Üdvözlöm!

Egy éve vásároltunk parasztházat E energetikai tanúsítvánnyal. A ház falazata vályog, helyenként tömés, máshol vályogtégla. A klímája a jelenlegi tökéletlen födémszigetelés és nyílászárók mellett is remek. Hasznos alapterülete 75 nm, bővítés után kb. 130 nm. Bővíteni szeretnénk egy közlekedőfolyosóval, fürdőszoba nagyobbítással és plusz egy szobával. A ház lezárásaként nyitott nyári konyha és kocsibeálló is készülne. A tető jelenlegi állapota miatt teljes födémbontás mellett bővítenénk.

És akkor a kérdések:
- Az egy éve eladott ingatlan nem teljes értékét költöttük lakásvásárlásra. Akadály-e ez?
- A Csok összegét a jelenlegi hasznos alapterület vagy a bővítés utáni alapján kell számolni?
- Vályoggal való bővítés engedélyezett-e, ha nem veszünk fel hozzá hitelt?
- A terveztetés elszámolható költség?
- Csak a szoba építésének bekerülési költsége vagy az egész bővítés beleszámolható?
- Mennyi ideig tart az elbírálás?
- Elbírálás után mennyi idő áll rendelkezésre a megvalósításra?

Válaszukat köszönettel várom: Erika

Kedves Erika!

Nem probléma, hogy az egy éve eladott lakóingatlannak nem a teljes értékét költötték lakásvásárlásra, de CSOK igénybevételével történő bővítés során a lakáseladásból származó összeget - csökkentve a bővítendő lakás vételárával - tovább kell forgatni a bővítés bekerülési költéségbe. Vannak azonban bizonyos tételek, melyekkel tovább csökkenthető a továbbforgatási kötelezettség. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.

A CSOK összegét a bővítés utáni hasznos alapterület és a jelenlegi energetikai minősítés alapján kell számolni.

Bővítésre vonatkozó szerkezeti megkötést nem tartalmaz a vonatkozó kormányrendelet. A terveztetés és a bővítési engedélyeztetés költségét nem tartalmazhatja a költségvetés. A bekerülési költségbe a bővítési munkálatok (anyagköltség és munkadíjak) vehetők bele, nemcsak a szoba, hanem a teljes bővítés költsége.

A CSOK kérelmek elbírálási ideje az egyes bankfiókokban eltérő lehet, függ a benyújtott kérelmek számától. Hiánytalan CSOK kérelem elbírálása jellemzően 30 napon belül történik, de a tényleges folyósítás ennél hosszabb idő is lehet. A bővítési munkálatokat a CSOK szerződésben meghatározott határidőn belül kell befejezni. Ennek időtartamáról az egyes hitelintézetek tudnak Önnek pontos tájékoztatást adni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet.
Az lenne a kérdésem, hogy a feleségemmel most leszünk 30 éves házasok, de mikor megvettük az ingatlant amiben most élünk, akkor csak az ő nevére lett írva, mert az ő örökségéből vettük és így nem kellett fizetni valamilyen adót. Nekem akkor nem volt semmi ingatlan a nevemen. Most viszont én örököltem és bővíteni szeretnénk. Olvastam, hogy bővítéshez mindkét félnek legyen tulajdonrésze. Ez így van vagy elég az egyik félnek?

Azt szeretném kérdezni, hogy van egy régi építésű házunk, amiben lakunk az élettársammal s 3 közös gyerekünkkel. A ház a nevemen van. Mi szeretnénk bővíteni, mert csak 2 szoba, 1 konyha és egy felújítatlan helyiség van, amiből egy fürdőt szeretnénk csináltatni, s plusz egy szobát. De nem tudjuk melyikünk igényelhetné ezt a csokot bővítésre, ha jogosultak vagyunk rá, mert én gyesen vagyok lassan 7 éve pár hónapos megszakítással, a párom pedig szociális munkás már 2 éve! Így valamelyikünk igénybe veheti? Önerő kell hozzá?
Várom mielőbbi válaszukat!