 gyermekem van, viszont többszöri próbálkozás után is elvetélt a feleségem 3. gyermek után igényeltük a megelőlegezett csokot. Ha örökbe fogadjuk a 3. gyermeket, az teljesítésnek minősül?
Köszönöm a válaszát.

Jó napot kívánok!
Szeretném kérdezni, hogy osztatlan tulajdonú ház esetében kapott-e valaki csok-ot?
Azt hallottam, hogy akik ilyen feltétellel vették igénybe, vissza kell fizetni.
A gyerekeim érdekében kérdezem, mert vita alakult ki. Mi az igazság?
Köszönettel: Edit

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy mi van akkor, ha 2 gyermek után igényelnénk a csok-ot, egy gyermekünk már van, de esetleg nem születik meg a második, akkor a 2 gyermek utáni csok összegét kell visszafizetni vagy csak az egy meg nem született gyermek utáni összeget? Kamatot számítanak-e rá?
Jogosultak vagyunk-e B, C, D minősítésű lakás vásárlása esetnén a csok-ra?
Köszönettel: Tímea