Érdeklődnék, hogy korhatárt szabott-e meg a kormány? Ha a nagyobbik lányomnak (14) van egy ingatlana, 1/1 tulajdoni, a nagyszülőktől kapta, de jelenleg mások laknak benne és nem tudunk odaköltözni (lakáskiürítési per alatt áll), valamint életveszélyes vályogház, bontani kellene, akkor is igényelhetjük-e?
Én jelenleg gyesen vagyok de 10 éve van munkahelyem ahonnan eljöttem gyesre, akkor is igényelhetjük-e?
Összesen 5 gyermek van, nekem semmi tulajdonom nincsen illetve most veszünk egy bontandó családi házat, ami az én nevemen lesz. A férjem nevén egy fél telek van, a lányomén meg fent írtam 1/1 családi vályogház.
Így érdemes-e igénylenünk-e a szocpolt ezekkel a feltételekkel?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Ildi

Kedves Ildi!

Meglévő gyermekek esetén a szocpol igénylésének nincsen felső életkorhatára.
A vonatkozó jogszabály szerint az igénylő kiskorú gyermekének sem lehet lakóingatlan tulajdona. A lánya nevén lévő lakóház abban az esetben nem akadály a szocpol igénylésénél, ha
- annak lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte, vagy
- a lakóházat több mint két éve ajándékozták a nagyszülők a lányának, haszonélvezettel terhelten és a haszonélvezők bent laknak az ingatlanban.
A munkaviszonnyal kapcsolatban az alábbi követelménynek kell megfelelni: legalább 180 napja biztosítottként az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 16. § (4) bekezdése szerint az állami adóhatósághoz bejelentették, és nem érkezett a jogviszony megszűnésére, a jogviszony szünetelésének kezdetére és befejezésére vonatkozó bejelentés az állami adóhatósághoz.
A szocpol 2012-től új lakóház építéséhez és új lakóingatlan vásárlásához vehető igénybe. A támogatás tehát az Ön által megvásárolni kívánt használt vályogház vételárának finanszírozásához sajnos nem kérhető.

 

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődnénk, hogy most járt le a gyes március 4-én, azelőtt nem volt munkaviszonyom, mivel iskolába jártam. Nekem igényelhető-e a szocpol? Jelenleg nincs munkám, most akarok menni regisztrálni a munkaügyihöz.
Válaszát előre is köszönöm.

Én falusi vagyok, és használt házra kiadják-e a szocpolt, ha a ház félig tégla félig vályog? Mit értenek az alatt, hogy köztartozás mentes legyen? Mit foglal ez a szó magába?
Válaszát előre is köszönöm.
TISZTELETTEL

Feleségemmel 3 éve vagyunk házasok. Én munkanélküli vagyok, feleségem pedig decemberben szült.(első gyerek). Későbbiekben tervezünk még egyet. Jelenleg építés alatt áll saját telkünkön a lakóházunk, amely nettó 79 m2. Feleségem örökölt egy bérházat, ami jelenleg is a tulajdonában van. Ezzel kapcsolatban szeretném tudni, hogy az építés alatt lévő házra jogosultak vagyunk-e szocpolt igényelni?
Mielőbbi válaszát köszönöm.
Tisztelettel: T. László

Kedves szakértő!
Saját tulajdonunkban lévő öreg vályog lakás helyett szeretnénk építeni egy másikat. Van egy gyerekünk. Munkaviszonyban állunk. Nincs köztartozásunk. Felvehető-e a szocpol?