Tisztelt szakértő!

Attila vagyok. Szeretném igénybe venni az új csok-ot, egy meglévő gyermek után. Sajnos van a nevemen kettő örökölt ingatlan, ami 2015 októberében lesz a nevemen már három éve. Az egyikben 1/4, a másikban 1/2 részben vagyok tulajdonos. Mind a kettő ingatlanon van haszonélvezeti jog az egyik bátyám javára. Az 1/4-es ingatlanban ott lakik a másik bátyám, ide én is be vagyok jelentkezve lakcímmel, de 11 éve albérletben lakunk. Az 1/2-es ingatlanban senki nem lakik és ha rajtam múlna lebontanám, mert nagyon rossz állapotú ház.

A kérdésem az lenne, hogy így megkaphatom-e a csok-ot használt lakás vásárlására? A bank elfogadja-e minimális önerőként? A ház 60 négyzetméter, 2 szoba, konyha, fürdő, kamra, folyosó. Tégla építésű ikerház egyike. Az eladási ára 2.200.000 forint. Sajnos más önerő nincs! Munkahely az van és a párom rokkantsági járadéka, összesen 113000 forint. Úgy tudom a csok elegendő a 20%-os önerőnek. Sajnos 43 évesen ez lenne az utolsó esélyem egy saját házra.

Kérem mielőbbi válaszukat.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Attila

Kedves Attila!

Az igénylőknek az alábbi lakástulajdonuk lehet CSOK igénylés esetén:
- együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
- a tulajdonában lévő lakása bontását az építésügyi vagy építésfelügyeleti hatóság elrendelte, vagy az építésügyi hatóság engedélyezte vagy az építésfelügyeleti hatóság tudomásul vette, vagy
- a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Amennyiben az 1/4 tulajdoni arányban örökölt házban az a bátyja lakik, akinek a javára a haszonélvezet be van jegyezve, akkor megfelel a kivételnek. Ha nem, de az 1/2 tulajdoni arányban örökölt ház lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy tudomásul vette, akkor az szintén nem jelent kizáró okot. A kettő közül valamelyiknek teljesülni kell a jogosultsághoz.

Ami az önerő kérdését illeti, van olyan bank, amelyik a CSOK összegét nem számítja bele az ingatan 80%-os terhelhetőségébe, tehát a támogatást önerőként veszi figyelembe. Azt azonban tudni kell, hogy adott ingatlanra - annak viszonylag alacsony értéke miatt - lakáshitel egyik pénzintézetnél sem vehető fel, tehát a CSOK összegén felüli résszel készpénzben kell rendelkezniük.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék érdeklődni, hogy 2019. január 20-án hunyt el a férjem és van három gyerek, aki ingatlant örökölt és ugye persze én vagyok most a haszonélvező. Azt szeretném megérdeklődni, hogy mivel a legidősebb fiamnak van öröklési lehetősége itt és most lakásvásárlásra csokot akar felvenni, hogy igénybe veheti-e a CSOK-ot, mivel neki van lakása, tehát mármint örökös, de ebben a házban én lakok mint haszonélvező, meg a lányom mint örökös. A másik két fiam az nem ebben a tulajdonában lakik, hanem ők külön laknak. Ilyenkor mi a teendő, le kell-e nekik mondani vagy nem kell nekik lemondani, hogyha ők lakást akarnak vásárolni és hogy a csokot igénybe tudják venni. Még idáig egyik gyerek sem akar lemondani az örökségről vagy átadható-e a lányomnak vagy maradhat így, hogy örökölték a lakást vagy ilyenkor mi a teendő?

Hogyan kezeli a CSOK azt az 55 négyzetméteres lakást, melyet még iskolás koromban a szüleim vásároltak meg 50-50 %- arányban az én és a testvérem nevére, s mai napig a szüleink haszonélvezeti joga terheli? A lakásban ma is az egyik szülőnk él.
Ez közvetve ajándékozásként fogható fel, hiszen mint gyermekeknek akkor egyikünknek sem volt jövedelmünk, de a több mint 20 évvel ezelőtti tulajdonszerzés nem ajándékozás formájában történt. A CSOK-ról szóló jogszabály pedig nem fogalmazza meg, mi tekinthető ajándékozásnak.
Más jogszabály szerint pedig az ilyen tulajdonszerzés – noha erről akkor nem én döntöttem – vásárlásnak számít. Annak idején még hitelt is vettek fel a felújításához, mely hitelt szintén a szüleink fizették. Azt gondolom, nem vagyok egyedül az ilyen lakástulajdonnal, melynek a megléte hátrányt jelent számomra. Ugyanakkor más szempontokat figyelembe véve a jelenlegi „jogi felállást” a családunkban nem lenne célszerű megszüntetni.

