Van lehetőségünk az utólagos szocpol igénylésére?

Tisztelt Hitelnet!

Mi 2008 decemberében írtunk alá CHF hitelszerződést új építésű ingatlanra. Házasok jelenleg nem vagyunk, élettársi viszonyban élünk. Akkor szocpolt így nem kaphattunk. Időközben megszületett 1 gyermekünk és tervezzük a másodikat is. Az akkor felvett hitelünk azóta is fennáll.

Érdeklődni szeretnék, hogy Nekünk van-e lehetőségünk az utólagos szocpol igénylésére? Ha igen, akkor mekkora összegre vagyunk jogosultak?
Van lehetőség arra is, hogy a második gyermeket bevállalva rá is megkapjuk előre utólag, vagy érdemes megvárni, amíg megszületik? Esetleg elegendő a terhesség igazolása is?
Illetve érdekelne, hogy ha jogosultak vagyunk rá, akkor van-e valami megkötés az ingatlan értékesítésére vonatkozóan?
Illetve van valami megkötés arra vonatkozóan, hogy ezzel a lehetőséggel meddig lehet élni?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv,
Melinda

Kedves Melinda!

2008. decemberi – újépítésű ingatlan vásárlására kötött – hitelszerződés esetén jogosultak lehetnek az utóbb született gyermekek után járó támogatásra. Az utólagos szocpol összege ez esetben a 2008-ban érvényben lévő támogatási összeg, amely az első gyermek után 900 000 Ft. Ez a fennálló tőketartozás csökkentésére fordítható. A jogosultságot a hitelnyújtó bank állapítja meg, ezért az érintett bankhoz kell fordulniuk ez ügyben. Ha megfelelnek az előírt feltételeknek – például méltányolható lakásigény – akkor nincs akadálya az utólagos szocpol igénybevételének.

A második gyermek után csak akkor kaphatják meg az utólagos szocpolt, ha megszületett és ugyancsak megfelelnek a jogosultsági feltételeknek. Arra nincs lehetőség, hogy a második gyermeket most bevállalva juthassanak a támogatáshoz. A jogosultsághoz nem elegendő a terhesség igazolása sem. A gyermek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyáját, adószámát is be kell nyújtani.

A szocpol után bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom új ingatlan vásárlása esetén elvileg az adásvételi szerződés megkötésétől számított 10 év. Arról, hogy a 10 év az utólagos szocpol esetén is ettől a dátumtól számít-e, a hitelnyújtó bank tud Önöknek pontos felvilágosítást adni. A lakás azonban az elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt is eladható a szocpol visszafizetése nélkül, ha a lakás helyett másik – akár használt – lakóingatlant vásárolnak, s így a támogatás tovább vihető arra az ingatlanra. Nem tudunk arról, hogy lenne valamilyen megkötés az utólagos szocpol igénylési határidejére vonatkozóan.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
46 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tiszteletem.
Van 3 gyermekünk, de mi anno csak egyre használtuk ki a a szocpolt. Utólag a másik kettőre igényelhetjük? A legidősebb fiúnk 17 éves.
Az lenne még a kérdésem, hogy hol kell igényelni?

Kedves János!
Ha annak idején amikor a szocpolt felvették, lakáshitelt is igényeltek, ami még jelenleg is fennáll, akkor annak csökkentésére esetlegesen igényelhető az utóbb született gyermekek után is a támogatás. Ezzel kapcsolatban az érintett hitelintézet tud Önnek tájékoztatást adni. Ha korábbi lakáshitelük nincs, akkor újabb lakáscél esetén lenne lehetőség a támogatás kihasználásra.

Üdvözlöm!
2007-ben újépítéű házra felvettük a 2 gyerek után járó szocpolt. 1 hónapon belül érkezik a harmadik gyermek. Tudom, hogy igényelhető a bankunknál a szerződéskötéskor érvényben lévő szocpol összege, amit a tőketartozás csökkentésére használhatunk fel.
Mi van abban az esetben, ha nekünk kevesebb a tartozásunk, mint az az össszeg, amit a 3. gyerek után megkapunk?

Kedves Esztike!
Az utólagos támogatás legfejlebb a tartozás összegéig vehető igénybe.

