Tisztelt Szakértő Úr!

A következő kérdésekre várom tisztelettel válaszait, hogy az információ rengetegben eligazodjak:

1. Mi a CSOK-ra vonatkozó jogszabály pontos megnevezése, és száma?
2. 2010. után vásárolt meglévő lakás (és azonnal használatba vett) esetén is lehet bővítésre igényelni CSOK támogatást?
3. A tervezett bővítés szerinti alaprajz (gondolom hasznos belterület a tetőtérnél) négyzetméter számát, a bővítés előtti méretet, vagy az elkészült állapotot kell figyelembe venni az igényelhető összeg tekintetében? A hasznos alapterületbe beletartozik a jelenlegi spájz, ha úgyis kibontjuk a falát?
4. Energia osztály besorolást a lakásvásárlásnál nem végeztünk. (Nem tudom miért maradhatott el.) Kérdésem itt is az lenne, hogy a szóban forgó lakás energetikai osztály besorolása a bővítés előtti vagy utáni állapotra vonatkozik? Az igény benyújtásához mindenképp kell ilyen tanúsítvány?
5. Két gyermek vállalásra lehet a támogatást előre felvenni 8 év időtartamra. Abban az esetben, ha a jelenlegi babánk június végén betölti a 24. hetet, lehet 1 meglévő (24 hetes) és két vállalt gyermekre támogatást kérni?
6. Új építés esetén vonatkozik a 6 hónapnál nem régebbi építési engedély, vagy a bővítésre is (műemlék révén kellett építési engedélyért folyamodni)? Ha mégis kell és már novemberben kaptunk építési határozatot, egy módosítás révén új építési engedély kérésével lehet teljesíteni a 6. hónapon belüli kritériumot?
7. 10 éven belül eladni a lakást, csak a visszafizetés terhe mellett bővítés esetén is? Haszonélvezetet megállapítani, annyit jelent hogy az ingatlant, lakást bérbe kiadni nem lehet?
8. Munkahely váltás lehet akadályozó tényező a CSOK igénylésnél, vagy hitelfelvételnél? (OEP 180 nap megszakítás mentesség)

Köszönöm válaszait!
Tamás

Kedves Tamás!

1. A Családok otthonteremtési kedvezményével összefüggő egyes kormányrendeletek módosítását a 331/2014. (XII.18.) Kormányrendelet tartalmazza, mely 2014. december 18.-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

2. A rendelet nem zárja ki, hogy a CSOK-ot 2010-ben vásárolt, meglévő lakóingatlan bővítéséhez igényeljék.

3. A hasznos alapterület számításánál a bővítést követő állapotot kell figyelembe venni.

4. CSOk kérelem benyújtásához szükség van energiatanúsítványra, amelynek véleményünk szerint tartalmaznia kell a bővítést követő energetikai minősítést.

5. Amennyiben párja a CSOK kérelem benyújtáskor betölti a 24. terhességi hetet, a vonatkozó kormányrendelet értelmében véleményünk szerint két vállalt gyermek után is igényelhetik a támogatást. Megelőlegező CSOK igénylésének további feltétele, hogy házasok legyenek és a kérelem benyújtásakor egyikük életkora sem haladja meg a 40. évet.

6. Információink szerint sem építésnél, sem bővítésnél nincs olyan előírás, miszerint az építési engedély nem lehet 6 hónapnál régebbi. Számlabenyújtásra vonatkozóan van olyan előírás, hogy új lakás építése esetén az építési engedély kiadását legfeljebb 6 hónappal megelőzően, bővítés esetén a családok otthonteremtési kedvezménye iránti kérelem benyújtását követően kiállított számla fogadható el.

7. A bővített lakásra a munkálatok idejére és a munkálatok befejezését, vagy − építési engedélyköteles bővítés esetén − a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét követő 10 évig terjedő időszakra az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. Amennyiben 10 éven belül eladják a CSOk igénybevételével bővített ingatlant, de helyette másikat vesznek, akkor - bizonyos feltételekkel - a CSOK további vihető a másik ingatanra. A haszonélvezet nem azonos az ingatlan bérbadásával. A haszonélvezet személyhez kötött jogosultság.

8. A munkahely-váltás nem befolyásolja a CSOK igénylést, ha a folyamatos munkaviszonyban legfeljebb 15 nap megszakítás van. A hitelfelvételt azonban befolyásolhatja, mert a hitelfelvevőnek az aktuális munkahelyén legalább 3 hónapos, nem próbaidős munkaviszonnyal kell rendelkeznie.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy bővítésre teljes tulajdon kell vagy haszonélvezeti joggal is igényelhető?

Kedves Szakértő!
Használt lakáshoz szeretnénk hozzáépíteni. Van egy két éves és egy 4 hónapos ikerpár gyermekünk.
CSOK igénylést csak egyszer lehet igényelni a gyermekekre? Vagy lehet olyat, hogy egyik évben az egyik gyermekre igényeljük a szocpolt, a másik évben az ikerpárra?
Köszönöm válaszát.