Kedves Szakértő!

2014 áprilisában kaptunk építési engedélyt házunkra. El is kezdődött az építkezés, és június elején mentünk a bankhoz a hitel és szocpol támogatás igénylésért. Három és fél hónapot vártunk, mire eldöntik, hogy nem adják meg számunkra a szocpol támogatás, csak a hitelt. Még 2013. decemberben volt egy megállapodásunk egy nyílászárókat gyártó céggel, miszerint egy kis összegű foglaló esetén, ők tartják akciós áron számunkra az ablakokat. Végül ez nem valósult meg, anyaghiány miatt. A bank arra hivatkozva, hogy mi előleget adtunk, mielőtt meglett volna az építési engedély, elutasította a szocpol igényünket, ezt az indokot nem támasztotta alá semmilyen határozatra, rendeletre, törvényre hivatkozva sem. Végül elfogadtuk a hitelt a szocpol nélkül.

Kérdésem az lenne, hogy jogos volt-e az elutasítás, és hogy van-e lehetőség fellebbezésre, amíg nincs meg a lakhatási engedély?

Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel.
Nikolett

Kedves Nikolett!

Nem vagyunk ugyan illetékesek a lakásépítési támogatásra való jogosultság megállapításában, illetve a banki döntés jogosságának vitatásában, de számunkra sem egyértelmű szocpolkérelmük elutasításának indoka.

A lakásépítési támogatásról szóló 256/2011. (XII. 6.) Kormányrendeletben rögzítettek szerint szocpol igénylésénél elfogadhatók olyan számlák, amelyek az építési engedély kiadását legfeljebb 6 hónappal megelőzően lettek kiállítva. Ez alapján úgy véljük, hogy az építési engedély kiadása előtt is vásárolható anyag a támogatás igénybevételével építeni kívánt házhoz.

Ugyanezen kormányrendelet azt is kimondja, hogy a hitelintézetnek a szocpolkérelem elutasítása esetén az igénylőt részletesen, írásban tájékoztatnia kell a kérelem elutasításának indokáról a nem teljesülő igénybevételi feltételek megjelölésével, valamint ha az igénylő a kérelem elutasításával nem ért egyet, az írásbeli elutasítás kézhezvételétől számított 15 napon belül a lakásépítési támogatásra jogosító feltételeknek való megfelelés megállapítását kérheti a Kincstártól. Első fokon a Kincstárnak az igénylő lakóhelye szerint illetékes területi szerve, másodfokon a Kincstár központja jár el. A Kincstár megkeresésére a pénzintézetnek 8 napon belül meg kell küldenie a Kincstár részére a kérelem elutasítását megalapozó dokumentumok másolatát.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
CSOK iránti kérelmet adtunk be egy használt házra, melyet 9.500.000 Ft-ért vettünk. A fundamenta értékbecslése alapján 10.700.000 Ft-ot ér, azonban a CSOK-os értékbecslő szerint csak 5.000.000 Ft-ot. Ez számomra abszurd!
Hogy lehet ekkora eltérés 2 becslés között?
Mit tehetek?

Tisztelt Szakértő!
A bank elutasította a CSOK kérelmünket, mert az ügyintéző szóbeli tanácsára, illetve felhívására jártunk el. Most mossák kezüket. Mit lehet tenni?
Másik kérdésem, pedig ha fellebbezünk, de időközben önerőből kifizetjük a CSOK-ot (mert lejár az adás-vételiben meghatározott fizetési határidő) és a MÁK úgy dönt, hogy jár a CSOK, megkapjuk így is?
Köszönöm.

Kedves Szakértő!
A bank a CSOK kérelmünket elutasította, majd fellebbeztünk a kormányhivatalnál, aki az igényünket jogosnak találta. A határozat jogerőre emelkedett, ami kimondta, hogy a bank nem tagadhatja meg a támogatás folyósítását az általa kifogásolt indokokkal. A határozatot a bank is megkapta, majd hetekkel később érdeklődtünk afelől, hogy milyen lépéseket kell tennünk. Az ügyintéző közölte, hogy a bank továbbra sem tartja jogosnak az igényünket, így az Államkincstárhoz fordult. Természetesen minket nem értesítettek semmiről.
Jogosan jártak el?
Van a banknak fellebbezési joga a jogerős döntés ellen?
Megtagadhatják a folyósítást?
Az államkincstárnak mennyi időn belül kell döntenie, ha a fentebbi eset jogszerű?
Előre is köszönöm a válaszát!

Kedves Szakértő!
Fellebbezést nyújtottam be a CSOK elutasítása miatt. Ilyenkor mi az eljárás időtartama? Sehol nem találtam rá választ, egyszerűen attól függ, mennyi ügy van?

Kedves Szakértő!
Azt a kérdést szeretném feltenni, hogy a bank értékbecslése miatt nem kaptuk meg a szocpolt (Csok), mivel a banknak nem felelt meg az ingatlan, úgyhogy tőlük nem is igénylünk hitelt a támogatáshoz. Lehet-e fellebbezni a Máknál, mivel minden feltétel jó, amit kértek. Van esély rá, hogy megkapjuk?
Várom válaszát!
Tisztelettel: Renáta