Vályogház padlásterének beépítésére igényelhető a CSOK?

Tisztelt Címzett!

Meglévő családi házunkat szeretnénk tavasszal felújítani. Tetőcserét is tervezünk, ezzel lenne kapcsolatos a kérdésem. Vályogházról van szó, aminek a padlástere jelenleg kihasználatlan az állapota miatt. Tetőcserével egy időben szeretnénk járhatóvá tenni (amennyiben a szerkezet engedi, úgy OSB + hosszanti irányú gerendázással oldanánk ezt meg. Ide tartozna még padlásfeljáró, illetve esetleg az új tetőszerkezet gerendái.)

Az lenne a kérdésem, hogy az egy gyermek után járó 600.000 Ft-os CSOK támogatást igénybe tudjuk-e venni erre a munkálatra? Ez bővítésnek minősül? A ház adottságai miatt sajnos a melléépítés nem jöhet szóba, viszont a tetőtér ilyen módú kihasználásával egy rendkívül nagy területű helyiség jönne létre, amire nagy szükségünk lenne.

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
További szép napot!
Üdvözlettel: Lajos

Kedves Lajos!

A tetőtér-beépítés, amennyiben legalább egy 8 m2 hasznos alapterületű szoba kialakításra került a tetőtérben, bővítésnek minősül. Erre a célra egy gyermek után 600.000 Ft összegű CSOK igényelhető. Az igényléshez költségvetést szükséges benyújtani a tetőtér-beépítés során elvégezni kívánt munkálatokról. Amennyiben a tetőtér beépítéséhez tetőcsere is szükséges, úgy annak költségeit is tartalmazhatja a költségvetés. Önmagában a tetőcseréhez azonban nem igényelhető a CSOK, meg kell valósulni a tényleges beépítésnek (nyílászárók, fűtés, stb.)

Azon túlmenően, hogy az ingatlannak a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lenni, az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

Rendelkeznie kell:

  • 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  • közműves villamos energia szolgáltatással,
  • egyedi fűtési móddal,
  • közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Fontos, hogy a támogatás igénybevételéhez a folyósítást követő 10 éven át lakásbiztosítással kell rendelkezni. Amennyiben jelenleg még nem rendelkeznek lakásbiztosítással, célszerű előzetesen érdeklődni a biztosítóknál, hogy milyen feltételekkel köthető meg a biztosítás. Vályogházra ugyanis csak meghatározott feltételek mellett köthető biztosítás.

Amennyiben a támogatás és az önerő nem fedezi a tetőtér-beépítés költségeit, lakáscélú jelzáloghitel felvételére is nyílhat lehetőség.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

A bővítésre vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatalapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x