A közeljövőben ismét változhat a szocpol támogatás feltételrendszere. Legalább is ez derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztéséből, mely alapján a jövőben nemcsak új, hanem használt lakóingatlan vásárlásához és bővítéséhez is igényelhető lenne vissza nem térítendő állami támogatás.

Az ez év februárjában elkészült és az akkori nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György által jóváhagyott előterjesztést a kormány még nem tárgyalta. A dokumentumban olvasható április 1-jei dátum viszont azt jelzi, hogy hamar hatályba léphetne a támogatással kapcsolatos jogszabály módosítás.

Az előterjesztés szerint a szocpolt illetve a félszocpolt már egy eltartott gyermek után is igényelni lehetne, az eddiginél kisebb alapterületű lakásokra is járna, továbbá a támogatási összegek is jelentős mértékben emelkednének.

A tervezet a következő módosításokat tartalmazza:

  •  A szocpol (lakásépítési támogatás) mértékének növelése. Így a maximálisan adható összeg megközelítené a korábbi támogatási összeget.
  •  Míg jelenleg legalább 2 gyermek szükséges a jogosultsághoz, addig a tervezet szerint már 1 gyermek után is járna szocpol, félszocpol.
  •  Szocpol jelenleg olyan lakóingatlanhoz vehető igénybe, melynek hasznos alapterülete legalább 60 négyzetméter, a jövőben azonban már 45 négyzetméteres lakás esetében is igényelhető lenne.
  •  Ismét elérhető lenne a használt lakás vásárlásához nyújtott „félszocpol”, melynek összege az új lakások esetében elérhető támogatási összeg fele lenne. A támogatás túl nagy értékű lakások     vásárlásához nem járna, ezt a négyzetméterenkénti vételár maximumának meghatározásával lehetne megelőzni.
  • 2 vagy több gyermeket nevelő családok meglévő lakóingatlanuk bővítéséhez is igénybe vehetnék a félszocpolt a számlákkal igazolt költségek maximum 50%-áig.

A támogatás összege a továbbiakban is 3 tényezőtől függ majd:

  •   az eltartott gyermekek számától
  •   a lakás alapterületétől
  •   a lakás energetikai minősítésétől

A szocpolkérelmeket továbbra is a hitelintézetekhez lehetne majd benyújtani, függetlenül attól, hogy a támogatás akár hitel nélkül is kérhető.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
78 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretném kihasználni a csokot, de aktív BAR-os vagyok.
Mi a teendő? Jogosult vagyok rá?

Tisztelt Hölgyem / Uram!
Azt szeretném kérdezni, hogy született -e döntés arról, hogy használt ház vásárlására is igénybe vehető legyen a szocpol / félszocpol? Hol lehet erről teljes körűen tájékozódni? A Nemzetgazdasági Minisztérium oldalán sajnos nem találtam erről információt!
A válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Zsombor

Üdvözletem!
Kérdésem, hogy mikortól lehet igényelni a szocpolt használt lakásra? Nincs semmi konkrétum!

Köszönöm a választ.

Azt szeretném kérdezni, hogy szocpol jár-e vályog házra?

Jó napot!
Azt szeretném Öntöl megkérdezni, hogy én és a férjem 3 gyermeket nevelünk (1 közös van, 2 nekem)! Szeretnénk igényelni szocpolt, és még 1 gyermeket szeretnénk minimum. Használt lakásra is lehet felvenni? Vagy netán lehet 1 házhoz hozzáépíteni? Gyedre is lehetséges-e kérni? Most sajnos munkanélküli lett a párom. 1/4 rész tulajdonjoga van a páromnak egy kicsi házhoz, ahhoz is lehetne hozzáépíteni?
Köszönöm.
Bea

Használt lakásra is igényelhető a szocpol és mik a feltételek?

Jó napot!
Mikortól adják vissza a szocpolt?

2013.06.16.-án a 40. életévét betöltő négy kis gyermekes családapa szeretne félszocpol segítséggel lakhatáshoz jutni. Jelenleg – a kiválasztott falusi családi házban – ideiglenesen szívességhasználó.
– A közel jövőben életbe lép-e a félszocpol?
– Az igénylő életkora még lehetővé teszi-e ? /hány éves korig igényelheti/
Tisztelettel a Család támogatója.

