Várhatóan mikortól lehet igényelni a félszocpolt (CSOK) használt lakásra?

Tisztelt szakértő!

A férjem már több mint 1 éve dolgozik folyamatosan, de az önkormányzat által. Remélem, hogy ez is munkaviszonynak számít vagy nem?
Érdeklődnék arról is, hogy mikortól lehet igénybe venni használt lakásra a szocpolt?
Még azt is szeretném megkérdezni, hogy mégis mennyi pénz kell az ügyintézésekre, hogy mennyit kell összegyűjtenem, hogy el is tudjam intézni (a papír és ügyintézőre gondolok).
Még azt is szeretném megkérdezni, hogy nem lehet egyik szülőnek sem tartozása? Mármint semmilyen tartozása pl: provident vagy különböző bankoknál sem?

Előre is köszönöm tájékoztatását!
Tisztelettel.
Erika

Kedves Erika!

Szocpol igénylésénél az a legalább 180 napos munkaviszony fogadható el, melyet az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) biztosítási jogviszonyként igazolni tud. Ha a férje önkormányzatnál végzett munkája OEP által igazolható és legalább 6 hónapja fennáll a folyamatos jogviszonya, akkor ebből a szempontból megfelel az előírt feltételnek. Erről az OEP területileg illetékes hivatalánál érdeklődhetnek.

A használt lakás vásárlásához és lakásbővítéshez igényelhető szocpol, pontosabban Családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) bevezetésének időpontja 2015. július 1. A vonatkozó törvényjavaslat ekkor lép hatályba. Ezt követően lesz tehát lehetőség használt lakás vásárlása esetén a támogatás iránti kérelem benyújtására. A további előírásokról ITT olvashat.

Amennyiben a támogatott személy a lakásvásárláshoz igényelhető szocpol mellé lakáshitelt is igényel, akkor a támogatásra való jogosultság elbírálásáért a hitelintézet nem számíthat fel díjat. Ha az igénylő lakáskölcsönt nem vesz igénybe, akkor a szocpolkérelem elbírálásáért és folyósításáért a hitelintézet a támogatási összeg 1,5%-ának megfelelő, de legfeljebb 30 ezer forint összegű, az értékbecslés és a helyszíni szemle díját nem tartalmazó bírálati díjat kérhet.

A támogatott személyeknek az Adó- és Vámhivatal felé nem lehet köztartozásuk. Banki hitel (provident, egyéb hitelintézeti kölcsön) megléte nem zárja ki a támogatásra való jogosultságot.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
79 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Új párkapcsolatban élek. Én egyszer már igénybe vettem a szocpolt 3 gyerekre.
Ettől függetlenül újra tudnám igényelni a 10 milliós szocpolt, csokot?

Kedves Évi!
Amennyiben valamennyi CSOK feltétel teljesül, úgy új építésű lakóingatlan vásárlása, építése esetén jogosult lehet a korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözetére.

Tisztelt Hitelnet!
Azzal a kéréssel fordulnék önökhöz, hogy 3 gyermekem, van még nincs saját ház a nevünkön. Én 27 éves vagyok, az élettársam 34. Nem tudunk semmit még, hogy a szocpolt hogyan lehetne igénybe venni?
Vagy ha saját önerőből vennénk egy használt lakást, korszerűsítésre fel lehet használni a szocpolt vagy valamit?

Kedves Viki!
Korszerűsítéshez a szocpolt sajnos nem lehet felhasználni, de július 1. után elérhető lesz a támogatás használt lakás vásárlásához is. Ennek feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.

Üdvözletem,
Jelenleg az OTP faktoring felé van egy törlesztésem, ami édesanyám után maradt hátra és mivel számlatárs voltam, így természetesen én fizetem a folyószámla hitelét. Ebben az esetben jogosultak vagyunk a csok-ra? Ha esetleg mégsem, megoldás lehet, ha egy összegben kifizetem a faktoring felé a tartozást?
Baráti üdvözlettel: Richárd

Kedves Richárd!
Az OTP Faktoring tartozás nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Tisztelt szakértő!
Áruhitelre vásárolt tv-hez küldött a cetelem bank egy hitelkártyát, amit egyáltalán nem használunk, még csak nem is aktiváltuk, viszont szerepel a KHR listában, mint adós.
Jelenthet-e problémát a CSOK igénylését tekintve?
Válaszát köszönöm!

Kedves Richárd!
A hitelkártya CSOK igénylésnél nem jelenthet problémát.

