Tisztelt Hitelnet!

Mi 2008 decemberében írtunk alá CHF hitelszerződést új építésű ingatlanra. Házasok jelenleg nem vagyunk, élettársi viszonyban élünk. Akkor szocpolt így nem kaphattunk. Időközben megszületett 1 gyermekünk és tervezzük a másodikat is. Az akkor felvett hitelünk azóta is fennáll.

Érdeklődni szeretnék, hogy Nekünk van-e lehetőségünk az utólagos szocpol igénylésére? Ha igen, akkor mekkora összegre vagyunk jogosultak?
Van lehetőség arra is, hogy a második gyermeket bevállalva rá is megkapjuk előre utólag, vagy érdemes megvárni, amíg megszületik? Esetleg elegendő a terhesség igazolása is?
Illetve érdekelne, hogy ha jogosultak vagyunk rá, akkor van-e valami megkötés az ingatlan értékesítésére vonatkozóan?
Illetve van valami megkötés arra vonatkozóan, hogy ezzel a lehetőséggel meddig lehet élni?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv,
Melinda

Kedves Melinda!

2008. decemberi - újépítésű ingatlan vásárlására kötött - hitelszerződés esetén jogosultak lehetnek az utóbb született gyermekek után járó támogatásra. Az utólagos szocpol összege ez esetben a 2008-ban érvényben lévő támogatási összeg, amely az első gyermek után 900 000 Ft. Ez a fennálló tőketartozás csökkentésére fordítható. A jogosultságot a hitelnyújtó bank állapítja meg, ezért az érintett bankhoz kell fordulniuk ez ügyben. Ha megfelelnek az előírt feltételeknek - például méltányolható lakásigény - akkor nincs akadálya az utólagos szocpol igénybevételének.

A második gyermek után csak akkor kaphatják meg az utólagos szocpolt, ha megszületett és ugyancsak megfelelnek a jogosultsági feltételeknek. Arra nincs lehetőség, hogy a második gyermeket most bevállalva juthassanak a támogatáshoz. A jogosultsághoz nem elegendő a terhesség igazolása sem. A gyermek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyáját, adószámát is be kell nyújtani.

A szocpol után bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom új ingatlan vásárlása esetén elvileg az adásvételi szerződés megkötésétől számított 10 év. Arról, hogy a 10 év az utólagos szocpol esetén is ettől a dátumtól számít-e, a hitelnyújtó bank tud Önöknek pontos felvilágosítást adni. A lakás azonban az elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt is eladható a szocpol visszafizetése nélkül, ha a lakás helyett másik - akár használt - lakóingatlant vásárolnak, s így a támogatás tovább vihető arra az ingatlanra. Nem tudunk arról, hogy lenne valamilyen megkötés az utólagos szocpol igénylési határidejére vonatkozóan.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

48 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Kicsit későn találtuk meg ezt a lehetőséget, de ahogy nézem, a 12/2001 még hatályos a mai napon is. Nem tudok eligazodni rajta, ezért kérném a segítségét.
2006-ban vettük fel a hitelt, házépítésre. A szocpolt 2009-ben éppencsak hogy megkaptuk, mielőtt eltörölték. Akkor 2 gyerkőc volt. 2010-ben született a harmadik, az őrá eső 1,4 milliót nem igényeltük még, pedig jogosultak lettünk volna. Akkor.
A kérdésem az, hogy így, már 13 év után is igényelhetjük-e az utólagos szocpolt a harmadik gyerek után? A hitelünk még él, tartozásunk van bőven.
Köszönöm!

Tiszteletem.
Van 3 gyermekünk, de mi anno csak egyre használtuk ki a a szocpolt. Utólag a másik kettőre igényelhetjük? A legidősebb fiúnk 17 éves.
Az lenne még a kérdésem, hogy hol kell igényelni?

Üdvözlöm!
2007-ben újépítéű házra felvettük a 2 gyerek után járó szocpolt. 1 hónapon belül érkezik a harmadik gyermek. Tudom, hogy igényelhető a bankunknál a szerződéskötéskor érvényben lévő szocpol összege, amit a tőketartozás csökkentésére használhatunk fel.
Mi van abban az esetben, ha nekünk kevesebb a tartozásunk, mint az az össszeg, amit a 3. gyerek után megkapunk?

Üdvözlöm.
Az életünkben más sorrenbben történtek az események, első lépés a ház volt, majd összeházasodtunk és két gyermekünk született.
Van-e még lehetőség a szocpolt igényelni?
Válaszát előre is köszönöm!

