Változnak a szocpol feltételek, hamarosan használt lakásra is jár?

A közeljövőben ismét változhat a szocpol támogatás feltételrendszere. Legalább is ez derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztéséből, mely alapján a jövőben nemcsak új, hanem használt lakóingatlan vásárlásához és bővítéséhez is igényelhető lenne vissza nem térítendő állami támogatás.

Az ez év februárjában elkészült és az akkori nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György által jóváhagyott előterjesztést a kormány még nem tárgyalta. A dokumentumban olvasható április 1-jei dátum viszont azt jelzi, hogy hamar hatályba léphetne a támogatással kapcsolatos jogszabály módosítás.

Az előterjesztés szerint a szocpolt illetve a félszocpolt már egy eltartott gyermek után is igényelni lehetne, az eddiginél kisebb alapterületű lakásokra is járna, továbbá a támogatási összegek is jelentős mértékben emelkednének.

A tervezet a következő módosításokat tartalmazza:

  •  A szocpol (lakásépítési támogatás) mértékének növelése. Így a maximálisan adható összeg megközelítené a korábbi támogatási összeget.
  •  Míg jelenleg legalább 2 gyermek szükséges a jogosultsághoz, addig a tervezet szerint már 1 gyermek után is járna szocpol, félszocpol.
  •  Szocpol jelenleg olyan lakóingatlanhoz vehető igénybe, melynek hasznos alapterülete legalább 60 négyzetméter, a jövőben azonban már 45 négyzetméteres lakás esetében is igényelhető lenne.
  •  Ismét elérhető lenne a használt lakás vásárlásához nyújtott „félszocpol”, melynek összege az új lakások esetében elérhető támogatási összeg fele lenne. A támogatás túl nagy értékű lakások     vásárlásához nem járna, ezt a négyzetméterenkénti vételár maximumának meghatározásával lehetne megelőzni.
  • 2 vagy több gyermeket nevelő családok meglévő lakóingatlanuk bővítéséhez is igénybe vehetnék a félszocpolt a számlákkal igazolt költségek maximum 50%-áig.

A támogatás összege a továbbiakban is 3 tényezőtől függ majd:

  •   az eltartott gyermekek számától
  •   a lakás alapterületétől
  •   a lakás energetikai minősítésétől

A szocpolkérelmeket továbbra is a hitelintézetekhez lehetne majd benyújtani, függetlenül attól, hogy a támogatás akár hitel nélkül is kérhető.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
78 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretném kihasználni a csokot, de aktív BAR-os vagyok.
Mi a teendő? Jogosult vagyok rá?

Kedves Károly!
A negatív KHR státusz a CSOK jogosultságot nem befolyásolja. A támogatásra tehát jogosult lehet, de hitelfelvételre aktív KHR esetén sajnos nincs leheőtség.

Tisztelt Hölgyem / Uram!
Azt szeretném kérdezni, hogy született -e döntés arról, hogy használt ház vásárlására is igénybe vehető legyen a szocpol / félszocpol? Hol lehet erről teljes körűen tájékozódni? A Nemzetgazdasági Minisztérium oldalán sajnos nem találtam erről információt!
A válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Zsombor

Kedves Zsombor!
Használt ház vásárlásához továbbra sem igényelhető szocpol. A lakásépítési támogatás nyújtásának szabályait a 256/2011 (XII.06.) Kormányrendelet tartalmazza.

Üdvözletem!
Kérdésem, hogy mikortól lehet igényelni a szocpolt használt lakásra? Nincs semmi konkrétum!

Kedves Mátyás!
Továbbra sincs információnk arról, hogy bevezetésre kerül-e a szocpol használt lakásra, s ha igen, mikor.
Ha lesz ezzel kapcsolatban új információink, akkor honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kövesse a legfrissebb bejegyzéseinket!

Köszönöm a választ.

Azt szeretném kérdezni, hogy szocpol jár-e vályog házra?

Kedves Sándor!
A szocpol használt lakóingatlanra – függetlenül a szerkezetétől – sajnos nem jár.

Jó napot!
Azt szeretném Öntöl megkérdezni, hogy én és a férjem 3 gyermeket nevelünk (1 közös van, 2 nekem)! Szeretnénk igényelni szocpolt, és még 1 gyermeket szeretnénk minimum. Használt lakásra is lehet felvenni? Vagy netán lehet 1 házhoz hozzáépíteni? Gyedre is lehetséges-e kérni? Most sajnos munkanélküli lett a párom. 1/4 rész tulajdonjoga van a páromnak egy kicsi házhoz, ahhoz is lehetne hozzáépíteni?
Köszönöm.
Bea

Kedves Beatrix!
Szocpol használt lakásra nem vehető fel, így meglévő házuk hozzáépítéséhez sem igényelhető. Lakásbővítésre piaci kamatozású és állami kamattámogatású lakáshitel igényelhető, megfelelő jövedelemfedezettség esetén. A gyed önálló jövedelemként sajnos nem fogadható el. A hiteligényléshez legalább 3-6 hónapos folyamatos munkaviszony szükséges.

Használt lakásra is igényelhető a szocpol és mik a feltételek?

Jó napot!
Mikortól adják vissza a szocpolt?

2013.06.16.-án a 40. életévét betöltő négy kis gyermekes családapa szeretne félszocpol segítséggel lakhatáshoz jutni. Jelenleg – a kiválasztott falusi családi házban – ideiglenesen szívességhasználó.
– A közel jövőben életbe lép-e a félszocpol?
– Az igénylő életkora még lehetővé teszi-e ? /hány éves korig igényelheti/
Tisztelettel a Család támogatója.

Szeretném megkérdezni,hogy mikor lép életbe a változás és mikor igényelhetjük meg a szocpolt/félszocpolt?
Hogy járunk jobban, ha családi házat szeretnénk venni, amit bővíteni is szeretnénk, ha a vételárba vagy ha a bővítéshez igényeljük?
Mennyi jár 3 gyerek után?
Köszönöm.

Üdvözletem!
Érdekelne, 2013. április 1. szocpol kihirdetése hol vagy mikor lesz megtekinthető. Jelenleg a 2012-es él-e, vagy az április 1-e milyen határidő?
Házam eladása okán, fontos lenne tudniuk az embereknek, ha új van, és az mit tartalmaz.
köszönettel: Éva


78
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x