Szeretném megkérdezni,hogy mikor lép életbe a változás és mikor igényelhetjük meg a szocpolt/félszocpolt?
Hogy járunk jobban, ha családi házat szeretnénk venni, amit bővíteni is szeretnénk, ha a vételárba vagy ha a bővítéshez igényeljük?
Mennyi jár 3 gyerek után?
Köszönöm.

Üdvözletem!
Érdekelne, 2013. április 1. szocpol kihirdetése hol vagy mikor lesz megtekinthető. Jelenleg a 2012-es él-e, vagy az április 1-e milyen határidő?
Házam eladása okán, fontos lenne tudniuk az embereknek, ha új van, és az mit tartalmaz.
köszönettel: Éva

Én is érdeklődve várom a fejleményeket. Bővítésre vajon milyen feltételek mellett jár a támogatás, ha elfogadják a módosítást..
A Nemzetgazdasági Minisztériumtól ma ennyi tájékoztatást kaptam:

„Köszönettel vettük megkeresését. Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy folyamatban lévő ügyekről tájékoztatást nem áll módunkban adni.
Kormánydöntést követően a szükséges információk az alábbi honlapokon érhetők el.”

Marad a türelmes várakozás..
Üdv: Viktória

Tisztelt Hitelnet!
Láttam, már többen is érdeklődnek az új hírek felől, én is ez ügyben írok. Hiába keresgélek, nem találok újabb információkat április 1. óta, pedig fontos lenne számunkra is. A párommal albérletben élünk, júniusban születik meg az első gyermekünk, és szeretnénk lakást vásárolni…a helyzetünkből adódóan panel lakást kellene vennünk, hitelt is szükséges lesz felvenni, de a félszocpol is nagyban segítene rajtunk. Szóval a kérdés mindenek előtt az, hogy mikortól lépnek érvénybe az új szabályok, és pontosan mik lesznek ezek? Hálás köszönettel:
Ildikó

Tisztelt Hitelnet!

A közeljövőben vásároljuk ki rokonunkat egy (nem újépítésű) 75 m2 lakóterületű családi ház feléből, mely egésze eddig közös tulajdonban volt. Az adásvételi szerződést a napokban kötjük meg, de a tényleges teljesítés több részletben történik. A határidő 2014. április. Félszocpol ügyben melyik időpont a mérvadó? (a kötés dátuma, vagy a teljesítés) Egyébként 3 kisgyermek édesanyja vagyok és ezidáig semmilyen támogatást nem vettünk igénybe. Mik az esélyeink?
Köszönettel:
Mónika

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy lehet- e már valamit tudni a használt lakás vásárlás esetében igénybe vehető „félszocpol” feltételeiről? Április elejére ígérték, és már eléggé benne vagyunk a hónapban, és sehol nem tudnak tájékoztatást adni!

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel 2 éve vásároltunk egy vályog téglából épült családi házat, amit most szeretnénk bővíteni egy 21 m2-es szobával. Gyerekünk még nincs, de szeretnénk vállalni. 30 évesek vagyunk.
Kérdésem, hogy jár-e szocpol bővítésre? Férjemnek bejelentett munkahelye van.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt hitelnet !
Kérdésem a következő lenne: énnekem 2 gyermekem van és rendelkezem munkahellyel is és azt szeretném megtudni önöktől, hogy használt lakásra meg tudom-e igényelni a szocpolt? A lakás 85 négyzetméteres, komfortos.

Tisztelt Szakértő!
Szeretném a segítségét kérni! Használt lakás vásárlás előtt állok, jelenleg nincs bejelentett munkahelyem. 2 gyermekem van, akiket egyedül nevelek. Jogosult vagyok-e lakás támogatásra?
Illetve mekkora alapterületű lakást vásárolhatok?
Válaszát előre is köszönöm!

Szép jó napot hölgyem (uram)!
Azt szeretném kérdezni, hogy nekem 2 gyermekem van és van egy használt ingatlanom. 130 négyzetméter. Én arra igénybe tudnám-e venni a támogatást? Jelenleg munkaviszonyban állok, 400 ezer forint saját önerőm van. Szeretnék tájékoztatást kapni, hogy mik a lehetséges lépések!
Tisztelettel: István

Tisztelettel fordulok önökhöz kérdéseimmel!!! A kérdéseim a következők: 2013-ban módosul-e még a szocpol támogatás? Ha igen, miben és milyen feltételekhez kötik? És a változások teljes részletét kérem ismertetni velem !!!
Előre is Köszönöm !!!
Tisztelettel: Attila