Meglévő lakáshitelünkhöz 2006-ban már megkaptuk az akkor járó 2,4 millió forint támogatást a meglévő két gyermekünkre. Az idén újabb családtaggal bővül a família, őutána jár-e szociálpolitikai támogatás a családnak, és ha igen azt milyen formában lehet igénybe venni (felújítás, korszerűsítés, tőke törlesztés)?

2004-ben FHB Banktól vetünk fel államilag támogatott lakásépítési hitelt, mely egyben megelőlegező kölcsön is volt, akkor két gyermeket vállaltunk akik után 1.600.000,- Ft szocpolt kaptunk. A gyermekek meg is születtek (2004, 2007). Ezt követően 2010-ben született egy harmadik gyermekünk, ő utána igénybe vehetjük-e az utólagos szocpolt (őrá eddig nem vettünk igénybe ilyen támogatást)?
A hitelt még mindig törlesztjük.

Kérdésem az lenne, hogy 2005-ben vásároltuk meg a házunkat fészekrakó programban. Akkor még egy gyermekem volt, de azóta még született kettő. Az érdekelne engem, hogy felvehetem-e a másik kettő gyermekemre a szocpolt lakásfelújítás céljára?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
2009-ben építkeztünk, megelőlegező szocpolt vettünk fel kettő gyermekre. Teljesítettük a feltételeket. Most megszületett 3. gyermekünk. Utólag beszámítható a hitelünkbe?
Vagy ha újabb lakás vásárlás vagy építkezés lesz, akkor rá igényelhetünk valamit?
Várom válaszukat!
Ildikó

Házépítéshez hitelfelvételre került sor, amihez a szocpolt (2 gyermekre) igényeltem és megkaptam.
A hitel törlesztése után (megszületett a két gyermek is) a tetőtér került beépítésre, amihez szintén szükség volt a hitelfelvételre, melynek a törlesztése a mai napig folyamatban van.
Kérdés: Létezik-e erre a helyzetre utólagos szocpol, akkor, ha a beépítés idején még mind a két gyermek kiskorú volt, azonban mára már mindkettő betöltötte a 18. életévét?

Tisztelt Cím!
2005-ben épített ingatlanunkhoz 2 gyermekre megelőlegező szocpolt vettünk igénybe, mely teljesült és lakásépítési kölcsönt is vettünk fel, amit még a mai napig fizetünk. Tervezzük 3. gyerek vállalását. A 3. gyerek után járó utólagos szocpol igénybe vételének van-e felső korhatára, és mennyi a 3. gyermek után igényelhető összeg?
Köszönettel: Henrietta

A fenti kérdések/válaszokhoz lenne még egy kiegészítő kérdésem.
Az utólag született gyermek utáni szocpol jóváírása a 2005-ös hitelünkbe akkor is érvényes, ha időközben az apa vagy az anya nevére új ingatlan is került?
Vagy ez kizáró ok?
Illetve ha használt lakás vásárlásra lett a hitel felvéve 2005-ben, akkor egyáltalán lehet szocpolt igényelni utólag a hitelbe?

Tisztelt Hölgyem / Uram!
2009-ben vásároltunk a párommal egy új építésű családi házat euró alapú hitelre. Párommal élettársi viszonyban élünk, 2014. februárra várjuk első gyermekünket. Párom 36 éves, én pedig 32 éves vagyok.
Érdeklődöm, hogy utólagosan felvehetjük-e a szocpolt a lakáshitel csökkentése céljából? Ha igen, mekkora összeget vehetünk fel? Össze kell házasodnunk a támogatás igénybevételéhez? Csak akkor igényelhetjük, ha már megszületett a gyermekünk? Ahhoz a bankhoz kell fordulni amelyiknél felvettük a hitelt?
Válaszát köszönöm!
Üdvözlettel.
Szilvia

Tisztelt Cím!
Új lakára kötöttem szerződést 2003-ban. A hitel szerződésem 2003-as, de a hitel folyósítása 2004 május volt. Akkor egyedülálló voltam, most élettáram van és 2013. április 18-án született egy gyermekünk. Mivel még 2.330.000,- Ft hitel tartozásom áll fent a bankkal szemben, kérdésem, hogy megkaphatom-e utólag 1 gyermekemre a támogatást. Nem tudom mennyire számít, augusztusban elmúltam 40 éves.
Válaszát előre köszönöm.

A kérdésem a következő: Miért van a 2009. július 1. előtti hitelszerződésre korlátozva a jogosultság? Nekem 2009. októberi a hitelem, jelzálog, még 20 évig tart, és most várom a második gyermekemet. A házat el kezdtük építeni, benne lakunk, de nem tudjuk befejezni teljesen.(még nincs átadva) Már többször nekifutottunk a szocpolnak, de mindig valami nem “klappol”.
Kár, hogy ilyenen múlik a jogosultság elbírálása, nem pedig a támogatás valódi célja eléréséért!
Köszönöm a válaszukat!

2006-ban vettünk fel lakáshitelt új, családi ház építéséhez, amihez a 3 gyermek után járó szocpolt igénybe is vettük. Szeretnénk egy 4. közös babát a feleségemmel. Igénybe tudjuk-e venni a meglévő hiteltartozás csökkentéséhez a 4. baba után járó szocpolt, s ha igen, akkor mennyi a támogatás összege? Jelenleg 10.000.000 Ft hiteltartozásunk van.

2010-ben vettem egy használt családi házat forint alapú hitelre, amelynek a részleteit most is fizetem. Még abban az évben megnősültem, a ház csak az én nevemen van. 2011-ben megszületett első gyermekünk és az idén a második. Lehet igényelni szocpolt vagy félszocpolt?

Hol lehet az utólagos szocpolt igényelni és hogyan?
2008 novemberében vásároltunk hitelre új lakást. A hitelfelvevő én voltam, feleségem és szüleim adóstársak. A lakást a feleségem nevére írattuk. 4 gyereket nevelünk. A bank szerint azért nem járt nekünk a szocpol, mert én nem kértem tulajdonrészt a lakásból.
Létezik ez?

72 nm-es panelban vagyunk. Anyukám haszonélvező. Férjem be van jelentve 3 éve, ő 50 éves. Én tulaj vagyok, de még a 25 évre megvett önkormányzat által eladott összegből 600 ezer tartozás van, utána leszek teljes tulajdonos. Én 41 éves vagyok és van egy 8 éves gyerekünk és még terveznénk lombikbabát. Van egy még 6 éves jelzáloghitelünk, svájci frank alapú.

7 gyermekem van és három gyermekre építkeztem férjemmel 2005-ben és érdeklődni szeretnék, hogy van-e olyan lehetőség, hogy a négy gyermekemre a különbözetet fel lehetne-e használni pl. fürdöszoba járólapozásra és egyéb dolgokra? Lenne-e erre lehetőség és mi ennek a feltétele?
Előre is köszönöm a felvilágositást.
Üdvözlettel.
Margó

Tisztelt Hitelnet!
A következő kérdésem lenne. 2008-ban vettünk új építésű lakást (70 m2), melyre kölcsönt és két gyerek után szocpolt vettünk fel. Harmadik gyerekre megkapnánk-e a szocpolt (jövőre születne), ha várhatóan még nem töltjük be a 40-et (jövőre mindketten 40 évesek leszünk július, augusztusban.)
Válaszát előre is köszönöm.
Krisztián

Üdv!
A férjemmel négy gyermeket nevelünk. 3 gyerekre már igénybe vettük a szocpolt, házat vettünk. A ház az én nevemen van. Szeretném megtudni, hogy a kisebb gyermekre igénybe vehetjük-e még esetleg használt lakás vásárlásra?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.

Tisztelt Szakértő!
Folyamatban van a használt lakás vásárlásunk és szeptemberre várjuk első gyermekünket. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e lehetőség szocpol igénybe vételére?

Tisztelt Szakértők,
az a kérdésem lenne, hogy a következő esetben, van-e bármilyen esélyünk utólagos szocpolt igényelni?
2008. év végén vettük 67nm-es új építésű ingatlanunkat, ekkor még nem voltunk házasok. Szocpolt akkor nem igényeltünk. 2009-ben kötöttük egybe életünket, miután 2010-ben estem teherbe és 2011 januárjában megszülettek iker (2 fiú) gyermekeink! A banki kölcsönünket (CHF alapú) idő közben sikerült visszafizetni, tehát hitel nem terheli az ingatlant. Szeretném megtudni, hogy ebben az esetben létezik-e bármilyen lehetőségünk a családokat segítő szocpol utólagos felvételére?
Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel: Ágnes

Kérdésem az, hogy vásároltunk lakást, de szocpolt nem kaptunk. Kisebbik lányom 19 éves OKJ főiskolai képzésre jár.
Utána igényelhetünk-e még szocpolt?
Köszönöm Válaszát előre is.
K-né