Üdvözletem.
Sajnos ettől féltem.
A választ nagyon szépen köszönöm. 🙂

Üdvözletem
Én 1 olyan kérdéssel fordulnék önök felé, hogy egyedül nevelem 3 kiskorú gyermekemet, gyesen vagyok, nem dolgozom. Igénybe vehetem-e használt lakásra a félszocpolt (csok)?
Előre is nagyon köszönöm a választ.

Kedves Gitta!
Ha az OEP nem tudja kiadni Önnek a legalább 180 napos folyamatos társadalombiztosítási jogviszony fennállását igazoló dokumentumot, akkor sajnos nem lesz jogosult CSOK igénybevételére. (Ha a korábbi munkaviszonya a gyes alatt nem áll fenn, akkor nem tud az OEP ilyen igazolást kiadni.)

Tisztelt Cím!
Érdekelne, hogy ha az új szocpol bevezetése előtt kötjük meg a lakásvásárlási szerződést, az igénylést be lehet-e már nyújtani, vagy csak a július 1. után kötött adásvételi szerződések esetében érvényes a 120 napos határidő (pl. 2015 áprilisában kötünk szerződést, az igényünket beadhatjuk-e közvetlenül július 1 után, még a 120 napos intervallumon belül). Illetve, ha esetleg hamarabb, pl. 2015 februárjában létrejön az adásvételi szerződés, lehet-e igényt benyújtani júliusban, vagy hamarabb. mi az a legkorábbi időpont, amikor igényünket benyújthatjuk használt lakás vásárlása esetén.
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Dóra

Kedves Dóra! Azt nem mondja ki a vonatkozó kormányrendelet, hogy használt lakás vásárlásához csak a július 1. után kötött adásvételi szerződések esetén lehet igényelni a Családok otthonteremtési kedvezményét. Arról rendelkezik, hogy a támogatás nyújtásáról szóló rendelet július 1-től lesz hatályos, valamint adásvétel esetén 120 nap áll a lakásvásárló rendelkezésére a CSOK kérelem benyújtását illetően. Július 1. előtt nem fogadhatnak be a hitelintézetek ilyen jellegű kérelmeket, tehát ha februárban kötnek adásvételi szerződést, akkor nem férnek bele a 120 napos határidőbe. Ha áprilisban szerződnek, akkor elvileg beleférnek a 120 napba, de ezt előre azért nem tudjuk megmondani, mert nincs információnk arról, hogy… Továbbiak »

Mennyi állami támogatás jár öt gyerekre? Mikor igényelhető a támogatás leghamarabb? És hol?

Kedves Viktória!
5 gyermek után – a célingatlan hasznos alapterületétől függően – 1.600.000 és 2.500.000 Ft közötti összeg lesz kapható. A használt lakás vásárlásához is igényelhető támogatás 2015. július 1. után lesz elérhető azoknál a hitelintézeteknél, amelyek a kedvezmény nyújtására vonatkozó szerződést a lakáspolitikáért felelős miniszterrel és a kincstárral megkötik. Arról, hogy milyen egyéb követelményeknek kell megfelelni használt lakás vásárlása esetén, IDE kattintva tájékozódhat.
Újépítésű lakás vásárlásához vagy új ház építéséhez jelenleg is igényelhető szocpol. Erről részletes leírást talál honlapunkon.

Ha július 1-től él a szocpol használt lakásra, mikortól adhatom be az igénylésemet? 3 gyerek után egyedülállóként nem kaphatok magasabb összeget? Kell önrész?

Kedves Nóra!
Az egyes hitelintézetektől függ, hogy július elsejét követően pontosan mikortól fogadnak be CSOK kérelmet. Erről jelenleg még nincs információnk. Az egyedülálló támogatott személyeket is ugyanakkora összeg illeti jogosultság esetén. Az, hogy kell-e önrész vagy sem a szocpolos lakásvásárláshoz, függ a vásárolandó lakás értékétől, területi elhelyezkedésétől és az igénylő jövedelmi helyzetétől. Konkrét választ erre a kérdésre a konkrét ügylet ismeretében tudunk adni.

Jó napot kívánok!
Szeretném megtudni, hogy a szocpol igénylést mikor lehet beadni?

Kedves Terézia!
Használt lakás vásárlása és bővítése esetén a szocpol iránti kérelem benyújtására 2015. július 1. után lesz lehetőség.

Mikorra várható a használt lakás vásárlásra a szocpol igénybevétele? És az önerőnek számít-e vagy nem?
Előre is köszönöm a választ.
Tisztelettel.
Erika

Kedves Erika!
Nincs információnk arról, hogy a közeljövőben bevezetésre kerülne a használt lakás vásárlásához igénybe vehető félszocpol. Amennyiben lesz ilyen információnk, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!


79
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x