Üdvözlöm.
Az életünkben más sorrenbben történtek az események, első lépés a ház volt, majd összeházasodtunk és két gyermekünk született.
Van-e még lehetőség a szocpolt igényelni?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Ferenc!
Újabb lakáscél megvalósítása esetén – páldául meglévő lakóház bővítése – preferált településen korszerűsítés – igényelhető lehet a CSOK. A részletekről IDE és IDE kattintva tájékozódhat.
További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére.

Meglévő lakáshitelünkhöz 2006-ban már megkaptuk az akkor járó 2,4 millió forint támogatást a meglévő két gyermekünkre. Az idén újabb családtaggal bővül a família, őutána jár-e szociálpolitikai támogatás a családnak, és ha igen azt milyen formában lehet igénybe venni (felújítás, korszerűsítés, tőke törlesztés)?

Kedves Péter!
Amennyiben a méltányolható lakásigény feltételei teljesülnek, akkor később születendő gyermekük után jogosultak lehetnek az utólagos szocpolra, a gyermek születését követően. A támogatást a fennálló lakáscélú, hitelintézeti kölcsön csökkentésére lehet felhasználni.

2004-ben FHB Banktól vetünk fel államilag támogatott lakásépítési hitelt, mely egyben megelőlegező kölcsön is volt, akkor két gyermeket vállaltunk akik után 1.600.000,- Ft szocpolt kaptunk. A gyermekek meg is születtek (2004, 2007). Ezt követően 2010-ben született egy harmadik gyermekünk, ő utána igénybe vehetjük-e az utólagos szocpolt (őrá eddig nem vettünk igénybe ilyen támogatást)?
A hitelt még mindig törlesztjük.

Kedves Gabriella!
A leírtak alapján jogosultak lehetnek a 3. gyermekük után is a támogatásra, ha a méltányolható lakásigény feltételei teljesülnek. A jogosultság megállapítását a hitelfolyósító banktól kérhetik.

Kérdésem az lenne, hogy 2005-ben vásároltuk meg a házunkat fészekrakó programban. Akkor még egy gyermekem volt, de azóta még született kettő. Az érdekelne engem, hogy felvehetem-e a másik kettő gyermekemre a szocpolt lakásfelújítás céljára?
Köszönöm.

Kedves László!
Szocpol lakásfelújításhoz nem vehető igénybe. Ha 2005-ben a vásárláskor a meglévő gyermekük után megkapták a fiatalok otthonteremtési támogatását, akkor az utóbb született gyermekek utáni is jogosultak lehetnek rá, ha megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek. Ez ügyben a hitelnyújtó bankhoz fordulhatnak.

Üdvözlöm!
2009-ben építkeztünk, megelőlegező szocpolt vettünk fel kettő gyermekre. Teljesítettük a feltételeket. Most megszületett 3. gyermekünk. Utólag beszámítható a hitelünkbe?
Vagy ha újabb lakás vásárlás vagy építkezés lesz, akkor rá igényelhetünk valamit?
Várom válaszukat!
Ildikó

Kedves Ildikó!
Ha a kölcsönszerződést 2009. július 1. előtt aláírták, fennálló építési hitellel rendelkeznek és megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek, akkor jogosultak lehetnek a 3. gyermek után járó szocpol fennálló tartozásból való jóváírására. Ez ügyben a hitelnyújtó bankot kell megkeresniük.
A szocpol jelenleg 1 gyermek után nem jár, tehát ha eladják meglévő lakásukat és helyette újat építenek vagy újat vásárolnak, akkor 1 gyermekre nem tudják igénybe venni a támogatást.

Házépítéshez hitelfelvételre került sor, amihez a szocpolt (2 gyermekre) igényeltem és megkaptam.
A hitel törlesztése után (megszületett a két gyermek is) a tetőtér került beépítésre, amihez szintén szükség volt a hitelfelvételre, melynek a törlesztése a mai napig folyamatban van.
Kérdés: Létezik-e erre a helyzetre utólagos szocpol, akkor, ha a beépítés idején még mind a két gyermek kiskorú volt, azonban mára már mindkettő betöltötte a 18. életévét?

Kedves Mária!
A szocpol egy gyermek után egy alkalommal vehető igénybe. Ha az építkezéshez már megkapta a két gyermek után a támogatást, akkor a tetőtér beépítéshez utánuk nem jogosult már támogatásra.

Tisztelt Cím!
2005-ben épített ingatlanunkhoz 2 gyermekre megelőlegező szocpolt vettünk igénybe, mely teljesült és lakásépítési kölcsönt is vettünk fel, amit még a mai napig fizetünk. Tervezzük 3. gyerek vállalását. A 3. gyerek után járó utólagos szocpol igénybe vételének van-e felső korhatára, és mennyi a 3. gyermek után igényelhető összeg?
Köszönettel: Henrietta

Kedves Henrietta!
A 3. gyermek után járó utólagos szocpolra a gyermek megszületése után lehetnek jogosultak, ha a méltányolható lakásigény feltételeinek megfelelnek. Az utólagos szocpol igénylésének nincsen felső életkorhatára. A 3. gyermek után igényelhető összeg a szerződéskötéskor érvényben lévő támogatási összeg.

A fenti kérdések/válaszokhoz lenne még egy kiegészítő kérdésem.
Az utólag született gyermek utáni szocpol jóváírása a 2005-ös hitelünkbe akkor is érvényes, ha időközben az apa vagy az anya nevére új ingatlan is került?
Vagy ez kizáró ok?
Illetve ha használt lakás vásárlásra lett a hitel felvéve 2005-ben, akkor egyáltalán lehet szocpolt igényelni utólag a hitelbe?

Kedves Adrienn!
Az utólagos szocpolra való jogosultságot a szerződéskötéskor fennálló feltételek figyelembevételével kell megállapítani, tehát az nem kizáró ok, ha időközben a támogatott személyek valamelyike ingatlant szerzett. 2005-ben történt használt lakás vásárlása esetén az utóbb született gyermek utáni támogatás akkor igényelhető, ha már a vásárláskor is megkapták a támogatást legalább 1 gyermek után. Ha akkor még nem volt gyermek, akkor sajnos a később született gyermekek után nem kérhető az utólagos támogatás.

Tisztelt Hölgyem / Uram!
2009-ben vásároltunk a párommal egy új építésű családi házat euró alapú hitelre. Párommal élettársi viszonyban élünk, 2014. februárra várjuk első gyermekünket. Párom 36 éves, én pedig 32 éves vagyok.
Érdeklődöm, hogy utólagosan felvehetjük-e a szocpolt a lakáshitel csökkentése céljából? Ha igen, mekkora összeget vehetünk fel? Össze kell házasodnunk a támogatás igénybevételéhez? Csak akkor igényelhetjük, ha már megszületett a gyermekünk? Ahhoz a bankhoz kell fordulni amelyiknél felvettük a hitelt?
Válaszát köszönöm!
Üdvözlettel.
Szilvia

Kedves Szilvia!
Amennyiben a hitelszerződést 2009. július 1. előtt aláírták, akkor a vonatkozó törvény értelmében jogosultak lehetnek az utóbb született gyermek utáni támogatásra. Az utólagos szocpol a gyermek megszületése után igényelhető a hitelnyújtó banknál. A jogosultságnak ez esetben nem feltétele a házastársi kapcsolat. A hitelintézet a gyermek megszületése és a szükséges dokumentumok benyújtása után elbírálja az utólagos szocpol iránti kérelmüket, s ha megfelelnek az előírt feltételeknek, akkor a hitelszerződés megkötésének időpontjában érvényes összeggel (900.000 Ft) csökkenthető a hiteltartozásuk.
Amennyiben a hitelszerződés aláírására 2009. július 1. után került sor, akkor sajnos nem lehetnek jogosultak utólagos szocpolra.

Tisztelt Cím!
Új lakára kötöttem szerződést 2003-ban. A hitel szerződésem 2003-as, de a hitel folyósítása 2004 május volt. Akkor egyedülálló voltam, most élettáram van és 2013. április 18-án született egy gyermekünk. Mivel még 2.330.000,- Ft hitel tartozásom áll fent a bankkal szemben, kérdésem, hogy megkaphatom-e utólag 1 gyermekemre a támogatást. Nem tudom mennyire számít, augusztusban elmúltam 40 éves.
Válaszát előre köszönöm.

Kedves Szilvia!
Az utólagos szocpolra való jogosultság megállapítását a hitelfolyósító banknál kérheti. Javasoljuk, hogy keresse fel ez ügyben az érintett hitelintézetet!

A kérdésem a következő: Miért van a 2009. július 1. előtti hitelszerződésre korlátozva a jogosultság? Nekem 2009. októberi a hitelem, jelzálog, még 20 évig tart, és most várom a második gyermekemet. A házat el kezdtük építeni, benne lakunk, de nem tudjuk befejezni teljesen.(még nincs átadva) Már többször nekifutottunk a szocpolnak, de mindig valami nem “klappol”.
Kár, hogy ilyenen múlik a jogosultság elbírálása, nem pedig a támogatás valódi célja eléréséért!
Köszönöm a válaszukat!

Kedves Anikó!
Az előző szocpolt 2009. július 1-ig lehetett igényelni, s a vonatkozó kormányrendelet úgy határozza meg, hogy utólagos támogatásra csak azok a lakásépítők vagy új lakást vásárolók lehetnek jogosultak, akik kölcsönszerződésüket eddig a dátumig meg is kötötték.
A jelenlegi szocpolt szabályozó kormányrendelet pedig kimondja, hogy a támogatás csak olyan építkezéshez vehető igénybe, melynek építési engedélyét 2010. január 1. után adták ki.
Abban a kérdésben, hogy a törvényhozók miért így határozták meg a jogosultságot, nem vagyunk illetékesek.

2006-ban vettünk fel lakáshitelt új, családi ház építéséhez, amihez a 3 gyermek után járó szocpolt igénybe is vettük. Szeretnénk egy 4. közös babát a feleségemmel. Igénybe tudjuk-e venni a meglévő hiteltartozás csökkentéséhez a 4. baba után járó szocpolt, s ha igen, akkor mennyi a támogatás összege? Jelenleg 10.000.000 Ft hiteltartozásunk van.

Kedves Attila!
A leírtak alapján elvileg jogosultak lehetnek a 4. gyermek után járó utólagos szocpolra, ha a méltányolható lakásigény feltételeinek is megfelelnek. Erről a hitelnyújtó banknál kérhetnek felvilágosítást. Jogosultság esetén a 4. gyermek után járó támogatás összege 800.000 Ft, mely a fennálló hiteltartozásukat csökkenti.

2010-ben vettem egy használt családi házat forint alapú hitelre, amelynek a részleteit most is fizetem. Még abban az évben megnősültem, a ház csak az én nevemen van. 2011-ben megszületett első gyermekünk és az idén a második. Lehet igényelni szocpolt vagy félszocpolt?

Kedves Alex!
Sem 2010-ben, sem jelenleg nincs lehetőség használt ház vásárlása esetén szocpol, illetőleg félszocpol igénybevételére, így sajnos utólag sem tudja kihasználni ezt a lehetőséget.

Hol lehet az utólagos szocpolt igényelni és hogyan?
2008 novemberében vásároltunk hitelre új lakást. A hitelfelvevő én voltam, feleségem és szüleim adóstársak. A lakást a feleségem nevére írattuk. 4 gyereket nevelünk. A bank szerint azért nem járt nekünk a szocpol, mert én nem kértem tulajdonrészt a lakásból.
Létezik ez?

Kedves Attila!
Az utóbb született gyermekek utáni szocpol annál a pénzintézetnél igényelhető, ahol a lakáshitelt felvették.
A szocpolrendeletnek van egy olyan előírása, hogy a támogatás igénybevételével vásárolt lakásban házastársak esetén mindkét félnek tulajdonjogot kell szereznie. Ha Önnek nincsen tulajdonrésze az ingatlanban, akkor az valóban kizárhatja a jogosultságot.

72 nm-es panelban vagyunk. Anyukám haszonélvező. Férjem be van jelentve 3 éve, ő 50 éves. Én tulaj vagyok, de még a 25 évre megvett önkormányzat által eladott összegből 600 ezer tartozás van, utána leszek teljes tulajdonos. Én 41 éves vagyok és van egy 8 éves gyerekünk és még terveznénk lombikbabát. Van egy még 6 éves jelzáloghitelünk, svájci frank alapú.

Kedves Rita!
Használt lakások esetében nincs lehetőség szocpoltámogatás igénybevételére, így az önkormányzattól vásárolt lakás fennálló tartozásának csökkentésére sajnos nem tudják kihasználni a szocpolt.