Tisztelt Válaszadó,
érdeklődni szeretnék, hogy a közelmúltban a médiában felreppent hírek szerint ismét elérhetővé teszik államilag a Szociális Polgári Segélyt használt lakás vásárlása/korszerűsítése esetében.
Jelenleg van fejlemény ez ügyben?
Köszönöm.
Üdv

Kedves Hitelnet Csoport!
Érdeklődni szeretnék, hogy azt tudják-e, hogy mikor tárgyalja/fogathatja el a kormány az új (félszocpolos) rendszert?
És marad, hogy 40 éves korig vehető igénybe?
Köszönettel: Ildi anya

Tisztelt Cím!
Köszönöm előző válaszát!
Ön azt írta: „A szocpol, félszocpol lakáslízing esetén NEM jár!”
Talán buta kérdés de miért nem jár? A szerződésben a bank és a személyem is tulajdonosként lesz feltüntetve!

Tisztelt Cím!
Március hónapban kívánjuk az adásvételi szerződést megkötni, ami június 30-val tartalmazza az utolsó törlesztés ütemezést. A kérdésem az, hogy a márciusban megkötött szerződéssel jogosult lehetek-e a szocpolra.
A választ előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
János

Tisztelt Szakértő!
2005-ben lakásépítésre hitelt vettünk fel és előre bevállalt 2 gyermekre szocpolt is. 2007-ben és 2010-ben megszülettek a bevállalt gyermekek, ezzel letudtuk a kötelezettségünket ebből a szempontból. Utólagosan megtudtuk, hogy 26. hét után halva született gyermekre is járt volna akkor a szocpol. Nekünk 2004-ben ikergyermekeink születtek, akiket sajnos elvesztettünk.
Kérdésem a következő lenne, igénybe tudtuk volna venni akkor ezt a szocpolt, ha megkapjuk akkor a megfelelő tájékoztatást? Ha igen, van-e bármiféle reális esély arra, hogy ezt utólag igénybe tudjuk venni?
Válaszát várva tisztelettel.

Tisztelt Cím !
2010-ben kezdtünk új családi ház építésbe, amit 2011-ben vettünk használatba. 1 gyermekünk van, mindketten 41 évesek vagyunk.
Van egy lakás a feleségem nevén, amit elajándékoznánk anyósomnak. (Így csak az új családi ház lenne tulajdonunkban fele-fele arányban)
Az új tervezet szerint – elméletileg – Önkormányzati hitelünk kiváltására lehetséges lenne-e szocpol igénylés (figyelembe véve a korunkat.)
Köszönettel: István

Tisztelt Szakértő!
Használt családi ház vásárlása előtt állunk (gyerekek még csak tervben). Érdemes megvárnom, míg új határozat születik a szocpolról? Önerőm már megvan nagyjából egy használt házhoz, de mint a legtöbb ilyen, felújításra szorul, bővítésre nincs pénzem!
Vajon ha a bővítést támogatnánk, akkor a a felújítást is?
A házat lízingelném! Lízingre is adható a szocpol?
Köszönöm segítségét!

Tisztelt Szakértő!
2011-ben vásároltunk használt lakást, 2009-ben megszületett 1. gyermekünk, de mivel pont akkor szüntették meg a szocpol támogatást, így nem tudtuk igénybe venni. 2012-ben megszületett a 2. gyermekünk és most 2013. szeptemberre várjuk a 3. babát. Kérdés: az új szocpol tervezet szerint lesz-e lehetőségünk visszamenőlegesen igénybe venni a félszocpolt használt lakásunkra?

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakást szeretnénk venni, persze csak ha igényelhetünk szocpolt. Örököltem egy negyed részt egy családi házból haszonélvezeti joggal terhelve. Azt szeretném kérdezni, hogy mivel van ez a örökrészem, ennek ellenére is kaphatok-e szocpolt. Három kiskorú gyermekem van.
Válaszát előre is köszönöm.
Zsuzsa

Tisztelt Cím!
2012-ben kezdtük családi házunk építését, melyhez kamattámogatott hitelt és szocpolt is igénybe vettünk. Mivel még nincs lakhatási engedélyünk, a bank 10%-ot visszatart a hitel és a szocpol összegéből is. Ön szerint van rá esély, hogy a megemelt összegű szocpolt megkapjuk (pl. költségvetés-módosítással)?