Tisztelt szakértő!

A férjem már több mint 1 éve dolgozik folyamatosan, de az önkormányzat által. Remélem, hogy ez is munkaviszonynak számít vagy nem?
Érdeklődnék arról is, hogy mikortól lehet igénybe venni használt lakásra a szocpolt?
Még azt is szeretném megkérdezni, hogy mégis mennyi pénz kell az ügyintézésekre, hogy mennyit kell összegyűjtenem, hogy el is tudjam intézni (a papír és ügyintézőre gondolok).
Még azt is szeretném megkérdezni, hogy nem lehet egyik szülőnek sem tartozása? Mármint semmilyen tartozása pl: provident vagy különböző bankoknál sem?

Előre is köszönöm tájékoztatását!
Tisztelettel.
Erika

Kedves Erika!

Szocpol igénylésénél az a legalább 180 napos munkaviszony fogadható el, melyet az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) biztosítási jogviszonyként igazolni tud. Ha a férje önkormányzatnál végzett munkája OEP által igazolható és legalább 6 hónapja fennáll a folyamatos jogviszonya, akkor ebből a szempontból megfelel az előírt feltételnek. Erről az OEP területileg illetékes hivatalánál érdeklődhetnek.

A használt lakás vásárlásához és lakásbővítéshez igényelhető szocpol, pontosabban Családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) bevezetésének időpontja 2015. július 1. A vonatkozó törvényjavaslat ekkor lép hatályba. Ezt követően lesz tehát lehetőség használt lakás vásárlása esetén a támogatás iránti kérelem benyújtására. A további előírásokról ITT olvashat.

Amennyiben a támogatott személy a lakásvásárláshoz igényelhető szocpol mellé lakáshitelt is igényel, akkor a támogatásra való jogosultság elbírálásáért a hitelintézet nem számíthat fel díjat. Ha az igénylő lakáskölcsönt nem vesz igénybe, akkor a szocpolkérelem elbírálásáért és folyósításáért a hitelintézet a támogatási összeg 1,5%-ának megfelelő, de legfeljebb 30 ezer forint összegű, az értékbecslés és a helyszíni szemle díját nem tartalmazó bírálati díjat kérhet.

A támogatott személyeknek az Adó- és Vámhivatal felé nem lehet köztartozásuk. Banki hitel (provident, egyéb hitelintézeti kölcsön) megléte nem zárja ki a támogatásra való jogosultságot.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

79 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Új párkapcsolatban élek. Én egyszer már igénybe vettem a szocpolt 3 gyerekre.
Ettől függetlenül újra tudnám igényelni a 10 milliós szocpolt, csokot?

Tisztelt Hitelnet!
Azzal a kéréssel fordulnék önökhöz, hogy 3 gyermekem, van még nincs saját ház a nevünkön. Én 27 éves vagyok, az élettársam 34. Nem tudunk semmit még, hogy a szocpolt hogyan lehetne igénybe venni?
Vagy ha saját önerőből vennénk egy használt lakást, korszerűsítésre fel lehet használni a szocpolt vagy valamit?

Üdvözletem,
Jelenleg az OTP faktoring felé van egy törlesztésem, ami édesanyám után maradt hátra és mivel számlatárs voltam, így természetesen én fizetem a folyószámla hitelét. Ebben az esetben jogosultak vagyunk a csok-ra? Ha esetleg mégsem, megoldás lehet, ha egy összegben kifizetem a faktoring felé a tartozást?
Baráti üdvözlettel: Richárd

Üdvözletem.
Sajnos ettől féltem.
A választ nagyon szépen köszönöm. 🙂

Üdvözletem
Én 1 olyan kérdéssel fordulnék önök felé, hogy egyedül nevelem 3 kiskorú gyermekemet, gyesen vagyok, nem dolgozom. Igénybe vehetem-e használt lakásra a félszocpolt (csok)?
Előre is nagyon köszönöm a választ.

Tisztelt Cím!
Érdekelne, hogy ha az új szocpol bevezetése előtt kötjük meg a lakásvásárlási szerződést, az igénylést be lehet-e már nyújtani, vagy csak a július 1. után kötött adásvételi szerződések esetében érvényes a 120 napos határidő (pl. 2015 áprilisában kötünk szerződést, az igényünket beadhatjuk-e közvetlenül július 1 után, még a 120 napos intervallumon belül). Illetve, ha esetleg hamarabb, pl. 2015 februárjában létrejön az adásvételi szerződés, lehet-e igényt benyújtani júliusban, vagy hamarabb. mi az a legkorábbi időpont, amikor igényünket benyújthatjuk használt lakás vásárlása esetén.
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Dóra

Mennyi állami támogatás jár öt gyerekre? Mikor igényelhető a támogatás leghamarabb? És hol?

Ha július 1-től él a szocpol használt lakásra, mikortól adhatom be az igénylésemet? 3 gyerek után egyedülállóként nem kaphatok magasabb összeget? Kell önrész?

Jó napot kívánok!
Szeretném megtudni, hogy a szocpol igénylést mikor lehet beadni?

Mikorra várható a használt lakás vásárlásra a szocpol igénybevétele? És az önerőnek számít-e vagy nem?
Előre is köszönöm a választ.
Tisztelettel.
Erika

Jó napot kívánok!
Szeretném megtudni, hogy szocpolt lehet-e igényelni hitel kiegyenlítésére? Mire lehet igényelni szocpolt?
Köszönettel.

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék, hogy lehet-e már tudni valamit az új szocpolról, hogy mikor lép érvénybe? Még lenne egy kérdésem, de nem tudom, hogy tud-e rá válaszolni. A kérdésem az lenne, hogy ha én félszocpolra vennék egy használt házat, azt lebontanám és egy házat építenék belőle a szüleim telkére. Ez lehetséges lenne-e? Így is megkaphatom a félszocpolt? Ha tudnának rá visszaírni, megköszönném.
Maradok tisztelettel: Gabriella

Tisztelt uram, hölgyem!
Érdeklődni szeretnék, hogy mikortól lesz félszocpol, mert már szeretnék lakást venni. 2 gyermekem van és a férjem 10 éve dolgozik. Fontos lenne, hogy mikortól van vagy lesz.
Tisztelettel.
F-né.

T Hitelnet!
Érdeklődök, hogy 2014 januárjától lesz félszocpol, úgy hallottam?
Egyébként 1996-2002.-ig nagyon kevés ingatlant adtak el. Ott 2002-ben valami szocpol változás történhetett, mert az eladott ingatlan tranzakciószám 3-szorosa volt a 2001. évinek.
Ez még a devizahitel korszak előtti ingatlanbumm volt.

Tisztelt Cím!
Használt lakást szeretnék vásárolni a szocpol támogatásból 2013-ban. Van 3 gyermekem és nagy szükségem lenne rá. Jár-e vagy nem?

Használt lakást szeretnék vásárolni a szocpolból, 4 gyermekem van. Igényelhető a szocpol támogatás 2013 júniusában?

Tisztelt Cím!
Érdeklődök a félszocpol bevezetéséről még tavasszal írtak. Kérdésem, hogy erről valami hír nem jött ki, hogy mikor vezetik be? Ezt családi ház vásárlására is lehetne fordítani? Az ingatlanpiac is végre elindulna talán.

Üdvözlöm.
Szeretnék érdeklődni a legfrissebb szocpol módosításról. Úgy olvastam, hogy megint lehet igényelni félszocpolt. Érdekelne, hogy ez igaz-e esetleg, hogy lehet-e már igényelni? Kinél lehet? Mik a követelések?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Tanácsadó !
Segítségét kérnék egy lakásvételben. Ha életbe lépette a használt lakás vásárlása a szocpol (félszocpol), mikortól, vagy ha még nem, akkor a tervezet várható elfogadásáról tudnak-e valamiben segíteni?
Használt lakás vásárlásában megelőztek minket (kisebbségi), szociálpolitikai kedvezmény igénybevételével igazolt fizetéssel.
Válaszát előre is köszönjük!
Evelin.

K.b. mikor lép életbe a félszocpoligénylés bővítésre, ha lesz ilyen?

Tisztelt szakértők!
A félszocpol program 2013-ban igényelhető lesz? Várni kell rá vagy csak kampányfogás volt? Ugyanis ezen múlik, hogy el tudom-e adni az ingatlanom!
Köszönettel!

Érdeklődni szeretnék, hogy behozták-e már a félszocpolt? Van egy ház, amit kinéztünk. Árban megfelelő és jelenleg 4. gyermekünket várjuk. A félszocpolból meg tudnánk-e vásárolni vagy valami hitelt kell-e felvenni hozzá?
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot kívánok!
Azt szeretném Önöktől kérdezni, hogy ha én négy órába vagyok bejelentve úgy is igénybe tudom venni a félszocpolt vásárlásra? Régi házra is lehet igényelni (1975-ös a ház)?
Köszönettel: Merci

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy meg tudja-e mondani lesz-e egyáltalán új szocpol? Ha igen, én 3 gyerekre mennyit kapnék? Még annyit kérdeznék, hogy a nagyobbik gyerekem 19 éves és esti tagozatos iskolába jár, arra ugye nem jár szocpol, csak ha nappali tagozatos lenne?
Válaszát előre is köszönöm!

Szeretnék érdeklődni, hogy mikor várható a félszocpol használt lakásra? Egyedülálló vagyok, van 2 gyermekem, még gyesen vagyok februárig és albérletben lakunk!

Szeretném kérdezni, hogy mikortól lehet igénybe venni és milyen feltételekkel a félszocpolt?

A következő tiszteletbéli kérdésem lenne!
2013 márciusában beharangozott és április elejére ígért félszocpolból lesz-e valami biztos kormányrendelet a következő hónapokban? Ha igen, mikorra várható az igénylése?
Köszönettel: Szabolcs

Én egy 4 gyermekes család anya vagyok és szeretném tudni, hogy mi az esélyünk, mert nem tudunk semmit.

Lesz-e még valaha félszocpol?

Érdeklődni szeretnénk, hogy használt lakásra igényelhető-e már a szocpol? Illetve lehet-e úgy, hogy van egy gyerekem és és bevállalhatunk-e még egyet, hogy két gyerek után kapjuk meg a szocpolt? Kell-e munkaviszony??