Tisztelt Cím!
Ha a tulajdonomban van egy ingatlan 3/5-öd része, és egy másik ingatlan felének az egyharmada, mindkettő öröklés útján, két éven túl került a nevemre, és mindkettőben benne él a haszonélvező, jogosult vagyok-e CSOK-ra.
Köszönettel: Éva

Tisztelt Cím!
Édesapám 2013. évi halálát követően a szülői ház tulajdonrészét (50%) testvérem és én örököltem 25-25%-ban. Szüleim elváltak, 2005-ben hitelfelvétellel közösen édesanyámmal ingatlant vásároltunk, ahol én adóstársként szerepelek az ügyletben, a törlesztés folyamatban van. A tulajdoni lapban 50-50%-os (Édesanyám és én) tulajdoni bejegyzés szerepel.
Feleségemmel együtt ebben az ingatlanban élünk, szeretnénk külön ingatlanba költözni. Neki nincs tulajdonrésze semmilyen ingatlanban.
Tudunk-e CSOK-ot igényelni első közös lakásunk vásárlásához?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
A CSOK 2015 igénylésével kapcsolatban érdeklődnék.
Édesapám 1980-ban történt halála révén 1/2 tulajdonjogot szereztem öröklés útján szüleim házából, ezen édesanyám haszonélvezeti jogot gyakorol, az ingatlanban él. Édesapám apukájának 1990-ben történt halálát követően – egy másik ingatlanból – a nagyszülői házból 1/4-ed részt örököltem nagymamám haszonélvezeti jogával, aki szintén az ingatlanban él. Családunknak más ingatlanban nincsen tulajdonjoga.
Járhat-e így a CSOK?
Megtisztelő válaszukat nagyon szépen köszönöm előre is.
Tisztelettel:
Andi

T. Cím!
Az édesapám házában 1/4 rész tulajdonom van, melyet édesanyám halála után örököltem, továbbá van egy 70 négyzetméteres panellakásom, 600 négyszögöl zártkerti ingatlanom. 59 éves vagyok. A harmadik gyermekem – aki 21 éves, egyetemi hallgató – után nem kaptam szocpolt, őt egyedül nevelem. Ha a nevemen lévő lakástulajdonomat eladom, köztartozásom nincs, esetleg kaphatnék-e a harmadik gyermekre CSOK-ot.
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt hitelnet.hu!
Párom nevén van két ingatlan, az egyik 100% az övé, a másik 3/4. Nem vagyunk házasok, se bejegyzett élettársak! Én 34, a párom 40 éves. Két közös kiskorú gyermekünk van! Azt az ingatlant szeretnénk korszerűsíteni, bővíteni, amely 100%-ban a páromé. Nincs hitelünk egyik házon se! A párom jelenleg munkanélküli, az én bevételem CsP+GyED, melynek összege 86.600 Ft.
Igénybe tudjuk venni a szocpolt? Van-e valami akadálya?
Válaszát köszönöm,
Szilvia

Tisztelt hitelnet.hu!
Amennyiben 5 és 10 éve örökölt ingatlanok eladási árából jelenleg 2 panellakás van a nevemen, aminek eladását tervezzük férjemmel és családi házat vennénk, úgy járhat nekünk is a „szocpol”? 2 gyermeket nevelünk!
Köszönettel,
Éva

9 éve vásároltuk a házunkat lakáshitel segítségével. Már volt egy ingatlanunk a párommal előtte. Született egy gyermekünk 5 évvel ezelőtt. Eddig nem voltunk jogosultak a szocpolra, mert ez nem az első ingatlan a nevünkön. Ebben van valami változás?
Köszönettel.
Katalin

A férjem testvérével fele-fele arányban örökölt 58 nm-es ingatlant. Szeretnénk megtudni, hogy a testvértől megvásárolnánk az ő részét, ami az ingatlan fele, akkor igénybe vehetjük-e a CSOK-ot? Van egy 8 éves gyermek!
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel.
Ujváryné

Lányom 3/4 résztulajdonát ajándékozná részemre, s így férjének 1/4 résztulajdona maradna egy bérházi lakásban, mely lakást 8 éve vásároltak szocpol nélkül. Ezen lakást "kinőtték", ezért most egy 120 m2 nagyságú, 4 szobás használt családi házat kívánnának vásárolni. 4 kiskorú – saját, közös – gyermekük van, s megszeretnék igényelni a gyerekekre a szocpolt.
Ezen paraméterekkel jogosultak-e vissza nem térítendő támogatásra?
Válaszukat megköszönöm!
Tisztelettel. H.-né

Tisztelt Cím!
2014 februárjában szüleim 1/2-ed-1/2-ed részben nekem és testvéremnek ajándékozták a lakóingatlanjukat, melyben jelenleg együtt élünk velük, haszonélvezeti jog nincsen feltüntetve a tulajdon lapon. A csok igénybevételével szeretnék lakást vásárolni, kérdésem az lenne, hogy 2016 februárját követően igénybe tudom-e venni a csok-ot, ha a szüleim javára most haszonélvezeti jogot jegyeztetünk be?
Válaszukat előre is köszönöm!