7 gyermekem van és három gyermekre építkeztem férjemmel 2005-ben és érdeklődni szeretnék, hogy van-e olyan lehetőség, hogy a négy gyermekemre a különbözetet fel lehetne-e használni pl. fürdöszoba járólapozásra és egyéb dolgokra? Lenne-e erre lehetőség és mi ennek a feltétele?
Előre is köszönöm a felvilágositást.
Üdvözlettel.
Margó

Kedves Margó!
Ha lakáshitelt is vettek fel az építkezéshez, amely még most is fennáll, akkor jogosultak lehetnek a később született 4 gyermek utáni szocpolra. Ehhez az szükséges, hogy a méltányolható lakásigény feltételei is teljesüljenek. A jogosultság megállapítását a hitelfolyósító banknál kérhetik.
A szocpol lakásfelújításra, korszerűsítésre nem vehető igénybe.

Tisztelt Hitelnet!
A következő kérdésem lenne. 2008-ban vettünk új építésű lakást (70 m2), melyre kölcsönt és két gyerek után szocpolt vettünk fel. Harmadik gyerekre megkapnánk-e a szocpolt (jövőre születne), ha várhatóan még nem töltjük be a 40-et (jövőre mindketten 40 évesek leszünk július, augusztusban.)
Válaszát előre is köszönöm.
Krisztián

Kedves Krisztián!
Életkoruktól függetlenül jogosultak lehetnek a 3. gyermek után járó utólagos szocpolra, ha a méltányolható lakásigény feltételeinek is megfelelnek és, ha a vásárláshoz lakáshitelt is felvettek, amely még jelenleg is fennáll. A jogosultság megállapítását majd a gyermek megszületése után a hitelnyújtó bankban kelk kérniük.

Üdv!
A férjemmel négy gyermeket nevelünk. 3 gyerekre már igénybe vettük a szocpolt, házat vettünk. A ház az én nevemen van. Szeretném megtudni, hogy a kisebb gyermekre igénybe vehetjük-e még esetleg használt lakás vásárlásra?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.

Kedves Magdolna!
A 4. gyermek után akkor lehetnek jogosultak utólagos szocpolra, ha a házvásárláshoz lakáshitelt is vettek fel, amely még jelenleg is fennáll és megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek. A jogosultsággal kapcsolatban a hitelnyújtó banknál érdeklődhetnek.
A szocpol használt lakás vásárlására jelenleg nem igényelhető!

Tisztelt Szakértő!
Folyamatban van a használt lakás vásárlásunk és szeptemberre várjuk első gyermekünket. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e lehetőség szocpol igénybe vételére?

Kedves Laca!
Használt lakás vásárlásához jelenleg sem a szocpol, sem egyéb, egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatás nem vehető igénybe sajnos.

Tisztelt Szakértők,
az a kérdésem lenne, hogy a következő esetben, van-e bármilyen esélyünk utólagos szocpolt igényelni?
2008. év végén vettük 67nm-es új építésű ingatlanunkat, ekkor még nem voltunk házasok. Szocpolt akkor nem igényeltünk. 2009-ben kötöttük egybe életünket, miután 2010-ben estem teherbe és 2011 januárjában megszülettek iker (2 fiú) gyermekeink! A banki kölcsönünket (CHF alapú) idő közben sikerült visszafizetni, tehát hitel nem terheli az ingatlant. Szeretném megtudni, hogy ebben az esetben létezik-e bármilyen lehetőségünk a családokat segítő szocpol utólagos felvételére?
Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel: Ágnes

Kedves Ágnes!
Mivel az új lakás vásárlására felvett lakáshitelüket időközben visszafizették, ezért sajnos nincs lehetőségük az utólagos szocpol érvényesítésére. Az utólagos támogatás a vonatkozó kormányrendelet értelmében csak az adott lakáscélra felvett kölcsön csökkentésére fordítható.

Kérdésem az, hogy vásároltunk lakást, de szocpolt nem kaptunk. Kisebbik lányom 19 éves OKJ főiskolai képzésre jár.
Utána igényelhetünk-e még szocpolt?
Köszönöm Válaszát előre is.
K-né


46
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x