Az elmúlt napokban változásokat jelentett be a kormány a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) előírásaiban. Ez a változás érinti azokat, akik vállalt gyermek után kívánnak igénybe venni lakástámogatást. Lássuk, milyen változásokat hoz szeptember.

A CSOK változásai szeptembertől

A 2023. augusztus 30-án megjelent 406/2023. (VIII. 30.) Kormány rendelet szerint a családi támogatások több ponton is változnak szeptembertől. A változások többek között a CSOK támogatást érintik, amely a lakáscélú állami támogatások egyik legfontosabb eleme.

Nézzük meg, hogy milyen változásokat jelentenek ezek a módosítások.

Mi változik a vállalt gyermekre igényelt lakástámogatásban?

A CSOK meglévő és vállalt gyerekek után is igényelhető, de vállalt gyermekre csak fiatal házasok kaphatnak CSOK-ot. Egy házaspár akkor minősül fiatalnak, ha legalább egyik fél a kérelem benyújtásakor még nem töltötte be a 40. életévét.

Szeptember elsejétől a CSOK minden formája igényelhető lesz akár három vállalt gyermek esetén is.

A gyermekvállalási határidő változásai

A gyermekvállalási határidők a következők:

  • egy vállalt gyermeknél 4 év;
  • két vállalt gyerek esetén 8 év;
  • három vállalt gyerek esetén 10 év.

Ez a változás szigorítást jelent, mivel eddig a 10 millió forintos CSOK esetében a vállalt gyerekszámtól függetlenül a határidő 10 év volt.

A támogatás visszafizetése és a Tb jogviszony

A támogatás esetleges visszafizetésével kapcsolatban szigorított a jogalkotó. Ha a pár vállalt gyermekre vette igénybe a CSOK-ot és önként visszafizetik a kapott támogatást a gyermekek megszületése előtt, akkor a támogatás összegén felül bűntetést is kell fizetniük. Ez az emelt 10 millió Ft összegű CSOK esetében a Ptk szerinti bűntetőkamat ötszöröse, de legfeljebb 5%.

A jogalkotó egy ritka, de érdekes helyzetet is rendezett. Előfordulhat, hogy valaki Magyarországon dolgozik, de külföldön adózik. Ebben az esetben a Tb jogviszony szempontjából a magyar állampolgár jogosult lehet a CSOK-ra. Ezt a tényt azonban a külföldi hatóság igazolásával kell alátámasztani.

Az építési szabályok változása

Az új rendelet szerint, ha nincs szükség építési engedélyre és egyszerű bejelentésre sem az adott építkezés megkezdéséhez, akkor ilyen dokumentumot, igazolást a támogatás igényléséhez sem várnak el a jövőben. Ez elsősorban a tetőtér-beépítéssel, vagy emelet-ráépítéssel megvalósuló új lakások építésénél lehet lényeges változás.

A támogatott hitelek bűntetése

A futamidő végéig fix 3%-os kamatozású támogatott hitel is hatalmas segítség lehet a családok számára. Itt jelenlegi elvárás többek között az, hogy a pár legalább két gyermek után ki kell használnia a CSOK támogatást.

Vállalt gyermek is megfelel a támogatott hitelnél. Ha nem teljesül a vállalás, akkor viszont a kölcsönre kapott kamattámogatást vissza kell fizetni.

A változások hatása a jövő évi kivezetésre

Szeptembertől módosul a lakástámogatási rendszer, de a legnagyobb változások jövőre érkeznek. A CSOK támogatás ugyanis jelenlegi formájában megszűnik a nagyobb településeken, városokban. Csak a Falusi CSOK lesz elérhető 2024-től.

További információk

Az új rendelet szerint, ha a pár egyik tagja meghal, a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni. Ez azt jelenti, hogy ebben a tragikus helyzetben a vállalt gyermek után kapott támogatás sorsáról nem kell gondolkodni. Ezt a módosítást a már folyamatban lévő igénylésekre is alkalmazni fogják.

A támogatás esetleges visszafizetésével kapcsolatban szigorított a jogalkotó. Ha a pár vállalt gyermekre vette igénybe a CSOK-ot és önként visszafizetik a kapott támogatást a gyermekek megszületése előtt, akkor a támogatás összegén felül bűntetést is kell fizetniük. Ez az emelt 10 millió Ft összegű CSOK esetében a Ptk szerinti bűntetőkamat ötszöröse, de legfeljebb 5%.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése